Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
20:07 uur

Ken je Xinix, de blinde monniksgier nog? Zoo en Planckendael op zoek naar voornamen met een X

Gazet van Antwerpen

14/01/2022 - 17:08

Pasgeboren dieren in de Zoo en Planckendael krijgen dit jaar een voornaam die begint met een X. Vind die maar eens. Om de 26 jaar kampen ze in Antwerpen en Muizen met hetzelfde probleem, al stuurden de fans dit keer al massaal hun voorstellen binnen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wilde monniksgier strijkt neer in Vlaanderen (09/05/2019 - De Standaard)
  Een zeldzame wilde monniksgier is neergestreken in Heist-op-den-Berg. Het is pas de tweede keer dat een wilde monniksgier in België wordt gezien.
  [naar artikel]
 2. Monniksgier strijkt voor tweede keer ooit neer in België (10/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een zeldzame wilde monniksgier is neergestreken in Heist-op-den-Berg. Het is pas de tweede keer dat een wilde monniksgier in België wordt gezien.
  [naar artikel]
 3. Monniksgieren bezorgen Zoo en Planckendael twee primeurs (18/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Twee primeurs in één klap voor de Antwerpse Zoo en Planckendael. Jarenlange inspanningen rond de kweek van monniksgieren resulteerden in mei 2019 in vier jonge gieren die komende zomer in Bulgarije in de natuur worden uitgezet. Bovendien deden wetenschappers van de Zoo een unieke DNA-analyse op een uitgekipt ei van een monniksgier om het geslacht van kuikens sneller te bepalen.
  [naar artikel]
 4. Monniksgier strijkt neer in Heist-op-den-Berg: "Een topmoment" (09/05/2019 - VRT NWS)
  In Heist-op-den-Berg is een monniksgier neergestreken, een bedreigde grote roofvogel. Het is nog maar de tweede keer ooit dat een wilde monniksgier in ons land gezien wordt. "Een topmoment voor vogelliefhebbers", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt
  [naar artikel]
 5. Zoo en Planckendael zoeken opvolger voor olifantenfluisteraar (16/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Zoo en Planckendael zijn op zoek naar nieuwe verzorgers. Vooral voor de olifanten, want Planckendael verwacht een babyboom met drie drachtige vrouwtjes. In Antwerpen wenkt stilaan het pensioen voor Marcel, de nestor onder de olifantenfluisteraars.
  [naar artikel]
 6. Blinde man op zoek naar reddende engel nadat hij op het nippertje ontsnapt aan botsing met trein (16/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaan Mike Wyatt is in het bezit van een goede engelbewaarder. De blinde man kwam vorige week donderdag aan het treinstation van Peoria, Illinois net niet onder een trein terecht doordat een vriendelijke man hem nog op tijd weg kon trekken. Sinds het incident is hij op zoek naar de persoon die zijn leven heeft gered.
  [naar artikel]
 7. Oudsbergenaar spot 2 zeldzame gieren op akker in Hees (21/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Hees, bij Bilzen, hebben vogelspotters maandagavond een vale gier en een monniksgier gezien. Het is nog maar de derde waarneming van een monniksgier in België en een primeur voor Limburg.
  [naar artikel]
 8. Indrukwekkende reis van monniksgier Brinzola komt na de doortocht in België abrupt tot een einde (17/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De reis van de exotische (lees: Spaanse) monniksgier - die in mei 2019 heel wat kijklustige vogelaars lokte na haar landing in België – kent een...
  [naar artikel]
 9. Primeur in Limburg: twee zeldzame gieren gespot (21/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In het Limburgse Hees, bij Bilzen, hebben vogelspotters maandagavond een vale gier en een monniksgier gezien. Het is nog maar de derde waarneming van een monniksgier in België en een primeur voor Limburg.
