Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
20:28 uur

BEKIJK - 60 miljoen (!) nesten van broedende ijsvissen ontdekt onder ijsplaat bij Antarctica: "Ongezien"

VRT NWS

14/01/2022 - 12:20

Wetenschappers hebben onder een ijsplaat in de Weddellzee, nabij Antarctica, de grootste kolonie ijsvisnesten tot nu toe ontdekt. Over een oppervlakte van minstens 240 vierkante kilometer bevinden zich naar schatting ruim 60 miljoen nesten, die netjes bewaakt worden. "Verbazingwekkend, nooit eerder gezien," zeggen wetenschappers over de omvang van de kolonie. De ijsvis heet zo omdat hij door een bijzonder bloedmechanisme aangepast is aan de bijzonder koude watertemperaturen in de regio.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Grootste groep broedende vissen ooit ontdekt onder pakijs Antarctica: 60 miljoen actieve nesten (17/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vijfhonderd meter onder het pakijs van Antarctica hebben wetenschappers de grootste groep broedende vissen ooit gevonden. Het zou gaan om naar schatting 60 miljoen actieve nesten van een soort ijsvis, goed voor een oppervlakte van zeker 240 vierkante kilometer of iets meer dan de oppervlakte van de stad Antwerpen. Er wordt gesproken over “een ongelofelijke ontdekking”.
  [naar artikel]
 2. Het onvermijdelijke gaat gebeuren: gigantische ijsplaat scheurt af van Antarctica (03/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een gigantische ijsplaat staat op het punt om van Antarctica af te scheuren. De voorbije dagen is een al bestaande scheur in die ijsplaat namelijk nog groter geworden.
  [naar artikel]
 3. Het onvermijdelijke gaat gebeuren: gigantische ijsplaat scheurt af van Antarctica (03/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een gigantische ijsplaat staat op het punt om van Antarctica af te scheuren. De voorbije dagen is een al bestaande scheur in die ijsplaat namelijk nog groter geworden.
  [naar artikel]
 4. Verborgen "superkolonie" van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica (02/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben op enkele afgelegen eilanden bij Antarctica een ongelooflijke ontdekking gedaan: een tot nu toe verborgen "superkolonie" van...
  [naar artikel]
 5. Gigantische ijsplaat dreigt af te scheuren van Antarctica (06/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op Antarctica dreigt een gigantische ijsplaat van 5.000 vierkante kilometer los te scheuren. Dat melden Engelse wetenschappers. Als het stuk loskomt, zal het een van de grootste ijsbergen ooit zijn.
  [naar artikel]
 6. [VIDEO] - Dronebeelden tonen enorme scheur in ijsplaat Antarctica (17/01/2017 - De Redactie)
  Er zijn nieuwe dronebeelden opgedoken van een enorme scheur in een ijsplaat op Antarctica. De scheur is ondertussen 17 kilometer lang, maar blijft groeien. Wetenschappers van de Britse basis Halley VI hebben daarom eerder al beslist om hun locatie te verlaten.
  [naar artikel]
 7. Superkolonie adéliepinguïns in "het verborgene" ontdekt dankzij beelden uit de ruimte (02/03/2018 - VRT NWS)
  Op de Danger-eilanden, een noordelijke archipel op Antarctica, hebben wetenschappers verrassend een gigantische kolonie adéliepinguïns ontdekt.  Hun aantal wordt geschat op anderhalf miljoen.  
  [naar artikel]
 8. Scheur in gigantische ijsplaat Antarctica in zes dagen tijd 17 kilometer groter geworden (02/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het onafwendbare lijkt nu echt nabij op Antartica: een groot deel van de Larsen C-ijsplaat kan elk moment van het vasteland afscheuren en op
  [naar artikel]
 9. Een van de grootste ijsbergen ooit losgekomen van Antarctica (12/07/2017 - Knack)
  De ijsplaat Larsen C op Antarctica is nu 10 procent kleiner dan voor de ijsberg afbrak.
  [naar artikel]
 10. Verborgen "superkolonie" van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica (02/03/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/du35mUmrY5M40UVDQdqOB0VLyNM/diocontent/119783961/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 11. Reusachtige ijsberg dreigt af te scheuren van ijsplaat op Antarctica. (06/01/2017 - De Redactie)
  Een scheur in de Larsen C-ijsplaat is ineens veel groter geworden. Een stuk ijs van meer dan 5.000 vierkante kilometer en honderden meter dik dreigt nu van de plaat af te breken.
  [naar artikel]
 12. Slecht nieuws over de Zuidpool: cruciale ijsplaat zou binnen vijf jaar kunnen falen (14/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Slecht nieuws over de Zuidpool: cruciale ijsplaat zou binnen vijf jaar kunnen falen Wetenschappers hebben een reeks zorgwekkende zwakheden ontdekt in de ijsplaat die een van de gevaarlijkste gletsjers van Antarctica tegenhoudt, de Thwaites Glacier, bijgenaamd de Doomsday Glacier. De nieuwe ontdekkingen suggereren dat de enorme gletsjer binnen de komende drie tot vijf jaar zou kunnen versplinteren. Dat zou op termijn een zeespiegelstijging van een meter betekenen en […] Lees dit artikel: Slecht nieuws over de Zuidpool: cruciale ijsplaat zou binnen vijf jaar kunnen falen
  [naar artikel]
 13. Belgische onderzoekster op missie naar 'mysterieus ecosysteem' op Antarctica (22/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische mariene bioloog Ann Vanreusel is op expeditie naar een verborgen ecosysteem onder de Larsen-ijsplaat in Antarctica. Ze maakt deel uit...
  [naar artikel]
 14. Hoor je iets onder je zonnepanelen? Het zouden broedende kauwen kunnen zijn: "Ze kunnen de installatie kapot maken" (14/05/2021 - VRT NWS)
  Kauwen broeden graag op een beschutte plaats, en de afgelopen jaren hebben ze ook de ruimte onder zonnepanelen ontdekt. Dat vertelt zonnepaneelbedrijf Solar Constructs in Lochristi. "Het is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Kauwen maken veel lawaai, en laten veel uitwerpselen en ander vuil achter."
  [naar artikel]
 15. Antarctica was 90 miljoen jaar geleden zo warm dat er een regenwoud was (01/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers hebben sporen van coniferen en boomvarens ontdekt op dieptes tot 30 meter onder de oceaanbodem dicht bij West-Antarctica - de overblijfselen van een regenwoud van 90 miljoen jaar geleden.
  [naar artikel]
 16. Overblijfselen van regenwoud ontdekt bij West-Antarctica (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben sporen van coniferen en boomvarens ontdekt op dieptes tot 30 meter onder de oceaanbodem dicht bij West-Antarctica - de...
  [naar artikel]
 17. Kolonie oeverzwaluwen broedt op ruim 1.500 nesten in zanddijk bij Antwerpse haven (05/07/2020 - VRT NWS)
  In natuurreservaat "De kuifeend" in de Antwerpse haven heeft een grote kolonie oeverzwaluwen hun nesten gebouwd. De natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt heeft het hen daar makkelijk gemaakt, en de bufferdijk in maart al afgegraven. De oeverzwaluw is nog niet met uitsterving bedreigd, maar valt in de categorie "bijna in gevaar". Bekijk hier het bezoek van de journaalploeg aan het reservaat, en het interview met Ludo Benoy van Natuurpunt.
  [naar artikel]
 18. Bijna 100 nieuw vulkanen ontdekt onder ijskap van Antarctica, maar zijn ze ook gevaarlijk? (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee kilometer diep onder de ijslaag op Antarctica hebben wetenschappers in totaal bijna 100 nieuwe vulkanen ontdekt. Het gebied wordt daarmee
  [naar artikel]
 19. IJsberg zo groot als de provincie Luxemburg is afgekalfd van de Ronne-ijsplaat op Antarctica (19/05/2021 - VRT NWS)
  Op Antarctica is een enorme ijsberg, ongeveer 170 kilometer lang en zowat 25 kilometer breed, afgekalfd van de Ronne-ijsplaat. Het stuk ijs heeft een oppervlakte van 4.320 vierkante kilometer en is daarmee de grootste bestaande ijsberg ter wereld. Hij is maar iets kleiner dan de provincie Luxemburg. In 'De wereld vandaag' op Radio 1 gaf professor Frank Pattyn, glacioloog aan de Université Libre de Bruxelles, tekst en uitleg over het fenomeen.
