Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
07:37 uur

Een reis in de ruimte aan boord van een met waterstof gevulde ballon?

Express

13/05/2022 - 19:54

Verschillende Amerikaanse bedrijven houden een pleidooi voor een duurzame manier waarop er naar de ruimte gereisd kan worden. Volgens hen kan een met waterstof gevulde ballon een alternatief zijn voor de vervuilende raketten. Het moet ruimtereizen ook voor iedereen toegankelijker maken. Niet alle Amerikanen zijn een voorstander van ruimtetoerisme. Critici stellen zich onder meer vragen […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Eerste schip dat op pure waterstof draait, komt aan in Antwerpen (22/03/2019 - VRT NWS)
  Vandaag is voor het eerst een waterstofschip in Antwerpen aangemeerd dat op pure waterstof vaart: de Energy Observer. Het schip is het eerste vaartuig ter wereld dat vaart op alleen maar groene energie. De waterstof wordt aan boord gemaakt uit zeewater met stroom van zonnepanelen op het dek.
  [naar artikel]
 2. “Ernstig incident” aan boord van ’s werelds eerste schip met vloeibare waterstof (06/04/2022 - Express)
  In januari heeft de Suiso Frontier de allereerste internationale levering van vloeibare waterstof op zich genomen. Nu blijkt dat er brand is uitgebroken aan boord van het schip vlak voordat het vertrok – en nadat het al was geladen. De Suiso Frontier verliet Hastings, ten zuiden van Melbourne, Australië, op 28 januari en arriveerde op […]
  [naar artikel]
 3. Groen wil gebruik van ‘groene’ waterstof promoten (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens de partij Groen biedt het gebruik van groen opgewekte waterstof veel kansen voor de industrie en moet de overheid de ruimte creëren om die...
  [naar artikel]
 4. Stekker of brandstofcel? (22/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Elektrische voertuigen halen hun energie tegenwoordig vooral uit het stopcontact. Een voertuig op waterstof wordt ook door elektriciteit aangedreven, maar haalt zijn energie niet uit de stekker, maar uit een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Uit de uitlaat komt alleen water. Met andere woorden, een voertuig met brandstofcel heeft zijn eigen elektriciteitscentrale aan boord. Het voordeel van waterstof is dat tanken even snel kan als bij een klassiek voertuig. Het nadeel is dat de technologie voorlopig nog duur is en dat er amper waterstofstations zijn.
  [naar artikel]
 5. De tweede adem van waterstof (30/11/2017 - VRT NWS)
  Begin deze eeuw was waterstof even een hype. Maar een doorbraak bleef uit. Toch lijkt het tij te keren, vooral in het zwaar transport. Ook in ons land zijn er initiatieven met trucks, bussen en boten op waterstof.
  [naar artikel]
 6. Rotterdam verwarmt huizen met waterstof (11/10/2018 - Knack)
  De Rotterdamse deelgemeente Rozenburg begint een proefproject om huizen te verwarmen met waterstof. Het is voor het eerst in Nederland dat er woningen worden verwarmd met waterstof.
  [naar artikel]
 7. Europa is absoluut speerpunt van de wereldwijde waterstof-industrie (17/02/2021 - Express)
  Energieprojecten op basis van waterstof zijn momenteel in belangrijke mate in Europa geconcentreerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent McKinsey en de Hydrogen Council, de sectorfederatie van producenten van waterstof. De onderzoekers wijten dit wereldwijde marktleiderschap aan een gericht Europees beleid om waterstof in te zetten als een instrument dat de regio moet helpen […] The post Europa is absoluut speerpunt van de wereldwijde waterstof-industrie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. Bijna een op vijf Europese vrachtwagens zou tegen 2030 op waterstof kunnen rijden (23/12/2021 - Express)
  Adina Vălean, de eurocommissaris voor Vervoer, werkt aan een plan om de komende tien jaar 60.000 vrachtwagens op waterstof op de weg te krijgen. Waterstof zal een belangrijke rol spelen bij de groene transitie. De EU schat dat 10 tot 24 procent van het energieverbruik tegen 2050 op waterstof gebaseerd zou kunnen zijn. En terwijl […]
  [naar artikel]
 9. Veggie dinsdag: de lekkerste gevulde aubergines (10/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na de gevulde courgettes, de gevulde aubergines! Een smakelijk vegetarisch recept waar je eigenlijk meteen aan zou willen beginnen. De combinatie
  [naar artikel]
 10. ‘Groene waterstof staat aan vooravond van enorme groei’ (20/01/2021 - Express)
  De vermogensbeheerder Schroders verwacht dat de vraag naar ecologisch opgewekte waterstof in 2050 liefst 800 keer groter zal zijn dan vandaag. Waterstof is een mogelijke energiebron voor tal van economische activiteiten, zoals de chemie, de zware industrie of de luchtvaart. Toyota gelooft ook nog steeds in de auto op waterstof, ondanks het vooralsnog beperkte succes. […] The post ‘Groene waterstof staat aan vooravond van enorme groei’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 11. Waarom waterstof plots de rockster van de duurzame energie is (04/10/2020 - Express)
  Auto’s, boten en zelfs verwarming op waterstof: de toepassingen van het goedje zijn schijnbaar oneindig. Iedereen lijkt fan van waterstof,... The post Waarom waterstof plots de rockster van de duurzame energie is appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. Politici enthousiast over doorbraak die waterstof betaalbaar maakt: "Mogelijke concurrent voor kernenergie" (26/02/2019 - VRT NWS)
  Waterstof uit hernieuwbare energie of groene waterstof is al jaren een belofte op de energiemarkt. Onderzoekers van de KU Leuven hebben nu voor een doorbraak gezorgd, die groen waterstof betaalbaar kan maken. Hoe reageren de Vlaamse politieke partijen op dit nieuws en zal dit invloed hebben op beleidskeuzes?
  [naar artikel]
 13. Rederij CMB ontvouwt grote plannen met waterstof in Antwerpse haven (03/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Met een show en hoog bezoek ontvouwde de Antwerpse rederij CMB donderdag grootse plannen om van groene waterstof dé brandstof voor de toekomst van de industrie te maken. Ze stelden hun eerste multimodale tankstation voor waterstof voor, net als een nagelnieuwe truck die op waterstof rijdt. Daarvan willen ze er in de komende jaren honderden verkopen.
  [naar artikel]
 14. Veggie dinsdag: de lekkerste gevulde aubergines (28/12/2016 - De Morgen)
  Na de gevulde courgettes, de gevulde aubergines! Een smakelijk vegetarisch recept waar je eigenlijk meteen aan zou willen beginnen. De combinatie met feta en zoete aardappel vinden wij alvast een topper.
  [naar artikel]
 15. Eerste Belgische energiecentrale draait deels op waterstof (18/02/2021 - De Tijd)
  15:25 De energiegroep Engie en het chemiebedrijf Ineos beginnen in Antwerpen met tests om een industriële energiecentrale deels op waterstof te laten draaien. Voorlopig is die waterstof niet duurzaam.
  [naar artikel]
 16. Wat ‘turquoise waterstof’ is en 5 andere weetjes over een universeel scheikundig element (17/04/2021 - Express)
  Waterstof is een hot issue in het veld van de duurzame energietransitie. Wat betekent bijvoorbeeld ‘groene’ waterstof? Hoe wordt deze al concreet benut? Dit en andere H-kwesties (turquoise waterstof?!) legde Business AM voor aan Antwerps hernieuwbare energiespecialist Luc Graré. Deze ervaren manager is recent aan de slag gegaan bij het Franse bedrijf Lhyfe, dat productiesites […] Lees dit artikel: Wat ‘turquoise waterstof’ is en 5 andere weetjes over een universeel scheikundig element
  [naar artikel]
 17. “De tijd is rijp voor waterstof” (23/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “De tijd is rijp voor waterstof” Waterstof is hot. Zo gaat er geen dag voorbij of er wordt een initiatief rond duurzame waterstof aangekondigd, ook in de Benelux. Voor velen is H2 namelijk de ideale drager om hernieuwbare energie mee te stockeren en te transporteren. Een belangrijke pion in het energieschaakspel, meent ook het liberale kwaliteitsblad The Economist. Dat wijdde onlangs […] Lees dit artikel: “De tijd is rijp voor waterstof”
  [naar artikel]
 18. Waterstof, de motor van een duurzame economie? (26/02/2019 - VRT NWS)
  Het piepkleine element waterstof wordt volgens sommigen gezien als de sleutel naar een duuurzame, C02-vrije economie. Anderen zijn er zeer sceptisch over. Maar wat is waterstof eigenlijk? En waarom is het zo interessant? Of waarom niet? Een paar antwoorden.
  [naar artikel]
 19. Colruyt wil zijn windenergie omzetten in waterstof voor auto’s (09/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Colruyt en het gastransportbedrijf Fluxys willen windenergie omzetten in waterstof. “Als de Vlaamse overheid het voortouw neemt, wordt autorijden dankzij waterstof heel milieuvriendelijk”, zegt onderzoeker Mark Pecqueur.
  [naar artikel]
 20. Ambitieuze groene waterstofplannen van China zijn “heilige graal” om nuluitstoot te bereiken (24/03/2022 - Express)
  China wil tegen 2025 de productie van waterstof verdriedubbelen om zijn economie sneller klimaatneutraal te maken. China geldt als de grootste producent van waterstof ter wereld. Woensdag onthulde de Aziatische supermacht echter plannen om de productie van waterstof fors op te voeren. Tegen 2035 zou groene waterstof grotendeels het gebruik van aardgas binnen de Chinese […]
  [naar artikel]
 21. ‘Bezeten ballon’ achtervolgt personeelsleden in kinderziekenhuis (21/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De personeelsleden van een Argentijns ziekenhuis beleefden de schrik van hun leven toen ze plots een oranje ballon zagen die op een vreemde manier door de gang zweefde. De ballon bewoog volgens de medewerkers niet op een manier die je zou verwachten en leek hen te volgen door het gebouw. Door de opmerkelijke video sloeg de fantasie van menig internetgebruiker op hol, waardoor er nu volop wordt beweerd dat een geest van een gestorven kind met de spookachtige ballon rondwandelt.
  [naar artikel]
 22. "Ballon van de Vriendschap" landt aan station Leuven (01/08/2019 - VRT NWS)
  De "Ballon van de Vriendschap", het kunstwerk dat bijna 30 jaar op het Herbert Hooverplein stond, heeft een nieuwe locatie. De ballon staat nu op het bloemenperk aan het busstation van De Lijn op het Martelarenplein.
  [naar artikel]
 23. KLM wil af van taxfree aan boord: weinig opbrengst, veel ruimte en gewicht (31/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wil in 2019 af van de taxfree-verkoop aan boord van haar vluchten. De directie heeft een “voorgenomen...
  [naar artikel]
 24. Rijden vuilniswagens in de toekomst op waterstof? (14/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Limburgse afvalbedrijf Bionerga heeft een eerste vuilniswagen op aardgas in Sint-Truiden en Hasselt rondrijden. In de toekomst wil Bionerga nog een stapje verder gaan en in Limburg vrachtwagens op waterstof laten rijden. Het waterstof zal dan geproduceerd worden met stroom van de nieuwe energiehub in Beringen.
  [naar artikel]
 25. Deze opa breekt in ISS Amerikaans verblijfsrecord in de ruimte (25/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft Jeffrey Williams het Amerikaanse gecumuleerde verblijfsrecord in de ruimte op zijn naam
  [naar artikel]
 26. Ballon oplaten in Nieuwpoort? Tot 250 euro boete: “Te slecht voor het milieu” (21/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie in Nieuwpoort een ballon oplaat, zonder te weten waar die zal landen, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 250 euro. “Dus ook geen symbolische ballon, op bijvoorbeeld een begrafenis of schoolfeest”, zegt milieuschepen Kris Vandecasteele.
  [naar artikel]
 27. Dit dorp in Engeland gebruikt al waterstof om huizen te verwarmen (08/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dit dorp in Engeland gebruikt al waterstof om huizen te verwarmen Een dorp in het noordoosten van Engeland maakt gebruik van (een beetje) waterstof om te koken en voor verwarming. Een belangrijke mijlpaal voor de Britten en hun inspanningen om een oplossing te vinden voor de opwarming van het klimaat. Sinds augustus wordt een mengsel van 20 procent waterstof en 80 procent aardgas door het openbare […] Lees dit artikel: Dit dorp in Engeland gebruikt al waterstof om huizen te verwarmen
  [naar artikel]
 28. Waterstofconferentie Antwerpen: waterstof is de ontbrekende schakel bij groene energie (07/05/2018 - VRT NWS)
  Waterstof is de ontbrekende schakel voor het gebruik groene energie. Dat is de boodschap van WaterstofNet, een bedrijvengroep die vandaag een conferentie organiseert over waterstof. Een aantal bedrijven laten zien wat ze in de pijpleiding hebben zitten.
  [naar artikel]
 29. MSC wil bouw van cruiseschip op waterstof onderzoeken (26/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: MSC wil bouw van cruiseschip op waterstof onderzoeken Rederij MSC gaat samen met de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri en gasbedrijf Snam een haalbaarheidsstudie opzetten naar de bouw van een cruiseschip op waterstof. Het zou gaan om een wereldwijde primeur. De bedoeling van de studie is om de logistieke en technische uitdagingen op te lijsten. De studie zal twaalf maanden in beslag nemen. Afhankelijk van […] Lees dit artikel: MSC wil bouw van cruiseschip op waterstof onderzoeken
  [naar artikel]
 30. Zonder getrainde astronauten naar de kosmos: SpaceX stuurt 4 ruimtetoeristen succesvol in baan om aarde (16/09/2021 - De Morgen)
  De Falcon 9-draagraket van SpaceX met vier ruimtetoeristen aan boord is woensdagavond (lokale tijd) opgestegen van het Kennedy Space Center in Florida. Het is voor het eerst dat een raket met alleen burgers aan boord naar de ruimte vertrokken is. Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de bemanningsleden terug op aarde. De lancering leverde alvast prachtige beelden op.
  [naar artikel]
 31. Onderzoek doet twijfel rijzen over milieuvriendelijkheid van waterstof (18/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Onderzoek doet twijfel rijzen over milieuvriendelijkheid van waterstof Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Applied Energy, blijkt dat het produceren van waterstof uit fossiele brandstoffen “aanzienlijke” broeikasgasemissies veroorzaakt. Zelfs met koolstofafvangtechnologie – waarbij kooldioxide wordt opgevangen voordat het in de atmosfeer vrijkomt en ondergronds wordt gepompt – is de uitstoot hoger dan verwacht. Methaanbelofte Vrijwel alle waterstof die op dit moment […] Lees dit artikel: Onderzoek doet twijfel rijzen over milieuvriendelijkheid van waterstof
  [naar artikel]
 32. Wordt transport op waterstof mainstream het komende decennium? (30/12/2019 - Express)
  Het voorbije decennia werd de elektrische wagen mainstream, mede dankzij het Tesla van Elon Musk. Er zijn verschillende tekenen aan de wand dat de komende tien jaar dat treinen op waterstof de komende 10 jaar volwassen zullen worden. Transport op basis van waterstof is interessant in ecologisch opzicht. Het is een vorm van energie die […] The post Wordt transport op waterstof mainstream het komende decennium? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Eerste passagier van Virgin Galactic bereikt de ruimte (23/02/2019 - De Morgen)
  Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft voor het eerst met een passagier aan boord de ruimte bereikt. Het SpaceShipTwo-ruimteschip VSS Unity bereikte een hoogte van 89,9 kilometer en dat is volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht officieel de ruimte.
  [naar artikel]
 34. Groene waterstof: deze 5 Vlaamse projecten zijn in de maak (19/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Groene waterstof: deze 5 Vlaamse projecten zijn in de maak Er gaat geen dag voorbij of er wordt een initiatief rond groene waterstof aangekondigd. Voor velen is H2 de ideale drager om hernieuwbare energie mee te stockeren en te transporteren. Ook Vlaanderen springt op de kar. De Vlaamse regering maakt 106 miljoen euro vrij om vijf grote projecten rond duurzame waterstof te helpen financieren. Het […] Lees dit artikel: Groene waterstof: deze 5 Vlaamse projecten zijn in de maak
  [naar artikel]
 35. Australië wil het Saudi-Arabië van de waterstof worden (31/08/2020 - Express)
  Australië koestert op het gebied van duurzame waterstof bijzonder grote plannen. Het land werkt aan de uitbouw van een waterstofproject... The post Australië wil het Saudi-Arabië van de waterstof worden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Waterstof "next big thing" voor klimaat? Kan "propere brandstof" zijn, maar moeten het halen uit het verre buitenland (04/11/2021 - VRT NWS)
  Vandaag tekenen de havens van Antwerpen en Zeebrugge en het Chileense ministerie van Energie een overeenkomst om waterstof vanuit het Zuid-Amerikaanse Chili naar Europa te importeren. Dat gebeurt in de marge van de klimaatconferentie van Glasgow. Waterstof wordt ook wel de droombrandstof genoemd, maar het is moeilijk om zelf te produceren. Prof. dr. Thijs Van de Graaf van de UGent legt uit wat het precies is en waarom waterstof zo goed is voor ons klimaat.
  [naar artikel]
 37. "Groene waterstof zal goedkoper worden dan fossiele brandstoffen" (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Waterstof die afkomstig is uit een hernieuwbare bron en wordt geproduceerd met duurzame energie zal alsmaar goedkoper worden. Op die manier wordt groene waterstof competitief ten opzichte van waterstof die geproduceerd wordt met behulp van fossiele brandstoffen en zelfs ten opzichte van aardgas. Dat blijkt uit een rapport van BloombergNEF.
  [naar artikel]
 38. Nederlandse scheepsbouwer ontwerpt allereerste superjacht op waterstof (26/12/2019 - Express)
  Op de Monaco Yacht Show is dit jaar een conceptversie gepresenteerd van een 112 meter lang superjacht op waterstof, meldt vakblad Superyacht Times Het vernieuwende vaartuig is ontworpen door het Nederlandse bedrijf Sinot Yacht & Architecture Design. Het jacht gaat Aqua heten en moet het eerste superjacht worden dat vaart op vloeibare waterstof met behulp van brandstofceltechnologie. […] The post Nederlandse scheepsbouwer ontwerpt allereerste superjacht op waterstof appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 39. SpaceX-raket vertrekt naar de ruimte met serre om tomaten te kweken (02/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers sturen vermoedelijk maandagavond vanuit California een raket de ruimte in met de ‘tomatensatelliet’ Eu:Cropis aan boord. Daarmee...
  [naar artikel]
 40. Waterstof moet Schotland helpen duurzame whisky te produceren (05/03/2021 - Express)
  De haven van Cromarty Firth in de Schotse hooglanden kan een Europese draaischijf voor duurzame waterstof worden. Dat zeggen de initiatiefnemers achter het North of Scotland Hydrogen Programme. Bedoeling is dat de haven wordt uitgerust met een infrastructuur voor de productie, opslag en distributie van waterstof, die vervolgens naar bestemmingen in de regio, de rest van […] The post Waterstof moet Schotland helpen duurzame whisky te produceren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Heistenaar verdeelt zeppelin die veiliger, zuiniger en lichter is dan drone (26/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In de AED Studios in Lint is voor het eerst in ons land een demonstratie gegeven met een zeppelin van het Duitse merk H-aero. De toestellen vliegen met behulp van een met helium gevulde ballon en zouden volgens de makers efficiënter en veiliger zijn dan de tegenwoordig alombekende drones.
  [naar artikel]
 42. Op één waterstoftank van Brussel naar Zürich (07/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  BMW heeft samen met het Amerikaanse bedrijf Alaka’i Technologies een vliegende brandstofcel-taxi gebouwd. Dankzij de waterstof behoort een reis van...
  [naar artikel]
 43. Ballon ‘Baby Trump’ wordt museumstuk in Londen (18/01/2021 - Express)
  De enorme ballon die Amerikaans president Donald Trump afbeeldt als een baby, is aangekocht door het Museum of London. Het zes meter grote gevaarte was in juli 2018 hét symbool van het anti-Trumpprotest in de Britse hoofdstad. Volgens het Museum of London, dat de culturele geschiedenis van de stad in kaart brengt, verdient de ballon […] The post Ballon ‘Baby Trump’ wordt museumstuk in Londen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Dit is 's werelds eerste fiets op waterstof (11/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrische fietsen rukken op, maar voor de batterijen bestaat er nu ook een interessant alternatief: waterstof. Een Franse firma presenteert de...
  [naar artikel]
 45. Waterstof gestolen (08/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De mensen van een bedrijf op Centrum-Zuid stelden maandagochtend een inbraak vast. Onbekenden konden er aan de haal gaan met acht flessen waterstof.
  [naar artikel]
 46. “Waterstof is twee keer zo’n krachtig broeikasgas als eerder gedacht” (15/04/2022 - Express)
  Waterstof, door sommigen beschouwd als een van de pijlers van de energietransitie, zou de planeet veel meer opwarmen dan eerder werd gedacht. Dit is de conclusie van een nieuwe studie die door de Britse regering is gepubliceerd. Waterstof is een indirect broeikasgas. Het reageert met andere broeikasgassen in de atmosfeer om hun aardopwarmingsvermogen (GWP, of: […]
  [naar artikel]
 47. Van ravioli tot tortellini: deze adresjes tonen hoe veelzijdig gevulde pasta is (15/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Van cannelloni met vlees tot ravioli met spinazie. Van de honderden soorten pasta die er bestaan, is gevulde pasta het veelzijdigst, met dank aan de vulling. Bij deze adresjes kan je met gevulde pasta je maagje vullen.
  [naar artikel]
 48. Toekomstmuziek in Nederland: waterstof in poedervorm (07/12/2017 - VRT NWS)
  Het tanken van waterstof is omslachtig. Het stockeren en transporteren van het gas is duur.  Maar bovenstaande foto zou tot het verleden kunnen behoren dankzij waterstofpoeder.  
  [naar artikel]
 49. België, waterstof en Oman: wat is het verband, en waarom is het koninklijke bezoek belangrijk?   (04/02/2022 - VRT NWS)
  Het Belgische koningspaar is op bezoek in enkele Golfstaten, waar ze samen met onder meer onze energieminister een installatie voor groene waterstof in Oman. Want het lijkt misschien een contradictie, maar dat is het niet: waarom maken olie-exporterende golfstaten grote investeringen in groene waterstof? Over de Belgische link met Oman, en waterstof in de woestijn: "De golfstaten hebben eigenlijk twee keer de jackpot gewonnen."
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy