Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

01 December 2021
08:21 uur

Coronadebat creëert volgens CLB nu ook wantrouwen bij ouders over (kinder)vaccins, zoals mazelen of rubella

VRT NWS

25/11/2021 - 12:28

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) krijgen verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen, zelfs niet dat tegen mazelen, bof of rubella. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Het wantrouwen is volgens Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, een gevolg van het coronadebat.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Steeds meer ouders wantrouwen àlle vaccinaties, en dat is geen goed nieuws voor vaccins tegen mazelen, bof en rubella (25/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”
  [naar artikel]
 2. Ouders weigeren nu zelfs vaccin tegen mazelen: heeft wantrouwen door coronacrisis impact op de lange termijn? (25/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”
  [naar artikel]
 3. De mazelen, een onschuldige kinderziekte? 4 vragen en antwoorden over die typische rode vlekken (27/04/2019 - VRT NWS)
  In de VS zijn duizend studenten en medewerkers van twee Amerikaanse universiteiten in quarantaine gezet of naar huis gestuurd, omdat ze mogelijk de mazelen hebben. De Hoge Gezondheidsraad in ons land vraagt vandaag ook om kinderen sneller hun tweede vaccin te geven tegen mazelen, bof en rubella. Maar hoe zit dat alweer met de mazelen, die zogenoemde "kinder"ziekte die ook volwassenen treft, en met vaccinaties?
  [naar artikel]
 4. Groeiend verzet tegen álle vaccins: ouders weigeren nu zelfs prik tegen mazelen (25/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  CLB’s waarschuwen voor verontrustende signalen van ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen. Ze geven ook geen toestemming meer om hun kind te laten inenten tegen onder andere mazelen, bof en rubella. “Het gaat om een groep die anders hun kroost probleemloos laat vaccineren, maar nu twijfelt.”
  [naar artikel]
 5. Vaccinatie mazelen-bof-rubella voor 19.000 leerlingen uitgesteld door corona (19/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een kwart van de leerlingen uit het vijfde leerjaar, ongeveer 19.000 kinderen, moet dit schooljaar in principe nog het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. De CLB’s doen er alles aan om de achterstand, een gevolg van het coronavirus, nog in te halen.
  [naar artikel]
 6. Hoge Gezondheidsraad: "Kinderen moeten sneller vaccinatie tegen mazelen krijgen" (27/04/2019 - VRT NWS)
  De Hoge Gezondheidsraad wil dat kinderen sneller een tweede dosis van het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. Nu krijgen ze dat vanaf 10 jaar, dat moet tussen 7 en 9 jaar worden. Uit onderzoek blijkt dat vaccins die op jongere leeftijd worden toegediend, minder vaak vergeten worden. Met het nieuwe advies wil de Gezondheidsraad mazelen in ons land proberen uitroeien.
  [naar artikel]
 7. Gezondheidsraad adviseert jongere leeftijd voor vaccin tegen mazelen (27/04/2019 - De Standaard)
  De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar vervroegd naar 7-9 jaar ‘om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking’.
  [naar artikel]
 8. Duitsland wil ouders beboeten die kinderen niet inenten tegen mazelen (06/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, wil vanaf 1 maart 2020 de vaccinatie tegen mazelen verplichten. Ouders die de verplichting niet...
  [naar artikel]
 9. Waarom de mazelen Frankrijk gijzelen (22/08/2018 - De Morgen)
  Het aantal gevallen van mazelen in Europa is het afgelopen halfjaar sterk toegenomen, van 24.000 naar 41.000. Vooral Frankrijk valt op. Waarom ligt het vaccinatiegehalte daar zo laag? Door een diepgeworteld wantrouwen in de farmaceutische industrie, zo blijkt.
  [naar artikel]
 10. Experts met cijfers in de aanval tegen vaccinatiecriticasters (03/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  hasselt De mazelen rukken op en het wantrouwen tegen vaccins groeit met de dag. Om de criticasters de mond te snoeren, geeft het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) nu cijfers vrij over de gemelde bijwerkingen bij kinderen en adolescenten. Dat zijn er minder dan honderd per jaar, op een totaal van minstens een miljoen vaccinaties.
