Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
21:21 uur

‘Als het beleid niets doet, moeten we het zelf doen’: volgens ingenieur Bert Blocken betekent zuivere lucht het einde van de lockdowns

De Morgen

14/01/2022 - 19:18

Dankzij hem zit Wout van Aert perfect aerodynamisch op de fiets. Nu gaat zijn aandacht vooral naar woon-zorgcentra en scholen, waar hij luchtreinigers plaatst. Ingenieur Bert Blocken (47): ‘Als het beleid niets doet, moeten we het zelf doen.’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ingenieur Bert Blocken: ‘Zuivere lucht is het einde van de lockdowns’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Dankzij hem zit Wout van Aert perfect aerodynamisch op de fiets. Nu gaat zijn aandacht vooral naar woonzorgcentra en scholen, waar hij luchtreinigers plaatst. Ingenieur Bert Blocken (47): ‘Als het beleid niets doet, moeten we het zelf doen.’
  [naar artikel]
 2. ‘Bij aerosolen gaat het om de beweging van lucht, om turbulentie. Met alle respect, dat is niet de expertise van virologen’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Dankzij hem zit Wout van Aert perfect aerodynamisch op de fiets. Nu gaat zijn aandacht vooral naar woon-zorgcentra en scholen, waar hij luchtreinigers plaatst. Ingenieur Bert Blocken (47): ‘Als het beleid niets doet, moeten we het zelf doen.’
  [naar artikel]
 3. ‘Bij aerosolen gaat het om de beweging van lucht, om turbulentie. Met alle respect, dat is niet de expertise van virologen’ (14/01/2022 - De Morgen)
  Dankzij hem zit Wout van Aert perfect aerodynamisch op de fiets. Nu gaat zijn aandacht vooral naar woon-zorgcentra en scholen, waar hij luchtreinigers plaatst. Ingenieur Bert Blocken (47): ‘Als het beleid niets doet, moeten we het zelf doen.’
  [naar artikel]
 4. Antwerpse scholen testen luchtreiniging tegen corona: “Ouders willen zelfs crowdfunden” (15/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een coronaveilige én warme klas? Een testproject van ingenieur en ‘ventilatieprof’ professor Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst kent zo veel interesse dat na een paar dagen de inschrijvingen al zijn afgerond. In de provincie Antwerpen doen zo’n vijf gemeenten of scholen mee. “Dit werkt. Filters halen het coronavirus uit de lucht.”
  [naar artikel]
 5. “Experten hebben soms klinkklare onzin verteld”: professor Bert Blocken weet waarom Vlaanderen nog altijd geen ambitieus ventilatiebeleid heeft (30/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige week gooide professor bouwfysica Bert Blocken (TU Eindhoven/KU Leuven) zijn tv-toestel net niet door het raam. “Ik zag wéér dezelfde corona-experten aan tafel zitten die het wéér over dezelfde problemen hadden”, zucht hij. “Waarom eens niet met wetenschappers praten over mogelijke oplossingen?” Welaan, dan. Professor Blocken over één van de remedies voor lange lockdowns en grillige curves: ventilatie. De meest onderschatte dam tegen corona.
  [naar artikel]
 6. De luchtreiniger, een nieuw wapen tegen corona? “Kijk goed naar de technische eigenschappen” (07/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Met goede luchtreinigers kan volgens professor Bert Blocken, ingenieur gespecialiseerd in ventilatie, de horeca op 1 mei opengaan. Maar is dit ook een goede oplossing voor thuis? Moeten we dan allemaal zo’n luchtreiniger in huis halen of heeft dat helemaal geen zin?
  [naar artikel]
 7. 5 vragen aan een bio-ingenieur: "Het zwaar transport kan groener” (21/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een bio-ingenieur verdiept zich in al wat ‘bio’ of levende materie is: bodem, lucht, water, dier en plant, en combineert dit met een sterke...
  [naar artikel]
 8. Hier ademt u propere lucht, deze vier ondernemers investeerden in een luchtreiniger: “Dochter van vriendin met astma kan bij ons nu beter ademen” (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  We hadden al de mondmaskers, de plexi-schermen, de vaccins, de CO2-meter, en nu moet ook de luchtreiniger ons wapenen tegen corona. Volgens ventilatie-expert Bert Blocken is luchtreiniging zelfs de remedie tegen lockdowns. Verplicht is het niet, maar deze vier Vlamingen gingen alvast overstag voor propere lucht. “Ik betaalde vierduizend euro voor mijn luchtreiniger. Als mijn personeel een maand ziek uitvalt, ben ik meer geld kwijt.”
