Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 May 2022
02:51 uur

Marslander Curiosity ontdekt "mysterieuze deur" op de rode planeet

VRT NWS

14/05/2022 - 11:17

Curiosity, de marslander van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, heeft een wel heel bijzonder kiekje gemaakt op de rode planeet: in een rotspartij lijkt een deuropening te zitten. Met nadruk op lijkt, want volgens experten is er geen twijfel mogelijk: dit is het werk van erosie, niet van marsmannetjes.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De rover Curiosity heeft onbekende organische elementen op Mars ontdekt (07/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De rover Curiosity heeft onbekende organische elementen op Mars ontdekt De rover Curiosity heeft op de Rode Planeet tot dusver onbekende organische moleculen ontdekt, een vooruitgang die kan leiden tot de ontwikkeling van betere instrumenten in de zoektocht naar chemische sporen van levenstekens op andere planeten. Sinds 2012 rolt Curiosity rond op de Rode Planeet, met 75 kg aan wetenschappelijke apparatuur aan boord. De robot […] Lees dit artikel: De rover Curiosity heeft onbekende organische elementen op Mars ontdekt
  [naar artikel]
 2. ESA: "Geslaagde landing Marslander Schiaparelli" (20/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Toch nog goed nieuws voor Europa: de marslander Schiaparelli is geland op de rode planeet. Gisteren moest Schiaparelli aankomen op de rode
  [naar artikel]
 3. Marsjeep Curiosity vindt organische moleculen op Rode Planeet (07/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Marsrover Curiosity heeft organische moleculen van miljarden jaren oud op de rode planeet ontdekt. Dat heeft NASA meegedeeld. De vondst kan erop...
  [naar artikel]
 4. Methaanmysterie op Mars: wijst "methaanpiek" dan toch op leven op Rode Planeet? (24/06/2019 - VRT NWS)
  De Marsrover Curiosity heeft een grote hoeveelheid methaan in de atmosfeer ontdekt, de grootste ooit. Het is nu de vraag waar de methaanpiek vandaan komt. Er wordt al langer naar methaan gespeurd op Mars, net omdat dit kan wijzen op leven op de Rode Planeet. 
  [naar artikel]
 5. Marslander Curiosity stuurt selfie vanuit de ruimte (08/09/2018 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft nieuwe beelden van Marslander Curiosity doorgestuurd. De Marslander werd eind 2011 gelanceerd en landde in 2012 op Mars. Sindsdien heeft Curiosity al verschillende onderzoeken gedaan. De beelden die NASA nu vrijgegeven heeft, werden genomen op 9 augustus. De donkere lucht op Mars wordt veroorzaakt door stof in de atmosfeer.
  [naar artikel]
 6. NASA geeft nieuwe resultaten vrij: was er ooit leven op Mars? (07/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Marslander Curiosity heeft in rotsen op de rode planeet organisch materiaal gevonden. En daarmee zijn we weer een stapje dichter bij het ontdekken van leven op de Rode Planeet. Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 7. NASA geeft nieuwe resultaten vrij: was er ooit leven op Mars? (07/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Marslander Curiosity heeft in rotsen op de rode planeet organisch materiaal gevonden. En daarmee zijn we weer een stapje dichter bij het ontdekken van leven op de Rode Planeet. Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 8. Marsjeep Curiosity vindt organisch materiaal op Rode Planeet dat kan wijzen op buitenaards leven (07/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Marsrover Curiosity heeft organische moleculen in drie miljard jaar oude afzettingsgesteenten op de Rode Planeet en mysterieus methaan in de...
  [naar artikel]
 9. Marslander InSight geland op rode planeet (26/11/2018 - VRT NWS)
  Marslander InSight is geland op de rode planeet. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De landing zelf was een huzarenstukje, maar alles verliep feilloos. Het ruimtetuig moet de oppervlakte en de binnenkant van de planeet onderzoeken. 
  [naar artikel]
 10. Positie Marslander wordt mee bepaald door Belgisch team: "We zullen twee jaar rekenen" (25/11/2018 - VRT NWS)
  De spanning stijgt: morgen moet de nieuwe Marslander InSight landen op de rode planeet: een Amerikaanse missie van de NASA met een Belgische link, omdat een team van de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel mee gegevens zal analyseren en interpreteren. "We zullen onder meer de exacte positie van de Marslander bepalen." En er is meer: het is een goede test voor de Europese ExoMars-missie van 2020.
  [naar artikel]
 11. Marslander is "gecrasht en waarschijnlijk ontploft" (21/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Uit beelden van de Amerikaanse Marssonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) blijkt dat de Europese Marslander Schiaparelli woensdag op de Rode Planeet is neergestort en mogelijk ontploft, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 12. Vanavond is het zover: de delicate landing van Marslander InSight, "Het is een beetje als een steak bakken" (26/11/2018 - VRT NWS)
  Vanavond rond 20.45 uur moet de Marslander InSight - na een duizelingwekkende reis van 485 miljoen kilometer - landen op de rode planeet, op zoek naar "het diepe binnenste" van Mars. U kon de vorige dagen al lezen over het bredere kader en de Belgische link, en vandaag bieden we u het spannendste verhaal aan: dat van de landing zelf. 
  [naar artikel]
 13. Historisch: Marslander InSight landt op rode planeet (26/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het was nagelbijten: zou Marslander InSight landen of crashen op de rode planeet? De echte afdaling werd rond 20.45 uur Belgische tijd ingezet, en om 21.01 uur was het duidelijk: InSight is met succes geland op Mars.
  [naar artikel]
 14. 'Wrak van Europese Marslander Schiaparelli gevonden' (21/10/2016 - De Tijd)
  18:33 De Amerikaanse Marsverkenner MRO heeft wrakstukken ontdekt van de Schiaparelli. Het lot van de Europese Marslander was onduidelijk sinds hij woensdag afdaalde in de atmosfeer van de Rode Planeet.
  [naar artikel]
 15. Marslander InSight stuurt nieuwe foto’s door van de rode planeet (01/12/2018 - De Morgen)
  De Marslander InSight, die maandag na een lange reis van bijna zeven maanden succesvol is geland op Mars, heeft nieuwe foto’s doorgestuurd vanop de rode planeet.
  [naar artikel]
 16. Ruimtefile: Chinese marslander nu ook gearriveerd aan rode planeet (10/02/2021 - Express)
  De ruimteprobe Tianwen-1, een Chinees project, zit nu ook in een baan om Mars. De Chinezen willen Tianwen-1 binnen enkele maanden laten landen op de rode planeet. Tianwen-1, de Chinese marsmissie, vertrok in dezelfde maand als zijn broertje uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Na een reis van ruim 200 dagen is de probe nu […] The post Ruimtefile: Chinese marslander nu ook gearriveerd aan rode planeet appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Rover Curiosity vindt intrigerend glimmend object op Mars (02/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Marsjeep Curiosity heeft een opvallend glimmend object ontdekt op de rode planeet. De blinkende steen is zo intrigerend, dat NASA de rover...
  [naar artikel]
 18. Stuur je naam naar Mars en verdien "frequent flyer miles" in de ruimte (05/10/2017 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt het grote publiek opnieuw de kans om zijn naam door te geven voor een "visitekaartje" naar de planeet Mars. Alle namen komen op een microchip terecht die meegaat met de Marslander InSight, die vanaf eind volgend jaar op de rode planeet onderzoek gaat doen naar wat er onder het Marsoppervlak leeft.
  [naar artikel]
 19. Rover Curiosity vindt intrigerend glimmend object op Mars (02/12/2018 - De Morgen)
  Marsjeep Curiosity heeft een opvallend glimmend object ontdekt op de rode planeet. De blinkende steen is zo intrigerend, dat NASA de rover terugstuurt om het zaakje van naderbij te bestuderen. Is het een meteoriet of iets helemaal anders? Een chemische analyse moet het mysterie oplossen.
  [naar artikel]
 20. Curiosity vindt organische moleculen in sedimenten op Mars, en mysterieus methaan in de atmosfeer (08/06/2018 - VRT NWS)
  De Marsrover Curiosity van de NASA heeft nieuwe aanwijzingen gevonden dat Mars in een ver verleden ooit leven kan gekend hebben. Het gaat om "taaie" organische moleculen die gevonden zijn in drie miljard jaar oude sedimentaire rotsen. Daarnaast heeft Curiosity ook nieuwe aanwijzingen gevonden in de atmosfeer, die verband houden met de zoektocht naar huidig leven op de Rode Planeet. In de atmosfeer zit namelijk methaan, dat is nu zeker, en de concentratie daarvan schommelt met de seizoenen. 
  [naar artikel]
 21. Rover Curiosity vindt "prikkelende" tekenen van mogelijk leven op Mars vroeger (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Marsrover Curiosity heeft interessante organische verbindingen ontdekt in stenen op de rode planeet. Wetenschappers hebben er drie verklaringen voor. Een daarvan spreekt het meest tot de verbeelding en leidt tot de hypothese dat het tekenen zijn van vroeger leven op Mars. Maar dat is nog erg voorbarig.
  [naar artikel]
 22. Curiosity maakt zelfportret op Mars (02/02/2018 - VRT NWS)
  De NASA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van Marsrover Curiosity. Een van de opvallendste is een "selfie" van de Marsrover. Het beeld vat enkele belangrijke onderzoeksdoelen van Curiosity samen.
  [naar artikel]
 23. Nog even geen buitenaards boorrecord voor Marslander Insight (02/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Marslander Insight, het jongste project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de rode planeet, is begonnen met boren in het oppervlakte...
  [naar artikel]
 24. Marslander InSight succesvol geland op rode planeet (27/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het waren spannende minuten voor iedereen die betrokken is bij het internationale project van de Marslander InSight, maar gisteren om 20.54 uur...
  [naar artikel]
 25. Marslander InSight stuurt nieuwe foto’s door van de rode planeet (01/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Marslander InSight, die maandag na een lange reis van zeven maanden succesvol is geland op Mars, heeft nieuwe foto’s doorgestuurd vanop de rode...
  [naar artikel]
 26. Marsrover Curiosity neemt zijn scherpste panoramafoto ooit (05/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Curiosity, de robotjeep van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA die de rode planeet Mars aan het onderzoeken is, heeft zijn scherpste...
  [naar artikel]
 27. Enorme 'losgeslagen' planeet met mysterieuze gloed verstomt astronomen (06/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben voor het eerst radiostraling ontdekt van een "object van planetaire massa" buiten ons zonnestelsel, dat niet bij een ster...
  [naar artikel]
 28. LIVE. Volg hier de landing van marslander InSight (26/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op de planeet Mars staat marslander InSight op het punt om zijn eindbestemming te bereiken. InSight zou om 20.54 uur Belgische tijd op de Rode Planeet moeten landen. Volg de landing hier live.
  [naar artikel]
 29. Adembenemend eerste zicht op Mars dankzij Marslander InSight (27/11/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deelde een  eerste foto van de rode planeet. Marslander InSight landde gisteren op Mars na een technisch huzarenstukje.
  [naar artikel]
 30. Aftellen is begonnen voor Marslander InSight: op zoek naar "diepe binnenste" van Mars (24/11/2018 - VRT NWS)
  Maandag gaat het onderzoek op Mars een nieuwe fase in, wanneer InSight - na een duizelingwekkende reis van 485 miljoen kilometer - zal landen op de rode planeet. Wat mogen we verwachten? Wij vroegen het aan Bart Van Hove en Tim Van Hoolst van de Koninklijke Sterrenwacht (KSB) in Ukkel. 
  [naar artikel]
 31. Marslander InSight heeft eerste (zwakke) Marsbeving gedetecteerd: "Hier hebben we maandenlang op gewacht" (23/04/2019 - VRT NWS)
  Wetenschappers hebben voor de eerste keer ooit een beving op Mars gedetecteerd, zo heeft het Franse ruimtevaartbureau CNES meegedeeld. De waarneming gebeurde met de seismometer aan boord van de Marslander InSight. Het is wel nog niet helemaal zeker of de zwakke beving afkomstig is uit het binnenste van de planeet.
  [naar artikel]
 32. Marslander mogelijk ontploft na duikvlucht naar planeet (22/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Marslander Schiaparelli is waarschijnlijk gevonden. Gisteravond publiceerde ruimtevaartorganisatie ESA beelden die de Amerikaanse Mars
  [naar artikel]
 33. Marsrover Curiosity maakt eigenaardige foto van 'deuropening' op rode planeet (12/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Curiosity, de marsrover van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, heeft opnieuw een opmerkelijke foto gemaakt van het Martiaanse landschap. Op de foto is een interessante rotsformatie te zien die veeleer lijkt op een uitgehouwen deuropening.
  [naar artikel]
 34. NASA ontdekt mysterieuze planeet met drie (!) zonnen (29/07/2019 - Metro)
  Een satelliet van NASA heeft een nieuwe planeet ontdekt die maar liefst drie zonnen heeft. Met een beetje geluk kunnen we de atmosfeer van de bewuste planeet zien vanop de Aarde. Het was NASA-satelliet TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) die de ontdekking onlangs deed. De planeet heeft de naam LTT 1445Ab gekregen en draait rond één zon, maar ze bevindt zich zo dicht bij twee andere sterren dat het lijkt alsof er nog twee zonnen aan de hemel schitteren. “Als je op de planeet staat, zie je drie zonnen, maar twee ervan zijn ver weg en dus ook kleiner. Het lijken wel twee rode, dreigende ogen aan de hemel”, vertelt Jennifer Winters, astronoom aan het Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics, aan New Scientist. Enorm heet De bewuste planeet is een derde groter dan onze planeet en ligt op 22,5 lichtjaren van de Aarde. Het is er maar liefst 160 graden en de planeet draait een keer om de vijf dagen rond haar zon. LTT 1445Ab bevindt zich tussen de drie sterren en de Aarde, en daardoor bestaat de kans dat we de atmosfeer van de planeet van hieruit kunnen zien met een telescoop. Lees ook : Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ Het bericht NASA ontdekt mysterieuze planeet met drie (!) zonnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Vandaag temperaturen tussen -17 en -94 graden Celsius, met een stevige zuidwester (20/02/2019 - VRT NWS)
  Welk weer is het op Mars? Vanaf vandaag kunt u dagelijks het weer op de rode planeet checken via de website van de NASA. Het is een concreet resultaat van de missie met Marslander "Insight", die er op 26 november landde. Zondag was het er overdag -17 Celsius, maar op het einde van de nacht was dat nog amper -94. De zuidwestenwind blies meer dan 60 km/u. 
  [naar artikel]
 36. "Wrak van Europese Marslander Schiaparelli gevonden" (21/10/2016 - De Redactie)
  Op Mars zouden wrakstukken van Marslander Schiaparelli waargenomen zijn door de Amerikaanse Marsverkenner MRO.
  [naar artikel]
 37. Nieuwe planeet dicht bij aarde ontdekt met "mogelijk beste kans op leven ooit" (15/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben zopas bekendgemaakt dat ze op amper 11 lichtjaren afstand van de aarde een nieuwe planeet ontdekt hebben waar de...
  [naar artikel]
 38. Dichtstbijzijnde mogelijk leefbare planeet ontdekt rond een rustige ster (15/11/2017 - VRT NWS)
  Astronomen hebben een mogelijk leefbare planeet ontdekt met ruwweg de afmetingen van de aarde, op slechts 11 lichtjaar van ons zonnestelsel, zeer dichtbij dus in astronomische termen. De planeet kreeg de naam Ross 128 b, en is nu de op een na dichtstbijzijnde na Proxima b. Het is wel de dichtstbijzijnde planeet die ontdekt is die rond een inactieve rode dwergster cirkelt, wat de kansen vergroot dat er mogelijk leven zou zijn.  
  [naar artikel]
 39. Marsrover Curiosity maakt eigenaardige foto van ‘deuropening’ op rode planeet (13/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Waarom Mars al 100 jaar de populairste planeet is (29/03/2019 - De Morgen)
  De NASA-robot Curiosity snuffelt sinds maandag rond op Mars. Het is vrij onwaarschijnlijk dat de sonde er kleine groene Marsmannetjes zal spotten. Want eerder dan op de rode planeet, verblijven de Marsbewoners al decennialang in ons collectief geheugen.
  [naar artikel]
 41. Enorme 'losgeslagen' planeet met mysterieuze gloed verstomt astronomen (06/08/2018 - De Morgen)
  Wetenschappers hebben voor het eerst radiostraling ontdekt van een "object van planetaire massa" buiten ons zonnestelsel, dat niet bij een ster hoort. Het hemellichaam, bijna 13 keer zwaarder en 20 procent groter dan Jupiter, zweeft in zijn eentje door de ruimte op zo'n 20 lichtjaren van de aarde.
  [naar artikel]
 42. "Wrak van Europese Marslander is gevonden" (21/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Marsverkenner MRO heeft wrakstukken waargenomen van de Europese Marslander Schiaparelli. Dat heeft Anatoli Zak getweet, de
  [naar artikel]
 43. NASA ontdekt mogelijk bewoonbare planeet, even groot als de aarde (07/01/2020 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt die even groot is als onze aarde en in een bewoonbare zone ligt. TOI 700 d werd ontdekt door de NASA-telescoop TESS, een "planetenjager" die niet anders doet dan de nachtelijke hemel afspeuren naar sterren en planeten waar mogelijk sporen van leven te vinden zijn.
  [naar artikel]
 44. InSight: een Mars-missie met een Belgisch tintje (05/05/2018 - VRT NWS)
  Vandaag wordt InSight gelanceerd, een Marslander van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die het inwendige van de planeet Mars moet onderzoeken. De resultaten van een van de experimenten worden geanalyseerd bij de Koninklijke Sterrenwacht in België. "Het inwendige bestuderen is belangrijk, omdat het de motor is van alles wat op het Marsoppervlak gebeurt", zegt Tim Van Hoolst van de Sterrenwacht in "De ochtend".
  [naar artikel]
 45. "Dit verandert onze kijk op Venus grondig": volgens nieuwe studie is planeet actiever dan gedacht (22/07/2020 - VRT NWS)
  Wetenschappers hebben 37 vulkanische structuren op de planeet Venus ontdekt die onlangs nog actief moeten zijn geweest - en wellicht ook vandaag nog actief zijn. "Venus is geologisch gezien niet zo dood als eerst gedacht."
  [naar artikel]
 46. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ in ‘Neptunuswoestijn’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 47. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 48. Nieuwe loepzuivere Marsfoto’s tonen de rode planeet in volle glorie (06/03/2020 - Express)
  NASA heeft nieuwe foto’s gereleased van Mars. Marsrover Curiosity nam enkele duizenden foto’s, die de Amerikaanse ruimtedienst compileerde. Het resultaat is een loepzuivere foto van een stukje van de planeet. The post Nieuwe loepzuivere Marsfoto’s tonen de rode planeet in volle glorie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 49. Marslander InSight zet eerste meetinstrument op rode planeet neer (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Marssonde InSight heeft een eerste meetinstrument op de bodem van de rode planeet neergezet. Dat heeft het Amerikaanse...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy