De kans dat je sinds 2018 in de rekken van de supermarkt actief kijkt naar de Nutri-Score op de verpakkingen om te kiezen welk voedingsmiddel je koopt, is groot. Maar hoe zit het precies met de basis achter die score? Wijst een A-score altijd op een gezond product en een E-score op het tegenovergestelde, of moeten we toch een tikkeltje kritischer zijn? “Zelfs frieten uit de diepvries krijgen een A-score”, klinkt het bij Dirk Lemaître van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. “Wanneer je die frieten na aankoop bakt in vet, krijg je al een ander gezondheidsverhaal.” Hij legt uit hoe je die schaal juist interpreteert en waar je best rekening mee houdt tijdens het winkelen. [naar artikel]
De rekenmethode om de Nutri-Score van een product te bepalen, wordt vanaf vandaag strenger in ons land. En dat heeft wel wat gevolgen. Zo zal bijvoorbeeld bij de dranken enkel water nog Nutri-Score A krijgen en zullen “gezonde” ontbijtgranen die eigenlijk toch veel suiker bevatten een slechtere score krijgen. En ook bij bijvoorbeeld het brood en het vlees verandert er één en ander. [naar artikel]
De kans dat je sinds 2018 in de rekken van de supermarkt actief kijkt naar de Nutri-Score op de verpakkingen om te kiezen welk voedingsmiddel je koopt, is groot. Wijst een A-score altijd op een gezond product en een E-score op het tegenovergestelde, of moeten we toch een tikkeltje kritischer zijn? “Zelfs frieten uit de diepvries krijgen een A-score”, klinkt het bij Dirk Lemaître van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. “Wanneer je die frieten na aankoop bakt in vet, krijg je al een ander gezondheidsverhaal.” Hij legt uit hoe je die schaal juist interpreteert en waar je best rekening mee houdt tijdens het winkelen. [naar artikel]
Supermarktketen Colruyt gaat zo’n 2.500 producten van huismerk Boni een Eco-Score toekennen. Hoe hoger die score (van beste resultaat A tot slechtste categorie E), hoe minder belastend dat product is voor het milieu. De berekening achter die score gaat veel verder dan louter de CO2-last. Transport, verpakking, milieubelasting… worden allemaal in rekening gebracht. [naar artikel]
Eind dit jaar krijgt de nutri-score een stevige update om beter te beantwoorden aan de algemene voedingsaanbevelingen. “Een goede zaak, maar de nutri-score zegt niet wat je moet eten of hoeveel, dat vertelt jouw weegschaal je”, zegt Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB. Hij vreest dat de geviseerde doelgroep amper bereikt wordt. [naar artikel]
Consumenten die veel gezonde producten kopen, krijgen voortaan extra korting bij Delhaize. Met ‘gezond’ wordt bedoeld: producten met het Nutri-Scorelabel A en B. Maar helpt die Nutri-Score ons wel de gezonde weg op als een pak diepvriesfrieten een A-score heeft en een pot Griekse yoghurt een C-score? En waarom heeft een pakje ontvette ham bij Delhaize een B-score en bij Colruyt een D-score? Voedingswetenschapper Hella Van Laer legt het ons uit. [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceerde gisteren in België de Nutri-score. Die score bepaalt aan de hand van 5 kleuren en... [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceerde gisteren in België de Nutri-score. Die score bepaalt aan de hand van 5 kleuren en... [naar artikel]
A, B, C, D of E. Je hebt de Nutri-Score ongetwijfeld al eens gespot op je ontbijtgranen of zak chips. Het label geeft aan hoe gezond een product is. Europa wil het systeem daarom over de hele Europese Unie doorvoeren, maar dat stuit op hevig protest van onder andere de Italianen. Zij noemen de score “walgelijk en absurd”. Hoe komt dat? Onze journalist zocht het uit. [naar artikel]
Consumenten zullen de komende jaren in de winkelrekken alsmaar meer producten vinden waarop een Nutri-score staat. De van oorsprong Franse score... [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert een nutri-score in, een nieuw voedingslabel dat moet aangeven in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. Test-Aankoop is tevreden, Colruyt en Delhaize stappen erin mee, maar de voedingssector zelf is sceptisch. "De meeste producten zullen het label niet gebruiken." [naar artikel]
Nestlé gaat de Nutri-Score invoeren voor al de producten die het bedrijf verkoopt in Europa. Dat heeft de Zwitserse voedingsgigant vandaag laten... [naar artikel]
A, B, C, D, E. De vijf letters met bijhorende kleuren van felgroen naar donkerrood zijn al enkele jaren gemeengoed in Belgische supermarkten. Maar een poging om de nutri-score over heel Europa uit te rollen, stuit op hevig verzet. Italië voert de strijd aan tegen het volgens hen “discriminerende”, “absurde” en zelfs “walgelijke” label. [naar artikel]
Vanmiddag lanceert Gault&Millau de nieuwste editie van de beroemde restaurantgids voor België en Luxemburg. De score wordt vaak in één adem genoemd met het aantal Michelinsterren dat een restaurant op de gevel heeft prijken. Maar wat betekent deze score? En hoeveel betaal je gemiddeld in zo'n restaurant? CEO Marc Declerck legt uit en vertelt alles over het proces achter de schermen. “Een 20? Dat wordt bijna nooit gegeven.” [naar artikel]
De Nutri-Score is het beste label om levensmiddelen te beoordelen op hun voedingswaarde, wijst onderzoek van Sciensano uit. Maar slechts 56 procent van de consumenten heeft vertrouwen in het systeem, leert een enquête van Test-Aankoop. [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid De Block voert een nutri-score in, een voedingslabel dat via een letter- en kleurcode moet aangeven in welke mate een voedingsproduct gezond of ongezond is. Uiteraard is elk initiatief dat gezonde voeding promoot een stap in de goede richting, al rijzen er meteen ernstige vragen over de doeltreffendheid van deze score. Eén conclusie staat alvast als een paal boven water: het laatste woord is aan de voedingsindustrie. [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert een nutri-score in, een nieuw voedingslabel dat moet aangeven in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. Is het label donkergroen, is het gezond. Is het donkerrood, dan niet. In Frankrijk bestaat het systeem al maar werkt het ook? [naar artikel]
Zo’n 42% van de drankjes die specifiek gericht zijn op kinderen heeft een slechte Nutri-Score van D of E. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop die 474 drankjes onder de loep nam. Verpakkingen tonen ook zelden of de drankjes kunstmatige suikers bevatten en dat vindt de consumentenorganisatie misleidend. De Nutri-Score is een label […] Het bericht Bijna helft van kinderdrankjes heeft slechte Nutri-Score verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Een coalitie van zo’n 40 consumentenverenigingen, politieke besluitvormers, academici, fabrikanten en voedseldistributeurs, eist dat Nutri-Score, het voedselkeuzelogo voor levensmiddelen, verplicht wordt in de Europese Unie. Dat meldt Test Aankoop. [naar artikel]
Vanmiddag lanceert Gault&Millau de nieuwste editie van de beroemde restaurantgids voor België en Luxemburg. De score wordt vaak in één adem genoemd met het aantal Michelinsterren dat een restaurant op de gevel heeft prijken. Maar wat betekent deze score? En hoeveel betaal je gemiddeld in zo'n restaurant? CEO Marc Declerck legt uit en vertelt alles over het proces achter de schermen. “Een 20? Dat wordt bijna nooit gegeven.” [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de nutri-score in. Dat is een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. "Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen", zegt minister De Block. Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. [naar artikel]
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.