  [naar artikel]
 20. 90 miljoen jaar geleden was Antarctica begroeid door een regenwoud, van ijskap was geen sprake (02/04/2020 - VRT NWS)
  Wetenschappers hebben ontdekt dat er 90 miljoen jaar geleden een regenwoud was op Antarctica. Op dit moment is het continent aan de Zuidpool bedekt met een ijskap, maar dat is dus niet altijd zo geweest, integendeel. Antarctica was 90 miljoen jaar geleden zelfs volledig ijsvrij. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
  [naar artikel]
 21. Bijna 100 nieuwe vulkanen ontdekt onder ijskap van Antarctica, maar zijn ze ook gevaarlijk? (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee kilometer diep onder de ijslaag op Antarctica hebben wetenschappers in totaal bijna 100 nieuwe vulkanen ontdekt. Het gebied wordt daarmee
  [naar artikel]
 22. Gigantische ijsberg scheurt zich af van ijsplateau op Antarctica (12/07/2017 - De Tijd)
  20:25 Een ijsberg van bijna 6.000 vierkante km heeft zich van de Carsten C-ijsplaat op Antarctica afgescheurd.
  [naar artikel]
 23. Nieuwe foto’s tonen hoe diep barst in ijsplaat op Antarctica is (05/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Enkele dagen geleden toonde het British Antarctic Survey (een Britse overheidsorganisatie) radarbeelden van een enorme ijsberg die was losgescheurd van een nog grotere ijsplaat. Inmiddels zijn er nieuwe satellietbeelden opgedoken die tonen hoe diep de scheur is.
  [naar artikel]
 24. 280 miljoen jaar oud bos ontdekt op Antarctica (17/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Antarctica was niet altijd het ijzige continent dat het nu is. Miljoenen jaren geleden, toen het nog deel uitmaakte van de gigantische landmassa...
  [naar artikel]
 25. Gigantische meren ontdekt onder gletsjer op Antarctica die nauwlettend in de gaten gehouden wordt (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Onder de massa ijs op Antarctica gaan nog steeds veel geheimen schuil. Wetenschappers vragen zich al lang af of er water of gesteente onder zit....
  [naar artikel]
 26. Grootste kolonie oeverzwaluwen ooit in België: "Op enkele uren tijd waren er al tientallen nesten" (11/06/2020 - VRT NWS)
  In een oeverwand in Lillo in het noorden van Antwerpen hebben oeverzwaluwen maar liefst 950 nesten gegraven. Dat is de grootste kolonie ooit in België. "Het is bijzonder merkwaardig dat de zwaluwen na hun trek onmiddellijk nesten zijn beginnen graven" vertelt Ludo Benoy van Natuurpunt.
  [naar artikel]
 27. Belangrijke ijsplaat op Antarctica die stijging van de zeespiegel tegenhoudt, kan al binnen vijf jaar versplinteren (14/12/2021 - VRT NWS)
  Op de Zuidpool staat een ijsplaat op het punt uit elkaar te vallen. Dat zou zelfs al binnen de vijf jaar kunnen gebeuren, waarschuwen wetenschappers in nieuw onderzoek. En dat zou op zijn beurt een grote impact hebben op de zeespiegelstijging.
  [naar artikel]
 28. Ongezien: BBC-ploeg grijpt in tijdens natuuropnames om pinguïns te redden (20/11/2018 - VRT NWS)
  Tijdens natuuropnames in Antarctica voor de documentaire reeks "Dynasties" heeft een ploeg van de BBC ingegrepen om een groep pinguïns uit een hachelijke situatie te redden. "David Attenborough zou net hetzelfde hebben gedaan."
  [naar artikel]
 29. Belgische onderzoekster op missie naar “mysterieus ecosysteem” op Antarctica (22/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische mariene bioloog Ann Vanreusel is op expeditie naar een verborgen ecosysteem onder de Larsen-ijsplaat in Antarctica. Ze maakt deel uit van een ploeg van 9 wetenschappers onder leiding van de British Antarctic Survey (BAS). In juli vorig jaar brak ijsberg A68 af, waardoor een stuk zee van 5.818 km² aan de oppervlakte kwam. Zo wordt een mysterieus ecosysteem toegankelijk voor wetenschappers, die er op zoek gaan naar unieke levensvormen.
  [naar artikel]
 30. Gigantische holte ontdekt op Antarctica onder “gevaarlijkste gletsjer ter wereld” (31/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het gaat niet goed met de gletsjers op Antarctica, dat is geweten. De laatste 25 jaar verloor het continent maar liefst drie biljoen ton ijs, aan...
  [naar artikel]
 31. "Op niveau van VS doe ik nooit aan politiek" (30/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Het niveau van de politiek in de Verenigde Staten is ongezien, ongezien laag", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in VTM NIEUWS. "Als dat ooit
  [naar artikel]
 32. Deinze lokt ooievaars met kunstmatige nesten (12/02/2020 - VRT NWS)
  De stad Deinze plaatst 2 kunstmatige ooievaarsnesten in de hoop de vogels te lokken. Op dit moment zijn er enkel broedende ooievaars in recreatiedomein Brielmeersen. Het plaatsen van de nesten moet ervoor zorgen dat ook de rest van de Leievallei gekoloniseerd wordt door de vogels.
  [naar artikel]
 33. "Heet gesteente onder Antarctica doet het ijs ook langs de onderzijde smelten" (09/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Antarctica niet alleen langs de bovenzijde aan het smelten is, maar ook langs de onderzijde....
  [naar artikel]
 34. Greenpeace: "Pinguïnkolonies op Antarctica afgelopen 50 jaar drastisch gedaald" (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben vastgesteld dat het aantal stormbandpinguïns op Antarctica met 60 procent is afgenomen ten op zichte van de laatste telling...
  [naar artikel]
 35. Gigantische holte ontdekt op Antarctica onder “gevaarlijkste gletsjer ter wereld” (31/01/2019 - De Morgen)
  Het gaat niet goed met de gletsjers op Antarctica, dat is geweten. De laatste 25 jaar verloor het continent maar liefst drie biljoen ton ijs aan een alarmerende snelheid. Wetenschappers van NASA hebben nu ook een enorme holte ontdekt onder de Thwaites-gletsjer, “de gevaarlijkste ter wereld” genoemd. Er is plaats voor 14 miljard ton ijs. Maar dat is er niet meer.
  [naar artikel]
 36. "Taboe" lokt 1,5 miljoen kijkers: (her)bekijk de hoogtepunten uit de eerste aflevering (22/01/2018 - VRT NWS)
  De eerste aflevering van "Taboe", het nieuwe programma van Philippe Geubels, heeft gisterenavond 1,5 miljoen kijkers naar het televisiescherm gelokt. (Her)bekijk hier de hoogtepunten van de eerste aflevering.
  [naar artikel]
 37. Broedende koolmees in Edegemse brievenbus weggejaagd door reclamefolders (13/04/2021 - VRT NWS)
  In de Edegemse wijk Buizegem is een broedende koolmees verjaagd doordat er reclamefolders in de brievenbus werden gegooid waar ze haar nest had gemaakt. Ondanks waarschuwingen bleven reclamedragers folders in de gleuf stoppen. Buurman en fotograaf Albert Van Hees volgde de koolmees en zette foto's en filmpjes in de Facebookgroep "Ge zijt van Edegem".
  [naar artikel]
 38. [VIDEO] - Hoe verhuis je een basis op Antarctica? (03/02/2017 - De Redactie)
  De Britse onderzoeksbasis op Antarctica "Survey's Halley", is succesvol 23 km landinwaarts verplaatst. De basis moest verhuizen door een ijskloof. De operatie duurde 13 weken.
  [naar artikel]
 39. Wetenschappers ontdekken leven onder ijslaag van 900 meter in Antarctica (15/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers hebben in Antarctica per toeval levensvormen ontdekt onder een negenhonderd meter dikke ijslaag. Dat blijkt uit een artikel dat maandag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine Frontiers in Marine Science.
  [naar artikel]
 40. Bekijk: 30 jaar val van de Berlijnse muur, hoe verschillend was het leven van de "Ossies" en de "Wessies"? (10/11/2019 - VRT NWS)
  Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, die 28 jaar lang de Duitse hoofdstad opsplitste in Oost- en West-Berlijn. De muur deelde de stad fysiek in twee, en verscheurde zo ook families. De twee stadsdelen verschilden echter ook cultureel: de westkant stond onder invloed van het kapitalistische Westen, terwijl de oostkant onder een communistisch regime viel. Bekijk hieronder hoe anders het leven van "Ossies" en "Wessies" eruitzag.
  [naar artikel]
 41. 280 miljoen jaar oud bos ontdekt op Antarctica (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. 280 miljoen jaar oud bos ontdekt op Antarctica (18/11/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Wetenschappers ontdekken tot hun verbazing leven onder ijslaag van 900 meter in Antarctica (15/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben in Antarctica per toeval levensvormen ontdekt onder een negenhonderd meter dikke ijslaag. Dat blijkt uit een artikel dat maandag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine Frontiers in Marine Science.
  [naar artikel]
 44. Chris Dusauchoit: "Ik ga hieraan ten onder, dit vreet mijn ziel op" (07/04/2018 - VRT NWS)
  Chris Dusauchoit, bekend van onder meer "Dieren in nesten", heeft op Twitter uitvoerig zijn vete met zijn buurman uit de doeken gedaan. Het bedrijf van de man zou voor heel wat overlast zorgen in de buurt en het zit Dusauchoit duidelijk hoog.
  [naar artikel]
 45. Recent ontdekte Ensor onder de hamer voor recordbedrag van 7,4 miljoen euro (07/12/2016 - De Redactie)
  "Squelette arrêtant masques" werd nog maar recentelijk ontdekt. De waarde werd vooraf geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro.
  [naar artikel]
 46. Grootste ijsplaat ter wereld blijkt 10 keer sneller te smelten dan gedacht (30/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat de grootste ijsplaat ter wereld maar liefst 10 keer sneller smelt dan gedacht. Het...
  [naar artikel]
 47. Gigantische ijsplaat dreigt nu echt los te scheuren van Antarctica (02/06/2017 - De Morgen)
  https://images3.persgroep.net/rcs/XNCsWZpG3BtMaOe4AeRYQf5csSs/diocontent/106955037/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 48. Frankrijk roept "keukenpaneel" van 24 miljoen euro uit tot nationale schat (24/12/2019 - VRT NWS)
  Frankrijk heeft het paneel "De bespotting van Christus" van de Italiaan Cimabue dat recent in de keuken van een oude vrouw in Compiègne is ontdekt erkend als "nationale schat". Voorlopig mag het hierdoor het land niet verlaten, hoewel het intussen voor 24 miljoen euro is geveild.
  [naar artikel]
 49. Rode Kruis haalt 30 miljoen euro op voor slachtoffers watersnood: "Solidariteit is ongezien" (03/08/2021 - VRT NWS)
  De solidariteit met de slachtoffers van de overstromingsramp in het oosten van het land is ongezien groot. Tot nu toe heeft het Rode Kruis al zo'n 30 miljoen euro ontvangen: veel meer dan bijvoorbeeld de 3 of 4 miljoen euro van de solidariteitsactie voor de slachtoffers van de tsunami in 2004. Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis geeft toe dat de hulpverleningen aanvankelijk traag op gang kwam. Dat heeft volgens hem te maken met de omvang van de ramp en het gebrek aan coördinatie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.