Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept. [naar artikel]
In ‘De Slimste Mens’ dinsdagavond zaten maar liefst drie koffie-onthouders: Erik Van Looy, Guga Baúl en Charlie Dewulf bekenden dat ze nooit een kop koffie drinken. Is dat gezond? Of kan een kop koffie ook heel wat goéde dingen doen voor je lichaam? Diëtist Michaël Sels scheidt 6 feiten van fabels. “Niet de cafeïne op zich, maar met de handeling die errond zit, kan verslavend zijn.” [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Prins Harry neemt zonder gêne psychedelica om zich beter te voelen. En in Australië schrijven psychiaters de stofjes in zulke drugs al voor aan hun patiënten. Gaan wij beter ook aan de XTC en magische truffels als onze mentale gezondheid slabakt? Toxicoloog Jan Tytgat is zowaar voorstander, al werken de drugs niet áltijd zoals verwacht. “Een depressieve mens krijgt een ander effect dan een gezonde jongen.” [naar artikel]
Ooit waren ze zelf op de vlucht voor de taliban, en vonden ze een nieuwe thuis in België. Nu moeten Afghaanse Belgen toekijken hoe de taliban in hun geboorteland opnieuw de macht grijpen. Ze maken zich grote zorgen, maar voelen zich vooral machteloos. [naar artikel]
Meer groenten en fruit zijn de weg naar een betere versie van onszelf, zegt UZA-diëtist Michaël Sels. Maar wat als je die spruitjes niet lust? Wat als je een echte carnivoor bent? En wat doe je met kinderen? Wij vroegen aan vijf levensgenieters naar de appels en de paprika’s op hun pad. Model Anouck Lepère: “Al die babygroentjes zijn eigenlijk pure snacks.” [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Voor veel mensen kan een kop koffie in de ochtend niet ontbreken. De ene zegt de cafeïne nodig te hebben als oppepper, de andere wordt er zenuwachtig en onrustig van. Welke invloed heeft die koffie op ons lichaam? En kan je er echt verslaafd aan zijn? Diëtist Michaël Sels scheidt feiten van de fabels. “Cafeïne kan opvliegers in de menopauze extra versterken door het oppeppende effect ervan.” [naar artikel]
Sterren zoals Bruce Springsteen (73) en Chris Martin (46) zijn grote fan van het OMAD-dieet, waarmee ze heel wat kilo’s afvielen. De zangers eten maar één maaltijd per dag, om hun gewicht te controleren en zich beter in hun vel te voelen. Wat houdt dit dieet precies in? En kan dat werken op lange termijn? Wij vroegen advies aan diëtist Michael Sels (UZA) nadat een studie bijwerkingen ontdekte. “Natuurlijk ga je hiermee afvallen, maar er zijn valkuilen waar je moet voor oppassen.” [naar artikel]
Iedereen trakteert zichzelf na een drukke werkweek wel eens op frietjes of een glas wijn. Voor veel mensen zijn snoep of snacks daarentegen elke dag een ‘snelle oplossing' om zichzelf beter te voelen. “Het kan enorm vermoeiend zijn om altijd te moeten vechten tegen een stem in je hoofd die je richting snacks stuurt”, vertelt diëtiste Trees Persman. Vanaf wanneer is emo-eten een probleem? Hoe herken je het? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je uit die vicieuze cirkel geraakt? [naar artikel]
Hoewel volgens onderzoek steeds meer Belgen kampen met overgewicht, blijft onze kledingmaat al jaren dezelfde. Magie? Nee, gewoon een slimme marketingtruc, genaamd vanity sizing. “Het boost je zelfvertrouwen in het pashokje, maar op lange termijn creëert het een gezondheidsprobleem”, waarschuwt diëtiste Sanne Mouha. [naar artikel]
Ooit waren ze zelf op de vlucht voor de taliban, en vonden ze een nieuwe thuis in België. Nu moeten Afghaanse Belgen toekijken hoe de taliban in hun geboorteland opnieuw de macht grijpen. Ze maken zich grote zorgen, maar voelen zich vooral machteloos. [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
De aan hartfalen overleden zanger George Michael was naar verluidt verslaafd aan Coca-Cola Light en dronk zo'n 25 blikjes per dag. Ook in eigen land kunnen we er wat van: Belgen staan in de top vijf van grootste frisdrankdrinkers van Europa, met gemiddeld 124 liter per inwoner per jaar. “Drink zeker niet meer dan een halve liter per dag”, waarschuwt diëtist Michaël Sels. Niet voor iedereen makkelijk: hoe geraak je van die ongezonde frisdrankverslaving af? [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Dat frisdrank ongezond is, moeten we niemand nog vertellen. En toch vinden we het moeilijk om de cola en co te laten staan. De Belgen staan zelfs in de top vijf van grootste frisdrankdrinkers van Europa, met meer dan 124 liter per inwoner per jaar. Dat merken we ook aan onze buikomtrek. Michael Sels, hoofddiëtist UZ Antwerpen, legt uit hoe je het best kan afkicken. “Drink zeker niet meer dan een halve liter per dag.” [naar artikel]
Zelfs het kleinste kind kan de formule van ‘het traagste dieet ter wereld’ volgen: elke maaltijd eet je een hap mínder van iets ongezonds en een hap méér van iets gezonds. Heeft zo’n simpele techniek echt effect? Diëtist Michaël Sels gelooft erin, op voorwaarde dat je met zijn extra advies deze valkuilen vermijdt. “Zet alleen groenten op tafel. De rest van je bord schep je op in de keuken.” [naar artikel]
Bijna 1 op de 3 Belgen schrapt vlees minstens één keer per week en ook het aantal vegetariërs en veganisten in ons land is verdubbeld. Met de VeggieChallenge hoopt organisatie EVA die aantallen deze maand nog te boosten. Maar hoe gezond is plantaardig eten echt? Val je sowieso af als je vlees, vis – en eventueel zuivel – schrapt, en kom je bij als je daar ooit mee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Groenteburgers zijn hun naam niet altijd waardig.” [naar artikel]
Vorig voorjaar lanceerden de Antwerpse broers Saïd (35) en Rachid (31) Boumazoughe met hun Ewaja-snacks de eerste halal diepvriessnacks. Ze zaten niet stil, want op 25 september komen daar nog de eerste vegan halal snacks bij, helemaal gecertificeerd met internationaal V-label vanuit ProVeg Belgium. 100% vegan, 100% vegetarisch en 100% halal. “En toch smaakvol, geen konijneneten”, zegt Saïd grappend. De primeur is weggelegd voor Jumbo België en Nederland, omdat de keten altijd geloofd heeft in de producten van de twee broers. Nadien worden de vegan Ewaja-snacks uitgerold naar andere supermarkten. [naar artikel]
Kinderen vanaf twee jaar krijgen vanaf 1 december hun behandeling bij een diëtist volledig terugbetaald. Die maatregel kondigde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke begin deze week aan. Is twee jaar niet erg vroeg om een kind al naar de diëtist te sturen? “Nee”, is het formele antwoord van Inge Gies, diensthoofd pediatrie bij de obesitaskliniek in het UZ Brussel. “Obesitas begint zelfs al veel vroeger, bij de conceptie. Het is nooit te vroeg om de vicieuze cirkel te doorbreken”. [naar artikel]
Iedereen trakteert zichzelf na een drukke werkweek weleens op frietjes of een glas wijn. Voor veel mensen zijn snoep of snacks daarentegen elke dag een ‘snelle oplossing' om zichzelf beter te voelen. “Het kan enorm vermoeiend zijn om altijd te moeten vechten tegen een stem in je hoofd die je richting snacks stuurt”, vertelt diëtiste Trees Persman. Vanaf wanneer is emo-eten een probleem? Hoe herken je het? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je uit die vicieuze cirkel geraakt? [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
Vier lange jaren hebben we het zonder de steelse blikken tussen Kobe Ilsen (40) en Danira Boukhriss Terkessidis (32) moeten doen. Maar nu is Over eten terug. Het tweetal zet zijn tanden in de maaltijd die één op de vijf Vlamingen al eens overslaat: het ontbijt. “Elke diëtist zal het afraden, maar ik verloor er wel vijftien kilo door.” [naar artikel]
Zin in gezond, maar lekker comfortfood? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zet een heerlijke bloemkoolpizza margherita op tafel. “Ook ideaal voor het opmaken van restjes”, knipoogt de diëtist. [naar artikel]
XTC en magische truffels innemen om je mentale gezondheid te verbeteren, werkt dat? In Australië mogen psychiaters de stofjes die je in drugs vindt voorschrijven aan hun patiënten. Binnenkort ook bij ons? Toxicoloog Jan Tytgat heeft er alvast niks op tegen. “Ik begrijp dat mensen zich beter voelen. Door die hallucinogene stoffen krijg je andere inzichten dan wanneer je nuchter bent.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.