Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
07:21 uur

India verbiedt export van tarwe

De Tijd

14/05/2022 - 13:26

13:09 Omdat de eigen voedselzekerheid van het land in gevaar is, heeft India een rem gezet op de export van tarwe. De vrees bestaat dat die beslissing de prijs van tarwe verder de hoogte injaagt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen (14/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De regering van India heeft de export van tarwe verboden. Door een aanhoudende hittegolf is de productie beperkt en zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.
  [naar artikel]
 2. India verbiedt export van tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen (14/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De regering van India heeft de export van tarwe verboden. Door een aanhoudende hittegolf is de productie beperkt en zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India volgens de autoriteiten in gevaar. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.
  [naar artikel]
 3. India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen (14/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De regering van India heeft de export van tarwe verboden. Door een aanhoudende hittegolf is de productie beperkt en zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.
  [naar artikel]
 4. India verbiedt export van tarwe, prijzen dreigen wereldwijd nog verder op te lopen (14/05/2022 - VRT NWS)
  India heeft met onmiddellijke ingang de export van tarwe verboden. India, de op een na grootste tarweproducent ter wereld, had eerder dit jaar juist aangekondigd om een recordaantal tarwe uit te voeren, nu de uitvoer vanuit Oekraïne door de oorlog zo goed als onmogelijk is. Maar door de sterk stijgende prijzen en de extreme hitte is de voedselzekerheid in India zelf in gevaar, zegt de regering.
  [naar artikel]
 5. Nieuwe tegenvaller voor voedselprijzen nu India tarwe-export stopzet: "Nog heel 2022 stijgende prijzen" (16/05/2022 - VRT NWS)
  Het nieuws dat India de tarwe-export aan banden legt, zorgt voor een nieuwe klap voor de voedselprijzen elders in de wereld. Ook bij ons, verwacht Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent, in "VRT NWS Live". "Dit zal zich in de winkelkar laten voelen."
  [naar artikel]
 6. Beperkt graantransport toch mogelijk volgens Indiase regering (17/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De regering van India laat dan toch de export van tarwe in beperkte mate toe. Dat raakte vandaag bekend. Vrijdag had de regering beslist dat alle export van tarwe verboden zou worden door de beperkte productie door de aanhoudende hittegolf en prijsstijgingen in het land.
  [naar artikel]
 7. India verbiedt export medicijn remdesivir (11/04/2021 - De Tijd)
  22:35 India heeft zondag de export van het antivirale medicijn remdesivir verboden. Dat geneesmiddel gebruikt wordt bij de behandeling van Covid-19.
  [naar artikel]
 8. Gevonden ggo-tarwe riskant voor export VS (07/04/2019 - De Morgen)
  Het is een mysterie waar de genetisch gemodificeerde tarwe vandaan komt die onlangs in een veld in de VS-staat Oregon werd aangetroffen. Gentech-tarwe is nergens ter wereld toegelaten, ook niet in de VS, en zou er dus niet mogen zijn.
  [naar artikel]
 9. Brazilië ziet zijn tarwe-export met ruim 400 procent stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne (04/05/2022 - Express)
  De Braziliaanse export van tarwe naar de 22 landen van de Arabische Liga is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Brazilië profiteert van de wereldwijde spanningen op de voedselmarkt en werpt zich op als alternatief voor Russische en Oekraïense grondstoffen. De totale export van Brazilië […]
  [naar artikel]
 10. Export van mogelijk coronamedicijn uit India wordt toegestaan (07/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na dreigementen van Amerikaans president Donald Trump heeft India de export van een medicijn, dat getest wordt op haar effect tegen het...
  [naar artikel]
 11. Industriële bakkerijen vragen exportverbod voor tarwe (21/03/2022 - De Tijd)
  19:16 De Belgische bakkerijen vrezen een tekort aan bloem door de oorlog in Oekraïne. Sommige bedrijven willen een verbod op de export van tarwe buiten de Europese Unie. 'Landen als Turkije en Egypte zoeken...
  [naar artikel]
 12. Export van mogelijk coronamedicijn uit India wordt weer toegestaan (07/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na dreigementen van Amerikaans president Donald Trump heeft India de export van een medicijn, dat getest wordt op haar effect tegen het...
  [naar artikel]
 13. Aanhoudende hitte teistert India: graanexport in gevaar en vraag naar energie op recordhoogte  (02/05/2022 - VRT NWS)
  India wordt al enkele maanden geteisterd door extreme hitte met recordtemperaturen tot boven de 45 graden. Door de aanhoudende hitte bereikt ook de vraag naar elektriciteit in het land recordhoogtes. Bovendien worden de tarwevelden verschroeid door de hitte, waardoor de Indiase export van tarwe in gevaar komt.
