Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
08:06 uur

Ouders weigeren nu zelfs vaccin tegen mazelen: heeft wantrouwen door coronacrisis impact op de lange termijn?

Gazet van Antwerpen

25/11/2021 - 10:04

CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Coronadebat creëert volgens CLB nu ook wantrouwen bij ouders over (kinder)vaccins, zoals mazelen of rubella (25/11/2021 - VRT NWS)
  De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) krijgen verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen, zelfs niet dat tegen mazelen, bof of rubella. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Het wantrouwen is volgens Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, een gevolg van het coronadebat.
  [naar artikel]
 2. Groeiend verzet tegen álle vaccins: ouders weigeren nu zelfs prik tegen mazelen (25/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”
  [naar artikel]
 3. Steeds meer ouders wantrouwen àlle vaccinaties, en dat is geen goed nieuws voor vaccins tegen mazelen, bof en rubella (25/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”
  [naar artikel]
 4. Gezondheidsraad adviseert jongere leeftijd voor vaccin tegen mazelen (27/04/2019 - De Standaard)
  De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar vervroegd naar 7-9 jaar ‘om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking’.
  [naar artikel]
 5. Wat doet Brexit met ons land? “België zal op lange termijn impact voelen, maar niet catastrofaal” (08/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische economie zal ook op lange termijn een zekere impact van de Brexitvoelen, maar die zal “niet catastrofaal zijn, ook niet in het geval van een no deal”. Dat zegt Patrick Bisciari, onderzoeker bij de Nationale Bank van België. “Ons land zal een grotere impact kennen dan de gemiddelde lidstaat, maar het is niet immens veel meer dan het gemiddelde. De impact op de lange termijn is redelijk.”
  [naar artikel]
 6. Hoe weet je of een vaccin tegen corona dat zó snel ontwikkeld is op de lange termijn wel veilig is? (23/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nu de eerste twee coronavaccins op het eerste oog spectaculair goed werken, dringt zich een nieuwe vraag op. Hoe weet je of zo’n geheel nieuw vaccin, volgens nog niet eerder beproefd recept, op de lange termijn wel veilig is?
  [naar artikel]
 7. Duitsland wil ouders beboeten die kinderen niet inenten tegen mazelen (06/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, wil vanaf 1 maart 2020 de vaccinatie tegen mazelen verplichten. Ouders die de verplichting niet...
  [naar artikel]
 8. Vandenbroucke: “Leeftijdsgrens Janssen-vaccin heeft op korte termijn geen enkele impact op vaccinatie” (26/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) denkt dat het opschorten van de inenting met het Janssen-vaccin bij mensen van 40 jaar en jonger “op korte termijn geen enkele impact heeft” op de vaccinatiecampagne. Dat verklaarde hij deze avond als studiogast op het 19.30 uur-journaal van de RTBF.
  [naar artikel]
 9. Beschermt vaccin tegen bof, mazelen en rode hond ook tegen corona? Steeds meer aanwijzingen, zeggen wetenschappers (03/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan...
  [naar artikel]
 10. De mazelen, een onschuldige kinderziekte? 4 vragen en antwoorden over die typische rode vlekken (27/04/2019 - VRT NWS)
  In de VS zijn duizend studenten en medewerkers van twee Amerikaanse universiteiten in quarantaine gezet of naar huis gestuurd, omdat ze mogelijk de mazelen hebben. De Hoge Gezondheidsraad in ons land vraagt vandaag ook om kinderen sneller hun tweede vaccin te geven tegen mazelen, bof en rubella. Maar hoe zit dat alweer met de mazelen, die zogenoemde "kinder"ziekte die ook volwassenen treft, en met vaccinaties?
  [naar artikel]
 11. Mazelen in opmars door complottheorieën (20/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Viroloog Marc Van Ranst maakt zich ernstige zorgen over de wereldwijde opmars van de mazelen. Hij roept op om meer te vaccineren en hekelt de beweging van de zogenaamde “anti-vaxxers”, die op sociale media campagne voeren tegen inenting. “Zelfs Vlaanderen blijft vatbaar voor een uitbraak van de mazelen.”
  [naar artikel]
 12. Hoe groot is nu precies effect van coronacrisis op klimaatopwarming? (24/11/2020 - VRT NWS)
  Met hoeveel is onze uitstoot van broeikasgassen dit jaar eigenlijk verminderd door de coronacrisis? En is dat dan geen goed nieuws voor het klimaat? De positieve impact zou heel klein zijn, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldmeteorologische Organisatie (WMO), en blijft zelfs binnen de jaarlijkse natuurlijke variatie. "De daling van de uitstoot is maar een klein knikje op de langetermijngrafiek. Flatten the curve, maar dan op lange termijn, is wat we nodig hebben."
  [naar artikel]
 13. Corona vertraagt Atenor één jaar (08/03/2021 - De Tijd)
  17:45 Door de coronacrisis kreeg Atenor een pak minder projecten vergund. Maar op lange termijn verwacht de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar geen negatieve impact op de kantoormarkt.
  [naar artikel]
 14. Vaccinatie mazelen-bof-rubella voor 19.000 leerlingen uitgesteld door corona (19/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een kwart van de leerlingen uit het vijfde leerjaar, ongeveer 19.000 kinderen, moet dit schooljaar in principe nog het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. De CLB’s doen er alles aan om de achterstand, een gevolg van het coronavirus, nog in te halen.
  [naar artikel]
 15. Waarom de mazelen Frankrijk gijzelen (22/08/2018 - De Morgen)
  Het aantal gevallen van mazelen in Europa is het afgelopen halfjaar sterk toegenomen, van 24.000 naar 41.000. Vooral Frankrijk valt op. Waarom ligt het vaccinatiegehalte daar zo laag? Door een diepgeworteld wantrouwen in de farmaceutische industrie, zo blijkt.
  [naar artikel]
 16. Miljoenen kinderen riskeren niet gevaccineerd te worden tegen polio, mazelen en andere ziekten door coronacrisis (03/05/2020 - VRT NWS)
  Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, waarschuwt dat de levensreddende vaccinatiecampagnes van kinderen in grote delen van de wereld niet uitgevoerd dreigen te worden door de coronacrisis. Die eist medisch personeel op, maar tegelijk riskeren kinderen dan opnieuw polio, mazelen, difterie en hepatitis te krijgen.
  [naar artikel]
 17. Bijna helft Belgische jongeren heeft financiële problemen door coronacrisis (18/05/2020 - Metro)
  Zowat 45% van de Belgische jongeren heeft financiële problemen door de coronacrisis. Bij 13% gaat het zelfs om zware financiële problemen. Dat meldt bankenfederatie Febelfin op basis van een onderzoek bij een duizendtal jongeren tussen 16 en 30 jaar. Febelfin merkt hiervoor verschillende redenen, afhankelijk van de leeftijd van de respondenten. Zo ziet bijvoorbeeld 41% zijn of haar studentenjob geannuleerd, is 6% tijdelijk werkloos, krijgt 16% (ongeveer 50 euro) minder zakgeld van de ouders en moet 12% zijn of haar ouders zelfs financieel ondersteunen. “Dit toont aan dat de coronacrisis zowel rechtstreeks als onrechtstreeks een impact heeft op de financiën van jongeren”, aldus Febelfin. Geldzorgen Van de bevraagde jongeren denkt 35% dat de coronacrisis financiële gevolgen heeft voor zijn of haar ouders. Dat heeft volgens Febelfin impact op de mate waarin ouders hun kinderen financieel kunnen ondersteunen. “Zowat 22% geeft aan dat zijn of haar ouders de middelen daartoe niet hebben. Dit percentage stijgt met de leeftijd en dus de mate waarin de jongeren op eigen benen staan. Bij jongeren tussen 26 en 30 jaar heeft maar liefst 34% van de ouders de middelen niet om financieel bij te springen.” De financiële problemen die sommige jongeren momenteel hebben, vertalen zich volgens Febelfin ook in hun spaargedrag. Bijna de helft (48%) vindt van zichzelf dat hij of zij onvoldoende kan sparen. Zowat 15% kan helemaal niets opzijzetten; 5% daarvan moet zijn of haar spaargeld zelfs gebruiken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. “Dit zorgt er ook voor dat heel wat jongeren piekeren over hun financiële situatie”, klinkt het. Algemeen doet 39% van alle jongeren dat wel eens, maar bij wie de impact van de coronacrisis voelt, stijgt dat percentage naar 56%. Lees ook: Met deze drie apps kan je je geldzaken makkelijk beheren Het bericht Bijna helft Belgische jongeren heeft financiële problemen door coronacrisis verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Mazelen in opmars door complottheorieën: “Proficiat, anti-vaxxers! Jullie droom is werkelijkheid ­geworden" (20/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTViroloog Marc Van Ranst maakt zich ernstig zorgen over de wereldwijde opmars van de mazelen. Hij roept op om meer te vaccineren en hekelt de beweging van de zogenaamde “anti-vaxxers”, die op sociale media campagne voeren tegen inenting. “Zelfs Vlaanderen blijft vatbaar voor een uitbraak van de mazelen.”
