Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
08:03 uur

Fabrikanten elektrische wagens hebben meer aandacht voor bereik dan voor ecologische voetafdruk

Express

14/05/2022 - 12:22

De meeste constructeurs van elektrische voertuigen zijn meer gericht op de uitbreiding van het bereik van hun voertuigen en het verlagen van de kosten dan op de vermindering van de ecologische voetafdruk van de auto’s, ondanks het toenemende onderzoek naar hun verborgen milieu-impact. Dit blijkt uit een rapport van het technologiebedrijf Hexagon, Wards Intelligence en […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Recordtocht Ford Mustang Mach-E: Elektrische wagens hebben een groter bereik dan het publiek denkt (07/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Recordtocht Ford Mustang Mach-E: Elektrische wagens hebben een groter bereik dan het publiek denkt Een Ford Mustang Mach-E heeft zich tot meest zuinige elektrische wagen van de wereld gekroond. De auto kon tijdens een rit van John O’Groats, het noordelijkste punt van Schotland, over een afstand van 874 mijl (1.407 kilometer) naar Lands End, de meest zuidelijke plek van Engeland, per verbruikte kilowatt een afstand van meer dan 6,5 […] Lees dit artikel: Recordtocht Ford Mustang Mach-E: Elektrische wagens hebben een groter bereik dan het publiek denkt
  [naar artikel]
 2. Kloof ecologische voetafdruk tussen arm en rijk wordt steeds groter (08/02/2022 - Express)
  Rijke mensen hebben een onevenredig grote ecologische voetafdruk. Hun aandeel in de wereldwijde emissies van broeikasgassen neemt zelfs nog steeds toe. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers van de Sheffield Hallam University. De Britse onderzoekers merken dan ook op dat het verminderen van de ecologische voetafdruk van de rijkste bevolkingsgroepen in de wereld misschien […]
  [naar artikel]
 3. Ook Matchbox wil de ecologische voetafdruk van zijn wagenpark verkleinen (15/04/2021 - Express)
  Speelgoedmaker Matchbox, fabrikant van miniatuurwagens, brengt in de loop van volgend jaar een model van de Tesla Roadster op de markt. Die wagen staat daarbij symbool voor de overstap naar een duurzame economie die ook Matchbox, onderdeel van de Amerikaanse speelgoedgroep Mattel, wil maken. Daarbij zullen niet alleen schaalmodellen van hybride en elektrische wagens de […] The post Ook Matchbox wil de ecologische voetafdruk van zijn wagenpark verkleinen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Topvoetballers hebben een zware ecologisch voetafdruk (19/12/2019 - Express)
  De beste voetbalspelers ter wereld produceren met hun reizen minstens 505 ton koolstofdioxide per jaar. Hun ecologische voetafdruk ligt daarmee ver boven de gemiddelde uitstoot van de algemene bevolking. Dat zegt een studie van wetenschappers aan het Tyndall Centre for Climate Change Research. De onderzoekers keken voor hun studie naar de ecologische voetafdruk van de […] The post Topvoetballers hebben een zware ecologisch voetafdruk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Mercedes-Benz: “Vele klanten elektrische wagens tevreden met een kleiner bereik” (27/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Mercedes-Benz: “Vele klanten elektrische wagens tevreden met een kleiner bereik” De Duitse autofabrikant Mercedes-Benz zal voor de installatie van batterijen in de kleinere modellen van zijn vloot elektrische wagens overschakelen naar goedkopere, maar minder krachtige exemplaren. Op die manier kan worden voorkomen dat de oplopende prijzen van een aantal metalen het assortiment instapmodellen van de Duitse constructeur duurder zouden maken. Dat heeft Ola Källenius, CEO […] Lees dit artikel: Mercedes-Benz: “Vele klanten elektrische wagens tevreden met een kleiner bereik”
  [naar artikel]
 6. “Elektrische wagens halen ook met totale ecologische voetafdruk superieure resultaten” (31/01/2022 - Express)
