Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
06:51 uur

Bond Beter Leefmilieu over Total-raffinaderij in Antwerpse haven: “Nieuwe vergunning zou aanslag zijn op volksgezondheid”

Gazet van Antwerpen

25/11/2021 - 10:04

Bond Beter Leefmilieu wil niet dat de provincie Antwerpen een nieuwe vergunning geeft aan de olieraffinaderij van TotalEnergies in de Antwerpse haven, op basis van de plannen die het bedrijf heeft ingediend. In de raffinaderij werken 1.250 mensen. “Het bedrijf negeert de klimaatdoelstellingen”, zegt de milieuorganisatie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Medewerkers Total in Antwerpse haven moeten lichaamstemperatuur opmeten: “Wie koorts heeft of weigert, mag de raffinaderij niet binnen” (16/03/2020 - VRT NWS)
  Bij de Total-raffinaderij in de Antwerpse haven wordt aan al wie het bedrijf binnenkomt, gevraagd om de lichaamstemperatuur te meten. Wie koorts heeft of wie weigert zijn temperatuur op te meten, mag het bedrijf niet in. De maatregel geldt zowel voor werknemers als voor bezoekers.
  [naar artikel]
 2. Container brandt uit op terrein Total (02/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Afgelopen nacht is een kantoorcontainer op het terrein van raffinaderij Total aan de Scheldelaan in de Antwerpse haven volledig uitgebrand. De
  [naar artikel]
 3. Ineos mag starten met miljardenproject in haven, tegenstanders overwegen actie (30/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Actiegroepen zijn niet te spreken over Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA). Die keurde zopas een vergunning goed voor Project One, het miljardenproject in de Antwerpse haven van chemiereus Ineos. Daarin zit onder meer een kapvergunning voor 49 hectare bos. “Dit is slecht bestuur”, zegt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu.
  [naar artikel]
 4. ATPC sluit ‘stinkende’ raffinaderij in haven: 30 jobs op de helling (15/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De controversiële raffinaderij van ATPC in het zuiden van de Antwerpse haven sluit de deuren. Dat is donderdag aangekondigd. Meer dan een kwart van het personeel dreigt op straat te komen. “Maar we gaan niet akkoord. Er zijn nog veel open vragen”, zegt ABVV-secretaris Levi Sollie.
  [naar artikel]
 5. Affakkeling in Antwerpse haven mogelijk tot zaterdag (03/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Door een technische storing bij Total Raffinaderij Antwerpen is er sinds donderdagochtend een affakkeling bezig in de Antwerpse haven. Dat zal wellicht nog aanhouden tot zaterdag 5 september.
  [naar artikel]
 6. Rookpluim zichtbaar door affakkeling in Antwerpse haven (01/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door een technische storing bij Total Raffinaderij Antwerpen is er woensdagochtend een affakkeling in de Antwerpse haven. De vlam is van ver te zien.
  [naar artikel]
 7. Grote vlam te zien door affakkeling in Antwerpse haven (05/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door een technische storing bij Total Raffinaderij Antwerpen is er sinds woensdagavond een affakkeling bezig in de Antwerpse haven. De vlam is van ver te zien.
  [naar artikel]
 8. Rookpluim van ver te zien door affakkeling in Antwerpse haven (23/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door een technische storing bij Total Raffinaderij Antwerpen is er sinds dinsdagochtend een affakkeling bezig in de Antwerpse haven. De rookpluim is van ver te zien.
  [naar artikel]
 9. Geen gewonden bij brand in Total-raffinaderij Antwerpen (28/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Omstreeks 21.15 uur deze avond heeft het gebrand in de raffinaderij van Total aan de Scheldelaan in Antwerpen. Het vuur is intussen geblust,
  [naar artikel]
 10. Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu steunen ingebrekestelling van 3M na PFOS-vervuiling, maar willen kordate aanpak (08/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir chemiebedrijf 3M en zijn bestuurders in gebreke heeft gesteld, valt in goede aarde bij milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu (BBL). Die steunen de ingebrekestelling, maar oordelen dat dat niet volstaat. “Ook de problemen met het Vlaamse milieubeleid, die dit dossier zo pijnlijk duidelijk maakten, verdienen een kordate aanpak”, zeggen ze in een gezamenlijk persbericht.
  [naar artikel]
 11. Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu steunen ingebrekestelling van 3M na PFOS-vervuiling, maar willen kordate aanpak (08/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir chemiebedrijf 3M en zijn bestuurders in gebreke heeft gesteld, valt in goede aarde bij milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu (BBL). Die steunen de ingebrekestelling, maar oordelen dat dat niet volstaat. “Ook de problemen met het Vlaamse milieubeleid, die dit dossier zo pijnlijk duidelijk maakten, verdienen een kordate aanpak”, zeggen ze in een gezamenlijk persbericht.
  [naar artikel]
 12. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace: “We kunnen niet eindeloos doorgaan met het importeren van goedkope brol uit China” (25/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Grote Antwerpse bedrijven en sectororganisaties presenteren zich steeds vaker als de beschermers van het klimaat. Toch worden hun investeringen vaak aangevochten door milieubewegingen. Komt het ooit nog goed tussen economie en ecologie? We vragen het aan Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace.
  [naar artikel]
 13. Total pompt miljard euro in toekomst Antwerpse petrochemie (30/11/2017 - De Tijd)
  17:30 De Franse oliereus Total heeft ruim een miljard euro geïnvesteerd in zijn Antwerpse raffinaderij en petrochemiefabriek, de grootste investering in decennia in de voormalige Petrofina-site.
  [naar artikel]
 14. Total voltooit investering van 1,1 miljard euro in Antwerpse haven (30/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Franse petrochemische bedrijf Total heeft in de Antwerpse haven een investering van 1,1 miljard euro ingehuldigd, in aanwezigheid van de wereldwijde topman. Total wil zo onder andere meer zware stookolie omvormen tot lichte producten.
  [naar artikel]
 15. Antwerpse brandweer rukt massaal uit voor brand bij Total (28/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Aan de Noorderlaan is er woensdagavond een brandje ontstaan in raffinaderij Total. Toen de Antwerpse brandweer ter plaatse kwam, was de brand reeds geblust.
  [naar artikel]
 16. Vera Dua (Bond Beter Leefmilieu) overschouwt 2020: 'Ik ben hoopvol, en terecht' (09/12/2020 - Knack)
  Als iemand het Vlaamse milieubeleid mag beoordelen, dan Vera Dua wel. De eerste groene minister van Leefmilieu stapte tien jaar geleden uit de politiek en is nu voorzitter van Bond Beter Leefmilieu. 'Zuhal Demir staat dus los van de Boerenbond - oef! - maar ze mag ook niet in de greep van de industrie zitten, natuurlijk.'
  [naar artikel]
 17. Bond Beter Leefmilieu luidt alarmbel: tot 2030 wachten op schone lucht is geen optie (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bond Beter Leefmilieu (BBL) maakt zich steeds meer zorgen over de Vlaamse regeringsonderhandelingen. De kilometerheffing voor personenwagens lijkt...
  [naar artikel]
 18. Total pompt 1 miljard in Antwerpen (05/04/2019 - De Morgen)
  De Franse oliereus Total gaat de komende jaren 1,05 miljard euro investeren in zijn Antwerpse site. De raffinaderij en de petrochemische installaties krijgen een grondige opfrisbeurt.
  [naar artikel]
 19. Oliehandelaar Gunvor sluit Antwerpse raffinaderij, 230 jobs verdwijnen (22/06/2020 - Express)
  Gunvor Group, een van de grootste oliehandelaars ter wereld, sluit zijn raffinaderij in de haven van Antwerpen. Dat maakt het... The post Oliehandelaar Gunvor sluit Antwerpse raffinaderij, 230 jobs verdwijnen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. Stookoliesector hekelt zomerakkoord, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu zijn "teleurgesteld" (21/07/2018 - De Morgen)
  Techlink, de beroepsfederatie voor installateurs centrale verwarming en sanitair, is verbolgen over de nieuwe milieumaatregelen van de Vlaamse regering. Die verbiedt vanaf 2021 de verkoop van stookolieketels.  Ook Natuurpunt en Bond Beter leefmilieu hekelen het akkoord. "De betonmolens zullen blijven draaien."
  [naar artikel]
 21. Bond Beter Leefmilieu: 'Vlaanderen moet stookolieketels uitfaseren' (15/10/2017 - Knack)
  De verkoop van stookolieketens moet op termijn stoppen, zo meent de Bond Beter Leefmilieu. De Vlaamse regering moet naast zo'n verbod bovendien werk maken van goedkopere elektriciteit en meer heffingen op fossiele brandstoffen.
  [naar artikel]
 22. Antwerps loodsbedrijf Brabo gaat olievervuiling in de haven bestrijden met “twee nieuwe werkpaarden” (22/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het Antwerpse loodsbedrijf Brabo heeft donderdag de aankomst gevierd van twee nagelnieuwe boten om de restanten van olierampen in de Antwerpse haven op te ruimen. Ze kosten samen zo’n 6,5 miljoen euro. “Dit zijn echt twee werkpaarden in de natte aannemerij.”
  [naar artikel]
 23. Komende 5 dagen grote vlam te zien in Antwerpse haven: affakkelen bij Total (21/09/2020 - VRT NWS)
  Op de Scheldelaan in de Antwerpse haven is vanaf vandaag mogelijk een grote vlam te zien. Dat komt door een verhoogde fakkelactiviteit bij olieraffinaderij Total. Er is geen gevaar voor omwonenden.
  [naar artikel]
 24. Bond Beter Leefmilieu: "Vlaanderen moet stookolieketels uitfaseren" (15/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De verkoop van stookolieketens moet op termijn stoppen, zo meent de Bond Beter Leefmilieu. De Vlaamse regering moet naast zo'n verbod bovendien...
  [naar artikel]
 25. Stedenbouwkundige vergunning Uplace vernietigd (10/10/2018 - Knack)
  De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor Uplace vernietigd. Dat vernamen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Bral van hun advocaat.
  [naar artikel]
 26. BBL: 'Stedenbouwkundige vergunning Uplace vernietigd' (10/10/2018 - Knack)
  De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor Uplace vernietigd. Dat vernamen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Bral van hun advocaat.
  [naar artikel]
 27. Milieu- en natuurverenigingen kritisch voor klimaatplan: “Ruim onder de Europese lat” (05/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het klimaatplan van de Vlaamse regering zet wel “stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar blijft ruim onder de Europese lat”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een gezamenlijke reactie. Het plan vraagt volgens de verenigingen veel inspanningen van de burgers, maar biedt daarvoor “weinig ondersteuning”.
  [naar artikel]
 28. Milieu- en natuurverenigingen kritisch voor Vlaams klimaatplan: “Ruim onder de Europese lat” (05/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het klimaatplan van de Vlaamse regering zet wel “stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar blijft ruim onder de Europese lat”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een gezamenlijke reactie. Het plan vraagt volgens de verenigingen veel inspanningen van de burgers, maar biedt daarvoor “weinig ondersteuning”.
  [naar artikel]
 29. Milieu- en natuurverenigingen kritisch voor Vlaams klimaatplan: “Ruim onder de Europese lat” (05/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het klimaatplan van de Vlaamse regering zet wel “stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar blijft ruim onder de Europese lat”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een gezamenlijke reactie. Het plan vraagt volgens de verenigingen veel inspanningen van de burgers, maar biedt daarvoor “weinig ondersteuning”.
  [naar artikel]
 30. Bedrijf in Antwerpse haven slaat energie op in Tesla-megabatterij: “Minder afhankelijk van dure stroom” (12/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een thuisbatterij is bij talloze huishoudens intussen een feit. Maar in de Antwerpse haven heeft Luik Natie Cold Store sinds kort de eerste Tesla Megapack. Samen met hun windmolen en een hoop zonnepanelen wordt het bedrijf van Stefaan Verhelst zo een stuk onafhankelijker van het net. “We worden zo het eerste CO2-neutrale logistiek bedrijf in de Antwerpse haven, dit op en economisch duurzame manier.”
  [naar artikel]
 31. Bewoners Joodse wijk willen goudraffinaderij weg uit stadscentrum: “Ze maken ons ziek” (16/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Tientallen joods-orthodoxe bewoners die rondom goudraffinaderij Value Trading in de Jacob Jacobsstraat in Antwerpen wonen, hielden dinsdagavond een protestmoment. Ze willen de raffinaderij weg uit hun buurt omdat die volgens hen verantwoordelijk zou zijn voor een “onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen door kanker”. De raffinaderij organiseerde op haar beurt een infoavond om de bewoners gerust te stellen. “Deze bewering is niet wetenschappelijk onderbouwd.”
  [naar artikel]
 32. Dodelijk ongeval in Antwerpse haven: vrouw (25) overlijdt na aanrijding heftruck (09/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Een administratief medewerkster (25) van de Antwerpse haven is woensdagavond overleden na een aanrijding met een heftruck. “Een zeer jammerlijke gebeurtenis”, zegt Yann Pauwels, woordvoerder van Cepa, “want net voor de zomer hebben wij een vijfjarig veiligheidsplan succesvol afgerond.”
  [naar artikel]
 33. Dodelijk ongeval in Antwerpse haven: vrouw (25) overlijdt na aanrijding heftruck (09/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een administratief medewerkster (25) van de Antwerpse haven is woensdagavond overleden na een aanrijding met een heftruck. “Een zeer jammerlijke gebeurtenis”, zegt Yann Pauwels, woordvoerder van Cepa, “want net voor de zomer hebben wij een vijfjarig veiligheidsplan succesvol afgerond.”
  [naar artikel]
 34. ‘Kapstok’ met twee koelcontainers kantelt in haven: “Geen gewonden, containers wel total loss” (14/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het is een opvallend gezicht. Een uit de kluiten gewassen vorklift op kaai 224 in de Antwerpse haven is voorover getuimeld. Gelukkig raakte niemand gewond, al zijn de containers total loss, zo klinkt het bij het bedrijf ACC.
  [naar artikel]
 35. Nieuwe brand in haven Beiroet grotendeels geblust (10/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De brand die donderdag in de haven van Beiroet is uitgebroken kan te wijten zijn aan “sabotage”, “een technische fout” of “nalatigheid”, aldus de...
  [naar artikel]
 36. Bond Beter Leefmilieu nuanceert studie over goedkopere kerncentrales (10/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bond Beter Leefmilieu nuanceert de studie van Energyville waaruit blijkt dat het 100 miljoen euro per jaar goedkoper is om twee kerncentrales nog tien jaar open te houden dan ze in 2025 te sluiten.
  [naar artikel]
 37. Bond Beter Leefmilieu lijst belangrijkste klimaatmaatregelen op: “Voer vliegtaks in” (16/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag zullen jongeren opnieuw massaal spijbelen om deel te nemen aan de klimaatmars in Brussel. Maar welke stappen moeten er nu precies door de regering gezet worden? De Bond Beter Leefmilieu (BBL) geeft de scholieren alvast een spiekbriefje mee met de tien belangrijkste klimaatmaatregelen voor Vlaanderen.
  [naar artikel]
 38. Hoe de Antwerpse petrochemie het Belgisch energiebeleid dirigeert (05/04/2019 - De Morgen)
  Mathias Bienstman is beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu.
  [naar artikel]
 39. Vergeet de woonbonus, daar is de klimaatbonus: Bond Beter Leefmilieu komt met 11 oplossingen voor klimaat en milieu (12/03/2019 - VRT NWS)
  De Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft 11 oplossingen voorgesteld om tot een beter klimaat en gezonder milieu te komen. Het gaat onder meer over hervormingen van bestaande subsidies en fiscale voordelen, zoals de woonbonus. Op die manier worden extra belastingen vermeden en zullen de maatregelen, volgens de BBL, haalbaar en betaalbaar zijn. Meer dan 100 Vlaamse milieuorganisaties steunen de voorstellen.
  [naar artikel]
 40. Bond Beter Leefmilieu noemt akkoord over houtkachels gemiste kans (22/10/2018 - De Standaard)
  De milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt het akkoord dat de uitstoot door houtkachels tegen 2030 moet halveren een ‘gemiste kans’. ‘Er moet worden aangestuurd op niets verbranden, en op beter isoleren. Maar die aspecten zitten onvoldoende vervat in het akkoord’, zo luidt de kritiek op de maandag voorgestelde ‘Green Deal’.
  [naar artikel]
 41. Provincie kent vergunning toe aan Ineos: 48 hectare aan bomen verdwijnt voor komst nieuwe site in Antwerpse haven (07/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Na de stad Antwerpen heeft nu ook het provinciebestuur haar goedkeuring gegeven aan petrochemiereus Ineos voor de bouw en exploitatie van een ethaankraker en PDH Unit in de Antwerpse haven. De provincie ging overstag om de vergunning af te leveren nu uit nader onderzoek moet blijken dat er minder oppervlakte bosgebied dat gekapt dient te worden, compensatieplichtig is.
  [naar artikel]
 42. Bond Beter Leefmilieu noemt ‘Green Deal’ gemiste kans (22/10/2018 - De Standaard)
  De milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt het akkoord dat de uitstoot door houtkachels tegen 2030 moet halveren een ‘gemiste kans’. ‘Er moet worden aangestuurd op niets verbranden, en op beter isoleren. Maar die aspecten zitten onvoldoende vervat in het akkoord’, zo luidt de kritiek op de maandag voorgestelde ‘Green Deal’.
  [naar artikel]
 43. “Definitieve doodsteek” voor Uplace na vernietiging stedenbouwkundige vergunning (10/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen vernietigd. Dat melden de organisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral dinsdag. Ze spreken van de “definitieve doodsteek” voor het project.
  [naar artikel]
 44. Bond Beter Leefmilieu vraagt dat minister Demir verzet tegen meer klimaatambitie staakt (09/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Bond Beter Leefmilieu vraagt maandag, na de publicatie van het nieuwe klimaatrapport, dat Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir haar verzet tegen meer klimaatambitie staakt.
  [naar artikel]
 45. Bond Beter Leefmilieu vraagt dat minister Demir verzet tegen meer klimaatambitie staakt (09/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Bond Beter Leefmilieu vraagt maandag, na de publicatie van het nieuwe klimaatrapport, dat Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir haar verzet tegen meer klimaatambitie staakt.
  [naar artikel]
 46. Sea-Invest bouwt samen met Total acht nieuwe opslagtanks in Antwerpen (31/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Topman Philippe Van de Vyvere van Sea-Invest heeft donderdag de eerste spadesteek gegeven voor een grote uitbreiding van de tankopslag in de Antwerpse haven. De Franse chemiereus Total investeert mee in het project.
  [naar artikel]
 47. “Jezelf op alle internationale nieuwssites zien staan als terrorist, dat is de hel op aarde” (22/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Hé, Youssouf, heb je net een aanslag gepleegd in Parijs?” Youssef El Osri (35) dacht dat zijn collega’s bij de Total Raffinaderij in Antwerpen donderdagavond een grapje maakten.
  [naar artikel]
 48. Milieu-organisaties niet tevreden met Vlaams klimaatplan: “Ruim onder Europese lat” (05/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het klimaatplan van de Vlaamse regering zet wel “stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar blijft ruim onder de Europese lat”. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een gezamenlijke reactie. Het plan vraagt volgens de verenigingen veel inspanningen van de burgers, maar biedt daarvoor weinig ondersteuning.
  [naar artikel]
 49. Vriendinnen van Stevie (37) aangeslagen na fataal ongeval in Antwerpse haven: “Je kon altijd op haar rekenen” (10/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds de zomer werkte de Antwerpse Stevie H. met een tijdelijk arbeidscontract als administratief medewerkster voor Katoen Natie in de haven. Maar woensdagavond sloeg het noodlot toe en werd ze gegrepen door een heftruck. Ze was op slag dood. “Stevie kon enorm genieten van een hapje en een drankje … en van het leven”, vertelt een goede vriendin.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.