Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 October 2021
00:26 uur

Heftige discussie in Kamer tussen Hedebouw en Vandenbroucke over aanpak langdurig zieken: “Herpak u, stop met die rechtse politiek”

Gazet van Antwerpen

13/10/2021 - 22:34

In de Kamer is woensdag fel gedebatteerd over de sanctie die de regering wil invoeren voor langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. “Onbegrijpelijk voor socialisten”, beet PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw de meerderheid toe. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel had het dan weer over “pure symboolpolitiek”.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Heftige discussie in Kamer tussen Hedebouw en Vandenbroucke over aanpak langdurig zieken (13/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Kamer is woensdag fel gedebatteerd over de sanctie die de regering wil invoeren voor langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. “Onbegrijpelijk voor socialisten”, beet PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw de meerderheid toe. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel had het dan weer over “pure symboolpolitiek”.
  [naar artikel]
 2. BEKIJK - Vandenbroucke en Hedebouw clashen in Kamerdebat over langdurig zieken (13/10/2021 - VRT NWS)
  Het heeft er in de Kamer bovenarms op gezeten, tussen de PS en Vooruit enerzijds en PTB/PVDA anderzijds. Dat langdurig zieken gesanctioneerd zullen kunnen worden als ze niet meewerken, gaat er bij Raoul Hedebouw, voorzitter van de uiterst linkse PTB/PVDA-fractie niet in. “U heeft een rode lijn overschreden”, zei de flamboyant Hedebouw. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ging met evenveel vuur in de tegenaanval met frases à la “u bent al de hele dag naast de kwestie aan het kletsen”.
  [naar artikel]
 3. Oppositie en meerderheid in de clinch over aanpak langdurig zieken: “Onbegrijpelijk voor socialisten” (13/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Kamer wordt fel gedebatteerd over de sanctie die de regering wil invoeren voor langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. “Onbegrijpelijk voor socialisten”, beet PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw de meerderheid toe. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel had het dan weer over “pure symboolpolitiek”.
  [naar artikel]
 4. Dit zeggen experts over aanpak langdurig zieken: “Werkgevers zullen minder kunnen achteroverleunen” (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Arbeidsmarktexperts zijn voorzichtig positief over de plannen van de regering om langdurig zieken sneller aan het werk te krijgen. Zeker omdat ook werkgevers en mutualiteiten in de toekomst een grotere verantwoordelijkheid dragen. “Toch is het afwachten of de sancties zullen volstaan om iedereen tot actie aan te zetten, want het zijn lichte straffen. Ik vraag me af wat professor Vandenbroucke, die altijd voorstander was van duidelijke prikkels, zou denken van dit plan van minister Vandenbroucke.” Een analyse van loopbaandeskundige Ans De Vos en arbeidseconoom Stijn Baert.
  [naar artikel]
 5. Voorafname van debat in de Kamer over begroting (13/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Voorafname van debat in de Kamer over begroting Vanuit linkse hoek zal de PVDA-PTB inbeuken op vooral de linkerflank. “Hoe kan het dat de vorige regering, met die rechtse premier Charles Michel (MR), niet durfde wat die pseudo-linkse intellectueel Frank Vandenbroucke (Vooruit) nu wel doet? Namelijk langdurig zieken, mensen die al getroffen zijn, gaan bestraffen”, zo stelde Raoul Hedebouw, fractieleider van de PVDA voor de […] Lees dit artikel: Voorafname van debat in de Kamer over begroting
  [naar artikel]
 6. Debat om duimen en vingers van af te likken in de Kamer: Hedebouw vs. Van Peel vs. Vandenbroucke toont hoe Vivaldi in de sandwich zit (of “centrumpolitiek” voert) (14/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Debat om duimen en vingers van af te likken in de Kamer: Hedebouw vs. Van Peel vs. Vandenbroucke toont hoe Vivaldi in de sandwich zit (of “centrumpolitiek” voert) Postcorona levert het begrotingsdebat een zinderende verbale boksmatch op tussen meerderheid en oppositie. Daarbij waren er verschillende hoogtepunten, maar één moment stak boven alles uit: hoe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet zien in welke unieke politieke gewichtsklasse hij bokst. Tegelijk moet ook gezegd: de tegenstand was haast even formidabel. PVDA-PTB-fractieleider Raoul Hedebouw had […] Lees dit artikel: Debat om duimen en vingers van af te likken in de Kamer: Hedebouw vs. Van Peel vs. Vandenbroucke toont hoe Vivaldi in de sandwich zit (of “centrumpolitiek” voert)
  [naar artikel]
 7. Vandenbroucke wil ‘disability managers’ inzetten om langdurig zieken aan de slag te helpen (17/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke wil meer langdurig zieken terug aan het werk krijgen, zij het “binnen hun mogelijkheden en op basis van vrijwilligheid”. Dat staat in zijn beleidsverklaring, die de SP.A-vicepremier dinsdagvoormiddag toelichtte in de Kamer. Om dat doel te bereiken rekent Vandenbroucke onder meer op ‘disability managers’, die de dossiers van langdurig zieken persoonlijk kunnen opvolgen.