  [naar artikel]
 19. WHO start grootschalige vaccinatiecampagnes tegen malaria en mazelen in Kenia en Niger (13/09/2019 - Metro)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een vaccinatiecampagnes gestart in Kenia en Niger, respectievelijk tegen malaria en mazelen. In Niger wil het 4,2 miljoen kinderen vaccineren om tegen het einde van 2020 mazelen-epidemieën te elimineren in het land. Malaria is een ziekte die wordt overgedragen door muggen en waardoor honderdduizenden mensen per jaar sterven, vooral in Afrika. In Kenia zal daarom een proefprogramma van het vaccin RTS,S worden opgestart voor kinderen vanaf 6 maanden. Het proefproject startte eerder al in Ghana en Malawi, en zal aan het einde van het project in 2022 360.000 kinderen per jaar bereikt hebben, aldus het WHO. Volgens de organisatie heeft het dertig jaar geduurd om het vaccin tegen malaria te ontwikkelen. “Afrika heeft recent te maken gekregen met een stijging in het aantal malariagevallen en -sterfgevallen. Dit bedreigt de vooruitgang in de bestrijding tegen de ziekte die in de laatste twee decennia werd gemaakt”, zei dr. Matshidiso Moeti, regionale directeur van de WHO in Afrika. De vaccins zijn aanvullende hulpmiddelen om de ziekte onder controle te krijgen. Ook muggennetten, insecticiden en tijdige toegang tot behandeling behoren daarbij, aldus het WHO. Niet alleen malaria vormt nog een groot gevaar op het continent, in Niger zijn er sinds januari 2019 9.741 gevallen van mazelen gemeld en zijn er 53 doden gevallen door de ziekte. Het WHO startte daarom een vaccinatiecampagne tegen mazelen in Niger, samen met Unicef en de Gavi alliantie. “Op 13 september is in het hele land een massale vaccinatiecampagne tegen mazelen begonnen die hoopt 4.254 miljoen kinderen van 9 tot 59 maanden jaar oud te bereiken”, aldus Iliassou Maïnassara, minister van Volksgezondheid van Niger. Mazelen is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte. Terwijl het gemakkelijk kan worden voorkomen door een vaccin is het een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge kinderen in Niger, zegt het WHO. Bron: Belga   Het bericht WHO start grootschalige vaccinatiecampagnes tegen malaria en mazelen in Kenia en Niger verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Coronacrisis heeft impact op politiewerk: “Gezondheid is nu belangrijker dan flitsen” (17/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De strenge maatregelen die de overheid oplegt in de strijd tegen de coronacrisis, heeft ook een grote impact op de werking van de politie. Om te voorkomen dat een volledig korps besmet raakt door corona, staan er politiemensen op standby.
  [naar artikel]
 21. Woningprijzen niet gedaald door coronacrisis: appartementen zelfs gemiddeld 14.000 euro duurder (08/07/2020 - De Morgen)
  De coronacrisis heeft in april en mei een enorme impact gehad op het aantal vastgoedtransacties in België. Zo daalde het aantal transacties in april 2020 met 23,8 procent in vergelijking met april 2019. In mei bedroeg de daling zelfs 29,7 procent. De coronacrisis drukte de prijzen van huizen en appartementen niet, tegen de verwachting van vele waarnemers in. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.
  [naar artikel]
 22. “België zal op lange termijn impact brexit voelen, maar niet catastrofaal” (08/04/2019 - De Morgen)
  De Belgische economie zal ook op lange termijn een zekere impact van de brexit voelen, maar die zal “niet catastrofaal zijn, ook niet in het geval van een no deal”. Dat zegt Patrick Bisciari, onderzoeker bij de Nationale Bank van België. 
  [naar artikel]
 23. Nationale Bank: "Belgische economie zal op lange termijn impact van brexit voelen” (08/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische economie zal ook op lange termijn een zekere impact van de brexit voelen, maar die zal "niet catastrofaal zijn, ook niet in het geval...
  [naar artikel]
 24. Coronacrisis brengt artificiële intelligentie in stroomversnelling (05/06/2020 - VRT NWS)
  Om de pandemie te lijf te gaan spelen ook nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie (AI) een steeds grotere rol. Van diagnose tot preventie, controle en zelfs ontwikkeling van geneesmiddelen en een vaccin tegen het virus. In deze video analyseren we de meest recente ontwikkelingen. Tegelijk legt de coronacrisis ook de zwakheden van AI als hulpmiddel bloot. Zal de technologie bij een volgende epidemie meer impact kunnen hebben?
  [naar artikel]
 25. Waarom steeds meer ouders hun kinderen niet laten inenten tegen de mazelen (13/10/2018 - De Morgen)
  Dit jaar raakten in Europa al 41.000 kinderen besmet met mazelen, twee keer zoveel als vorig jaar, en het aantal ouders dat hun kinderen niet laat vaccineren, stijgt. Economiefilosoof Rogier De Langhe ziet hierin een zoveelste aanwijzing van een diepe vertrouwenscrisis tussen burgers en beleidsinstellingen.
  [naar artikel]
 26. Kan je kiezen welk vaccin je krijgt? Of kan je een bepaald vaccin weigeren? (28/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De nieuwste gegevens over de vaccinatiecampagne, de recentste cijfers en een antwoord op al jouw vragen vind je terug in de Vaccinatiegids van Het Nieuwsblad. Vandaag: Kan je kiezen welk vaccin je krijgt? Of kan je een bepaald vaccin weigeren?
  [naar artikel]
 27. Hoge Gezondheidsraad: "Kinderen moeten sneller vaccinatie tegen mazelen krijgen" (27/04/2019 - VRT NWS)
  De Hoge Gezondheidsraad wil dat kinderen sneller een tweede dosis van het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. Nu krijgen ze dat vanaf 10 jaar, dat moet tussen 7 en 9 jaar worden. Uit onderzoek blijkt dat vaccins die op jongere leeftijd worden toegediend, minder vaak vergeten worden. Met het nieuwe advies wil de Gezondheidsraad mazelen in ons land proberen uitroeien.
  [naar artikel]
 28. Wat als een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen Theresa May? (15/11/2018 - VRT NWS)
  Nu de Britse premier Theresa May haar brexit-deal door de regering heeft geloodst, weliswaar met enkele ministeriële ontslagen tot gevolg, moet ze het Britse parlement trotseren. Daar zijn er verschillende fracties binnen de Tory's die zich tegen May kanten, en wordt zelfs gezinspeeld op het indienen van een motie van wantrouwen tegen haar partijleiderschap. Maar wat betekent zo'n motie van wantrouwen eigenlijk en wat zijn de mogelijke gevolgen?
  [naar artikel]
 29. Gewonde ouders weigeren verzorging zodat dokters eerst kinderen kunnen helpen (23/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende ouders die gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Manchester Arena gisterenavond weigeren verzorgd te worden door hulpverleners.
  [naar artikel]
 30. Welkom op het continent van het wantrouwen (12/04/2019 - De Morgen)
  In enkele maanden tijd veranderde Europa in een huis van wantrouwen. Tsipras-fans staan lijnrecht tegenover de Schäuble-adepten, wantrouwen wakkert steeds meer wantrouwen aan. Zelfs de meest fervente eurolovers veranderden in gedegouteerde sceptici.
  [naar artikel]
 31. Forse kritiek op huisarts die tegen inenting mazelen pleit: “Hij creëert risico op epidemie” (11/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er wordt verontwaardigd gereageerd op een huisarts die in het nieuws van VTM verkondigde dat de inenting tegen mazelen de immuniteit verlaagt en de kans op autisme verhoogt. Totale nonsens is dat. “Door zijn uitspraken vergroot hij het risico op een epidemie”, fulmineren wetenschappers. Want inenting tegen mazelen beschermt kinderen net tegen de levensbedreigende ziekte. “Een pure schande, en gevaarlijk bovendien”, zegt minister Maggie De Block. VTM benadrukt dat ze expliciet wees op de gevaren van mazelen, maar geeft toe dat ze de controversiële arts beter had kunnen kaderen.
  [naar artikel]
 32. Werknemers Vaticaan riskeren ontslag als ze vaccin weigeren (18/02/2021 - De Morgen)
  De werknemers van het Vaticaan die een vaccinatie tegen Covid-19 weigeren, riskeren sancties of zelfs ontslag. Dat blijkt uit een decreet dat Vaticaanstad vandaag bekendmaakte. De staat stelt ongeveer 5.000 mensen te werk.
  [naar artikel]
 33. Daad van rebellie: zich laten vaccineren (13/03/2019 - De Morgen)
  De VS kampen met zoveel gevallen van mazelen dat de roep om verplicht vaccineren steeds luider wordt. Een 18-jarige scholier voert de strijd aan, tegen de wil van zijn ouders in. “Dat hij toch dat vaccin liet zetten, voelt als een klap in mijn gezicht.”
  [naar artikel]
 34. Mazelen in opmars: Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede vaccin (26/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Hoge Gezondheidsraad (HGR) past zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aan. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde...
  [naar artikel]
 35. 900 Amerikaanse studenten in quarantaine wegens de mazelen (27/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Los Angeles werden nu al meer dan 900 studenten en medewerkers van twee universiteiten tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet raakten met de mazelen. President Trump heeft nog eens het belang benadrukt van een vaccinatie tegen mazelen.
  [naar artikel]
 36. Werknemers van Vaticaan riskeren ontslag als ze vaccin weigeren (18/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De werknemers van het Vaticaan die een vaccinatie tegen COVID-19 weigeren, riskeren sancties of zelfs ontslag, zo blijkt uit een decreet dat de staat Vaticaanstad vandaag bekendmaakte. De staat stelt ongeveer 5.000 mensen tewerk.
  [naar artikel]
 37. Woningprijzen niet gedaald door coronacrisis: appartementen zelfs gemiddeld 14.000 euro duurder (08/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis heeft in april en mei een enorme impact gehad op het aantal vastgoedtransacties in België. Zo daalde het aantal transacties in...
  [naar artikel]
 38. Nog veel wantrouwen over vaccin, zelfs onder Waals en Brussels zorgpersoneel (03/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Uit een peiling van Test Aankoop blijkt dat nog heel wat wantrouwen heerst rond de vaccinatie. Dat komt vooral omdat mensen zich niet voldoende geïnformeerd voelden. Met als gevolg dat slechts 4 op 10 in de peiling aangeeft dat ze bereid zijn om zich onmiddellijk te laten inenten. Zelfs een opvallend groot deel van het Waalse en Brusselse zorgpersoneel ziet een prik niet zitten.
  [naar artikel]
 39. Meeste scale-ups verwachten coronacrisis goed door te komen (06/05/2020 - De Tijd)
  01:05 Minder dan een op vijf Belgische scale-ups maakt zich zorgen over zijn voortbestaan, blijkt uit een enquête van Deloitte. Op de lange termijn kan corona volgens velen zelfs een positief keerpunt zijn.