  [naar artikel]
 11. “Nood aan correcte informatie en communicatie over vaccins blijft groot” (04/09/2018 - Metro)
  Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid zetten sterk in op informatie en communicatie over vaccins, die ernstige ziekten en epidemieën moeten voorkomen. Hoewel het vertrouwen in Vlaanderen in vaccins goed zit, circuleert er heel wat foutieve informatie. Het is dan ook belangrijk om waakzaam te zijn, zeggen beide agentschappen in een persbericht. Ze reageren zo op een enquête van het gezondheidsmagazine Bodytalk, waaruit blijkt dat het vertrouwen in ons land in vaccinaties nog steeds groot is, maar dat er bij de jongere generatie toch een zeker wantrouwen begint te bestaan rond vaccins. Volgens de bevraging stellen jonge mensen zich meer vragen over nevenwerkingen en informeren ze zich vaker vooraf over het nut van vaccins dan de oudere generatie. Kind en Gezin en Zorg en Gezondheid wijzen er echter op dat vaccins behoren tot de meest veilige producten. Ze worden pas toegediend na jarenlange wetenschappelijke studies en testen. Omdat een vaccin een geneesmiddel is, kunnen er echter bijwerkingen optreden, zoals zwelling, pijn of roodheid. Uiterst zelden zijn die bijwerkingen ernstiger. “Maar dit risico is verwaarloosbaar vergeleken met de risico’s van de infectieziektes zelf, hun complicaties (onder meer hersenvliesontsteking, verlamming) en eventuele sterfte als gevolg ervan”, klinkt het. De Vlaamse overheid nodigt alle jonge kinderen in Vlaanderen uit om zich gratis te laten vaccineren tegen twaalf ernstige infectieziekten, via het basisvaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad. Uit cijfers blijkt dat de vaccinatiegraad hoog is. Zo is 96,2 procent op 12 maanden tegen mazelen, bof en rubella gevaccineerd. “De restgroep bestaat voor een deel uit kinderen die een kankertherapie volgen of een ernstige immuunziekte hebben. Zij kunnen niet gevaccineerd worden. Als hun leeftijdsgenootjes ingeënt zijn, zijn ze mee beschermd”, klinkt het. De behoefte aan betrouwbare informatie over vaccineren is groot, voegen Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid nog toe. Ze stellen via onder meer brochures, hun websites en gerichte campagnes dan ook alles in het werk om de informatie zo volledig, duidelijk en toegankelijk mogelijk te maken. bron: Belga Het bericht “Nood aan correcte informatie en communicatie over vaccins blijft groot” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Mazelen aan ongeziene opmars bezig in ons land (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal nieuwe patiënten met mazelen stijgt. Ook in ons land zijn de mazelen aan een ongeziene opmars bezig. Alleen in februari waren er hier 90...
  [naar artikel]
 13. Wantrouwen bedreigt vaccins tegen covid-19: groepsimmuniteit in gevaar (29/10/2020 - Knack)
  Volgens onderzoek in negentien landen is 71,5 procent van de mensen bereid zich te laten vaccineren tegen covid-19 als dat vaccin veilig en effectief blijkt te zijn. Dat is te weinig om te voldoen aan de eisen voor groepsimmuniteit, zeggen wetenschappers. In Europa is het wantrouwen groter.
  [naar artikel]
 14. Waarom steeds meer ouders hun kinderen niet laten inenten tegen de mazelen (13/10/2018 - De Morgen)
  Dit jaar raakten in Europa al 41.000 kinderen besmet met mazelen, twee keer zoveel als vorig jaar, en het aantal ouders dat hun kinderen niet laat vaccineren, stijgt. Economiefilosoof Rogier De Langhe ziet hierin een zoveelste aanwijzing van een diepe vertrouwenscrisis tussen burgers en beleidsinstellingen.
  [naar artikel]
 15. Mazelen bezig met forse opmars in België en rest van de wereld (13/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de...
  [naar artikel]
 16. Al 136 doden door mazelen op de Filipijnen (18/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds begin dit jaar heeft een uitbraak van de mazelen al 136 levens geëist op de Filipijnen. Veertig procent van de slachtoffers waren kinderen...
  [naar artikel]
 17. Mazelen in opmars: “Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden” (20/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De mazelen zijn in Europa in opmars. In alle landen is er een verhoging van de infectieziekte. België is een uitzondering, dankzij de hoge...
  [naar artikel]
 18. Mazelen in opmars: “Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden” (20/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De mazelen zijn in Europa in opmars. In alle landen is er een verhoging van de infectieziekte. België is een uitzondering, dankzij de hoge...
  [naar artikel]
 19. WHO uit twijfels over einde pandemie door alleen coronavaccins (10/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het hoofd van WHO Europa betwijfelt of alleen vaccins in staat zijn de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke delta, reageerde Hans Kluge vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.
  [naar artikel]
 20. Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen (26/04/2019 - Metro)
  De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar verlaagd naar 7-9 jaar “om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking”, zo heeft de raad vandaag meegedeeld. De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig. Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, paste de HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan, maar herzag de raad ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020 en voor vaccinatie tegen rabiës in België. Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december. Reizigers krijgen de raad snel een arts te raadplegen als ze door een dier gekrabd of gebeten zijn in een land waar rabiës voorkomt. Bij hoog risico wordt bovendien preventieve vaccinatie aanbevolen. De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar verlaagd naar 7-9 jaar “om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking”, zo heeft de raad vandaag meegedeeld. De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig. Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, paste de HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan, maar herzag de raad ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020 en voor vaccinatie tegen rabiës in België. Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december. Reizigers krijgen de raad snel een arts te raadplegen als ze door een dier gekrabd of gebeten zijn in een land waar rabiës voorkomt. Bij hoog risico wordt bovendien preventieve vaccinatie aanbevolen. De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad. bron: Belga Het bericht Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede dosis van vaccin tegen mazelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Uitbraak mazelen in Brazilië: 1.200 besmettingen en zeker 6 doden (15/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Brazilië heeft een grote uitbraak van de mazelen die al sinds vorig jaar speelt tot minstens 1200 besmettingen geleid. Zes mensen zijn tot nu...
  [naar artikel]
 22. Vaccins verplichten niet per se een sluitende oplossing: ‘Vals gevoel van veiligheid’ (04/12/2019 - De Morgen)
  In onze buurlanden gaan steeds meer stemmen op om vaccins verplicht te maken. En ook hier overwegen politici om de verplichting uit te breiden. Maar is dit de beste manier om ons tegen mazelen, rode hond of polio te beschermen?
  [naar artikel]
 23. Hoofd van WHO twijfelt of alleen coronavaccins ons naar einde van pandemie kunnen leiden (10/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het hoofd van WHO Europa betwijfelt of alleen vaccins in staat zijn de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke delta, reageerde Hans Kluge vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.
  [naar artikel]
 24. Hoofd van WHO twijfelt of alleen coronavaccins ons naar einde van pandemie kunnen leiden (10/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het hoofd van WHO Europa betwijfelt of alleen vaccins in staat zijn de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke delta, reageerde Hans Kluge vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.
  [naar artikel]
 25. Gates Foundation pompt 14 miljoen in Belgische vaccins (13/06/2019 - De Tijd)
  14:17 Univercells heeft 14,3 miljoen dollar ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation om goedkope vaccins tegen mazelen en rodehond te produceren.
  [naar artikel]
 26. Meeste gevallen van mazelen in de VS in 27 jaar, nu al bijna drie keer zo veel als in heel 2018 (31/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal gevallen van mazelen in de VS is op het hoogste niveau sinds 1992. Er zijn sinds het begin van 2019 al 971 nieuwe patiënten met deze...
  [naar artikel]
 27. Waar komt die angst voor vaccins toch vandaan? (24/08/2018 - De Morgen)
  Als er één argument is dat voortdurend opduikt bij weigeraars van vaccins, is het wel deze: in het vooraanstaande artsenblad The Lancet is ooit aangetoond dat het combinatievaccin tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) autisme veroorzaakt. En die studie zou vervolgens om politieke redenen onder het vloerkleed zijn geveegd.
  [naar artikel]
 28. Hebben de ouders van Mawda gelijk met hun wantrouwen in gerecht en politiek? (23/05/2018 - De Morgen)
  Van ‘geen’ over ‘een verdwaalde’ tot ‘een per ongeluk afgevuurde' kogel. De ouders van het Iraaks-Koerdische vluchtelingetje Mawda Shawri overwegen zelf een arts in te schakelen voor een tegenexpertise op de al bij voorbaat gewantrouwde autopsie van het parket in Bergen. Hebben ze gelijk met hun wantrouwen in gerecht en politiek?
  [naar artikel]
 29. Miljoenen kinderen krijgen geen vaccins (15/07/2019 - De Morgen)
  Meer dan 20 miljoen kinderen wereldwijd hebben de noodzakelijke vaccins voor mazelen, difterie en tetanus niet gekregen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Onder andere de opmars van ‘anti-vaxxers’ dragen toe tot de stagnatie van het aantal gevaccineerde mensen.
  [naar artikel]
 30. Meer doden door mazelen omdat Europeaan zich niet meer laat inenten (27/04/2018 - VRT NWS)
  Vorig jaar is in Europa het aantal patiënten met mazelen verdrievoudigd. 14.000 Europeanen kregen mazelen, 37 van hen hebben het niet overleefd. Het probleem: 87 procent van de patiënten die mazelen kreeg was niet gevaccineerd. De Europese Commissie gaat een campagne lanceren om mensen te motiveren zich te laten vaccineren.
  [naar artikel]
 31. Welkom op het continent van het wantrouwen (12/04/2019 - De Morgen)
  In enkele maanden tijd veranderde Europa in een huis van wantrouwen. Tsipras-fans staan lijnrecht tegenover de Schäuble-adepten, wantrouwen wakkert steeds meer wantrouwen aan. Zelfs de meest fervente eurolovers veranderden in gedegouteerde sceptici.
  [naar artikel]
 32. Populisme voedt scepticisme tegenover vaccins (08/05/2019 - Express)
  Men kan een opmerkelijk verband optekenen tussen populisme en het scepticisme tegenover vaccins. Op die manier dreigt de Europese politieke crisis een crisis van de volksgezondheid te worden. Dat zegt Jonathan Kennedy, professor wereldgezondheid aan de Queen Mary University of London. Kennedy reageert daarmee op een rapport van consulent Eurobarometer. Dat moest vaststellen dat bijna de helft van de Europeanen gelooft dat vaccins een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Zowel in de politiek als in de geneeskunde blijkt volgens Kennedy bij grote delen van de bevolking echter een afkeer van de gevestigde autoriteiten. Verontrustend “De studie van Eurobarometer toont een verbijsterende statistiek,” zegt Kennedy. “Men moet duidelijk gewag maken van een verontrustende trend. Het wantrouwen van de bevolking tegenover vaccins neemt toe. Dat geldt vooral in landen met succesvolle populistische partijen.” “Dit fenomeen dreigt tientallen jaren van intensieve strijd tegen vermijdbare infectieziektes teniet te doen. Mazelen vormen daarvan een typisch voorbeeld. De ziekte maakte in Europa drie jaar geleden 5.273 mensen ziek. Een jaar later waren er echter al 23.927 besmettingen. Vorig jaar moesten zelfs 82.596 patiënten worden gemeld.” “De wetenschappelijke consensus maakt duidelijk dat vaccins veilig en efficiënt zijn,” benadrukt Kennedy. “Zij redden elk jaar tussen twee en drie miljoen levens. Momenteel overlijden jaarlijks ongeveer honderdduizend mensen aan mazelen. In de eerste helft van de jaren zestig eiste de ziekte jaarlijks echter 2,6 miljoen levens.” “De voordelen van vaccins zijn duidelijk. Het lijkt dus vreemd dat veel Europeanen niet in hun veiligheid geloven. De twijfel is echter ingegeven door onterechte beweringen van de Britse arts Andrew Wakefield, die twintig jaar geleden in een wetenschappelijk artikel het vaccin tegen mazelen, bof en rubella in verband bracht met autisme.” “Het artikel werd later ingetrokken en Wakefield werd wegens oneerlijk en onverantwoordelijk handelen uit het Britse medische register geschrapt,” betoogt Kennedy. “De schade was echter toegebracht. De ideeën van Wakefield blijven in de complottheorieën rond vaccins een prominente rol spelen. Bovendien kregen ze ook nog een helpende hand van populistische partijen op het Europese vasteland.” “Naties zoals Frankrijk, Griekenland en Italië, waar populisten goed gedijen, tonen ook een groter verzet tegen vaccinaties. Omgekeerd vindt in landen zoals Portugal en België, waar populistische partijen weinig steun genieten, de kritiek op vaccins weinig bijval.” Technologisch populisme “Populisme en scepticisme tegenover vaccins hebben soortgelijke gevoelens als voedingsbodem,” betoogt professor Kennedy. “Ze weerspiegelen wantrouwen en vijandigheid tegenover elites en experts. In de politiek komt dit tot uiting in steun voor bewegingen die zich tegen het establishment afzetten. In de volksgezondheid manifesteert die houding zich in een achterdocht en vijandigheid tegenover medische autoriteiten en artsen die vaccins promoten.” “We hebben hier te maken met een vorm van technologisch populisme. Die term werd door socioloog Harry Collins naar voor gebracht als omschrijving voor de extreme en geüniformeerde scepsis tegenover wetenschappelijke expertise.” “Populistische politici noemen vaak keuzevrijheid als een rechtvaardiging om zich tegen verplichte vaccinaties uit te spreken,” benadrukt Kennedy. “Ze blijken de kern van de problematiek echter niet te vatten. Men zou nog enigszins kunnen stellen dat een burger de vrijheid heeft om verkeerde beslissingen te nemen over zijn persoonlijke gezondheid. Maar dat geldt niet voor de vaccinatie van zijn kinderen.” “Die beslissing heeft niet alleen invloed op de eigen gezondheid, maar kan ook gevolgen hebben voor zijn nakomelingen en de kinderen van anderen. Om een samenleving efficiënt te beschermen, moet immers ongeveer 95 procent van de bevolking worden gevaccineerd.” “Alleen met een dergelijk niveau kan immers ook bescherming worden geboden aan burgers die geen vaccinatie kunnen krijgen,” zegt de professor. “Het gaat hier onder meer om jonge kinderen of patiënten met een verzwakt immuunsysteem.” “In een ideale wereld zou het niet nodig zijn om vaccinaties voor kinderen verplicht te maken. Elke ouder zou immers op basis van de bewijzen van de baten van de vaccins overtuigd zijn. Helaas leven wij niet in een ideale wereld. Dus zal de overheid dringend verplichte vaccinaties moeten afdwingen om de meest kwetsbare leden van de samenleving te beschermen tegen mogelijke schade die desinformatie teweeg zou kunnen brengen.” The post Populisme voedt scepticisme tegenover vaccins appeared first on Express.
  [naar artikel]
 33. Crisisplan vaccintwijfel in de maak: ‘Aantal gevaccineerden kan plots kelderen’ (02/12/2019 - De Morgen)
  Er komt een crisisplan om twijfels over vaccinatie in Vlaanderen in te dijken. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Uit onderzoek van De Morgen blijkt dat er steeds meer vragen rijzen over vaccins. ‘Er is niet veel nodig om ziektes zoals mazelen of kinkhoest opnieuw vrij spel te geven.’
  [naar artikel]
 34. 900 Amerikaanse studenten in quarantaine wegens de mazelen (27/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Los Angeles werden nu al meer dan 900 studenten en medewerkers van twee universiteiten tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet raakten met de mazelen. President Trump heeft nog eens het belang benadrukt van een vaccinatie tegen mazelen.
  [naar artikel]
 35. België schenkt nog voor eind dit jaar 4 miljoen AstraZeneca-vaccins weg aan internationaal Covax-programma (02/08/2021 - De Morgen)
  België zal de komende weken en maanden al zijn bestelde maar nog niet geleverde vaccins van AstraZeneca wegschenken aan Covax. Dat is het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden.
  [naar artikel]
 36. Mazelenepidemie in ons land: "Boetes voor ouders die inenting weigeren, zoals in Duitsland, bij ons niet nodig" (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land kampt met een uitbraak van mazelen, en vooral Wallonië is getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat
  [naar artikel]
 37. Mazelenepidemie in ons land: "Boetes voor ouders die inenting weigeren, zoals in Duitsland, bij ons niet nodig" (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land kampt met een uitbraak van mazelen, en vooral Wallonië is getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat
  [naar artikel]
 38. 21 procent Belgen heeft geen vertrouwen in vaccins (20/11/2020 - Metro)
  Haast een kwart van de Belgen denkt dat vaccins onveilig zijn. Hiermee is België een van de landen die vaccinaties het meest in twijfel trekt. Uit een wereldwijde studie blijkt dat voornamelijk bij hoogopgeleiden en in rijkere landen het wantrouwen groeit. De Wellcome Global Monitor onderzocht de houding van meer dan 140.000 personen tegenover wetenschap en gezondheid via vragenlijsten. Twijfels over veiligheid in ontwikkelde landen Het onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de ondervraagden vertrouwen stelt in de wetenschap en vaccins. Ook is het vertrouwen in wetenschappers en gezondheidswerkers groot en bestaat er een positief verband tussen het vertrouwen in vaccins en het vertrouwen in de wetenschap. Van de bevraagde ouders in 140 verschillende landen geeft 92 procent van de ouders aan dat hun kind ten minste één vaccin heeft gekregen. Vaak zijn deze vaccinaties inbegrepen bij de zorgverzekering, al is zorgverzekeringen vergelijken daarom niet minder populair. De onderzoekers vinden een aantal opvallende meningen met betrekking tot de perceptie van veiligheid en doeltreffendheid van vaccins. 84 procent van de ondervraagden is het ermee eens dat vaccins doeltreffend zijn. Over de perceptie met betrekking tot veiligheid vinden de onderzoekers echter opvallende verschillen. Zo heeft 14 procent in West-Europa twijfels over de veiligheid. 8 procent geeft aan vaccins zelfs helemaal niet veilig te vinden. In ontwikkelingslanden houden inwoners zich hier overduidelijk minder mee bezig. In Frankrijk is het wantrouwen tegenover vaccinatie met 33 procent het hoogst. In België twijfelt 21 procent aan de veiligheid van vaccins. Minder twijfel over doeltreffendheid vaccin Het wantrouwen in vaccinatie lijkt toe te nemen de afgelopen jaren. De onderzoekers geloven dat dit mogelijk te maken heeft met de verspreiding van foutieve informatie via sociale media. Opmerkelijk is dat zeer veel ouders hun kinderen wel laten vaccineren, ondanks dat ze twijfelen over de veiligheid. Er bestaat een stuk minder twijfel over de doeltreffendheid van vaccins. Kind en Gezin stelt in Vlaanderen vast dat ouders regelmatig kritische vragen stellen. Toch gaat de grote meerderheid wel over tot vaccinatie en haalt België zeer hoge vaccinatiecijfers voor zo goed als alle vaccineerbare ziekten. In Franstalig België is een uitzondering te zien in de HPV-vaccinatie. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Franstalige landgenoten meer beïnvloed worden door argwaan uit het naburige Frankrijk. Mogelijke oorzaken Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor de groeiende argwaan over de veiligheid van vaccins. De onderzoekers geven aan dat vaccins slachtoffer zijn van het eigen succes. Hierdoor zijn veel mensen al vergeten hoe ernstig sommige infectieziekten zijn. Ook groeiende argwaan tegen overheden, wantrouwen in de farmaceutische industrie en de vele mythes in de media dragen bij aan deze beweging. Als er straks een corona-vaccin is, geeft één op de vijf Belgen aan deze niet te willen. Het bericht 21 procent Belgen heeft geen vertrouwen in vaccins verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Mazelen stevig in opmars in België en de rest van de wereld (13/08/2019 - VRT NWS)
  De mazelen zijn wereldwijd in opmars. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Alles samen zijn dit jaar tot nu toe al ruim 360.000 gevallen van mazelen geteld. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De grootste epidemieën van mazelen doen zich voor in landen waar heel weinig wordt gevaccineerd. Ook in ons land is het aantal gevallen gestegen.
  [naar artikel]
 40. Yoghurtvaccin voor Russen die Spoetnik wantrouwen: ‘Ik voelde me uitstekend nadat ik het had opgedronken’ (22/07/2021 - De Morgen)
  Nu er in Rusland nieuwe sterfterecords worden gebroken, roept president Poetin de Russen op om zich eindelijk te laten vaccineren. Maar het wantrouwen tegen de officiële vaccins is groot. Sommige Russen proberen liever een drinkbaar vaccin uit Sint-Petersburg.
  [naar artikel]
 41. Baby’s uitstekend gevaccineerd, nu hun ouders nog (08/02/2017 - De Standaard)
  Bijna alle jonge kinderen zijn beschermd tegen ziekten die vroeger levens eisten. Bij hun ouders is de vaccinatiegraad minder hoog, waardoor mazelen en kinkhoest blijven rondgaan.
  [naar artikel]
 42. Crisisplan vaccintwijfel in de maak: experts waarschuwen dat aantal gevaccineerden plots kan kelderen (02/12/2019 - De Morgen)
  Er komt een crisisplan om twijfels over vaccinatie in Vlaanderen in te dijken. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Uit onderzoek van De Morgen blijkt dat er steeds meer vragen rijzen over vaccins. ‘Er is niet veel nodig om ziektes zoals mazelen of kinkhoest opnieuw vrij spel te geven.’
  [naar artikel]
 43. Mazelen in opmars door complottheorieën (20/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Viroloog Marc Van Ranst maakt zich ernstige zorgen over de wereldwijde opmars van de mazelen. Hij roept op om meer te vaccineren en hekelt de beweging van de zogenaamde “anti-vaxxers”, die op sociale media campagne voeren tegen inenting. “Zelfs Vlaanderen blijft vatbaar voor een uitbraak van de mazelen.”
  [naar artikel]
 44. Mazelen weer in opmars (13/04/2019 - De Morgen)
  Al 400 mensen kregen het voorbije jaar mazelen in ons land, tegenover 40 vorig jaar. Niet-inenting werkte de epidemie mee in de hand. Viroloog Marc Van Ranst noemt niet-vaccineren schuldig verzuim. Een Gentse 'Steiner'-arts die eerder ouders die hun kinderen niet wilden vaccineren de vrije keuze liet, raadt het na overleg met de gezondheidsinspectiediensten toch aan.
  [naar artikel]
 45. Fransen opgeroepen zich te laten vaccineren tegen mazelen (14/02/2018 - VRT NWS)
  De Franse minister van Volksgezondheid roept iedereen die niet-gevaccineerd is tegen de mazelen, om dat toch te laten doen. Sinds november zijn bijna 400 gevallen van mazelen geregistreerd, vooral in het zuidwesten van het land. Afgelopen zaterdag stierf een 32-jarige vrouw aan de gevolgen van de ziekte.
  [naar artikel]
 46. In Duitsland werden in enkele jaren tijd drie kinderen doodgehongerd door hun ouders (11/04/2019 - De Morgen)
  Volgens de kinder-bescherming sterven in Duitsland elke week twee kinderen aan mishandeling of verwaarlozing
  [naar artikel]
 47. Gezondheidsraad past aanbeveling voor vaccinatie tegen mazelen aan (26/04/2019 - Knack)
  De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig.
  [naar artikel]
 48. “Jonge generatie meer wantrouwig ten aanzien van vaccins” (04/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Het vertrouwen in vaccins en vaccinatie is nog steeds zeer groot in ons land. Langzaam sluipt er echter een zeker wantrouwen binnen bij de jongere generatie los van hun opleidingsniveau”. Dat concludeert het gezondheidsmagazine Bodytalk uit een enquête over vaccinatie dat het blad dit voorjaar organiseerde en waaraan 4.416 Belgen participeerden.
  [naar artikel]
 49. “Jonge generatie meer wantrouwig ten aanzien van vaccins” (04/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Het vertrouwen in vaccins en vaccinatie is nog steeds zeer groot in ons land. Langzaam sluipt er echter een zeker wantrouwen binnen bij de jongere generatie los van hun opleidingsniveau”. Dat concludeert het gezondheidsmagazine Bodytalk uit een enquête over vaccinatie dat het blad dit voorjaar organiseerde en waaraan 4.416 Belgen participeerden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.