  Een aantal analisten hebben hun twijfels geuit over de duurzaamheid van elektrische voertuigen, waarbij ze vooral wijzen op de emissies die worden veroorzaakt in de toeleveringsketens van de productie en de brandstoffen die worden gebruikt om elektriciteit aan te drijven die de batterijen van de voertuigen moet opladen. Die stelling wordt echter door een rapport […]
  [naar artikel]
 7. Nederlandse studie: ‘Geconnecteerde auto leidt tot kleinere ecologische voetafdruk’ (01/12/2020 - Express)
  De introductie van geconnecteerde wagens kan de uitstoot van het autoverkeer met meer dan 20 procent verminderen. Dat zegt een... The post Nederlandse studie: ‘Geconnecteerde auto leidt tot kleinere ecologische voetafdruk’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft (17/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft Beleggers hebben meer en meer aandacht voor producenten van elektrische wagens. De populariteit van sommige autofabrikanten op de beurs is zodanig groot dat ze nu al meer waard zijn dan de gevestigde waarden. Het aandeel van Rivian, een producent van elektrische wagens die vorige week naar de beurs trok, is sinds zijn beursintroductie met maar […] Lees dit artikel: De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft
  [naar artikel]
 9. Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Spring dan eens binnen bij RICO LAB (10/02/2020 - Metro)
  Een lekkere en gezonde voorraadkast, we weten vaak niet waar te beginnen. Bij RICO LAB in Deurne weten ze wél raad. In de buurtwinkel kan je niet alleen terecht voor je lokaal geteelde groenten, maar ook voor ecologische workshops, waaronder ‘Mijn voorraadkast’. Een workshop waarbij je te weten komt wat je allemaal in huis nodig hebt om op elk moment een lekkere en degelijke maaltijd op tafel te toveren. Lees ook : Mensen in armoede hebben lagere ecologische voetafdruk Het bericht Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Spring dan eens binnen bij RICO LAB verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Ecologisch, stevig en ruim: deze elektrische SUV's kwamen dit jaar uit (12/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Geen koetswerkvorm is zo populair als de SUV. Wie zowel wil genieten van het comfort van een ruime, stevige wagen én tegelijk zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, kan voor een elektrische SUV kiezen. Hoewel de SUV’s met stekker een trage start kenden, worden ze nu steeds populairder. HLN Drive neemt de wagens die dit jaar uitkwamen onder de loep en vertelt je welke modellen het overwegen waard zijn.
  [naar artikel]
 11. Ecologische voetafdruk van bitcoin even groot als Londen (11/03/2021 - Express)
  De waardestijging van de bitcoin de voorbije periode dreigt ook de ecologische voetafdruk van zijn productie drastisch te doen oplopen. De ontginning van de cryptomunt kan daardoor zelfs evenveel emissies veroorzaken als de volledige Londense metropool. Dat blijkt uit de Bitcoin Energy Consumption Index van de Nederlandse econoom Alex de Vries, die echter betoogt dat […] The post Ecologische voetafdruk van bitcoin even groot als Londen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. Zo verklein je de ecologische voetafdruk van je interieur (20/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Je neemt herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt, engageert je voor initiatievenals ‘mei plastiekvrij’ en elke vrijdag is het bij jou veggiedag. Prima, maar waar moet je nu precies op letten als je de ecologische voetafdruk van je interieur wilt verkleinen?
  [naar artikel]
 13. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en bespaar je nog geld ook (29/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  29 juli is dit jaar Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen en voedsel die de aarde in twaalf maanden kan produceren hebben opgebruikt. Als we nu nog bij produceren - wat we zeker gaan doen - plegen we roofbouw. Om daaraan te verhelpen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wij geven tips, die nog eens goed zijn voor jouw portemonnee ook.
