Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 May 2022
02:18 uur

“Petrobras, we zijn in oorlog”. Brazilië overweegt privatisering van staatsbedrijf Petrobras

Express

13/05/2022 - 22:28

De nieuwe Braziliaanse minister van Energie, Adolfo Sachsida, zegt dat hij de optie gaat bestuderen om het staatsbedrijf Petrobras te privatiseren. Het staatsoliebedrijf ligt namelijk op ramkoers met de regering van Bolsonaro, vanwege de “onverantwoordelijke winst” die het bedrijf zou maken. Vorige week drong de Braziliaanse president Jair Bolsonaro er bij het staatsoliebedrijf Petrobras op […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Braziliaanse oud-president beschuldigd van “belemmering van de rechtsgang” in Petrobras-schandaal (30/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva (2003-2010) is vrijdag in het onderzoek naar het corruptieschandaal Lava Jato rond het staatsbedrijf Petrobras (Petroleo Brasileiro) door het parket in Brasilia beschuldigd van “belemmering van de rechtsgang”.
  [naar artikel]
 2. Onderzoek naar Trafigura in omkoopzaak Petrobras (05/12/2018 - De Tijd)
  16:15 De grondstoffenhandelaars Trafigura, Vitol en Glencore worden onderzocht door de Braziliaanse autoriteiten voor mogelijke betrokkenheid bij de grote omkoopzaak rond het staatsolieconcern Petrobras.
  [naar artikel]
 3. Braziliaans staatsoliebedrijf Petrobras boekt derde jaar op rij miljardenverlies (22/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het grootste Zuid-Amerikaanse olieconcern Petrobras heeft voor het derde jaar op reis een miljardenverlies geboekt. Het bedrijf, dat gedeeltelijk
  [naar artikel]
 4. Igor de Camargo staat voor “emotioneel” afscheid als profvoetballer en terugkeer naar Brazilië: “Ambitie om ooit in België te coachen” (29/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Dit wordt mijn ‘Last Dance’.” Igor de Camargo (bijna 39) zet na de promotiefinale een punt achter zijn profcarrière en keert komende zomer terug naar Brazilië. “Er gaan traantjes vloeien.”
  [naar artikel]
 5. Brazilië: “Nieuw landbouwsysteem dreigt ontbossing Amazone te legaliseren” (18/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Brazilië: “Nieuw landbouwsysteem dreigt ontbossing Amazone te legaliseren” In Brazilië bereidt de regering de creatie van de nieuwe landbouwzone Amacro voor, een initiatief dat volgens zijn initiatiefnemers een einde zou kunnen maken aan de ontbossing van het Amazone-gebied. Amacro zou van intensieve landbouwactiviteiten gebruik maken in delen van de Amazone die al het mikpunt van ontbossing zijn geweest. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro […] Lees dit artikel: Brazilië: “Nieuw landbouwsysteem dreigt ontbossing Amazone te legaliseren”
  [naar artikel]
 6. Brazilië ziet zijn tarwe-export met ruim 400 procent stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne (04/05/2022 - Express)
  De Braziliaanse export van tarwe naar de 22 landen van de Arabische Liga is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Brazilië profiteert van de wereldwijde spanningen op de voedselmarkt en werpt zich op als alternatief voor Russische en Oekraïense grondstoffen. De totale export van Brazilië […]
  [naar artikel]
 7. Max Verstappen na GP van Brazilië: “Ik zou manoeuvre opnieuw maken indien mogelijk” (18/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Formule 1-coureur Max Verstappen verwacht niet dat hij alsnog wordt bestraft voor zijn veelbesproken manoeuvre in zijn gevecht met Lewis Hamilton afgelopen zondag tijdens de Grote Prijs van Brazilië. “En als dat wel gebeurt, is dat niet het einde van de wereld”, liet de WK-leider in zijn vooruitblik op de GP van Qatar, komende zondag, monter weten. “Indien ik de kans krijg, zou ik die actie herhalen”, antwoordde hij ook desgevraagd.
