Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 January 2022
23:47 uur

Kim De Gelder twee jaar na internering overgebracht naar psychiatrie

De Standaard

14/01/2022 - 07:22

Twee jaar nadat beslist werd om Kim De Gelder - de dader van het drama in kinderdagverblijf Fabeltjesland - te interneren, is hij woensdag van de gevangenis overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen. Dat bevestigt zijn advocaat Jaak Haentjens.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kim De Gelder overgeplaatst naar de psychiatrie, twee jaar na internering (14/01/2022 - VRT NWS)
  Kim De Gelder is overgeplaatst naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Antwerpen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt ook bevestigd aan VRT NWS. De Gelder werd twee jaar geleden geïnterneerd nadat hij in 2013 werd veroordeeld voor onder meer de moord op twee baby's en een verzorgster in kinderdagverblijf Fabeltjesland.
  [naar artikel]
 2. Internering wenkt voor Kim De Gelder, advocaat: “Nooit aan getwijfeld dat hij schizofreen was” (30/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “Kim De Gelder is schizofreen en ontoerekeningsvatbaar.” Volgens Jaak Haentjens zijn vier onafhankelijke experts nu definitief tot die conclusie gekomen. De advocaat van De Gelder zegt ook dat het Openbaar Ministerie zich voor het eerst niet langer verzet tegen een internering. Over twee weken moet de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) beslissen over het lot van De Gelder.
  [naar artikel]
 3. Volgende week beslissing over internering Kim De Gelder (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vrijdag 24 mei wordt beslist over de mogelijke internering van Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de steekpartij in het kinderdagverblijf...
  [naar artikel]
 4. Kim De Gelder stap dichter bij internering (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Openbaar Ministerie verzet zich niet ­langer tegen een internering van kindermoordenaar Kim De Gelder (30). Dat zegt zijn advocaat Jaak...
  [naar artikel]
 5. Kim De Gelder, schizofreen of niet? Mogelijke internering ligt moeilijk in Dendermonde (23/01/2019 - Knack)
  In Dendermonde wordt woensdag de steekpartij herdacht die tien jaar geleden plaatsvond in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Intussen pleit de advocaat van Kim De Gelder voor internering.
  [naar artikel]
 6. Podvis #16: Internering, wat met Kim De Gelder? (06/06/2019 - VRT NWS)
  Podvis, de actua-podcast van VRT NWS, gaat deze week dieper in op het nieuws dat Kim De Gelder na 10 jaar in de gevangenis nu geïnterneerd wordt. Wat is internering precies? Waar komt De Gelder mogelijk terecht? En hoe gaat het er aan toe in een Forensisch Psychiatrisch centrum (FPC), waar samen meer dan 400 geïnterneerden in ons land terechtkunnen? Justitiejournaliste Anne Vanrenterghem zocht het uit tijdens een bezoek aan het FPC in Gent.
  [naar artikel]
 7. Volgende week maandag beslissing over internering Kim De Gelder (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Maandag 20 mei wordt beslist over de mogelijke internering van Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de steekpartij in het kinderdagverblijf...
  [naar artikel]
 8. Kim De Gelder op weg naar internering: “Crèchedoder is voor 100 procent schizofreen” (19/01/2019 - De Morgen)
  “Kim De Gelder (30) is op weg naar een internering.” Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens op basis van een rapport dat de rechtbank bestelde bij vier onafhankelijke experts. Volgens hun maandenlange onderzoek is de crèchedoder voor 100 procent schizofreen en moet hij worden geïnterneerd.
  [naar artikel]
 9. Jef Vermassen niet te spreken over internering De Gelder: “We wisten nergens van” (19/01/2019 - De Morgen)
  Advocaat Jef Vermassen, die de slachtoffers van moordenaar Kim De Gelder verdedigt, is niet te spreken over de manier waarop het gerecht de procedure tot internering heeft gevoerd. “We wisten van niets”, zegt hij in de studio van VTM NIEUWS. “Ik ben verrast van u te vernemen dat de procedure al een jaar bezig is.”
  [naar artikel]
 10. Kim De Gelder op weg naar internering (19/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet ernaar uit dat Kim De Gelder geïnterneerd wordt. Dat zegt zijn advocaat, Jaak Haentjens, op basis van een rapport dat de rechtbank...
  [naar artikel]
 11. Kim De Gelder op weg naar internering. Advocaat: “Waarom is dat zo'n probleem? Anders kan hij binnen 5 jaar vrijlating vragen” (19/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet ernaar uit dat Kim De Gelder geïnterneerd wordt. Dat zegt zijn advocaat, Jaak Haentjens, op basis van een rapport dat de rechtbank...
  [naar artikel]
 12. Burgemeester: “Mogelijke internering Kim De Gelder ligt moeilijk in Dendermonde” (23/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Dat de mogelijke internering van Kim De Gelder opnieuw actueel is, ligt volgens de burgemeester moeilijk in Dendermonde. “Advocaat Jaak Haentjens heeft dat sereen gebracht”, zegt Buyse. “Maar de aandacht gaat precies meer naar de dader dan naar de slachtoffers. Dat voelt voor sommigen niet juist aan.”
  [naar artikel]
 13. Burgemeester: “Mogelijke internering Kim De Gelder ligt moeilijk in Dendermonde” (23/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dat de mogelijke internering van Kim De Gelder opnieuw actueel is, ligt volgens de burgemeester moeilijk in Dendermonde. “Advocaat Jaak Haentjens heeft dat sereen gebracht”, zegt Buyse. “Maar de aandacht gaat precies meer naar de dader dan naar de slachtoffers. Dat voelt voor sommigen niet juist aan.”
  [naar artikel]
 14. Kim De Gelder stap dichter bij internering (30/04/2019 - Metro)
  Het Openbaar Ministerie verzet zich niet ­langer tegen een internering van kindermoordenaar Kim De Gelder (30). Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. Volgens Haentjens zijn vier onafhankelijke experts tot de conclusie gekomen dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar en schizofreen is. “Ik roep al tien jaar dat mijn cliënt ziek is. Ik ben blij dat er nu eindelijk wordt geluisterd.” De Gelder zit momenteel nog opgesloten in de gevangenis van Gent wegens zijn dodelijke raid in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland. De Gelder werd in 2013 veroordeeld tot levenslang. Maar het lijkt erop dat daar op 13 mei verandering in komt. De Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij moet dan oordelen of De Gelder alsnog moet worden geïnterneerd. Volgens advocaat Haentjens is het rapport van de experts alvast eenduidig. “Hij voldoet aan de ­vereisten.” Het parket zelf wenste geen verdere toelichting te geven, klinkt het ook. bron: Belga Het bericht Kim De Gelder stap dichter bij internering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Internering wenkt voor Kim De Gelder (30/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dendermonde“Kim De Gelder is schizofreen en ontoerekeningsvatbaar.” Volgens De Gelders advocaat zijn vier onafhankelijke experts definitief tot die conclusie gekomen, meldt Het Nieuwsblad. De advocaat zegt ook dat het Openbaar Ministerie zich voor het eerst niet verzet tegen internering van de moordenaar die toesloeg in kinderdagverblijf Fabeltjesland.
  [naar artikel]
 16. Kim De Gelder is te ziek voor de psychiatrie (02/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Gent“Kim De Gelder is momenteel niet behandelbaar omdat hij zich niet wil laten behandelen.” Dat is de conclusie van de kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM) die De Gelder naar een afdeling voor geïnterneerden in de gevangenis stuurt, en dus niet naar een forensisch psychiatrisch ziekenhuis.
  [naar artikel]
 17. Kamer voor bescherming maatschappij beslist op 20 mei over internering Kim De Gelder (13/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De beslissing over de mogelijke internering van Kim De Gelder, die veroordeeld werd voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde in 2009, valt op maandag 20 mei. Dat heeft de kamer voor de bescherming van de maatschappij bepaald.
  [naar artikel]
 18. Wordt Kim De Gelder toch geïnterneerd? "Theoretisch kan hij over 5 jaar vervroegd vrijkomen, internering geeft meer veiligheid"  (19/01/2019 - VRT NWS)
  Wordt Kim De Gelder binnenkort dan toch geïnterneerd? Over die vraag moet de kamer voor bescherming van de maatschappij binnenkort oordelen. "Theoretisch kan hij over vijf jaar vervroegd vrijkomen. Internering geeft naar de maatschappij veel meer veiligheid", pleit zijn advocaat Jaak Haentjens in een interview met TV Oost.
  [naar artikel]
 19. Kamer voor bescherming maatschappij interneert Kim De Gelder (24/05/2019 - Metro)
  Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, wordt geïnterneerd. Dat heeft de kamer voor de bescherming van de maatschappij vandaag beslist. De nu 30-jarige De Gelder werd in 2013 veroordeeld tot levenslang, maar wordt nu via de interneringswet van 2016 als veroordeelde geïnterneerd. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Zijn advocaat Jaak Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis. De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde de voorbije jaren enkele keren van gevangenis. Hij verblijft nu in de gevangenis van Gent, maar toen hij in 2017 in de gevangenis van Oudenaarde verbleef diende de gevangenisdirecteur een verzoek tot internering in. bron: Belga Het bericht Kamer voor bescherming maatschappij interneert Kim De Gelder verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren (14/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Omdat de geestestoestand van Kim De Gelder danig zorgwekkend is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde zijn internering aangevraagd. Dat
  [naar artikel]
 21. Internering Kim De Gelder: na tien jaar toch ontoerekeningsvatbaar, hoe kan dat? (25/05/2019 - De Morgen)
  Tien jaar na de dodelijke steekpartij in een kinderdagverblijf is beslist dat Kim De Gelder geïnterneerd wordt. Nochtans verklaarde de assisenjury hem in 2013 wél toerekeningsvatbaar. Wat is in die tussentijd veranderd? ‘Tegen zichzelf praten, verwarde taal, vreemde bewegingen, het toilet verstoppen met papier en afval, op lichaam en voorhoofd schrijven.’
  [naar artikel]
 22. Doodsbedreigingen, in gezicht spuwen en bizar gedrag: daarom wordt Kim De Gelder geïnterneerd (24/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het college van deskundigen dat Kim De Gelder onderzocht met het oog op een internering, meende dat het gevaar groot zou zijn dat hij door zijn...
  [naar artikel]
 23. Dendermonde herdenkt slachtoffers Kim De Gelder tien jaar na steekpartij in crèche (14/01/2019 - Metro)
  Op 23 januari 2019 zal het tien jaar geleden zijn dat Kim De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde twee baby’s en een kinderverzorgster doodstak. Het stadsbestuur van Dendermonde organiseert net als de voorbije jaren een stille herdenking. De Gelder werd veroordeeld tot levenslang en kan binnen vijf jaar een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen, maar over de vraag tot internering vanuit de gevangenisdirectie wordt binnenkort geoordeeld. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby’s Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. bron: Belga Het bericht Dendermonde herdenkt slachtoffers Kim De Gelder tien jaar na steekpartij in crèche verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Mogelijke internering Kim De Gelder ligt moeilijk in Dendermonde (23/01/2019 - Metro)
  Dat de mogelijke internering van Kim De Gelder opnieuw actueel is, ligt volgens de burgemeester moeilijk in Dendermonde. “Advocaat Jaak Haentjens heeft dat sereen gebracht”, zegt Buyse, “maar de aandacht gaat precies meer naar de dader dan naar de slachtoffers. Dat voelt voor sommigen niet juist aan.” In Dendermonde wordt vandaag/woensdag de steekpartij herdacht die tien jaar geleden plaatsvond in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Kim De Gelder werd in 2013 voor vier moorden en 25 moordpogingen veroordeeld tot levenslang. Mogelijk wordt hij alsnog geïnterneerd. “Je voelt dat daar woede over is. Dit is niet het moment”, vindt Buyse. De gebeurtenissen worden in Dendermonde jaarlijks herdacht. “23 januari wordt nooit meer een gewone dag, ook al is het tien jaar geleden”, aldus de burgemeester. Rond 11 uur worden bloemen neergelegd bij het herdenkingsmonument. De burgemeester spreekt daarbij ook de aanwezigen kort toe. “Ook al zal het koud zijn, het wordt een warm moment.” De Gelder is schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene, de moord op de twee baby’s Corneel en Leon en op de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman. Hij is ook schuldig aan moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op een gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. bron: Belga Het bericht Mogelijke internering Kim De Gelder ligt moeilijk in Dendermonde verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Aanbidster Kim De Gelder opgenomen in psychiatrie (28/03/2019 - De Morgen)
  De Zweedse Angelina Elander (40), die liet uitschijnen dat ze de opdrachtgeefster was van Kim De Gelder, is vorige week gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Volgens haar advocaat struikelen de Zweedse autoriteiten over de inhoud van haar internetblog. In die schrijfsels verklaart ze openlijk de liefde aan De Gelder. En zegt ze dat ze haar moeder dood wil.
  [naar artikel]
 26. “Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren” (14/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Omdat de geestestoestand van Kim De Gelder zodanig zorgwekkend is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde zijn internering aangevraagd. Dat zegt zijn advocaat.
  [naar artikel]
 27. ‘Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren’ (14/01/2017 - De Standaard)
  Omdat de geestestoestand van Kim De Gelder zodanig zorgwekkend is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde zijn internering aangevraagd. Dat zegt zijn advocaat.
  [naar artikel]
 28. “Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren” (14/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De geestestoestand van Kim De Gelder is zo verslechterd en zorgwekkend dat de gevangenis van Oudenaarde heeft beslist om zijn internering aan te vragen. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens.
  [naar artikel]
 29. ‘Kim De Gelder is volgens experts wel degelijk ontoerekeningsvatbaar’ (30/04/2019 - De Standaard)
  Volgens de advocaat van Kim De Gelder zijn vier experts van oordeel dat hij schizofreen en on­toerekeningsvatbaar is, en verzet het openbaar ministerie zich niet langer tegen een internering.
  [naar artikel]
 30. Kim De Gelder geïnterneerd in Turnhout of Merksplas (01/10/2019 - Metro)
  De kamer voor de bescherming van de maatschappij heeft Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, als geïnterneerde geplaatst in de Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij (IBM) in Turnhout of Merksplas. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Zijn advocaat Jaak Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis. De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde de voorbije jaren enkele keren van gevangenis. Hij verblijft nu in de gevangenis van Gent, maar toen hij in 2017 in de gevangenis van Oudenaarde verbleef, diende de gevangenisdirecteur een verzoek tot internering in. Dat werd mogelijk in de nieuwe interneringswet, en het is de kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM) die daarover moest oordelen. Die beval vier gerechtsdeskundigen om De Gelder te onderzoeken. De Gelder is voor de experts ontoerekeningsvatbaar en het openbaar ministerie verzette zich niet langer tegen een internering. De KBM besliste eind mei om De Gelder te interneren, verwijzend naar het verslag van de deskundigen en naar die van de gevangenisdirecteurs van Oudenaarde en Gent. Daarna werd gedebatteerd over de vraag naar welke inrichting De Gelder moest overgebracht worden. Het gaat om de Forensisch Psychiatrisch Centra (FPC) van Gent of Antwerpen en de Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij (IBM) in Turnhout of Merksplas. Uiteindelijk besliste de KBM dat het een Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij zal worden, in Turnhout of in Merksplas. Een keuze die wellicht binnen de week zal worden gemaakt. “Er is wel ingegaan op het regioverbod op vraag van de slachtoffers”, zegt persrechter Mieke Dossche. “Hij heeft een compleet contactverbod en regioverbod in Oost-Vlaanderen.” De Gelder moet dus naar een Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij gaan en niet naar een Forensisch Psychiatrisch Centrum. Daar is een gegronde reden voor, vindt de KBM. “Hij is momenteel niet behandelingsvatbaar, omdat hij zich niet wil laten behandelen”, aldus Dossche. “Hij heeft immers geen ziekte-inzicht, dus daarom gaat men hem eerst bij een Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij bekijken en pas nadien kan hij misschien naar een Forensisch Psychiatrisch Centrum.” bron: Belga Het bericht Kim De Gelder geïnterneerd in Turnhout of Merksplas verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Jef Vermassen niet te spreken over internering De Gelder: “We wisten nergens van” (19/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Advocaat Jef Vermassen, die de slachtoffers van moordenaar Kim De Gelder verdedigt, is niet te spreken over de manier waarop het gerecht de...
  [naar artikel]
 32. Kim De Gelder te ziek voor de psychiatrie: “De vraag is of hij ooit behandelbaar zal zijn” (02/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “Kim De Gelder heeft geen ziekte-inzicht. Hij is momenteel niet behandelbaar omdat hij zich niet wil laten behandelen.” Dat is de conclusie van de kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM), die Kim De Gelder naar een afdeling voor geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas of Turnhout stuurt. Een plekje in een forensisch psychiatrisch ziekenhuis (FPC) krijgt hij dus (nog) niet. “De vraag is of hij ooit klaar zal zijn voor zo’n behandeling”, zegt advocaat Jef Vermassen.
  [naar artikel]
 33. OM adviseerde levenslang toezicht voor Kim De Gelder wegens hoge recidiverisico (24/05/2019 - Metro)
  Het parket heeft zich in deze procedure, in tegenstelling tot voor het hof van assisen, niet verzet tegen de internering, omdat De Gelder “levenslang onder toezicht dient behandeld te worden om tegemoet te komen aan het hoge recidiverisico”. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen vandaag. “De veiligheid van de samenleving staat centraal en is van primordiaal belang. We blijven dit zeer strikt opvolgen”, zegt persmagistraat An Schoonjans. De procedure werd gestart na neerlegging van een verzoekschrift tot internering door de directie van de gevangenis van Oudenaarde in maart 2017, zegt Schoonjans. “De KBM (kamer voor de bescherming van de maatschappij, red.) stelde een college van vijf deskundigen aan. Na een onderzoek van twee jaar kwam het college unaniem tot de vaststelling dat Kim De Gelder op vandaag een ernstige geestesstoornis vertoont en behandeld dient te worden in de hoogst beveiligde instelling van ons land.” In een latere fase kan beslist worden om De Gelder naar een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) over te brengen. Als het FPC later oordeelt dat zijn geestestoestand voldoende is gestabiliseerd of dat hij genezen is, moet De Gelder terugkeren naar de gevangenis, totdat hij zijn straf heeft uitgezeten. “Mocht de geestesstoornis van Kim De Gelder in de toekomst toch terug verbeteren, kan het interneringsstatuut worden opgeheven en komt zijn levenslange gevangenisstraf opnieuw in uitvoering, zoals voorzien door de interneringswet”, zegt het openbaar ministerie. bron: Belga Het bericht OM adviseerde levenslang toezicht voor Kim De Gelder wegens hoge recidiverisico verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Jef Vermassen over mogelijke internering Kim De Gelder: “Het is slechter met hem gegaan. Wie ziek is, moet geholpen worden” (30/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Jef Vermassen, advocaat van de slachtoffers van Kim De Gelder, twijfelt er niet meer aan dat de moordenaar van Fabeltjesland geïnterneerd zal worden, nu het Openbaar Ministerie zich niet langer verzet. “Dat lijkt me zonneklaar. En ik heb me niet te verzetten: wie ziek is, moet geholpen worden.” Dat dit het grote gelijk zou zijn van Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder die al tien jaar zegt dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is, wil hij niet gezegd hebben.
  [naar artikel]
 35. Advocaat Jef Vermassen over mogelijke internering van Kim De Gelder: “Nabestaanden weten van niets” (19/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De nabestaanden van zijn slachtoffers waren niet op de hoogte van het feit dat Kim De Gelder binnenkort mogelijk geïnterneerd wordt. Dat zegt hun advocaat Jef Vermassen vandaag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 36. Advocaat Jef Vermassen over mogelijke internering van Kim De Gelder: “Nabestaanden weten van niets” (19/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De nabestaanden van zijn slachtoffers waren niet op de hoogte van het feit dat Kim De Gelder binnenkort mogelijk geïnterneerd wordt. Dat zegt hun advocaat Jef Vermassen vandaag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 37. Advocaat Jef Vermassen over mogelijke internering van Kim De Gelder: “Nabestaanden weten van niets” (19/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De nabestaanden van zijn slachtoffers waren niet op de hoogte van het feit dat Kim De Gelder binnenkort mogelijk geïnterneerd wordt. Dat zegt hun advocaat Jef Vermassen vandaag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 38. Jef Vermassen: “Internering van Kim De Gelder is nu de allerbeste oplossing” (24/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Dit is nu de allerbeste oplossing”, reageert advocaat Jef Vermassen, die verschillende slachtoffers van Kim De Gelder vertegenwoordigt, op de beslissing om hem te interneren. “Als hij nu genezen verklaard wordt, gaat hij opnieuw naar de gevangenis. Indien het hof van assisen hem had laten interneren in 2013, kwam hij vrij als hij genezen was.”
  [naar artikel]
 39. Kim De Gelder kan binnen vijf jaar invrijheidsstelling aanvragen, maar “internering zou veiligste optie zijn” (18/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de moorden in een kinderdagverblijf en die op een 73-jarige vrouw, kan in theorie binnen een vijftal jaar zijn voorlopige invrijheidsstelling aanvragen. Of toch als hij niet geïnterneerd wordt. Volgens vier experten en zijn advocaat is dat wel degelijk nodig. “Dat is het veiligste voor onze maatschappij”, klinkt het.
  [naar artikel]
 40. Kim De Gelder kan binnen vijf jaar invrijheidsstelling aanvragen, maar “internering zou veiligste optie zijn” (18/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de moorden in een kinderdagverblijf en die op een 73-jarige vrouw, kan in theorie binnen een vijftal jaar zijn voorlopige invrijheidsstelling aanvragen. Of toch als hij niet geïnterneerd wordt. Volgens vier experten en zijn advocaat is dat wel degelijk nodig. “Dat is het veiligste voor onze maatschappij”, klinkt het.
  [naar artikel]
 41. Kim De Gelder kan binnen vijf jaar invrijheidsstelling aanvragen, maar “internering zou veiligste optie zijn” (18/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de moorden in een kinderdagverblijf en die op een 73-jarige vrouw, kan in theorie binnen een vijftal jaar zijn voorlopige invrijheidsstelling aanvragen. Of toch als hij niet geïnterneerd wordt. Volgens vier experten en zijn advocaat is dat wel degelijk nodig. “Dat is het veiligste voor onze maatschappij”, klinkt het.
  [naar artikel]
 42. Kim De Gelder overgeplaatst naar gevangenis van Gent (10/10/2017 - Metro)
  Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in 2009, is overgeplaatst van de gevangenis van Brugge naar die van Gent. Dat bevestigt zijn advocaat Jaak Haentjens. “Hij zit nu ongeveer een maand in Gent. Of dat positief is, dat is nog te vroeg om te evalueren.” De Gelder verblijft al ongeveer een maand in de Gentse gevangenis aan de Nieuwewandeling. “De periode van een zestal maanden in Brugge was afgelopen, daardoor was het uitkijken naar iets anders. Terugkeren naar Oudenaarde was geen optie, omdat er daar geen uitgesproken psychiatrische afdeling is”, zegt advocaat Haentjens, die altijd heeft gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. “Of de verplaatsing positief is voor De Gelder, dat is nog te vroeg om te evalueren. Ik vrees dat hij daar niet veel zal veranderen. Zijn toestand is nog niet verbeterd.” Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby’s Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. bron: Belga
  [naar artikel]
 43. De Gelder sprak vorig jaar met ouders over moorden (24/05/2019 - Metro)
  Het college van deskundigen dat Kim De Gelder onderzocht met het oog op een internering, meende dat het gevaar groot zou zijn dat hij door zijn geestesstoornis opnieuw misdrijven zou plegen. Dat blijkt uit het vonnis van de kamer voor de bescherming van de maatschappij, die besliste om De Gelder te interneren. “In oktober 2018 deed er zich tijdelijk een (pre)psychotische fase voor waarbij u angstig was, slecht kon slapen, en met uw ouders over moorden sprak”, stelt het vonnis. Rob Perriëns, voorzitter van de kamer voor de bescherming van de maatschappij, verwees naar het verslag van de deskundigen en naar die van de gevangenisdirecteurs van Oudenaarde en Gent. “De directeur (van de gevangenis van Oudenaarde, nvdr.) maakt melding van onberekenbaar, provocatief, agressief en dreigend gedrag. In februari 2017 deden er zich twee agressie-incidenten voor waarbij u trachtte uit te halen naar de directeur en waarbij u in het gezicht van een verpleegkundige spuwde. Ten aanzien van iedereen die volgens u betrokken was bij de procedure tot internering – personeel, uw ouders, uw advocaat – uitte u herhaaldelijk expliciete doodsbedreigingen. De directeur wijst op het manifest risico op het plegen van nieuwe geweldsdelicten”, aldus het vonnis. Volgens de gevangenispsychiater in Oudenaarde had De Gelder “gespecialiseerde hulp” nodig die ze in de gevangenis niet konden bieden. “Verder is er in het verslag sprake van bizar gedrag zoals staren, tegen uzelf praten, verwarde taal, achteruit rondlopen in uw cel, vreemde bewegingen maken, uw toilet verstoppen met papier en afval, op uw lichaam en voorhoofd schrijven, roepen en op uw celdeur bonken”, motiveerde voorzitter Perriëns nog. bron: Belga Het bericht De Gelder sprak vorig jaar met ouders over moorden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Kim De Gelder toch geïnterneerd (24/05/2019 - De Tijd)
  11:07 Tien jaar na de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde verhuist Kim De Gelder naar een psychiatrische omgeving.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.