  [naar artikel]
 14. Door zonnepanelen aangedreven Toyota Prius is op komst (26/09/2019 - Express)
  De Japanse autobouwer Toyota wil een elektrisch wagen op de markt brengen die zijn energie grotendeels uit zonnekracht haalt. Dat heeft Toyota bekendgemaakt. Het Japanse concern werkt voor de ontwikkeling van de technologie samen met het bedrijf Sharp, leverancier van zonnepanelen. Het project krijgt ook de steun van de Japanse New Energy Development Organization of Japan (Nedo). Momenteel voeren de partners rond de technologie tests uit met een prototype, gebaseerd op het hybride model Prius van Toyota. Ecologische voetafdruk “Elektrische wagens zijn een middel om de ecologische voetafdruk van het vervoer te verkleinen,” merken waarnemers op. “De auto’s moeten voor het opladen hun batterijen echter nog wel op het elektriciteitsnet beroep doen. Wanneer de voeding van dat net op fossiele brandstoffen is gebaseerd, dreigt de duurzame impact van de elektrische auto echter aanzienlijk beperkt te blijven.” Daarop moet de nieuwe Prius AWD-e van Toyota een antwoord helpen bieden. Het model is immers uitgerust met zonnepanelen, die op de motorkap, het dak en de achterruit van de wagen zijn aangebracht. De batterij van de Toyota Prius AWD-e krijgen hun voeding rechtstreeks van de zonnepanelen. Wanneer de auto geparkeerd staat, kunnen de zonnepanelen de actieradius van het voertuig meer dan 50 kilometer uitbreiden. Maar de batterijen kunnen ook worden opgeladen wanneer de wagen in beweging is. In dat geval zou het bereik van het voertuig met ruim 40 kilometer worden opgevoerd. De nieuwe generatie zonnepanelen van Sharp kunnen bovendien 34 procent van de ontvangen energie naar de batterij doorsturen. Ook dat is een belangrijke winst. Het huidige productiesysteem van Toyota heeft immers slechts een energie-efficiëntie van 22,5 procent. Bereik “Het bereik van de zonnewagen blijft voorlopig nog beperkt,” erkent Koji Makino, projectmanager bij Toyota. “Door de zonnepanelen is de bestuurder echter wel onafhankelijk van een toegang tot laadstations. Dat kan een belangrijk voordeel zijn.” Analisten van het persbureau Bloomberg wijzen er daarbij op dat voor de wereldwijde uitbouw van een vloot elektrische wagens een gigantisch netwerk met laadstations moet worden aangelegd. Dat vormt een belangrijke hinderpaal voor de grote doorbraak van de elektrische auto. Toyota hoopt daarin met de zonnewagen echter verandering te kunnen brengen. “Een combinatie van zonnepanelen, sterke batterijen en netwerken ultrasnelle laadstations kunnen de chauffeur uiteindelijk aanzetten om een overstap naar de elektrische auto te overwegen,” aldus Bloomberg. “Op dat ogenblik kan zonnekracht mogelijk de belangrijkste brandstofbron voor de elektrisch wagen worden. Het zal echter wellicht nog verscheidene jaren duren vooraleer dat keerpunt kan worden bereikt.” The post Door zonnepanelen aangedreven Toyota Prius is op komst appeared first on Express.
  [naar artikel]
 15. Online vergaderen doet ecologische voetafdruk exploderen (23/01/2021 - Knack)
  Online vergaderen zonder webcam bespaart je niet alleen een hoop opruimwerk in huis, het is ook aanzienlijk beter voor de planeet. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de ecologische voetafdruk van dataverkeer.
  [naar artikel]
 16. “Insecten eten is gezond én goed voor ecologische voetafdruk” (17/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. “Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen.” Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant.
  [naar artikel]
 17. “Insecten eten is gezond én goed voor ecologische voetafdruk” (17/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. “Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen.” Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant.
  [naar artikel]
 18. Bijna 4 op 10 Belgen is bereid om vakantie aan te passen voor ecologische voetafdruk (04/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  In België zijn 38 procent of bijna 4 op 10 mensen bereid om hun vakantiewijze aan te passen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, dat blijkt uit de 19de Vakantiebarometer van Europ Assistance. Er gaan deze zomer ook meer Belgen op vakantie, terwijl het budget lichtjes daalt.
  [naar artikel]
 19. Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen (02/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op Duitse wegen zullen deze maand voor het eerst één miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat heeft minister van Economie Peter Altmaier vandaag aangekondigd. Duitsland had zich tot doel gesteld om tegen 2020 een wagenpark van één miljoen elektrische wagens te halen. "Iedereen dacht dat dit buiten bereik was, maar amper een half jaar later dan voorzien gaan we onze doelstelling in juli 2021 halen", stelt Altmaier in de krant Tagesspiegel.