  [naar artikel]
 8. Vandenbroucke wil ‘disability managers’ inzetten om langdurig zieken aan de slag te helpen (17/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke wil meer langdurig zieken terug aan het werk krijgen, zij het “binnen hun mogelijkheden en op basis van vrijwilligheid”. Dat staat in zijn beleidsverklaring, die de sp.a-vicepremier dinsdagvoormiddag toelichtte in de Kamer. Om dat doel te bereiken rekent Vandenbroucke onder meer op ‘disability managers’, die de dossiers van langdurig zieken persoonlijk kunnen opvolgen.
  [naar artikel]
 9. Taboes rond activeren langdurig zieken sneuvelen voorlopig niet (09/09/2021 - De Tijd)
  17:35 Met de inzet van 60 Terug naar Werk-coördinatoren kiest minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor de voorzichtige aanpak om langdurig zieken weer aan het werk helpen. Een hardere aanpak van zieken d...
  [naar artikel]
 10. Minister Vandenbroucke wil 'disability managers' inzetten om langdurig zieken aan de slag te helpen (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke wil meer langdurig zieken terug aan het werk krijgen, zij het "binnen hun mogelijkheden en op basis van vrijwilligheid". Dat staat in zijn beleidsverklaring, die de sp.a-vicepremier deze voormiddag toelichtte in de Kamer. Om dat doel te bereiken rekent Vandenbroucke onder meer op 'disability managers', die de dossiers van langdurig zieken persoonlijk kunnen opvolgen.
  [naar artikel]
 11. N-VA vindt terugkeercoaches van Vandenbroucke “druppel op een hete plaat” (09/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om zestig terugkeercoaches in te zetten om langdurig zieken te re-integreren op de arbeidsmarkt is “een druppel op een hete plaat”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Ik mis bezieling in dit plan.”
  [naar artikel]
 12. N-VA vindt terugkeercoaches van Vandenbroucke “druppel op een hete plaat” (09/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om zestig terugkeercoaches in te zetten om langdurig zieken te re-integreren op de arbeidsmarkt is “een druppel op een hete plaat”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Ik mis bezieling in dit plan.”
  [naar artikel]
 13. Voka-topman wil af van klassieke ziektebriefjes en pleit voor ‘fitnota’: “Ziek of gezond zijn is geen zwart-witverhaal” (29/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een ‘fitnote’ in plaats van een ‘sicknote’. Voka wil de logica achter de ziektebriefjes omkeren en vraagt dat artsen opschrijven wat langdurig zieken wél nog kunnen. “De terugkeer-coaches van Vandenbroucke zullen niet volstaan om de alarmerende hoge uitval terug te dringen”, zegt topman Hans Maertens. Terwijl de huisartsen zijn voorstel op de korrel nemen, gaat hij nog een stapje verder. “Waarom geven we langdurig zieken niet dezelfde begeleiding als langdurig werklozen?”
  [naar artikel]
 14. ‘Onbegrijpelijk voor socialisten’: oppositie en meerderheid in de clinch over aanpak langdurig zieken (13/10/2021 - De Morgen)
  In de Kamer is deze namiddag fel verder gedebatteerd over de sanctie die de regering wil invoeren voor langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. ‘Onbegrijpelijk voor socialisten’, beet PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw de meerderheid toe. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel had het dan weer over ‘pure symboolpolitiek’.
  [naar artikel]
 15. “Is Vivaldi niet meer dan een overgangsregering?” (10/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vivaldi gaat niet de geschiedenis in als een hervormingsregering. Niet alleen het pensioenvoorstel is allesbehalve een revolutie, ook het plan van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, is in één zin samen te vatten. Zestig terugkeercoaches voor een half miljoen zieken. Voor professor Ive Marx (UAntwerpen) is dit “het beleidsequivalent van homeopathie.” De “ambitie” van minister Vandenbroucke is om zo’n 5 procent van de zieken weer aan het werk te krijgen. De regering Michel probeerde tenminste om werkgevers het uitvallen van hun werknemers aan te rekenen, die zouden dan beter zorgen voor hun mensen. Ook daar is nu geen spoor van. De academicus Vandenbroucke kan het hierover onmogelijk eens zijn met de politicus Vandenbroucke. Terwijl hij vroeger meer academicus was dan politicus, is hij nu blijkbaar meer politicus dan academicus.
  [naar artikel]
 16. Van Peel (N-VA) noemt terugkeercoaches van Vandenbroucke druppel op een hete plaat: “Ik mis bezieling in dit plan” (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om zestig terugkeercoaches in te zetten om langdurig zieken te re-integreren op de arbeidsmarkt is “een druppel op een hete plaat”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Ik mis bezieling in dit plan.”
  [naar artikel]
 17. Terugkeercoaches als ‘duwtje in de rug’: zo wil Vandenbroucke langdurig zieken weer aan het werk (09/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Geen strenge ingrepen, wel een reeks coaches die met luisterend oor langdurig zieken weer aan een job moeten helpen. De fluwelen hand overheerst in het langverwachte plan-Vandenbroucke.
  [naar artikel]
 18. Terugkeercoaches als ‘duwtje in de rug’: zo wil Frank Vandenbroucke langdurig zieken weer aan het werk krijgen (09/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Geen strenge ingrepen, wel een reeks coaches die met luisterend oor langdurig zieken weer aan een job moeten helpen. De fluwelen hand overheerst in het langverwachte plan-Vandenbroucke.
  [naar artikel]
 19. Terugkeercoaches als ‘duwtje in de rug’: zo wil Frank Vandenbroucke langdurig zieken weer aan het werk krijgen (09/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Geen strenge ingrepen, wel een reeks coaches die met luisterend oor langdurig zieken weer aan een job moeten helpen. De fluwelen hand overheerst in het langverwachte plan-Vandenbroucke.
  [naar artikel]
 20. In vier jaar tijd 71.000 langdurig zieken erbij (18/03/2019 - De Morgen)
  Om meer mensen aan het werk te krijgen, maakte de regering-Michel een prioriteit van de activering van langdurig zieken. De resultaten van die inspanning vallen tegen. Sinds de start van de legislatuur zijn er 71.000 zieken bij gekomen. Vakbonden en zieken-fondsen plaatsen vragen bij de harde aanpak.
  [naar artikel]
 21. Sancties voor langdurig zieken wekken woede ACV op (31/03/2017 - De Standaard)
  Het ACV is woedend over de regeringsbeslissing om langdurig zieken met financiële sancties te dwingen tot medewerking aan re-integratietrajecten. ‘Deze botte en puur budgettaire beslissing is nefast voor de constructieve aanpak die de voorbije maanden groeide rond re-integratie van langdurig zieken’, aldus de christelijke vakbond.
  [naar artikel]
 22. Frank Vandenbroucke stelt ‘Terug naar Werk’-plan voor in Hobokense pijnkliniek: “Coördinatoren kunnen hét verschil maken” (09/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De federale regering zet vanaf volgend jaar ‘Terug naar Werk’-coördinatoren in. Die moeten mensen die langdurig ziek zijn opnieuw aan werk helpen of hen bij de juiste dienst krijgen. Het plan komt van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en mikt op de activering van zo’n 10% van de vijfhonderdduizend langdurig zieken in ons land. Vandenbroucke bezocht donderdag ZNA Hoge Beuken in Hoboken, waar pijnpatiënten nu al op weg worden gezet naar de arbeidsmarkt. “Een indrukwekkend voorbeeld”, vond de minister. “Dit gaat over empowerment”, zegt dokter Marie van Remoortere.
  [naar artikel]
 23. Unizo: “Plan Vandenbroucke voor langdurig zieken gaat niet ver genoeg" (10/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om zestig terugkeercoaches in te zetten gaat “lang niet ver genoeg”. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo.
  [naar artikel]
 24. Soepeler nachtwerk, totaalaanpak voor langdurig zieken en een opleiding na ontslag: dit ligt op tafel om de arbeidsmarkt te hervormen (06/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zowel werkgevers, mutualiteiten als de VDAB zullen meer aangepord worden om langdurig zieken te heractiveren. Maar over de aanpak van de langdurig werklozen is er nog lang geen consensus in zicht. Zo liggen de kaarten op de federale onderhandelingstafel over de arbeidsmarkthervorming.
  [naar artikel]
 25. Schepen van Doesburg verweert zich tegen minister Vandenbroucke: “Het is zo kleintjes allemaal” (09/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Na een rondje politiek vuurwerk tussen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister Annelies Verlinden (CD&V) is het nu de beurt aan schepen Els van Doesburg en minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). De discussie draait om de vaccinatiegraad in Antwerpen.
  [naar artikel]
 26. Rekenhof vernietigend over aanpak langdurig zieken (24/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De begeleiding van langdurig zieken loopt helemaal in het honderd. Dat blijkt volgens De Standaard uit een audit van het Rekenhof. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zegt dat de ­regering de re-integratietrajecten wil herzien.
  [naar artikel]
 27. Vandenbroucke wil ook werkmogelijkheden voor langdurig zieken opnemen in ziektebriefje (06/10/2021 - De Standaard)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat het ziektebriefje ook kan aangeven hoe een langdurig zieke nog aan de slag kan gaan. Dat verklaarde hij vandaag in de Kamercommissie Sociale Zaken na een reeks mondelinge vragen.
  [naar artikel]
 28. Vandenbroucke reageert op vernietigende audit: ‘bevestiging van nood aan omslag’ (24/09/2021 - De Standaard)
  De federale regering voelt zich gesterkt door de vernietigende conclusies van het Rekenhof over de aanpak van langdurig zieken. Nochtans blijft het uit alle hoeken kritiek regenen dat ook de nieuwe aanpak niet volstaat.
  [naar artikel]
 29. De re-integratie van langdurig zieken neemt een moeizame start (07/06/2018 - Knack)
  De ambities van de regering-Michel om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, lijken voorlopig een maat voor niets. Ondanks de invoering van re-integratietrajecten was het aantal langdurig zieken nooit hoger.
  [naar artikel]
 30. Zieke Belgen: strengere regels, meer langdurig zieken (31/10/2019 - Knack)
  De regering-Michel maakte er een prioriteit van om de activiteitsgraad op te krikken. Daarbij viseerde ze ook de langdurig zieken. Maar de re-integratieplannen hebben het aantal langdurig zieken niet doen afnemen. Hoe kan het beter?
  [naar artikel]
 31. CM gekant tegen sancties voor langdurig zieken: “Stigmatisering draagt niet bij tot betere gezondheid” (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  "Dat de federale regering sterk wil inzetten op de re-integratie van langdurig zieken en daarbij uitgaat van een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partners, is een positieve evolutie", zegt CM. Maar de aangekondigde sancties voor langdurig zieken die onvoldoende inspanningen leveren gaan voor het christelijke ziekenfonds te ver, klinkt het in een persbericht. "Stigmatisering draagt niet bij tot betere gezondheid."
  [naar artikel]
 32. Pensioenen of langdurig zieken: Vivaldi houdt niet van hervormen (10/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het pensioenvoorstel van minister Karine Lalieux (PS) bleek flinterdun, maar ook het plan van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om de langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, is allesbehalve ambitieus. Is Vivaldi uiteindelijk een overgangsregering?
  [naar artikel]
 33. HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak? Dit is jullie mening (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie langdurig ziek is, zal binnenkort iets strenger worden aangepakt. Na tien weken wordt men uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de herintegratie. Wie weigert mee te werken, dreigt 2,5 procent van zijn ziekte-uitkering te verliezen. Daarnaast kunnen werkgevers eveneens gesanctioneerd worden als er veel langdurig zieken zijn binnen het bedrijf. Is het een goede zaak dat langdurig zieken strenger worden aangepakt? Eerder vandaag lieten we enkele experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt.
  [naar artikel]
 34. HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak? (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie langdurig ziek is, zal binnenkort iets strenger worden aangepakt. Na tien weken wordt men uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de herintegratie. Wie weigert mee te werken, dreigt 2,5 procent van zijn ziekte-uitkering te verliezen. Daarnaast kunnen werkgevers eveneens gesanctioneerd worden als er veel langdurig zieken zijn binnen het bedrijf. Is het een goede zaak dat langdurig zieken strenger worden aangepakt? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat experts en politici ervan vinden.
  [naar artikel]
 35. Meer dan 1 op de 10 werknemers is langdurig ziek, minister Vandenbroucke wil "terug-naar-werk-coördinator"  (27/04/2021 - VRT NWS)
  Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat langdurig zieken beter begeleid worden naar een eventuele nieuwe job die ze wel aankunnen. In ons land is meer dan 1 op de 10 werknemers langdurig ziek. Om hen beter te begeleiden zouden er raadgevers moeten komen, naast de arbeidsarts van het bedrijf of de medisch adviseur van het ziekenfonds, zei minister Vandenbroucke in “Terzake”.
  [naar artikel]
 36. Regering bikkelt opnieuw over langdurig zieken (10/04/2019 - De Morgen)
  In de zoektocht naar centen voor de begroting laait de discussie over de responsabilisering van langdurig zieken weer op. N-VA zou werkgevers voor elke werknemer die meer dan een maand arbeidsongeschikt is een bijdrage willen laten betalen. Totale waanzin, vinden andere partijen.
  [naar artikel]
 37. Aantal langdurig zieken hoogst in Limburg: 25% hoger dan Vlaams gemiddelde (24/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Onze provincie heeft nog altijd het hoogste percentage langdurig zieken. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Acerta. Langdurig zieken zijn medewerkers die langer dan een jaar ziek zijn. De voorbije vier jaar steeg dat percentage met maar liefst 12 procent. Mits aangepast werk moet het volgens Acerta mogelijk zijn om langdurig zieken sneller te re-integreren op de arbeidsmarkt.
  [naar artikel]
 38. Vanaf volgend jaar helpen "Terug naar werk"-coördinatoren langdurig zieken weer aan het werk (09/09/2021 - VRT NWS)
  Van de bijna 500.000 langdurig zieken in ons land wil 10 procent terug aan het werk. Alleen is dat niet altijd eenvoudig. Wie dat wil, kan binnenkort hulp krijgen van een "terug naar werk"-coördinator. Daarmee wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op termijn elk jaar 24.000 langdurig zieken weer aan het werk krijgen.
  [naar artikel]
 39. Vandenbroucke wil langdurig zieken met behulp van terugkeercoaches terug aan het werk krijgen (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering zet in op terugkeercoaches die de langdurig zieken met zachte hand terug naar werk moeten leiden. In 2022 gaan veertig coaches van start, in 2023 moeten er dat zestig zijn. Dat schrijven de Mediahuis-kranten donderdag.
  [naar artikel]
 40. VDAB beloont privé-investeerders die langdurig zieken aan de slag krijgen (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  VDAB schakelt privé-investeerders in om 1.000 langdurig zieken in Vlaanderen weer aan de slag te krijgen. Die aanpak levert vandaag al succes op in...
  [naar artikel]
 41. Waarom begroting werk van lange adem is: dit speelt er achter de schermen (04/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De tandem De Croo-Vandenbroucke is terug ‘van nooit-helemaal-weggeweest’. De premier heeft de socialist mee in zijn verhaal over de aanpak langdurig zieken en de arbeidsmarkthervorming. Nu de PS nog overtuigen en de symbooldossiers uit de weg ruimen.
  [naar artikel]
 42. Aantal langdurig zieken op recordniveau (18/03/2019 - De Standaard)
  Ons land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.
  [naar artikel]
 43. VDAB beloont privé-investeerders die langdurig zieken aan de slag krijgen (13/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  VDAB schakelt privé-investeerders in om duizend langdurig zieken in Vlaanderen weer aan de slag te krijgen. Die aanpak levert vandaag al succes op in Antwerpen, waar Piet Colruyt en het bedrijf BeCode kwetsbare jongeren aan een job helpen.
  [naar artikel]
 44. Opnieuw meer langdurig zieken (18/03/2019 - Metro)
  Ons land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws opvroeg bij het RIZIV. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering. Eind juni 2018 telde ons land 415.000 mensen die langer dan één jaar ziek thuiszitten. Dat zijn er 71.000 méér dan bij het begin van deze legislatuur, eind 2014. Steeds meer werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden blijken te kampen met depressie, burn-out, een chronische ziekte of invaliditeit. Voor de regering-Michel was de activatie van langdurig zieken nochtans een speerpunt van haar beleid. Haar strikte aanpak leek te werken, want zowel in 2016 als in 2017 vertraagde de groei. Maar die kentering blijkt van korte duur. Het aantal langdurig zieken nam in de eerste helft van 2018 opnieuw sneller toe dan in 2017. Het aantal langdurig zieken nam toen met respectievelijk 4,9 en 3,7 procent toe. In de jaren daarvoor maakten we sprongen van bijna 8 procent. Gevraagd naar een verklaring wijst De Block deze keer naar de vergrijzing van de bevolking. bron: Belga Het bericht Opnieuw meer langdurig zieken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Opnieuw meer langdurig zieken (18/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Ons land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws opvroeg bij het RIZIV. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.
  [naar artikel]
 46. Vandenbroucke over coronabeleid: “Einde federale fase nu niet aan de orde” (21/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het stopzetten van de federale fase in de strijd tegen het coronavirus “nu niet onmiddellijk aan de orde”. Dat heeft hij verklaard in de plenaire Kamer, naar aanleiding van de vierde golf die nu komt opzetten.
  [naar artikel]
 47. Langdurig zieken krijgen vragenlijst (06/04/2019 - De Morgen)
  Vanaf januari krijgen langdurig zieken een vragenlijst waarop ze moeten aangeven of ze weer aan het werk kunnen. Op die manier wil de regering-Michel het aantal zieken terugdringen.
  [naar artikel]
 48. Nieuw plan voor langdurig zieken: huisarts bepaalt welke taken je nog kan uitvoeren (07/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Om de grote groep langdurig zieken terug aan het werk te krijgen, legt minister Frank Vandenbroucke een grondige hervorming op tafel. De huisarts zal binnenkort kunnen aangeven welke beroepstaken een zieke wel nog kan uitvoeren, een terugnaarwerkcoördinator van de mutualiteit doet de rest. Wie wel nog blijft werken terwijl hij ziek is, moet ook makkelijker gas kunnen terugnemen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.