  [naar artikel]
 10. Vogelspotters komen massaal kijken naar verloren gevlogen ‘Vrouwtje van Batman’ (09/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een zeldzame wilde monniksgier heeft Heist-op-den-Berg gekozen als nieuwe (tijdelijke) verblijfplaats. Het dier werd sinds woensdag tientallen keren opgemerkt. Het is pas de tweede keer dat een wilde monniksgier in België wordt gezien. Heel wat nieuwsgierige vogelaars uit het hele land kwamen dan ook een kijkje nemen.
  [naar artikel]
 11. Eén inclusieve Vlaamse cultuur? Ga op zoek naar de 'blinde vlekken' die dat vandaag onmogelijk maken (17/08/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider3.demorgen-cdn.be/photo/een-inclusieve-vlaamse-cultuur-ga-op-zoek-naar-de-blinde-vlekken-die-dat-vandaag-onmogelijk-maken/mruw6lzwhe2dsobvgq3s6rsxf43dimq/256d52222433f7272b52c525e055cd8eb43fdcbcc410c4231f2665c0220660f8/fitwidth_642x0_69498547.jpg?v=pU6QqdT
  [naar artikel]
 12. Sint-Truiden serveert driegangenmenu in pikdonkere kamer (29/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op 21 en 22 oktober organiseert de stad Sint-Truiden ‘Dinner in the Dark’. In een pikdonkere ruimte proeven bezoekers van hoogstaande gerechtjes en ondervinden zo hoe blinde of slechtziende mensen zich daarbij voelen. ‘Dinner in the Dark’ is een samenwerkingsinitiatief van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap, de stad Sint-Truiden, Xinix en ‘t Veilinghuis.
  [naar artikel]
 13. Planckendael nog steeds op zoek naar exotische vogels die ontsnapten: "Als het vriest kunnen de vogels de winter niet overleven"   (11/09/2020 - VRT NWS)
  Dierenpark Planckendael in Muize, bij Mechelen, is nog steeds op zoek naar 22 tropische vogels die na een zware storm in februari uit hun volière zijn kunnen ontsnappen. De tijd dringt, vertelt biologe en vogelcurator Marleen Huyghe. “Met de winter op komst wordt het moeilijker om te kunnen overleven, alles zal afhangen van het weer en of het vriest.”
  [naar artikel]
 14. OPROEP. Heb jij je kind een originele naam gegeven? (05/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Uit cijfers van Statbel blijkt dat het aantal verschillende voornamen in Vlaanderen de afgelopen 30 jaar geëxplodeerd is van 40.000 naar meer dan 100.000. Steeds vaker gaat het dan om buitengewone namen. Nog nooit zijn we het zo ver en zo exotisch gaan zoeken voor de voornamen van onze kinderen.
  [naar artikel]
 15. Planckendael zoekt olifantenverzorger: een droomjob tot je de stal moet uitmesten (17/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Deze winter nog volgt een olifantenbabyboom in Planckendael, dus is de dierentuin op zoek naar nieuwe verzorgers. Een populair postje, maar voor u begint te dromen over knuffelen met Kai-Mooks kalfje moet u ook weten dat het hard werken is. De stal uitmesten is evengoed part of the job.
  [naar artikel]
 16. Planckendael zoekt nog steeds naar dieren die in februari ontsnapten: “Nog 22 vogels te weinig” (11/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Dierenpark Planckendael is nog steeds op zoek naar 22 van de 48 vogels die in februari konden ontsnappen nadat een volière bij een zware storm beschadigd was geraakt. “We hebben intussen 25 dieren opnieuw in de volière kunnen plaatsen”, zegt vogelcurator Marleen Huyghe. “Bij een strenge winter vrees ik dat de dieren het niet halen.”
  [naar artikel]
 17. Rechter geeft blinde kinderen gelijk: "Vlaanderen discrimineert blinde scholieren" (03/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Drie blinde kinderen in het reguliere onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het
  [naar artikel]
 18. Eerste beelden van nieuw zebraveulentje in Planckendael (27/11/2018 - VRT NWS)
  Heugelijk nieuws uit dierenpark Planckendael. Daar is Tamu geboren, een grévyebra. Grévyzebra's zijn met uitsterven bedreigd, het is dan ook een belangrijke geboorte voor Planckendael.
  [naar artikel]
 19. Ontsnapte incastern uit zoo Planckendael duikt op in Maasmechelse bedrijfshal (28/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een van de ontsnapte incastern van de zoo van Planckendael is opgedoken in een bedrijfshal in Maasmechelen. De vogel werd naar het Natuurhulpcentrum gebracht. Sil en co schoten intussen ook de mensen van Planckendael ter hulp om vogels uit de beschadigde kooi weg te vangen.
  [naar artikel]
 20. Verkeersagressie: ook blinde man moet het ontgelden (17/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Deze opmerkelijke beelden werden dit weekend gemaakt in Parijs. Een blinde man en zijn begeleider willen een zebrapad oversteken, maar worden de pas afgesneden door een auto. De bestuurder van die auto stopt vrijwel meteen om verhaal te halen bij de blinde man, die met zijn stok op de auto zou getikt hebben. Meteen wordt de bestuurder agressief en haalt hij uit naar de begeleider van de blinde man. Ook de blinde man zelf wordt verbaal aangevallen. Op de beelden is te zien hoe een oudere dame, vermoedelijk de passagier van de wagen, helpt om de kwade chauffeur te bedaren.
  [naar artikel]
 21. Bonobobaby geboren in Planckendael (08/08/2017 - De Standaard)
  In Planckendael heeft bonobovrouwtje Djanoa op woensdag 2 augustus een baby ter wereld gebracht. Dat heeft het Mechelse dierenpark Planckendael bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 22. Zo(o) schattig: Planckendael verwelkomt nieuwe koala (20/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Zoo Planckendael heeft goed nieuws! In de buidel van Alinga zit een koalababy verstopt. Op beelden, verspreid door Planckendael, zie je hoe het kleintje af en toe eens komt piepen. En als het geen zin heeft om naar buiten te komen, ligt ie lustig te woelen in de buidel van mama lief.
  [naar artikel]
 23. Café doet online oproep om eigenaar van mama's laatste brief aan kinderen te vinden (06/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Australisch café is op zoek naar de rechtmatige eigenaar van een wellicht heel waardevolle brief. Op de gele envelop staan drie voornamen, en...
  [naar artikel]
 24. Hoogzwangere Kai-Mook zoekt nieuwe verzorger (16/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nu de bevalling van Kai-Mook nadert, zijn ze in de Antwerpse Zoo en Dierenpark Planckendael op zoek naar een nieuwe olifantenverzorger. Met drie baby-olifanten op komst, zijn daar helpende handen zeker welkom. Ook bij de reptielen en de vogels zoeken ze extra personeel en bij de olifanten in Planckendael, want daar gaat verzorger Marcel (65) volgend jaar met pensioen.
  [naar artikel]
 25. Bestuurder maait blinde man bijna van het voetpad en stapt uit om klappen uit te delen (17/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een ongezien geval van verkeersagressie in de straten van Parijs. Een blinde man en zijn begeleider willen een zebrapad oversteken. Een zwarte audi snijdt hen brutaal de pas af en maait hen haar zo na van de weg. De blinde man tikt met zijn stok tegen de auto. De woedende chauffeur van de wagen stapt uit en valt de begeleider van de blinde aan.
  [naar artikel]
 26. Bestuurder maait blinde man bijna van het voetpad en stapt uit om klappen uit te delen (17/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een ongezien geval van verkeersagressie in de straten van Parijs. Een blinde man en zijn begeleider willen een zebrapad oversteken. Een zwarte audi snijdt hen brutaal de pas af en maait hen haar zo na van de weg. De blinde man tikt met zijn stok tegen de auto. De woedende chauffeur van de wagen stapt uit en valt de begeleider van de blinde aan.
  [naar artikel]
 27. Planckendael verwelkomt bedreigd zebraveulentje (27/11/2018 - De Standaard)
  In Planckendael bij Mechelen is vorige week een zebraveulentje geboren. Het gaat om een nieuwe telg van de familie grévyzebra’s van het dierenpark, een bedreigde soort die Planckendael steunt door deel te nemen aan een kweekprogramma.
  [naar artikel]
 28. Planckendael verwelkomt bedreigd zebraveulentje (27/11/2018 - De Standaard)
  In Planckendael bij Mechelen is vorige week een zebraveulentje geboren. Het gaat om een nieuwe telg van de familie grévyzebra’s van het dierenpark, een bedreigde soort die Planckendael steunt door deel te nemen aan een kweekprogramma.
  [naar artikel]
 29. Ooievaarskolonie van Planckendael breidt verder uit naar 77 nesten (07/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  De ooievaarskolonie in Planckendael heeft zich verder uitgebreid en vestigt opnieuw een record. Dit jaar telt het dierenpark 77 nesten, elf meer dan in 2019. “Dat belooft alvast voor het aantal jongen die nu volop komen piepen uit hun ei”, zegt Ilse Segers, woordvoerster van ZOO Planckendael.
  [naar artikel]
 30. Planckendael ringt dit jaar zo'n 100 ooievaarskuikens (18/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Verzorgers bij dierenpark Planckendael zijn naar jaarlijkse gewoonte weer in de hoogtewerker gekropen om de ooievaarsjongen van dit broedseizoen te...
  [naar artikel]
 31. Zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael coronavrij verklaard na mestonderzoek (06/05/2021 - VRT NWS)
  Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben de voorbije maanden meststalen van alle zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael onderzocht op zoek naar sporen van het coronavirus. Alle 1.116 testen waren negatief. "De resultaten zijn een bijzonder goede zaak voor onze dierentuinen, die zich streng aan de coronamaatregelen houden", zegt Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur.
  [naar artikel]
 32. ‘Vlaanderen discrimineert blinde scholieren’ (03/07/2017 - De Standaard)
  Drie blinde kinderen in het regulier onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het gelijk.
  [naar artikel]
 33. Olivia en Arthur populairste voornamen in 2018 (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Twee nieuwe namen stonden in 2018 helemaal bovenaan de lijst van populairste voornamen die aan pasgeborenen werden gegeven in Vlaanderen. Olivia...
  [naar artikel]
 34. Dit zijn de populairste voornamen in Vlaanderen dit jaar (30/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Mila en Lucas zijn anno 2016 de populairste voornamen voor meisjes en jongens in Vlaanderen. Dat blijkt uit de gegevens van Kind & Gezin, het
  [naar artikel]
 35. Olivia en Noah opnieuw populairste voornamen (27/12/2021 - De Standaard)
  Net als vorig jaar prijken Olivia en Noah boven aan de lijst van de populairste voornamen voor pasgeborenen in ons land.
  [naar artikel]
 36. Girafje verongelukt in Planckendael (13/08/2016 - De Standaard)
  In dierenpark Planckendael in Mechelen is de amper één jaar oude giraf Qalimba om het leven gekomen door een ongeval. Volgens Planckendael bleef het jonge vrouwtje vrijdag rond 16 uur met haar nek achter het hekwerk van het verblijf hangen. Hulp kon niet meer baten.
  [naar artikel]
 37. “Vlaanderen discrimineert blinde scholieren” (03/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Drie blinde kinderen in het reguliere onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het gelijk. Dat meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 38. “Vlaanderen discrimineert blinde scholieren” (03/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Drie blinde kinderen in het reguliere onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het gelijk. Dat meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 39. 'Vlaanderen discrimineert blinde scholieren' (03/07/2017 - Knack)
  Drie blinde kinderen in het reguliere onderwijs stapten naar de rechter om aangepaste begeleiding af te dwingen. Die stelt hen nu volledig in het gelijk. Dat meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 40. Dit waren in 2019 de populairste voornamen voor baby’s (27/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Olivia en Arthur waren in 2019 de populairste voornamen die ouders hun pasgeborenen gaven. Mila en Emma vervolledigen het podium bij de meisjes, Liam en Noah bij de jongens. Dat meldt Kind & Gezin.
  [naar artikel]
 41. Dit waren in 2019 de populairste voornamen voor baby’s (27/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Olivia en Arthur waren in 2019 de populairste voornamen die ouders hun pasgeborenen gaven. Mila en Emma vervolledigen het podium bij de meisjes, Liam en Noah bij de jongens. Dat meldt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 42. Waarom worden er minder Kevins geboren? Welke namen zijn echt uniek? En welke namen mogen niet? De evolutie van voornamen (25/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het is de oernaam, het was de eerste, ze is de alleenheerser. De naam ‘Maria’ torent boven alle voornamen uit in Vlaanderen. Maar de voorsprong slinkt. Twee jaar corona heeft tot een ware kaalslag geleid, met 8.000 Vlaamse Maria’s minder. De sterkste daler bij de mannen? Jozef. Maar er zijn nog andere opvallende vaststellingen: alles over de evolutie van de voornamen in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 43. Dit waren in 2020 de populairste voornamen voor baby’s (28/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Olivia en Noah waren het afgelopen jaar de populairste voornamen die ouders hun baby’s gaven. Mila en Marie vervolledigen de top drie bij de meisjes, Arthur en Jules bij de jongens. Dat meldt Kind en Gezin in een persbericht.
  [naar artikel]
 44. Dit waren in 2020 de populairste voornamen voor baby’s (28/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Olivia en Noah waren het afgelopen jaar de populairste voornamen die ouders hun baby’s gaven. Mila en Marie vervolledigen de top drie bij de meisjes, Arthur en Jules bij de jongens. Dat meldt Kind en Gezin in een persbericht.
  [naar artikel]
 45. Ooievaarskolonie in Planckendael piekt als nooit tevoren (07/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De ooievaars in dierenpark Planckendael laten zich niet uit hun lood slaan door de coronacrisis. Integendeel, het ooievaarsgeklepper klonk nooit eerder zo luid. De ooievaarskolonie van Planckendael breidt nog verder uit en vestigt opnieuw een record. Dit jaar telt Planckendael maar liefst 77 nesten in het park. Dat zijn elf nesten meer dan in 2019 en dat belooft alvast voor het aantal jongen die nu volop komen piepen uit hun ei.
  [naar artikel]
 46. Ooievaarskolonie in Planckendael piekt als nooit tevoren (07/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ooievaars in dierenpark Planckendael laten zich niet uit hun lood slaan door de coronacrisis. Integendeel, het ooievaarsgeklepper klonk nooit eerder zo luid. De ooievaarskolonie van Planckendael breidt nog verder uit en vestigt opnieuw een record. Dit jaar telt Planckendael maar liefst 77 nesten in het park. Dat zijn elf nesten meer dan in 2019 en dat belooft alvast voor het aantal jongen die nu volop komen piepen uit hun ei.
  [naar artikel]
 47. Opnieuw een olifantje overleden in Planckendael (27/06/2018 - De Morgen)
  In dierenpark Planckendael is opnieuw een babyolifantje overleden. Tarzen was elf weken oud. Het overlijden is een nieuwe klap voor Planckendael, na de overlijdens van twee andere olifanten en leeuwin Rani, die vorige week werd doodgeschoten nadat ze ontsnapt was.
  [naar artikel]
 48. Ouders van blinde kinderen dagvaarden overheid (20/04/2017 - De Standaard)
  De ouders van enkele blinde kinderen hebben een proces aangespannen tegen de Vlaamse Gemeenschap wegens niet toegankelijk onderwijs. Ze vinden dat hen als blinde en slechtziende de essentiële ondersteuning wordt ontzegd om van een volwaardige schoolopleiding te kunnen genieten.
  [naar artikel]
 49. Protest aan Planckendael voor leeuwin Rani: ‘Alle dierentuinen dicht’ (23/06/2018 - De Standaard)
  Een dertigtal actievoerders hield zaterdagmiddag een protestactie aan de ingang van de zoo van Planckendael. Bezoekers kregen een roos om bij het verblijf van de leeuwen neer te leggen. ‘Wij eisen de sluiting van Planckendael en alle andere dierentuinen in de wereld.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.