  [naar artikel]
 20. Bedrijfsvloot vindt onvoldoende elektrische wagens (04/10/2019 - Express)
  Het bedrijfsleven toont een duidelijke interesse in elektrische auto’s. Toch blijkt het vaak moeilijk om met deze technologie een vloot bedrijfswagens uit te bouwen. Vaak moeten men immers vaststellen dat de fabrikanten onvoldoende capaciteit hebben om de vraag in te vullen. Dat zegt Andreas Schulte, redacteur bij de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Lange levertijden en een beperkte keuzemogelijkheid staan volgens hem de uitbouw van een vloot elektrische bedrijfswagens in de weg. ‘Er is duidelijk sprake van een flessenhals,’ getuigt Patrick Heidrich, vlootmanager bij het Duitse bouwbedrijf Wolff & Müller. ‘Het aanbod op de markt blijkt immers niet op de vraag te kunnen inspelen.’ Gigantische groeimarkt Ook Christoph Stürmer, autospecialist bij analyst PricewaterhouseCoopers (PwC), zegt dat vooral de fabrikanten de overstap naar elektrische wagens blijken af te remmen. ‘Niet iedereen die op elektrische mobiliteit wil overstappen, vindt een model naar zijn gading,’ betoogt Stürmer. Uit een rapport van het onderzoeksbureau Dataforce blijkt amper 2 procent van de Duitse vloot bedrijfswagens met elektrische aandrijving te rijden. Toch zou 12 procent bij een volgende aankoop op een elektrisch alternatief willen overstappen. ‘De markt biedt de fabrikanten een gigantische groeimarkt,’ zegt Andreas Schulte. ‘Alleen al in Duitsland zouden de fabrikanten aan de bedrijven 4,5 miljoen elektrische wagens kunnen verkopen.’ ‘Wie vandaag wil elektrische wagens wil kopen, moet echter met lange levertijden rekening houden,’ zegt Marc-Olivier Prinzing, voorzitter van het Bundesverband Fuhrparkmanagement, de sectororganisatie van de Duitse leasingbedrijven. Levertijden zouden volgens sommige bronnen tot vier of vijf maanden uitlopen. Hybride alternatieven Ook de beperkte actieradius van de autobatterij en een gebrek aan oplaadpunten kunnen problemen opleveren, maar vele bedrijfswagens rijden minder ver dan het dagelijks bereik zou toelaten. Daarnaast wordt ook op de hoge aankoopprijzen van de elektrische wagen gewezen. ‘Indien voor de problemen van de elektrische auto geen oplossing wordt gevonden, dreigt echter een andere technologie de bovenhand te zullen halen,’ waarschuwt analyst Stürmer. ‘Er komt binnenkort een nieuwe generatie plugin-hybrides op de markt. Die zouden de plaats van de elektrische auto in de bedrijfsvloot kunnen innemen.’ The post Bedrijfsvloot vindt onvoldoende elektrische wagens appeared first on Express.
  [naar artikel]
 21. 18 IN 18: Houden jongeren rekening met hun ecologische voetafdruk? (12/10/2018 - VRT NWS)
  In de online videoreeks 18 IN 18, een samenwerking tussen Studio Brussel en VRT NWS, vertellen 18 jonge mensen die zondag voor het eerst gaan stemmen ons wat hen bezighoudt. Proberen ze rekening te houden met hun ecologische voetafdruk? Kopen ze bewust wat ze eten? Denken ze dat zij de wereld kunnen veranderen?
  [naar artikel]
 22. Vandaag Earth Overshoot Day: zo verklein je je ecologische voetafdruk en bespaar je geld (29/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  29 juli is dit jaar Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen en voedsel die de aarde in twaalf maanden kan produceren hebben opgebruikt. Als we nu nog bij produceren - wat we zeker gaan doen - plegen we roofbouw. Om daaraan te verhelpen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wij geven tips, die nog eens goed zijn voor jouw portemonnee ook.
  [naar artikel]
 23. Canadese teerzanden presenteren plan voor de afbouw van hun ecologische voetafdruk (10/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Canadese teerzanden presenteren plan voor de afbouw van hun ecologische voetafdruk De uitbaters van de Canadese teerzanden zien in de opvang en opslag van koolstofdioxide een mogelijkheid om de internationale klimaatdoelstellingen te respecteren zonder hun activiteiten te moeten afbreken. Dat staat in het project ‘Oil Sands Pathways to Net Zero’ dat de vijf grootste uitbaters van de Canadese teerzanden – Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Imperial […] Lees dit artikel: Canadese teerzanden presenteren plan voor de afbouw van hun ecologische voetafdruk
  [naar artikel]
 24. Bijna 4 op 10 Belgen zijn bereid om vakantie aan te passen voor ecologische voetafdruk (04/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  In België zijn bijna 4 op de 10 mensen bereid om hun vakantie aan te passen als dat hun ecologische voetafdruk verkleint. Dat blijkt uit de 19de Vakantiebarometer van Europ Assistance. Er gaan deze zomer ook meer Belgen op vakantie, terwijl het budget lichtjes daalt.
  [naar artikel]
 25. Eerste moderne mensen in Europa hadden grotere ecologische voetafdruk dan neanderthalers (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de moderne mens een aanzienlijke ecologische voetafdruk heeft, is bekend. Maar ook onze eerste voorouders in Europa brachten 40.000 jaar...
  [naar artikel]
 26. Elektrische wagens bieden meer opslagcapaciteit dan vaste netwerk (30/01/2020 - Express)
  Elektrische wagens kunnen niet alleen een belangrijke bijdrage tot een duurzame mobiliteit leveren, maar vormen ook een interessant platform voor de promotie van nieuwe energiebronnen. Dat staat in een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena). De onderzoekers berekenden dat elektrische wagens tegen het midden van deze eeuw met hun batterijen een gezamenlijke opslagcapaciteit […] The post Elektrische wagens bieden meer opslagcapaciteit dan vaste netwerk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. Duitsland wil één miljoen oplaadpunten voor elektrische wagens (07/11/2019 - Express)
  Tegen eind volgend decennium moet Duitsland een netwerk van een miljoen oplaadpunten voor elektrische auto’s hebben uitgebouwd. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel gezegd. Met dat plan wil Merkel haar landgenoten aanmoedigen om over te stappen op auto’s met een elektrische aandrijving. Dat streven vormt een onderdeel van de inspanningen om de ecologische voetafdruk van de Duitse consumenten te verminderen. Merkel benadrukte daarbij dat de mobiliteit van de toekomst niet alleen betaalbaar, flexibel en comfortabel, maar ook klimaatvriendelijk moet zijn.  Duitsland telt momenteel ongeveer 21.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Merkel betoogde dat een sterke uitbreiding van dat netwerk cruciaal zal zijn om de consumenten aan te zetten om hun auto’s op diesel of benzine aan de kant te schuiven. Subsidies Tegen eind volgend decennium hoopt de Duitse regering de uitstoot van koolstofdioxide te kunnen halveren. Om die doelstelling te kunnen realiseren, heeft de Duitse regering een aantal maatregelen ingevoerd die een milieuvriendelijker vervoer moeten bevorderen. Onder meer zouden bij de aankoop van een elektrische wagen tot 4.000 euro subsidies zijn voorzien. Die som zou de hogere aankoopkosten van een elektrische auto moeten compenseren. Merkel benadrukte daarbij dat de overheid en de industrie de extra kosten voor de promotie van een duurzaam vervoer moeten dragen. De Duitse bondskanselier zei verder met de industrie te willen bekijken op welke manier de autosector de emissiedoelstellingen kan bereiken. Tegelijkertijd moet volgens Merkel echter ook worden gekeken op welke manier de verschuiving naar de productie van elektrische auto’s een impact op de Duitse werknemers zal hebben. ‘Ook de werknemers uit de autosector moeten een traject naar een moderne en klimaatvriendelijke toekomst kunnen volgen,’ aldus Merkel.  Golf Grote Duitse autoconcerns zoals Volkswagen en BMW hebben al duidelijk interesse in de uitbouw een elektrische portfolio getoond. ‘De constructeurs willen echter een sterkere infrastructuur vooraleer ze hun volledige gewicht achter de technologie willen zetten,’ zeggen waarnemers. Inmiddels geven elektrische wagens in Duitsland echter duidelijke tekenen van een opmars. Het voorbije jaar werden in Duitsland 53.000 nieuwe elektrische wagens ingeschreven. Het jaar voordien waren 34.000 registraties opgetekend. Dit jaar zou een niveau van 100.000 exemplaren in het bereik liggen. Verwacht wordt dat de Volkswagen Golf het eerste grote elektrische massamodel op de Europese automarkt zal worden. The post Duitsland wil één miljoen oplaadpunten voor elektrische wagens appeared first on Express.
  [naar artikel]
 28. 1.000 kilometer bereik nieuw streefdoel voor e-auto's (04/01/2022 - De Tijd)
  20:02 Met zijn prototype EQXX belooft Mercedes-Benz een elektrische wagen die met één lading meer dan 1.000 kilometer kan rijden. Ook enkele Chinese fabrikanten zeggen die mijlpaal te bereiken. Maar het is ...
  [naar artikel]
 29. Dankzij deze app kan je je ecologische voetafdruk verkleinen (19/09/2020 - Metro)
  Heel wat mensen zijn zich steeds meer bewust van de impact die hun levenswijze heeft op het milieu. Je dieet, je transportwijze, je reisgedrag, je kledingaankopen… Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op je ecologische voetafdruk. Natuurlijk kan je op eigen initiatief je gedrag aanpassen, maar wat hulp is altijd welkom. Die hulp komt er in de vorm van een handige app, Klima. Door enkele simpele vragen te beantwoorden kom je er in de kortste keren achter hoe groot jouw ecologische voetafdruk precies is, maar daar houdt het niet op. Abonnement Klima voorziet je namelijk ook van handige tips zodat jij aan de slag kan met het verkleinen van die voetafdruk. Dat kan door bijvoorbeeld minder vaak het vliegtuig te nemen of door je vleesconsumptie te verlagen. Nog een handigheidje aan de app: je kan een abonnement nemen, waardoor Klima voor jou je CO2-uitstoot combineert. Dat doen ze door geld te doneren aan onder andere herbebossingsprojecten, onderzoeksinstituten en groene energie-initiatieven. Voorlopig is de app nog enkel beschikbaar in een beta-versie waarvoor je je op de wachtlijst kan zetten, maar wij voorspellen alvast dat de lancering een succes zal zijn. Lees ook : TIPS & TRENDS. De leukste tweedehandswinkeltjes voor Second Hand September Het bericht Dankzij deze app kan je je ecologische voetafdruk verkleinen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen (13/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen Google’s cloud-computingafdeling heeft tools onthuld om klanten te helpen hun impact op het milieu te monitoren en te verminderen. Deze stap maakt onderdeel uit van de bredere inspanningen van het bedrijf om klimaatverandering tegen te gaan.  Klanten kunnen nu een koolstofvoetafdrukfunctie gebruiken om de bruto-emissies te zien die gepaard gaan met hun gebruik van het […] Lees dit artikel: Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen
  [naar artikel]
 31. Groepsaankoop elektrische wagens: al 80 Vlamingen kochten auto (27/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Tot dusver hebben 2.655 Vlamingen hun interesse kenbaar gemaakt en zich geregistreerd bij online marktplaats Bobex voor de groepsaankoop voor elektrische wagens en laadpalen in opdracht van de Vlaamse overheid. Al 80 elektrische wagens werden via de groepsaankoop verkocht aan particulieren. Dat meldt het bedrijf zaterdag.
  [naar artikel]
 32. CPChem investeert in kleinere ecologische voetafdruk en dat kost 28 miljoen euro (27/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het chemiebedrijf CPChem gaat 28 miljoen euro investeren in de recyclage van zwavelhoudende afvalstromen. “Het is een van de initiatieven die onze ecologische voetafdruk gevoelig moeten verkleinen”, zegt plant manager Patrick Wijnen.
  [naar artikel]
 33. Elektrische Lucid Air belooft bereik van 832 kilometer (10/09/2020 - Knack)
  Lucid Air heeft haar elektrische wagen voorgesteld. Die pakt vooral uit met een enorm bereik en snelle laadtijd. Al is het nog even wachten voor hij in Europa te koop is.
  [naar artikel]
 34. Ook elektrische wagens hebben startproblemen in de koude. Dit is wat je eraan kan doen (11/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het zijn drukke dagen voor pechverhelpingsorganisatie VAB. Startproblemen bij wagens met een verbrandingsmotor uiteraard, maar VAB vertelt aan HLN Drive dat ook elektrische wagens met de nodige problemen kampen.
  [naar artikel]
 35. “Astronomische telescopen moeten ecologische voetafdruk snel verkleinen” (24/03/2022 - Express)
  De astronomie heeft een opmerkelijk grote ecologische voetafdruk. Dat is vooral het gevolg van de grote, complexe en energieverslindende observatoria die voor het astronomisch onderzoek worden gebouwd. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (Irap) in de Franse stad Toulouse. Indien de sector er niet in […]
  [naar artikel]
 36. Steeds meer Vlaamse consumenten bekommerd om hun ecologische voetafdruk (12/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Steeds meer Vlaamse consumenten staan stil bij hun ecologische voetafdruk. Zo vindt 22,1 procent zichzelf in staat om milieuvriendelijke beslissingen te nemen en staat voor 21,2 procent het belang van een milieuvriendelijke levensstijl buiten kijf. Consumenten die op geen enkele manier wakker liggen van de gevolgen van hun dagelijkse keuzes op het milieu, vormen met 12,8 procent een kleine minderheid. Dat blijkt uit een studie over milieuverantwoorde consumptie van het Vlaamse Departement Omgeving.
  [naar artikel]
 37. Nieuw op 1 januari – Geen premies meer voor elektrische wagens in Vlaanderen (27/12/2019 - Metro)
  Vanaf 1 januari geeft Vlaanderen geen premies meer voor elektrische wagens, omdat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) oordeelde dat ze hun doel voorbij schoten. De beslissing om de premie af te schaffen werd eind oktober genomen door de Vlaamse regering. De voornaamste reden was dat ze te weinig werd aangevraagd, en ook vooral voor duurdere wagens. Dat terwijl de premie bedoeld was om de aankoop van elektrische wagens te stimuleren, voor mensen voor wie de hoge aankoopprijs een drempel was. Wie nog ten laatste op 31 december een elektrische wagen bestelt, kan nog genieten van de premie van maximaal 4.000 euro. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 januari – Geen premies meer voor elektrische wagens in Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Grote elektrische auto’s zijn niet zo ecologisch (08/11/2017 - Metro)
  Als we de klimaatopwarming willen bestrijden, moeten we ons verplaatsen in een kleine Japanse benzineauto van Mitsubishi en niet in de luxueuze sedan van Tesla. Dat blijkt uit een onderzoek van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Doel was om te weten te komen hoeveel broeikasgassen er uitgestoten worden door de wagens. Daarbij keken de onderzoekers naar het volledige proces: vanaf wanneer de auto-onderdelen worden gemaakt, tot wanneer de auto rijp is voor de schroothoop en gerecycleerd moet worden. CO2-voetafdruk De wetenschappers concluderen dat grotere elektrische voertuigen wel degelijk een grotere CO2-voetafdruk kunnen hebben dan een kleine klassieke benzinewagen. In vergelijking met een klassieke wagen met een verbrandingsmotor is de elektrische draait het voor de elektrische wagen wel positiever uit. Die conclusie druist helemaal in tegen het beleid van verschillende overheden die elektrische auto’s ongeacht de grootte fors subsidiëren. Lees ook: VIDEO. Man ontdekt kat in bumper van zijn Tesla
  [naar artikel]
 39. Ed Sheeran gaat bomen planten om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen (28/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ed Sheeran (30) heeft onthuld dat hij van plan is om “zoveel mogelijk bomen te planten” om zijn ecologische voetafdruk te compenseren. De zanger woont op een gigantisch landgoed in Suffolk in het Verenigd Konikrijk en in een interview met BBC Radio Londen vertelde hoe hij probeert om grote stukken land op te kopen om zijn missie te helpen voltooien: “Meer land betekent meer plaats voor veel bomen.”
  [naar artikel]
 40. Elektrische auto is niet altijd milieuvriendelijker dan benzineauto, stelt studie (08/11/2017 - Knack)
  Wanneer rekening wordt gehouden met de ecologische voetafdruk over de volledige levenscyclus van een wagen, kan een kleine benzinewagen zoals de Mitsubishi Mirage 'groener' zijn dan een elektrische luxesedan zoals een Tesla Model S, zo moet blijken uit onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
  [naar artikel]
 41. Dieetkeuze heeft grote invloed op ecologische voetafdruk (10/11/2016 - Express)
  De impact van de dieetkeuze op het leefmilieu mag niet worden onderschat. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Technology Sydney. Een verschuiving naar een plantendieet zou volgens de onderzoekers een interessante oplossing kunnen aanreiken om de ecologische voetafdruk van de mens te verkleinen en een duurzaam beheer van de wereldwijde voorwaarden fosfor, een cruciale grondstof voor de landbouw, te kunnen garanderen. Opgemerkt wordt onder meer dat één kilogram fosfor kan worden gebruikt voor de productie van 16 kilogram rundvlees enerzijds of 3.333 kilogram aardappelen anderzijds. “Een verschuiving in het dieet is mogelijk een onderschat instrument om de ecologische voetafdruk van de mens te verkleinen,” zegt onderzoeksleider Geneviève Metson, professor duurzame landbouw aan de University of Technology Sydney. “Fosfor is een grondstof die steeds schaarser wordt en de landbouw voor grote problemen stelt. De sector heeft het product immers nodig als meststof om de productiviteit van de teelten op peil te houden.” Duurzaamheid De onderzoekers merken op dat teelten enerzijds kunnen worden gebruikt voor onmiddellijke menselijke consumptie, maar ook als voedsel voor dieren een onderdeel van de voedselketen kunnen zijn. Die activiteiten hebben echter verschillende voorraden fosfor nodig. Een verschuiving in het dieet kan volgens de onderzoekers dan ook een belangrijke impact hebben op het gebruik van fosfor en de ecologische voetafdruk. “Wanneer de bevolking van een stad naar een plantaardig dieet zou overstappen, zouden de emissies van fosfor – die een negatieve impact kunnen hebben op onder meer de kwaliteit van de watervoorraden – met 8 procent toenemen,” geeft professor Metson toe. “Anderzijds kon worden vastgesteld dat de ecologische voetafdruk van de stadsbewoners met 72 procent zou inkrimpen. Die cijfers geven aan dat het dieet van de mens een belangrijk onderdeel kunnen zijn van een planning voor een duurzame voedselcyclus.” (mah) The post Dieetkeuze heeft grote invloed op ecologische voetafdruk appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 42. “De nieuwe batterij brengt de verkoop van elektrische motorfietsen in een stroomversnelling”: één motormerk heeft al een bereik tot 420 km (16/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu alle grote automerken al elektrische wagens hebben, kan de wereld van de motorfiets niet anders dan volgen. Dat een icoon als Harley-Davidson naar de beurs trekt met een apart merk voor elektrische moto’s, toont aan dat het tijd is voor de grote doorbraak. Maar hoe voelt dat, elektrisch rijden? En wat is er vandaag al op de markt? Onze motorexpert Arno Jaspers geeft de stand van zaken en vertelt wat er al op de markt is.