  [naar artikel]
 8. Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië (08/01/2019 - Metro)
  De nieuwe regering in Brazilië gaat zowat honderd overheidsbedrijven privatiseren of sluiten. Daaronder ook dochterondernemingen van grote banken en van oliereus Petrobras. Dat heeft de Braziliaanse minister van Infrastructuur vandaag gezegd. De privatiseringen moeten de begroting helpen en “er zal geld over zijn om te investeren in andere prioriteiten”, aldus de minister. Hij voegde er ook aan toe dat de regering overweegt om concessies te verlenen voor 5.600 kilometer snelwegen. President Jair Bolsonaro kondigde eerder al de privatisering aan van twaalf luchthavens en vier havens, alsook van spoorconcessies. Dat zou de regering 7 miljard real (zowat 1,9 miljard dollar) moeten opleveren. bron: Belga   Het bericht Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië (09/01/2019 - Metro)
  De nieuwe regering in Brazilië gaat zowat honderd overheidsbedrijven privatiseren of sluiten. Daaronder ook dochterondernemingen van grote banken en van oliereus Petrobras. Dat heeft de Braziliaanse minister van Infrastructuur vandaag gezegd. De privatiseringen moeten de begroting helpen en “er zal geld over zijn om te investeren in andere prioriteiten”, aldus de minister. Hij voegde er ook aan toe dat de regering overweegt om concessies te verlenen voor 5.600 kilometer snelwegen. President Jair Bolsonaro kondigde eerder al de privatisering aan van twaalf luchthavens en vier havens, alsook van spoorconcessies. Dat zou de regering 7 miljard real (zowat 1,9 miljard dollar) moeten opleveren. Bron: Belga   Het bericht Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Stuurt België artillerie naar Oekraïne die al sinds 2008 uit omloop is? “Tegen dat die in de Donbas aankomt, is de oorlog al voorbij” (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  België overweegt om opnieuw wapens te leveren aan Oekraïne. Maar wat heeft ons land nog te bieden? Artillerie die in 2008 uit de omloop werd gehaald, zegt oud-kolonel Roger Housen. “Tegen dat die in de Donbas is geraakt, is de oorlog al voorbij.”
  [naar artikel]
 11. “Dit is vanaf nu ons leven”: Israël overweegt vierde dosis om varianten te bestrijden (06/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Dit is vanaf nu ons leven”: Israël overweegt vierde dosis om varianten te bestrijden Israël worstelt met een fors stijgend aantal gevallen van Covid-19 ondanks een indrukwekkende inentingscampagne. Een derde dosis wordt inmiddels al toegediend en een vierde kan volgend jaar volgen. Israëliërs zouden om de vijf tot zes maanden een boostershot kunnen ontvangen om de verschillende coronavarianten te bestrijden, dat zegt Salman Zarka, de directeur van het Ziv […] Lees dit artikel: “Dit is vanaf nu ons leven”: Israël overweegt vierde dosis om varianten te bestrijden
  [naar artikel]
 12. Braziliaans oliebedrijf Petrobras beboet voor minimaliseren van vervuiling (06/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/jY6q5PMCq3v-D6fUWoHLGVMkFXA/diocontent/51250521/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 13. “Oud ijzer, artillerie zonder munitie en antitankwagens die in een halve dag zijn opgebruikt”: dit zijn de wapens die België naar Oekraïne stuurt (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  België overweegt om opnieuw wapens te leveren aan Oekraïne. Maar wat heeft ons land nog te bieden? Artillerie die in 2008 uit de omloop werd gehaald, zegt oud-kolonel Roger Housen. “Tegen dat die in de Donbas is geraakt, is de oorlog al voorbij.”
  [naar artikel]
 14. Presidentiële schandalen in Brazilië: na Dilma, nu Lula (07/04/2019 - De Morgen)
  Kan de Braziliaanse oud-president Lula da Silva zijn herverkiezing in 2018 vergeten, nu Justitie hem heeft aangeklaagd als spin in het web van het Petrobras-corruptieschandaal?
  [naar artikel]
 15. Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd (19/08/2019 - Express)
  Sinds de rechts-populistische politicus Jair Bolsonaro in Brazilië begin dit jaar als president werd geïnstalleerd, heeft de regering van het land al voor 20 miljard dollar activa en investeringen geprivatiseerd. Dat heeft Salim Mattar, Braziliaans minister voor privatisering en desinvesteringen, gemeld. Volgens Mattar verloopt het privatiseringsplan van de Braziliaanse overheid volgens plan. “De regering heeft al belangrijke inspanningen geleverd om de Braziliaanse economie opnieuw op het goede spoor te zetten,” benadrukte Mattar. “We willen een open maatschappij creëren en Brazilië een grotere welvaart bezorgen.” Petrobras “De privatisering moet de omvang van de overheid afslanken,” betoogde de minister. “Bovendien moeten de maatregelen ook de schuldenlast van de Braziliaanse staat afbouwen. Brazilië is een rijk land, maar heeft een arme bevolking. In het verleden heeft de Braziliaanse staat zijn onderdanen gebruikt. Voortaan zal de overheid echter ten dienste van de burger moeten staan.” Sinds Jair Bolsonaro in Brazilië aan de macht is gekomen, heeft hij voor 12,3 miljard dollar staatsbelangen in het olieconcern Petrobras van de hand gedaan. De verkochte activa omvatten onder meer een raffinaderij in Texas en een netwerk van tankstations in Paraguay, net zoals een portfolio belangen in gerelateerde activiteiten op het gebied van transport en distributie. De verkoop van aandelen in een reeks andere bedrijven leverde de Braziliaanse staat 4,9 miljard dollar op. Leasingcontracten voor luchthavens, spoorwegen en havens brachten nog eens een som van 1,9 miljard dollar op. Bolsonaro won de verkiezingen op basis van een programma dat beloofde de omvang van de staat af te bouwen. “Privatisering kan de staat belangrijke inkomsten bezorgen,” betoogde hij. “Bovendien kan het programma nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Maar het is ook een beleid dat de corruptie kan tegengaan. Alle activiteiten die de privésector kan uitvoeren, moeten uit handen van de staat worden gehaald.” Onder meer Petrobras is in een net van corruptie verzeild geraakt. Bolsonaro maakte recent tevens bekend het elektriciteitsbedrijf Eletrobras te willen privatiseren. Eletrobras is de grootste elektriciteitsproducent van Latijns-Amerika. Een verkoop zou bijna 5 miljard dollar kunnen opleveren. Schuld De openbare schuld vertegenwoordigde in Brazilië vorig jaar 88 procent van het bruto binnenlandse product. In juli gaf het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te kennen dat het land doorgedreven structurele hervormingen moest doorvoeren om een potentiële groei te kunnen waarmaken. Daarbij stelde de instelling een pakket maatregelen voor waarin ook privatisering was opgenomen, naast fiscale hervormingen en de liberalisering van handelswetten. The post Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd appeared first on Express.
  [naar artikel]
 16. Rundvleesgigant Brazilië stopt export naar China na twee gevallen van gekkekoeienziekte (05/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Rundvleesgigant Brazilië stopt export naar China na twee gevallen van gekkekoeienziekte Brazilië, ’s werelds grootste exporteur van rundvlees, heeft de export van rundvlees naar zijn grootste afnemer China opgeschort na de bevestiging van twee gevallen van “atypische” gekkekoeienziekte. De gevallen werden vastgesteld in twee afzonderlijke binnenlandse vleesbedrijven, zei het ministerie van Landbouw op zaterdag. De opschorting maakt deel uit van pact dat China en Brazilië sloten […] Lees dit artikel: Rundvleesgigant Brazilië stopt export naar China na twee gevallen van gekkekoeienziekte
  [naar artikel]
 17. Max Verstappen: “Brazilië wordt opnieuw een spannende strijd met Lewis Hamilton” (11/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de GP van Mexico slaagde Max Verstappen erin om de race te winnen maar echt veel tijd om na te genieten is er niet. Komend weekend vindt immers al de volgende race plaats in Brazilië.
  [naar artikel]
 18. Dier van de week: lichtgevende visjes terroriseren Braziliaanse waterlopen: “Begin van de invasie" (06/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het lijkt bijna een beeld uit een sciencefictionfilm: felgekleurde siervisjes die rondzwemmen in de beken van het Atlantisch Woud in Brazilië. Ze zien er misschien mooi uit, maar de gloeivisjes betekenen niet veel goeds voor de biodiversiteit in Brazilië. De gloeivisjes zitten volgens wetenschappers “in de eerste fase van een mogelijke invasie”.
  [naar artikel]
 19. Gekwetste Neymar weer onder vuur: “Wie pijn heeft aan de adductoren, danst na de match niet zo met een cowboyhoed” (19/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Veel liever zouden ze hem niet laten gaan. Want ook nu weer pech voor PSG: Neymar die gekwetst terug komt van een interlandluik met Brazilië. Hij mist al zeker Nantes zaterdag en misschien ook de Champions League-clash woensdag tegen Man City. In Brazilië krijgt ‘Ney’ steeds meer de wind van voren. “Moet zo iemand ons land vertegenwoordigen?”
  [naar artikel]
 20. Gekwetste Neymar weer onder vuur: “Wij pijn heeft aan de adductoren, danst na de match niet zo met een cowboyhoed” (19/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Veel liever zouden ze hem niet laten gaan. Want ook nu weer pech voor PSG: Neymar die gekwetst terug komt van een interlandluik met Brazilië. Hij mist al zeker Nantes zaterdag en misschien ook de Champions League-clash woensdag tegen Man City. In Brazilië krijgt ‘Ney’ steeds meer de wind van voren. “Moet zo iemand ons land vertegenwoordigen?”
  [naar artikel]
 21. Gekwetste Neymar weer onder vuur: “Wie pijn heeft aan de adductoren, danst na de match niet zo met een cowboyhoed” (19/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Veel liever zouden ze hem niet laten gaan. Want ook nu weer pech voor PSG: Neymar die gekwetst terug komt van een interlandluik met Brazilië. Hij mist al zeker Nantes zaterdag en misschien ook de Champions League-clash woensdag tegen Man City. In Brazilië krijgt ‘Ney’ steeds meer de wind van voren. “Moet zo iemand ons land vertegenwoordigen?”
  [naar artikel]
 22. Brazilië en Argentinië kunnen WK-ticket al ruiken, Lionel Messi boos op scheidsrechter: “Dat doet hij elke keer tegen ons” (15/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Brazilië en Argentinië blijven ongeslagen in de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het WK 2022. De Seleçao haalde het met 4-1 van Uruguay. De Argentijnen waren met 1-0 te sterk voor Peru. Beide landen kunnen hun ticket voor Qatar bijna boeken.
  [naar artikel]
 23. Voormalig Braziliaans president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor corruptie (12/07/2017 - De Redactie)
  Lula had zijn appartement in de kuststad Guarujá gratis laten renoveren. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het olieconcern Petrobras enkele orders plaatste bij het bedrijf.
  [naar artikel]
 24. Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kandidaat voor presidentsverkiezingen (04/08/2018 - Metro)
  De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva is zaterdag door zijn partij officieel aangeduid als kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen. Lula, die president was van 2003 tot 2011, zit sinds 7 april in de gevangenis. De Arbeiderspartij van Lula, die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, hield zaterdag een verkiezingscongres. Er waren zo’n 2.000 militanten aanwezig. De partij benoemde Lula officieel als de kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De eerste ronde vindt plaats op 7 oktober. Lula werd in juli 2017 tot ruim 12 jaar cel veroordeeld voor corruptie in verband met het overheidsbedrijf Petrobras. Hij zou een luxeappartement in een badplaats in het zuiden van Brazilië als steekpenning aanvaard hebben van OAS, een bouwonderneming die contracten bij Petrobras wou krijgen. Lula heeft de beschuldiging altijd ontkend. bron: Belga   Het bericht Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kandidaat voor presidentsverkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kandidaat voor presidentsverkiezingen (04/08/2018 - Metro)
  De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva is zaterdag door zijn partij officieel aangeduid als kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen. Lula, die president was van 2003 tot 2011, zit sinds 7 april in de gevangenis. De Arbeiderspartij van Lula, die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, hield zaterdag een verkiezingscongres. Er waren zo’n 2.000 militanten aanwezig. De partij benoemde Lula officieel als de kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De eerste ronde vindt plaats op 7 oktober. Lula werd in juli 2017 tot ruim 12 jaar cel veroordeeld voor corruptie in verband met het overheidsbedrijf Petrobras. Hij zou een luxeappartement in een badplaats in het zuiden van Brazilië als steekpenning aanvaard hebben van OAS, een bouwonderneming die contracten bij Petrobras wou krijgen. Lula heeft de beschuldiging altijd ontkend. Bron: Belga   Het bericht Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kandidaat voor presidentsverkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Brazilië nodigt EU-waarnemers uit voor presidentsverkiezingen in oktober (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het hoogste verkiezingsorgaan van Brazilië heeft de Europese Unie gevraagd om dit jaar de verkiezingen in het land waar te nemen. Het is voor het eerst dat Brazilië de EU daarvoor uitnodigt.
  [naar artikel]
 27. Braziliaans oliebedrijf Petrobras beboet voor minimaliseren van vervuiling (06/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Braziliaanse Petrobas betaalt een boete van 14,28 miljoen real (3,54 miljoen euro) aan de Braziliaanse milieuregulator wegens "het schenden van...
  [naar artikel]
 28. Antwerpse Zoo wil ecologie en economie verzoenen in Brazilië: “Met chocolade kunnen we de goudkopleeuwaapjes redden” (18/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Eet een stukje gecertificeerde chocolade en red zo de goudkopleeuwaapjes in Brazilië. Al twintig jaar bestuderen onderzoekers van de Antwerpse Zoo de habitat van de dieren in het Atlantisch kustregenwoud in Bahia. Nu gaat het project BioBrasil een stap verder: een kwaliteitslabel voor chocolade moet zowel de cacaoboeren als de dieren vooruithelpen. “Het is nog niet duidelijk of het lukt om die gecertificeerde chocolade te exporteren. Maar het is mijn droom om ze ooit hier in de shop van de Zoo te kunnen verkopen”, zegt onderzoekster Kristel De Vleeschouwer (50).
  [naar artikel]
 29. Petrobras treft schikking van 3 miljard dollar bij groepsvordering in VS (04/01/2018 - Metro)
  Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft in de Verenigde Staten een akkoord bereikt om 2,95 miljard dollar (2,46 miljard euro) te betalen om een groepsvordering in de Verenigde Staten te schikken. Die werd ingesteld door investeerders nadat was gebleken dat het staatsbedrijf in Brazilië betrokken was in een grootschalig corruptieschandaal. Petrobas kwam in Brazilië in het vizier van het gerecht in een grootschalig witswasonderzoek, “operatie Car Wash” genaamd, dat vanaf 2014 werd gevoerd en meerdere politieke koppen deed rollen, waaronder dat van voormalig president Luiz Inacio da Silva. De speurders ontdekten dat bepaalde directeurs bij het staatsoliebedrijf steekpenningen aanvaard zouden hebben in ruil voor het toekennen van veel te dure contracten aan aannemers. In de VS startte een groep investeerders daarop een zogenaamde class action. Ze argumenteerden dat Petrobas op de hoogte was van de onregelmatigheden en dat ze schade hebben geleden door in verband te zijn gebracht met corruptie. Beide partijen bereikten woensdag uiteindelijk een akkoord om de zaak te schikken voor 2,95 miljard dollar. De schikking moet wel nog worden goedgekeurd door de rechtbank in New York. In een mededeling benadrukt Petrobas dat de schikking geen schuldbekentenis inhoudt en enkel “de status van slachtoffer reflecteert” van het bedrijf in deze zaak. Petrobas heeft zelf dan ook nog meerdere rechtszaken lopen tegen aannemers, bouwbedrijven en voormalige directeurs om geld terug te vorderen. Sinds het losbarsten van het schandaal kreeg het oliebedrijf op die manier nog maar 455 miljoen dollar terug. bron: Belga  
  [naar artikel]
 30. Nationale feestdag onder hoogspanning in Brazilië: vrees voor “bestormingstaferelen zoals bij het Capitool” (07/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De nationale feestdag in Brazilië wordt er mogelijk één onder hoogspanning. Op verschillende plaatsen staan protesten gepland ter ondersteuning van president Jair Bolsonaro, maar ook zijn tegenstanders zullen op straat komen. De vrees bestaat dat de situatie mogelijk uitdraait op een gewelddadige bestorming “zoals bij het Amerikaanse Capitool”, want Bolsonaro heeft zijn aanhangers stevig opgehitst tegen instellingen als het Congres en het Hooggerechtshof. Intussen zijn de eerste duizenden betogers in de vroege uurtjes al op pad.
  [naar artikel]
 31. Is Moldavië de volgende prooi van Poetin? “Wat ze doen is heel moedig” (29/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Moldavië vreest meegesleept te worden in de oorlog. Na een reeks incidenten in de pro-Russische regio Transnistrië, laat het land zijn neutrale positie varen. “Ze vrezen dat ze ook een doel zijn van het Kremlin”, zegt Ruslandkenner Ria Laenen (KU Leuven).
  [naar artikel]
 32. Neymar die na WK in Qatar stopt bij Brazilië? Ploegmaats begrijpen tweespalt (13/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Neymar krijgt veel steun van zijn ploegmaats bij de nationale ploeg. De ster van PSG zei zondag dat het WK van volgend jaar in Qatar de laatste van zijn carrière zou kunnen zijn. Hij twijfelt of hij nog de mentale kracht kan opbrengen. Zijn teammaats bij de Seleçao, Thiago Silva, Fred en Richarlison, begrijpen zijn tweespalt. “Hij is één van de beste spelers die we hebben gehad in Brazilië.”
  [naar artikel]
 33. “Gazprom is geen vriend van de EU” (04/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Gazprom is geen vriend van de EU” Moldaviës gascrisis was een waarschuwing aan Europa voor de risico’s die een afhankelijkheid van het Russisch staatsbedrijf Gazprom met zich meebrengen. Dat zegt gasbaron Pawel Majewski, CEO van het Poolse energiebedrijf PGNiG. Moldavië riep vorige maand de noodtoestand uit nadat gasaanbieder Gazprom de leveringen aan de Oost-Europese natie met een derde verminderde. Gazprom had de […] Lees dit artikel: “Gazprom is geen vriend van de EU”
  [naar artikel]
 34. Braziliaanse oud-president da Silva aangeklaagd wegens corruptie (14/09/2016 - De Redactie)
  Luiz Inacio Lula da Silva is nog steeds immens populair in Brazilië, ondanks de aantijgingen van corruptie tegen zijn Arbeiderspartij. Hij en zijn vrouw zijn voor het eerst rechtstreeks aangeklaagd op verdenking van het aannemen van smeergeld in het Petrobras-schandaal.
  [naar artikel]
 35. Verenigde Naties: noem de oorlog geen oorlog (09/03/2022 - Express)
  De Verenigde Naties hebben hun personeel per e-mail geadviseerd om de situatie in Oekraïne niet “oorlog” of “invasie” te noemen. Medewerkers worden aangeraden de termen “conflict” of “militair offensief” te gebruiken om de Russische invasie in het buurland te beschrijven. De oorlog heeft ondertussen aan honderden burgers het leven. Twee miljoen mensen werden gedwongen het land te ontvluchten. De […]
  [naar artikel]
 36. Dj Romeo Blanco, gewone gast uit Retie verovert wereldpodia: “De remix voor Beyoncé was crazy” (07/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Over enkele dagen vertrekt hij naar Nepal, voor een tournee van een maand. Daarna volgen nog Thailand, Bolivia, Kroatië, Ibiza en “o ja, ook nog Brazilië.” Een mens zou al eens een land vergeten als zijn leven voor een groot deel uit reizen bestaat. Want dat is precies zo voor dj Romeo Blanco. Al mogen wij Nick Peeters zeggen, hij is tenslotte maar “een gewone gast uit Schoonbroek”.
  [naar artikel]
 37. Bolsonaro ontslaat voorzitter staatsoliebedrijf na stijging van brandstofprijzen (29/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de voorzitter van het staatsoliebedrijf Petrobras, Joaquim Silva e Luna, ontslagen. Dat meldt de regering maandag, nadat het bedrijf kritiek kreeg omdat het de prijzen van zijn brandstof sterk verhoogd had.
  [naar artikel]
 38. Ontbossing Amazone laatste tijd sterk toegenomen, waarschuwt WWF (12/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF). De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Het WWF legt een verband met de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië en met de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 39. Bolsonaro woest na besluit rechter om Telegram te blokkeren: “Kan levens kosten” (19/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is zeer ontstemd over de beslissing van een rechter van het Hooggerechtshof om de populaire berichtendienst Telegram in Brazilië te blokkeren. De uitspraak is volgens hem “ontoelaatbaar” en brengt de “vrijheid” van Brazilianen in gevaar. Het kan volgens Bolsonaro zelfs “levens kosten”.
  [naar artikel]
 40. Football Talk. Conmebol schorst Uruguayaanse topref voor fouten tijdens clash tussen Argentinië en Brazilië (18/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft scheidsrechter Andrés Cunha en de videoref Esteban Ostojich voor onbepaalde tijd geschorst, omdat ze “serieuze en duidelijke fouten” hebben gemaakt in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Argentinië en Brazilië. Het duel tussen de Zuid-Amerikaanse grootmachten eindigde dinsdagavond in San Juan in 0-0. Cunha is een grote naam. Hij floot onder meer de halve finale tussen België en Frankrijk op het WK in Rusland.
  [naar artikel]
 41. Zuid-Amerikaanse voetbalbond schorst bekende Uruguayaanse ref voor fouten tijdens clash tussen Argentinië en Brazilië (18/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft scheidsrechter Andrés Cunha en de videoscheidsrechter Esteban Ostojich voor onbepaalde tijd geschorst, omdat ze “serieuze en duidelijke fouten” hebben gemaakt in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Argentinië en Brazilië. Het duel tussen de Zuid-Amerikaanse grootmachten eindigde dinsdagavond in San Juan in 0-0. Cunha is een grote naam. Hij floot onder meer de halve finale tussen België en Frankrijk op het WK in Rusland.
  [naar artikel]
 42. Wat wordt het in Qatar? “Ik schat Frankrijk en Brazilië hoger in, België is outsider” (17/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het jaar 2021 heeft de Rode Duivels weer met beide voeten op de grond gezet. Een matig EK gevolgd door een pijnlijke ‘Final Four’ van de Nations League. Dat we in Qatar weleens wereldkampioen kunnen worden, durft haast niemand nog gezegd te hebben. Ook in de VTM-studio na Wales - België niet. Degryse en Mulder zijn het erover eens: “Die kans hebben we in Rusland 2018 laten liggen.”
  [naar artikel]
 43. Zeven vragen over “financiële atoombom” SWIFT en of Rusland daar veel last mee gaat krijgen (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Europa pakt door met zijn sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. De internationale betaaloperator Swift gaat op slot voor geselecteerde Russische banken. De voorspelde “financiële atoombom” op Rusland. Ze willen Rusland treffen in zijn “oorlogskas.”
  [naar artikel]
 44. Na waarschuwing voor derde wereldoorlog is Lavrov milder: "Rusland is niet in oorlog met de NAVO” (29/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is wat gematigder geworden in zijn taalgebruik. Terwijl hij enkele dagen geleden nog verkondigde dat “er een reëel gevaar is dat er een derde wereldoorlog komt”, zei hij vandaag dat “Rusland zichzelf niet in oorlog beschouwt met de NAVO”.
  [naar artikel]
 45. Lod Ceyssens: “Onze landbouw loslaten, maar wel steak uit Brazilië kopen, is dat niet hypocriet?” (28/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op 1 september ruilt Lode Ceyssens de politiek voor een topjob bij de Boerenbond. Het afscheid is een aderlating voor CD&V. “Ik heb alles uit mijn politieke carrière gehaald wat erin zat.”
  [naar artikel]
 46. Roger Cox, de advocaat die Shell op de knieën kreeg: “Corona en deze oorlog zullen de klimaatzaak niet verdringen” (24/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Hij dwong de Nederlandse overheid én oliegigant Shell op de knieën in de rechtbank. De man die ooit zijn strijd begon na het zien van de klimaatfilm van Al Gore, is nu zelf het onderwerp van een documentaire van Nic Balthazar die vanavond in première gaat in Leuven. Gesprek met Roger Cox (54), de juridische peetvader van het klimaat, over de strijd die ook in tijden van oorlog doorgaat. “Dat we af moeten van fossiele brandstoffen wordt alleen maar nog duidelijker.”
  [naar artikel]
 47. N-VA wil diamanthandel met Rusland aan banden leggen: “Maar België mag niet de enige zijn” (22/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na Vooruit en Groen wil ook N-VA de banden tussen de diamantsector en Rusland doorknippen. “Maar dan moet de rest van de wereld volgen”, zeggen Bart De Wever en Jan Jambon in VTM NIEUWS. De politieke reacties volgen op het nieuws dat Antwerpse diamantairs jaarlijks miljarden betalen aan een Russisch staatsbedrijf.
  [naar artikel]
 48. N-VA wil diamanthandel met Rusland aan banden leggen: “Maar België mag niet de enige zijn” (22/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na Vooruit en Groen wil ook N-VA de banden tussen de diamantsector en Rusland doorknippen. “Maar dan moet de rest van de wereld volgen”, zeggen Bart De Wever en Jan Jambon in VTM NIEUWS. De politieke reacties volgen op het nieuws dat Antwerpse diamantairs jaarlijks miljarden betalen aan een Russisch staatsbedrijf.
  [naar artikel]
 49. Vlamingen in Rusland getuigen: “Dit is de oorlog van Poetin, niet van de Russen” (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In Rusland wordt heel gemengd gereageerd op de Russische inval op Oekraïne. Dat blijkt althans uit de verhalen van twee Vlamingen in Rusland. “De Russen appreciëren hoe Poetin het land leidt”, zegt de ene. “Dit is de oorlog van Poetin, niet die van de Russen”, zegt de ander.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy