Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
20:17 uur

Hongercrisis in Afghanistan stelt Westen voor dilemma

Knack

14/01/2022 - 14:41

Na de machtsovername door de taliban lopen miljoen Afghanen het risico op hongersnood, maar westerse sancties bemoeilijken de inspanningen om hulp te verlenen en de economie te reanimeren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. IN BEELD. Dit zijn de leukste dilemma’s op dinsdag (14/11/2017 - Metro)
  Dilemma op Dinsdag is het leukste spel om het begin van de week door te komen. Wij hebben daarom op deze toepasselijke dag voor jou de leukste vraagstukken verzameld. Sinds 2013 schotelen de grapjassen achter de Facebookpagina Dilemma op Dinsdag ons elke week een heerlijk dilemma voor. Het concept is simpel: je krijgt twee situaties voorgeschoteld die even (on)aantrekkelijk zijn en je móét kiezen. Ideaal om te weten waar de prioriteiten van je crush, familieleden of vrienden liggen. 1 of 20 Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Facebook / Dilemma op Dinsdag Lees ook : Hartverscheurende festivaldilemma’s
  [naar artikel]
 2. Is Afghanistan een humanitair dilemma? China roept IMF en Wereldbank op financiële steun te hervatten (28/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Is Afghanistan een humanitair dilemma? China roept IMF en Wereldbank op financiële steun te hervatten De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, roept het IMF en de Wereldbank op om hun financiële steun aan Afghanistan te hervatten. Sinds de overname door de taliban hebben alle internationale instellingen hun geldstromen naar Afghanistan stilgelegd. Sindsdien kreunt het land onder geldtekorten en hongersnood, kan de internationale gemeenschap de Afghaanse bevolking helpen zonder […] Lees dit artikel: Is Afghanistan een humanitair dilemma? China roept IMF en Wereldbank op financiële steun te hervatten
  [naar artikel]
 3. Hongercrisis in Brazilië verergert: Brazilianen zoeken voedselresten tussen karkassen van geslachte dieren (04/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Foto’s genomen door de Braziliaanse journalist Domingos Peixoto tonen hoe de Braziliaanse hongercrisis in ernst toeneemt. Zo werden sommige Brazilianen gedwongen om voedselresten te zoeken tussen de karkassen van geslachte dieren. De inwoners van het land hebben sinds het begin van de coronapandemie ernstig te lijden onder de hongercrisis, die door de stijgende inflatie alleen maar verergert.
  [naar artikel]
 4. Hoe terugtrekking Amerikaanse troepen uit Afghanistan kan zorgen voor opstoot van terrorisme in het Westen (14/04/2021 - Express)
  De aanslagen van 9/11 brachten in 2001 Amerikaanse troepen naar Afghanistan voor wat uitdraaide op een oorlog die nu al twee decennia duurt. Het besluit van president Biden om de VS-strijdkrachten terug te trekken tegen dit najaar, roept alvast een belangrijke vraag op: wordt Afghanistan weer een veilige haven voor terroristen en zal deze beslissing […] The post Hoe terugtrekking Amerikaanse troepen uit Afghanistan kan zorgen voor opstoot van terrorisme in het Westen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Slangen op maandag. Hoe ver weg zijn de taliban? (16/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe ver weg is Afghanistan? Dat ligt eraan hoe hoog de prijs wordt die het westen zal betalen wanneer de taliban heel Afghanistan onder controle hebben. Met de moslimextremisten van de taliban wordt het land een mogelijke vrijhaven voor internationaal terrorisme. De regio rond Afghanistan zal verder destabiliseren en nieuwe vluchtelingenstromen dienen zich aan. Afghanistan is dus behoorlijk dichtbij.
  [naar artikel]
 6. 18 militairen gedood in Afghanistan (24/02/2018 - VRT NWS)
  In Afghanistan zijn 18 militairen gedood bij een aanval door de Taliban. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Defensie. Ze werden aangevallen in het westen van Afghanistan.
  [naar artikel]
 7. Ethische dilemma’s voor ziekenhuizen: UZ Gent stelt niet-dringende opnames uit (15/10/2020 - De Morgen)
  Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma’s. ‘Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.’
  [naar artikel]
 8. Helikoptercrash in Afghanistan eist 25 slachtoffers (31/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de crash van een legerhelikopter in het westen van Afghanistan zijn de 25 inzittenden omgekomen. Dat melden plaatselijke ambtenaren.
  [naar artikel]
 9. Elf politiemensen gedood bij aanval van taliban in westen van Afghanistan (19/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een aanval van de taliban heeft in het westen van Afghanistan het leven gekost aan minstens elf politiemensen. Dat heeft de lokale overheid...
  [naar artikel]
 10. Minstens 11 doden bij aanslag op bus in Afghanistan (06/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens 11 burgers zijn omgekomen, onder wie vrouwen en kinderen, bij de explosie van een bus in het westen van Afghanistan.
  [naar artikel]
 11. Vijf doden bij crash legerhelikopter in westen van Afghanistan (15/09/2018 - Metro)
  In Afghanistan zijn vijf inzittenden van een legerhelikopter omgekomen nadat het toestel in de westelijke provincie Farah neerstortte. Het gaat om de twee piloten en drie sluipschutters van het Afghaanse leger. Het toestel zou kort daarvoor onder vuur zijn genomen door opstandelingen van de taliban, zo melden de autoriteiten. Op minder dan één week tijd kwamen daarmee in de provincie al minstens 29 leden van de veiligheidstroepen om het leven. bron: Belga Het bericht Vijf doden bij crash legerhelikopter in westen van Afghanistan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Twintig buspassagiers in Afghanistan ontvoerd (06/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het westen van Afghanistan zijn 20 passagiers van een reizigersbus vermoedelijk door talibanstrijders ontvoerd. De gewapende overvallers dwongen...
  [naar artikel]
 13. Opnieuw aanslag op NAVO-basis Afghanistan (23/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Op een militaire basis in de provincie Herat, in het westen van Afghanistan, is gisteren een Tsjechische soldaat om het leven gekomen toen een...
  [naar artikel]
 14. Taliban-offensief in Afghanistan breidt uit tijdens onderhandelingen met VS (06/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Militanten van de taliban hebben Farah, een stad in het westen van Afghanistan, aangevallen. De aanval is de laatste in een rij van aanvallen op...
  [naar artikel]
 15. Ethische dilemma’s voor ziekenhuizen: enkel nog urgente zorg in UZ Gent (15/10/2020 - De Morgen)
  Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma’s. ‘Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.’
  [naar artikel]
 16. Minstens 25 doden na explosie nabij school in Kaboel, Afghanistan (08/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een explosie nabij een school in het westen van de hoofdstad Kaboel, Afghanistan, zijn minstens 25 mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Afghanistan zaterdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 17. INTERVIEW. Politicoloog Criekemans over Afghanistan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren” (15/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat nu, nu de taliban weer voet aan de grond heeft in Afghanistan? “Als het nieuwe regime weer een aantrekkingspool wordt van radicale strijders, zal noch het Westen, noch Rusland dit lang kunnen tolereren”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven). Hij is zeer streng voor president Joe Biden. “De beslissing van Biden om alle strijdkrachten weg te halen, is tot dusver de grootste strategische blunder van het Westen deze eeuw.”
  [naar artikel]
 18. Veertigtal doden bij aanval van taliban op veiligheidsposten in Afghanistan (14/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zeker 37 leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten zijn om het leven gekomen bij aanvallen van talibanstrijders op veiligheidsposten in het zuiden en westen van Afghanistan. Dat zeggen de lokale autoriteiten dinsdag.
  [naar artikel]
 19. Komt er een nieuwe "war on terror"? En welke rol kan of moet het Westen nog spelen in Afghanistan? (27/08/2021 - VRT NWS)
  Volgens de Nederlandse professor en terreurexperte Beatrice De Graaf moet het Westen afleren om grote utopische idealen in de rest van de wereld na te streven of op te leggen. Dat is haar conclusie na het debacle van 20 jaar "strijd tegen terreur" in Afghanistan die volgens haar volledig ontspoord was. Ze staat voor een realistische terugkeer naar de 19e eeuwse geopolitiek met oog voor onze belangen en zonder grote ideologische conflicten uit te vechten.
  [naar artikel]
 20. Minstens 22 doden na aardbevingen in Afghanistan (17/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  In het westen van Afghanistan zijn maandag bij twee aardbevingen minstens 22 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld.
  [naar artikel]
 21. Minstens 12 doden na aardbeving in Afghanistan (17/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het westen van Afghanistan zijn maandag minstens twaalf mensen om het leven gekomen bij een aardbeving. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld.
  [naar artikel]
 22. Er zijn nog optimisten in Afghanistan (12/04/2019 - De Morgen)
  De meeste Afghanen vrezen een burgeroorlog als de westerse landen in 2014 hun gevechtstroepen terugtrekken. Toch zijn er ook optimisten die, bewust teruggekeerd uit het Westen, een zaak opzetten in Afghanistan.
  [naar artikel]
 23. Hongkong is dilemma voor Chinese regering in Peking: militair ingrijpen of niet? (15/08/2019 - De Morgen)
  De aanhoudende onrust in Hongkong stelt de Chinese regering in Peking voor een dilemma: hard ingrijpen of niet? De orde herstellen of chaos op straat tolereren?
  [naar artikel]
 24. Ethische dilemma’s voor ziekenhuizen: enkel nog urgente nieuwe opnames in UZ Gent (15/10/2020 - De Morgen)
  Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma’s. ‘Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.’
  [naar artikel]
 25. België evacueerde bijna 500 kinderen, nog zeker 55 mensen achtergebleven in Afghanistan (27/08/2021 - De Morgen)
  Duizenden aan het westen gelieerde Afghanen proberen Afghanistan te ontvluchten via de luchthaven van hoofdstad Kaboel, nadat de moslimfundamentalistische taliban er in sneltempo de macht hebben overgenomen. Ons land heeft besloten de evacuaties vanuit Afghanistan te beëindigen. België heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd.
  [naar artikel]
 26. Westen bijna weg uit Afghanistan, talloze burgers blijven achter (30/08/2021 - Knack)
  Dinsdag vertrekken de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Evacuaties van burgers zijn al gestopt. Europese landen, waaronder België, hebben nog burgers ter plaatste die weg willen.
  [naar artikel]
 27. Westen bijna weg uit Afghanistan, vele burgers blijven achter (30/08/2021 - Knack)
  Dinsdag vertrekken de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Evacuaties van burgers zijn al gestopt. Europese landen, waaronder België, hebben nog burgers ter plaatste die weg willen.
  [naar artikel]
 28. ▶ Evacuaties beëindigd wegens terreurdreiging: volg hier de zitting in de Kamer over de situatie in Afghanistan (26/08/2021 - De Morgen)
  Duizenden aan het westen gelieerde Afghanen proberen Afghanistan te ontvluchten via de luchthaven van hoofdstad Kaboel, nadat de moslimfundamentalistische taliban er in sneltempo de macht hebben overgenomen. Ons land heeft besloten de evacuaties vanuit Afghanistan te beëindigen. België heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd.
  [naar artikel]
 29. Mijn voor veiligheidstroepen doet bus ontploffen in Afghanistan: vooral vrouwen en kinderen bij slachtoffers (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het westen van Afghanistan zijn minstens acht doden en veertig gewonden gevallen toen een bus op een mijn reed. De meeste slachtoffers zijn...
  [naar artikel]
 30. Taliban verjaagd uit Farah in Afghanistan: minstens 35 doden (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Afghaans leger en Amerikaanse troepen hebben de taliban teruggedrongen bij de provincie Farah, in het westen van Afghanistan. De taliban hadden...
  [naar artikel]
 31. Minstens twaalf doden na aardbeving in Afghanistan (17/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het westen van Afghanistan zijn maandag minstens twaalf mensen om het leven gekomen bij een aardbeving. Dat hebben de lokale autoriteiten meegedeeld.
  [naar artikel]
 32. VN: Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan (26/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: VN: Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordhoogte bereikt, stelt een nieuw rapport van de Verenigde Naties. “Het nastreven van een militaire oplossing zal het lijden van het Afghaanse volk alleen maar vergroten.” Een recordaantal Afghaanse burgers is om het leven gekomen en gewond geraakt bij hevige gevechten […] Lees dit artikel: VN: Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan
  [naar artikel]
 33. Het grote dilemma van Veronique uit ‘Familie’ (27/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaanderen leeft al wekenlang mee met haar hartverscheurende dilemma. Kiest Veronique in ‘Familie’ voor de brave Mathias of voor de eeuwige verleider Lars? Volgt ze haar verstand of toch haar hart? In Dag Allemaal vertelt actrice Sandrine André (44) dat ze dat dilemma ook herkent uit haar echte leven.
  [naar artikel]
 34. Het grote dilemma van Veronique uit ‘Familie’ (27/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen leeft al wekenlang mee met haar hartverscheurende dilemma. Kiest Veronique in ‘Familie’ voor de brave Mathias of voor de eeuwige verleider Lars? Volgt ze haar verstand of toch haar hart? In Dag Allemaal vertelt actrice Sandrine André (44) dat ze dat dilemma ook herkent uit haar echte leven.
  [naar artikel]
 35. Twintig buspassagiers in Afghanistan ontvoerd (06/01/2018 - Knack)
  In het westen van Afghanistan zijn 20 passagiers van een reizigersbus vermoedelijk door talibanstrijders ontvoerd. De gewapende overvallers dwongen de buschauffeur zaterdag op de snelweg van Kaboel naar Herat in de provincie Farah te stoppen, aldus de gouverneur. Niemand eiste voorlopig de verantwoordelijkheid op.
  [naar artikel]
 36. “De komst van Dries Van Langenhove stelt Francken voor een dilemma” (10/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Niet zo heel lang geleden was Dries Van Langenhove nog de zelfverklaarde bodyguard van Theo Francken (N-VA). Nu is zijn opdracht de voormalige staatssecretaris pijn te doen in zijn eigen provincie. Francken staat daar nu voor een dilemma. Niets doen betekent dat hij kiezers kan verliezen op rechts. Schuift hij zelf naar rechts op, dan riskeert hij centrumkiezers te bruuskeren.
  [naar artikel]
 37. Aanval tegen buitenlandse toeristen in Afghanistan (04/08/2016 - De Redactie)
  In het westen van Afghanistan is een bus met westerse toeristen in een hinderlaag gelopen van de talibanrebellen. Een aantal toeristen liep lichte verwondingen op. De toeristen worden nu opgevangen in een Italiaans militair ziekenhuis en zullen naar de hoofdstad Kaboel worden overgebracht.
  [naar artikel]
 38. Taliban veroveren nu ook Herat, derde grootste stad van Afghanistan (12/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban zetten hun offensief voort: donderdag is Herat, de op twee na grootste stad van Afghanistan, gevallen. De stad in het westen van het land viel enkele uren na Ghazni, 150 kilometer ten zuidwesten van Kaboel. Sinds vorige week vrijdag hebben de taliban zeker tien van de 34 provinciale hoofdsteden veroverd. De opmars van de jihadisten valt samen met het vertrek van de internationale soldaten die jarenlang gelegerd waren in Afghanistan.
  [naar artikel]
 39. 16 Belgen geëvacueerd uit Afghanistan met Nederlands vliegtuig, 1 Belg met Franse vlucht (18/08/2021 - De Morgen)
  De taliban hebben in sneltempo de macht overgenomen in Afghanistan nu de Amerikaanse troepen - na 20 jaar aanwezigheid - het land verlaten hebben. Er zijn nog duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen in de hoofdstad die het land proberen te ontvluchten, uit angst voor straffen van de taliban.
  [naar artikel]
 40. Kan je koosjer surfen? 'Wie te veel vragen stelt, kan het geloof schade toebrengen' (04/03/2019 - Knack)
  De democratisering van het internet stelt ultraorthodoxe joden voor een moreel dilemma. Naast een onuitputtelijke bron van informatie is het internet namelijk ook een poel van 'negatieve invloeden'. We staken ons licht op in een van de grootste ultraorthodoxe gemeenschappen van Europa: die van Antwerpen.
  [naar artikel]
 41. Minstens 2 doden bij aanval van kamikazes op moskee in Afghanistan (25/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Twee kamikazes hebben zondag een sjiitische moskee in Herat, in het westen van Afghanistan, aangevallen. Daarbij zijn minstens twee mensen gedood...
  [naar artikel]
 42. VS: 'IS-chef in Afghanistan gedood' (15/07/2017 - Knack)
  Het Amerikaanse leger heeft bij een bombardement dinsdag in de Afghaanse provincie Kunar Abu Sayed gedood, de nieuwe leider van Islamitische Staat in Afghanistan (Daesh Korasan). Dat stelt het Pentagon vrijdag.
  [naar artikel]
 43. Belgisch leger wil vier vliegtuigen naar Afghanistan sturen voor evacuaties (16/08/2021 - VRT NWS)
  Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) stelt voor om vier vliegtuigen van het Belgische leger naar Afghanistan te sturen. Er staat ook een militaire eenheid klaar om de evacuatie vanaf de luchthaven van Kaboel mee te helpen organiseren, zegt ze. Buitenlandse Zaken krijgt intussen tientallen vragen van Belgen die nog in Afghanistan zijn en problemen ondervinden.
  [naar artikel]
 44. 16 Belgen geëvacueerd uit Afghanistan met Nederlands vliegtuig: eerste Belgische vluchten vertrokken (18/08/2021 - De Morgen)
  De taliban hebben in sneltempo de macht overgenomen in Afghanistan nu de Amerikaanse troepen - na 20 jaar aanwezigheid - het land verlaten hebben. Er zijn nog duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen in de hoofdstad die het land proberen te ontvluchten, uit angst voor straffen van de taliban.
  [naar artikel]
 45. 16 Belgen geëvacueerd uit Afghanistan met Nederlands vliegtuig: eerste Belgische vluchten vertrokken (18/08/2021 - De Morgen)
  De taliban hebben in sneltempo de macht overgenomen in Afghanistan nu de Amerikaanse troepen - na 20 jaar aanwezigheid - het land verlaten hebben. Er zijn nog duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen in de hoofdstad die het land proberen te ontvluchten, uit angst voor straffen van de taliban.
  [naar artikel]
 46. Amerikanen bombarderen Afghaanse IS-tak (28/08/2021 - De Morgen)
  Duizenden aan het westen gelieerde Afghanen proberen Afghanistan te ontvluchten via de luchthaven van hoofdstad Kaboel, nadat de moslimfundamentalistische taliban er in sneltempo de macht hebben overgenomen. Ons land heeft besloten de evacuaties vanuit Afghanistan te beëindigen. België heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd.
  [naar artikel]
 47. Vandaag spoedzitting G7 over Afghanistan, maar westen staat eigenlijk machteloos tegenover taliban (24/08/2021 - De Morgen)
  De G7 vergadert dinsdag over de crisis in Afghanistan. De Britse premier Johnson wil dat de Amerikaanse troepen blijven na 31 augustus, maar de taliban hebben al laten weten dat hiervan geen sprake kan zijn. Hoe kan de impasse worden doorbroken? En wat willen de taliban?
  [naar artikel]
 48. Ex-militair over de fouten van het Westen in Afghanistan: 'Tijd was altijd aan de kant van de taliban' (01/09/2021 - Knack)
  Na twintig jaar oorlog hebben de westerse troepen Afghanistan verlaten. Legerkolonel buiten dienst Roger Housen was een van de eerste Belgen die er tijdens het begin van oorlog voet aan grond zette. 'De Afghaanse regering was zo erg als de pest, maar de taliban niet zo erg als de cholera.'
  [naar artikel]
 49. Minstens 7 doden en tientallen gewonden na explosie autobom in Afghanistan (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de explosie van een zware autobom zijn zondagochtend minstens zeven mensen gedood in Ghor, een provincie in het westen van Afghanistan. Minstens 73 anderen raakten gewond, melden de gezondheidsdiensten van Ghor.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.