Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

24 January 2022
21:59 uur

Nieuwe studie stelt evolutionaire theorie in vraag dat mutaties willekeurig zijn

VRT NWS

14/01/2022 - 21:06

Uit een driejarig onderzoek van mutaties in het genoom van de zandraket blijkt dat de mutaties niet willekeurig plaatsvinden doorheen heel het genoom van het plantje. Bepaalde, belangrijke regio's van het genoom zijn beschermd tegen mutaties en er worden er dan ook weinig gevonden. De bevindingen van de internationale studie veranderen ons inzicht in de evolutie en kunnen op termijn onderzoekers helpen betere teelten te kweken of zelfs nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor ziekten die veroorzaakt worden door mutaties zoals kanker.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuwe studie meent bewijs te hebben dat coronavirus in labo is gemaakt (31/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Nieuwe studie meent bewijs te hebben dat coronavirus in labo is gemaakt De theorie dat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 uit een laboratorium in het Chinese Wuhan is ontsnapt, lijkt steeds meer aan geloof te winnen. Niet alleen de VS is die piste opnieuw beginnen onderzoeken, ook andere landen willen die theorie niet afschrijven. Een Brits/Noorse studie claimt zelfs dat het virus geen “geloofwaardig natuurlijke voorouder” heeft en […] Lees dit artikel: Nieuwe studie meent bewijs te hebben dat coronavirus in labo is gemaakt
  [naar artikel]
 2. Studie: Pfizer-vaccin slechts klein beetje minder effectief tegen belangrijke Zuid-Afrikaanse mutaties (28/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het vaccin dat Pfizer en BionTech ontwikkeld hebben lijkt slechts een klein beetje van zijn effectiviteit te verliezen tegen een virus met drie belangrijke mutaties van de besmettelijke ‘Zuid-Afrikaanse’ variant, dat in een laboratorium werd ontwikkeld. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse medicijnenfabrikant.
  [naar artikel]
 3. 85.000 jaar oud menselijk vingerkootje uit Saudi-Arabië stelt Out of Africa-theorie in vraag (11/04/2018 - VRT NWS)
  In Saudi-Arabië is een vingerkootje van een Homo sapiens, een moderne mens, gevonden dat 85.000 jaar oud is. Het is het oudste menselijk overblijfsel dat ooit gevonden is buiten Afrika en de Levant. Het kleine stukje been zet opnieuw vraagtekens bij de Out of Africa-theorie, die stelt dat de moderne mensen zo'n 60.000 jaar geleden voor het eerst in één golf Afrika verlaten hebben. De nieuwe vondst laat integendeel veronderstellen dat Homo sapiens verschillende keren uit Afrika is weggetrokken, 20.000 tot 25.000 jaar vroeger dan aangenomen.
  [naar artikel]
 4. Nieuwe Covid-variant uit Zuid-Afrika heeft verontrustende mutaties (30/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Nieuwe Covid-variant uit Zuid-Afrika heeft verontrustende mutaties De zogenaamde C.1.2.-variant van het coronavirus werd voor het eerst geïdentificeerd in mei in de Zuid-Afrikaanse provincies Mpumalanga en Gauteng. Daar liggen Johannesburg en de hoofdstad Pretoria. Sindsdien is het virus aangetroffen in zeven andere landen in Afrika, Oceanië, Azië en Europa.  De mutaties op het virus worden geassocieerd met verhoogde overdraagbaarheid. Ze zouden ook […] Lees dit artikel: Nieuwe Covid-variant uit Zuid-Afrika heeft verontrustende mutaties
  [naar artikel]
 5. Nieuwe studie betwijfelt of Mayabeschaving ingestort is door slechte landbouwprakrijken en klimaatverandering (18/11/2021 - VRT NWS)
  Vaak wordt gezegd dat klimaatverandering en de aantasting van het milieu door foute landbouwtechnieken de instorting van de Maya-beschaving veroorzaakt hebben, maar een nieuwe studie stelt dat in vraag. Uit onderzoek blijkt dat minstens sommige Maya-koninkrijken eeuwenlang duurzame landbouwpraktijken hebben toegepast en hoge opbrengsten hadden.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe studie stelt vraagtekens bij de veiligheid van aspartaam, de populairste kunstmatige zoetstof (24/07/2019 - VRT NWS)
  Het is niet voldoende bewezen dat de meest gebruikte kunstmatige zoetstof ter wereld, aspartaam, veilig is voor menselijke consumptie, zo stelt een nieuwe studie. De onderzoekers lijsten in hun studie gedetailleerd een aantal ernstige fouten op in de geruststellende beoordeling uit 2013 door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA over de veiligheid van aspartaam, dat beter bekend is onder de merknaam Nutrasweet.
  [naar artikel]
 7. Mutaties coronavirus: dit is wat we weten over de meest voorkomende varianten (13/01/2021 - Express)
  Virussen muteren voortdurend. Het komt dan ook als geen verrassing dat in sommige landen inmiddels een variant van het coronavirus is opgedoken. Maar wat weten we over die mutaties? De afgelopen maanden werden we om de oren geslagen met nieuws over mutaties van het coronavirus uit het Verenigd Koninkrijk (VK), Zuid-Afrika en Japan. In Denemarken […] The post Mutaties coronavirus: dit is wat we weten over de meest voorkomende varianten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. Nieuwe studie toont aan: tieners die laat gaan slapen, hebben meer kans op astma en allergieën (07/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als je kinderen hebt, weet je dat het geen makkie is om een tiener op tijd in bed te krijgen. Maar het is wel belangrijk. Een nieuwe studie stelt...
  [naar artikel]
 9. Oceanen op Mars werden volgens nieuwe studie 300 miljoen jaar eerder gevormd dan gedacht en zouden niet zo diep geweest zijn (20/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van de universiteit van Californië, Berkley hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een nieuwe theorie gepubliceerd over...
  [naar artikel]
 10. “Het is een bombardement aan mutaties”: omikron mogelijk mix van corona en verkoudheidsvirus (07/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Beetje bij beetje geeft de omikronvariant zijn geheimen prijs. Zo blijkt nu dat tussen de ­ mutaties ook een stukje zit dat het ­mogelijk heeft opgepikt van een verkoudheidsvirus. Volgens internationaal onderzoek verklaart dat de hoge besmettelijkheid. Gentse wetenschappers zijn vooral onder de ­indruk van het “bombardement” van mutaties.
  [naar artikel]
 11. Laatste theorie Hawking-Hertog gepubliceerd: universum is eindig en eenvoudiger dan gedacht (02/05/2018 - VRT NWS)
  De laatste theorie van profesoor Stephen Hawkings over het ontstaan van het universum, is vandaag gepubliceerd. Hwakings heeft een twintigtal jaar aan de theorie gewerkt in samenwerking met professor Thomas Hertog van de KU Leuven. De nieuwe theorie is gebaseerd op de snaartheorie, en trekt het idee van een divers en chaotisch multiversum in twijfel. In de plaats daarvan voorspelt ze dat het universum eindig is, en veel eenvoudiger dan veel hedendaagse theorieën over de big bang stellen. Dat moet het makkelijker maken voor natuurkundigen om voorspellingen te maken gebaseerd op de nieuwe theorie, en die te testen.
  [naar artikel]
 12. Vlaamse specialisten counteren Nederlandse studie: borsten amputeren wel degelijk nodig (29/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Borstkankerspecialisten reageren fel op een nieuwe Nederlandse studie. Die stelt dat vrouwen die drager zijn van een borstkankergen niet beter...
  [naar artikel]
 13. Kan jij op basis van deze gezichten zeggen wie arm is en wie rijk? Het is mogelijk volgens nieuwe studie (06/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een onderzoekster van de universiteit van Toronto heeft een studie gepubliceerd die stelt dat het mogelijke is om de economische achtergrond van
  [naar artikel]
 14. Onderzoekers vinden “bombardement” aan mutaties in omikronvariant: “Deze hoeveelheid en combinaties zijn nog nooit gezien” (07/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Beetje bij beetje geeft de omikronvariant zijn geheimen prijs. Zo blijkt nu dat tussen de ­ mutaties ook een stukje zit dat het ­mogelijk heeft opgepikt van een verkoudheidsvirus. Volgens internationaal onderzoek verklaart dat de hoge besmettelijkheid. Gentse wetenschappers zijn vooral onder de ­indruk van het “bombardement” van mutaties.
  [naar artikel]
 15. Nieuwe studie biedt aanwijzingen over hoe vogels begonnen te vliegen (21/10/2018 - VRT NWS)
  Onderzoekers hebben voor het eerst het grondeffect kunnen meten bij vliegende dieren, en het blijkt dat ze door dicht bij de grond te vliegen veel meer energie sparen dan gedacht werd. De studie van de Lund Universitet geeft steun aan een van de theorieën over hoe vogels begonnen zijn met vliegen, namelijk de vanaf-de-grond-theorie. 
  [naar artikel]
 16. Zorgwekkende studie: één op vijf Belgen gelooft niet dat vaccins veilig zijn (19/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Eenentwintig procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Dat blijkt woensdag uit een internationale studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup, in opdracht van de Britse medische ngo Wellcome.
  [naar artikel]
 17. Zorgwekkende studie: één op vijf Belgen gelooft niet dat vaccins veilig zijn (19/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Eenentwintig procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Dat blijkt woensdag uit een internationale studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup, in opdracht van de Britse medische ngo Wellcome.
  [naar artikel]
 18. Autisme door een ‘te mannelijk brein’? Die theorie kan bijna bij het grofvuil (22/10/2018 - De Morgen)
  De theorie dat autisme wordt veroorzaakt door een ‘extreem mannelijk brein’, kan (bijna) bij het grofvuil. In een nieuwe studie laat de Israëlische neuro- en gedragswetenschapper Daphna Joel van de Universiteit van Tel Aviv zien dat er niet zoiets bestaat als een “typisch mannelijk brein”, laat staan dat het de oorzaak kan zijn van een ziekte.  
  [naar artikel]
 19. Er is nu een model dat Covid-19-mutaties en -varianten kan voorspellen (19/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Er is nu een model dat Covid-19-mutaties en -varianten kan voorspellen Het computermodel kan eiwitmutaties voorspellen die een Covid-variant besmettelijker of gevaarlijker kunnen maken. Het kan ons ook meer leren over hoe het virus zich kan aanpassen van dier naar mens en andersom. Er wordt nog steeds gejaagd op nieuwe coronavirusvarianten. Dat gebeurt op verschillende manieren, van contacttracing tot analyses in een lab. Het computermodel wordt […] Lees dit artikel: Er is nu een model dat Covid-19-mutaties en -varianten kan voorspellen
  [naar artikel]
 20. Wetenschappers hebben nieuwe theorie over hoe oppervlak van Mars werd gevormd (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben een nieuwe theorie ontwikkeld die kan verklaren hoe de diepe valleien op de
  [naar artikel]
 21. Studie bewijst: roken zorgt voor genetische schade (04/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een pak sigaretten roken per dag zorgt voor 150 schadelijke mutaties per jaar in elke longcel, die op hun beurt kanker veroorzaken. Dat toont de eerste studie over de impact van roken op het DNA aan. Hetzelfde geldt voor organen die niet met sigarettenrook in aanmerking komen.
  [naar artikel]
 22. Studie bewijst: roken zorgt voor genetische schade (04/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een pak sigaretten roken per dag zorgt voor 150 schadelijke mutaties per jaar in elke longcel, die op hun beurt kanker veroorzaken. Dat toont de eerste studie over de impact van roken op het DNA aan. Hetzelfde geldt voor organen die niet met sigarettenrook in aanmerking komen.
  [naar artikel]
 23. Nieuwe theorie: Russische ‘spionwalvis’ in Noorwegen is mogelijk therapiedier (07/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Noorwegen is een nieuwe theorie opgedoken rond de tamme walvis die er eind vorige maand opdook aan de kust. Aanvankelijk was sprake van een...
  [naar artikel]
 24. Dit is de biologische betekenis achter onze glimlach (19/12/2019 - Metro)
  Moeder, waarom lachen wij? Het kon één van de talloze levensvragen zijn, ware het niet dat lachen een natuurlijke reactie is op een grappige ervaring. Simpele verklaring dus, al hebben wetenschappers van de universiteit van Milaan een diepere, meer biologische betekenis ontdekt die schuilgaat achter onze lach. De meest opvallende bevinding: lachen was in prehistorische tijden een cruciale factor in de menselijke evolutie. De vorsers namen genetische stalen afkomstig uit stamcellen van neanderthalers onder de loep en kwamen tot de constatatie dat genetische mutaties mogelijks geleid hebben tot “een zelfselectie van minder agressieve paringspartners”. Dit leidde dan weer tot “zelfdomesticatie”. De bestudeerde gensequentie staat bekend onder de term ‘BAZ1B’ en heeft een grote invloed op de menselijke gezichtsexpressie. Het is bijvoorbeeld hetzelfde gen dat ogen van honden zo expressief maakt. Mutaties in BAZ1B die gelinkt zijn aan de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor gezichtsexpressie waren afwezig in de stalen van de neanderthalers. Glimlach = meer kans op seks Volgens de wetenschappers is het heel plausibel dat het BAZ1B-gen door selectieve voortplanting – waarbij gepaard werd met soortgenoten die het gen wél bezaten – in de genenpoel beland is, waardoor de Homo Sapiens uiteindelijk wél een uitgesproken gezichtsexpressie ontwikkelde. Uit die theorie leidden de onderzoekers af dat potentiële paringspartners met een goedaardige, niet-agressieve gezichtsuitdrukking beduidend meer kans hadden om zich voort te planten dan een kandidaat met een moorddadige blik in zijn ogen. De theorie dat mensen een glimlach ontwikkelden om de kansen op voortplanting te vergroten doet al langer de ronde, maar dit is de eerste studie die deze hypothese staaft met wetenschappelijk onderzoek. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science Advances. Lees ook: Meer dan de helft van alle Europese mannen stamt af van drie oermannen Het bericht Dit is de biologische betekenis achter onze glimlach verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Hartoperatie is veiliger in de namiddag, stelt nieuwe studie (27/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een hartoperatie ondergaan in de namiddag is mogelijk veiliger dan in de ochtend. Volgens een nieuwe studie komt dat immers beter overeen met het...
  [naar artikel]
 26. Studie toont aan: “Bloedgroep kan ernst waarmee coronavirus toeslaat bepalen, stelt studie (18/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Iemands bloedgroep speelt mogelijk een rol bij de mate waarin Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, schade toebrengt aan de gezondheid van die persoon. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers verbonden aan de universiteit in het Duitse Kiel die gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine.
  [naar artikel]
 27. Ontdekking van muizen die verlekkerd zijn op wormen zorgt voor nieuwe inzichten in evolutietheorie (17/05/2018 - De Morgen)
  Dieren die in een afgesloten biotoop leven, zoals een eiland, kunnen na verloop van tijd evolueren tot nieuwe, specifieke soorten. De vraag die wetenschappers tot nu toe bezighield, was hoe klein zo'n eiland kon zijn én toch voor de evolutie van verschillende soorten uit één gezamenlijke voorouder kon zorgen? Een recente studie stelt dat die ondergrens tot tien keer lager ligt dan oorspronkelijk gedacht.
  [naar artikel]
 28. "Slechts een handvol genetische mutaties" spelen een rol bij het ontstaan van kanker (20/10/2017 - VRT NWS)
  Welke genetische mutatie leidt ertoe dat een gezonde cel zich ontwikkelt tot een kankercel? Britse wetenschappers hebben voor het eerst objectieve cijfers geplakt op een van de meest gestelde vragen in kankeronderzoek. Ze baseerden zich daarvoor op het principe van natuurlijke selectie. Van alle genetische mutaties die er zijn, zijn er -afhankelijk van het type kanker- 1 tot 10 mutaties verantwoordelijk. Het onderzoek is belangrijk voor de ontwikkeling van meer specifieke behandeling op maat van de patiënt.
  [naar artikel]
 29. Nieuwe theorie zet Kardashian-wereld op zijn kop: was Kylie Jenner al die tijd de draagmoeder van Kim? (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een vreemde nieuwe theorie over de familie Kardashian stak zopas de kop op. Fans van de familie zijn er plots van overtuigd dat Kylie, waarvan al...
  [naar artikel]
 30. De ongebruikelijke mutaties van de Lambda-variant: gevaarlijk of niet? (02/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De ongebruikelijke mutaties van de Lambda-variant: gevaarlijk of niet? Lambda, de meest recente mutatie van het coronavirus, trekt de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Latijns-Amerika maakt zich zorgen, terwijl wetenschappers het vraagstuk van de ongebruikelijke reeks mutaties proberen op te lossen. De Lambda-variant, vroeger C.37, werd eind vorig jaar voor het eerst ontdekt in Peru. De variant heeft zich sindsdien verspreid naar 27 landen, […] Lees dit artikel: De ongebruikelijke mutaties van de Lambda-variant: gevaarlijk of niet?
  [naar artikel]
 31. De omikronvariant in vraag en antwoord: ‘De combinatie van mutaties die we niet wilden zien’ (29/11/2021 - De Morgen)
  Iemand die besmet is met de omikronvariant zou vijf keer meer mensen besmetten dan iemand met de deltavariant. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van biostatisticus Tom Wenseleers. ‘Dit kan een nieuwe pandemie worden.’
  [naar artikel]
 32. Wolven Tsjernobyl voor het eerst gespot buiten radioactieve ‘verboden zone’ en dat betekent dat ze genetische mutaties kunnen verspreiden over hele wereld (02/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De grijze wolf uit het radioactieve ‘verboden gebied’ van Tsjernobyl heeft de nucleaire rampsite verlaten. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die er...
  [naar artikel]
 33. Nieuwe theorie: dinosauriërs gingen in rook op (14/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden blijft wetenschappers wereldwijd fascineren. Japanse onderzoekers van de Universiteit Tohoku in Sendai komen donderdag in het vaktijdschrift ‘Scientific Report’ met een nieuwe theorie op de proppen: dinosauriërs zijn letterlijk in rook opgegaan.
  [naar artikel]
 34. Nieuwe theorie: dinosauriërs gingen in rook op (14/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden blijft wetenschappers wereldwijd fascineren. Japanse onderzoekers van de Universiteit Tohoku in Sendai komen donderdag in het vaktijdschrift ‘Scientific Report’ met een nieuwe theorie op de proppen: dinosauriërs zijn letterlijk in rook opgegaan.
  [naar artikel]
 35. Grootste studie ooit stelt vast: "Bijen sterven door pesticiden" (29/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Uit een nieuwe studie naar het gebruik van neonicotinoïde pesticiden blijkt dat de omstreden bestrijdingsmiddelen gevaarlijk zijn voor bijen. De
  [naar artikel]
 36. Mutaties van coronavirus opgedoken in Siberië (18/11/2020 - De Morgen)
  In Siberië zijn mutaties opgedoken van het coronavirus. Dat heeft het hoofd van de Russische toezichthouder voor consumentenbelangen bekendgemaakt. Net vandaag werd in Rusland met 442 doden een dagrecord gevestigd.
  [naar artikel]
 37. De fameuze raamregel wordt ondersteund door een Amerikaanse studie… naar vliegtuigen (15/04/2021 - Express)
  De raamregel, die sinds april in bepaalde treinen wordt toegepast, werd in ons land op hoongelach onthaald. Maar een nieuwe studie in de Verenigde Staten toont aan dat de theorie erachter werkt. Daar wordt het toegepast in vliegtuigen, tot groot ongenoegen van de luchtvaartsector.  In het weekend van 26 en 27 april mogen passagiers in […] The post De fameuze raamregel wordt ondersteund door een Amerikaanse studie… naar vliegtuigen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. DNA-mutaties leiden tot complicaties bij windpokken (04/09/2017 - VRT NWS)
  Mutaties in het erfelijk materiaal van een windpokkenpatiënt kunnen tot ernstige complicaties leiden. Dat blijkt uit onderzoek van een team met onder anderen Belgische wetenschappers en kinderartsen.
  [naar artikel]
 39. Zoogdieren kunnen niet snel genoeg evolueren om te ontsnappen aan de huidige uitstervingsgolf (18/10/2018 - VRT NWS)
  Wij mensen zijn planten- en diersoorten zo snel aan het uitroeien dat het ingebouwde verdedigingsmechanisme van de natuur, de evolutie, het niet kan bijhouden. Als de huidige inspanningen om de biodiversiteit te beschermen niet verbeterd worden, zullen er de komende 50 jaar zo veel soorten uitsterven dat de natuur tot 7 miljoen jaar zal nodig hebben om zich te herstellen, zo stelt een nieuwe studie. Opvallend is dat vooral grote zoogdieren al uitgestorven of fel bedreigd zijn, en ook unieke buitenbeentjes, soorten die geen naaste verwanten hebben en een hele eigen tak van de evolutionaire boom voor hun rekening nemen. Die laatste vaststelling is ook een aanleiding voor hoop: als we onze inspanningen voor natuurbescherming op die soorten concentreren, kunnen we de ernstigste gevallen van uitsterven vermijden.
  [naar artikel]
 40. Nieuwe theorie: "Kwallen zijn voorouders van alle dierlijk leven" (11/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kwallen zouden de eerste vorm van dierlijk leven op aarde zijn geweest. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. De nieuwe theorie weerlegt
  [naar artikel]
 41. OVERZICHT. Welke coronavarianten zijn al ontdekt en werken de vaccins ertegen? (28/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het coronavirus muteert erop los. Sinds de uitbraak ruim een jaar geleden zijn er al duizenden mutaties geweest. Sommigen klein en onbetekenend, maar andere varianten die in de wereld opduiken leiden tot grote zorgen. De besmettelijke varianten van Covid-19 kunnen – in theorie zeker – allemaal naar ons komen, waarschuwen experts. Een overzicht van de bekendste.
  [naar artikel]
 42. ONZE OPINIE. “Bijna een jaar na de eerste golf lijken we even onbeholpen te kijken naar de nieuwe mutaties van het virus” (16/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het lijkt wel weer maart 2020. Toen corona nog een griepje was, en een lockdown iets exotisch uit China. Bijna een jaar na de eerste golf lijken we even onbeholpen te kijken naar de nieuwe mutaties van het virus. Overheden en experts zijn kritisch voor burgers die de richtlijnen niet opvolgen. Maar we mogen even goed scherp zijn voor hen: op alle beleidsniveaus zijn er nog te weinig lessen getrokken uit het drama dat ons is overkomen.
  [naar artikel]
 43. Mensen zijn geëvolueerd om heel hun leven fysiek actief te zijn en hebben dat nodig om gezond te blijven (23/11/2021 - VRT NWS)
  Hoe en waarom is fysieke activiteit ingebouwd geraakt in de menselijke biologie? Een nieuwe studie van onderzoekers van de Harvard University somt een aantal evolutionaire en biomedische bewijzen op voor het feit dat mensen, die geëvolueerd zijn om nog tientallen jaren te leven nadat ze gestopt zijn met zich voort te planten, ook geëvolueerd zijn om relatief actief te blijven op hogere leeftijd.
  [naar artikel]
 44. Starten de scholen beter wat later? Onderzoekers stellen van wel na nieuwe studie (12/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Krijg jij je tiener ook maar niet op tijd wakker om naar school te gaan? Volgens een nieuwe studie is dat niet zo gek, want die stelt dat langer slapen een bijzonder positieve impact heeft op het welzijn van jongeren. De onderzoekers suggereren dan ook dat het wijs zou zijn om de schooluren wat te verlaten. “De levenskwaliteit van de tieners die langer sliepen verbeterde aanzienlijk op gebied van gezondheid.”
  [naar artikel]
 45. Nieuwe theorie over verdwijning van Maddie McCann na lancering Netflix-documentaire (24/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een week geleden lanceerde Netflix zijn omstreden documentaire ‘The disappearance of Madeleine McCann’ en de show zorgt al meteen voor opschudding. Verschillende kijkers beweren namelijk dat ze een nieuwe theorie over de verdwijning van het driejarige meisje ontdekt hebben.
  [naar artikel]
 46. Nieuwe theorie over verdwijning van Maddie McCann na lancering Netflix-documentaire (24/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een week geleden lanceerde Netflix zijn omstreden documentaire ‘The disappearance of Madeleine McCann’ en de show zorgt al meteen voor opschudding. Verschillende kijkers beweren namelijk dat ze een nieuwe theorie over de verdwijning van het driejarige meisje ontdekt hebben.
  [naar artikel]
 47. ‘Borsten preventief amputeren redt wel degelijk levens’ (30/07/2019 - De Morgen)
  Borstkankerspecialisten reageren fel op een nieuwe Nederlandse studie. Die stelt dat vrouwen die drager zijn van een borstkankergen niet beter geholpen zijn wanneer ze hun beide borsten preventief laten weghalen. ‘Deze studie zal onze aanbevelingen dus zeker niet veranderen’, stellen de oncologen.
  [naar artikel]
 48. Kan corona uit een lab zijn ontsnapt? En waarom duikt die theorie telkens weer op? (15/06/2021 - De Morgen)
  De theorie dat het coronavirus niet van een dier komt, maar is ontsnapt uit het virologisch laboratorium in Wuhan, zingt weer rond. Zijn er dan nieuwe aanwijzingen? We duiken met enkele internationale hoofdrolspelers de materie in.
  [naar artikel]
 49. Studie bewijst: Hoog testosteron-gehalte bevoordeelt atleten als Semenya (04/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zijn atletes die een hoog testosterongehalte hebben, zoals Caster Semenya of Dutee Chand, bevoordeeld? Dat is een vraag die de atletiekwereld al even bezighoudt. Het antwoord op die vraag is positief, zo blijkt uit een dinsdag in het British Journal of Sports Medicine gepubliceerde studie die besteld was door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.