Het horecapersoneel mag het mondmasker opnieuw bovenhalen. Klanten hoeven dat niet te doen, maar zij moeten dan weer hun coronapas tonen als ze op café of restaurant willen gaan. Maatregelen waar niet alle uitbaters voor staan te springen. [naar artikel]
Wat in een overvol voetbalstadion of op een druk festivalterrein kan, moet ook in cafés en restaurants kunnen. Iedereen – personeel én klanten – de mondmaskers af, zo pleit de horeca. Dan nog liever de invoering van de coronapas. “Maar dat masker, dat zijn we ronduit beu.” Afwachten wat het Overlegcomité vandaag beslist. [naar artikel]
Ze waren en zijn nog steeds met stip het goedkoopste café van Vlaanderen. Want ondanks de inflatie, de torenhoge energie- en brandstofprijzen en de verminderde koopkracht kost een pint in De Schorpioen in Kalken nog steeds maar 1 euro. “De vorige prijsstijging werd zelfs op gejuich onthaald”, lacht uitbaatster Alfonsine (72). Wij gingen een pint drinken en kijken hoe dat kan. [naar artikel]
Ook de Limburgse horeca-uitbaters zijn tevreden over de invoering van de coronapas. Zij hopen wel dat ze de komende dagen uitleg krijgen over hoe ze het Covid Safe Ticket van bezoekers precies kunnen controleren vanaf 1 november. Waar de café-en restauranthouders wel ontgoocheld over zijn is het feit dat het personeel opnieuw een mondmasker moet dragen. [naar artikel]
Het is zover. Voor één keer zal op 1 september niet alle aandacht naar de scholen gaan, maar minstens even hard naar de cafébazen. Want ook voor hen is het een soort nieuwe start, na een lange periode van verplichte rust. Gedaan met het sluitingsuur, en straks mogen we ook weer aan de toog drinken. Eindelijk vrijheid, blijheid is de teneur bij de cafébazen. “De toog is de ziel van het café.” [naar artikel]
Wie op restaurant of café gaat, zal een Covid Safe Ticket moeten voorleggen. De maatregel geldt vanaf 1 november en is enkel voor binnenruimtes nodig. Op het terras is een coronapas niet nodig. “We waren een koele minnaar van het Covid Safe Ticket”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Maar dat maakt het nu wel mogelijk dat je kan blijven genieten zoals nu.” Het horecapersoneel zal wel opnieuw een mondmasker moeten dragen en dat vindt De Caluwe raar. “We vragen in dezelfde ruimte dezelfde regels voor dezelfde activiteiten.” [naar artikel]
Denemarken is gisteren opengegaan, zonder beperkingen. Mondmasker, coronapas, afstand houden – het moet allemaal niet meer. “We zijn klaar om uit de schaduw van het coronavirus te treden”, zegt de Deense premier Mette Frederiksen. Heistenaar Dennis Vansant, die in Kopenhagen woont, houdt een slag om de arm: “De besmettingen gaan door het dak, dus ik weet niet goed wat ik van deze beslissing moet denken.” [naar artikel]
In het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool in Driehoeven zijn de leerlingen niet blij dat ze opnieuw een mondmasker moeten dragen in de klas. Wel is er begrip voor de maatregel. [naar artikel]
Nog twee weken en ons leven zal er opnieuw min of meer normaal uit zien. Terug op café en naar de winkel zonder mondmasker. En ook op de werkvloer hoeft het niet meer. Toch is er ook nog onbegrip. Zo begrijpt UNIZO niet waarom niet-medische contactberoepen zoals kappers wel nog een mondmasker moeten dragen. [naar artikel]
Tijdens het WK tijdrijden in Brugge zullen de toeschouwers in de fanzone een mondmasker moeten dragen. De vips in de zone er vlak naast hoeven dat niet. Leuven beslist vrijdag over een gelijkaardige onderverdeling. Een gevolg van de regels rond de coronapas voor evenementen. “Niet uit te leggen”, klinkt het. “Maar het einde van een epidemie brengt onvermijdelijk ongerijmdheden met zich mee.” [naar artikel]
Paniek is er niet in de Wetstraat, nu de vierde coronagolf in het land is. Het mondmasker zou weer wat meer gedragen worden, vindt premier Alexander De Croo (Open Vld), maar extra maatregelen zijn voorlopig niet nodig. Ondertussen legt de Vlaamse regering zich als een blok voor een uitgebreidere coronapas, voor in de horeca bijvoorbeeld. “Twee weken geleden was het niet nodig. Waarom nu opeens wél?” [naar artikel]
Hoeca- en winkeluitbaters zijn blij dat het mondmasker niet langer verplicht is. “Er zijn jobstudenten van wie we het gezicht tot nu amper gezien hadden.” [naar artikel]
De regering heeft afgelopen week beslist dat wie een coronapas voorlegt én een sneltest laat afnemen, het mondmasker mag afzetten in dancings. Alleen: er is nog geen wettelijke basis voor die zelftests, en die zou ook nog tot twee weken op zich kunnen laten wachten. [naar artikel]
Niet alleen technologiefederatie Agoria, maar zo goed als alle werkgevers zijn voor het gebruik van de coronapas op de werkvloer. Bedrijven die de pas willen inzetten - en zo niet-gevaccineerde werknemers uitsluiten - moeten dat kunnen, luidt de boodschap. “Maar misschien zou het beter zijn dat vaccinatie algemeen wordt verplicht.” [naar artikel]
“Of ik hiermee tevreden ben? Virologen zijn geen Romeinse keizers die hun duim omhoog of omlaag steken”, minimaliseert professor virologie Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn eigen mening na afloop van het Overlegcomité. “Maar ik ben hoopvol dat dit pakket maatregelen gaat werken”, is hij positief. Van Ranst legt ook uit waarom een mondmasker in de winkel zinvol is terwijl je in nachtclubs onbeperkt mag feesten, wat hij als minister van Onderwijs zou doen en waarom we stilaan minder soft mogen zijn voor wie zich niet laat vaccineren. [naar artikel]
Meer dan de helft van de bedrijven is voorstander van de uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer. Dat blijkt uit een enquête van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 ondernemers. “Begrijpelijk: ondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers. Maar voorlopig laat de wet dit simpelweg niet toe”, klinkt het bij Liantis. [naar artikel]
Meer dan de helft van de bedrijven is voorstander van het uitbreiden van de coronapas naar de werkvloer. Dat blijkt uit een enquête van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 ondernemers. “Begrijpelijk: ondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers. Maar voorlopig laat de wet dit simpelweg niet toe”, klinkt het bij Liantis. [naar artikel]
Ludwig Van Isterdael is de nieuwe wereldrecordhouder bartending. De Meerhoutse barman stond van maandagochtend 8u tot zaterdagavond 18u onafgebroken achter de toog van Ons Volkshuis, goed voor 120 uren. “Ik waag mij geen derde keer aan dit avontuur. Nu laat ik het record over aan de jeugd.” [naar artikel]
Telewerken wordt dan wel niet meer aanbevolen in Vlaanderen, maar op de werkvloer blijven de afstandsregels toch van kracht. “Dit is een teleurstelling.” [naar artikel]
Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vraagt het overlegcomité om elk gebruik van de coronapas goed uit te leggen. “Dat is cruciaal om de acceptatie te verhogen. We zien dat in onze data”, aldus de onderzoeker. [naar artikel]
Het klinkt surrealistisch, maar in hartje Londen kan je straks in café The Coach & Horses misschien wel een pint drinken terwijl je helemaal naakt... [naar artikel]
Frituur Den Bever op de Oostmallebaan in Zoersel doet nog niet mee aan de coronaversoepelingen. Klanten mogen er wel al gaan zitten om hun friet ter plekke op te eten, maar friturist Claudio Chen (23) bakt zijn lekkers nog altijd volledig hermetisch van toog tot plafond afgesloten achter plastic, met mondmasker en handen ontsmettend na elke bestelling. “De coronacijfers zijn nog niet goed genoeg”, vindt de frietchinees, die aangeeft dat die voorzichtigheid een beetje een cultureel gegeven is. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.