  [naar artikel]
 14. EU verbiedt export medisch materiaal naar niet-EU-landen (16/03/2020 - Express)
  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde zondag aan dat de EU de export van medisch materiaal zoals mondmaskers, schorten... The post EU verbiedt export medisch materiaal naar niet-EU-landen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. Zal brood ook duurder worden door oorlog in Oekraïne? (10/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na een stijging in de olie- en gasprijzen, dreigt er nu ook een stijging op de graanmarkt. Door de oorlog in Oekraïne kwam de tarwe-export vanuit de betrokken landen, die normaal goed is voor 25 procent van alle export van tarwe wereldwijd, stil te liggen. “De consument gaat dat voelen in zijn portefeuille, maar voorlopig moeten we ons nog niet meteen grote zorgen maken”, zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen in ‘Het Nieuwsblad’. Zo zou de prijs van producten als brood en koekjes enorm kunnen toenemen.
  [naar artikel]
 16. EU verbiedt export luxewagens en champagne naar Rusland (15/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie (EU) verbiedt onder meer de export van luxewagens, champagne, juwelen, edelstenen en kunstvoorwerpen naar Rusland. Dat blijkt dinsdag uit de publicatie van een nieuw pakket sancties tegen Rusland vanwege de militaire invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 17. India verbiedt met onmiddellijke ingang export van graan; volgend hoofdstuk in groeiend voedsel-protectionisme (14/05/2022 - Express)
  India heeft met onmiddellijke ingang de uitvoer van graan geblokkeerd. De maatregel is noodzakelijk om de voedselveiligheid van de eigen bevolking te beschermen. Dat heeft het Indiase Directoraat-Generaal voor Buitenlandse Handel beslist. De internationale markt had nochtans op de Indiase graanexporten gerekend om de tekorten in de wereldwijde voorraden, een gevolg van de oorlog in […]
  [naar artikel]
 18. “Een klap voor de elite”: EU verbiedt export van luxegoederen naar Rusland (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie verbiedt de export van Europese luxegoederen naar Rusland. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd. Het verbod maakt deel uit van een nieuwe reeks sancties die de EU in overleg met de internationale partners in de G7 neemt vanwege de Russische inval in Oekraïne.
  [naar artikel]
 19. Afghanistan kreunt onder armoede terwijl taliban “voedsel voor werk”-programma uitbreidt (12/01/2022 - Express)
  De taliban willen hun “voedsel voor werk”-programma, waarin ze tarwe als betaalmiddel gebruiken voor hun ambtenaren, uitbreiden. Dat terwijl de Afghaanse bevolking diep in de armoede zit. De taliban betalen ongeveer 40.000 mensen elke dag 10 kg tarwe, bericht de BBC. Die tarwe komt hoofdzakelijk van donaties van India aan de vorige, door de VS […]
  [naar artikel]
 20. Geen Oekraïense of Russische tarwe meer uit de "broodmand van de wereld": tekorten teisteren Libanon, Syrië en Jemen (08/03/2022 - VRT NWS)
  Nu Oekraïense havensteden belegerd worden, is de tarwe-export er helemaal stilgevallen. En dat is een probleem, want Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor een kwart van alle tarwe wereldwijd. Landen uit het Midden-Oosten en Afrika die het de voorbije jaren al moeilijk hadden, kraken onder tekorten. “Net wanneer je denkt dat de hel op aarde niet meer erger kan worden, wordt het dat toch”, zegt het hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma.
  [naar artikel]
 21. Hittegolf verstoort graanoogst van grote producent India (02/05/2022 - De Tijd)
  17:51 Omdat de toevoer van tarwe uit Oekraïne en Rusland onzeker is, had India zich opgeworpen als back-up. Maar een ongeziene hittegolf in het noorden hypothekeert de oogst.
  [naar artikel]
 22. Graanschuur van Europa op slot: wordt brood duurder door de inval van Rusland in Oekraïne?   (02/03/2022 - VRT NWS)
  Na de energieprijzen zijn nu ook de prijzen op de graanmarkt enorm gestegen. Rusland en Oekraïne, samen ook wel de graanschuur van Europa genoemd, zijn goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe-export. Door het conflict kwam de export zo goed als volledig stil te liggen. Producten met tarwe, zoals brood en koekjes, kunnen dus duurder worden. "Voorlopig moeten we ons geen zorgen maken", zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen. Veehouders zullen de gevolgen van de graantekorten wel voelen.
  [naar artikel]
 23. België verbiedt reizigersvervoer vanuit India (27/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika. Het voorstel van de federale regering werd deze ochtend goedgekeurd door een elektronisch Overlegcomité. De minister van Binnenlandse Zaken zal hiertoe zo snel mogelijk een MB publiceren.
  [naar artikel]
 24. Indonesië verbiedt export palmolie vanwege tekorten sinds oorlog Oekraïne, prijzen stijgen wereldwijd (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Indonesië, de grootste producent van palmolie ter wereld, verbiedt de export ervan. Ook alle andere soorten kookolie en de ingrediënten daarvan mogen niet meer uitgevoerd worden, besloot de Indonesische regering. Die reageert daarmee op tekorten in het land.
  [naar artikel]
 25. Ook EU verbiedt export van luxegoederen naar Rusland: “Niet genieten van overdadige levensstijl terwijl bommen vallen” (11/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Unie verbiedt de export van Europese luxegoederen naar Rusland. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd. Eerder hadden de Verenigde Staten al een soortgelijke beslissing genomen: het verbod maakt deel uit van een nieuwe reeks sancties die de EU in overleg met de internationale partners in de G7 neemt vanwege de Russische inval in Oekraïne.
