Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
21:26 uur

Corona maakt ons steeds ongelukkiger, waarschuwt Sciensano

De Standaard

13/01/2022 - 21:04

Nog nooit waren zoveel mensen ontevreden met hun leven sinds het begin van de coronacrisis als in december. Ook het aantal depressies en angststoornissen lag nooit hoger. Dat blijkt uit de negende gezondheidsenquête van Sciensano.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. OPROEP. ‘Pendelpijn’ maakt ons niet ongelukkiger. Sta jij graag in de file? (13/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Belgen pendelen gemiddeld 220 minuten per week, ofwel: 22 minuten per woon-werkverplaatsing. Slechts in acht Europese landen (van de 35 onderzochte landen) doen inwoners er langer over. Toch zorgt die relatief lange pendeltijd er volgens onderzoekers van de UAntwerpen niet voor dat we ons veel ongelukkiger voelen. Ben jij iemand die van de file een welgekomen stukje ‘me-time’ maakt?
  [naar artikel]
 2. Corona maakt ons beetje ongelukkiger (maar straks wordt het écht serieus) (29/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacris heeft gemorreld aan ons geluksgevoel. Dat blijkt uit het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. De positieve evolutie sinds 2018 kreeg...
  [naar artikel]
 3. ‘Geluksonderzoeker’ Lieven Annemans: “Meer dan 4.500 euro maandelijks inkomen maakt ongelukkiger” (08/11/2018 - De Morgen)
  Hoe gezonder we zijn en hoe beter onze relaties zijn met geliefden en vrienden, hoe gelukkiger. Maar met centen is dat niet zo. Vanaf een bepaald puik inkomen maakt nog meer geld net ongelukkiger. “Het ideaal van altijd meer en meer is een valkuil”, zegt ‘geluksonderzoeker’ Lieven Annemans (UGent).
  [naar artikel]
 4. Hoofd Duitse Sciensano waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen (21/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van Sciensano, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren.
  [naar artikel]
 5. Hoofd Duitse Sciensano waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen (21/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van Sciensano, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren.
  [naar artikel]
 6. Zes op de tien jongeren zijn ongelukkiger en vaker neerslachtig dan voor corona (29/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich sinds de coronacrisis minder gelukkig. Ook voelen we ons steeds vaker neerslachtig en eenzaam. Vooral jongeren worden het hardst getroffen. Algemeen vindt 42 procent dat zijn of haar levenstevredenheid er op achteruitgegaan is. Dat blijkt uit de resultaten van de Covid-19-bevraging van Statistiek Vlaanderen.
  [naar artikel]
 7. Zes op de tien jongeren zijn ongelukkiger en vaker neerslachtig dan voor corona (29/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich sinds de coronacrisis minder gelukkig. Ook voelen we ons steeds vaker neerslachtig en eenzaam. Vooral jongeren worden het hardst getroffen. Algemeen vindt 42 procent dat zijn of haar levenstevredenheid er op achteruitgegaan is. Dat blijkt uit de resultaten van de Covid-19-bevraging van Statistiek Vlaanderen.
  [naar artikel]
 8. De grote corona-enquête: de Belg luistert nog steeds goed naar de virologen (23/06/2021 - Knack)
  Een op de drie Belgen had liever gehad dat de coronamaatregelen trager versoepeld werden dan in juni is gebeurd. Dat is een van de verrassende resultaten uit de corona-enquête die Knack samen met Le Vif en Kantar organiseerde. De Belg maakt zich nog steeds zorgen.
  [naar artikel]
 9. Zes op de tien jongeren zijn ongelukkiger en vaker neerslachtig dan voor corona (29/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich sinds de coronacrisis minder gelukkig. Ook voelen we ons steeds vaker neerslachtig en eenzaam. Vooral jongeren worden het hardst getroffen. Algemeen vindt 42 procent dat zijn of haar levenstevredenheid er op achteruitgegaan is. Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van de Covid-19-bevraging van Statistiek Vlaanderen.
  [naar artikel]
 10. Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor radicaliserende Covid-ontkenners (06/11/2021 - De Tijd)
  11:12 Het hoofd van de inlichtingendienst in de Duitse deelstaat Thüringen waarschuwt dat corona-ontkenners steeds meer geradicaliseerd geraken
  [naar artikel]
 11. “Hoe vaker we samen online eten, hoe ongelukkiger we zijn” (07/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Hoe vaker we samen online eten, hoe ongelukkiger we zijn” Wie in gezelschap eet en drinkt, zit beter in zijn vel en eet gezonder. Maar volgens onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) geldt dat niet voor zij die dat regelmatig online doen. Waarom? In plaats van op café of op restaurant te gaan, zochten velen tijdens de lockdowns elkaars gezelschap online op om samen een […] Lees dit artikel: “Hoe vaker we samen online eten, hoe ongelukkiger we zijn”
  [naar artikel]
 12. Sciensano waarschuwt voor risico aerosols: “Fijne druppels kunnen meerdere uren in de lucht zweven” (04/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Gezondheidsinstituut Sciensano heeft op de persbriefing over het coronavirus gewaarschuwd voor het risico van fijne druppels die zich vormen terwijl we praten, niezen of hoesten, de zogenoemde aerosols. "Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er zo besmettingen gebeuren", zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Een goede ventilatie is daarom belangrijk.
  [naar artikel]
 13. Pierre Van Damme waarschuwt fel: “Aantal besmettingen in Antwerpen verdubbelt bijna elke dag” (24/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Het reproductiecijfer of de R-waarde is in de stad Antwerpen 1,9”, waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). Dat betekent dat elke persoon met corona er twee andere besmet. “De mensen moeten verder gaan dan de maatregelen van de overheid.” Maandag werd in Antwerpen een recordaantal besmettingen van 120 vastgesteld. Maar het gaat verder dan Antwerpen. “Het stadium van lokale, controleerbare uitbraken is gepasseerd”, klinkt het bij Sciensano.
  [naar artikel]
 14. Poetin waarschuwt Russen voor uitbraak corona-epidemie (25/03/2020 - De Tijd)
  15:45 Rusland ontsnapt niet aan de corona-epidemie, waarschuwt president Vladimir Poetin. De crisis zet extra druk op het regime, dat mogelijk af te rekenen krijgt met nieuwe sociale protesten.
  [naar artikel]
 15. "Hoe vaker we online samen eten, hoe ongelukkiger” (04/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Digitaal samen eten en drinken heeft niet dezelfde positieve effecten als fysiek samen aan tafel gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UAntwerpen. Integendeel: hoe vaker mensen online samen eten of drinken, hoe ongelukkiger ze zijn.
  [naar artikel]
 16. Sciensano slaat alarm (24/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er is geen sprake meer van enkele lokale uitbraken. “Het virus circuleert weer onder de algemene bevolking”, waarschuwt Sciensano, zelf ook verrast door de snelheid waarmee het virus nu oplaait.
  [naar artikel]
 17. Corona maakt energie een pak goedkoper, maar gezinnen profiteren daar niet van (15/12/2020 - Express)
  Door de coronacrisis zijn de energieprijzen het afgelopen jaar sterk gedaald. Honderdduizenden Belgische gezinnen profiteerden daar echter niet van, waarschuwt... The post Corona maakt energie een pak goedkoper, maar gezinnen profiteren daar niet van appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Aangemeerd na odyssee van bijna twee jaar: corona houdt zeelieden al maanden vast (23/03/2021 - De Morgen)
  Ook op zee maakt corona slachtoffers. Honderdduizenden zeelieden zitten al maanden vast op hun schepen, nu de coronacrisis bemanningswissels erg moeilijk maakt. Ook de aflossing van Belgische schippers verloopt nog steeds stroef. ‘De psychologische schade bij zeelieden is enorm’, zegt Wilfried Lemmens van de Belgische redersvereniging KBRV.
  [naar artikel]
 19. Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt: "Overdrachtssnelheid corona in Europa zeer zorgwekkend" (04/11/2021 - VRT NWS)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de hoge coronacijfers in Europa. Als het op deze manier blijft voortgaan, kunnen er tussen nu en februari in Europa en Centraal-Azië nog eens een half miljoen mensen extra sterven als gevolg van het coronavirus, waarschuwt de WHO.
  [naar artikel]
 20. Hoe tientallen coronabesmettingen onder de radar blijven in de nieuwe Sciensano-rapporten: "Ik had veel liever nog dagcijfers gekregen” (24/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  93 besmettingen per dag, of 44, of toch 88? De verwarring over de dagelijkse Sciensano-cijfers in de corona-epidemie is vandaag behoorlijk groot,...
