Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
08:16 uur

Oproep | Hoe beleefden jonge kinderen uit het vierde tot zesde leerjaar het voorbije jaar?

De Standaard

24/11/2021 - 11:49

Voor een artikel over het mentaal welzijn van kinderen uit de lagere school zijn we op zoek naar jonge kinderen uit het vierde tot zesde leerjaar. Hoe hebben zij het voorbije jaar beleefd? Misten ze hun vrienden of vonden ze online een manier om elkaar toch voldoende te horen en te zien? Was het fijn om vaker thuis en dichter bij het gezin te zijn of was dat nu net iets waar ze, zich volop ontwikkelend, écht geen zin in hadden? We horen het graag! Mail ons via [email protected] We nemen contact op voor we iets publiceren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vierde, vijfde en zesde leerjaar dagje lid van provincieraad (30/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op donderdag 27 oktober brachten de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van Basisschool Oogappel een bezoek aan het provinciehuis te Hasselt. Twee enthousiaste gidsen vertelden over de werking van het provinciebestuur en zorgden voor een rondleiding door het gebouw. Heel leuk was het bezoekje aan het archief. Het verdraaien van de archiefkasten was een ware attractie voor de kinderen.
  [naar artikel]
 2. Mondmasker verplicht voor vijfde en zesde leerjaar (18/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het plan om scholieren van het derde en vierde middelbaar in de week voor de paasvakantie voltijds naar school te laten gaan, moet in de koelkast. Meer nog: tot aan de vakantie moeten kinderen van het vijfde en zesde leerjaar verplicht een mondmasker op zetten.
  [naar artikel]
 3. In gesprek met leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar over de mondmaskerplicht: “Die van het vierde doen 'na-na-na-na-na' omdat zij er geen moeten dragen” (29/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten straks weer een mondmasker dragen in de klas. Een maatregel die maar weinig jonkies van 10 en 11 jaar kan bekoren. Wij gingen rond de tafel zitten met enkele afgevaardigden van het zesde leerjaar. “Wij krijgen geen kans om ons te laten vaccineren, maar worden wel als enige gestraft met nieuwe regels? Die logica snap ik niet.”
  [naar artikel]
 4. School in Willebroek dicht na uitbraken van coronavirus in tweede en zesde leerjaar (18/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  In Willebroek houdt basisschool Sint-Joris Blaasveld deze week de deuren dicht na de vaststelling van meerdere clusteruitbraken van het coronavirus de voorbije dagen. Dat meldt de directie. Vier klassen moeten ook in quarantaine: het hele tweede leerjaar en een klas in het zesde leerjaar.
  [naar artikel]
 5. “Kennis van Engels van kinderen in het zesde leerjaar zeer ongelijk”. (14/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  De kennis van de Engelse taal is bij kinderen in het zesde leerjaar zeer ongelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Gentse Arteveldehogeschool in 38 Vlaamse basisscholen. De onderzoekers pleiten voor Engelse lessen voor alle kinderen in de basisschool.
  [naar artikel]
 6. Twee basisscholen in Pelt verplichten mondmaskers vanaf vierde leerjaar (28/01/2021 - VRT NWS)
  In Herent (Pelt) hebben twee basisscholen beslist om een mondmaskerplicht in te voeren voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Die maatregel gaat enkele stappen verder dan de algemene aanpak die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft afgeklopt. Enkele onderwijsvakbonden riepen ook al op om zo'n mondmaskerplicht in te voeren voor oudere leerlingen van het basisonderwijs, maar dat ging tot nu toe telkens over het vijfde en zesde leerjaar.
  [naar artikel]
 7. Kinderen moeten stuurvaardiger worden: stad geeft cursus aan 144 klassen (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Antwerpen breidt in samenwerking met Pro Velo haar aanbod verkeerseducatie voor scholen uit. Na de fietsklas Verkeersvaardigheid voor het zesde leerjaar, is er nu ook de fietsklas Stuurvaardigheid voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar.
  [naar artikel]
 8. Zesde leerjaar van de Europaschool neemt een kijkje achter de muur (22/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op dinsdag 26 oktober beleefden de leerlingen van het 6de leerjaar van GO! Europaschool Genk een bijzondere voormiddag. Ze gingen naar het inleefatelier 'Achter de muur' van Studio Globo, dit als slot van een project waar in de klas twee weken aan gewerkt werd.
  [naar artikel]
 9. "Kennis van Engels van kinderen in zesde leerjaar zeer ongelijk" (14/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De kennis van de Engelse taal is bij kinderen in het zesde leerjaar zeer ongelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Gentse Arteveldehogeschool in
  [naar artikel]
 10. Zesde van Europaschool ontdekt wetenschap in GO! Campus Genk (05/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op dinsdag 28 januari trokken de leerlingen van het zesde leerjaar naar GO! Campus Genk. Ze beleefden er een geweldige dag vol wetenschap en techniek.
  [naar artikel]
 11. ‘Het woord “vee”? Dat kennen mijn leerlingen niet meer’ (05/04/2019 - De Standaard)
  Lief Eeckhaoudt (55) geeft les in basisschool De Eenhoorn in Kruibeke. Ze staat al tien jaar in het derde leerjaar, daarvoor 21 jaar in het eerste leerjaar. ‘Ik merk dat de kennis van de taal bij kinderen de voorbije tien jaar achteruit is gegaan.’
  [naar artikel]
 12. Testbus controleert hele school na besmettingen bij zesde leerjaar (21/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De helft van het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool uit Hallaar (Heist-op-den-Berg) bleek vorige week besmet te zijn met het coronavirus. Daarom werd de hele school - 130 kinderen en twintig personeelsleden - donderdag getest door het mobiel testteam van het UZA. Dat gebeurde op het dorpsplein.
  [naar artikel]
 13. Besmettingscijfers op scholen stijgen, wat betekent dat voor de kinderen? (18/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Versoepelingen in het onderwijs zijn uitgesteld, mondmaskers worden verplicht voor het vijfde en zesde leerjaar. De besmettingscijfers gaan bij jonge kinderen sterk de hoogte in. Wat betekent dat voor de schoolgaande kinderen? Vijf prangende vragen op een rij.
  [naar artikel]
 14. Besmettingscijfers op scholen stijgen, wat betekent dat voor de kinderen? (18/03/2021 - De Standaard)
  Versoepelingen in het onderwijs zijn uitgesteld, mondmaskers worden verplicht voor het vijfde en zesde leerjaar. De besmettingscijfers gaan bij jonge kinderen sterk de hoogte in. Wat betekent dat voor de schoolgaande kinderen? Vijf prangende vragen op een rij.
  [naar artikel]
 15. 'Steeds meer kinderen slaan het vijfde en zesde leerjaar over' (09/01/2018 - Knack)
  Vier leerlingenbegeleiders van Vlaamse middelbare scholen trekken aan de alarmbel. Nu meer en meer jongeren met vaak complexe problemen kampen, staat het water hen aan de lippen. Een van de mistoestanden die ze aankaarten, is dat meer en meer leerlingen het vijfde en zesde leerjaar overslaan.
  [naar artikel]
 16. Vierde leerjaar De Boomhut bezoekt gemeentehuis (25/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  In de leerplannen van het vierde leerjaar staat onder andere dat de leerlingen op de hoogte moeten zijn van de werking van hun gemeente. Het vierde leerjaar van basisschool De Boomhut uit Lozen voegde de daad bij het woord en bracht op 25 september een bezoekje aan het gemeentehuis.
  [naar artikel]
 17. Zesde leerjaar GBS De Tol ontmaskert de Mol tijdens proclamatie (29/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Maandag 28 juni was een belangrijke mijlpaal in het leven van de 12 leerlingen van het zesde leerjaar van GBS De Tol in Herderen.
  [naar artikel]
 18. “Geef kinderen al seksuele en relationele voorlichting vanaf het eerste leerjaar” (12/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit ervoor dat leerkrachten al veel vroeger dan het vijfde of zesde leerjaar over relaties en seksualiteit praten met hun leerlingen. Dat kan volgens hen zelfs al vanaf het eerste leerjaar.
  [naar artikel]
 19. “Geef kinderen al seksuele en relationele voorlichting vanaf het eerste leerjaar” (12/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit ervoor dat leerkrachten al veel vroeger dan het vijfde of zesde leerjaar over relaties en seksualiteit praten met hun leerlingen. Dat kan volgens hen zelfs al vanaf het eerste leerjaar.
  [naar artikel]
 20. Bliksemstages voor leerlingen van zesde leerjaar in Antwerpen: "kinderen prikkelen om hun talenten te ontdekken" (29/04/2021 - VRT NWS)
  In Antwerpen is het project JINC van start gegaan, dat als doel heeft te voorkomen dat jongeren zonder diploma de school verlaten. Vandaag waren er bliksemstages in het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool Mozaiëk in Borgerhout. De kinderen kunnen -via korte stages-kennismaken met verschillende beroepen, zodat ze een geschikte studiekeuze kunnen maken voor het middelbaar.
  [naar artikel]
 21. Zesde leerjaar krijgt les in griezelklas (20/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In het zesde leerjaar van Euroschool De Mozaïek krijgen de leerlingen sinds deze week les over Halloween. Ze leren over de oorsprong en geschiedenis van dit oude Keltische feest.
  [naar artikel]
 22. Kinderen in het zesde leerjaar kennen beter Engels dan Frans (16/06/2020 - VRT NWS)
  De kennis van het Engels bij kinderen in het 6e leerjaar is groter dan die van het Frans. Dat blijkt uit een doctoraatonderzoek aan de universiteit van Gent. Uit die studie blijkt dat kinderen meer Engelse woorden kennen dan Franse, terwijl ze in hun vorige jaren op de lagere school al Frans als vak hadden en nog geen Engels.
  [naar artikel]
 23. Basisschool van Hallaar sluit de deuren: “Elf besmettingen in het zesde leerjaar” (16/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool in Hallaar sluit de deuren tot en met vrijdag 22 januari na een corona-uitbraak in het zesde leerjaar. Elf zesdejaars testten de voorbije week positief op het virus. Het schoolbestuur en het CLB nemen liever geen risico. “Geen prettige beslissing, maar ze is wel verantwoord.”
  [naar artikel]
 24. Fruitsappenfuif voor Herkse kinderen (21/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Voor de kinderen van het vierde tot het zesde leerjaar in Herk-de-Stad vindt straks de fruitsappenfuif plaats in gemeenschapscentrum De Markthallen (Markt 2) in Herk-de-Stad.
  [naar artikel]
 25. Minister Weyts wil kinderen pas toelaten tot eerste leerjaar wanneer ze voldoende Nederlands kennen (05/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil kinderen pas toelaten tot het eerste leerjaar wanneer ze een bepaald basisniveau Nederlands halen. Dat staat in een voorlopig voorstel waarover de Vlaamse regering zich nog moet buigen. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gaat er alleszins niet mee akkoord. “Zulke jonge kinderen zijn niet gediend met een extra jaar in de wachtkamer.”
  [naar artikel]
 26. Zesde leerjaar sluit feestelijk lager onderwijs af in Overpelt (26/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De leerlingen van het zesde leerjaar van Basisonderwijs De Linde (Overpelt) gaan ieder jaar op het einde van het schooljaar een week naar zee als afsluiting van hun lager onderwijs. Door het coronavirus kon dat dit jaar niet plaatsvinden. Als alternatief werd een feestavond georganiseerd waarbij gesmuld kon worden van "de reuzepan". Het eten werd "coronaproof" aangeboden en per klasbubbel opgegeten. "Uiteraard vervangt dit niet het plezier van een weekje aan zee, maar de leerlingen van het zesde leerjaar konden toch genieten van dit aanbod", aldus schooldirecteur Dirk Vanseggelen.
  [naar artikel]
 27. Europaschool ontdekt spelenderwijs de wereld van biochemie (23/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Van het eerste leerjaar tot het zesde leerjaar werden de kinderen ondergedompeld in de wereld van biochemie.
  [naar artikel]
 28. Zesde leerjaar verdiept zich in de Europese Unie en wint ICT-wedstrijd! (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De leerlingen van het zesde leerjaar B van de Vrije basisschool in As namen deel aan de ICT-wedstrijd ‘Word sterrenklas’.
  [naar artikel]
 29. De kinderen van het zesde leerjaar in Rupelmonde hoeven hun broek niet te verslijten op de schoolbanken, want boeren Jan en Ann geven les in de koeienstal (21/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Maandag baaldag? Niet voor de kinderen van het zesde leerjaar in Rupelmonde. Ze hoeven hun broek niet te verslijten op de schoolbanken, want boeren Jan en Ann geven les in de ­koeienstal. Toegepaste wiskunde, geschiedenis, en biologie, heet dat dan, maar zó veel leuker dan in het klaslokaal.
  [naar artikel]
 30. Pas naar eerste leerjaar als kleuter slaagt voor taaltest: koepels wijzen voorstel af (05/03/2020 - De Standaard)
  Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil kinderen pas toelaten tot het eerste leerjaar wanneer ze een bepaald basisniveau Nederlands halen. Dat staat in een voorlopig voorstel waarover de Vlaamse regering zich nog moet buigen. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gaat er alleszins niet mee akkoord. ‘Zulke jonge kinderen zijn niet gediend met een extra jaar in de wachtkamer.’
  [naar artikel]
 31. 40 procent van 8- en 9-jarigen heeft een eigen smartphone (23/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vier op de tien leerlingen uit het derde leerjaar beschikt al over een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL bij Hasseltse kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar.
  [naar artikel]
 32. Zesde leerjaar Wereldwijzer op Musica-klassen (02/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zoals elk jaar gaat het zesde leerjaar van de Wereldwijzer in Hulst op Musica-klassen in Pelt.
  [naar artikel]
 33. Leerlingen vinden zelf nieuwe juf na oproep op Facebook (11/10/2018 - VRT NWS)
  De kinderen van het vijfde leerjaar van het Sint-Norbertusinstituut in Antwerpen zaten al weken zonder juf of meester. Leerkrachten zijn moeilijk te vinden, het is een knelpuntbreoep. Maar de kinderen zetten zelf een oproep op Facebook en kregen reactie.
  [naar artikel]
 34. We maken onze kinderen gokgek (22/11/2017 - De Standaard)
  Veel kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar zijn vertrouwd met gokspelletjes. In games, reclame, of via familie: er is nauwelijks ontkomen aan.
  [naar artikel]
 35. Te weinig controle op surfgedrag kinderen (26/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Duizenden kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar hebben vandaag les gekregen over hoe ze veilig kunnen surfen op het internet. Medewerkers van...
  [naar artikel]
 36. Zesde leerjaar uit Riemst blijft thuis na besmetting medeleerling (04/06/2020 - VRT NWS)
  In de gemeentelijke basisschool De Tol in Herderen, Riemst, is een leerling van het zesde leerjaar besmet met het coronavirus. De klasgenoten blijven tot eind volgende week thuis en krijgen afstandsonderwijs.
  [naar artikel]
 37. Freinet on the Move op kamp (11/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van Freinet on the Move beleefden voorbije week een leuke tweedaagse in de Keiheuvel in Balen.
  [naar artikel]
 38. Mondmaskers na herfstvakantie opnieuw verplicht voor leerlingen van vijfde en zesde leerjaar (27/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Mondmaskers na herfstvakantie opnieuw verplicht voor leerlingen van vijfde en zesde leerjaar Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar moeten vanaf 8 november opnieuw verplicht een mondmasker dragen in de klas. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt. Die nieuwe regels moeten helpen voorkomen dat scholen weer moeten sluiten. Nadat de federale overheid dinsdag op het Overlegcomité strengere coronamaatregelen afkondigde, was het vandaag aan […] Lees dit artikel: Mondmaskers na herfstvakantie opnieuw verplicht voor leerlingen van vijfde en zesde leerjaar
  [naar artikel]
 39. Pas naar eerste leerjaar wanneer kind voldoende Nederlands kent? Koepels wijzen voorstel van Weyts af (05/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil kinderen pas toelaten tot het eerste leerjaar wanneer ze een bepaald basisniveau Nederlands halen. Dat staat in een voorlopig voorstel waarover de Vlaamse regering zich nog moet buigen. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gaat er alleszins niet mee akkoord. “Zulke jonge kinderen zijn niet gediend met een extra jaar in de wachtkamer.”
  [naar artikel]
 40. Basisschool De Leertrommel in Opwijk opent pas maandag en enkel voor zesde leerjaar: "Wij zijn nog niet klaar" (12/05/2020 - VRT NWS)
  De Opwijkse vrije basisschool De Leertrommel kan pas volgende maandag opnieuw open gaan. De heropening geldt ook alleen voor het zesde leerjaar. De school is naar eigen zeggen nog niet klaar. Alle scholen mogen vanaf vrijdag weer lesgeven aan het eerste, tweede en zesde leerjaar als er voldoende lokalen, leerkrachten en hygiënisch materiaal beschikbaar zijn.
  [naar artikel]
 41. Voorleesweek voor groot én klein in de Europaschool (01/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ook de kleuters en kinderen van het eerste leerjaar van de Europaschool beleefden weer een boeiende Voorleesweek.
  [naar artikel]
 42. Zes op de tien kinderen kreeg geen medisch onderzoek: “Onmogelijk om in te halen” (25/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Door de coronacrisis konden zes op de tien medische onderzoeken bij het Vrij CLB Limburg vorig schooljaar niet plaatsvinden. In het vierde en zesde leerjaar ging zo goed als geen enkel onderzoek door. “Voor kansarme kinderen kan dit problematisch zijn.”
  [naar artikel]
 43. Bib Maaseik start met leesgroep voor jonge lezers (09/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van Maaseik is gestart met een KJV-leesgroep voor jonge boekenwurmen van het derde en vierde leerjaar. Zij komen vier keer per jaar samen in de bib om de boeken te bespreken die ze hebben gelezen.
  [naar artikel]
 44. Vierde leerjaar Schans en Luchtballon verkennen Heusden-Zolder (13/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De kinderen van het vierde leerjaar van basisscholen De Schans en De Luchtballon hebben op dinsdag 11 oktober een bezoek gebracht aan het gemeentehuis en het dierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. De laatste weken hebben onze leerlingen veel bijgeleerd over onze gemeente, onze provincie en over België.
  [naar artikel]
 45. Zesde leerjaar Europaschool Genk doet mee aan poëzieproject (21/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op 20 februari ging het zesde leerjaar van GO! Europaschool Genk naar het poëzieproject in Rondpunt 26. Daar kregen ze twee workshops rond het thema 'vluchtelingen'.
  [naar artikel]
 46. Quarantieners nemen afscheid van Kimaatschool (02/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De leerlingen van het 6de leerjaar vierden het einde van hun schoolloopbaan op een originele manier. Ook de kleuters van de derde kleuterklas werden feestelijk gevierd. Na het ontvangen van een welverdiend diploma gleden ze van de glijbaan door de zeepbellen naar het eerste leerjaar! Het zesde leerjaar sprong de toekomst tegemoet.
  [naar artikel]
 47. Vierde, vijfde en zesde leerjaar van basisschool Heilig Graf leren 'dode hoek' kennen (25/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Voor de lessen van verkeer bracht meester Stefaan Dello van basisschool Heilig Graf wel een heel bijzonder onderwerp aan. De leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar kregen inzicht in de 'dode hoek'
  [naar artikel]
 48. Een sportieve voetbalnamiddag onder een stralende zomerzon (12/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op woensdag 10 oktober organiseerde MOEV samen met Provil een woensdagnamiddag voetbal Vier tegen vier voor de kinderen van de lagere school. Dit had plaats op de sportvelden van het Provil voor de ploegen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar.
  [naar artikel]
 49. Minister Weyts ontkracht gerucht over heropening kleuterscholen (22/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mogen er binnenkort meer kinderen naar school? Daarover wordt vandaag druk vergaderd tussen de onderwijskoepels, de vakbonden en onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Het eerste, tweede en zesde leerjaar hebben net als het zesde middelbaar hun eerste lesweek achter de rug, en daarom is het tijd voor evaluatie. Als het goed is, mogen volgende week vrijdag ook de leerlingen uit het tweede en het vierde middelbaar weer naar school.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.