  [naar artikel]
 9. Aan tafel met een bio-ingenieur: "De retailsector moet nú het transport duurzamer maken” (21/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een bio-ingenieur verdiept zich in al wat ‘bio’ of levende materie is: bodem, lucht, water, dier en plant, en combineert dit met een sterke...
  [naar artikel]
 10. Hooggerechtshof India: “Staten moeten voor zuivere lucht zorgen of schade vergoeden” (26/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Indiase staten zullen hun burgers schadevergoeding moeten betalen als ze niet voor zuivere lucht en zuiver water zorgen, zo heeft het...
  [naar artikel]
 11. ‘Dramaqueen’ Sam Gooris krijgt de schrik van z'n leven in ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen’ (19/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Sam Gooris’ staat volgens z'n kinderen gelijk aan ‘dramaqueen’. Shania en Kenji worden dagelijks geconfronteerd met een papa die voor het minste een gat in de lucht springt, en daar willen ze met behulp van ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen’ iets aan doen.
  [naar artikel]
 12. Sprankeltje hoop voor horeca en fitness? Lucht reinigen is véél beter dan ventileren alleen, volgens nieuw onderzoek (05/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Propere lucht hebben we nodig in coronatijden. Daarom zetten we ramen open. Nu blijkt uit onderzoek van professor Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven) dat het reinigen van de lucht met speciale toestellen tot 50% efficiënter is dan ventileren. Een goed reinigingstoestel kan in combinatie met ventilatie 80 tot 90% van de (schadelijke) aerosolen uit de lucht verwijderen. Dat biedt hoop voor plekken die nu ‘onveilig’ zijn.
  [naar artikel]
 13. ‘Een slechte luchtzuiveraar kan meer kwaad dan goed doen’: hierop moet u letten (14/12/2021 - De Morgen)
  Waar goed ventileren moeilijk is, kunnen luchtzuiveraars de blootstelling aan virussen verminderen. Bouwfysicus Bert Blocken vertelt waar u op moet letten.
  [naar artikel]
 14. Ventilatie-expert Bert Blocken: 'Vaccineren én ventileren: dat is de beste exitstrategie' (12/05/2021 - Knack)
  Ventilatie-expert Bert Blocken is ervan overtuigd: alle cafés en restaurants hadden al vroeger volledig kunnen openen als ze hun ventilatie op orde hadden gehad. 'Dit is geen rocketscience.'
  [naar artikel]
 15. Bert onthult geheim over Delphine in ‘Temptation Island’: "Ik twijfel over alles nu” (14/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bert en Delphine trokken eerder al een streep onder hun relatie, maar wagen nu toch hun kans in ‘Temptation Island: Love or Leave’. Na de nieuwe beelden op het kampvuur, vallen de puzzelstukken voor Bert in elkaar. Zo herinnert Bert zich plots iets merkwaardig over ‘zijn’ Delphine, wat hem alleen nog maar meer van slag maakt: “Ik twijfel over alles nu, en daar heeft ze zelf voor gezorgd”, klink het bezorgd.
  [naar artikel]
 16. Live - Nieuw-Zeeland kondigt einde van lockdowns aan en ziet af van ‘zero covid-beleid’ (22/11/2021 - De Morgen)
  Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus loopt weer op in België. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 17. Ouderen en risicogroepen in zelf-isolatie in plaats van lockdowns? Het idee doet de ronde in Frankrijk (19/02/2021 - Express)
  Aangezien we wellicht nog even met Covid-19 zullen moeten leven, stelt de Wetenschapsraad van Frankrijk een alternatief plan voor. Daarbij worden bijvoorbeeld ouderen en risicopatiënten geïsoleerd, zodat er geen verdere lockdowns moeten afgekondigd worden. De Wetenschapsraad in Frankrijk is het adviesorgaan voor de regering tijdens de pandemie. Ze bestaat uit Laetitia Atlani-Duault, Bruno Lina, Franck […] The post Ouderen en risicogroepen in zelf-isolatie in plaats van lockdowns? Het idee doet de ronde in Frankrijk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Bio-ingenieur Damya Laoui (VUB) ontwikkelt kankervaccin op maat: ‘Als ik politicus was, voerde ik meteen een suikertaks in’ (21/10/2021 - De Morgen)
  Van ‘topinnovator’ tot ‘het grootste wetenschapstalent van de Lage Landen’. Bio-ingenieur Damya Laoui (VUB-VIB) oogstte de afgelopen jaren lof met haar immuuntherapieën tegen kanker. Op de Dag tegen Kanker blikt ze hoopvol vooruit: ‘Er komt een dag waarop we met - en niet door - kanker zullen sterven.’
  [naar artikel]
 19. ‘Temptation island’-koppel controleert elkaar 24 op 24: “Tracking-app geïnstalleerd” (27/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdagavond start ‘Temptation island: Love or Leave’ met een dubbelaflevering op Play5 en GoPlay. Daarin ontmoeten we straks Delphine en Bert, die al tien jaar een koppel vormen. Bert doet mee aan ‘Temptation island’ om het vertrouwen van Delphine terug te winnen, want momenteel is dat ver te zoeken. Delphine volgt hem overal en altijd aan de hand van een tracking-app.
  [naar artikel]
 20. Factcheck: Nee, een luchtreiniger versterkt het immuunsysteem niet (20/08/2020 - Knack)
  'Onze toestellen versterken het immuunsysteem', schrijft een bedrijf dat luchtreinigers verdeelt. Nonsens, zeggen specialisten. Luchtreinigers zuiveren de lucht, en zuivere lucht kan zorgen voor gezondere longen. Maar voor het immuunsysteem doet een luchtreiniger niets.
  [naar artikel]
 21. Expert in ventilatie: “Ik zou niet vliegen. Mondmaskers zijn niet genoeg” (26/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven Bert Blocken, gespecialiseerd in ventilatie, heeft in ‘Terzake’ gewaarschuwd dat onzichtbare minuscule druppeltjes mogelijk het coronavirus verspreiden. Blocken pleit daarom alvast voor goede ventilatie. En die is volgens hem niet mogelijk op een vliegtuig.
  [naar artikel]
 22. Expert in ventilatie: “Ik zou niet vliegen. Mondmaskers zijn niet genoeg” (26/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven Bert Blocken, gespecialiseerd in ventilatie, heeft in ‘Terzake’ gewaarschuwd dat onzichtbare minuscule druppeltjes mogelijk het coronavirus verspreiden. Blocken pleit daarom alvast voor goede ventilatie. En die is volgens hem niet mogelijk op een vliegtuig.
  [naar artikel]
 23. ‘We don’t talk about Bruno’ uit Disneyfilm ‘Encanto’ stoot ‘Let It Go’ van de troon (24/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Lees dit artikel op eigen risico, want u zit gegarandeerd met een oorwurm in uw hoofd. Disney doet het weer en slaagt erin om zelfs na de monsterhit ‘Let It Go’ uit ‘Frozen’ zichzelf te overtreffen met een nummer dat het nog beter doet. ‘We Don’t Talk About Bruno’ uit de film ‘Encanto’ verpulvert de hitlijsten over de hele wereld, waaronder ook in ons land.
  [naar artikel]
 24. Luchtfilteringproefproject Bert Blocken en Marc Van Ranst oogst bijval op scholen (15/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het proefproject met luchtfilters in de klas van professor Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven, en viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) kan op zoveel bijval rekenen dat de inschrijvingen al na een paar dagen zijn afgerond. Meer dan dertig gemeenten en scholen zijn geïnteresseerd. Dat meldt Gazet van Antwerpen woensdag.
  [naar artikel]
 25. Gezondheidseconoom Xander Koolman over virus, beleid en maatregelen: ‘Met pillen kunnen we lockdowns vermijden’ (22/11/2021 - De Morgen)
  Ook in Nederland groeit het protest tegen de coronamaatregelen. Gezondheidseconoom Xander Koolman (51) licht toe hoe onze landen ervoor staan. En wat het virus doet met onze economie.
  [naar artikel]
 26. Dit nummer uit Disneyfilm ‘Encanto’ stoot ‘Let It Go’ uit ‘Frozen’ van de troon (24/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Lees dit artikel op eigen risico, want u zit gegarandeerd met een oorwurm in uw hoofd. Disney doet het weer en slaagt erin om zelfs na de monsterhit ‘Let It Go’ uit ‘Frozen’ zichzelf te overtreffen met een nummer dat het nog beter doet. ‘We Don’t Talk About Bruno’ uit de film ‘Encanto’ verpulvert de hitlijsten over de hele wereld, waaronder ook in ons land.
  [naar artikel]
 27. Eindhoven wil fijnstof opzuigen met megastofzuiger (21/12/2017 - Metro)
  De stad Eindhoven plaatst dertig grote stofzuigers in het stadscentrum om fijnstof uit de lucht te halen. Het gaat om een proefproject dat drie maanden duurt. De megastofzuigers komen aan het Stadhuisplein (foto) te staan, zo weet de Volkskrant. Daar is heel wat uitstoot van fijnstof door auto’s die in en uit de parkeergarage rijden. Bovendien blijven de schadelijke stoffen hangen tussen de hoge gebouwen, waardoor er snel een verschil merkbaar zou moeten zijn. Zo wil het stadsbestuur en de TU Eindhoven nagaan of zulke stofzuigers een positief effect hebben. Foto ENS Urban Ionisatie De toestellen zuigen vervuilde lucht op. Vervolgens worden de stofdeeltjes positief geladen, waardoor ze blijven plakken aan een negatief geladen plaats binnenin de apparaten. Daar worden ze dan afgeschraapt, waarna ze als afval bewaard worden. Tot slot blazen de zuigers de gezuiverde lucht opnieuw uit. Het proces waarmee de lucht schoongemaakt wordt, heet ionisatie. Honderden Als de installaties het gewenste effect hebben, zouden er op termijn honderden in het straatbeeld kunnen verschijnen. Maar het is niet de bedoeling dat de hele stad volgestouwd wordt. “Dat is een beetje dweilen met de kraan open”, zegt professor bouwfysica Bert Blocken aan de Volkskrant. “Je moet dit doen op plaatsen waar de vervuiling hoog is.” Bovendien zijn de megastofzuigers zelf ook vervuilend, al zouden ze wel relatief zuinig zijn. “Het hangt er natuurlijk vanaf hoe die energie wordt opgewekt”, aldus Blocken. “Dat zou uiteraard met groene stroom moeten gebeuren.”
  [naar artikel]
 28. Marc Van Ranst slaat handen ineen met ingenieur om corona uit de klas te halen: “Dit is de volgende logische stap” (11/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en ingenieur Bert Blocken (TU Eindhoven/KU Leuven) slaan de handen in ineen om het coronavirus uit het klaslokaal te halen. Met een onderzoek in verschillende Vlaamse scholen hopen ze met harde bewijzen de overheid te overtuigen van het nut van luchtreinigers. “Na de CO2-meters is dit een logische volgende stap”, zegt Van Ranst.
  [naar artikel]
 29. Marc Van Ranst slaat handen ineen met ingenieur om corona uit de klas te halen: “Dit is de volgende logische stap” (11/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en ingenieur Bert Blocken (TU Eindhoven/KU Leuven) slaan de handen in ineen om het coronavirus uit het klaslokaal te halen. Met een onderzoek in verschillende Vlaamse scholen hopen ze met harde bewijzen de overheid te overtuigen van het nut van luchtreinigers. “Na de CO2-meters is dit een logische volgende stap”, zegt Van Ranst.
  [naar artikel]
 30. Druk, druk, druk: deze workshop focust op niets doen (25/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Geen tijd’, ‘te druk’, ‘nu niet’, ‘later misschien’. We lopen onszelf voorbij en dat lijkt haast de norm te zijn vandaag de dag. Het aantal...
  [naar artikel]
 31. Bert Verbeke deelt podium met mama: “Het was raar om haar te coachen” (31/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bert Verbeke (37), bekend uit ‘Thuis’, doet een reeks theatervoorstellingen met zijn mama Annemie. Zij heeft een dichtbundel samengesteld en...
  [naar artikel]
 32. CD&V wijst Diependaele met vinger voor ‘slecht beleid’ voor sociale woningen (13/01/2022 - De Standaard)
  CD&V-parlementslid Vera Jans noemt de nieuwe plannen van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ‘slecht beleid’. Volgens de coalitiepartner gaat het in tegen eerder gemaakte afspraken.
  [naar artikel]
 33. Hoeseltse ventilatieprof over versoepelingen: “Hebben we dan niets geleerd?” (22/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Met de nieuwe versoepelingen lijkt voor velen het einde van de coronapandemie in zicht. “Maar zonder goede ventilatie blijven we onvoldoende gewapend tegen nieuwe virusvarianten of andere pandemieën”, waarschuwt Hoeseltse professor Bouwfysica Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven).
  [naar artikel]
 34. Betere luchtkwaliteit in huis? Dit kan je zelf doen (27/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Stond jij er al eens bij stil dat je, nu je het merendeel van je tijd in je ‘kot’ doorbrengt, wellicht een pak ongezonde lucht inademt? Wij lijsten...
  [naar artikel]
 35. Politieagenten Gianni en Stacey moeten zelf op de vlucht in ‘Klopjacht’ (14/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zeventien dagen lang moeten twaalf onbekende Vlamingen uit handen van speurders blijven. Dat is het opzet van ‘Klopjacht’ op Play4, dat maandag van start gaat. De twee opmerkelijkste ‘voortvluchtigen’ zijn zelf politieagenten: Stacey en Gianni uit West-Vlaanderen.
  [naar artikel]
 36. “Volgend jaar de Tour winnen, dat zou voor mij het summum zijn” (13/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Doctor in de Bouwfysica Bert Blocken (45) uit Hoeselt is een expert in aerodynamica. Hij speelde een cruciale rol in de totstandkoming van het marathonrecord van Eliud Kipchoge, die in oktober de 42 kilometer onder de twee uur liep. Ook werkte Blocken mee aan onder andere het werelduurrecord van Victor Campenaerts en de Vueltaoverwinning van Primoz Roglic.
  [naar artikel]
 37. Professor Blocken (KU Leuven): “Grotere afstand nodig dan 1,5 meter bij achter mekaar sporten” (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wie tijdens het buitensporten achter mekaar wandelt, jogt of fietst dient dat op een grotere afstand te doen van zijn voorganger dan de 1,5 meter ‘social distance’ die de overheid als coronamaatregel oplegt. Bij rustig wandelen is dat 4 tot 5 meter, bij lopen 10 meter en bij fietsen aan 30 tot 40 km/uur zelfs 20 meter. Dat blijkt uit het onderzoek door hoogleraar Bert Blocken (KU Leuven), onder meer gespecialiseerd in sportaerodynamica.
  [naar artikel]
 38. ‘Pitch Perfect’-actrice Rebel Wilson vertelt over gewichtsverlies: ‘Ik weet hoe het voelt om onzichtbaar te zijn’ (07/12/2021 - De Morgen)
  Rebel Wilson (41), bekend van films als Pitch Perfect en Bridesmaids, maakte van 2020 haar ‘jaar van gezondheid’, maar botste met die beslissing op weerstand. In een openhartig interview bij de Britse openbare omroep doet de Australische actrice haar boekje open over haar transformatie de afgelopen jaren, en haar reputatie in Hollywood als ‘het grappige dikke meisje’. ‘Is dat wat vrouwen moeten doen om de aandacht te trekken, afvallen?’
  [naar artikel]
 39. Nora Gharib gaat onder hypnose in ‘Waarheid Durven of Doen’: “Ik vind dit echt héél raar” (26/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Waarheid Durven of Doen’ worden Nora Gharib, Gene Bervoets, Bert Huysentruyt en Sofie Engelen donderdag samengebracht in een riante villa waar ze zelf voor het avondeten moeten zorgen én waar ze daarnaast ook uitdagende opdrachten op hun bord krijgen. Zo wordt Nora Gharib door de bekende hypnotiseur Patrick Pickart in een andere staat van bewustzijn gebracht, waarbij Nora helemaal van staal leek te zijn. Waarna zij even moest bekomen: “Ik ga me echt even neerzetten, want dit is keiraar!”
  [naar artikel]
 40. Bert neemt drastische beslissing over relatie in ‘Temptation Island’: “Ik wil geen traan meer laten” (30/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na de onthullingen van Delphine in de vorige aflevering van ‘Temptation Island’ lichtten de tablets in beide villa’s op. Zowel Bert als Delphine zocht na de ingrijpende kampvuurbeelden de mogelijke connecties met de andere singles op.
  [naar artikel]
 41. ‘Zo voelt het om vandaag klimaatwetenschapper te zijn’: wetenschap lacht met ‘Don’t Look Up’, al is het zuur (05/01/2022 - De Morgen)
  Wat te doen als een meteoor de aarde dreigt te vernietigen? Niets. Gewoon wegkijken. Klimaatwetenschappers herkennen zich perfect in de satire van Don’t Look Up. Al kan niet elke wetenschapper er ook mee lachen.
  [naar artikel]
 42. Ventilatieprof trekt aan alarmbel: “Of we staan voor een revolutie, of we dreigen opnieuw te moeten sluiten” (11/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Frisse lucht is cruciaal in coronatijden. Daarom zetten we vandaag ramen en deuren open. Maar als we ook dit najaar kinderen veilig naar school willen sturen en kunnen genieten van een vers getapt pintje op café, is er veel meer nodig. Dat zegt professor Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven), gespecialiseerd in ventilatie. “Of we staan voor een ventilatierevolutie, of we dreigen dit najaar opnieuw te moeten sluiten.”
  [naar artikel]
 43. DISCUSSIE. Wat kunnen we zélf doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren? (30/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Uit het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen blijkt dat Antwerpen nog steeds slecht scoort op vlak van luchtkwaliteit. Zowat alle partijen zijn het erover eens dat er bijkomende maatregelen moeten komen, maar wat kunnen we zélf doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren?
  [naar artikel]
 44. Geen greintje verontwaardiging of afgunst bij de ‘verliezers’ op het Sportgala: “Ik ben zelf fan van haar!” - “Motiverend om tussen zulke straffe atleten te staan” (19/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Geen greintje verontwaardiging of afgunst bij de ‘nummers twee’ van de verkiezing van Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Nafi Thiam (28) en Bashir Abdi. Ze gunden hun ‘concurrenten’ de titel evenzeer. “Om het even wie kon winnen en dat doet niets af aan de verdiensten of prestaties van de ander.”
  [naar artikel]
 45. Bert neemt drastische beslissing over zijn relatie in ‘Temptation Island’: “Ik heb het gevoel dat mijn Temptation nu echt begint” (30/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na de onthullingen van Delphine in de vorige aflevering van ‘Temptation Island’, lichtten de tablets in beiden villa’s op. Zowel Bert als Delphine zochten na de ingrijpende kampvuurbeelden de mogelijke connecties met de andere singles op.
  [naar artikel]
 46. ‘Desnoods neem ik de katjes zelf mee naar huis’: dierenasielen zitten overvol (02/12/2021 - De Morgen)
  Dierenasielen moeten met wachtlijsten werken door de grote toestroom van ‘coronahonden’ en ‘oeps-nestjes’ vol katjes. De oplossing ligt nochtans voor de hand. ‘Bezint eer ge aan een huisdier begint.’
  [naar artikel]
 47. Wetenschapper tikt UCI op de vingers: “Motoren mogen ook niet pal naast of achter wielrenners rijden” (17/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, uit kritiek op de Internationale Wielerunie UCI omdat die weigert motorrijders te verbieden om tijdens wedstrijden pal naast of achter een wielrenner te rijden. Momenteel mag een motor niet net voor een wielrenner rijden, maar volgens Blocken is het wetenschappelijk afdoend bewezen dat er ook ongewenste effecten optreden als ze naast of achter wielrenners rijden.
  [naar artikel]
 48. Wetenschapper tikt UCI op de vingers: “Motoren mogen ook niet pal naast of achter wielrenners te rijden” (17/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, uit kritiek op de Internationale Wielerunie UCI omdat die weigert motorrijders te verbieden om tijdens wedstrijden pal naast of achter een wielrenner te rijden. Momenteel mag een motor niet net voor een wielrenner rijden, maar volgens Blocken is het wetenschappelijk afdoend bewezen dat er ook ongewenste effecten optreden als ze naast of achter wielrenners rijden.
  [naar artikel]
 49. ‘Don’t Look Up’ hit bij klimaatwetenschappers: ‘Benieuwd naar studies over effect van de film’ (05/01/2022 - De Morgen)
  Wat te doen als een meteoor de aarde dreigt te vernietigen? Niets. Gewoon wegkijken. Klimaatwetenschappers herkennen zich perfect in de satire van Don’t Look Up. Al kan niet elke wetenschapper er ook mee lachen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.