Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
21:58 uur

Deze batterij-innovatie kan elektrisch rijden hertekenen: actieradius spectaculair vergroot

De Morgen

14/01/2022 - 06:57

Wetenschappers hebben een membraan ontwikkeld dat de laadcapaciteit van batterijen van elektrische auto’s zou kunnen vervijfvoudigen, waardoor hun radius enorm zou toenemen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Nature Communications.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tot 124 km op de elektrische batterij: met deze plug-in hybrides kan je het verst rijden (04/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De plug-inhybridemotor is één van de populairste aandrijvingen van het moment. Deels elektrisch, deels op fossiele brandstoffen en ecologisch één van de betere oplossingen. Maar met welke wagens kan je puur elektrisch de grootste afstanden afleggen? HLN Drive zocht het uit!
  [naar artikel]
 2. Noren schakelen massaal over op elektrisch rijden: bijna één derde nieuw verkochte auto's was in 2018 elektrisch (02/01/2019 - De Morgen)
  In Noorwegen, nochtans geen kleine olieproducent, is het marktaandeel voor volledig elektrische auto's vorig jaar spectaculair gestegen: 31,2 procent van alle nieuw verkochte auto's rijdt er nu op elektriciteit, terwijl de verkoop van diesel-, benzine- en hybride auto’s in elkaar stuikt. De Noren zijn daarmee het best scorende land ter wereld wat elektrisch rijden betreft. 
  [naar artikel]
 3. Noren schakelen massaal over op elektrisch rijden: bijna één derde nieuw verkochte auto's was in 2018 elektrisch (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Noorwegen, nochtans geen kleine olieproducent, is het marktaandeel voor volledig elektrische auto's vorig jaar spectaculair gestegen: 31,2...
  [naar artikel]
 4. Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit.
  [naar artikel]
 5. Het volgende elektrische strijdterrein: de bestelbus op batterij (07/06/2020 - Express)
  Een auto kan al, een SUV ook, maar op het kruispunt van e-commerce en elektrisch rijden ligt de bestelbus. Daarvoor... The post Het volgende elektrische strijdterrein: de bestelbus op batterij appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. In deze miljoenenstad rijden straks álle bussen elektrisch (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Shenzhen wil tegen eind dit jaar al zijn bussen elektrisch laten rijden. Met nog enkele weken te gaan komt dat doel in zicht. Het wordt daarmee de...
  [naar artikel]
 7. Hoe de elektrisch auto onze maatschappij zal omgooien: “Vandaag is elektrisch rijden misschien goedkoper, maar hoe is dat over twee of vijf jaar?” (04/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Al jaren kun je horen en lezen dat het Autosalon van Brussel ‘helemaal in het teken van elektrisch rijden’ staat, maar pas met de editie 2020 wordt...
  [naar artikel]
 8. We rijden straks allemaal elektrisch, maar deze auto kan ook nog stroom leveren voor het huishouden (02/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Geen ontkomen aan. In de toekomst moeten we elektrisch rijden. Meer zelfs: de auto van de toekomst wordt ook ingezet in het volledige...
  [naar artikel]
 9. Benzine, diesel, hybride of elektrisch rijden? Wat is nu echt goedkoper? (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Autorijden kost geld, maar wat is nu echt het verschil tussen benzine, diesel, hybride en elektrisch rijden? Is elektrisch rijden voordeliger bij...
  [naar artikel]
 10. Dossier elektrisch rijden: Hoeveel kost het eigenlijk om over te schakelen op een elektrische wagen? (21/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dossier elektrisch rijden: Hoeveel kost het eigenlijk om over te schakelen op een elektrische wagen? Meer dan 10 procent van de auto’s die in 2020 in België werden ingeschreven was een hybride of elektrisch model. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. We maken dus snel de omslag. Toch rijzen er soms nog vragen over elektrisch rijden. Is het eigenlijk wel handig en hoeveel kost het nu om over […] Lees dit artikel: Dossier elektrisch rijden: Hoeveel kost het eigenlijk om over te schakelen op een elektrische wagen?
  [naar artikel]
 11. Hoe het ‘witste wit ter wereld’ de actieradius van elektrische auto’s vergroot (11/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het witste wit ter wereld komt uit de VS. Als laklaag voor elektrische auto’s zou de kleur het milieu ten goede kunnen komen én de actieradius van elektrische voertuigen vergroten.
  [naar artikel]
 12. Hoe vaak moet je naar de keuring met een elektrische auto? En hoeveel betaal je voor het onderhoud? Expert beantwoordt jullie vragen over elektrisch rijden (20/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De omschakeling naar elektrisch rijden is volop aan de gang. Dat dit goed is voor ons klimaat, daar is iedereen het over eens. Maar toch twijfelen veel particulieren om nu al de stap te zetten. Velen liggen wakker van het prijskaartje van een elektrische wagen, weten niet wat ze moeten verwachten qua onderhoudskosten en twijfelen aan de capaciteit van de batterij, blijkt uit de vele vragen die onze auto-expert Joost Bolle van jullie heeft ontvangen. Hij zet de feiten op een rij.
  [naar artikel]
 13. Grootste vrees voor bestuurders van elektrische wagens werd dit jaar al 512 keer waarheid (14/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het is de vrees van velen die overwegen een elektrische wagen te kopen: kunnen we wel ver genoeg rijden zonder plots met een lege batterij te stranden? 512 bestuurders misrekenden zich dit jaar al. “Mensen moeten duidelijk nog wennen aan dat elektrisch rijden.”
  [naar artikel]
 14. Grootste vrees voor bestuurders van elektrische wagens werd dit jaar al 512 keer waarheid (14/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het is de vrees van velen die overwegen een elektrische wagen te kopen: kunnen we wel ver genoeg rijden zonder plots met een lege batterij te stranden? 512 bestuurders misrekenden zich dit jaar al. “Mensen moeten duidelijk nog wennen aan dat elektrisch rijden.”
  [naar artikel]
 15. Eindelijk uitsluitsel: dit is wanneer het volgens experts goedkoper wordt om voor een benzineauto te kiezen (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Autorijden kost geld, maar wat is nu echt het verschil tussen benzine, diesel, hybride en elektrisch rijden? Is elektrisch rijden voordeliger bij...
  [naar artikel]
 16. Mercedes showt elektrische auto met actieradius van meer dan 1.000 kilometer (05/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrische auto's met een actieradius van meer dan 1.000 kilometer zijn niet langer een fata morgana in de woestijn van Nevada, aldus Mercedes Benz. De Duitse autofabrikant heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een conceptauto in wereldprimeur gepresenteerd met deze actieradius.
  [naar artikel]
 17. Actieradius te beperkt: Gentse politie past voor elektrische voertuigen (27/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Gentse politie kocht dit jaar geen elektrische voertuigen aan. De actieradius is te beperkt om de voertuigen langdurig in te zetten, vindt de politie. In andere Oost-Vlaamse steden, zoals in Aalter en Deinze, rijden wel al elektrische politievoertuigen rond. De politie bestelde wel acht hybride voertuigen om Gent, waar vanaf volgende week een lage-emissiezone van kracht is, binnen te rijden.
  [naar artikel]
 18. "Europa mist de boot bij elektrisch rijden" (13/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De opkomst van elektrisch rijden is mogelijk slecht nieuws voor Europese autofabrikanten. De Europese auto-industrie is toonaangevend op het
  [naar artikel]
 19. Topman BMW: "Elektrisch rijden nauwelijks goedkoper dan op diesel" (11/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elektriciteit is niet goedkoop in België en een elektrische wagen opladen aan een publieke laadpaal maakt dat elektrisch rijden nauwelijks...
  [naar artikel]
 20. Neemt deze wagen alle twijfels over elektrisch rijden weg? ‘Lightyear is met niets te vergelijken’ (25/06/2019 - De Morgen)
  Een wagen die rijdt op zonne-energie. Je moet geen klimaatspijbelaar zijn om daar enthousiast over te worden. Het Nederlandse bedrijf Lightyear presenteerde vanochtend het prototype van zijn zonne-auto voor lange afstanden. ‘Ons model kan twijfels over elektrisch rijden wegnemen.’
