Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
07:57 uur

Hoe gezond zijn kant-en-klaarmaaltijden?

De Morgen

25/11/2021 - 11:16

Van stoommaaltijden tot salades: supermarkten staan vol met kant-en-klaarmaaltijden, die worden aangeprezen met woorden als ‘vers’ en ‘gezond’. Lekker makkelijk, maar zijn ze ook gezond?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kant-en-klare maaltijden over het algemeen gezond, maar u eet ze het best niet elke dag (05/12/2018 - VRT NWS)
  Ze hebben niet altijd een even goede reputatie, maar de kwaliteit van de kant-en-klaarmaaltijden in onze supermarkten lijkt nog redelijk mee te vallen. Ons magazine "Over eten" en het Vlaams Instituut Gezond Leven hebben 100 kant-en-klaarmaaltijden getest, en twee derde daarvan was redelijk gezond. Toch eten we maar beter niet elke dag zulke maaltijden, benadrukt Gezond Leven, want ze bevatten doorgaans te weinig groenten.
  [naar artikel]
 2. Hoe (on)gezond zijn kant-en-klaarmaaltijden nu echt? “Let op met pasta of puree” (06/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Niet veel tijd om te koken, dan kies je misschien af en toe voor een snelle hap. In ‘Over Eten’ op Eén kochten Kobe Ilsen en Danira Boukhriss twee winkelkarren kant-en-klaarmaaltijden, goed voor in totaal honderd gerechten. De hamvraag: zijn ze eigenlijk ongezond of vallen sommige maaltijden eigenlijk best mee?
  [naar artikel]
 3. Sterrenchef Luc Bellings test kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt: “Lekkerste schotels bij Albert Heijn en Delhaize” (22/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Door tijdgebrek schotelt één op de acht Vlamingen (13%) zichzelf haast altijd kant-en-klaarmaaltijden voor. En nu het coronavirus de horeca...
  [naar artikel]
 4. De Plukboerderij levert groenten voor nieuwe concept met gezonde kant-en-klaarmaaltijden (26/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met een grote barbecue werd dit weekend op De Plukboerderij in Schelle het nieuwe maaltijdenconcept Dagvers officieel gelanceerd. Via verdeelpunten, onder meer in Schelle, en thuislevering kunnen gezinnen elke weekdag gezonde kant-en-klaarmaaltijden bestellen, bereid met biologische en fairtradeproducten. Onder meer afkomstig van De Plukboerderij.
  [naar artikel]
 5. Nieuwe studie vindt link tussen kant-en-klaarmaaltijden en kanker (15/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dat elke dag cornflakes, pizza en chocoladerepen eten niet gezond is, hoeven we u niet te vertellen. Maar een nieuwe Franse studie suggereert dat...
  [naar artikel]
 6. Weinig tijd maar geen zin in ongezond kant-en-klaareten? Antwerpenaar komt met een oplossing (02/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Iedereen heeft het druk, druk, druk en tijd voor koken hebben we amper nog. Dus zoeken we massaal onze toevlucht in kant-en-klaarmaaltijden, die
  [naar artikel]
 7. Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden (31/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts
  [naar artikel]
 8. Nieuw initiatief Dagvers lanceert kant-en-klaarmaaltijden voor ouders met kinderen (23/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  We rennen allemaal van hot naar her en al helemaal als we thuis nog een kinderen hebben lopen. Sommige ouders hebben vaak geen tijd om elke dag een kwalitatieve maaltijd op tafel te toveren en dus wordt er soms naar alternatieven gezocht die niet altijd even gezond of duurzaam zijn. Daar wil Dagvers een antwoord op bieden. Het initiatief werd opgestart door ouders zelf en binnenkort gelanceerd na een crowdfundingcapagne.
