Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
07:20 uur

Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: “De huisarts is op”

Het Nieuwsblad

25/11/2021 - 04:55

Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. “We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest”, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: ‘De huisarts is op’ (25/11/2021 - De Standaard)
  Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. ‘We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest’, klinkt het.
  [naar artikel]
 2. Live - Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: ‘De huisarts is op’ (25/11/2021 - De Morgen)
  Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus loopt weer op in België. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers trekken aan alarmbel: “Klimaatverandering zal veel leed veroorzaken” (29/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n 14.000 wetenschappers van over de hele wereld trekken opnieuw aan de alarmbel: als we de klimaatverandering negeren, zal dat “onnoemelijk lijden” veroorzaken. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. “De wereld moet ingrijpend handelen”, zo schrijft De Morgen donderdag.
  [naar artikel]
 4. 14.000 wetenschappers trekken aan alarmbel: “Onnoemelijk lijden dreigt als we klimaatverandering negeren” (29/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Zo’n 14.000 wetenschappers van over de hele wereld trekken opnieuw aan de alarmbel: als we de klimaatverandering negeren, zal dat “onnoemelijk lijden” veroorzaken. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. “De wereld moet ingrijpend handelen”, zo schrijft De Morgen donderdag.
  [naar artikel]
 5. Jonge boeren trekken aan alarmbel: “Moeten spaargeld gebruiken om te overleven” (02/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op zowat 60 pleinen in Vlaanderen hebben jonge landbouwers actie gevoerd om aandacht te vragen voor de moeilijke omstandigheden waarin ze momenteel moeten werken. “Velen moeten hun spaargeld gebruiken om te kunnen overleven”, zegt Bram Van Hecke van koepelorganisatie Groene Kring. “Heel wat andere jongeren vragen zich dan weer af of ze er wel aan moeten beginnen.”
  [naar artikel]
 6. Huisarts uit Edegem pleit in open brief om minder te testen op corona: “Onze praktijk wordt overspoeld” (15/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Wie zich ondanks een luchtweginfectie goed genoeg voelt, gaat in een normaal jaar niet naar de dokter. Maar nu komen ze allemaal, omdat ze getest moeten worden op Covid-19.” Huisarts Marieke Geijsen (36) uit Edegem slaat alarm in een open brief: als de regering de regels niet aanpast, wordt het komende winter zo druk dat andere patiënten moeten wachten. “We weten vaak op voorhand wie positief gaat zijn en wie niet, dus laat ons zelf beslissen of zo’n test nodig is.”
  [naar artikel]
 7. Antwerpse dokters schrijven open brief: "Zet niet meteen heel gezin in quarantaine na positief getest kind" (27/09/2021 - VRT NWS)
  Enkele dokters van de eerstelijnszone ZuidOostAntwerpen hebben een open brief geschreven over de aanpak van de coronacrisis. De artsen pleiten ervoor om zo snel mogelijk kinderen tussen 6 en 12 jaar te vaccineren, bij een besmetting van een kind niet meteen het hele gezin in quarantaine te plaatsen en niet alle 65-plussers een derde prik te geven. “Zo kan de maatschappij blijven draaien en bouwen gevaccineerden extra immuniteit op tegen nieuwe varianten”, vertelt huisarts Paul Putzeys.
  [naar artikel]
 8. Massaal veel kinderen leven in Brussel op straat: “Onaanvaardbaar” (06/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tientallen jongeren, sommigen niet ou­der dan negen, leven op straat in Brussel in schrijnende omstandigheden. Organisaties als Dokters van de Wereld trekken aan de alarmbel. "Dit is onaanvaardbaar."
  [naar artikel]
 9. Discotheekeigenaars trekken aan alarmbel: “Een extra test afnemen als je een vaccinatiecertificaat hebt: logistiek onhaalbaar” (15/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Als we willen vermijden dat de discotheken opnieuw moeten sluiten, is extra bescherming nodig.” En dus wil Frank Vandenbroucke de duimschroeven aandraaien voor het nachtleven. Enkel wie in het bezit is van een vaccinatiecertificaat én bereid is om zich extra te laten testen, zou binnenkort nog zorgeloos mogen feesten. “Zoiets is niet haalbaar”, klinkt het binnen de sector. “En als onze minister van volksgezondheid goed nadenkt, weet hij dat ook.”
