Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
07:24 uur

Bonobo Zamba ontsnapte (niet eerste keer) met indrukwekkende sprong van zeven meter

Gazet van Antwerpen

14/05/2022 - 12:13

De hele bonobofamilie in Zoo Planckendael blijft tot maandag in de binnenverblijven. Dat meldt het dierenpark zaterdag op Facebook. Vrijdag kon een bonobo na een indrukwekkende sprong van zeven meter ontsnappen uit zijn verblijf. Het dier klom in een boom en het park moest een tijdje worden ontruimd. En dat bleek niet de eerste ontsnappingspoging te zijn van bonobo Zamba.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Een week na ontsnapping van bonobo Zamba is alles weer normaal in Planckendael: “Hij leek zelf geschrokken van zijn sprong” (21/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een week nadat bonobo Zamba ontsnapte uit zijn verblijf, is de rust teruggekeerd op het bonobo-eiland van ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen). Zamba integreerde zonder problemen opnieuw in de groep, al wordt er wel onderzocht wat er nu met de mensaap moet gebeuren. Een verhuizing naar een andere dierentuin behoort tot de mogelijkheden.
  [naar artikel]
 2. Planckendael-bonobo Zamba ontsnapte door middel van “ongezien krachtige sprong” (14/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bonobo Zamba is vrijdag kunnen ontsnappen door een “ongezien krachtige sprong” over de gracht. Dat kon Zoo Planckendael achterhalen. Tot maandag blijven de mensapen binnen.
  [naar artikel]
 3. Bonobo Zamba geniet twee uur van vrijheid in Planckendael... tot verzorgers met een banaan zwaaien (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zamba (24) had vrijdagochtend mooi genoeg van zijn bonobo-eiland in Zoo Planckendael. Hij ontsnapte en verschanste zich vlakbij in een boom. Verzorgers konden hem verleiden met een banaan met verdovingsmiddel, waarna hij goed twee uur later kon worden gevat. Ontsnappingskoning Zamba was overigens niet aan zijn proefstuk toe. De zoo werd uit voorzorg ontruimd. “Bonobo’s zijn best klein, maar hebben gigantisch veel kracht”, zegt bioloog Dirk Draulans.
  [naar artikel]
 4. Bonobo Zamba ontsnapte met “krachtige sprong”, hele familie krijgt huisarrest in Zoo Planckendael (14/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De hele bonobofamilie in Zoo Planckendael blijft tot maandag in de binnenverblijven. Dat meldt het dierenpark zaterdag op Facebook. Vrijdag kon een bonobo ontsnappen uit zijn verblijf. Het dier klom in een boom en het park moest een tijdje worden ontruimd.
  [naar artikel]
 5. Na grondige inspectie van hun eiland mogen bonobo’s Planckendael weer buiten, Zamba blijft voorlopig binnen na ontsnapping (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In het Mechelse dierenpark Zoo Planckendael is maandag het bonobo-eiland aan een grondige inspectie onderworpen. Afgelopen vrijdag slaagde een van de mannetjes, Zamba, erin om over een zeven meter brede gracht te springen en wat verderop in de bomen te klimmen. Voor er weer dieren op het eiland mogen, moet bekeken worden of er nergens hiaten zitten in de beveiliging.
  [naar artikel]
 6. Bonobo Zamba kom met “krachtige sprong” ontsnappen uit Zoo Planckendael (14/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  De hele bonobofamilie in Zoo Planckendael blijft tot maandag in de binnenverblijven. Dat meldt het dierenpark zaterdag op Facebook. Vrijdag kon een bonobo ontsnappen uit zijn verblijf. Het dier klom in een boom en het park moest een tijdje worden ontruimd.
  [naar artikel]
 7. Met bonobo Samba liep het goed af, maar dat is niet altijd zo: deze dieren ontsnapten eerder uit dierentuinen (13/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Vandaag ontsnapte een bonobo, een mensaap, uit ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen). Het is niet de eerste keer dat een wild dier ontsnapt uit een dierentuin. Gelukkig heeft het verhaal van de bonobo een goede afloop, maar dat is niet altijd het geval.
  [naar artikel]
 8. Indrukwekkend: kitesurfer maakt sprong van 200 meter over landtong (30/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Britse kitesurfer Olly Bridge heeft naar eigen zeggen de ‘sprong van zijn leven’ gemaakt. Hij sprong bij acht beaufort over een landtong in het zuiden van Engeland. Daarbij vloog hij maar liefst 200 meter ver door de lucht. Bekijk in de video hierboven zijn indrukwekkende sprong.
  [naar artikel]
 9. Indrukwekkend: kitesurfer maakt sprong van 200 meter over landtong (30/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse kitesurfer Olly Bridge heeft naar eigen zeggen de ‘sprong van zijn leven’ gemaakt. Hij sprong bij acht beaufort over een landtong in het zuiden van Engeland. Daarbij vloog hij maar liefst 200 meter ver door de lucht. Bekijk in de video hierboven zijn indrukwekkende sprong.
  [naar artikel]
 10. Bonobojong geboren in ZOO Planckendael (30/12/2019 - VRT NWS)
  Een half jaar nadat de bonobo’s hun intrek namen in hun gloednieuw verblijf in ZOO Planckendael, houden de bonobo's er een eerste geboortefeestje. Bonobo Djanoa schonk het leven aan een flinke baby. Of de kleine bonobo een jongen of een meisje is, weten we op dit moment nog niet.
  [naar artikel]
 11. Bonobo geboren in Zoo Planckendael (30/12/2019 - De Standaard)
  Een half jaar nadat de bonobo’s hun intrek namen in hun gloednieuw verblijf in Zoo Planckendael, wijden zij hun nieuwe thuis feestelijk in. Bonobo Djanoa schonk het leven aan een flinke baby. Of de kleine bonobo een meisje of een jongen is, is nog niet geweten. Als het geslacht bekend is zullen de verzorgers een gepaste naam zoeken met de beginletter U in de Afrikaanse taal Lingala. Vang een eerste glimp op van de schattige baby in de video hierboven.
  [naar artikel]
 12. Bonobo geboren in Zoo Planckendael (30/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een half jaar nadat de bonobo’s hun intrek namen in hun gloednieuw verblijf in Zoo Planckendael, wijden zij hun nieuwe thuis feestelijk in. Bonobo Djanoa schonk het leven aan een flinke baby. Of de kleine bonobo een meisje of een jongen is, is nog niet geweten. Als het geslacht bekend is, zullen de verzorgers een gepaste naam zoeken met de beginletter U in de Afrikaanse taal Lingala. Vang een eerste glimp op van de schattige baby in de video hierboven.
  [naar artikel]
 13. Ontsnapte bonobo in Planckendael opnieuw gevangen (13/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Ontsnapte bonobo in Planckendael is opnieuw gevangen dankzij banaan met verdovingsmiddel (13/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 15. Tweede meeting van het seizoen, en Armand Duplantis pakt uit met sprong over 6,03 meter (06/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  De polsstokspringer Armand ‘Mondo’ Duplantis, zowel wereldrecordhouder indoor als outdoor, heeft bij zijn tweede meeting van het seizoen meteen uitgepakt. In het Franse Rouen ging hij over 6,03m, de hoogste sprong dit jaar. Hij probeerde het drie keer op 6,19 meter, 1 centimeter hoger dan zijn wereldrecord, maar faalde drie keer.
  [naar artikel]
 16. Politie rukt zeven keer uit voor ontsnapte dieren (02/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie Demerdal moest donderdag maar liefst zeven keer uitrukken voor uitgebroken dieren. Er waren onder meer interventies in de Citadellaan, de Oude Baan en de Willebroekstraat in Diest. De agenten moesten niet alleen twee uitgebroken honden vangen maar ook pony’s, koeien en een hangbuikzwijn. De eerste oproep kwam er om 6.30 uur, de laatste rond 20 uur.
  [naar artikel]
 17. Bonobo nog niet gevangen: banaan met verdovingsmiddel in moet redding brengen (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dierenpark Planckendael in Mechelen is ontruimd nadat er een bonobo is ontsnapt. De mensaap kreeg genoeg van het bonobo-eiland en klom in een boom, bevestigt Ilse Segers, woordvoerder van Zoo Planckendael. Alle bezoekers zijn in veiligheid gebracht. Momenteel proberen verzorgers samen met de politie de aap te vangen.
  [naar artikel]
 18. Planckendael breidt woning van bonobo's fors uit: "Het zijn de hippies onder de apen, daar houden we nu rekening mee" (19/07/2019 - VRT NWS)
  Opwinding voor en achter het raam in het nieuwe bonoboverblijf in Planckendael: bezoekers ontdekken de nieuwe woonvertrekken van de bonobo's in Planckendael. De binnenruimte die de 13 bonobo's nu ter beschikking hebben, is maar liefst vijf keer groter dan hun oude ruimte. Maar vooral: ze sluit met haar 9 aparte kamers veel meer aan bij de natuurlijke leefomstandigheden van de apensoort.
  [naar artikel]
 19. Bonobo’s worden verwend in Planckendael (19/07/2019 - De Standaard)
  In Planckendael krijgen de bonobo’s een nieuw binnenverblijf. Vroeger hadden de apen één grote zaal ter beschikking, nu maar liefst tien waarvan de bezoekers in vier kunnen binnenkijken. Planckendael heeft voortaan de grootste infrastructuur voor bonobo’s in Europa.
  [naar artikel]
 20. VIDEO. Kitevoerder voert fenomenale stunt uit in Blankenberge (10/12/2018 - Metro)
  Een kitesurfer heeft een hallucinante stunt uitgevoerd in Blankenberge. Hij sprong als eerste over de bekende pier, die zo’n 9 meter hoog is. “Het is echt uniek”, vertelt de 29-jarige Thomas De Wispelaere aan Het Nieuwsblad. “Ik sprong 16,5 meter hoog en 37 meter ver. Na een grondige check-up van mijn materiaal en de camera’s was het zover. Vooral de timing was cruciaal. Het waaide heel hard met een winkracht van 9 beaufort, maar ik heb wel de nodige ervaring. Mijn hoogste sprong was ooit ongeveer 19 meter hoog. Deze sprong over de pier stond al heel lang op mijn bucketlist. Ik heb er keihard voor getraind.” Lees ook : VIDEO. Koning Filip toont kitesurfkunsten in cool filmpje Het bericht VIDEO. Kitevoerder voert fenomenale stunt uit in Blankenberge verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. ANTWERPEN LIVE. Onze reporter heeft het met Ilse Segers van Planckendael over ontsnapte bonobo: “Nooit gevaar geweest” (13/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De ZOO van Planckendael is weer volledig open. Het park was een tijdje ontruimd omdat er een bonobo was ontsnapt. Het dier is intussen weer in zijn verblijf, en er was niemand in gevaar. Dat zegt woordvoerder van ZOO Planckendael Ilse Segers. “Dankzij de band tussen het dier en de verzorgers hebben we het snel kunnen oplossen.”
  [naar artikel]
 22. Ontsnapte Nederlandse koe leeft als verstekeling bij Limburgse galloways (05/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een ontsnapte Nederlandse koe zorgt voor heel wat opschudding in het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven. Het dier sprong over een omheining en sloot zich aan bij een groepje gallowayrunderen.
  [naar artikel]
 23. Imposante schilderijen van ruim zeven meter hoog gaan in restauratie (15/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de Begijnhofkerk in Mechelen start de restauratie van 21 monumentale schilderijen uit de 17de eeuw. De meeste hangen hoog in de kerk en worden naar beneden getakeld om ze daar op te knappen. Een indrukwekkende triptiek van ruim zeven meter hoog is zo groot dat hij blijft hangen en ter plaatse wordt gerestaureerd.
  [naar artikel]
 24. Arabische Marsmissie maakt dinsdag beslissende, indrukwekkende sprong (09/02/2021 - Express)
  Marsrover Hope, de wetenschappelijke marsrobot van de Verenigde Arabische Emiraten, moet op dinsdag landen op de rode planeet. Als alles goed gaat. Het is meteen de eerste van 3 missies die de komende weken probeert veilig voet aan grond te krijgen. Hope is de allereerste marsmissie van de Verenigde Arabische Emiraten. De rover is al […] The post Arabische Marsmissie maakt dinsdag beslissende, indrukwekkende sprong appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. Bonobo ontsnapt in Planckendael, zoo is ontruimd (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dierenpark Planckendael in Mechelen is ontruimd nadat er een bonobo is ontsnapt. De mensaap kreeg genoeg van het bonobo-eiland en klom in een boom, bevestigt Ilse Segers, woordvoerder van Zoo Planckendael. Alle bezoekers zijn in veiligheid gebracht. Momenteel proberen verzorgers samen met de politie de aap te vangen.
