Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
07:23 uur

Oplossing voor overbelaste contactonderzoekers: zelf hoogrisicocontacten ingeven

De Standaard

24/11/2021 - 15:26

Wie positief getest heeft op het coronavirus zal vanaf december een sms krijgen met een link naar een website. Daarop kan hij of zij zelf de mensen met wie er een hoogrisicocontact was, ingeven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wie besmet is, kan zelf hoogrisicocontacten ingeven op website (24/11/2021 - De Tijd)
  14:46 Er wordt actie ondernomen om de overbelaste contactopsporing te ontzien. Dat is beslist op het wekelijkse overleg tussen de Belgische ministers van Volksgezondheid.
  [naar artikel]
 2. Activiteiten voor G’zet tijdig ingeven (29/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Verenigingen of andere organisaties die hun activiteit vermeld willen zien in G’zet, het gemeentelijke infoblad van Geetbets, moeten die actviteit zelf online ingeven op www.uitdatabank.be. Uiterste datum daarvoor is vrijdag 3 november.
  [naar artikel]
 3. Aantal contactonderzoekers wordt afgebouwd: ‘Er is onvoldoende werk nu besmettingen afnemen’ (04/06/2020 - Express)
  De Vlaamse overheid wil het aantal contactonderzoekers verder afbouwen. Vandaag zijn er 450 contactonderzoekers aan de slag om de contacten... The post Aantal contactonderzoekers wordt afgebouwd: ‘Er is onvoldoende werk nu besmettingen afnemen’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Wie besmet is, kan binnenkort zelf zijn hoogrisicocontacten online doorgeven (24/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie besmet is met het coronavirus, zal binnenkort zelf zijn hoogrisicocontacten online kunnen doorgeven. En wie via Coronalert wordt verwittigd van een hoogrisicocontact, zal zichzelf online kunnen registreren en op die manier sneller een testcode krijgen. Dat hebben de ministers van Gezondheid woensdag beslist tijdens hun interministeriële conferentie, zegt Karine Moykens, die het Interfederaal Comité Testing and Tracing voorzit.
  [naar artikel]
 5. Aantal contactonderzoekers wordt afgebouwd wegens onvoldoende werk (04/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid is onderhandelingen gestart over een verdere daling van het aantal contactonderzoekers. Vandaag zijn er...
  [naar artikel]
 6. Minder dan 300 telefoontjes per dag: aantal contacttracers wordt afgebouwd (04/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid is onderhandelingen gestart over een verdere daling van het aantal contactonderzoekers. Door het geringe aantal besmettingen, is er onvoldoende werk voor de 450 contactonderzoekers die aan de slag zijn.
  [naar artikel]
 7. Contactonderzoekers kunnen vanaf 4 september toeristen uit rode zones bellen (02/09/2020 - Metro)
  Vanaf 4 september kunnen contactonderzoekers toeristen die terugkeren uit rode zones effectief bellen. Hun gegevens komen vanaf dan in de databank van het callcenter. Dat is vernomen bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Wie uit een rode zone – een zone met een verhoogd risico op besmetting – terugkeert, moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Maar vorige maand bleek dat de helft van de betrokkenen dat niet doet. De aangekondigde controle hierop bleef ook dode letter, omdat de gegevens niet bij de contactopspoorders terechtkwamen. Mensen krijgen wel na 48 uur een herinnerings-sms, maar opvolging door de contacttracers was er niet. Tegen 4 september zou er een oplossing moeten zijn en die timing blijft overeind, zegt Ria Vandereyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vanaf dan zouden contactonderzoekers de betrokkenen dus ook moeten kunnen bellen. Lees ook : Corona-vakantie geeft boost aan verkoop en verhuur van kampeerwagens Het bericht Contactonderzoekers kunnen vanaf 4 september toeristen uit rode zones bellen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Zorg en Gezondheid plant verlaging aantal contactonderzoekers (04/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid is onderhandelingen gestart over een verdere daling van het aantal contactonderzoekers. Vandaag zijn er...
  [naar artikel]
 9. Contactonderzoekers kunnen tot 60 procent van besmette personen bereiken (14/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De contactonderzoekers hebben al 50 tot 60 procent van personen besmet met het coronavirus, telefonisch kunnen contacteren. Dat Frank Robben, CEO...
  [naar artikel]
 10. Testen en opsporen nog niet op punt: Belgen melden weinig hoogrisicocontacten (19/05/2020 - De Morgen)
  Microbioloog Emmanuel André, hoofd testing & tracing, wil meer mensen testen. Dat zou nodig zijn, nu besmette Belgen erg karig blijken met informatie over hun hoogrisicocontacten, die onmiddellijk in quarantaine moeten.
  [naar artikel]
 11. Vlaamse contactopvolging zet sms’en in voor hoogrisicocontacten (16/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Ook de Vlaamse contactopspoorders voelen de sterke stijging van de coronacijfers. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is van donderdag op vrijdag verdubbeld. Om die mensen allemaal snel te blijven informeren gaat de contactopvolging sms’en sturen in plaats van hen op te bellen, net zoals in Brussel en Wallonië al gebeurde.
  [naar artikel]
 12. Vlaamse contactopvolging zet sms’en in voor hoogrisicocontacten (16/10/2020 - De Standaard)
  Ook de Vlaamse contactopspoorders voelen de sterke stijging van de coronacijfers. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is van donderdag op vrijdag verdubbeld. Om die mensen allemaal snel te blijven informeren gaat de contactopvolging sms’en sturen in plaats van hen op te bellen, net zoals in Brussel en Wallonië al gebeurde.
  [naar artikel]
 13. Nieuwe strategie? Waarom hoogrisicocontacten twee testen moeten krijgen (13/01/2021 - De Morgen)
  Hoogrisicocontacten niet enkel testen op dag 7 van hun quarantaine, maar ook op dag 0. Daarover buigen de ministers van Volksgezondheid zich woensdag op vraag van het comité Testing & Tracing. Volgens viroloog Steven Van Gucht is dat ‘cruciaal om het virus in te dijken’.
  [naar artikel]
 14. Nog minder dan 300 telefoons per week: Zorg en Gezondheid plant verlaging aantal contactonderzoekers (04/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid is onderhandelingen gestart over een verdere daling van het aantal contactonderzoekers. Vandaag zijn er 450 contactonderzoekers aan de slag om de contacten op te sporen van bevestigde besmettingen. Het geringe aantal besmettingen brengt met zich mee dat er op dit moment onvoldoende werk is. “Het is natuurlijk goed nieuws dat er minder besmettingen zijn, maar dat betekent ook dat we de capaciteit gaan herbekijken”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  [naar artikel]
 15. Geen quarantaine meer voor gevaccineerde hoogrisicocontacten (24/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag veranderen de test- en quarantaineregels voor gevaccineerde hoogrisicocontacten. Na een negatieve coronatest hoeven zij niet langer in quarantaine te gaan en moeten ze geen tweede coronatest afleggen.
  [naar artikel]
 16. Kom je terug uit een rode zone? Dan kan je vanaf 4 september opgebeld worden door contactonderzoekers (02/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 4 september kunnen contactonderzoekers toeristen die terugkeren uit rode zones effectief bellen. Hun gegevens komen vanaf dan in de databank...
  [naar artikel]
 17. Nederlandse ziekenhuizen weigerden patiënten uit overbelaste provincie Brabant (21/03/2020 - De Morgen)
  Nederlandse ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen de overplaatsing geweigerd van meerdere patiënten uit de overbelaste provincie Brabant, schrijft de Volkskrant. Ze wilden ze niet opnemen op hun intensive care of andere afdelingen. Brabant is een hotspot van het virus in Nederland.
  [naar artikel]
 18. Dag één in het callcenter van de contactonderzoekers: “Hebt u via lichaamsvloeistoffen contact gehad, bijvoorbeeld door te kussen?” (12/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar sinds dit weekend zijn ruim 700 “contactonderzoekers” aan de slag voor de Vlaamse overheid. Hun opdracht: besmette mensen uitvragen over hun contacten, en die personen vervolgens verwittigen. “Ah, u heeft pijn aan de gewrichten? Dan kan ik u het best eens de huisarts bellen.”
  [naar artikel]
 19. Agentschap Zorg en Gezondheid zet 150 extra contactonderzoekers in (19/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het agentschap Zorg en Gezondheid gaat 150 extra contactonderzoekers inzetten omdat het aantal coronabesmettingen opnieuw sterk toeneemt. Dat meldt...
  [naar artikel]
 20. Hoogrisicocontacten zullen vanaf nu enkel sms van contacttracers ontvangen (21/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest hebben afgelegd, worden vanaf nu niet langer door de contacttracers opgebeld. In de plaats daarvan krijgen ze een sms waarin hen gevraagd wordt om zich te laten testen. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
  [naar artikel]
 21. Agentschap Zorg en Gezondheid zet 150 extra contactonderzoekers in (19/09/2020 - De Tijd)
  13:05 Het agentschap Zorg en Gezondheid gaat 150 extra contactonderzoekers inzetten omdat het aantal coronabesmettingen opnieuw sterk toeneemt. Dat meldt het agentschap zaterdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 22. De maat is vol: “Huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen” (26/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen, maar enkel zieke patiënten. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica.
  [naar artikel]
 23. Hoe contactonderzoekers hun dagen vullen: nog geen anderhalve telefoon per dag (26/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Iedere dag zijn er 450 contactonderzoekers aan de slag en samen doen die amper 600 telefoontjes. Omgerekend is dat nog geen anderhalve telefoon per dag. De cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigen nu ook wat al een week gefluisterd wordt: contact tracing is een maat voor niets. Om snel meer telefoons te kunnen doen, stellen de mutualiteiten hun gegevens nu ter beschikking van de overheid.
  [naar artikel]
 24. Hoogrisicocontacten van personen die positief testten op coronavirus krijgen voortaan enkel sms van contacttracers (21/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Hoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest aflegden, worden sinds woensdag niet langer opgebeld door de contacttracers. In de plaats daarvan krijgen ze een sms waarin hen gevraagd wordt zich te testen. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, donderdag.
  [naar artikel]
 25. Hoogrisicocontacten van personen die positief testten op coronavirus krijgen voortaan enkel sms van contacttracers (21/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Hoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest aflegden, worden sinds woensdag niet langer opgebeld door de contacttracers. In de plaats daarvan krijgen ze een sms waarin hen gevraagd wordt zich te testen. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, donderdag.
  [naar artikel]
 26. Vanaf maandag zelf afspraak maken bij testcentrum voor test na hoogrisicocontact (17/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Hoogrisicocontacten zonder symptomen worden vanaf maandag opnieuw getest en kunnen daarvoor zelf een afspraak inplannen bij het testcentrum. Dat heeft de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid gecommuniceerd aan de huisartsen, meldt huisartsenvereniging Domus Medica.
  [naar artikel]
 27. Onderwijs krijgt eigen teststrategie, met sneltest voor hoogrisicocontacten (24/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten.
  [naar artikel]
 28. Onderwijs krijgt eigen teststrategie, met sneltest voor hoogrisicocontacten (24/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten.
  [naar artikel]
 29. Wat u doet in uw vrije tijd is toch niet privé, al weten de contact tracers dat zelf niet (28/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Mogen contactonderzoekers vragen waar iemand zich in zijn vrije tijd bevond? Nee, zeggen ze zelf. Maar de Gegevensbeschermingsautoriteit spreekt dat tegen. “Als de overheid kan motiveren dat dat nuttig is, en dat het proportioneel zal gebeuren, kan er veel.”