  [naar artikel]
 10. Huisartsenvereniging trekt aan alarmbel: “Dit beleid biedt geen garantie dat we niet met vierde coronagolf geconfronteerd worden” (24/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Huisartsenvereniging Domus Medica trekt aan de alarmbel. “Het huidige testbeleid zonder een verlengde mondmaskerplicht, thuiswerk en een uitbreiding van de coronapas, biedt geen garantie dat we in oktober of november niet met een vierde coronagolf geconfronteerd zullen worden”, klinkt het. Met het gewone griepseizoen dat in aantocht is, vragen ze de overheid om zelftesten nog meer te stimuleren en doen ze een oproep om niet met een snotneus naar de huisarts te lopen.
  [naar artikel]
 11. Cultuurwereld trekt in open brief aan alarmbel (11/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een open brief gericht aan premier Sophie Wilmès trekken 300 kunstenaars en cultuurwerkers aan de alarmbel.
  [naar artikel]
 12. Huisarts is het beu: “Wij zijn de vuilbak waar alles in gedropt wordt” (26/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Ik ben moe. Doodmoe”, zegt Catherine Politis (34), een jonge huisarts uit Heusden-Zolder. In een open brief trekt ze aan de alarmbel. “Huisartsen zijn de vuilbak waar alles in gedropt wordt. We blijven extra taken krijgen, maar het is gewoon te veel.”
  [naar artikel]
 13. Huisartsen trekken opnieuw aan de alarmbel: "We kunnen geen dag meer verliezen, met deze strategie geraken we er niet" (25/11/2021 - VRT NWS)
  De huisartsen trekken opnieuw aan de alarmbel: ze vragen strengere coronamaatregelen en een grondige bijsturing van de teststrategie. "Met de huidige strategie gaan we er niet geraken", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica aan VRT NWS. "Zorgverleners -zowel in de eerste- als in de tweede lijn- slagen er niet meer in om te zorgen voor hun patiënten." Ook de jonge artsen zijn het hiermee eens: "de huisarts is op".
  [naar artikel]
 14. Ambulanciers trekken aan alarmbel: “Als het zo voortgaat, zullen er ’s nachts geen ziekenwagens meer uitrijden” (10/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Ambuce, een privébedrijf voor (dringend) ziekenvervoer in Antwerpen, trekt aan de alarmbel. Er is een tekort aan (vrijwillige) ambulanciers waardoor vooral ’s nachts minder ziekenwagens kunnen uitrijden. “Als het zo voortgaat, komt er een moment dat er ’s nachts geen ziekenwagens meer uitrijden in Antwerpen”, klinkt het bij Ambuce. Ook in de Kempen vindt Joma-Medical vzw uit Arendonk steeds moeilijker vrijwilligers. “Covid-19 heeft veel veranderd.”
  [naar artikel]
 15. Jonge dokters liever specialist dan huisarts (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. Spermabanken trekken aan alarmbel door tekort aan donoren: voor het eerst wachtlijsten voor wensouders (14/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De spermabanken in ons land trekken aan de alarmbel. Het sperma raakt op. Er is meer vraag, maar het aanbod slinkt. Als donoren zich niet komen aanmelden, zullen wensouders langer moeten wachten op een kind. “We gaan met wachtlijsten moeten werken.”
  [naar artikel]
 17. Spermabanken trekken aan alarmbel door tekort aan donoren: voor het eerst wachtlijsten voor wensouders (14/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  De spermabanken in ons land trekken aan de alarmbel. Het sperma raakt op. Er is meer vraag, maar het aanbod slinkt. Als donoren zich niet komen aanmelden, zullen wensouders langer moeten wachten op een kind. “We gaan met wachtlijsten moeten werken.”
  [naar artikel]
 18. CLB's trekken aan alarmbel over bijsturing M-decreet (06/06/2018 - Knack)
  In een open brief trekken 83 Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) aan de alarmbel over de geplande bijsturingen aan het M-decreet.