  [naar artikel]
 21. Tanken in vijf minuten en toch ecologisch: is waterstof de toekomst? (13/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Als alternatief voor elektrisch rijden, wordt vaak waterstof naar voren geschoven. Elektrisch rijden zonder lang te hoeven wachten, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Is het dat ook? HLN Drive ging op onderzoek.
  [naar artikel]
 22. Bekende Londense taxi’s rijden binnenkort elektrisch (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Alle nieuwe Londense taxi's die vanaf 1 januari 2018 van de band rollen, moeten uitgerust zijn met een oplaadbare batterij. Het is een zoveelste stap om de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad tegen te gaan.
  [naar artikel]
 23. BMW en Jaguar Land Rover bundelen krachten in elektrisch rijden (05/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Makers van luxewagens BMW en Jaguar Land Rover (JLR) gaan samen technologie voor elektrisch rijden ontwikkelen. Dat hebben ze vandaag...
  [naar artikel]
 24. “Veel automerken verdwijnen door elektrisch rijden” (04/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Veel automerken zullen binnen korte tijd verdwijnen, omdat de bouwers de overgang naar elektrisch rijden niet kunnen betalen. Verder zal de prijs...
  [naar artikel]
 25. Volkswagen wil snellere overstap naar elektrisch rijden (16/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Volkswagen wil de overstap naar elektrisch rijden versnellen. Het bedrijf scherpt daarvoor zijn productiedoelstellingen aan. Tegen 2022 moeten 27...
  [naar artikel]
 26. 1.500 windmolens nodig om helemaal groen te rijden (19/11/2017 - De Standaard)
  Elektrisch rijden is noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen. Maar wat schieten we ermee op als die elektriciteit uit kerncentrales komt? Echt milieuvriendelijk rijden we pas als we ook op groene stroom rijden. Is dat in Vlaanderen haalbaar?
  [naar artikel]
 27. Grote bedrijven zetten in op elektrisch rijden (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een tiental grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, Vattenfall, Deutsche Post DHL en LeasePlan zetten vol in op elektrisch rijden. In 2030
  [naar artikel]
 28. Elke automobolist een elektrische wagen, maar hoeveel kost dat? "Batterij kost steeds minder” (15/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie verbiedt vanaf 2035 de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor en vanaf 2026 moeten alle bedrijfswagens in België emissieloos zijn. Over 10 à 15 jaar rijden we dus allemaal op elektriciteit. Maar wat betekent dat voor onze portemonnee? Autokenner Tony Verhelle maakt de rekensom. Verder legt auto-expert Joost Bolle uit hoe het voelt om elektrisch te rijden.
  [naar artikel]
 29. Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden (10/07/2019 - Metro)
  Toyota test deze maand in de straten van Tokio een prototype hybride wagen met zonnepanelen erop die de elektrische actieradius met 56,3 kilometer kunnen verhogen. Dat is een stuk meer dan wat Toyota tot nu toe in huis had. Toyota heeft al sinds 2016 een hybride Prius met optioneel zonnepanelendak. Het maximale laadvermogen per dag van de zonnepanelen als de auto geparkeerd staat, is maar 6,1 km. Tijdens het rijden kunnen de panelen enkel energie opwekken voor de 12 volt batterij van de airconditioning en het navigatiesysteem. Het prototype dat Toyota nu de baan op stuurt, is veel krachtiger. Het vermogen ligt met 860 Watt circa 4,8 keer hoger dan bij de bestaande wagen. Als de auto geparkeerd zonne-energie opvangt, kan dat de volledig elektrische actieradius met 44,5 km per dag uitbreiden. Al rijdend wordt dat dankzij de vrijgekomen bewegingsenergie tot 56,3 km extra. Of en wanneer de wagen met krachtigere zonnepanelen op de markt zal komen, is niet bekend. En ook over de kostprijs zegt Toyota nog niets. Bron: Belga   Het bericht Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden (08/07/2019 - Metro)
  Toyota test deze maand in de straten van Tokio een prototype hybride wagen met zonnepanelen erop die de elektrische actieradius met 56,3 kilometer kunnen verhogen. Dat is een stuk meer dan wat Toyota tot nu toe in huis had. Toyota heeft al sinds 2016 een hybride Prius met optioneel zonnepanelendak. Het maximale laadvermogen per dag van de zonnepanelen als de auto geparkeerd staat, is maar 6,1 km. Tijdens het rijden kunnen de panelen enkel energie opwekken voor de 12 volt batterij van de airconditioning en het navigatiesysteem. Het prototype dat Toyota nu de baan op stuurt, is veel krachtiger. Het vermogen ligt met 860 Watt circa 4,8 keer hoger dan bij de bestaande wagen. Als de auto geparkeerd zonne-energie opvangt, kan dat de volledig elektrische actieradius met 44,5 km per dag uitbreiden. Al rijdend wordt dat dankzij de vrijgekomen bewegingsenergie tot 56,3 km extra. Of en wanneer de wagen met krachtigere zonnepanelen op de markt zal komen, is niet bekend. En ook over de kostprijs zegt Toyota nog niets. bron: Belga   Het bericht Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. iLumen uit Tessenderlo stelt innovatie voor: Limburgse batterij voor zonnepanelen (02/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  TESSENDERLOZonnepanelenspecialist iLumen uit Tessenderlo heeft gisteren zijn zelf ontwikkelde batterij voor zonnesystemen voorgesteld. De iLubat, zoals de batterij wordt genoemd, zal nog dit voorjaar op de markt gebracht worden. De terugverdientijd is volgens de ontwikkelaars minder dan vijf jaar. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageerde alvast enthousiast: “Dit soort innovaties draagt bij aan de stabiliteit van ons toekomstig elektriciteitsnet.”
  [naar artikel]
 32. Elke automobilist een elektrische wagen, kan iedereen dat betalen? “Nu kost vooral de batterij veel, maar die wordt steeds goedkoper” (15/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie verbiedt vanaf 2035 de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor en vanaf 2026 moeten alle bedrijfswagens in België emissieloos zijn. Over 10 à 15 jaar rijden we dus allemaal op elektriciteit. Maar wat betekent dat voor onze portemonnee? Autokenner Tony Verhelle maakt de rekensom. Verder legt auto-expert Joost Bolle uit hoe het voelt om elektrisch te rijden.
  [naar artikel]
 33. ‘Europese Unie stelt onrealistisch doel voor elektrisch rijden’ (10/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De doelen van de Europese Commissie voor elektrisch rijden zijn nog ver verwijderd van de realiteit. Dat stelt de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA.
  [naar artikel]
 34. De bierboot vaart stil, heel stil, door Nederland (17/12/2021 - De Morgen)
  Elektrisch rijden begint normaal te worden, elektrisch varen niet. Een Nederlands proefproject hoopt daar verandering in te brengen. ‘De kinderziektes zijn eruit, we kunnen nu bijna 100 procent van de tijd elektrisch varen. Het kan.’
  [naar artikel]
 35. Ook elektrisch fietsen is goed voor de gezondheid (13/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Pendelen met een elektrisch aangedreven fiets is nog steeds gezonder dan rijden met de auto. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die beide
  [naar artikel]
 36. Dit gebouw in Blankenberge laadt zichzelf op via batterij (29/07/2017 - De Morgen)
  Appartementsgebouwen kunnen zichzelf binnenkort van energie voorzien via een batterij en niet meer via het stroomnet. De batterij slaat de energie op aan de hand van zonnepanelen. Het gaat om een primeur voor ons land. De eerste batterij werd deze ochtend in Blankenberge voorgesteld.
  [naar artikel]
 37. Man vliegt tegen 300 km/uur met elektrisch aangedreven wingsuit (10/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Met een wingsuit door de lucht zoeven, het is op zich al spectaculair. Een gloednieuw elektrisch aangedreven pak van BMW geeft de extreme sport nu nog een tikkeltje extra. Skydiver Peter Salzmann haalde tijdens een testvlucht boven de Alpen een snelheid van 300 km/uur.
  [naar artikel]
 38. Europa komt met extra stimulans voor elektrisch rijden (04/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Eurocommissaris Frans Timmermans komt met nieuwe plannen die de invoering van elektrisch rijden verder moeten stimuleren. De voorstellen omvatten onder andere een termijn voor het uitfaseren van verbrandingsmotoren en een vervuilingsheffing, aldus Timmermans tegen de Britse krant Financial Times.
  [naar artikel]
 39. Europa komt met extra stimulans voor elektrisch rijden (04/07/2021 - Knack)
  Eurocommissaris Frans Timmermans komt met nieuwe plannen die de invoering van elektrisch rijden verder moeten stimuleren. De voorstellen omvatten onder andere een termijn voor het uitfaseren van verbrandingsmotoren en een vervuilingsheffing, aldus Timmermans tegen de Britse krant Financial Times.
  [naar artikel]
 40. Europese Unie komt met extra stimulans voor elektrisch rijden (04/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eurocommissaris Frans Timmermans komt met nieuwe plannen die de invoering van elektrisch rijden verder moeten stimuleren. De voorstellen omvatten onder andere een termijn voor het uitfaseren van verbrandingsmotoren en een vervuilingsheffing, aldus Timmermans tegen de Britse krant Financial Times.
  [naar artikel]
 41. Elektrisch rijden wordt weer betaalbaarder: zijn deze modellen je geld waard? (05/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als het van de volgende regering afhangt, dan rijden alle bedrijfswagens tegen 2023 op elektriciteit. Aan nieuwe modellen zal het niet ontbreken....
  [naar artikel]
 42. Autodieven vallen stil met platte batterij: Tesla terug bij eigenaars (07/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dieven hebben vandaag een elektrische Tesla noodgedwongen moeten achterlaten. Het voertuig was niet volledig opgeladen en de actieradius bleek...
  [naar artikel]
 43. Begeleidende motards op 10 Miles rijden 100 procent elektrisch: “Gedaan met die stinkfietsen op parcours” (24/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De motards die zondag de 10 Miles begeleiden, rijden dit jaar 100 procent elektrisch. Een groep van veertien motorrijders heeft zich daarvoor zelf aangeboden. “Zonder uitstoot en benzinegeur wordt het voor de lopers veel aangenamer, zeker in de tunnels”, zegt initiatiefnemer Pat Kramp.
  [naar artikel]
 44. Marktleider Delorge voorstander van allemaal elektrisch rijden (03/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het ambitieuze voorstel van Vlaams Mobiliteitsminister Lydia Peeters om vanaf 2030 enkel nog elektrisch te rijden, zorgt voor heel wat ongerustheid bij de consument. Er is begrip dat - in het kader van de klimaattop in Glasgow - de Vlaamse regering eindelijk eens een vuist maakt, maar er zijn ook veel vragen. Zijn er genoeg laadpalen, kunnen de autoconstructeurs volgen en is het betaalbaar?
  [naar artikel]
 45. Elektrisch rijden duurder dan op benzine (04/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto. Dit blijkt uit berekeningen van de Nederlandse...
  [naar artikel]
 46. “Elektrisch rijden duurder dan op benzine” (04/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto, blijk uit een Nederlandse studie.
  [naar artikel]
 47. “Elektrisch rijden duurder dan op benzine” (04/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto, blijk uit een Nederlandse studie.
  [naar artikel]
 48. Volkswagen: “Nieuwe elektrische sedan krijgt actieradius van 700 kilometer” (18/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volkswagen mikt voor zijn elektrische sedan, die naar verwachting tussen 2022 en 2023 op de markt verschijnt, op een actieradius van 700 kilometer. Dat zeggen ingenieurs van het merk in vakblad Automotive News Europe. Dat cijfer ligt hoger dan de verwachte actieradius die Volkswagen in 2018 opgaf bij de onthulling van het conceptmodel ID Vizzion.
  [naar artikel]
 49. Iconische Vespa gaat elektrisch (09/11/2017 - Knack)
  Vespa lanceert een elektrische versie van zijn iconische scooter. Die moet volgend jaar in de showroom staan, wordt muisstil en krijgt een actieradius van 100 kilometer.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.