Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2021
01:12 uur

Handen wassen is geen prioritaire maatregel meer: heeft het dan geen zin?

Het Belang van Limburg

25/11/2021 - 06:07

Wie naar de overheidswebsite info-coronavirus.be surft, ziet daar zeven maatregelen om de winter door te komen. ‘Handen wassen’ staat er niet bij. Ook in cafés, restaurants, winkels en scholen speelt handhygiëne een minder prominente rol. Wat is er aan de hand?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Thuisblijven, handen wassen, mondmaskers dragen: de epidemie is gaan liggen, maar had de ene maatregel meer effect dan de andere? (15/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Thuisblijven, anderhalvemeteren, handen wassen, een mondmasker dragen. Welke maatregel droeg het meest bij aan het terugdringen van de corona-epidemie?
  [naar artikel]
 2. "Geen auto’s wassen of zwembad vullen”: Oosterzele neemt maatregel tegen waterschaarste (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Oosterzele mogen inwoners hun auto niet meer wassen en geen zwembad meer vullen. Door de droogte van de afgelopen en komende dagen, kan er...
  [naar artikel]
 3. Zo glamoureus zag handen wassen er nog nooit uit (01/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Veelvuldig handen wassen: het is meer dan ooit iets van deze tijd. De Pakistaanse Sara Shakeel was vroeger tandarts, maar heeft zich nu toegelegd op het maken van surrealistische collages met een hoge dosis glitter. Handen wassen met fonkelende kristallen of een schitterende rol toiletpapier: het geeft hygiëne in tijden van corona een glamoureus kantje.
  [naar artikel]
 4. Zo glamoureus zag handen wassen er nog nooit uit (01/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Veelvuldig handen wassen: het is meer dan ooit iets van deze tijd. De Pakistaanse Sara Shakeel was vroeger tandarts, maar heeft zich nu toegelegd op het maken van surrealistische collages met een hoge dosis glitter. Handen wassen met fonkelende kristallen of een schitterende rol toiletpapier: het geeft hygiëne in tijden van corona een glamoureus kantje.
  [naar artikel]
 5. Unicef: miljoenen mensen kunnen handen niet wassen met zeep (15/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Over de hele wereld hebben miljoenen mensen geen toegang tot een plaats waar ze hun handen met zeep kunnen wassen, hoewel dat van cruciaal belang is in de strijd tegen besmettelijke ziektes zoals Covid-19. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef naar aanleiding van de internationale dag van het handen wassen.
  [naar artikel]
 6. Nu we allemaal vaker onze handen wassen: heeft het invloed op ons immuunsysteem? (08/09/2020 - VRT NWS)
  Hoe bestrijden we het coronavirus? Door regelmatig onze handen te wassen. Die boodschap krijgen we al het hele jaar lang van de virologen. Maar kunnen we ook onze handen té veel wassen? “Terzake” zocht het uit.
  [naar artikel]
 7. "Geen auto's wassen of zwembad vullen": Oosterzele neemt maatregel tegen droogte (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Oosterzele mogen inwoners hun auto niet meer wassen en geen zwembad meer vullen. Door de droogte van de afgelopen en komende dagen, kan er...
  [naar artikel]
 8. Zolang moet je je handen wassen na een toiletbezoek (01/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Na een toiletbezoek of voor het koken: we wassen onze handen meerdere malen per dag. Maar volgens een Amerikaanse studie wassen we onze handen niet grondig en lang genoeg waardoor de handeling zijn effect mist.
  [naar artikel]
 9. Zolang moet je je handen wassen na een toiletbezoek (01/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na een toiletbezoek of voor het koken: we wassen onze handen meerdere malen per dag. Maar volgens een Amerikaanse studie wassen we onze handen niet grondig en lang genoeg waardoor de handeling zijn effect mist.
  [naar artikel]
 10. Oh wee decolleté: moet je nu juist wel of geen bh dragen? (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Steek je handen in de lucht als je je haren wassen uitstelt, geen make-up meer draagt en amper nog weet wat een beha is. De quarantaine zorgt voor...
  [naar artikel]
 11. Opvallend veel mensen wassen hun handen niet na een toiletbezoek (05/03/2020 - Metro)
  Je zou ervan uitgaan dat iedereen haar of zijn handen altijd wast nadat ze het kleinste kamertje binnengegaan zijn, maar dat is niet zo. Dat blijkt uit een nieuwe enquête. Nu het coronavirus ook ons land bereikt heeft, is het van het grootste belang dat besmetting zoveel mogelijk voorkomen wordt. Je handen voldoende wassen speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Jammer genoeg blijkt dat niet alle mensen hun handen wassen na een toiletbezoek, laat staan nadat ze in hun handen gehoest hebben. Zelden of nooit Dat blijkt uit een online enquête van Ladbible. Zij vroegen zo’n 23.000 mensen hoe vaak ze hun handen wassen na een toiletbezoek. 71,2 procent van de deelnemers antwoordde ‘altijd’, 18,8% zei ‘soms’, 5,1% respondeerde ‘zelden’, en 4,9% gaf toe het ‘nooit’ te doen. Met andere woorden: 30 procent van de deelnemers wassen hun handen niet altijd of nooit na een toiletbezoek. Water en zeep Om besmetting en verspreiding van bacteriën te voorkomen, was je je handen best twintig seconden lang met water en zeep. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock waarschuwde daar eerder al voor, in de strijd tegen het coronavirus. “We spelen allemaal een rol bij het stoppen van deze ziekte. Je handen wassen is de belangrijkste maatregel die we met z’n allen kunnen nemen”, zei hij eerder. How often do you wash your hands after going to the toilet? — LADbible (@ladbible) March 3, 2020 Lees ook: Coronavirus: 15 besmettingen in ons land Het bericht Opvallend veel mensen wassen hun handen niet na een toiletbezoek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. De epidemie is gaan liggen, maar welke maatregel heeft het meest geholpen? (15/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Thuisblijven, anderhalvemeteren, handen wassen, een mondmasker dragen. Welke maatregel droeg het meest bij aan het terugdringen van de corona-epidemie? ''De waarheid is dat we het niet weten.''
  [naar artikel]
 13. Je handen wassen was nog nooit zo leuk (21/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vind je het nog altijd een opgave om je handen zo vaak te moeten wassen? Hans Teeuwen toont je alvast hoe het moet.
  [naar artikel]
 14. Te weinig onderdak voor daklozen sinds begin coronacrisis (23/10/2020 - VRT NWS)
  Meer dan de helft van de daklozen in Brussel heeft sinds het begin van de coronacrisis geen opvang. Dat blijkt uit een bevraging van vzw Straatverplegers bij de Brusselse daklozen. Geen opvang betekent ook geen sanitaire voorziening waar daklozen hun handen grondig kunnen wassen in deze coronaperiode.
  [naar artikel]
 15. Droge of ruwe handen door dat vele wassen? Dit kan je doen, want blijven wassen is de boodschap! (20/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Was je dezer dagen ook zo zorgvuldig en regelmatig je handen met zeep? Goed bezig! Dat moet je volhouden, ook al heb je er intussen pijnlijke of uitgedroogde handen van gekregen. Dermatologen geven tips voor een goede (preventieve) handverzorging.
  [naar artikel]
 16. Wellicht was jij je handen op de verkeerde manier (04/07/2018 - Metro)
  Je handen wassen na een toiletbezoek of voor het tandenpoetsen is een handeling die je wellicht meerdere keren per dag uitvoert. Maar doe je dat wel goed? Die kans is bijzonder klein. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 97 procent van de mensen hun handen fout wast. In totaal legde het Ministerie van Landbouw 383 Amerikanen op het rooster over de manier waarop ze hun handen wassen. Wat bleek? Zo’n 370 respondenten doet dit niet goed. De meest voorkomende fout heeft te maken met de duur van de wasbeurt: die is bij veel mensen te kort. Zo moet je je handen minstens 20 seconden onder de kraan houden om ze goed te reinigen. Vuile handdoek De tweede meest voorkomende fout heeft te maken met afdrogen van de handen. Daarvoor gebruik je best een schone handdoek. Het lijkt logisch, maar ook op dit punt gaan veel mensen dik de mist in. Het gevolg is dat bacteriën alsnog welig kunnen tieren op je handen en je dus net zo goed je handen niet had hoeven wassen. Stappenplan Hoe pak je het dan wel aan? Daarvoor hebben de onderzoekers een handig stappenplan uitgestippeld: Maak je handen nat. Was je handen gedurende 20 seconden. Heb je geen idee hoe lang dit is? Dan kan je in stilte ‘Happy Birthday’ zingen. Zodra je klaar bent met het wassen van je handpalmen, geef je de rug van je handen, je vingers én je nagels een schrobbeurt. Droog je handen af met een schone handdoek of een papiertje. Is dit niet voorradig? Dan laat je je handen het best gewoon in de lucht drogen. Vermijd alleszins een handdroger. Bron: NSMBL Het bericht Wellicht was jij je handen op de verkeerde manier verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Mama bedenkt trucje om kinderen hun handen te laten wassen (14/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In tijden van het coronavirus vliegt het advies ons om de oren: we moeten onze handen zo vaak mogelijk wassen. Alleen is het soms niet even...
  [naar artikel]
 18. Kamers verluchten nog belangrijker dan handen wassen volgens Duitse topviroloog (25/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Anderhalve meter afstand houden én de handen regelmatig wassen. Iedereen kent ze inmiddels wel: de basisregels tegen de verspreiding van het...
  [naar artikel]
 19. Lerares bedenkt briljante manier om kinderen te leren dat ze handen moeten wassen voor ze eten (14/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Heeft u kinderen? Dan moet u hen vast af en toe tot de orde roepen als ze aan tafel gaan zonder hun handen te wassen. Een lerares uit de
  [naar artikel]
 20. Gebruik géén poetsmiddelen om je handen te ontsmetten (14/04/2020 - VRT NWS)
  Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land zijn de desinfecterende handgels bijna overal uitverkocht. Heel wat mensen gaan daarom op zoek naar alternatieve middelen. Toxicoloog Jan Tytgat vindt dat geen goed idee. "Uitgebreid je handen wassen met water en zeep blijft de beste remedie."
  [naar artikel]
 21. Niet sluiting van scholen maar handen wassen en social distance hebben virus ingedijkt (26/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Voornamelijk het wassen van de handen en het bewaren van fysieke afstand heeft ervoor gezorgd dat het coronavirus controleerbaar werd in ons land. Dat blijkt uit mathematische modellen van biostatisticus Niel Hens waar De Tijd over bericht.
  [naar artikel]
 22. Geen prioritaire groepen bij toedienen boosterprik (27/11/2021 - De Standaard)
  Wie wanneer een boostervaccin krijgt, hangt af van welk type coronavaccin die persoon heeft gekregen. Prioritaire doelgroepen zijn daarom niet vastgelegd. De eerste uitnodigingen voor de brede bevolking worden volgende week al verstuurd.
  [naar artikel]
 23. Van spray tot dokters met mondmaskers: de opvallendste maatregelen van onze clubs (13/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Geen handdrukken meer, wel nog een elleboogje. Niet knuffelen of zoenen. Afstand bewaren. Handen wassen. Bij elke eersteklasser is het stilaan...
  [naar artikel]
 24. 20 seconden handen wassen? Dit zijn de leukste liedjes om dat te timen (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ondertussen weten we allemaal al heel goed dat we onze handen moeten wassen wanneer we buiten zijn geweest: #samentegencorona. Om alle bacteriën...
  [naar artikel]
 25. Arts die in 19e eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd (29/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag lijkt het de logica zelf, maar handen wassen is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in...
  [naar artikel]
 26. Handen wassen voor 20 seconden? Dit zijn de beste liedjes om dat te timen (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ondertussen weten we allemaal al heel goed dat we onze handen moeten wassen wanneer we buiten zijn geweest: #samentegencorona. Om alle bacteriën...
  [naar artikel]
 27. Na het vele wassen en ontsmetten: zo voorkom je uitgedroogde handen (11/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het nieuwe coronavirus kun je het best voorkomen door je handen vaak, grondig en minstens twintig seconden lang te wassen met zeep. Doorheen de dag komt er misschien nog een laagje antibacteriële gel overheen. Het resultaat: propere, maar vaak heel droge handen. Zo voorkom je ze volgens dermatoloog Thomas Maselis.
  [naar artikel]
 28. Met dit eenvoudig experiment toon je kinderen waarom handen wassen zo belangrijk is (19/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dayna Robertson, een schooljuf uit Idaho, wilde haar leerlingen tonen waarom het zo belangrijk is dat ze hun handen wassen. Samen met collega en...
  [naar artikel]
 29. Google eert man die belang handen wassen ontdekte (19/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanwege de uitbraak van het coronavirus staat Google vrijdag stil bij de man die ontdekte hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Over de...
  [naar artikel]
 30. Geen bezoek meer in Antwerpse ziekenhuizen (29/10/2020 - VRT NWS)
  Vanaf morgen is er geen bezoek meer toegelaten in de ziekenhuizen in provincie Antwerpen. Dat zijn de Antwerpse ziekenhuizen onderling overeen gekomen. De maatregel komt er als gevolg van de sterke stijging van de coronabesmettingen. De ziekhuizen hebben nu vooral de handen vol met de verzorging van de coronapatiënten.
  [naar artikel]
 31. “Verspreiding coronavirus afgeremd door afstand houden en handen wassen (40%), scholensluiting slechts 5%” (25/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niet het sluiten van de scholen, maar wel handen wassen en social distancing hebben de verspreiding van het coronavirus doen afremmen in ons land....
  [naar artikel]
 32. Brusselse brandweer is boos: ze moeten zelf hun uniformen wassen (26/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse brandweermannen van de kazerne in Oudergem moeten hun uniformen voortaan zelf wassen. Het bedrijf dat daar verantwoordelijk voor was, is ermee gestopt omdat er geen betalingen meer kwamen. Dat zint de brandweerlui niet, want hun uniform thuis wassen is verboden om veiligheidsredenen. Dat meldt RTL.
  [naar artikel]
 33. LIVE. Japanse premier noemt uitstel Spelen een optie, van annulatie geen sprake - Ronaldo leert kindjes handen wassen (23/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Geen sportactiviteiten in België tot en met 5 april, maar ook internationaal gooit het coronavirus zowat overal roet in het eten. Via deze liveblog...
  [naar artikel]
 34. Dé manier om niet ziek te worden: handen wassen. Alleen moet je het wel juist doen (16/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Was regelmatig je handen”, dat is dé aanbeveling die wordt gegeven als het gaat om het voorkomen van griep, verkoudheden en nu zelfs het corona-virus. “Een goede handhygiëne is van essentieel belang”, zegt viroloog Steven Van Gucht van onderzoekscentrum Sciensano. “Het houdt ziektekiemen weg en het vertraagt de verspreiding van bacteriën en virussen.” Alleen: we wassen onze handen niet altijd juist en zeker niet lang genoeg. Experts vertellen hoe het wel moet, met als meest opmerkelijke tip: zing ‘happy birthday’ tijdens het wassen.
  [naar artikel]
 35. ‘Verspreiding coronavirus meer afgeremd door afstand houden en handen wassen dan door sluiting scholen’ (25/04/2020 - De Morgen)
  Niet het sluiten van de scholen, maar wel handen wassen en social distancing hebben de verspreiding van het coronavirus doen afremmen in ons land. Dat blijkt uit wiskundige computermodellen van biostatisticus Niel Hens en collega-wetenschappers, waarover De Tijd vandaag bericht.
  [naar artikel]
 36. Waarom u wél nog naar de carwash kunt om uw auto te wassen (21/06/2017 - De Redactie)
  Vanaf morgen mag u geen leidingwater meer gebruiken om uw auto te wassen. Maar de professionele carwashes maken gebruik van gerecycleerd water en kunnen openblijven.
  [naar artikel]
 37. Eigenaars zonnepanelen officieel geen prioritaire doelgroep meer: digitale meters worden wijk per wijk geïnstalleerd (05/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eigenaars van zonnepanelen worden officieel geschrapt als prioritaire doelgroep voor de installatie van een digitale elektriciteitsmeter. Het Vlaams Parlement heeft woensdag een aanpassing aan het energiedecreet in die zin goedgekeurd.
  [naar artikel]
 38. Helft bevolking “heeft geen schrik” van corona, twee derde neemt wel maatregelen (04/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Twee op drie Vlamingen nemen concrete maatregelen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus, zo wijst een bevraging van onze zusterkrant ‘Het Nieuwsblad’ uit. Ze wassen vaker hun handen, geven minder handdrukken en vermijden evenementen. Maar grote angst heerst er op dit moment niet: meer dan de helft heeft naar eigen zeggen “helemaal geen schrik” om besmet te geraken met het virus.
  [naar artikel]
 39. Actrice toont met foto aan waarom het zo belangrijk is om je handen met zeep te wassen (09/03/2020 - Metro)
  ‘Frozen’-actrice Kristen Bell heeft een voor-en-na-foto gedeeld waarop duidelijk te zien is dat je handen wassen zonder zeep lang niet voldoende is om bacteriën te verwijderen. Het coronavirus begint zich ook in ons land meer en meer te verspreiden, dus is het uiterst belangrijk dat we aan onze hygiëne denken. Het is vanzelfsprekend dat we onze mond en neus bedekken als we hoesten of niezen, maar daar blijft het niet bij. Er wordt aangeraden om je handen regelmatig te wassen, en niet gewoon met water. Enkel met zeep duidelijk verschil De Amerikaanse actrice Kristen Bell deelde immers enkele foto’s van handen onder ultraviolet licht. In het eerste geval zijn de handen niet gewassen, de tweede foto toont het resultaat na een korte wasbeurt met water, daarna één waarbij de handen zes seconden lang met water gewassen worden. In al die gevallen blijven bacteriën op de handen zitten. Pas als er zeep wordt gebruikt, is er een duidelijk verschil. In het ideale geval was je je handen dertig seconden lang. De meeste bacteriën zouden dan verdwenen moeten zijn. View this post on Instagram My mom sent me the hand washing black light comparison. 30 SECONDS WITH SOAP YALL!!! A post shared by kristen bell (@kristenanniebell) on Mar 3, 2020 at 11:28am PST Lees ook: Opvallend veel mensen wassen hun handen niet na een toiletbezoek Het bericht Actrice toont met foto aan waarom het zo belangrijk is om je handen met zeep te wassen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Dermatoloog Ilan Karavani: “Zelfs met eau de cologne kan je handen ontsmetten” (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het belang van handen wassen in coronatijden mag niet worden onderschat, zegt dermatoloog Ilan Karavani. Alleen leidt dat vele wassen tot droge of...
  [naar artikel]
 41. Je moet je handen wassen, maar wanneer en hoe lang? (25/02/2020 - De Standaard)
  Het beste middel tegen griep, en bij uitbreiding tegen het nieuwe coronavirus, is je handen wassen. Maar hoe vaak moet je dat doen en hoe grondig?
  [naar artikel]
 42. Dochtertje Beyoncé legt nog eens uit waarom iedereen zijn handen moet wassen (20/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Goed nieuws voor wie vergeten is hoe handen wassen moet. Blue Ivy, het achtjarige dochtertje van Beyoncé en Jay Z, frist je geheugen op via de Instagrampagina van haar oma.
  [naar artikel]
 43. Dochtertje Beyoncé legt nog eens uit waarom iedereen zijn handen moet wassen (20/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws voor wie vergeten is hoe handen wassen moet. Blue Ivy, het achtjarige dochtertje van Beyoncé en Jay Z, frist je geheugen op via de Instagrampagina van haar oma.
  [naar artikel]
 44. Al 3.000 klachtendossiers over corona-inbreuken op het werk (14/12/2020 - De Morgen)
  Geen ventilatie of de handen niet kunnen wassen: bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven neemt een loopje met de coronamaatregelen of geeft een eigen draai aan het verplichte telewerk. De Arbeidsinspectie kreeg al meer dan 3.000 klachten binnen van werknemers.
  [naar artikel]
 45. Brief snel laten bezorgen? Dan zal je meer moeten betalen (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering heeft het licht op groen gezet voor postbedrijf bpost om opnieuw een verschil te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire...
  [naar artikel]
 46. Post snel bezorgen? Dan zal je meer moeten betalen (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering heeft het licht op groen gezet voor postbedrijf bpost om opnieuw een verschil te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire...
  [naar artikel]
 47. Snelle bezorging post? Dan zal je meer moeten betalen (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering heeft het licht op groen gezet voor postbedrijf bpost om opnieuw een verschil te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire...
  [naar artikel]
 48. UITGELEGD. Zo vermijd je droge handen door het vele wassen om coronavirus te bestrijden (15/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Politici, virologen, experts en zelfs BV’s kunnen het niet genoeg zeggen: handen regelmatig wassen met zeep helpt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Maar je handen kunnen sneller droog aanvoelen door het overvloedige gebruik van water en zeep. Met deze tips van Het Nieuwsblad blijven ze fris én gezond.
  [naar artikel]
 49. “Drink geen koffie of thee en was nooit je handen”: nieuwe studie waarschuwt voor water aan boord van vliegtuigen (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De volgende keer dat je op het vliegtuig koffie of thee wil bestellen of je handen wil wassen in het toilet, denk je misschien beter twee keer na....
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.