  [naar artikel]
 19. INTERVIEW. Huisarts Dirk Devroey luidt alarmbel over stijgende coronacijfers: “Reguliere zorg staat onder druk” (03/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Huisarts en professor Dirk Devroey trekt aan de alarmbel. Het aantal bedden dat op intensieve zorgen wordt ingenomen door coronapatiënten is op een...
  [naar artikel]
 20. Veldwachters trekken aan de alarmbel: steeds meer illegale feestjes in Limburgse bossen (12/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Veldwachters van Bergerven trekken aan de alarmbel. Elke week troepen feestvierders illegaal samen diep in het natuurgebied. En ook elders in Limburg kampen ze met dezelfde problemen. “Het is dweilen met de kraan open.”
  [naar artikel]
 21. Docenten Frans trekken aan alarmbel: “We krijgen steeds minder tijd en ruimte” (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In een open brief trekken 42 docenten Frans van 14 hogescholen en universiteiten aan de alarmbel. "De gehele leerlijn Frans is bedreigd. Onze...
  [naar artikel]
 22. Dokters in Kroatië slaan alarm: “Het zorgsysteem bestaat niet meer” door corona (01/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Kroatische doktersvereniging HUBOL heeft zondag de alarmbel geluid over de hoge druk op de ziekenhuizen door zwaar zieke coronapatiënten. “Het zorgsysteem in Kroatië bestaat niet meer”, schreef de vereniging volgens lokale media in een statement.
  [naar artikel]
 23. Kinderpsychiaters trekken aan alarmbel (02/07/2017 - De Standaard)
  De diensten voor kinder- en jeugdpsychiatrie in de algemene ziekenhuizen trekken aan de alarmbel. Ze vrezen dat ze kwetsbare kinderen en jongeren niet goed meer zullen kunnen begeleiden omdat ze minder geld krijgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat de sector al jaren overgefinancierd is.
  [naar artikel]
 24. CLB's trekken aan alarmbel over bijsturing M-decreet: "Overhaaste maatregelen" (06/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In een open brief trekken 83 Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) aan de alarmbel over de geplande bijsturingen aan het M-decreet. "De...
  [naar artikel]
 25. Verpleegkundigen UZ Brussel schrijven open brief: “Wij zijn moe en boos” (15/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Hoe moeten en kunnen wij als verpleegkundigen nu nog verder zwoegen?” Dat vragen de verpleegkundigen van de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel zich af. In een open brief, die woensdag gepubliceerd werd in De Standaard, schrijven ze dat “de grens van het redelijke al lang is overschreden” “en dat ze “moe en boos zijn”. “Deze coronagolf kon vermeden worden.”
  [naar artikel]
 26. Verpleegkundigen UZ Brussel schrijven open brief: “Wij zijn moe en boos” (15/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  “Hoe moeten en kunnen wij als verpleegkundigen nu nog verder zwoegen?” Dat vragen de verpleegkundigen van de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel zich af. In een open brief, die woensdag gepubliceerd werd in De Standaard, schrijven ze dat “de grens van het redelijke al lang is overschreden” “en dat ze “moe en boos zijn”. “Deze coronagolf kon vermeden worden.”
  [naar artikel]
 27. Gent schrapt kerstmarkt, organisator slaakt noodkreet: “Zonder steun is het boeken dicht” (20/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “De overheid claimt dat alles open blijft, maar - sorry voor mijn woorden - dat is de grootste bullshit die ik de laatste 20 maanden heb gehoord.” Quinten Goekint (33) van city eventorganisator Look I Like trekt aan de alarmbel nu de stad Gent een hele reeks eindejaarsevenmenten schrapt. “Zonder steun redden we het niet. Voor de 150 standhouders is dit een echt drama.”
  [naar artikel]
 28. Huisarts schreeuwt om ander testbeleid: “Geef elke burger tien gratis zelftesten” (24/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Huisarts Stephanie Johanns uit Tildonk heeft het gevoel dat er totaal niet naar haar beroepsgroep geluisterd wordt en ventileert die frustratie op Twitter. “We zijn al sinds augustus aan het schreeuwen dat het test- en quarantainebeleid moet veranderen”, verduidelijkte ze in De Ochtend op Radio 1. Ze pleit voor het stoppen van het massaal PCR-testen en wil dat elke burger tien zelftesten gratis van de overheid krijgt. “Laat artsen weer artsen zijn.”
  [naar artikel]
 29. Apothekers trekken aan alarmbel: “Groot tekort aan medicijnen” (01/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Apothekersbond trekt aan de alarmbel, want er ontbreken op dit moment ruim 400 soorten geneesmiddelen in ons land. “We kunnen mensen niet meer...
  [naar artikel]
 30. Zit zwaarlijvigheid in de familie? En hoe begeleid je een kind met overgewicht? Pediater geeft advies (16/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zo’n twintig procent van de jongeren in ons land is obees of heeft overgewicht. “Dat heeft een grote impact op hun gezondheid, maar ook op hun zelfbeeld”, zegt kinderarts Kim Van Hoorenbeeck. “En er is een groot risico dat ze zwaarlijvige volwassenen worden.” Ze legt uit wanneer je als ouder aan de alarmbel moet trekken en wat je kan doen om je kind een duwtje in de goede richting te geven.
  [naar artikel]
 31. Bezorgdheid over plan om kortere straffen uit te voeren: “Antwerpse gevangenis dreigt opeenstapeling van lichamen te worden” (18/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal vanaf 1 december ook gevangenisstraffen tot 36 maanden laten uitvoeren. Tot grote bezorgdheid van de Commissie van Toezicht Antwerpen, die aan de alarmbel trekt. “De overbevolking in de Antwerpse gevangenis leidt nu al tot mensonwaardige situaties.”
  [naar artikel]
 32. Burgemeesters luiden alarmbel: “Dringende medische hulp in Noord-Limburg niet meer verzekerd” (12/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De zes burgemeesters en de zorgverleners van de eerstelijnszone Noord-Limburg en ziekenhuis Noorderhart in Pelt trekken in een brief aan de alarmbel. De situatie in de regio is zo dramatisch dat dringende medische hulpverlening niet meer gegarandeerd is.
  [naar artikel]
 33. Kinderpsychiaters trekken aan alarmbel (02/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De diensten voor kinder- en jeugdpsychiatrie in de algemene ziekenhuizen trekken aan de alarmbel. Ze vrezen dat ze kwetsbare kinderen en jongeren
  [naar artikel]
 34. Hoogste rechtscolleges trekken aan alarmbel (10/12/2019 - De Standaard)
  Het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State richten zich in een uitzonderlijke brief naar de regering om aan de alarmbel te trekken.
  [naar artikel]
 35. Djokovic neemt “waarschijnlijk niet” deel aan Australian Open: “Chantage van organisatie” (28/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Novak Djokovic zal “waarschijnlijk niet deelnemen aan de Australian Open”. Dat verklaarde zijn vader. Srdja Djokovic betreurt “de “chantage van de organisatoren”. Die eisen dat elke deelnemer gevaccineerd is.
  [naar artikel]
 36. “Laat het systeem toch niet imploderen”: Vlaamse vakbonden plannen geen acties tegen vaccinatieplicht, maar trekken wel aan alarmbel (20/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Zaterdag kondigde de Franstalige CSC Services publics met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen. Aanleiding is de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. De Vlaamse vakbonden plannen daarrond géén acties. “We zien liever een ander probleem aangekaart.”
  [naar artikel]
 37. Dokters overstelpt met vragen over online medische dossiers: “Patiënten ontdekten via de app dat ze een tumor hadden” (08/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Scans, laboresultaten, en de verslagen tussen je dokters, allemaal staat het online, je hebt alleen de juiste app nodig. Tijdens de pandemie werden gezondheidsapps massaal gedownload. Waardoor dokters steeds meer vragen krijgen van patiënten die plots hun medisch dossier kunnen inkijken. “Ik heb al patiënten in paniek aan de lijn gehad, die via een app ontdekten dat ze een tumor hadden.”
  [naar artikel]
 38. Collega’s over Roel Van Giel, de Kalmthoutse huisarts die zich verzet tegen de coronateststrategie: “Harde werker die mails stuurt tot na middernacht” (30/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Een harde werker van wie je om half één ’s nachts nog e-mails krijgt”. Zo omschrijven collega’s Roel Van Giel, de huisarts uit Kalmthout annex voorzitter van Domus Medica die het verzet leidt tegen de nieuwe coronateststrategie van de overheid. “Hij heeft zijn eigen mening. Toch zal hij altijd zoeken naar een consensus, veel liever dan naar het conflict.”
