Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
20:48 uur

Volgens Bart De Wever moet PFOS-onderzoekscommissie uitmaken of ambtenaren fouten maakten (en hij denkt van wel)

VRT NWS

14/01/2022 - 18:32

De ambtenarij, die moet volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) de focus zijn van de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams parlement. En op de vraag of die het goed deed, antwoordt De Wever onomwonden "nee". Over de politieke verantwoordelijkheid had De Wever een veel minder uitgesproken mening. "Ik ga hier niemand met de vinger wijzen", zei hij in de onderzoekscommissie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. LIVE. Bart De Wever in onderzoekscommissie: wat wist hij over PFOS-schandaal? (14/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  In de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement is vandaag Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te gast. Wat wist hij over de vervuiling op de site van 3M? U kunt de hoorzitting hierboven live volgen.
  [naar artikel]
 2. Bart De Wever bij PFOS-onderzoekscommissie: “Ik kan geen vertrouwen meer hebben in de voorzitter” (14/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever had tijdens een hoorzitting van de onderzoekscommissie PFOS in het Vlaams parlement felle kritiek op Hannes Anaf (Vooruit). De aanleiding is een interview van de commissievoorzitter in weekblad ‘Humo’.
  [naar artikel]
 3. Bart De Wever bij PFOS-onderzoekscommissie: “Ik kan geen vertrouwen meer hebben in de voorzitter” (14/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever had tijdens een hoorzitting van de onderzoekscommissie PFOS in het Vlaams parlement felle kritiek op Hannes Anaf (Vooruit). De aanleiding is een interview van de commissievoorzitter in weekblad ‘Humo’.
  [naar artikel]
 4. Live | Bart De Wever straks in onderzoekscommissie: wat wist hij over PFOS-schandaal? (14/01/2022 - De Standaard)
  In de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement is vandaag Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te gast. Wat wist hij over de vervuiling op de site van 3M? U kunt vanmiddag de hoorzitting hierboven live volgen. 
  [naar artikel]
 5. Met Bart De Wever komen vanaf vandaag politieke kopstukken aan het woord in PFOS-commissie: wie wist wat wanneer? (14/01/2022 - VRT NWS)
  Vandaag is Antwerps burgemeester Bart De Wever te gast in de PFOS-onderzoekscommissie. De Wever zal daar ongetwijfeld moeten uitleggen wat hij wanneer wist over de PFOS-vervuiling in en om het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Met de komst van De Wever gaat de commissie een nieuwe fase in: de komende twee weken geven een sliert toppolitici tekst en uitleg over hun betrokkenheid in het dossier. Maar de vraag is en blijft: zal deze onderzoekscommissie tot op het bot gaan en namen van verantwoordelijken noemen? We zetten de feiten nog eens op een rij.
  [naar artikel]
 6. Bart De Wever naar PFOS-Onderzoekscommissie (14/01/2022 - Express)
  Het is deze week de beurt aan de politici, om voor de PFOS-Onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement te verschijnen. Maandag verscheen al de burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver (Groen). Vandaag komt Bart De Wever (N-VA), als Antwerpse burgemeester aan bod. Hij kon maandag niet, omdat hij in quarantaine zat.  De Wever zal er tekst en uitleg […]
  [naar artikel]
 7. Bart De Wever (N-VA) bijt van zich af op PFOS-gemeenteraad: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’ (22/06/2021 - De Morgen)
  Wat wist u over de PFOS-vervuiling? Waarom heeft u niet eerder gecommuniceerd? Welke maatregelen zal u nemen? In een spoedzitting werd Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond overstelpt met vragen van de oppositie. ‘U wilt geen paniekvoetbal. Maar dit lijkt op blind voetballen.’ Volgens De Wever plaatst hij in elk dossier de volksgezondheid voorop, en zal de onderzoekscommissie dat ook duidelijk maken.