  [naar artikel]
 43. Ecologische voetafdruk vliegtuigreiziger op één jaar ruimschoots verdubbeld (16/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Ecologische voetafdruk vliegtuigreiziger op één jaar ruimschoots verdubbeld Een vliegtuigpassagier heeft vorig jaar gemiddeld twee keer zoveel emissies veroorzaakt dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse transportspecialist Michael Sivak. Voor die plotse toename kunnen volgens Sivak verschillende verklaringen worden gegeven, maar die kunnen zelf wel allemaal aan de uitbraak van de coronacrisis worden gelinkt. “Door de uitbraak van […] Lees dit artikel: Ecologische voetafdruk vliegtuigreiziger op één jaar ruimschoots verdubbeld
  [naar artikel]
 44. Atlas Copco investeert bijna een miljoen om ecologische voetafdruk in Hoeselt te verkleinen (12/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Atlas Copco heeft in Hoeselt 900.000 euro geïnvesteerd om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot zijn zo met 34 procent gedaald. De investering bewijst dat het Zweedse beursgenoteerde moederbedrijf het goed meent met het distributiecentrum in Hoeselt en de werkgelegenheid opnieuw verankert voor de langere termijn.
  [naar artikel]
 45. Premies voor elektrische wagens stopgezet (25/10/2019 - Metro)
  Vlaanderen geeft vanaf 1 januari geen premies meer voor elektrische wagens. Dat heeft de regering vandaag beslist. De premies schoten hun doel voorbij, is te horen bij het kabinet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Wie ten laatste op 31 december een elektrische wagen koopt, kan nog genieten van de premie van maximaal 4.000 euro. Elektrische auto’s worden echter slechts in een minderheid van de gevallen door particulieren aangekocht. Voor de zowat 3.600 verkochte elektrische wagens in 2018 werden daarom slechts een vierhonderdtal premies aangevraagd. De maatregel heeft de verwachtingen dus niet ingelost, is vandaag te horen. bron: Belga Het bericht Premies voor elektrische wagens stopgezet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Premies voor elektrische wagens stopgezet (25/10/2019 - Metro)
  Vlaanderen geeft vanaf 1 januari geen premies meer voor elektrische wagens. Dat heeft de regering vandaag beslist. De premies schoten hun doel voorbij, is te horen bij het kabinet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Wie ten laatste op 31 december een elektrische wagen koopt, kan nog genieten van de premie van maximaal 4.000 euro. Elektrische auto’s worden echter slechts in een minderheid van de gevallen door particulieren aangekocht. Voor de zowat 3.600 verkochte elektrische wagens in 2018 werden daarom slechts een vierhonderdtal premies aangevraagd. De maatregel heeft de verwachtingen dus niet ingelost, is vandaag te horen. bron: Belga Het bericht Premies voor elektrische wagens stopgezet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Online shoppen is lang niet altijd de slechtste ecologische keuze (31/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuwe studie over online shoppen en de ecologische impact ervan geeft aan dat de ecologische voetafdruk van wie vanachter zijn of haar...
  [naar artikel]
 48. Landen willen garanties voor duurzaamheid van batterijen in elektrische wagens (12/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie, de Verenigde Staten en China willen fabrikanten van elektrische en hybride auto’s verplichten tot een minimale duurzaamheid van de accu’s die erin worden gebouwd. De drie wereldmachten hebben hierover vrijdag een princiepsakkoord bereikt in het Wereldforum voor de harmonisatie van reglementen voor voertuigen van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 49. Ecologische voetafdruk groeit trager dan economie en bevolking (24/08/2016 - De Redactie)
  Uit een nieuwe studie blijkt dat de ecologische voetafdruk van de mens wereldwijd trager groeit dan de economie en de bevolking. Toch blijft de impact van de mens op het milieu groot.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy