Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
07:21 uur

Europa zet alles op alles om het graan uit Oekraïne te redden. Anders dreigt een voedselcrisis

De Morgen

14/05/2022 - 08:37


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VN waarschuwt: wereldwijde voedselcrisis in de maak door oorlog Oekraïne, coronacrisis en klimaatopwarming (19/05/2022 - VRT NWS)
  De Verenigde Naties waarschuwen voor een wereldwijde voedselcrisis die vooral de armste landen zal treffen. Nu al kampen dubbel zoveel mensen met voedseltekorten als 2 jaar geleden. Rusland moet dringend het Oekraïense graan dat opgeslagen ligt in de havens laten vertrekken.
  [naar artikel]
 2. Greenpeace: “Iets minder vee lost tekort aan Oekraïens graan op” (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het tekort aan graan dat wereldwijd dreigt door de oorlog in Oekraïne, kan volgens Greenpeace worden opgelost door de veestapel in Europa iets in te krimpen. Als de hoeveelheid granen in veevoer met 8 procent wordt verlaagd, is de besparing groot genoeg om de wegvallende opbrengst van Oekraïense velden te compenseren, stelt de milieuorganisatie.
  [naar artikel]
 3. Oekraïne voert eerste graan met trein naar Europa uit (27/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de eerste keer is Oekraïens graan via het spoor naar Europa geëxporteerd, nu de zeehavens geblokkeerd blijven vanwege de Russische invasie in het land. Dat heeft het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform zondag laten weten, zo bericht persbureau Reuters.
  [naar artikel]
 4. Europa heeft plan klaar om graan uit Oekraïne te krijgen (12/05/2022 - De Tijd)
  17:24 De Europese Commissie wil in drie maanden 20 miljoen ton graan uit Oekraïne exporteren.
  [naar artikel]
 5. Hoe Russische aanval op Odessa wereldwijde voedselcrisis kan veroorzaken: “Tientallen landen staan op rand tekorten” (10/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er dreigt een wereldwijde voedselcrisis, zo waarschuwt Oekraïens president Volodimir Zelenski. Als er niet snel een einde gemaakt wordt aan de Russische blokkade van de havens in de Zwarte Zee, zullen tientallen landen in de problemen te komen. En dat terwijl er nog “silo’s vol” graan, tarwe en maïs klaarliggen voor export.
  [naar artikel]
 6. Hoe Russische aanval op Odessa wereldwijde voedselcrisis kan veroorzaken: “Tientallen landen staan nu al op de rand van tekorten” (10/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Er dreigt een wereldwijde voedselcrisis, zo waarschuwt Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Als er niet snel een einde gemaakt wordt aan de Russische blokkade van de havens in de Zwarte Zee, zullen tientallen landen in de problemen te komen. En dat terwijl er nog “silo’s vol” graan, tarwe en maïs klaarliggen voor export.
  [naar artikel]
 7. Wereldwijde voedselcrisis dreigt: komt dat echt door oorlog in Oekraïne? (19/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Verenigde Naties waarschuwen voor een grote voedselcrisis en ook Oxfam meldt dat in het oosten van Afrika nu al om de twee minuten iemand sterft aan ondervoeding. Heeft de oorlog in Oekraïne écht zo’n grote impact?
  [naar artikel]
 8. Speculoos dreigt duurder te worden door oorlog in Oekraïne: "Tot 10 cent per pakje" (17/03/2022 - VRT NWS)
  De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de prijzen van Belgische speculoos en speculoospasta. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en bevestigt producent Vermeiren uit Bornem aan Radio 2 Antwerpen. De reden is het dreigende tekort aan graan en zonnebloemolie. “Er is nog geen paniek, maar we volgen alles op de voet”, vertelt Steven Vavedin van Vermeiren.
  [naar artikel]
 9. 35 procent minder graan en oliezaden gezaaid in Oekraïne: "Enorme hoeveelheden die wegvallen op de wereldmarkt" (31/03/2022 - VRT NWS)
  Door de oorlog kunnen boeren in Oekraïne dit voorjaar volgens ramingen 35 procent minder graan en oliezaden zaaien dan vorig jaar. Dat zal de hele wereld voelen, want samen met vijand Rusland is Oekraïne goed voor een kwart van de wereldwijde productie. Er dreigen zulke enorme hoeveelheden graan en oliezaden weg te vallen op de wereldmarkt dat graanhandelaren op dit moment de situatie nog niet kunnen overzien, zegt Kees Huizinga, die een groot landbouwbedrijf runt in Oekraïne.
  [naar artikel]
 10. G7 waarschuwt voor voedselcrisis (14/05/2022 - De Tijd)
  19:01 De G7 bekritiseert de beslissing van India om geen tarwe meer uit te voeren naar de rest van de wereld. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne staat de toevoer van graan onder druk.
  [naar artikel]
 11. Als graanschuur in brand staat, heeft wereld een probleem: “België bezit 850.000 hectare ­akkers, Oekraïne 41 miljoen” (08/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De oorlog dreigt het zaaiseizoen voor graan in Oekraïne stevig in de war te sturen. De wereldwijde voedingsprijzen schieten nu al de hoogte in.
  [naar artikel]
 12. Logistieke tour de force nodig voor export Oekraïens graan (17/05/2022 - De Tijd)
  21:25 De blokkade van havensteden in de Zwarte Zee fnuikt de export van graan uit Oekraïne. Het Westen speurt koortsachtig naar alternatieve routes, maar de logistieke uitdaging is enorm. 'We krijgen de ach...
  [naar artikel]
 13. Graanprijzen door het dak (01/03/2022 - De Tijd)
  19:58 De export van graan vanuit Rusland en Oekraïne ligt volledig stil door de oorlog in Oekraïne. De graanprijzen pieken. Toch moeten Europese bakkers niet vrezen dat ze plots zonder graan komen te zitten...
  [naar artikel]
 14. Oekraïens president Zelenski toont met beklijvende beelden hoe Oekraïne verwoest wordt door oorlog (16/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne ziet af: na meer dan twintig dagen oorlog is het land verwoest. Dat zegt president Zelenski in een persconferentie woensdagnamiddag. Met een bijhorend filmpje toont hij hoe bommen en raketten alles kapotmaakten. “Alstublieft, stel een no-flyzone in boven Oekraïne om mensen te redden”, klinkt het.
  [naar artikel]
 15. Oekraïens president Zelenski toont met beklijvende beelden hoe Oekraïne verwoest wordt door oorlog (16/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne ziet af: na meer dan twintig dagen oorlog is het land verwoest. Dat zegt president Zelenski in een persconferentie woensdagnamiddag. Met een bijhorend filmpje toont hij hoe bommen en raketten alles kapotmaakten. “Alstublieft, stel een no-flyzone in boven Oekraïne om mensen te redden”, klinkt het.
  [naar artikel]
 16. Hoe zit dat nu met dat graan uit Oekraïne en Rusland? Is er echt een probleem? (17/04/2022 - Express)
  Oekraïne produceerde in 2021 ongeveer 80 miljoen metrische ton (MMT) graan (een categorie die tarwe, maïs en gerst omvat) en zal dit jaar naar verwachting minder dan de helft daarvan oogsten. 40 MMT is genoeg ontbrekende calorieën die een land als België alleen zou kunnen inhalen door iedereen 20 jaar lang te laten stoppen met […]
  [naar artikel]
 17. Rusland eist opheffing alle sancties om toegang tot havens in Oekraïne vrij te geven en wereldwijde voedselcrisis af te wenden (19/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland wil de toegang tot de zeehavens in Oekraïne pas vrijgeven als alle sancties tegen het land worden opgeheven. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken na een oproep van secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties (VN). Die vroeg de blokkade van de graanexport uit Oekraïne te stoppen, zodat een wereldwijde voedselcrisis afgewend kan worden.
  [naar artikel]
 18. “West-Afrika staat op rand van ergste voedselcrisis in decennium” (05/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als gevolg van de oorlog in Oekraïne dreigt West-Afrika met de ergste voedselcrisis in een decennium te maken te krijgen. Elf internationale hulporganisaties trekken dinsdag aan de alarmbel.
  [naar artikel]
 19. Zorgt de oorlog in Oekraïne voor een wereldwijde voedselcrisis? "Vraag is niet of er één komt, wel hoe groot die zal zijn" (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De oorlog in Oekraïne leidt niet alleen tot een enorme stijging van de energieprijzen, maar zou ook kunnen leiden tot een wereldwijde voedselcrisis. Dat stelt de CEO van Yara, het grootste meststoffenbedrijven ter wereld, in een interview met ‘BBC’. “Vraag is niet of er een voedselcrisis komt, wel hoe groot die zal zijn.”
  [naar artikel]
 20. Escortes of diplomatie: hoe het Westen kan proberen de Russische blokkade van Oekraïense havens op te heffen (19/05/2022 - Express)
  De Russische marinevloot op de Zwarte Zee doet er alles aan om de Oekraïense havens te blokkeren, waardoor onder meer de wereldhandel in graan en meststoffen stokt. Vooral de haven van Odessa moet dringend weer kunnen handel voeren, als de graanvoorraad van dit jaar nog wil gered worden. Tussen 25 april 1915 en 9 januari […]
  [naar artikel]
 21. West-Afrika staat op rand van ergste voedselcrisis in decennium, volgens hulporganisaties (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als gevolg van de oorlog in Oekraïne dreigt West-Afrika met de ergste voedselcrisis in een decennium te maken te krijgen. Elf internationale hulporganisaties trekken dinsdag aan de alarmbel.
  [naar artikel]
 22. Hoe Wit-Russische hackers hielpen de Oekraïense hoofdstad Kiev te verdedigen (06/04/2022 - Express)
  Hoewel Wit-Rusland een vazalstaat van Rusland is, zijn de burgers dat allerminst. Een groeiende groep partizanen strijdt mee aan de kant van Oekraïne en zet alles op alles om de Russische invasie te vertragen. Al enkele dagen na het begin van de Russische invasie van Oekraïne, stokte het treinverkeer in Wit-Rusland, dat extra troepen naar […]
  [naar artikel]
 23. Race tegen de klok voor bescherming van cultureel erfgoed in Oekraïne tegen oorlogsgeweld: "Dit is ons verhaal"  (08/03/2022 - VRT NWS)
  In de Oekraïense stad Lviv wordt al dagenlang alles op alles gezet om zo veel mogelijk kunstvoorwerpen in veiligheid te brengen voor het oorlogsgeweld. De stad in het westen van Oekraïne is dé kunststad van het land. Het oude stadsgedeelte is UNESCO Werelderfgoed, en in Lviv is het National Museum gevestigd, het grootste museum van het land met de belangrijkste kunstschatten van Oekraïne.
  [naar artikel]
 24. Oekraïens graan gaat over land door Russische blokkade van havens, maar Europese controles leiden tot lange files (20/05/2022 - VRT NWS)
  Door de Russische blokkade van Oekraïense havens proberen landbouwers in Oekraïne graan via de weg, het spoor of de riviervaart het land uit te krijgen. Maar dat verloopt enorm traag, door een hele reeks controles aan de grenzen van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft daarom een platform opgericht om een aantal praktische problemen op te lossen.
  [naar artikel]
 25. Defensie-expert Alexander Mattelaer: ‘Alles staat of valt bij de verbetenheid van Oekraïne om zichzelf gewapend te verdedigen’ (13/02/2022 - De Morgen)
  De Russische strijdkrachten staan klaar Oekraïne aan te vallen. Kan een grootschalig conflict in Europa nog worden vermeden? ‘Alles staat of valt bij de verbetenheid van Oekraïne om zichzelf gewapend te verdedigen’, zegt defensie-expert en professor Alexander Mattelaer (VUB).
  [naar artikel]
 26. VN waarschuwt voor ondervoeding door mislukte oogsten en oorlog in Oekraïne: “Grote bedrijven hamsteren” (19/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Naties waarschuwen voor een grote voedselcrisis en ook Oxfam meldt dat in het oosten van Afrika nu al om de twee minuten iemand sterft aan ondervoeding. Heeft de oorlog in Oekraïne écht zo’n grote impact? “De grote bedrijven hamsteren voor klanten in het Westen. Maar voor arme landen wordt graan zo onbetaalbaar, terwijl er waarschijnlijk genoeg is.”
  [naar artikel]
 27. Russische kunstmestbaron en eigenaar van grootste zeiljacht roept op tot vrede: “Een wereldwijde voedselcrisis dringt zich op” (14/03/2022 - Express)
  De Russische oligarch Andrei Melnichenko, die zijn fortuin vergaarde met kunstmest en olie, roept Rusland en Oekraïne te onderhandelen over vrede. Zijn voornaamste argument daarvoor is een nakende voedselcrisis. “De gebeurtenissen in Oekraïne zijn werkelijk tragisch. We hebben dringend vrede nodig”, zegt Andrei Melnichenko, wiens moeder de Oekraïense nationaliteit draagt. “Ik ben Rus door mijn […]
  [naar artikel]
 28. Vlaanderen bouwt straks 15 nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen: hoe gaan die eruitzien? Allemaal anders (11/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Verspreid over Vlaanderen komen er binnenkort 15 nooddorpen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Die zouden er alle 15 wel eens compleet anders kunnen uitzien. De Vlaamse regering bekijkt vrijdag hoe ze alles gaat uitrollen, maar nu al is zeker: het wordt een ongeziene opdracht.
  [naar artikel]
 29. Rusland zet nu alles op alles voor “een troostprijs” en Oekraïne is die misschien beter kwijt dan rijk (30/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland lijkt de hoop op een overwinning in Kiev te hebben opgegeven. Tijdens de vredesgesprekken in Istanboel kondigde het aan troepen rond de Oekraïense hoofdstad terug te trekken. Volgens defensieminister Sergej Sjojgoe draait alles nu om de “bevrijding” van de Donbas. “Maar dat is niet meer dan een troostprijs.”
  [naar artikel]
 30. Stevenen we af op een wereldwijde voedselcrisis?  (19/05/2022 - Express)
  De schade die de Russische inval in Oekraïne toebracht aan de wereldwijde voedselvoorziening blijkt nog groter dan gevreesd. Volgens schattingen zou zowat de helft van de voor de wereldmarkt bestemde landbouwproductie door Oekraïne teloorgaan. Het wereldwijde tekort aan meststoffen, eveneens verergerd door de oorlog, dreigt daarbovenop voor minder grote oogsten te zorgen. Gecombineerd met droogte […]
  [naar artikel]
 31. Van duurder gas tot kwakkelende spaarboekjes: zo zal u de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voelen (02/03/2022 - De Morgen)
  Stilaan wordt duidelijk welke gevolgen de oorlog in Oekraïne heeft voor uw portemonnee. Stijgende gasprijzen, stagflatie, kwakkelende spaarboekjes en graan dat almaar duurder wordt. ‘Door de oorlog dreigt de economie te vertragen.’
  [naar artikel]
 32. Dit is alles wat we nu weten over het conflict in Oekraïne (21/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft de twee zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne erkend als onafhankelijke staten. Vervolgens beval hij het Russische leger om er “de vrede te handhaven”. Lees: Oekraïne binnen te trekken.
  [naar artikel]
 33. Van stagflatie tot hogere gasprijzen: de oorlog in Oekraïne heeft vier grote economische gevolgen (02/03/2022 - De Morgen)
  Stilaan wordt duidelijk welke gevolgen de oorlog in Oekraïne heeft voor uw portemonnee. Stijgende gasprijzen, stagflatie, kwakkelende spaarboekjes en graan dat almaar duurder wordt. ‘Door de oorlog dreigt de economie te vertragen.’
  [naar artikel]
 34. Stemmen uit Oekraïne (5): 'Ik heb mijn reisdocumenten maanden geleden in orde gebracht. Alles ligt klaar om te vluchten' (12/02/2022 - Knack)
  Op reis door Oekraïne legt Knack zijn oor te luister bij Oekraïners. Hoe kijken zij naar de groeiende spanningen met Rusland? Vandaag, als laatste: Vika Vodjadina, de moeder van het dapperste dochtertje van Svjetodarsk.
  [naar artikel]
 35. Gasprijs maal drie of maal vier? Ook voor Limburgse gezinnen wordt alles duurder door Oekraïne-crisis (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De oorlog in Oekraïne zal een enorme impact hebben op onze portemonnee. Door de escalatie van de crisis is de gasprijs al meteen met 10 procent gestegen. “En dat is nog maar een begin”, waarschuwt Werner-Edouard de Saeger, expert Internationale Relaties, en, verbonden aan de PXL. Er wordt rekening mee gehouden dat de gasprijs twee tot zelfs vier of vijf maal duurder kan worden. Dat geldt ook voor andere grondstoffen, zoals benzine of graan. Wie gaat tanken, zal dus nog meer geld kwijt zijn en een brood zal meer gaan kosten. Wij, Limburgers zullen de crisis in Oekraïne dus allemaal voelen
  [naar artikel]
 36. ‘Bestaande NAVO-versterkingen schrikken Poetin niet af’: defensie-expert waarschuwt voor Europa’s verzwakte oostflank (13/02/2022 - De Morgen)
  De Russische strijdkrachten staan klaar Oekraïne aan te vallen. Kan een grootschalig conflict in Europa nog worden vermeden? ‘Alles staat of valt bij de verbetenheid van Oekraïne om zichzelf gewapend te verdedigen’, zegt defensie-expert en professor Alexander Mattelaer (VUB).
  [naar artikel]
 37. Vrijwilligers brengen hulpgoederen van Maasmechelen naar Oekraïne (09/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het transportbedrijf Corneel Geerts stuurt vandaag een aantal vrachtwagens met hulpgoederen naar Oekraïne. Het familiebedrijf hield de afgelopen weken een inzamelactie in al hun magazijnen. Voedsel, kleding, medicijnen, speelgoed, alles was welkom. Vandaag vertrekt de eerste volgeladen vrachtwagen richting Oekraïne. Voor het bedrijf werken ook Oekraïense chauffeurs die nu in het leger gaan om hun land te verdedigen.
  [naar artikel]
 38. Oekraïense grootvader (84) rijdt 1.000 kilometer om zijn familie te redden: “Ik had nog nooit zo lang gereden in mijn leven” (18/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een 84-jarige man uit het oosten van Oekraïne zou een autorit van 1.000 kilometer afgelegd hebben om zijn familie te redden van het oorlogsgeweld. Dat meldt althans de Oekraïense afdeling van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.
  [naar artikel]
 39. LIVE. Nationale Veiligheidsraad komt samen over Oekraïne - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 40. Steun voor Oekraïne (02/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Indien je kleding, dekens, pampers, droge voeding of andere spullen voor de mensen in Oekraïne kan missen, geef Nathalie Tokaruk via haar facebookpagina een seintje. “Alle goederen worden verzameld aan de Oekraïense kerk in Waterschei. Zij zorgen dat alles op de juiste plaats terecht komt”.
  [naar artikel]
 41. Voorraad Cent Wafers bijna uitgeput, en dat heeft alles met oorlog in Oekraïne te maken (05/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Voorlopig zijn ze nog verkrijgbaar, maar de kans bestaat dat er binnenkort geen Cent Wafers meer te vinden zijn in de winkel. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 42. Volgens VN-Wereldvoedselprogramma dreigt hongersnood in Oekraïne (15/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Oekraïne dreigt voor een deel van de bevolking de hongersnood, waarschuwt het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) vrijdag. Sinds Marioepol twee weken geleden omsingeld werd door het Russische leger zijn er geen hulpkonvooien meer in de stad toegelaten, zei WFP-topman David Beasley vrijdag na een bezoek aan Oekraïne. “Het is één ding voor mensen om te lijden onder de verwoestingen van de oorlog,” zei Beasley. “Het is iets anders als ze ook worden achtergelaten om te verhongeren.”
  [naar artikel]
 43. Opnieuw een dag, opnieuw een grootschalige Russische troepenverplaatsing naar de regio rond Oekraïne (07/02/2022 - Express)
  Met de dag lijkt een invasie van Oekraïne dichterbij. Hoewel het nog niet tot echte (officiële) gevechten komt, stuurt Rusland zowat alles wat vast en los hangt naar de regio rond Oekraïne. Op land blijven de soldaten maar toestromen in de kampen aan de Oekraïense grens, maar ook op zee strijken steeds meer schepen neer […]
  [naar artikel]
 44. Beke en Mahdi willen 60 Oekraïense pleegkinderen opvangen: “We willen hen weghalen uit de gruwel” (28/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi stellen alles in het werk om zestig Oekraïense pleegkinderen over te brengen naar ons land en hen hier op te vangen. Alles staat klaar, maar de Oekraïense overheid moet nog haar fiat geven. “We willen hen weghalen uit de gruwel”, zegt Mahdi.
  [naar artikel]
 45. LIVE. Oekraïens parlement: burgers mogen wapens dragen voor zelfverdediging - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 46. Hoe duurder graan de voedingsketen doet wankelen (09/04/2022 - De Tijd)
  12:00 Er is geen graantekort in België, Europa en de wereld. Desondanks leidde de oorlog in Oekraïne tot een explosieve prijzenspiraal die de voedingssector onder druk zet. Hoe kan dat en wat zijn de gevolg...
  [naar artikel]
 47. Belgisch-Oekraïense Iryna over Russische dreiging: "Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar"  (24/01/2022 - VRT NWS)
  Al wekenlang zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne, waar een militair conflict met Rusland dreigt. Sinds het verzamelen van Russische troepen aan de Oekraïense grens wordt elke nieuwe ontwikkeling daar met argusogen gevolgd. En terwijl het Westen zich voorbereidt, gaat het leven in Oekraïne door. "Het klinkt cru, maar we kunnen niet anders", vertelt Iryna Zbrozhek aan onze redactie.
  [naar artikel]
 48. Historicus Michael Ignatieff: ‘Oekraïne is zoals het Finse verzet dat het Sovjetleger tegenhield in 1940. Dit verandert alles’ (18/03/2022 - De Morgen)
  De wereldberoemde historicus Michael Ignatieff voelt zich door zijn aristocratische Russische en Oekraïense voorouders diep verbonden met het conflict. ‘Deze oorlog is een broedermoord’, zegt hij vanuit Wenen, waar hij voor Europa een groeiend ‘moreel dilemma’ ziet. ‘Oekraïeners vechten nu voor ons en sterven.’
  [naar artikel]
 49. Een wereldwijde voedselcrisis, en de Belg rijdt op tarwe (02/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Biodiesel en -benzine is duurder voor de consument, draagt bij tot de voedselcrisis én is ook nog eens slecht voor het klimaat. En toch tanken we zo’n biobrandstoffen allemaal, of we nu willen of niet. Leert de Oekraïnecrisis ons eindelijk dat voedsel niet thuishoort in onze tank?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy