Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
20:02 uur

Omikron krijgt delta (nog) niet klein: blijven beide varianten naast elkaar bestaan? En is dat een probleem?

VRT NWS

14/01/2022 - 13:22

Uit de meest recente cijfers van Sciensano blijkt dat 88,5 procent van de coronabesmettingen in ons land op dit moment het gevolg is van een besmetting met de omikronvariant. Aan de andere kant lijkt het erop dat de meeste mensen die op intensieve zorg belanden nog steeds besmet zijn met de gevaarlijkere deltavariant. "Het kan zijn dat beide zullen blijven circuleren, maar dat hoeft geen probleem te zijn", zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Delta loert nog om de hoek: ‘Er is een scenario waarin delta zal wedijveren met omikron om dominantie’ (15/01/2022 - De Morgen)
  Omikron bereikt waarschijnlijk volgende week zijn piek, voorspelt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven). Maar ook al gaat de variant veel sneller rond, toch lijkt hij delta niet helemaal weg te duwen.
  [naar artikel]
 2. De omikronvariant wordt snel dominant: hoe komt dat? En wat staat ons nog te wachten? (19/12/2021 - VRT NWS)
  Het is al dagen een van de hoogtepunten in het nieuws: de omikronvariant van het coronavirus rukt razendsnel op. Zelfs de deltavariant, ook erg besmettelijk, wordt uit de markt geconcurreerd. Hoe komt het dat varianten op korte tijd dominant worden? Kunnen ze ook naast elkaar blijven bestaan? En welke varianten staan ons in de toekomst nog te wachten?
  [naar artikel]
 3. “Omikron milder dan Delta”: dit blijkt voorlopig uit studies over de Omikron-variant (22/12/2021 - Express)
  De Britse gezondheidsautoriteit UKHSA stelt dat uit voorlopige gegevens blijkt dat de symptomen van coronavirusvariant Omikron milder zijn dan die van de Delta-variant. Maar de gezondheidsdienst zou ook beklemtonen dat de overdraagbaarheid van de nieuwe coronavirusvariant zeer groot is. Dat betekent dat nog steeds grote aantallen mensen in het ziekenhuis kunnen belanden. Daarnaast wijzen ook […]
  [naar artikel]
 4. Het probleem met Omikron en testen (21/12/2021 - Express)
  De oorspronkelijke vorm van SARS-CoV-2 was een beetje een traagzak. Nadat het virus in ons lichaam was geïnfiltreerd, bleef het meestal ongeveer vijf of zes dagen brouwen voordat de symptomen begonnen. De nieuwe varianten hebben telkens die tijdlijn versneld. De incubatieperiode kwam uit op ongeveer vijf dagen voor Alpha en vier dagen voor Delta. De […]
  [naar artikel]
 5. Van delta- naar omikronvariant: waarom slaan we verschillende Griekse letters over? (28/11/2021 - VRT NWS)
  Een nieuwe variant van het coronavirus die voor het eerst in Zuid-Afrika is ontdekt, veroorzaakt opnieuw ongerustheid. Net als de vorige varianten heeft deze mutatie ook een Griekse letter gekregen: omikron. De keuze voor die letter is opmerkelijk, want omikron is niet de eerstvolgende letter in het Griekse alfabet. Waarom worden er verschillende letters overgeslagen?
  [naar artikel]
 6. Alfa, delta en nu ook omikron: hoe snel rukten de (dominante) voorlopers van de nieuwe variant op? En zal het lang duren voordat omikron dominant is? (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Alfa, bèta, gamma, delta en omikron: de wereld heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels vijf ‘variants of concern’ gekend. Vooral de alfa- en deltavariant hebben ons land geteisterd en de omikronvariant is goed op weg om hetzelfde te doen. Nooit eerder had een variant immers zoveel mutaties als omikron heeft. “In Zuid-Afrika zie je de curve daardoor steil omhoog gaan”, legt viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute) uit.
  [naar artikel]
 7. Maakt de omikronvariant ons zieker, of net niet? ‘Hoopvolle signalen, maar muur van besmettingen kan ziekenhuizen overspoelen’ (24/12/2021 - De Morgen)
  ‘Omikron is even ziekmakend als delta’ versus ‘Kans op ziekenhuisopname is lager bij omikron dan bij delta’. Terwijl de besmettelijkere coronavariant eerst op hel en verdoemenis leek af te steven, suggereren sommige studies nu net het omgekeerde. Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) schept klaarheid voor wie niet meer kan volgen.
  [naar artikel]
 8. Delta of toch omikron? Zo verschillen de symptomen (14/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wie besmet raakt met de deltavariant van het coronavirus heeft andere symptomen dan wie besmet is met de omikronvariant. Dat blijkt nog maar eens uit een rapport van de Britse UK Health Security Agency (UKHSA) dat vandaag gepubliceerd werd. Wie omikron oploopt, klaagt vaker over een pijnlijke keel dan wie delta opliep en minder over het verlies van geur en smaak.
  [naar artikel]
 9. Hoe erg is die “muur van besmettingen” nu echt? Biostatisticus Tom Wenseleers analyseert de nieuwste omikroncijfers (25/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Omikron is even ziekmakend als delta’ versus ‘Kans op ziekenhuisopname is lager bij omikron dan bij delta’. Terwijl de besmettelijkere coronavariant eerst op hel en verdoemenis leek af te steven, suggereren sommige studies nu net het omgekeerde. Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) schept in De Morgen klaarheid voor wie niet meer kan volgen.
  [naar artikel]
 10. Hoe erg is die ‘muur van besmettingen’ nu echt? Biostatisticus Tom Wenseleers over de nieuwste omikroncijfers (24/12/2021 - De Morgen)
  ‘Omikron is even ziekmakend als delta’ versus ‘Kans op ziekenhuisopname is lager bij omikron dan bij delta’. Terwijl de besmettelijkere coronavariant eerst op hel en verdoemenis leek af te steven, suggereren sommige studies nu net het omgekeerde. Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) schept klaarheid voor wie niet meer kan volgen.
  [naar artikel]
 11. Hoe komt het dat omikron minder ziekmakend is? Viroloog Marc Van Ranst legt uit (28/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dat er een piek zal komen in het aantal coronabesmettingen door de omikronvariant, lijkt volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) “onvermijdelijk”. De variant neemt momenteel al 60 procent van het totaal aantal besmettingen voor zijn rekening, en dat percentage zal alleen maar stijgen. Hoewel de besmettingscijfers voorlopig nog lijken te dalen, zal daar snel een einde aan komen. “Onder de daling van delta zit een stijging van omikron”, zegt Van Ranst bij HLN LIVE. Goed nieuws is wel dat omikron minder ziekmakend is dan andere varianten.
  [naar artikel]
 12. Omikron of niet, studenten blijven samenhokken om te blokken: “Rustgevend als je van vrienden naast je hoort dat ze ook nog niet ver zitten in de cursus” (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met mondmasker, met afstand, maar vooral met elkaar. Ook nu omikron over ons heen walst, blijven studenten naar de bib trekken om samen te blokken. Elk hebben ze zo hun reden om samen te studeren. Bang voor corona zijn ze niet, voorzichtig wel. Want wie besmet raakt, moet zijn examen inhalen tijdens de lesvrije week. “Ik mag er niet aan denken dat ik examens moet missen door dat stomme virus.”
  [naar artikel]
 13. Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken? (26/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken? De Delta-variant van het coronavirus – die we vooral kennen als de Indiase variant – wint snel meer terrein in ons land – een op zes besmettingen zijn nu al van dat type. De variant is een stuk besmettelijker dan de andere varianten van het coronavirus. Dat is een groot probleem voor wie niet gevaccineerd […] Lees dit artikel: Hoe goed ben je beschermd tegen zorgwekkende Delta-variant na een of twee prikken?
