Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 January 2022
23:53 uur

Goudraffinaderij mag nog drie jaar in Joodse wijk blijven: “Tevreden? Nee, we willen dat het bedrijf onmiddellijk sluit”

Gazet van Antwerpen

14/01/2022 - 19:11

Goudraffinaderij Value Trading krijgt van de provincie een nieuwe omgevingsvergunning voor maximum drie jaar. “Met als voorwaarde dat het bedrijf binnen de maand een plan van aanpak moet voorleggen voor de herlokalisatie of stopzetting van het bedrijf”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). De Joodse gemeenschap reageert teleurgesteld. Zij hoopte op een onmiddellijke sluiting. “In drie jaar tijd kunnen er nog veel mensen ziek worden”, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Omstreden goudraffinaderij in Joodse wijk mag nog drie jaar blijven (14/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Goudraffinaderij Value Trading mag nog drie jaar lang haar activiteiten uitvoeren in de Jacob Jacobsstraat, in het midden van de Joodse wijk in Antwerpen. Dat heeft de provincie vandaag beslist, zo vernam onze redactie uit betrouwbare bron. De afgelopen weken kwam er fel protest uit de Joodse gemeenschap tegen de aangevraagde verlenging van de omgevingsvergunning door Value Trading.
  [naar artikel]
 2. Bewoners Joodse wijk willen goudraffinaderij weg uit stadscentrum: “Ze maken ons ziek” (16/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Tientallen joods-orthodoxe bewoners die rondom goudraffinaderij Value Trading in de Jacob Jacobsstraat in Antwerpen wonen, hielden dinsdagavond een protestmoment. Ze willen de raffinaderij weg uit hun buurt omdat die volgens hen verantwoordelijk zou zijn voor een “onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen door kanker”. De raffinaderij organiseerde op haar beurt een infoavond om de bewoners gerust te stellen. “Deze bewering is niet wetenschappelijk onderbouwd.”
  [naar artikel]
 3. “Zoveel mensen met kanker, dat is toch niet normaal?” Joodse buurtbewoners willen dat goudraffinaderij Value Trading naar industriezone verhuist (03/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een onverklaarbaar hoog aantal kankerdoden in de Joodse wijk lokt hevig protest uit tegen goudraffinaderij Value Trading. Het bedrijf, bekend onder de oude naam Tony Goetz, vraagt een hernieuwing van zijn vergunning. Vrijdag ligt die voor advies op de tafel van het college. Antwerps districtsschepen Samuel Markowitz (Open Vld) en artsen in het UZ Leuven dringen aan op een grondig onderzoek naar een mogelijke link tussen de raffinage en de kankers.
  [naar artikel]
 4. Protest tegen goudraffinaderij in woonwijk houdt aan: “Oogt als een kantoor, maar achter de gevel zit een chemische fabriek” (19/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Zondag kwamen opnieuw burgers, voornamelijk Joodse, samen aan de Jacob Jacobsstraat in Antwerpen om te betogen tegen de aanwezigheid van goudraffinaderij Value Trading in de buurt. “We steken geen politiecombi’s in brand en we vernielen geen etalages, maar protesteren zullen we blijven doen.”
  [naar artikel]
 5. Joodse gemeenschap in Antwerpen ongerust over beveiliging: “We willen geen speelbal zijn” (23/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft maandag samengezeten met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap rond de beveiliging van de Joodse wijk. “We willen geen speelbal zijn tussen de bestuursniveaus”, zegt Philippe Scharf van het Forum der Joodse Organisaties.
  [naar artikel]
 6. Burgemeester De Wever kwaad over uitblijven beveiliging Joodse wijk: “Dit is woordbreuk van de minister” (20/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In september verdwijnen de militairen uit de Antwerpse Joodse wijk en de beloofde vervanging door de federale regering komt er niet. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beschuldigt federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) van woordbreuk. “Dit terwijl in september er meerdere Joodse feestdagen zijn die bijzondere veiligheidsmaatregelen vergen”, zegt De Wever.
  [naar artikel]
 7. “Slag in gezicht joodse gemeenschap en Antwerpse politie”: Bart De Wever clasht met Annelies Verlinden nu ze elke federale steun voor beveiliging joodse wijk intrekt (20/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse politie staat er vanaf 1 september alleen voor om de joodse wijk te beveiligen. De federale overheid trekt na bijna 7 jaar alle militairen terug en zorgt niet voor een alternatief. Burgemeester Bart De Wever tilt daar zwaar aan. “Dit is woordbreuk van de minister (Annelies Verlinden) en een slag in het gezicht van de joodse gemeenschap en de Antwerpse politie.”
  [naar artikel]
 8. Vandaal Antwerpse Joodse wijk schendt plaatsverbod en wordt aangehouden (14/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De man die begin dit jaar verschillende feiten van vandalisme pleegde in de Joodse wijk in Antwerpen en er ook al eens de hoed van een Joodse man...
  [naar artikel]
 9. Voor de allereerste keer betogen de orthodoxe joden in Antwerpen: “Die goudfabriek maakt ons ziek. Ze moet weg” (17/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Normaal gezien blijven ze het liefst onzichtbaar en op de achtergrond, maar de orthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen heeft voor het eerst ooit betoogd. Tegen een goudsmelterij, waarvan de uitstoot volgens hen tot een hoog aantal overlijdens leidt in de joodse wijk. “Normaal doen we dit niet. Maar de fabriek moet weg.”
  [naar artikel]
 10. Burgemeester De Wever over uitblijven federale beveiliging Joodse wijk: “Onbegrijpelijk en weerzinwekkend” (20/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is scherp over het uitblijven van de beveiliging van de Joodse wijk door de federale regering. “Ik vind dit onbegrijpelijk en weerzinwekkend”, zegt De Wever.
  [naar artikel]
 11. G7 roept Wit-Rusland op migratiecrisis “onmiddellijk” te beëindigen (18/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De G7, de belangrijkste industrielanden, hebben Wit-Rusland donderdag opgeroepen om “onmiddellijk” een einde te maken aan de aanhoudende migratiecrisis aan de grenzen van de Europese Unie. De landen beschuldigden Minsk er ook van de aandacht te willen afleiden van schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht.
  [naar artikel]
 12. Ruzie over bewaking joodse wijk in Antwerpen (16/07/2021 - De Standaard)
  Op 1 september stopt het leger met patrouilleren in de joodse wijk. Maar wie neemt de taak over?
  [naar artikel]
 13. Opnames in Antwerpse Diamantwijk voor prestigieuze Netflix- en VRT-reeks met Kevin Janssens: “Ik woon hier al jaren” (21/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerpen vormt de komende maanden het decor voor niet één, maar twee nieuwe fictiereeksen over de diamantwereld. Dinsdagochtend zijn de opnames begonnen voor Diamonds, een reeks van Eén en Netflix. Kevin Janssens (42) heeft de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in de Joodse wijk. “Midden in de buurt waar ik woon”, zegt de acteur. De regisseur omschrijft de reeks als “The Godfather in de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap”. Ook Amazon werkt aan een reeks over de Antwerpse diamant.
  [naar artikel]
 14. 3M moet lozingen met PFBSA “onmiddellijk” stopzetten (27/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  3M, het bedrijf in Zwijndrecht dat zich al enkele weken in het oog van de storm bevindt naar aanleiding van de lozing van giftige stoffen, moet van de Omgevingsinspectie “onmiddellijk” stoppen met de lozing van PFBSA-stoffen. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 15. Tennis Vlaanderen telt bijna record van 200.000 leden: “Die kaap willen we volgend jaar overschrijden” (27/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De tennis- en padelfamilie in Vlaanderen groeit zienderogen. Het jaar 2021 wordt straks afgeklopt op 198.367 unieke leden. Het stemt Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen, uiterst tevreden dat de stijging zowel bij tennis als padel duidelijk waarneembaar is. “Deze positieve trend moeten we verderzetten”, aldus Kooken. “Volgend jaar willen we de kaap van 200.000 leden overschrijden.”
  [naar artikel]
 16. Joodse gemeenschap in Antwerpen: “We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen” (23/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Op 1 september verdwijnen de laatste militairen uit het straatbeeld en uit de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap slaat alarm. “Wij willen onze kinderen naar school kunnen sturen zonder bang te moeten zijn.”
  [naar artikel]
 17. MR onmiddellijk in de aanval na rapport over kernuitstap, ook Open VLD is niet overtuigd: “Heel ontgoocheld en bezorgd” (03/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  De liberalen blijven met twijfels zitten over de sluiting van de kerncentrales. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, de vurigste tegenstander, trok onmiddellijk in de aanval. Maar ook zijn Vlaamse collega Egbert Lachaert (Open VLD) is niet overtuigd na het rapport van de FOD Economie. “Er moet zekerheid zijn over de gascentrale in Vilvoorde”, zegt hij. “Anders komen we weer uit bij kernenergie.”
  [naar artikel]
 18. Vandaal mag Joodse wijk niet meer in (16/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De burgemeester heeft een 23-jarige man uit Borgerhout een plaatsverbod voor de Joods wijk opgelegd. De man richtte de laatste weken vernielingen aan en viel ook een Joodse man fysiek aan.
  [naar artikel]
 19. Willebroek wil logistiek bedrijf weg na aanhoudende geluidsoverlast: “Dit kan niet ongestraft blijven” (28/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het logistiek bedrijf Kuehne + Nagel moet binnen de drie weken zijn activiteiten aan de Schoondonkweg in Willebroek stopzetten na aanhoudende geluidsoverlast. Dat staat in een lokaal bestuurlijk besluit. “Maandenlang buurtbewoners overlast bezorgen, met niet-vergunde activiteiten, kan niet ongestraft blijven”, stelt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).
  [naar artikel]
 20. “Ze spelen met je voeten”: vakbonden eisen strengere regels tegen misbruik dagcontracten (15/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Elke dag met een nieuw contract aan de slag moeten, en dat vaak voor weken en maanden. Het is in bedrijven al lang geen uitzondering meer. Brigitte (54) werkt zo al drie jaar voor hetzelfde Lummense bedrijf: “Ik kan amper iets plannen”, getuigt ze. De drie grote vakbonden willen strengere regels.
  [naar artikel]
 21. Camera’s in Antwerpse joodse wijk controleren nu synagogegangers (13/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De veiligheidscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden.
  [naar artikel]
 22. Bernd Hollerbach enkel tevreden met winst tegen Seraing: “Anders blijven we onder druk staan” (21/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  STVV speelt zaterdag een belangrijk duel tegen degradatiekandidaat Seraing. Dat beseft Bernd Hollerbach als geen ander. “We spelen tegen een directe concurrent en we spelen thuis”, sprak de STVV-coach op zijn persconferentie. “We moeten winnen, anders blijven we onder druk staan. Een seizoen als het vorige willen we kost wat kost vermijden.”
  [naar artikel]
 23. Minister Demir: 3M moet lozingen met PFBSA “onmiddellijk” stopzetten (27/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  3M, het bedrijf in Zwijndrecht dat zich al enkele weken in het oog van de storm bevindt naar aanleiding van de lozing van giftige stoffen, moet van de Omgevingsinspectie “onmiddellijk” stoppen met de lozing van PFBSA-stoffen. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 24. Barakken van nazikamp Auschwitz beklad met anti-Joodse leuzen: “Schandelijk” (05/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Negen houten barakken van het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen zijn beklad met onder meer anti-Joodse leuzen. De directie van het huidige herdenkingsmonument en museum noemt de vernielingen “een schandelijke aanval” en “extreem pijnlijk”.
  [naar artikel]
 25. Goudsmelterij in Antwerpen roept vragen op: “Ik zie de laatste zes jaar een onafgebroken stroom patiënten met een bepaald type kanker” (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Joodse wijk in Antwerpen protesteren inwoners tegen een nieuwe vergunning voor een goudsmelterij, die ze verantwoordelijk achten voor kankers. Het bedrijf weerlegt alle bezorgdheden, maar specialisten van UZ Leuven vragen om ‘ernstig onderzoek’. De familie Goetz heeft bovendien een reputatie van witwaspraktijken en conflictmineralen.
  [naar artikel]
 26. Goudsmelterij in Antwerpen roept vragen op: “Ik zie de laatste zes jaar onafgebroken stroom patiënten met bepaald type kanker” (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Joodse wijk in Antwerpen protesteren inwoners tegen een nieuwe vergunning voor een goudsmelterij, die ze verantwoordelijk achten voor kankers. Het bedrijf weerlegt alle bezorgdheden, maar specialisten van UZ Leuven vragen om ‘ernstig onderzoek’. De familie Goetz heeft bovendien een reputatie van witwaspraktijken en conflictmineralen.
  [naar artikel]
 27. ‘Sexy’ reclame gevandaliseerd in joodse wijk (10/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Op de Plantin en Moretuslei is een reclamepaneel met een vrouw in bikini gevandaliseerd. Het paneel staat in de joods wijk vlak bij het Stadspark. Toeval of niet, enkele weken geleden raakte bekend dat de chassidische gemeenschap een overeenkomst heeft met publiciteitsbedrijven om in de joodse wijk geen reclame te hangen van vrouwen in lingerie.
  [naar artikel]
 28. Camera’s in Antwerpse joodse wijk controleren bezoek aan synagoges en feestzalen (13/03/2021 - De Morgen)
  De veiligheidscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurcrisis massaal in de joodse wijk plaatste, dienen nu om te achterhalen of achter de gevels de coronamaatregelen niet overtreden worden. Dat schrijft De Standaard.
  [naar artikel]
 29. Eddy Merckx en Paul Van Himst vurig over “de voetbal en de vélo”: “Remco is een beetje te opvliegend, Eddy” - “Hij zal wel kalmeren, Paul” (16/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De ene omwille van Remco Evenepoel, de andere omdat hij jarig was: Eddy Merckx (76) en Paul Van Himst (78) blijven de kranten halen. Zo gaat dat met iconen — die zijn altijd relevant. Vandaar dat we wat tevreden waren toen Merckx en Van Himst instemden met dit dubbelinterview. Een gesprek over “de vélo en de voetbal”. “Anderlecht is beter dan vorig jaar. En er is nog groeimarge. Maar de titel of zelfs tweede wordt moeilijk.”
  [naar artikel]
 30. Vaccinatiecentra overstelpt met telefoontjes van vaccintwijfelaars: “Eisen onmiddellijk vaccin door coronapas” (04/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Veel vaccinatiecentra krijgen tientallen telefoontjes van vaccintwijfelaars die nu toch ingeënt willen worden om zo een coronapas te bekomen. “Heel wat van die mensen eisen onmiddellijk een vaccin, maar zo werkt het natuurlijk niet”, klinkt het.
  [naar artikel]
 31. Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? “Het verbaast me dat ze zo snel willen schakelen” (18/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet ernaar uit dat Nederland afstevent op een harde lockdown. De grote boosdoener? De omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT), te vergelijken met onze expertengroep GEMS, willen dat vrijwel alles sluit. Enkel de essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten zouden open mogen blijven. “Je kan toch moeilijk bij elke nieuwe variant een lockdown in het leven roepen”, reageert viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 32. Groen wil goudfabriek in het centrum van Antwerpen weg en voert actie tegen verlenging vergunning (12/12/2021 - VRT NWS)
  De goudraffinaderij Value Trading smelt goud en zilver en gebruikt daarvoor een hele resem zeer gevaarlijke en ongezonde producten. Het is een "Klasse 1-bedrijf" dat in de Jacob Jacobstraat ligt, pal in het centrum van de stad. Groen vindt dat zo'n vervuilend bedrijf niet langer in een woonzone kan blijven liggen en eist dat het naar een industriezone verhuist. De partij verzet zich tegen de aanvraag van het bedrijf om haar vergunning nog met 10 jaar te verlengen.
  [naar artikel]
 33. Roberto Martínez ziet “veel positieve” dingen: “De tegengoal is het enige dat ik zou willen vergeten” (16/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een “tevreden” Roberto Martínez na het nochtans matige 1-1-gelijkspel tegen Wales. Vooral de tweede helft viel tegen. “Maar we hebben veel wissels doorgevoerd. Ik was heel blij met ons samenspel”, aldus de bondscoach van de Rode Duivels bij VTM.
  [naar artikel]
 34. Man die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Palestijn Hasan A. is veroordeeld tot 18 maanden waarvan 10 maanden effectief voor het zijn vandalisme in de Joodse wijk in Antwerpen. Hij is...
  [naar artikel]
 35. Nederland stevent af op harde lockdown: hoe kwam het zover? “Het verbaast me dat ze zo snel willen schakelen” (18/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet ernaar uit dat Nederland afstevent op een harde lockdown. De grote boosdoener? De omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT), te vergelijken met onze expertengroep GEMS, willen dat vrijwel alles sluit. Enkel de essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten zouden open mogen blijven. “Je kan toch moeilijk bij elke nieuwe variant een lockdown in het leven roepen”, reageert viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 36. Bioscoop, joodse wijk en station aangevallen: grote rampoefening in Antwerpen (28/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In Antwerpen vond voorbije nacht een grootschalige rampoefening plaats. Antwerpse hulpdiensten oefenden op een terroristische aanval op drie plaatsen: Kinepolis Antwerpen, de joodse wijk én Antwerpen-Centraal. Zowat alle hulpdiensten verleenden hun medewerking, net als 200 figuranten. De politie benadrukt dat de oefening er niet kwam na een concrete dreiging.
  [naar artikel]
 37. Politie legt opnieuw feest stil in Joodse wijk in Antwerpen: “Tafels waren gedekt voor meer dan honderd mensen” (27/11/2020 - VRT NWS)
  In de Joodse wijk in Antwerpen heeft de politie voor de derde keer deze week een feest moeten stilleggen. Toen de agenten het pand konden betreden met behulp van een slijpschijf, waren verschillende gasten al gevlucht. Sommigen hadden zich in het pand verstopt. Zo'n 33 mensen konden al geïdentificeerd worden. De meerderjarigen zullen onmiddellijk gedagvaard worden.
  [naar artikel]
 38. Nabestaanden van notaris die Anne Frank verraden zou hebben, trekken beweringen in twijfel: “Motief klopt niet” (22/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De familie van de Joodse notaris die ervan wordt beschuldigd Anne Frank te hebben verraden, is “van streek” door het nieuws en alle aandacht die er de afgelopen week was. Een kleindochter van Arnold van den Bergh, in de oorlog lid van de Joodse Raad, zegt in The daily mail “beschaamd” te zijn, al twijfelt ze ook aan de waarachtigheid van de onthullingen.
  [naar artikel]
 39. Vluchteling viseert Joodse wijk: interne veiligheidsdienst in opperste staat van paraatheid (11/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, is in hoogste staat van paraatheid nu een 24-jarige erkende vluchteling al een tijdlang voor problemen zorgt in de Joodse wijk.
  [naar artikel]
 40. Vluchteling viseert Joodse wijk: interne veiligheidsdienst in opperste staat van paraatheid (11/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, is in hoogste staat van paraatheid nu een 24-jarige erkende vluchteling al een tijdlang voor problemen zorgt in de Joodse wijk.
  [naar artikel]
 41. Man die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse strafrechter heeft Hasan A. (23) uit Borgerhout veroordeeld voor het belagen van Joodse mensen, het aanzetten tot haat en het aanbrengen van vernielingen in de Joodse wijk. Hij kreeg daarvoor achttien maanden cel, waarvan tien maanden effectief, en een boete van 1.600 euro met uitstel. De man moet zich van de rechtbank ook psychologisch laten begeleiden.
  [naar artikel]
 42. Oudste authentieke apotheek van ons land sluit de deuren, interieur nog zo goed als intact (13/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Apotheek Maus in de Lange Leemstraat in Antwerpen, de oudste authentieke apotheek van ons land, sluit na 150 jaar de deuren. Lieven Maus, vierde generatie, was er 41 jaar actief, in een wijk die niet altijd makkelijk was maar voor hem wel uitdagend: “Toch ga ik het keihard missen.”
  [naar artikel]
 43. Extra veiligheidsmaatregelen in Antwerpse Joodse wijk (03/11/2020 - De Tijd)
  10:12 Daags na de aanslag in Wenen verhoogt de Antwerpse politie de veiligheidsmaatregelen in de Joodse wijk. De aanscherping komt boven op de maatregelen die er eerder al golden. Het dreigingsniveau voor o...
  [naar artikel]
 44. Niemand tevreden, iedereen gefrustreerd: vallen de scherven nog te lijmen na Overlegcomité? “Dit los je niet zomaar op” (06/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het was het “ergste overlegcomité ooit”. Niemand is echt tevreden en het is nog maar de vraag of het overleg van vrijdag iets heeft opgelost. Het heeft vooral veel scherven opgeleverd. In de politiek, bij de experten en in de zorg. En het kost tijd om die te lijmen. “Dit los je niet op één twee drie op”, geeft een regeringsbron aan.
  [naar artikel]
 45. Niemand tevreden, iedereen gefrustreerd: vallen de scherven nog te lijmen na Overlegcomité? “Dit los je niet zomaar op” (06/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het was het “ergste overlegcomité ooit”. Niemand is echt tevreden en het is nog maar de vraag of het overleg van vrijdag iets heeft opgelost. Het heeft vooral veel scherven opgeleverd. In de politiek, bij de experten en in de zorg. En het kost tijd om die te lijmen. “Dit los je niet op één twee drie op”, geeft een regeringsbron aan.
  [naar artikel]
 46. Vandaal die vernielingen aanbracht in Joodse wijk krijgt 18 maanden cel, deels met uitstel (25/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse strafrechter heeft Hasan A. (23) uit Borgerhout veroordeeld voor het belagen van Joodse mensen, het aanzetten tot haat en het aanbrengen van vernielingen in de Joodse wijk. Hij kreeg daarvoor achttien maanden cel, waarvan tien maanden effectief, en een boete van 1.600 euro met uitstel. De man moet zich van de rechtbank ook psychologisch laten begeleiden.
  [naar artikel]
 47. Honderdtal agenten valt binnen op verschillende plaatsen bij grote actie rond beruchte wijk Peterbos: “Wijk terug aan de bewoners geven” (14/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Sinds 5 uur vanochtend zijn een honderdtal agenten van de politiezone Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) binnengevallen op verschillende adressen in en rond Brussel. De huiszoekingen zijn gelinkt aan het dossier ‘Peterbos’. “We willen de inwoners hun veiligheidsgevoel teruggeven.”
  [naar artikel]
 48. Extra veiligheidsmaatregelen in Joodse wijk Antwerpen na terroristische aanslag Wenen (03/11/2020 - VRT NWS)
  De Antwerpse politie heeft bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen in de Joodse wijk naar aanleiding van de terroristische aanslag in Wenen. "De Antwerpse politie is uitgerust met eenheden die daarvoor opgeleid zijn en hopelijk kunnen we ook blijven rekenen op de steun van Defensie", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).
  [naar artikel]
 49. Daders steekpartij nog niet gevat, burgemeester reageert op commotie: “We blijven investeren in veiligheid van de wijk” (25/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De twee daders die zondagavond betrokken waren bij een steekpartij op het perron van het station Mechelen-Nekkerspoel zijn nog niet gevat, maar worden wel intens opgespoord. Dat bevestigde het parket maandag. Ondertussen kondigt burgemeester Alexander Vandersmissen aan dat er extra zal worden ingezet op veiligheid in de wijk. “Maar ook belangrijk is dat er in de wijk momenteel geen enkele criminele hotspot is. Dat de buurt dus niet wordt overspoeld door een bepaalde vorm van criminaliteit”, zegt hij.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.