  [naar artikel]
 39. Vlaamse vakbonden plannen geen acties tegen vaccinatieplicht in zorg, maar trekken wel aan alarmbel: “Laat het systeem toch niet imploderen” (20/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Zaterdag kondigde de Franstalige CSC Services publics met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen. Aanleiding is de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. De Vlaamse vakbonden plannen daarrond géén acties. “We zien liever een ander probleem aangekaart.”
  [naar artikel]
 40. Roel Van Giel, huisarts uit Kalmthout, leidt verzet tegen teststrategie: “Dit doen we niet” (28/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een hoogrisicocontact gehad? Dan moet je vanaf nu nog maar één keer, en zo snel mogelijk, getest worden, zo hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. De huisartsen zijn woedend. “Wij gaan dit niet doen: we volgen ons eigen plan”, zegt Roel Van Giel, huisarts in Kalmthout en voorzitter van de grootste huisartsenvereniging Domus Medica. Wat nu?
  [naar artikel]
 41. Zorgsector luidt in open brief alarmbel over besparingen: ‘De regering kent ons onvoldoende’ (25/02/2020 - De Morgen)
  De werkgevers in de zorgsector zijn boos. In een open brief op Sociaal.net trekken ze aan de alarmbel over de besparingen van de Vlaamse regering. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de grootste koepel Zorgnet-Icuro, geeft meer uitleg.
  [naar artikel]
 42. Fitnesscentra trekken aan alarmbel: “Tot 20 procent minder leden door Covid Safe Ticket” (03/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door de invoering van het Covid Safe Ticket verliezen fitnesscentra tien tot twintig procent van hun leden. Dat stelt Eric Vandenabeele, directeur van Fitness.be. “Dit is extra pijnlijk omdat onze ondernemers hard geïnvesteerd hebben in ventilatie, ontsmetting en algemene hygiëne.”
  [naar artikel]
 43. Jonge huisarts vestigt zich in bekende notariswoning: “Nog collega’s welkom voor nieuwe groepspraktijk” (29/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In de vroegere witte notariswoning van notaris René van Kerkhoven aan de Van Den Nestlaan 13 in Broechem opent op 2 november dokter Bert Leysen (34) een huisartsenpraktijk. Het is de bedoeling om dit te laten uitgroeien tot een groepspraktijk van twee tot drie jonge artsen die elkaar kunnen ondersteunen.
  [naar artikel]
 44. Hoogste rechtscolleges van ons land trekken aan alarmbel over besparingen (10/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State trekken in een uitzonderlijke brief naar de regering aan de alarmbel te trekken. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Door alle besparingen kan er nauwelijks nog op een kwaliteitsvolle manier tijdig recht worden gesproken, klinkt het.
  [naar artikel]
 45. Hoogste rechtscolleges van ons land trekken aan alarmbel over besparingen (10/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State trekken in een uitzonderlijke brief naar de regering aan de alarmbel te trekken. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Door alle besparingen kan er nauwelijks nog op een kwaliteitsvolle manier tijdig recht worden gesproken, klinkt het.
  [naar artikel]
 46. Bouwsector trekt aan alarmbel: “Met welke mensen gaan we dit allemaal doen?” (20/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse bouwsector trekt aan de alarmbel. “De woningmarkt floreert en de klimaatuitdagingen zadelen ons met een hoop extra werk op. Maar met welke mensen gaan we dat allemaal doen?”, vraagt directeur Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg zich af.
  [naar artikel]
 47. Dokters overstelpt met vragen nu we medische dossiers online inkijken: “Patiënten ontdekten via app dat ze tumor hadden” (08/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Scans, laboresultaten, en de verslagen tussen je dokters, allemaal staat het online, je hebt alleen de juiste app nodig. Tijdens de pandemie werden gezondheidsapps massaal gedownload. Waardoor dokters steeds meer vragen krijgen van patiënten die plots hun medisch dossier kunnen inkijken. “Ik heb al patiënten in paniek aan de lijn gehad, die via een app ontdekten dat ze een tumor hadden.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.