  [naar artikel]
 40. Mazelenepidemie in ons land: "Boetes voor ouders die inenting weigeren, zoals in Duitsland, bij ons niet nodig" (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land kampt met een uitbraak van mazelen, en vooral Wallonië is getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat
  [naar artikel]
 41. Mazelenepidemie in ons land: "Boetes voor ouders die inenting weigeren, zoals in Duitsland, bij ons niet nodig" (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land kampt met een uitbraak van mazelen, en vooral Wallonië is getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat
  [naar artikel]
 42. Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen (26/04/2019 - Metro)
  De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar verlaagd naar 7-9 jaar “om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking”, zo heeft de raad vandaag meegedeeld. De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig. Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, paste de HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan, maar herzag de raad ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020 en voor vaccinatie tegen rabiës in België. Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december. Reizigers krijgen de raad snel een arts te raadplegen als ze door een dier gekrabd of gebeten zijn in een land waar rabiës voorkomt. Bij hoog risico wordt bovendien preventieve vaccinatie aanbevolen. De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar verlaagd naar 7-9 jaar “om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking”, zo heeft de raad vandaag meegedeeld. De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig. Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, paste de HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan, maar herzag de raad ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020 en voor vaccinatie tegen rabiës in België. Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december. Reizigers krijgen de raad snel een arts te raadplegen als ze door een dier gekrabd of gebeten zijn in een land waar rabiës voorkomt. Bij hoog risico wordt bovendien preventieve vaccinatie aanbevolen. De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad. bron: Belga Het bericht Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Fransen opgeroepen zich te laten vaccineren tegen mazelen (14/02/2018 - VRT NWS)
  De Franse minister van Volksgezondheid roept iedereen die niet-gevaccineerd is tegen de mazelen, om dat toch te laten doen. Sinds november zijn bijna 400 gevallen van mazelen geregistreerd, vooral in het zuidwesten van het land. Afgelopen zaterdag stierf een 32-jarige vrouw aan de gevolgen van de ziekte.
  [naar artikel]
 44. Wantrouwen bedreigt vaccins tegen covid-19: groepsimmuniteit in gevaar (29/10/2020 - Knack)
  Volgens onderzoek in negentien landen is 71,5 procent van de mensen bereid zich te laten vaccineren tegen covid-19 als dat vaccin veilig en effectief blijkt te zijn. Dat is te weinig om te voldoen aan de eisen voor groepsimmuniteit, zeggen wetenschappers. In Europa is het wantrouwen groter.
  [naar artikel]
 45. Kind bij de scouts? Ouders in tenten (06/04/2019 - De Morgen)
  Het gaat goed met de jeugdbewegingen in Vlaanderen, soms zelfs te goed. Vooral in Gent en Antwerpen moeten scoutsgroepen kinderen weigeren. In sommige gevallen kamperen ouders zelfs bij het scoutslokaal om hun kind in te schrijven.
  [naar artikel]
 46. Ben jij voor of tegen inenten tegen mazelen? - Eva Droogmans (04/06/2017 - De Redactie)
  Wie dacht dat de mazelen dankzij vaccinatie niet meer voorkomen in ons land, zit fout. In Wallonië kregen kinderen mazelen. Vermoedelijke reden: niet ingeënt. Het zet Eva Droogmans van Radio 2 aan het denken. Moeten we voor of tegen inenten zijn?
  [naar artikel]
 47. 'Pessimisme remt mensen om op lange termijn te beleggen' (09/07/2021 - De Tijd)
  02:00 Het belang van de lange termijn en van generalisten die met de gevolgen daarvan kunnen omgaan. Dat is de rode draad door de boeken van Alain De Coster, een Belgische hedgefondsspecialist bij ABS in de...
  [naar artikel]
 48. Deze twee ondernemers openen een hotel in volle coronacrisis: “Slechte timing, jawel, maar dit is een project voor de lange termijn” (26/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Langs de Augustijnenrei heeft hotel August officieel de deuren geopend. Een slechtere timing was niet mogelijk, beseffen ondernemers Frederik Serruys en David Baekeland. “Maar dit is een project voor de lange termijn.”
  [naar artikel]
 49. De (schijn)veiligheid van het spaarboekje: 5 tips voor een spaarplan op lange termijn   (04/06/2020 - VRT NWS)
  Deze week heeft de Vlaamse regering opgeroepen om een deeltje van ons spaargeld te beleggen in het welvaartsfonds dat dient om de verliezen van de coronacrisis op te vangen. Volgens professoren financiën Kris Boudt en Steven Vanduffel is het een goed idee om ons spaargeld te activeren. Het rendement van een spaarboekje is namelijk klein. Daarom geven ze vijf tips om een spaarplan op lange termijn op te stellen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.