  [naar artikel]
 14. Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant” (03/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant” Het vaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India. Ook zou je met één prik minstens acht maanden beschermd zijn tegen alle varianten van het virus. De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van […] Lees dit artikel: Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant”
  [naar artikel]
 15. Onzichtbare ‘omikron 2.0’-variant brengt mogelijk goed nieuws (18/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog maar eens een nieuwe versie van het virus aangetroffen in ons land. Het gaat om een subvariant van omikron, met de naam BA.2. Zijn grote broer BA.1 maakt op dit moment 85 procent van de viruscirculatie uit. De rest werd aan delta toegeschreven, dat onverwacht dapper standhield. Maar mogelijk heeft BA.2 zich hier al dieper genesteld, en is delta al verder op retour. Toch kunnen we niet helemaal gerust zijn over deze nieuwe versie.
  [naar artikel]
 16. Is deltavariant dan toch nog minder aanwezig dan gevreesd? ‘Omikron 2.0’-variant ontsnapt aan controles (18/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Er is nog maar eens een nieuwe versie van het virus aangetroffen in ons land. Het gaat om een subvariant van omikron, met de naam BA.2. Zijn grote broer BA.1 maakt op dit moment 85 procent van de viruscirculatie uit. De rest werd aan delta toegeschreven, dat onverwacht dapper standhield. Maar mogelijk heeft BA.2 zich hier al dieper genesteld, en is delta al verder op zijn retour. Toch kunnen we niet helemaal gerust zijn over deze nieuwe versie.
  [naar artikel]
 17. Delta loert nog om de hoek, maar we hebben almaar meer wapens om het virus te verslaan (15/01/2022 - De Morgen)
  Omikron bereikt waarschijnlijk volgende week zijn piek, voorspelt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven). Maar ook al gaat de variant veel sneller rond, toch lijkt hij delta niet helemaal weg te duwen.
  [naar artikel]
 18. Nieuwe studie over symptomen bij Omikron-variant: meer keelpijn, minder geur- en smaakverlies (16/01/2022 - Express)
  Een nieuw onderzoek van de Britse National Health Service (NHS) naar de symptomen van besmettingen met Omikron-variant van het coronavirus bevestigen eerdere studies. In vergelijking met de Delta-variant veroorzaakt Omikron veel vaker keelpijn, maar slecht een fractie zo vaak geur- en smaakverlies. Dat de Omikron-variant de coronpandemie voor goed veranderd heeft, is een understatement. Deze […]
  [naar artikel]
 19. Eerdere besmetting met delta beschermt niet tegen omikron: wat is nog het nut van een herstelcertificaat? (10/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wie een coronabesmetting achter de rug heeft, krijgt een herstelcertificaat. Daarmee kan je zes maanden lang probleemloos op restaurant of café, ook als je niet gevaccineerd bent of geen negatieve test kan voorleggen. Want de overheid gaat ervan uit dat je na een COVID-infectie 180 dagen beschermd bent tegen een nieuwe infectie. Maar dat laatste klopt niet meer sinds omikron opgedoken is. Moeten we het herstelcertificaat dan maar afschaffen? Drie experten leggen uit wat er precies aan de hand is.
  [naar artikel]
 20. Wat is nog het nut van een herstelcertificaat? Een eerdere besmetting met delta beschermt niet tegen omikron (10/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wie een coronabesmetting achter de rug heeft, krijgt een herstelcertificaat. Daarmee kan je zes maanden lang probleemloos op restaurant of café, ook als je niet gevaccineerd bent of geen negatieve test kan voorleggen. Want de overheid gaat ervan uit dat je na een COVID-infectie 180 dagen beschermd bent tegen een nieuwe infectie. Maar dat laatste klopt niet meer sinds omikron opgedoken is. Moeten we het herstelcertificaat dan maar afschaffen? Drie experten leggen uit wat er precies aan de hand is.
  [naar artikel]
 21. Zelftesten werken minder goed bij omikron, en toch blijven experts ze aanraden: “Ze zijn goede tool” (29/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Antigeentesten sporen omikron wel op, maar met een verminderde gevoeligheid dan voor andere varianten.” Zo klinkt het woensdag in een verklaring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Toch blijven onze experts erop aandringen dat zulke zelftesten cruciaal zijn in onze strijd tegen de omikronvariant. “Zelfs al zullen ze besmettingen missen.”
  [naar artikel]
 22. Zelftesten werken minder goed bij omikron, en toch blijven experts ze aanraden: “Ze zijn goede tool” (29/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Antigeentesten sporen omikron wel op, maar met een verminderde gevoeligheid dan voor andere varianten.” Zo klinkt het woensdag in een verklaring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Toch blijven onze experts erop aandringen dat zulke zelftesten cruciaal zijn in onze strijd tegen de omikronvariant. “Zelfs al zullen ze besmettingen missen.”
  [naar artikel]
 23. Zelftesten werken minder goed bij omikron, en toch blijven experts ze aanraden: “Ze zijn goede tool” (29/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  “Antigeentesten sporen omikron wel op, maar met een verminderde gevoeligheid dan voor andere varianten.” Zo klinkt het woensdag in een verklaring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Toch blijven onze experts erop aandringen dat zulke zelftesten cruciaal zijn in onze strijd tegen de omikronvariant. “Zelfs al zullen ze besmettingen missen.”
  [naar artikel]
 24. Zeg niet langer Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse of Indiase variant maar Alpha, Beta, Gamma of Delta (01/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Zeg niet langer Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse of Indiase variant maar Alpha, Beta, Gamma of Delta Al enkele maanden worden we om de oren geslagen met namen van allerhande varianten van het coronavirus. Op dit moment is het voor de benaming daarvan kiezen tussen het land waar die variant als eerste is ontdekt, of een ingewikkelde wetenschappelijke notatie. De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) heeft nu echter beslist om die varianten eenvoudigere, niet-discriminerende namen […] Lees dit artikel: Zeg niet langer Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse of Indiase variant maar Alpha, Beta, Gamma of Delta
  [naar artikel]
 25. Probleem met updates corona-app blijft bestaan (11/01/2021 - Express)
  Ook recent uw corona-app nog geopend? Goede kans dat u dan een laatste update kreeg op 4 of 5 januari, bijna een week geleden dus. Een probleem met Europese connecties zorgt voor de vertraging. U heeft het misschien al gemerkt, maar uw corona-app doet het al een tijdje niet meer zo goed. De cijfers krijgt […] The post Probleem met updates corona-app blijft bestaan appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Keelwisser detecteert omikron sneller dan neuswisser (04/01/2022 - De Standaard)
  In tegenstelling tot eerdere varianten van het coronavirus lijkt omikron beter te vangen met een keelwisser dan met een neuswisser.
  [naar artikel]
 27. Omikron is misschien niet de laatste variant, maar het kan de laatste zorgwekkende variant zijn. Dit is waarom (25/12/2021 - Express)
  Virussen – zoals alle levende wezens – evolueren. Dit feit is tijdens de pandemie overduidelijk geworden, aangezien er om de paar maanden nieuwe, zorgwekkende varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 zijn ontstaan. Omikron is daar het jongste voorbeeld van. De wetten van de biochemie dicteren echter dat een virus niet oneindig kan verbeteren. Of: waarom Omikron […]
  [naar artikel]
 28. WHO: omikron verspreidt zich sneller dan delta (18/12/2021 - De Standaard)
  De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de variant is vastgesteld in zeker 89 landen. Er zijn enkele goede redenen waarom omikron zo hard gaat.
  [naar artikel]
 29. Omikron wellicht dominante variant tijdens kerstweekend: "Ziekteverloop lijkt wel milder" (24/12/2021 - VRT NWS)
  De omikronvariant van het coronavirus wordt tijdens het kerstweekend dominant. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse coronapersconferentie. Momenteel is omikron goed voor zowat 41 procent van de besmettingen, een week geleden was dat nog 6 procent. "De aflossing van delta door omikron komt eraan", zegt Van Gucht.
  [naar artikel]
 30. Wat is het effect van omikron op ziekenhuisopnames? Cijfers uit Londen geven meer duidelijkheid (23/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst komt er een duidelijker beeld van het effect van omikron op ziekenhuisopnames. Cijfers uit Londen bevestigen op het eerste zicht de stelling dat deze variant milder is dan delta, maar de druk op het verplegend personeel neemt wel degelijk toe. “Sommige experts waarschuwden ervoor dat een klein percentage van een enorm groot aantal besmettingen nog altijd tot hoge ziekenhuiscijfers kunnen leiden. Dit lijkt daar de perfecte illustratie van”, stelt John Burn-Murdoch als datajournalist van de ‘Financial Times’.
  [naar artikel]
 31. Mogelijk nieuwe coronavariant gevonden op Cyprus: combinatie van delta en omikron (09/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op Cyprus is een nieuwe coronavariant vastgesteld. Het zou gaan om een combinatie van de delta- en de omikronvariant. Het Pasteurinstituut in Frankrijk zal de variant nu verder onderzoeken.
  [naar artikel]
 32. Wat u nog niet wist over omikron: ‘De besmettelijkheid lijkt vergelijkbaar met delta, maar de variant haalt zijn voordeel uit iets anders’ (18/12/2021 - De Morgen)
  Sinds wetenschappers uit Botswana en Zuid-Afrika zo’n drie weken terug de wereld alarmeerden over een nieuwe variant van dat dekselse coronavirus, stuiterde het nieuws alle kanten op. Wat moeten we weten over omikron, net voor de echte aanval?
  [naar artikel]
 33. Davis Cup – Novak Djokovic pleit voor één “Super Cup” in september (20/11/2019 - Metro)
  Novak Djokovic, die woensdag zijn eerste wedstrijd afwerkte op de vernieuwde Davis Cup in Madrid en binnen enkele weken aan de eerste editie van de ATP Cup deelneemt, bepleit een eengemaakte “Super Cup” in september. Hij vindt dat beide toernooien niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. “Op lange termijn geloof ik niet dat beide Cups kunnen blijven bestaan met amper zes weken tussen, dat is te kort”, begon Djokovic zijn betoog. Ook de ATP Cup is een landentoernooi, en gaat begin volgend jaar voor het eerst door, van 3 tot 12 januari. “Misschien is het een idee om beide toernooien samen te voegen tot één. Het ideale format bevindt zich tussen dat van de ATP Cup en dat van de Davis Cup in. Je kan een Elite 8 houden voor de beste landen, en eerder op het jaar kwalificaties.” Ook over een datum heeft de Servische nummer twee van de wereld al nagedacht. “Ideaal zou volgens mij na de US Open zijn, liefst eind september. Dat zou het beste moment zijn voor zo’n Super Cup, of hoe je het ook wilt noemen. Al weet ik niet of het realistisch is.” bron: Belga Het bericht Davis Cup – Novak Djokovic pleit voor één “Super Cup” in september verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Eerste aanwijzingen dat omikron immuniteit deels omzeilt (04/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een eerste wetenschappelijke studie toont dat wie eerder al besmet is geraakt, aanzienlijk minder bescherming geniet tegen de omikron­variant dan tegen oudere varianten. De ziekenhuisopnames in Zuid-Afrika stijgen pijlsnel, ook bij kinderen.
  [naar artikel]
 35. Volgens eerste studies is omikron 35 tot 80 procent milder dan delta, maar wat betekent dat voor ons? Viroloog Steven Van Gucht legt uit (23/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.”
  [naar artikel]
 36. Wie al corona kreeg, is nog maar weinig beschermd tegen nieuwe besmetting: “Veel mensen die delta doormaakten en nu omikron hebben” (09/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een nieuwe studie van de UK Health Security Agency, zeg maar het Britse Sciensano, toont aan dat wie eerder al corona kreeg, nog maar weinig bescherming heeft tegen een nieuwe besmetting. “Dat zien we hier in België ook. Er zijn heel veel mensen die delta hebben doorgemaakt en nu omikron krijgen.”
  [naar artikel]
 37. Wie al corona kreeg, is nog maar weinig beschermd tegen nieuwe besmetting: “Ook bij ons veel mensen die delta doormaakten en nu omikron krijgen” (09/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Een nieuwe studie van de UK Health Security Agency, zeg maar het Britse Sciensano, toont aan dat wie eerder al corona kreeg, nog maar weinig bescherming heeft tegen een nieuwe besmetting. “Dat zien we hier in België ook. Er zijn heel veel mensen die delta hebben doorgemaakt en nu omikron krijgen.”
  [naar artikel]
 38. Uiterst besmettelijke Omikron-variant heeft nog geen dodelijk slachtoffer geëist, aldus WHO (04/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Uiterst besmettelijke Omikron-variant heeft nog geen dodelijk slachtoffer geëist, aldus WHO Hoewel de nieuwste variant van het coronavirus Omikron veel besmettelijker lijkt dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, heeft het voorlopig tot nul doden geleid. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Omikron-variant is intussen ontdekt in minstens 38 landen. De WHO zei vrijdag dat ze nog geen meldingen had gezien van doden in verband met Omikron. […] Lees dit artikel: Uiterst besmettelijke Omikron-variant heeft nog geen dodelijk slachtoffer geëist, aldus WHO
  [naar artikel]
 39. Corona: media hijgen over Omikron, en mogen groepen nu met 15 op vakantie in een huisje of niet? (29/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Corona: media hijgen over Omikron, en mogen groepen nu met 15 op vakantie in een huisje of niet? Een nieuwe variant van het coronavirus, de Omikron, zorgt voor taferelen en commentaren die na twee jaar pandemie toch nog altijd verbazing oproepen. Zowat overal is de nieuwe variant, die Delta zou verdringen, reden tot paniek, voorpaginanieuws, en lange, pessimistische gesprekken op de radio. Zeker in Vlaanderen. Meteen voerden een pak landen, waaronder uiteraard ook België, forse […] Lees dit artikel: Corona: media hijgen over Omikron, en mogen groepen nu met 15 op vakantie in een huisje of niet?
  [naar artikel]
 40. Coronabesmettingen met delta en omikron zijn nu gelijk in België, cijfers kunnen volgende week weer stijgen (25/12/2021 - VRT NWS)
  Het aandeel van de omikronvariant van het coronavirus en de deltavariant is momenteel gelijk. Vanaf nu zal omikron de bovenhand nemen in ons land. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs. Hij verwacht dat over een week de curves ook in België weer kunnen beginnen te stijgen, al lijkt omikron wel tot minder ziekenhuisopnames te leiden. Dat wordt bevestigd door data uit de VS en het Verenigd Koninkrijk.
  [naar artikel]
 41. Mogelijk nieuwe coronavariant gevonden op Cyprus: combinatie van delta en omikron (09/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Op Cyprus is mogelijk een nieuwe coronavariant vastgesteld. Het zou gaan om een combinatie van de delta- en de omikronvariant. Het Pasteurinstituut in Frankrijk zal de variant nu verder onderzoeken.
  [naar artikel]
 42. Waarom slaat de WHO enkele Griekse letters over bij het benoemen van de COVID-varianten? (28/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe Omikron-variant van het coronavirus blijkt vele besmettelijker dan alle andere eerdere varianten. Maar voor wie het Grieks alfabet een beetje kent, maakt deze variant wel een grote sprong over een heleboel letters heen. Hoe kan dat?
  [naar artikel]
 43. Is omikron nu echt besmettelijker? Heeft een aangepast vaccin wel zin? En zijn de symptomen milder dan bij vorige varianten? (20/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Nederland gaat op slot om tijd te kopen in de strijd tegen omikron, de variant die ook bij ons steil opmars maakt. Hij toont zich erg besmettelijk, maar wat weten we er eigenlijk al écht over? En wanneer onttroont hij hier de deltavariant? “Hij kan beter onze immuniteit omzeilen”, zegt Steven Van Gucht. “Maar omikron is géén supervirus. Het is gewoon corona.”
  [naar artikel]
 44. Omikron heeft nu de bovenhand: variant lijkt milder, maar wat zal de impact zijn? En verschillen de symptomen?  (27/12/2021 - VRT NWS)
  Omikron heeft intussen de bovenhand in ons land en de verwachting is dan ook dat de besmettingscijfers de komende dagen weer gaan stijgen. De symptomen van deze variant van het coronavirus zouden meer lijken op die van een verkoudheid. Hoewel omikron besmettelijker zou zijn dan de vorige varianten, zou hij tot minder opnames en overlijdens leiden. Ook de coronamaatregelen en boostercampagne zouden de impact moeten indijken.
  [naar artikel]
 45. Alfa, delta én omikron: Leon (11) uit Kessel-Lo raakte al met 3 verschillende coronavarianten besmet (24/01/2022 - VRT NWS)
  De 11-jarige Leon Knockaert uit Kessel-Lo, bij Leuven, heeft voor de derde keer sinds de pandemie positief getest op het coronavirus. Eerder raakte hij al besmet met de alfavariant en deltavariant. Dit keer is omikron de boosdoener.
  [naar artikel]
 46. Omikron besmet meer kinderen dan eerdere varianten: dit zijn de meest voorkomende symptomen (21/01/2022 - Express)
  Terwijl kinderen tot nu toe meestal grotendeels buiten schot bleven tijdens deze coronapandemie, lijkt de Omikron-variant daar verandering in te brengen. Hoewel deze mutatie volgens de meeste experts minder vaak besmette personen ernstig ziek maakt, zouden kinderen bij Omikron juist wel vaker symptomen krijgen. Grootschalige betrouwbare studies – en zeker onderzoeken met peer review – […]
  [naar artikel]
 47. Zo kan het dus ook: Antwerp- en Beerschot Wilrijk-supporters volgen derby broederlijk naast elkaar (30/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Erg lief zijn de supporters van Antwerp en Beerschot Wilrijk misschien niet altijd voor elkaar, maar dat ze tòch in vrede kunnen samenleven, dat bewezen ze zondag in café De Zilver in Hoboken. Daar volgden fans van beide clubs samen de wedstrijd op televisie. Broederlijk naast elkaar.
  [naar artikel]
 48. Het veranderende virus: wat zijn de symptomen van Omikron? (12/01/2022 - Express)
  In 2020 werd al snel duidelijk dat de originele en alfaversies van het coronavirus drie veel voorkomende symptomen veroorzaakten – hoesten, koorts en reukverlies. Er waren er minstens twintig andere, van vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, spierpijn en gastro-intestinale problemen tot huiduitslag. Toen Delta verscheen, merkten we een verschuiving in de meest gemelde symptomen. Omikron zet de […]
  [naar artikel]
 49. India waarschuwt voor Delta Plus-variant. Moeten we ons zorgen maken: 2 redenen van wel en 2 van niet (23/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: India waarschuwt voor Delta Plus-variant. Moeten we ons zorgen maken: 2 redenen van wel en 2 van niet India heeft een nieuwe coronavariant de status van ‘Variant of Concern’ gegeven. Het gaat om een mutatie van de de zogenaamde Deltavariant (vroeger de Indiase variant genaamd) die voor het eerst in Europa is ontdekt. Wetenschappers waarschuwen echter voor te vroege conclusies. De Wereldgezondheidsorganisatie trackt wereldwijd heel wat varianten of mutaties van het SARS-CoV-2-coronavirus. In […] Lees dit artikel: India waarschuwt voor Delta Plus-variant. Moeten we ons zorgen maken: 2 redenen van wel en 2 van niet
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.