  [naar artikel]
 21. Lang onderweg naar het werk? Dat maakt je niet per se ongelukkiger (13/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Belgen pendelen gemiddeld 220 minuten per week, ofte 22 minuten per woon-werkverplaatsing. Slechts in acht Europese landen (van de 35 onderzochte...
  [naar artikel]
 22. Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor radicaliserende Covid-ontkenners (06/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het hoofd van de inlichtingendienst in de Duitse deelstaat Thüringen waarschuwt dat corona-ontkenners steeds meer geradicaliseerd geraken. "We zien online pesterijen, beledigingen, fysieke aanvallen en ultra-agressief gedrag in het hele land", zegt Stephan Kramer in een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland.
  [naar artikel]
 23. Slechte ventilatie kan corona verspreiden op kantoor: “Virus kan urenlang rondzweven” (25/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  De anderhalvemeterregel kennen we. Maar zijn we ons wel genoeg bewust van rondzwevende coronadeeltjes binnen, in de vorm van microdruppels? Keuringsbedrijf Vinçotte waarschuwt voor levensgevaarlijke fouten met de ventilatie in bedrijven. “Installaties zouden corona zelfs mee kunnen verspreiden”, waarschuwt manager Nico Seymus.
  [naar artikel]
 24. Slechte ventilatie kan corona verspreiden op kantoor: “Virus kan urenlang rondzweven” (25/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De anderhalvemeterregel kennen we. Maar zijn we ons wel genoeg bewust van rondzwevende coronadeeltjes binnen, in de vorm van microdruppels? Keuringsbedrijf Vinçotte waarschuwt voor levensgevaarlijke fouten met de ventilatie in bedrijven. “Installaties zouden corona zelfs mee kunnen verspreiden”, waarschuwt manager Nico Seymus.
  [naar artikel]
 25. Slechte ventilatie kan corona verspreiden op kantoor: “Virus kan urenlang rondzweven” (25/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De anderhalvemeterregel kennen we. Maar zijn we ons wel genoeg bewust van rondzwevende coronadeeltjes binnen, in de vorm van microdruppels? Keuringsbedrijf Vinçotte waarschuwt voor levensgevaarlijke fouten met de ventilatie in bedrijven. “Installaties zouden corona zelfs mee kunnen verspreiden”, waarschuwt manager Nico Seymus.
  [naar artikel]
 26. Europol waarschuwt voor criminelen die corona-epidemie misbruiken (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In een interview met Knack waarschuwt Europol-topvrouw Catherine De Bolle voor criminelen die misbruik maken van de wereldwijde corona-epidemie....
  [naar artikel]
 27. Mentale gezondheid tijdens corona blijft zorgwekkend, kwart van jongvolwassenen depressief (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De geestelijke gezondheidsproblemen bij de Belgen liggen nog steeds hoger dan voor de coronaperiode. Dat blijkt uit de nieuwe gezondheidsenquête van Sciensano. Een opvallende trend is dat de situatie vooral bij jongvolwassenen ernstig is.
  [naar artikel]
 28. Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigd testbeleid op besmettingscijfers (30/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Sciensano heeft, samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt. Op die manier wil het instituut een correcter beeld geven van de snelheid waarmee de epidemie om zich heen grijpt.
  [naar artikel]
 29. Sciensano: 'Telecomdata niet langer ingezet tegen de pandemie' (18/01/2022 - Knack)
  Eind december zijn alle telecomdata vernietigd die in de strijd tegen corona zijn geanalyseerd, meldt Sciensano.
  [naar artikel]
 30. Papa wil brood op de plank brengen (14/04/2019 - De Morgen)
  Deeltijds werken om voor het kroost te zorgen, maakt vaders ongelukkiger. En dat ligt niet eens aan het kroost zelf, stelt de Nederlandse socioloog Sean de Hoon in een nieuw onderzoek. 'Mannen willen vooral kostwinner zijn.'
  [naar artikel]
 31. Helft van de mensen die met corona in het ziekenhuis belanden, is jonger dan 66, blijkt uit cijfers van Sciensano (30/04/2021 - VRT NWS)
  In de derde golf van de coronapandemie belanden opvallend meer jongere mensen met corona in het ziekenhuis dan tijdens de eerste en tweede golf. Dat blijkt uit cijfers die vanmiddag zijn voorgesteld door Sciensano. De helft is jonger dan 66 jaar. Zwaarlijvigheid blijkt vooral bij twintigers vaak een onderliggende aandoening te zijn.
  [naar artikel]
 32. ‘Cijfers corona zien er goed uit maar we zijn nog niet immuun’ (24/06/2020 - De Morgen)
  Na drie dagen ‘stilte’ maakte gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag opnieuw coronacijfers bekend. En die zagen er goed uit. ‘Maar deze positieve trend kan plots gebroken worden. We zijn nog niet immuun’, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 33. Boudewijn Catry van Sciensano ziet licht aan het einde van de tunnel: “Er is leven na corona” (29/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Denk niet de hele tijd aan deze crisis, durf ook te ontspannen." Boudewijn Catry, diensthoofd bij Sciensano en interfederaal woordvoerder van het...
  [naar artikel]
 34. Onderzoek Sciensano: na vaccinatie komen coronabesmettingen nog beperkt voor, maar meestal asymptomatisch (11/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Onderzoek van Sciensano wijst uit dat volledig gevaccineerde mensen in België nog maar zelden een Covid-infectie doormaken. En wanneer dat gebeurt, zijn er eigenlijk maar af en toe symptomen van corona.
  [naar artikel]
 35. Coronavirus opsporen in afvalwater? Sciensano wil project lanceren (27/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Andere landen speuren al langer naar het coronavirus in het afvalwater. Zo willen ze zeer lokale uitbraken van corona vroegtijdig detecteren en indijken. Sciensano bekijkt of een gelijkaardig project in België kan opgestart worden.
  [naar artikel]
 36. Corona maakt eenheidsworst van begrotingen (23/10/2020 - De Tijd)
  18:00 Met investeringen de crisis te lijf gaan: na Vlaanderen en de regering-De Croo maakt ook de Brusselse regering dat voornemen in haar begrotingsplannen. Corona duwt rechts en links in dezelfde richting...
  [naar artikel]
 37. Nieuwe tool van Sciensano: check hier hoeveel besmettingen er in jouw gemeente zijn en hoe groot het risico is op besmetting (22/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Sciensano heeft maandag een nieuwe tool gelanceerd die het mogelijk maakt om te kijken hoeveel besmettingen met het nieuwe coronavirus er zijn in elke gemeente. Ook zal Sciensano waarschuwingen uitsturen naar de betrokken regionale autoriteiten als er sprake is van een besmettingshaard.
  [naar artikel]
 38. Nieuwe tool van Sciensano: check hier hoeveel besmettingen er in jouw gemeente zijn en hoe groot het risico is op besmetting (22/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Sciensano heeft maandag een nieuwe tool gelanceerd die het mogelijk maakt om te kijken hoeveel besmettingen met het nieuwe coronavirus er zijn in elke gemeente. Ook zal Sciensano waarschuwingen uitsturen naar de betrokken regionale autoriteiten als er sprake is van een besmettingshaard.
  [naar artikel]
 39. Waakhond geeft N-VA gelijk: Sciensano moet corona-overlijdens per ziekenhuis vrijgeven (16/10/2020 - Knack)
  Sciensano vindt het niet relevant en zelfs gevaarlijk. Toch adviseert een overheidswaakhond dat het instituut moet delen hoeveel covid-patiënten én overlijdens ieder ziekenhuis telt. N-VA reageert tevreden.
  [naar artikel]
 40. Fiscus waarschuwt voor frauduleuze mails die inspelen op corona-actualiteit: "het is momenteel een echte plaag" (12/11/2020 - VRT NWS)
  De Federale Overheidsdienst Financiën blijft waarschuwen voor oplichters die in naam van de Belgische overheid argeloze burgers geld willen ontfutselen. Steeds vaker krijgt deze fraude ook een inhoudelijke corona-insteek. In een recente e-mail wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat de geadresseerde recht heeft op een premie ter compensatie van de coronamaatregelen in ruil voor zijn bankgegevens.
  [naar artikel]
 41. Pendelen is pijn. Mentaal én fysiek. ‘Ik had als enige hobby: klagen over de NMBS’ (24/09/2021 - De Morgen)
  Pendelen: het maakt ons gestrester, ongelukkiger en eenzamer. En toch blijven we het dag na dag maar doen. Is er een manier om toch winst te halen uit deze schijnbaar verloren tijd? Bestaat er, kortom, zoiets als de perfecte pendel?
  [naar artikel]
 42. Pendelen is pijn. Mentaal én fysiek. “Ik had als enige hobby: klagen over de NMBS” (26/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Pendelen: het maakt ons gestrester, ongelukkiger en eenzamer. En toch blijven we het dag na dag maar doen. Is er een manier om toch winst te halen uit deze schijnbaar verloren tijd? Bestaat er, kortom, zoiets als de perfecte pendel?
  [naar artikel]
 43. Griepepidemie officieel voorbij: ‘slechts’ half miljoen zieken (27/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De jaarlijkse griepepidemie in ons land is voorbij. Dat meldt wetenschappelijk instituut Sciensano. De voorbije week consulteerden per honderdduizend Belgen 73 mensen hun huisarts met griepachtige symptomen. Het aantal zieken duikt zo opnieuw onder de epidemische drempel. Sciensano waarschuwt dat het virus de komende weken wel nog in beperkte mate verder zal circuleren.
  [naar artikel]
 44. Vandenbroucke na ophef over rapport voor publiek en ‘vertrouwelijk’ rapport: “Er komt één geïntegreerd rapport van Sciensano” (16/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt één geïntegreerd rapport van Sciensano. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) woensdag gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de Kamercommissie Gezondheid. Het Laatste Nieuws onthulde recent dat Sciensano sinds het begin van de pandemie twee rapporten publiceert: een voor het grote publiek en een tweede 'vertrouwelijk' rapport, dat enkel bestemd is voor een handvol corona-experts, ministers en gouverneurs.
  [naar artikel]
 45. De (corona)piek is nog niet in zicht, kunnen massa-events nog wel? “Met veel mensen buiten, is nog steeds beter dan binnen” (13/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Gent beleeft een overrompeling die de stad sinds het begin van de pandemie niet meer heeft meegemaakt. Honderdduizenden mensen bezochten al het Lichtfestival, en dat terwijl de coronacijfers alarmerend snel stijgen. Biostatisticus Geert Molenberghs maakt zich zorgen over zulke events, maar niet alle experts vinden dat nodig. “Met veel buiten zitten, is beter dan binnen afspreken”, nuanceert viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
  [naar artikel]
 46. Nooit eerder woog corona zo zwaar op ons gemoed: 1 volwassene op de 5 kampte in december met depressie of angststoornis (13/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  In december 2021 kampte een op de vijf volwassenen die deelnamen aan de gezondheidsenquête van Sciensano met een depressie of een angststoornis. Dat zijn de hoogste percentages sinds het begin van de coronacrisis, zo meldt Sciensano in een persbericht.
  [naar artikel]
 47. Nooit eerder woog corona zo zwaar op ons gemoed: 1 volwassene op de 5 kampte in december met depressie of angststoornis (13/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In december 2021 kampte een op de vijf volwassenen die deelnamen aan de gezondheidsenquête van Sciensano met een depressie of een angststoornis. Dat zijn de hoogste percentages sinds het begin van de coronacrisis, zo meldt Sciensano in een persbericht.
  [naar artikel]
 48. 'We zijn vergeten wat een goed leven inhoudt' (06/04/2019 - De Morgen)
  Er werden nog nooit zoveel boeken over de weg naar het geluk geschreven als vandaag, en toch zijn we ongelukkiger dan ooit. Logisch, aldus de Amerikaans-Iraanse Emily Esfahani Smith, want geluk maakt niet gelukkig, dat doet alleen een betekenisvol leven.
  [naar artikel]
 49. 'We zijn vergeten wat een goed leven inhoudt' (24/05/2017 - De Morgen)
  Er werden nog nooit zoveel boeken over de weg naar het geluk geschreven als vandaag, en toch zijn we ongelukkiger dan ooit. Logisch, aldus de Amerikaans-Iraanse Emily Esfahani Smith, want geluk maakt niet gelukkig, dat doet alleen een betekenisvol leven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.