  [naar artikel]
 9. Nieuw initiatief Dagvers lanceert kant-en-klaarmaaltijden voor ouders (23/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  We rennen allemaal van hot naar her en al helemaal als we thuis nog eens kinderen hebben lopen. Sommige ouders hebben vaak geen tijd om elke dag een kwalitatieve maaltijd op tafel te toveren en dus wordt er soms naar alternatieven gezocht die niet altijd even gezond of duurzaam zijn. Daar wil Dagvers een antwoord op bieden. Het initiatief werd opgestart door ouders zelf en wordt binnenkort gelanceerd na een crowdfundingcampagne.
  [naar artikel]
 10. Het beste uit "Over eten": Over oude en nieuwe balletjes in tomatensaus. Danira leeft 3 weken op shakes. En eten is rekenen bij Lize Spit  (05/12/2018 - VRT NWS)
  Kant-en-klaarmaaltijden, ze zijn snel en gemakkelijk, maar zijn ze ook gezond? "Over eten" doet de test. Drinken we in de toekomst onze maaltijden? Danira leeft drie weken op shakes. En Kobe gaat op bezoek bij schrijfster én diabetespatiënte Lize Spit. Of hoe eten vooral rekenen wordt. 
  [naar artikel]
 11. Nieuw: single zijn loont soms (09/04/2019 - De Morgen)
  Ben je vrijgezel? Dan ben je - meer dan ooit - níét alleen. In België zijn er nu al 2,1 miljoen singles, een recordaantal, en de markt past zich in sneltempo aan. Van kant-en-klaarmaaltijden voor één persoon, tot aangepaste woonprojecten en kortingen op soloreizen.
  [naar artikel]
 12. ‘Over Eten’ zoekt uit hoe gezond kant-en-klare maaltijden zijn (05/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Natuurlijk weten we dat we allemaal zo vers en gezond mogelijk moeten koken, maar af en toe raken we gewoon niet verder dan een opwarmpizza of een...
  [naar artikel]
 13. Dit mag u vanavond niet missen op tv (05/12/2018 - De Morgen)
  Een ontluisterende gevangenisdocumentaire, de waarheid over kant-en-klaarmaaltijden, ouderwetse romantiek en een stevige pot bekervoetbal: deze tv-avond heeft het allemaal. Onze 5 tips vindt u hieronder, voor alle andere tv-programma’s kan u hier terecht.
  [naar artikel]
 14. Geen tijd? Geen excuus: ouders lanceren gezonde kant-en-klaarmaaltijden (23/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Zware werkdag gehad, kinderen snel opgepikt aan de schoolpoort, om vervolgens thuis zo snel mogelijk de was uit te halen, het huis een
  [naar artikel]
 15. Microbiologe veegt de vloer aan met vooroordelen tegen conserveermiddelen en kant-en-klaarmaaltijden: "Schrappen van E-nummers? Boerenbedrog" (10/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Net nu Carrefour heeft aangekondigd dat het een aantal E-nummers uit zijn huisproducten gaat schrappen, brengt een Nederlandse microbiologe een
  [naar artikel]
 16. Langer leven? Eet dan niet elke dag koekjes of pizza (30/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Wie veel verpakte snacks en kant-en-klaarmaaltijden eet, brengt zijn gezondheid schade toe. Dat is niet nieuw, maar twee afzonderlijke studies, gepubliceerd in het British Medical Journal, beklemtonen nogmaals dat deze gewoontes je leven aanzienlijk kunnen inkorten.
  [naar artikel]
 17. Van 130 naar 64 kg: student at zo gezond dat hij langzaam verhongerde (03/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gezond eten is iets waar we allemaal naar (moeten) streven, maar het kan ook de andere kant uitslaan. Zoals bij Taylor Morrison bijvoorbeeld, die
  [naar artikel]
 18. EU-lidstaten eisen regels voor vlees (13/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie komt rond de zomer met voorstellen voor een betere etikettering van vlees in kant-en-klaarmaaltijden. De lidstaten drongen daarop aan nu in steeds meer gemaks-voeding paardenvlees blijkt te zitten, terwijl de verpakking rundvlees vermeldt.
  [naar artikel]
 19. Hoe lekker én gezond zijn de populairste kant-en-klare maaltijdboxen? Diëtiste Sanne Mouha doet de test: “Groentecombinaties die je anders nooit zou eten” (22/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis heeft de populariteit van maaltijdboxen een boost gegeven. Waar je tot voor kort beperkt was tot het laten leveren van de verschillende ingrediënten om uiteindelijk zelf nog een maaltijd te moeten bereiden, kan je voortaan ook kant-en-klare maaltijdboxen tot aan je voordeur laten brengen. De verse gerechten hoef je vervolgens enkel nog op te warmen. Maar zijn de maaltijden wel voedzaam en gezond om dagelijks te verorberen? Diëtiste Sanne Mouha onderwerpt er drie aan een test. “Veel beter alternatief dan een pizza of een boterham met salami.”
  [naar artikel]
 20. Beurs ‘Zot van Gezond’ (09/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Alle Halenaren zijn zondag 11 september aan het Schulensmeer welkom voor de happening ‘Zot van Gezond’. Je krijgt er allerlei info over gezond eten en bewegen.
  [naar artikel]
 21. Maaltijden teruggeroepen bij nieuwe Jumbo in Pelt wegens onvolledigheid op etiketten (13/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een aantal kant-en-klaarmaaltijden van het merk The Original die verkocht werden door de eerste Jumbo-winkel in België, worden teruggeroepen wegens de aanwezigheid van selderij en melk, hetgeen niet op het etiket vermeld staat. Consumenten die niet allergisch of intolerant zijn voor selderij en/of melk kunnen deze producten zonder risico consumeren, zo meldt fabrikant Marblo woensdag.
  [naar artikel]
 22. Maaltijden teruggeroepen bij nieuwe Jumbo in Pelt wegens onvolledigheid op etiketten (13/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een aantal kant-en-klaarmaaltijden van het merk The Original die verkocht werden door de eerste Jumbo-winkel in België, worden teruggeroepen wegens de aanwezigheid van selderij en melk, hetgeen niet op het etiket vermeld staat. Consumenten die niet allergisch of intolerant zijn voor selderij en/of melk kunnen deze producten zonder risico consumeren, zo meldt fabrikant Marblo woensdag.
  [naar artikel]
 23. Wanneer gezond ongezond wordt (05/04/2019 - De Morgen)
  'Er zijn ouders die boter, melk en zelfs aardappelen van het menu schrappen: niet slim.' Een overdreven focus op gezond eten kan leiden tot ontwikkelingsproblemen en eetstoornissen bij kinderen. Maar hoe moet je als ouder je weg vinden in het kluwen van voedingsadviezen en kookboeken? En wanneer wordt gezond té gezond?
  [naar artikel]
 24. Vandaag beurs ‘Zot van Gezond’ (11/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Alle Herkenaren zijn vandaag, zondag 11 september, aan het Schulensmeer welkom voor de happening ‘Zot van Gezond’. Je krijgt er allerlei info over gezond eten en bewegen.
  [naar artikel]
 25. Waarom té gezond eten ook ongezond kan zijn (10/06/2018 - De Morgen)
  Is gezond eten een obsessie geworden? Ja, vrezen de experts. Want té gezond willen eten is allesbehalve gezond. Niet voor het lichaam en niet voor de geest. 'Ik heb liever dat mensen een chocoladewafel eten en ervan genieten, dan dat ze dat compenseren met een stapel rijstwafels.'
  [naar artikel]
 26. Summer is coming: 3 x heerlijk gezond barbecueën (14/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Met lichte sauzen, groentebijgerechten en kleurige salades kan je gezond barbecueën. Even belangrijk is dat je vlees, vis en groenten gezond en...
  [naar artikel]
 27. Wat is een gezond en normaal eetpatroon? Dat is niet zo makkelijk te bepalen (24/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Eten en eetgewoonten zijn steeds meer onderwerp van heftig debat. Gezond eten wordt een filosofie, met voor- en tegenstanders. Maar wat gezond en...