  [naar artikel]
 26. Nieuwjaarsbaby voor bonobo’s in Zoo Planckendael (01/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Zoo Planckendael in Mechelen heeft de groep bonobo’s in de nacht van donderdag op vrijdag een baby mogen verwelkomen. Moeder Nayembi beviel van een jong, dat op het eerste gezicht in goede gezondheid verkeert. Het geslacht kon nog niet worden vastgesteld aangezien Nayembi het jong zoals gebruikelijk de hele tijd beschermend vasthoudt.
  [naar artikel]
 27. Bonobo’s in Zoo Planckendael verwelkomen nieuwjaarsbaby (01/01/2021 - De Standaard)
  In Zoo Planckendael in Mechelen heeft de groep bonobo’s in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw familielid mogen verwelkomen. Moeder Nayembi beviel van een nieuwjaarsbaby, die op het eerste gezicht in goede gezondheid verkeert.
  [naar artikel]
 28. Motorrijder maakt indrukwekkende sprong over autoweg (05/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het was even schrikken voor automobilisten die op de 60 Freeway in Californië reden. Plots sprong de Italiaanse motorrijder Kyle Katsandris over
  [naar artikel]
 29. Nieuwjaarsbaby voor bonobo’s van Zoo Planckendael (01/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  In Zoo Planckendael in Mechelen heeft de groep bonobo’s in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw familielid mogen verwelkomen. Moeder Nayembi beviel van een nieuwjaarsbaby, die op het eerste gezicht in goede gezondheid verkeert. Het geslacht van het jong kon nog niet worden vastgesteld aangezien Nayembi hem of haar zoals gebruikelijk nog de hele tijd beschermend vasthoudt.
  [naar artikel]
 30. VIDEO. Kitesurfer maakt spectaculaire sprong over pier aan Belgische kust (10/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een stunt van jewelste: een kitesurfer springt over de bekende pier van Blankenberge. “Niemand deed me dit al voor”, aldus kiter Thomas De Wispelaere. “Het is echt uniek. Ik sprong 16,5 meter hoog en 37 meter ver.
  [naar artikel]
 31. Dimitri Leue stunt: zeven dagen op rij staat hij zeven keer per dag op de planken (02/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Zeven dagen op rij, zeven keer per dag spelen, van 9 tot 21u. Dat wil Dimitri Leue in het Atheneum van Deurne voor elkaar brengen met Maura of de zeven magen der eenzaamheid, zijn eerste voorstelling uit 1996.
  [naar artikel]
 32. Theorie dat coronavirus uit lab ontsnapte, komt onder druk (20/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Aanwijzingen dat het coronavirus twee keer de sprong maakte van dier naar mens, slaan een deuk in de hypothese dat de verwekker van covid-19 kon ontsnappen uit een Chinees lab.
  [naar artikel]
 33. Skydiver springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net: “Fantastisch” (31/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een Amerikaanse skydiver is erin geslaagd om zonder parachute vanop 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Luke Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.
  [naar artikel]
 34. Skydiver springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net: “Fantastisch” (31/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een Amerikaanse skydiver is erin geslaagd om zonder parachute vanop 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Luke Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.
  [naar artikel]
 35. VIDEO. Walvissen maken indrukwekkende driedubbele sprong voor toeristen (19/09/2018 - Metro)
  Enkele toeristen werden tijdens een boottochtje getrakteerd op een zogenaamde ‘triple breach’: drie walvissen die tegelijkertijd uit het water springen. Het filmpje werd gemaakt bij Long Island, Bay of Fundy in Canada.  De reisgids herkent het gedrag van de dieren en roept luidkeels naar de toeristen dat ze zich moeten klaarhouden voor de sprong van de drie walvissen. Lees ook : VIDEO. Toerist bijna ‘opgezogen’ door walvishaai Het bericht VIDEO. Walvissen maken indrukwekkende driedubbele sprong voor toeristen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. YouTube-waaghals sprong al zeven keer vanop dak van gebouw een zwembad in. De achtste keer liep het gruwelijk mis (04/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Je kent ze wel, de stuntmannen die hun kunstjes maar wat graag vastleggen op video om er vervolgens mee uit te pakken op de sociale media of op
  [naar artikel]
 37. YouTube-waaghals sprong al zeven keer vanop dak gebouw zwembad in. De achtste keer liep het gruwelijk mis (04/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Je kent ze wel, de stuntmannen die hun kunstjes maar wat graag vastleggen op video om er vervolgens mee uit te pakken op de sociale media of op
  [naar artikel]
 38. Skydiver springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute (31/07/2016 - De Redactie)
  Met de sprong, die live werd getoond op televisiezender Fox, werd de 42-jarige Luke Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.
  [naar artikel]
 39. Net zoals de mens: Bonobo speelt vliegertje met haar baby (01/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Samen met de chimpansee is de bonobo het meest verwant met de mens - genetisch gezien verschillen we maar 1,3 procent. En dat kan je vaak ook zien,...
  [naar artikel]
 40. Bonobo die genadeloos werd gepest door soortgenoten in zoo heeft eindelijk vriendjes gevonden (17/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De hartverscheurende beelden gingen begin dit jaar de wereld rond: een bonobo die vanuit een Britse naar een Duitse zoo was overgeplaatst, bleek...
  [naar artikel]
 41. Bonobo veilig en wel weer in zijn verblijf (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dierenpark Planckendael in Mechelen was ontruimd nadat er een bonobo was ontsnapt. De mensaap kreeg genoeg van het bonobo-eiland en klom in een boom, bevestigde Ilse Segers, woordvoerder van Zoo Planckendael. Alle bezoekers zijn onmiddellijk in veiligheid gebracht. Nadat de verzorgers de aap verdoofd hadden met een stuk banaan, is het dier weer veilig en wel in zijn verblijf beland.
  [naar artikel]
 42. Tienkamper Van Alphen houdt podium binnen bereik (10/04/2019 - De Morgen)
  Hij liep honderd meter, sprong ver, gooide met een kogel, sprong over een lat en liep dan nog eens vierhonderd meter. Na vijf nummers in de tienkamp behoudt Hans Van Alphen op plaats vijf alle kansen op het podium. 'Alles gaat goed.'
  [naar artikel]
 43. Welkom in de (bonobo-)jungle (04/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Dierenpark Planckendael in Muizen zijn ze gestart met de bouw van immens nieuw verblijf voor de bonobo’s. De jungle moet de natuurlijke leefomgeving van de Afrikaanse mensapen zo goed als mogelijk nabootsen.
  [naar artikel]
 44. Planckendael ontruimd na ontsnapping bonobo: politie ter plaatse (13/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) is een bonobo ontsnapt uit zijn verblijf. Het park is om veiligheidsredenen ontruimd.
  [naar artikel]
 45. Planckendael viert: nieuwjaarsbaby geboren bij bonobo’s (01/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De zoo van Planckendael heeft 2021 ingezet met een prachtige gebeurtenis: bij de bonobo’s is vannacht een babyaapje geboren.
  [naar artikel]
 46. Friese Fierljeppen verovert het Waasland: met een lange stok over sloten springen (09/08/2021 - VRT NWS)
  In Kieldrecht bij Beveren vond het Vlaams kampioenschap Fierljeppen plaats. Fierljeppen is een sport uit het Nederlandse Friesland. Je moet met een lange stok zo ver mogelijk over een beek springen. De winnaar bij de mannen sprong 11 meter ver, bij de vrouwen was dat een sprong van 9 meter en 39 centimeter.
  [naar artikel]
 47. Planckendael zet babyboom voort met kleine bonobo (03/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat de voorbije twee weken al twee giraffen het levenslicht zagen in Planckendael, is het nu ook bij de bonobo's prijs. Voor moeder Busira was
  [naar artikel]
 48. Pullenaar plaatst monsterachtige T-rex van zeven meter in achtertuin (28/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Robin Geentjens (27) uit Pulle heeft als oud-chiroleider al wat straffe stoten gedaan, maar nu schiet hij toch de hoofdvogel af. In zijn achtertuin aan de Fatimalaan plaatste hij een dinosaurus van zeven meter hoog en veertien meter lang.
  [naar artikel]
 49. Babyboom in Planckendael: nu ook bonobo geboren (03/02/2017 - De Standaard)
  Twee pasgeboren girafjes op twee weken tijd was al opmerkelijk, maar nu kondigt dierentuin Planckendael opnieuw een geboorte aan. Een bonobo zag afgelopen dinsdag er het licht.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy