Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
07:59 uur

Haalt het onderwijs de kerstvakantie?

De Standaard

24/11/2021 - 11:49

Hoewel de scholen open blijven, gaat het onderwijs langzaam onderuit door ziektes, quarantaines en een tekort aan leerkrachten. ‘Afstandsonderwijs kan om de examens te redden’, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Pure waanzin” en elke dag puzzelen met leerkrachten en lesuren: haalt het onderwijs de kerstvakantie? (24/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Hoewel de scholen tijdens de vierde golf voorlopig open blijven, gaat het onderwijs langzaam onderuit door ziektes, quarantaines en een tekort aan leerkrachten. “Afstandsonderwijs kan om de examens te redden”, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
  [naar artikel]
 2. Haalt het onderwijs de kerstvakantie? “Afstandsonderwijs kan om de examens te redden” (24/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Hoewel de scholen open blijven, gaat het onderwijs langzaam onderuit door ziektes, quarantaines en een tekort aan leerkrachten. “Afstandsonderwijs kan om de examens te redden”, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
  [naar artikel]
 3. Maatregelen in onderwijs blijven zeker gelden tot aan kerstvakantie (01/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Tot en met de kerstvakantie blijven de huidige maatregelen in het onderwijs gelden. De CLB-cijfers over het aantal besmettingen worden als leidraad genomen om eventuele versoepelingen vanaf januari door te voeren.
  [naar artikel]
 4. Ook na kerstvakantie deeltijds afstandsonderwijs op middelbare scholen (14/12/2020 - Knack)
  Na de kerstvakantie, op maandag 4 januari, gaan de scholen opnieuw open. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven zeker in de twee weken na de heropening gelden, dus tot en met 15 januari. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maandag na overleg tussen de onderwijspartners en de virologen.
  [naar artikel]
 5. Kerstvakantie begint halve dag vroeger in onderwijs (24/11/2021 - De Standaard)
  Op 24 december, de laatste schooldag voor de kerstvakantie en kerstavond, worden leerlingen en leerkrachten na de middag niet meer op school verwacht.
  [naar artikel]
 6. Weyts past voor verlenging kerstvakantie (14/12/2020 - De Tijd)
  16:04 Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil niet weten van een langere kerstvakantie, ook niet nu de coronacijfers tegenpruttelen. Deeltijds afstandsonderwijs blijft in januari wel de regel in ...
  [naar artikel]
 7. “We houden ons hart vast of we kerstvakantie halen”: onderwijs kraakt onder quarantaines en ziektes (22/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het onderwijs kraakt als nooit tevoren onder de coronacrisis. Volgens de vakbonden vallen leraren als vliegen uit door quarantaine of ziekte, en loert een terugkeer naar afstandsonderwijs om de hoek. “We houden ons hart vast of we de kerstvakantie halen”, zegt ook Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Minister Ben Weyts (N-VA) hoopt het tij te keren door leraren prioritair een derde prik te geven.
  [naar artikel]
 8. Onderwijs kraakt als nooit tevoren: “We houden ons hart vast of we de kerstvakantie halen” (22/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het onderwijs kraakt als nooit tevoren onder de coronacrisis. Volgens de vakbonden vallen leraren als vliegen uit door quarantaine of ziekte, en loert een terugkeer naar afstandsonderwijs om de hoek. “We houden ons hart vast of we de kerstvakantie halen”, zegt ook Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Minister Ben Weyts (N-VA) hoopt het tij te keren door leraren prioritair een derde prik te geven.
  [naar artikel]
 9. Scholen opnieuw open na kerstvakantie (14/12/2020 - Metro)
  Na de kerstvakantie, op maandag 4 januari, gaan de scholen opnieuw open. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven zeker in de twee weken na de heropening gelden, dus tot en met 15 januari. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg tussen de onderwijspartners en de virologen. «Ik wil geen verlenging van de kerstvakantie zoals hier en daar geopperd wordt. Dat zou de leerachterstand enkel vergroten», aldus Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). «We hanteren al heel lang strenge veiligheidsmaatregelen en scholen zijn niet de motor van het virus. Laat ons er dus voor zorgen dat scholen niet nog meer dan vandaag het slachtoffer worden.» De huidige geldende gezondheidsmaatregelen blijven zeker van kracht in de eerste twee weken na de kerstvakantie, dus tot en met 15 januari. «Schoolteams moeten zich in de kerstvakantie dus niet voorbereiden op nieuwe maatregelen vanaf 4 januari», klinkt het nog. Het onderwijs houdt wel vast aan de start- en einddatum van de kerstvakantie. Herevaluatie Op zaterdag 2 januari staat een nieuwe evaluatie gepland. Dan bekijken de onderwijspartners of er in de toekomst verstrengingen nodig zijn, dan wel of er ruimte kan komen voor bijvoorbeeld meer contactonderwijs in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Blijf in uw land De onderwijspartners roepen iedereen op om de richtlijnen te volgen en om tijdens de kerstvakantie ook geen buitenlandse reizen te maken, als die niet strikt noodzakelijk zijn. «Dat zal helpen om de scholen open te houden», klinkt het nog. Lees ook : Europese corona-app bundelt alle info rond de maatregelen Het bericht Scholen opnieuw open na kerstvakantie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Ben Weyts: “Verlenging van kerstvakantie? Neen, dat zou leerachterstand enkel vergroten” (14/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijspartners geven na overleg met virologen duidelijkheid over de heropstart van de scholen na de kerstvakantie. De scholen gaan opnieuw open op maandag 4 januari.
  [naar artikel]
 11. Ben Weyts: “Verlenging van kerstvakantie? Neen, dat zou leerachterstand enkel vergroten” (14/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er kan geen sprake zijn van een verlenging van de kerstvakantie, zoals dat wel het geval was bij de herfstvakantie. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijspartners en de virologen. De scholen gaan dus gewoon zoals gepland op maandag 4 januari opnieuw open.
  [naar artikel]
 12. 755 leerkrachten te kort na vakantie (03/01/2018 - Metro)
  Scholen zijn volop op zoek naar leerkrachten, zodat de lessen maandag na de kerstvakantie opnieuw kunnen starten. Op dit moment zijn er nog 755 leerkrachten te weinig. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS kon inkijken. Heel wat directeurs kampen met hetzelfde probleem: een leerkracht vinden om maandag de gaten in te vullen. Er zijn op de website van de VDAB 755 vacatures voor leerkrachten: 455 in het secundair onderwijs, 270 in het basis- en kleuteronderwijs en 30 in het buitengewoon secundair onderwijs. Na de kerstvakantie vallen leerkrachten vaak uit door ziekte of ze gaan op zwangerschapsverlof. In sommige scholen wordt nu zelfs een beroep gedaan op gepensioneerde leerkrachten, aldus VTM. Het lerarentekort na de kerstvakantie is een terugkerend probleem. Vorig jaar in januari waren er zelfs meer dan 900 leerkrachten te kort. De scholen hopen dan ook dat de regering het probleem structureel aanpakt. bron: Belga
  [naar artikel]
 13. Minister Weyts gaat niet in op pleidooi experten voor verlenging kerstvakantie (17/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Moet de kerstvakantie tot eind januari verlengd worden om de besmettingscurve omlaag te krijgen? Een aantal experten oppert alvast van wel, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil van een verlengde vakantie niet weten. Volgens Vrij CLB Limburg staan de cijfers er ook beter voor dan bij de start van de herfstvakantie.
  [naar artikel]
 14. Weyts: “Geen verlenging van de kerstvakantie, scholen opnieuw open op maandag 4 januari” (14/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na de kerstvakantie, op maandag 4 januari, gaan de scholen opnieuw open, onderstreept Vlaams minister Ben Weyts. De N-VA’er had vandaag overleg met de ondersijspartners en de virologen. De huidige maatregelen in het onderwijs blijven zeker in de twee weken na de heropening gelden, dus tot en met 15 januari.
  [naar artikel]
 15. LIVE. Meer dan 160.000 Belgen keerden deze kerstvakantie terug uit rode zone (04/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De kerstvakantie is voorbij en de scholen zijn weer open. Binnen het onderwijs blijven de veiligheidsmaatregelen nog zeker tot de krokusvakantie van kracht. Intussen is het uitkijken naar de start van de echte vaccinatiecampagne in ons land, vanaf morgen. Een nieuwe vergadering van het Overlegcomité, waar ook de regio’s mee aanschuiven, vindt vrijdag plaats. Volgens minister Frank Vandenbroucke is het echter nog te vroeg voor versoepelingen. Alle ontwikkelingen over het coronavirus leest u in dit liveblog.
  [naar artikel]
 16. Ben Weyts: ‘Er komt geen verlenging van de kerstvakantie’ (14/12/2020 - Express)
  Na de kerstvakantie handhaaft de Vlaamse regering de maatregelen die ze eerder heeft genomen. Dat betekent in de eerste plaats... The post Ben Weyts: ‘Er komt geen verlenging van de kerstvakantie’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Kust toont zich tevreden over kerstvakantie (05/01/2020 - Express)
  De toeristische sector aan de kust kan volgens Westtoer terugblikken op een geslaagde kerstvakantie. Naar schatting brachten de afgelopen twee weken in totaal 600.000 dagtoeristen een bezoekje aan de Belgische kust. ‘Meer dan ooit houden de Belgen in de kerstvakantie van de kust’, aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer. De gedeputeerde looft de vele evenementen […] The post Kust toont zich tevreden over kerstvakantie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Massa toeristen op be-Mine tijdens kerstvakantie (09/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De kerstvakantie was een groot succes voor be-MINE. Duikcentrum Todi kende 75% meer snorkelaars en 25% meer duikers dan dezelfde periode vorig jaar. "Het zwaartepunt lag vooral in de eerste week van de kerstvakantie", stelt schepen van Toerisme Werner Janssen vast..
  [naar artikel]
 19. Vrijheid en kwaliteit van onderwijs gaan hand in hand  (26/11/2020 - VRT NWS)
  De eindtermen in het secundair onderwijs blijven voer voor discussie. Voor de ene zijn ze de garantie dat elke leerling een basisniveau haalt, voor de ander zijn ze een te strak keurslijf voor de creatieve leerkracht. Katholiek Onderwijs Vlaanderen drukt op de vrijheid van onderwijs, en vraagt een goede omkadering om daar kwaliteitsonderwijs van te blijven maken.
  [naar artikel]
 20. Topman katholiek onderwijs haalt uit naar N-VA (03/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, heeft tijdens een debat in De Zevende Dag uitgehaald naar N-VA. Volgens Boeve wil N-VA de discussie over het onderwijs te veel polariseren. Hij voelt zich geviseerd door de N-VA.
  [naar artikel]
 21. Topman katholiek onderwijs haalt uit naar N-VA: “Geschrokken van de brutaliteit” (03/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, heeft tijdens een debat in ‘De Zevende Dag’ uitgehaald naar N-VA. Volgens Boeve wil N-VA de discussie over het onderwijs te veel polariseren. Hij voelt zich geviseerd door de N-VA.
  [naar artikel]
 22. (Waar) mag u op reis gaan in de kerstvakantie? (09/12/2020 - De Standaard)
  Met de kerstvakantie in het verschiet, zijn de regels voor terugkerende reizigers weer verstrengd. Wat mag, wat mag niet en wat moet?
  [naar artikel]
 23. Kennis Nederlands gaat er op achteruit (04/04/2019 - De Tijd)
  18:35 Het onderwijs krijgt opnieuw een slecht rapport. Het aantal leerlingen dat de minimulat voor Nederlands op het einde van het lager onderwijs haalt, daalt.
  [naar artikel]
 24. OPROEP: Krijgt u hulp deze kerstvakantie? (26/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alle kinderen spenderen hun kerstvakantie volledig aan de spelcomputer die onder de kerstboom lag. Zo zijn er zelfstandigen die nu op de
  [naar artikel]
 25. 1 op 10 generatiestudenten hoger onderwijs haalt onvoldoende studiepunten (08/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Van de studenten die zich tijdens het academiejaar 2014-2015 in Vlaanderen voor het eerst inschreven in het hoger onderwijs slaagde 10,37 procent
  [naar artikel]
 26. Herfstachtige kerstvakantie in het verschiet (26/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De eerste week van de kerstvakantie wordt er vooral een met veel regen en wind, zo lijkt het. Donderdag en vrijdag kan er opnieuw wat sneeuw vallen in de Ardennen.
  [naar artikel]
 27. Herfstachtige kerstvakantie in het verschiet (26/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De eerste week van de kerstvakantie wordt er vooral een met veel regen en wind, zo lijkt het. Donderdag en vrijdag kan er opnieuw wat sneeuw vallen in de Ardennen.
  [naar artikel]
 28. Britse Queen vertrekt op kerstvakantie, gewoon met de trein (22/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Elizabeth (91) is donderdag begonnen aan haar kerstvakantie. Die brengt ze traditiegetrouw door op het landgoed Sandringham bij Norfolk....
  [naar artikel]
 29. Tot en met kerstvakantie zeker elektriciteit: “Veel mensen zijn met vakantie, dat komt goed uit” (19/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er is geen probleem met de elektriciteitsbevoorrading tot aan het einde van de kerstvakantie. Dat heeft federaal minister van Energie Marie...
  [naar artikel]
 30. 12 Belgische reizigers omgekomen tijdens kerstvakantie (12/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije kerstvakantie zijn 12 Belgen om het leven gekomen terwijl ze met vakantie waren in het buitenland, een lichte stijging tegenover vorig...
  [naar artikel]
 31. De Wever haalt scherp uit naar “pretpedagogie” van katholieke onderwijskoepel (01/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen daalt, is in grote mate te wijten aan de “pretpedagogie” van het katholieke onderwijs. Dat zei...
  [naar artikel]
 32. Kia-activiteiten: kerstvakantie is kerstplezier (26/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De dienst jeugd en sport organiseert naar goede gewoonte weer KIA-activiteiten tijdens de kerstvakantie.
  [naar artikel]
 33. Bijna kerstvakantie: 12 x leuke familie-activiteiten om nu al in je agenda te zetten (16/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De kerstvakantie staat weer voor de deur. Wil je het eeuwige ‘Wat gaan we doen vandaag?!’ van de kinderen vermijden? Dan begin je nu al het best...
  [naar artikel]
 34. Kust verwacht 550.000 dagtoeristen in de kerstvakantie (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De toeristische sector aan de Kust is optimistisch voor de kerstvakantie. Op basis van de huidige weersvoorspellingen rekent Westtoer op ongeveer...
  [naar artikel]
 35. Speelplezier tijdens kerstvakantie (17/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Beringen kan je ook tijdens de tweede week van de kerstvakantie deelnemen aan leuke KIA-activiteiten aangeboden door de stedelijke jeugd- en sportdienst.
  [naar artikel]
 36. Buitenschoolse opvang dicht in kerstvakantie (26/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De buitenschoolse kinderopvang van Geetbets is in de kerstvakantie volledig gesloten. Ouders kunnen er dus niet met hun kinderen tot 12 jaar terecht.
  [naar artikel]
 37. Crevits haalt slag thuis over Genkse islamschool (05/09/2019 - De Tijd)
  16:33 Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits haalt haar gelijk bij de Raad van State om een geplande middelbare school van islamitische strekking een erkenning te weigeren.
  [naar artikel]
 38. Weyts in de clinch met onderwijsschepen die oproept tot klimaatspijbelen (06/02/2020 - De Morgen)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) haalt fors uit naar Isaura Calsyn, schepen van Onderwijs in Eeklo voor Groen. “Zo iemand is enkel bezig met politiek eigenbelang, niet met dat van jongeren.”
  [naar artikel]
 39. Leerlingen genieten van verdiende kerstvakantie (30/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Momenteel geniet de schoolgaande jeugd van een verdiende kerstvakantie.
  [naar artikel]
 40. Bart De Wever haalt uit naar “pretpedagogie” van katholieke onderwijskoepel (02/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen daalt is in grote mate te wijten aan de “pretpedagogie” van het katholieke onderwijs. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond in Terzake. “Het katholiek onderwijs was vroeger een baken tegen dit soort vernieuwingen, nu lijkt de koepel de grootste promotor van dat soort nivellering naar beneden.
  [naar artikel]
 41. Bart De Wever haalt uit naar “pretpedagogie” van katholieke onderwijskoepel (02/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen daalt is in grote mate te wijten aan de “pretpedagogie” van het katholieke onderwijs. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond in Terzake. “Het katholiek onderwijs was vroeger een baken tegen dit soort vernieuwingen, nu lijkt de koepel de grootste promotor van dat soort nivellering naar beneden.”
  [naar artikel]
 42. Bart De Wever haalt uit naar “pretpedagogie” van katholieke onderwijskoepel (01/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen daalt is in grote mate te wijten aan de “pretpedagogie” van het katholieke onderwijs. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond in Terzake. “Het katholiek onderwijs was vroeger een baken tegen dit soort vernieuwingen, nu lijkt de koepel de grootste promotor van dat soort nivellering naar beneden.
  [naar artikel]
 43. Dit zijn de tien leukste kinderwandelingen voor tijdens de kerstvakantie (23/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Van een schattenjacht in Lommel tot een regenboog zoeken in Resterheide. Vul je kerstvakantie met deze leuke wandelingen voor het hele gezin.
  [naar artikel]
 44. Waarom het lijkt alsof de kerstvakantie voorbij vliegt (07/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De kerstvakantie gaat altijd sneller voorbij dan je denkt. Hoe dat komt, onderzoekt Hedderik van Rijn, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan...
  [naar artikel]
 45. Topman katholiek onderwijs haalt uit naar N-VA (03/12/2017 - VRT NWS)
  Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, heeft tijdens een debat in De Zevende Dag uitgehaald naar N-VA. Volgens Boeve wil N-VA de discussie over het onderwijs te veel polariseren. Hij voelt zich geviseerd door N-VA. Ook Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs is geschrokken van de reacties. "Men heeft het erg gepolariseerd." Koen Daniëls (N-VA) ontkent.
  [naar artikel]
 46. Plannen voor langere kerstvakantie (en korter zomerverlof) in Duitsland (13/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als maatregel tegen coronabesmettingen moeten Duitse scholieren aanzienlijk langer met kerstvakantie dan de huidige twee tot twee en een halve...
  [naar artikel]
 47. Dit zijn volgens virologen de voor- en nadelen van een langere kerstvakantie (18/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Nu de cijfers weer stijgen, klinkt ook de roep om de kerstvakantie te verlengen almaar luider. Sommige experts pleiten zelfs voor een schoolsluiting tot eind januari. Wat fel tegen dat idee pleit, is de psychologische impact op kinderen en de toename van de leerachterstand. Maar wat zeggen virologen? Feit is dat de discussie nog niet beslecht is op de vooravond van het laatste Overlegcomité voor de vakantie. Wij zetten de pro’s en contra’s van een langere kerstvakantie op een rijtje.
  [naar artikel]
 48. VIDEO. 3.500 mensen zetten kerstvakantie in met allereerste Joe Christmas Ball (22/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Niels Destadsbader en Clouseau hebben samen met zo’n 3.500 mensen gisterenavond de kerstvakantie goed ingezet. De artiesten brachten hun grootste...
  [naar artikel]
 49. OPROEP. Maak jij je als leerkracht zorgen over je leerlingen? (18/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim 83 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over één of meerdere leerlingen nu de kerstvakantie voor de deur staat. Sommige van die leerlingen worstelen met een leerachterstand, anderen zijn ongelukkig en worstelen met zichzelf. Het Laatste Nieuws is op zoek naar leerkrachten die hierover willen getuigen: welke problemen detecteer je in in jouw klas, hoe probeer je leerlingen bij de les te houden, hoe houd je de spirit erin? Geef je opdrachten mee tijdens de kerstvakantie? Hoe moeilijk is het om het zelf vol te houden? We zoeken getuigenissen uit zowel kleuter-, lager- als middelbaar onderwijs. Graag een mailtje naar [email protected] Vergeet je telefoonnummer niet te vermelden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.