  [naar artikel]
 30. Coronacijfers stijgen: hier denken Vlamingen zelf dat ze besmet raken (22/03/2021 - De Morgen)
  Waar en hoe mensen besmet raken met Covid-19 is niet altijd te achterhalen, maar de Vlaamse contactonderzoekers vragen patiënten wel steeds waar ze zelf denken dat ze de besmetting opliepen. Dat levert opvallende resultaten op.
  [naar artikel]
 31. Geen quarantaine meer voor gevaccineerde hoogrisicocontacten (16/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Volledig gevaccineerde hoogrisicocontacten moeten bij een negatieve eerste test niet meer in quarantaine en geen tweede test afleggen. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) beslist. Bij weigering van een test moeten ze wel een quarantaine van tien dagen respecteren.
  [naar artikel]
 32. “De maat is vol”: huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen (26/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Huisartsen zullen niet langer hoogrisicocontacten testen, maar enkel zieke patiënten. Dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica. “De maat is vol, want de eerstelijnszorg is aan het imploderen”, klinkt het.
  [naar artikel]
 33. Jan Jambon en Wouter Beke op bezoek bij contactonderzoekers (11/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) hebben maandag in Diegem een van de negen Vlaams callcentra bezocht die instaan voor de contact tracing. Sinds maandag zijn er 700 contactonderzoekers aan het werk om de contacten op te sporen van mensen met Covid-19-symptomen.
  [naar artikel]
 34. Vanaf maandag zelf afspraak maken bij testcentrum (17/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hoogrisicocontacten zonder symptomen worden vanaf maandag opnieuw getest en kunnen daarvoor zelf een afspraak inplannen bij het testcentrum. Dat heeft de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid gecommuniceerd aan de huisartsen, meldt huisartsenvereniging Domus Medica.
  [naar artikel]
 35. Alle hoogrisicocontacten moeten zich op dag 1 en 7 van quarantaine laten testen (15/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 25 januari moeten alle hoogrisicocontacten zich op dag één en dag zeven van hun quarantaine laten testen op het coronavirus. Dat heeft de interministeriële conferentie volksgezondheid beslist op advies van de taskforce testing. De maatregel is nodig om de verspreiding van het virus verder in te dijken, klinkt het.
  [naar artikel]
 36. Alle hoogrisicocontacten moeten zich op dag 1 en 7 van quarantaine laten testen (15/01/2021 - De Morgen)
  Vanaf 25 januari moeten alle hoogrisicocontacten zich op dag één en dag zeven van hun quarantaine laten testen op het coronavirus. Dat heeft de interministeriële conferentie volksgezondheid beslist op advies van de taskforce testing. De maatregel is nodig om de verspreiding van het virus verder in te dijken, klinkt het.
  [naar artikel]
 37. Wouter Beke: “Wie informatie niet vrijgeeft aan contactonderzoekers, solt met volksgezondheid” (05/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) roept de Vlaming op “eerlijk en consequent” te antwoorden op eventuele vragen van contactonderzoekers en hun werk “niet weg te lachen”. “Wie die informatie niet wil vrijgeven, solt met de volksgezondheid.”
  [naar artikel]
 38. Liveblog - "Contactonderzoekers mogen wél meer vragen", VS noteert opnieuw recordaantal besmettingen  (17/07/2020 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten hebben - opnieuw - een dagrecord gebroken: er testten meer dan 68.000 mensen positief op het coronavirus op 24 uur tijd. En volgens dokter Wouter Arrazola de Oñate mogen contactonderzoekers in ons land wel degelijk doorvragen in het belang van de volksgezondheid. Volg al het coronanieuws van vandaag in onze liveblog.
  [naar artikel]
 39. Dringend contactonderzoekers gezocht: callcenters kunnen werkdruk door vierde golf niet aan (09/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse overheid is dringend op zoek naar extra contactonderzoekers. Nu de vierde golf is losgebarsten, kunnen de callcentra niet meer volgen. Eén probleem: het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft alle moeite van de wereld om extra personeel te vinden.
  [naar artikel]
 40. Wespennest-site moet overlast 112 voorkomen (05/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wie kent de muizenissen rond wespennesten niet? Zit je in de zomer met een wespenplaag en je weet niet hoe de brandweer te bereiken. Enkele Limburgse hulpverleners hebben de perfecte oplossing gevonden: zij lanceren een website waar mensen hun postcode kunnen ingeven en zij automatisch doorgeschakeld worden naar de juiste brandweerzone.
  [naar artikel]
 41. Domus Medica: “De maat is vol, huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen” (26/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen, maar enkel zieke patiënten. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica.
  [naar artikel]
 42. Nog niet alle kinderziektes uit corona-app: ingeven van testresultaten loopt soms vertraging op (18/10/2020 - Express)
  Het kan soms even duren voor resultaten van een coronatest in de Coronalert-app verschijnen. Dat merkten verscheidene Twitteraars op. Contactopsporingsbaas... The post Nog niet alle kinderziektes uit corona-app: ingeven van testresultaten loopt soms vertraging op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. Huisartsen hebben er schoon genoeg van: "Wij testen geen hoogrisicocontacten meer" (26/10/2021 - VRT NWS)
  Huisartsen willen enkel nog zieke patiënten testen en dus geen hoogrisicocontacten meer. Dat stelt huisartsenvereniging Domus Medica in een persbericht. De huisartsenpraktijken en wachtposten verzuipen vandaag in het werk door het massale aantal coronabesmettingen, zeggen ze. Ze eisen forse maatregelen om de viruscirculatie in te perken. “Het is op.”
  [naar artikel]
 44. Vlaams minister-president Jambon en minister Beke op bezoek bij contactonderzoekers (11/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) hebben maandag in Diegem een van de negen Vlaams callcentra bezocht die instaan voor de contact tracing. Sinds maandag zijn er 700 contactonderzoekers aan het werk om de contacten op te sporen van mensen met Covid-19-symptomen.
  [naar artikel]
 45. Contactonderzoekers kunnen vanaf 4 september toeristen uit rode zones bellen (02/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 4 september kunnen contactonderzoekers toeristen die terugkeren uit rode zones effectief bellen. Hun gegevens komen vanaf dan in de databank van het callcenter. Dat is vernomen bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
  [naar artikel]
 46. Nieuwe teststrategie voor scholen: sneltest voor hoogrisicocontacten (24/01/2021 - Express)
  Recent zijn er verschillende besmettingshaarden ontstaan in scholen. Daarbij gaat het vaak om de besmettelijkere coronavarianten uit het buitenland. Om meer van die uitbraken te voorkomen, komt er nu een een specifieke teststrategie voor scholen. Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuwe teststrategie voorgesteld voor het onderwijs. Daarbij zullen leerlingen en leerkrachten die […] The post Nieuwe teststrategie voor scholen: sneltest voor hoogrisicocontacten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Contactonderzoekers kunnen tot 60 procent van besmette personen bereiken (15/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  De contactonderzoekers hebben al 50 tot 60 procent van personen besmet met het coronavirus, telefonisch kunnen contacteren. Dat zegt Frank Robben, CEO van het federale eHealth-platform. Een derde van de besmette personen gaf gemiddeld 2 personen door waarmee ze contact hebben gehad. Robben benadrukt dat iedereen die besmet is, een lijst met contacten moet bijhouden.
  [naar artikel]
 48. Alle hoogrisicocontacten moeten zich op dag 1 en 7 van quarantaine laten testen (15/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 25 januari moeten alle hoogrisicocontacten zich op dag één en dag zeven van hun quarantaine laten testen op het coronavirus.
  [naar artikel]
 49. Live - Wie positief test, kan vanaf december zelf hoogrisicocontacten online doorgeven (24/11/2021 - De Morgen)
  Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus loopt weer op in België. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.