  [naar artikel]
 8. Pas herstelde Bart De Wever begint hoorzitting PFOS-schandaal met felle aanval (14/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever moet vrijdagmiddag getuigen voor de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie over de PFOS-affaire. Hij begon de sessie met een scherpe aanval tegen de voorzitter van de commissie, Hannes Anaf (Vooruit), en tegen het commissielid dat de verslagen opmaakt, Mieke Schauvliege (Groen).
  [naar artikel]
 9. De Wever over PFOS-vervuiling: “Ik trek fluitend naar onderzoekscommissie” (18/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trekt “fluitend” naar de onderzoekscommissie die wordt opgericht over de PFOS-vervuiling op en rond de Oosterweelwerf. Dat heeft hij verklaard in een interview met Het Nieuwsblad. De Wever zegt geen schrik te hebben om voor de commissie te verschijnen en er geen enkel probleem mee te hebben daar zijn rol toe te lichten.
  [naar artikel]
 10. Bart De Wever over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Ik trek fluitend naar onderzoekscommissie” (18/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft geen schrik om voor de onderzoekcommissie over het PFOS-schandaal te verschijnen. Dat zegt hij een interview dat zaterdag in Het Nieuwsblad verschijnt. Hij heeft een ijzersterk dossier over de werken aan Oosterweel, maakt hij zich sterk. En hij heeft er geen enkel probleem mee om zijn rol toe te lichten aan de onderzoekscommissie. “Ik trek er fluitend heen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 11. De Wever "fluitend" naar onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling (18/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trekt "fluitend" naar de onderzoekscommissie die wordt opgericht over de PFOS-vervuiling op en rond de Oosterweelwerf. Dat heeft hij verklaard in een interview met Het Nieuwsblad. De Wever zegt geen schrik te hebben om voor de commissie te verschijnen en er geen enkel probleem mee te hebben daar zijn rol toe te lichten.
  [naar artikel]
 12. Bart De Wever in PFOS-debat: 'Ik word niet graag voor leugenaar uitgemaakt' (22/06/2021 - Knack)
  Tijdens een door de oppositie afgedwongen extra zitting van de Antwerpse gemeenteraad heeft het stadsbestuur zich verdedigd in het PFOS-dossier. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beet van zich af en herhaalde dat de Vlaamse onderzoekscommissie duidelijk zal maken dat hij zich niets te verwijten heeft.
  [naar artikel]
 13. De Wever: ‘Geen vertrouwen meer in voorzitter PFOS-commissie’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams parlement, heeft de wind van voren gekregen van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Aanleiding is een interview van Anaf in Humo.
  [naar artikel]
 14. PFOS-commissie ontvangt politici (11/01/2022 - Express)
  Bart De Wever was gisteren immers niet in het Vlaams Parlement, waar hij ook is gevraagd door de Onderzoekscommissie rond PFOS. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever komt vrijdag aan de beurt, in een hoorzitting die ongetwijfeld stevig zal gevolgd worden. Opvallend was dat gisteren de burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver, zijn onschuld kwam uitschreeuwen. […]
  [naar artikel]
 15. LIVE. Voormalige ministers ondervraagd in onderzoekscommissie PFAS-PFOS (17/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  In de lente van 2021 bleek dat de grond die moest verzet worden om de Oosterweelverbinding aan te leggen, vervuild is met PFOS. Het Vlaams Parlement richtte een onderzoekscommissie op om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor die verontreiniging. De commissie ondervroeg afgelopen vrijdag Bart De Wever in een verhitte hoorzitting. Maandag zijn Ben Weyts, Joke Schauvliege, Jo Vandeurzen en Bart Tommelein - de bevoegde ministers uit de zittingsperiode 2014-2019 - aan de beurt. Volg de zitting hier live vanaf 9 uur.
  [naar artikel]
 16. LIVE. Voormalige ministers ondervraagd in onderzoekscommissie PFAS-PFOS (17/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Vlaams Parlement richtte een onderzoekscommissie op om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de PFOS-verontreiniging. In 2021 bleek namelijk dat de grond die verzet moest worden om de Oosterweelverbinding aan te leggen daarmee vervuild is. Afgelopen vrijdag werd Bart De Wever (N-VA) verhoord. Maandag is het de beurt aan Ben Weyts (N-VA), Joke Schauvliege (CD&V), Jo Vandeurzen (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld). Zij waren de bevoegde ministers uit de zittingsperiode 2014-2019. Volg de zitting hier live vanaf 9u.
  [naar artikel]
 17. Bart De Wever over PFOS-vervuiling: “Oosterweel stilleggen zou een ramp zijn” (19/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Tot voor kort wist amper iemand wat het wilde zeggen, nu beheerst PFOS alle krantenkoppen. En Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zal het geweten hebben. Het schandaal gaat recht naar het hart van zijn Oosterweelverbinding, waarvoor zijn partij al jaren voluit ten strijde trekt. “Ze mogen mij alles vragen”, zegt hij. “Ik trek fluitend naar de onderzoekscommissie.”
  [naar artikel]
 18. Het interview dat Bart De Wever ontstemt: ‘Zeggen dat Oosterweel een mooi ecologisch project is, zoals hij beweert, is de mensen bedriegen’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Bart De Wever (N-VA) is zijn hoorzitting in de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams parlement begonnen met een uithaal naar voorzitter Hannes Anaf (Vooruit). De aanleiding is een interview van Anaf, samen met Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), over de PFOS-zaak in Humo. Dat interview kunt u hieronder integraal lezen.
  [naar artikel]
 19. Het interview dat Bart De Wever ontstemt: ‘Demir lijkt nu ambitieus en kordaat, maar we zullen zien hoeveel van onze aanbevelingen ze realiseert’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Bart De Wever (N-VA) is zijn hoorzitting in de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams parlement begonnen met een uithaal naar voorzitter Hannes Anaf (Vooruit). De aanleiding is een interview van Anaf, samen met Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), over de PFOS-zaak in Humo. Dat interview kunt u hieronder integraal lezen.
  [naar artikel]
 20. De Wever bijt van zich af in gemeenteraad over PFOS-dossier: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’ (21/06/2021 - De Standaard)
  Tijdens een door de oppositie afgedwongen extra zitting van de Antwerpse gemeenteraad heeft het stadsbestuur zich maandagavond verdedigd in het PFOS-dossier. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beet van zich af en herhaalde dat de Vlaamse onderzoekscommissie duidelijk zal maken dat hij zich niets te verwijten heeft.
  [naar artikel]
 21. De Wever bijt van zich af op Antwerpse gemeenteraad: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’ (22/06/2021 - De Morgen)
  Wat wist u over de PFOS-vervuiling? Waarom heeft u niet eerder gecommuniceerd? Welke maatregelen zal u nemen? In een spoedzitting werd Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond overstelpt met vragen van de oppositie. ‘U wilt geen paniekvoetbal. Maar dit lijkt op blind voetballen.’ Volgens De Wever plaatst hij in elk dossier de volksgezondheid voorop, en zal de onderzoekscommissie dat ook duidelijk maken.
  [naar artikel]
 22. 3M moet tweede keer naar PFOS-onderzoekscommissie komen (06/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse chemieconcern 3M, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de historische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, moet een tweede keer naar de PFOS-PFAS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement komen.
  [naar artikel]
 23. 3M moet tweede keer naar PFOS-onderzoekscommissie komen (06/09/2021 - De Standaard)
  Het Amerikaanse chemieconcern 3M, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de historische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, moet een tweede keer naar de PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement komen.
  [naar artikel]
 24. De Wever over PFOS-affaire: “Zuhal Demir ging werk maken van haar temperament. Er is nog marge” (19/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tot voor kort wist amper iemand wat het wilde zeggen, nu beheerst PFOS alle krantenkoppen. En Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zal het geweten hebben. Het schandaal gaat recht naar het hart van zijn Oosterweelverbinding, waarvoor zijn partij al jaren voluit ten strijde trekt. “Ze mogen mij alles vragen”, zegt hij. “Ik trek fluitend naar de onderzoekscommissie.”
  [naar artikel]
 25. Politieke traagheid, vage normen en geheime afspraken: dit zijn de cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 26. Politieke traagheid, vage normen en geheime afspraken: dit zijn de cruciale vragen voor de PFOS-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 27. Onderzoekscommissie PFOS vrijdag van start, wellicht met Vooruit op voorzittersstoel (21/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van de 'parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS'. Die commissie moet het dossier onderzoeken van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, in de omgeving van de fabriek van 3M. De commissie zal bestaan uit vijftien leden leden. Nu vrijdag beginnen ze eraan.
  [naar artikel]
 28. De Wever (N-VA) over PFOS-dossier: 'Saneringsorm in Antwerps woongebied nergens overschreden' (20/06/2021 - Knack)
  Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) hebben metingen uitgewezen dat de saneringsnorm voor PFOS nergens wordt overschreden in woongebied in Antwerpen. Dat heeft hij zondag verklaard in De Zevende Dag.
  [naar artikel]
 29. Bart De Wever: “PFOS-norm in Antwerps woongebied nergens overschreden” (20/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Metingen hebben uitgewezen dat de saneringsnorm voor PFOS nergens wordt overschreden in woongebied in Antwerpen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever zondag verklaard in De Zevende Dag. Hij haalde er uit naar de groenen. Die trekken aan de alarmbel in Antwerpen, terwijl ze in buurgemeente Zwijndrecht al langer op de hoogte waren van een mogelijk probleem met PFOS, aldus de N-VA-voorzitter.
  [naar artikel]
 30. Bart De Wever: “PFOS-norm in Antwerps woongebied nergens overschreden” (20/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Metingen hebben uitgewezen dat de saneringsnorm voor PFOS nergens wordt overschreden in woongebied in Antwerpen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever zondag verklaard in ‘De Zevende Dag’. Hij haalde er uit naar de groenen. Die trekken aan de alarmbel in Antwerpen, terwijl ze in buurgemeente Zwijndrecht al langer op de hoogte waren van een mogelijk probleem met PFOS, aldus de N-VA-voorzitter.
  [naar artikel]
 31. Bart De Wever (N-VA) al in 2017 op de hoogte over PFOS-vervuiling: "Maar niet aan ons om te reageren" (17/06/2021 - VRT NWS)
  Het Antwerpse stadsbestuur weet al sinds 2017 dat er problemen zijn met PFOS in Zwijndrecht. Dat blijkt uit een mail van bouwheer Lantis aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepenen Koen Kennis (N-VA) en Marc Van Peel (CD&V). Het kabinet De Wever bevestigt het nieuws aan Radio 2 Antwerpen en zegt dat het dat nooit ontkend heeft.
  [naar artikel]
 32. 3M moet tweede keer naar PFOS-onderzoekscommissie komen (06/09/2021 - De Tijd)
  20:58 Het Amerikaanse chemieconcern 3M moet opnieuw naar de onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in het Vlaams Parlement komen. De 3M-top gaf de eerste keer te weinig antwoorden, zegt de commissievoo...
  [naar artikel]
 33. Bart De Wever: ‘Waarschuwingsmail PFOS over extra maatregelen nooit gekregen’ (20/06/2021 - De Standaard)
  ‘Oosterweel is de good guy’, zegt Bart De Wever. Waarom hij zelf niet eerder communiceerde over het vervuilende PFOS ? De mail die waarschuwde voor eieren en het laten spelen van kinderen, heeft hij ‘nooit gekregen’.
  [naar artikel]
 34. Bart De Wever over PFOS-problematiek: “Kan me niet inbeelden dat iemand zo dom zou zijn” (03/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft in De Ochtend op Radio 1 nog eens zwaar uitgehaald naar CD&V in de saga rond PFOS in Zwijndrecht. “Ik kan me niet voorstellen dat beleidsmakers zo dom zijn dat ze Oosterweel zullen stilleggen.”
  [naar artikel]
 35. Onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling van start: vijf vragen en antwoorden (25/06/2021 - VRT NWS)
  Vandaag gaat de "parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS" officieel van start. Die commissie moet proberen bloot te leggen wie welke verantwoordelijkheid had en heeft in de vervuiling op en rond de site van het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er op Vlaams niveau nog eens een onderzoekscommissie is geweest.
  [naar artikel]
 36. PFOS-vervuiling: Parlementaire onderzoekscommissie start vrijdag 25 juni (21/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag het licht op groen gezet voor de oprichting van de ‘parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS’. Die commissie moet het dossier van de PFOS-vervuiling onderzoeken. De commissie zal bestaan uit 15 leden. De installatievergadering is op vrijdag 25 juni en ten laatste tegen 31 januari 2022 moet er eindverslag klaar zijn. Dat staat in een persbericht van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.
  [naar artikel]
 37. ‘Het is ongezien dat een commissievoorzitter zo uit zijn rol valt’: De Wever zegt vertrouwen op in Hannes Anaf (14/01/2022 - De Morgen)
  Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams parlement, heeft de wind van voren gekregen van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Aanleiding is een interview van Anaf in Humo.
  [naar artikel]
 38. De Wever (N-VA) over PFOS-dossier: 'Saneringsnorm in Antwerps woongebied nergens overschreden' (21/06/2021 - Knack)
  Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) hebben metingen uitgewezen dat de saneringsnorm voor PFOS nergens wordt overschreden in woongebied in Antwerpen. Dat heeft hij zondag verklaard in De Zevende Dag.
  [naar artikel]
 39. PFOS-onderzoekscommissie loopt op laatste benen: geen afrekening, wel grote impact door PFOS-affaire (17/01/2022 - De Morgen)
  In de PFOS-onderzoekscommissie was het aan de oud-ministers om te getuigen. Wie had gehoopt op de grote antwoorden of een politieke afrekening, was eraan voor de moeite. ‘Met de kennis van 2017, had ik hetzelfde gedaan.’
  [naar artikel]
 40. Bart De Wever over PFOS-problematiek: “Kan me niet inbeelden dat iemand zo dom zou zijn om Oosterweel stil te leggen” (03/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft in De Ochtend op Radio 1 nog eens zwaar uitgehaald naar CD&V in de saga rond PFOS in Zwijndrecht. “Ik kan me niet voorstellen dat beleidsmakers zo dom zijn dat ze Oosterweel zullen stilleggen.”
  [naar artikel]
 41. Bart De Wever over PFOS-vervuiling: “Multinational is inderdaad zeer goed weggekomen tot heden” (20/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “De inzichten over de PFOS-vervuiling zijn veel te laat doorgesijpeld in Europa, en Vlaanderen is geen uitzondering. Daardoor zijn we nu lelijk in verlegenheid gebracht.” Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever in De Zevende Dag. Hij vindt dat de politiek daaruit lessen moet trekken, zodat er niet pas vandaag aan een sterke juridische positie moet worden gewerkt “ten opzichte van multinationals die inderdaad zeer goed zijn weggekomen tot heden”.
  [naar artikel]
 42. Bart De Wever overstelpt met vragen over PFOS tijdens spoedzitting (22/06/2021 - De Morgen)
  Wat wist u over de PFOS-vervuiling? Waarom heeft u niet eerder gecommuniceerd? Welke maatregelen zal u nemen? In een spoedzitting werd Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond overstelpt met vragen van de oppositie. ‘U wilt geen paniekvoetbal. Maar dit lijkt op blind voetballen.’
  [naar artikel]
 43. Besluit niet te communiceren over PFOS-vervuiling was politiek: ook OVAM wijst naar Schauvliege (CD&V) en Weyts (N-VA) (01/10/2021 - VRT NWS)
  Als er niet gecommuniceerd werd over de PFOS-vervuiling in en om de fabriek van 3M in Zwijndrecht, is dat omdat de politiek dat besliste. Volgens afvalstoffenmaatschappij OVAM, dat de bodemonderzoek doet, beslisten in 2017 Joke Schauvliege (toen minister van Leefmilieu voor CD&V) en Ben Weyts (toen minister van Mobiliteit voor N-VA) om dat niet te doen. Dat zegde de top van OVAM in de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Maar OVAM denkt dat het ook niet nodig was om te communiceren, want volgens haar stelde de PFOS-vervuiling geen risico voor mensen.
  [naar artikel]
 44. Joke Schauvliege vindt niet dat ze fouten maakte in PFOS-dossier: "Ik zou het vandaag opnieuw zo doen" (17/01/2022 - VRT NWS)
  Dé hoofdrolspeler in de hele PFOS-saga - voormalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) - vindt dat ze geen fouten maakte in het PFOS-dossier. Tot nog toe gaf ze weinig commentaar, maar vandaag zit ze in de onderzoekscommissie en daar zei ze: "Zou ik het, met de kennis van 2017, opnieuw zo doen? Ja. Zou ik het opnieuw zo doen met de kennis van 2022? Nee."
  [naar artikel]
 45. Bart De Wever: ‘Norm voor PFOS in Antwerps woongebied nergens overschreden’ (20/06/2021 - De Morgen)
  Metingen hebben uitgewezen dat de saneringsnorm voor PFOS nergens wordt overschreden in woongebied in Antwerpen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever zondag verklaard in De Zevende Dag.
  [naar artikel]
 46. De Wever legt laatste hand aan Vlaamse coalitiepuzzel (01/08/2019 - De Tijd)
  22:39 Vlaams Formateur Bart De Wever (N-VA) moet nog kiezen of hij doorgaat met Zweeds-bis of CD&V dumpt voor de sp.a. En hij moet nog uitmaken wie minister-president wordt: hijzelf of Jan Jambon.
  [naar artikel]
 47. PFOS-onderzoekscommissie op ‘studiereis’ in Zwijndrecht (25/06/2021 - De Morgen)
  De parlementaire onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling start met een studieronde, met ook een plaatsbezoek aan de 3M-site en de omgeving. Vanaf half augustus wordt de rol van 3M en de politiek tegen het licht gehouden.
  [naar artikel]
 48. Politiek en administratie reageren na "Pano" over falende milieucontroles: "Anonieme getuigen kunnen info doorgeven" (23/09/2021 - VRT NWS)
  Zowel voormalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) als de voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie Hannes Anaf (Vooruit) willen dat de ambtenaren die gisteren getuigden in "Pano" hun informatie doorgeven aan de onderzoekscommissie. In de reportage vertelden verschillende ambtenaren dat het niet altijd mogelijk is om de vervuiling van bedrijven goed te controleren, door besparingen en terughoudende leidinggevenden.
  [naar artikel]
 49. Heeft OVAM fouten gemaakt in PFOS-dossier? "We gaan luisteren", aldus ministers bij aankomst extra ministerraad (14/06/2021 - VRT NWS)
  Sinds 14 uur zitten Vlaamse ministers samen in een extra ministerraad. Die werd samengeroepen naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, en de politieke rel over een mogelijke onderzoekscommissie daarover. De ogen zijn vooral gericht op afvalmaatschappij OVAM, die moet op de ministerraad uitleg komen geven. De ministers waren bijzonder karig met commentaar bij hun aankomst op de ministerraad. "Het gaat hier niet over fouten, we willen informatie", liet minister Demir (N-VA) kort optekenen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.