  [naar artikel]
 28. Geboekte maaltijden bij San Marco en Wima Bowling worden nu voor gunstprijs verkocht als kant-en-klaarmaaltijden (13/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Johnny Crijns, zaakvoerder van feestzalencomplex San Marco Village en Wima Bowling in Schelle en Sint-Niklaas, zit met de handen in het haar. Hij haalde voor het weekend voor duizend personen eten in huis, maar het coronavirus gooit roet in het eten. In de vuilnisbak gooien is voor Johnny geen optie en daarom besloot hij om alles voor een gunstprijs te verkopen.
  [naar artikel]
 29. NINA tipt: kindvriendelijke, biologische maaltijdboxen (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kant-en-klare maaltijden zijn dan wel makkelijk na een lange dag werken, echt gezond zijn ze niet. Het Antwerpse  DAGVERS wil tegemoet komen aan
  [naar artikel]
 30. NINA tipt: kindvriendelijke, biologische maaltijdboxen (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kant-en-klare maaltijden zijn dan wel makkelijk na een lange dag werken, echt gezond zijn ze niet. Het Antwerpse  DAGVERS wil tegemoet komen aan
  [naar artikel]
 31. Hoe gezond zijn smoothies écht? Enkele diëtisten geven uitleg (23/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Van groen tot paars, met biet of banaan, recht uit je blender of kant-en-klaar uit de supermarkt: de smoothie is hip. In het straatbeeld schieten...
  [naar artikel]
 32. 5 routines die je helpen om gezonder te eten (28/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In de dagelijkse drukte kan je gezond eten al eens uit het oog verliezen. Een snelle hap onderweg of een kant-en-klare maaltijd zijn nu eenmaal...
  [naar artikel]
 33. Hoe gezond is soep? ‘Over eten’ deed de test (17/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Kobe Ilsen en Danira Boukhriss nemen wekelijks onze voeding onder de loep in ‘Over eten’ op één. Woensdag was het de beurt aan soep om geanalyseerd te worden en dat leverde verrassende resultaten op. Zo zit er meer vitamine C in poedersoep dan in verse soep en kwamen ze tot de vaststelling dat er veel vitamines verloren gaan als verse groenten in de soepketel belanden. Is verse soep dan wel gezond, of kiezen we beter voor een kant-en-klare variant?
  [naar artikel]
 34. Hoe gezond is soep? ‘Over eten’ deed de test (17/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Kobe Ilsen en Danira Boukhriss nemen wekelijks onze voeding onder de loep in ‘Over eten’ op één. Woensdag was het de beurt aan soep om geanalyseerd te worden en dat leverde verrassende resultaten op. Zo zit er meer vitamine C in poedersoep dan in verse soep en kwamen ze tot de vaststelling dat er veel vitamines verloren gaan als verse groenten in de soepketel belanden. Is verse soep dan wel gezond, of kiezen we beter voor een kant-en-klare variant?
  [naar artikel]
 35. "Gebruik je gezond verstand", maar is dat goed advies? "Je investeert beter in uitleg dan in oproep tot gezond verstand" (29/09/2020 - VRT NWS)
  Als we ons gezond verstand gebruiken, komt alles goed. Dat horen we in deze coronatijden wel vaker. Maar is dat wel zo? Is ons "gezond verstand" wel zo "gezond" en kunnen we er in alle veiligheid op vertrouwen? "Louter met gezond verstand kom je er niet, je moet je verstand gebruiken", zegt filosoof Johan Braeckman. "Je moet geen beroep doen op een vermogen dat mensen lijken te hebben waarvan we niet goed weten wat het is."
  [naar artikel]
 36. Voedingsdeskundige proeft kant-en-klare pompoensoep uit de supermarkt: van “goed gekruid” tot “slijmerig met zandsmaak” (31/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Deze week: weinig tijd maar toch zin in een pompoensoepje om zo helemaal in de Halloween-sfeer te komen? Dan is een kant-en-klaar soepje jouw redder in nood. Vaak hebben ze de reputatie niet al te gezond te zijn, maar diëtiste Iris Daems ziet toch heel wat verbeteringen. Zij proeft en beoordeelt voor ons negen soepjes.
  [naar artikel]
 37. Kobe Ilsen lacht met Danira en haar shakedieet: “Wat een dramaqueen” (05/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn kant-en-klare maaltijden wel gezond? En zijn ze een goede vervanging voor zelfgemaakt voedsel? Danira test 3 weken lang het effect van shakes....
  [naar artikel]
 38. Kobe Ilsen lacht met Danira en haar shakedieet: “Dramaqueen!” (05/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn kant-en-klare maaltijden wel gezond? En zijn ze een goede vervanging voor zelfgemaakt voedsel? Danira test 3 weken lang het effect van shakes....
  [naar artikel]
 39. Hoe (on)gezond is het echt om tussendoortjes te eten? (18/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Drie maaltijden per dag en twee gezonde tussendoortjes, klinkt vaak het advies voor wie gezond wil eten. Maar wat is een gezond tussendoortje, en...
  [naar artikel]
 40. “Gezond leven is meer dan evenwichtig eten” (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Genoeg slapen, gezond eten, in beweging blijven en op tijd de nodige ontspanning inlassen. Gezond leven maakt het een student gemakkelijker om goed te studeren. “Maar het is belangrijk om onder gezond leven meer te verstaan dan dat”, zegt Eva Hendrickx, van de dienst studentenvoorzieningen van de UCLL. “Ook geestelijke gezondheid en goed in je vel zitten spelen een grote rol.”
  [naar artikel]
 41. 21 dagen gezond: deze apps maken gezond leven een stuk makkelijker (28/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 18: Foodstand, Kies Ik Gezond,...
  [naar artikel]
 42. 21 dagen gezond: gezond eten betekent niet dat je moet honger lijden. Zo ga je altijd voldaan van tafel (16/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 6: voor veel mensen staat gezond...
  [naar artikel]
 43. 21 dagen gezond: diëtiste Sanne toont aan waarom gezond eten niet duur hoeft te zijn (11/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha advies om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 1: gezond eten lijkt duur, maar...
  [naar artikel]
 44. Choreografen bekennen schuld na Jan Fabre-heisa: “Wij zullen niet meer de andere kant opkijken” (20/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Choreografen werkzaam in België hebben zich solidair verklaard met de afsluitende oproep in de open brief van (voormalige) medewerkers van Jan Fabre en Troubleyn. “Wij zullen niet meer de andere kant opkijken. Wij zullen een collectieve inspanning doen voor een gezond arbeidsklimaat in de podiumkunsten”, luidt het.
  [naar artikel]
 45. Choreografen bekennen schuld na Jan Fabre-heisa: “Wij zullen niet meer de andere kant opkijken” (20/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Choreografen werkzaam in België hebben zich solidair verklaard met de afsluitende oproep in de open brief van (voormalige) medewerkers van Jan Fabre en Troubleyn. “Wij zullen niet meer de andere kant opkijken. Wij zullen een collectieve inspanning doen voor een gezond arbeidsklimaat in de podiumkunsten”, luidt het.
  [naar artikel]
 46. Santé! Zo combineer je alcohol met een gezonde levensstijl (19/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gezond eten en af en toe sporten, dat lukt allemaal (meestal) nog redelijk. Maar op zomerse dagen is dat glas wijn aan de kant schuiven in naam
  [naar artikel]
 47. Instituut Gezond Leven schept chaos in aanbevelingen voor gezond leven (06/09/2017 - Knack)
  Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert binnenkort de nieuwe actieve voedingsdriehoek.
  [naar artikel]
 48. Getest: hoe lekker én gezond zijn olijventapenades? (30/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Toastjes met groeneolijventapenade zijn heerlijk om de eerste honger te stillen en ideaal als zomers aperitiefhapje. Maar zijn ze ook gezond? Wij...
  [naar artikel]
 49. Voedingswetenschapper fileert kant-en klare gezonde groentenpizza’s en -bodems: slechts twee doorstaan de test (05/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Pizza’s met groentebodems zijn aan een opmars bezig in de supermarkt en verwierven intussen de status ‘gezond’. Terecht of niet?...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.