  [naar artikel]
 26. België verbiedt reizigersvervoer vanuit India, Brazilië en Zuid-Afrika (27/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika. Het voorstel van de federale regering werd vanochtend goedgekeurd door een elektronisch Overlegcomité. De minister van Binnenlandse Zaken zal hiertoe zo snel mogelijk een MB publiceren.
  [naar artikel]
 27. India verbiedt een zestigtal Chinese apps, waaronder TikTok en WeChat (30/06/2020 - Express)
  India heeft 59 mobiele apps verbannen die in China gemaakt worden, waaronder de populaire video-app TikTok. Ook WeChat, het Chinese equivalent van... The post India verbiedt een zestigtal Chinese apps, waaronder TikTok en WeChat appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 28. België verbiedt reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika (27/04/2021 - De Morgen)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika, op een beperkt aantal essentiële verplaatsingen na. Dat heeft het Overlegcomité zojuist beslist.
  [naar artikel]
 29. België verbiedt reizigersvervoer vanuit India, Brazilië en Zuid-Afrika (27/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist, zo werd vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal de beslissing zo snel mogelijk in een ministerieel besluit gieten.
  [naar artikel]
 30. België verbiedt reizigersvervoer vanuit India, Brazilië en Zuid-Afrika (27/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist, zo werd vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal de beslissing zo snel mogelijk in een ministerieel besluit gieten.
  [naar artikel]
 31. België verbiedt reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika (27/04/2021 - De Standaard)
  België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika, op een beperkt aantal essentiële verplaatsingen na. Dat heeft het Overlegcomité dinsdag beslist, zo werd vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal de beslissing zo snel mogelijk in een ministerieel besluit gieten.
  [naar artikel]
 32. Indonesië verbiedt export palmolie vanwege tekorten sinds oorlog Oekraïne (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Indonesië, een grote producent van palmolie, verbiedt de export daarvan. Ook alle andere soorten kookolie en de ingrediënten daarvan mogen niet meer uitgevoerd worden, besloot de Indonesische regering. Die reageert daarmee op tekorten aan kookolie in het land sinds de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 33. Tarwe krijgt genetische turbo (22/09/2018 - Knack)
  Tarwe en rijst worden genetisch aangepast om een hogere productie te leveren.
  [naar artikel]
 34. Britse autobanden vergiftigen India en brexit zal dit nog erger te maken (30/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering gaat laks om met de eigen regels voor de export van afgedankte autobanden. Die worden massaal naar India verscheept, waar er...
  [naar artikel]
 35. Tarweprijs stijgt 6 procent na Indiaas exportverbod (16/05/2022 - De Tijd)
  09:32 De tarweprijs klimt stevig nadat India dit weekend heeft beslist de export van graan terug te schroeven. Omdat India sowieso al amper graan exporteert, is de invloed van die beslissing miniem. Dat de ...
  [naar artikel]
 36. India gaat export naar Rusland met 2 miljard dollar doen stijgen (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  India is van plan om zijn uitvoer naar Rusland met zowat 2 miljard dollar aan goederen te verhogen. Rusland krijgt nu minder goederen door de Europese sancties. Van de toegenomen Russische vraag wil India nu gebruik maken. Dat zeggen anonieme bronnen aan financieel persbureau Bloomberg.
  [naar artikel]
 37. Frankrijk verbiedt export van "verloren" werk van Italiaanse schilder Cimabue (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Franse ministerie van Cultuur heeft de export van het werk ‘De bespotting van Christus’ van de Italiaanse schilder Cimabue (1272-1302)...
  [naar artikel]
 38. België verbiedt dit jaar export van griepvaccins naar andere landen (06/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische autoriteiten hebben besloten om de export van griepvaccins naar andere landen dit jaar te verbieden. Dat meldt L'Echo. De krant wijst...
  [naar artikel]
 39. Rusland: 'Voorrang aan binnenlandse leveringen graan' (09/03/2022 - De Tijd)
  17:36 Rusland heeft woensdag de al erg gespannen situatie op de graanmarkt nog verergerd door te zeggen dat de levering van tarwe aan eigen bakkerijen voorrang moet krijgen op export.
  [naar artikel]
 40. Ford komt terug op beslissing om India te verlaten (14/02/2022 - Express)
  De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor overweegt om in India een productie voor elektrische voertuigen op te zetten. Die activiteit zou vooral bedoeld zijn voor de export naar andere markten, maar ook een binnenlandse verkoop in India is niet uitgesloten. Dat heeft de Amerikaanse autobouwer aangekondigd. Amper enkele maanden geleden had Ford nochtans te kennen gegeven […]
  [naar artikel]
 41. Europese graanboeren likken wonden na verschroeiende zomer (22/08/2018 - De Tijd)
  16:07 De Duitse regering trekt tot 340 miljoen euro uit om boeren te ondersteunen die schade hebben geleden door de zomerse droogte. De tarwe-export daalt volgens specialisten naar het laagste peil in zeven...
  [naar artikel]
 42. Bakker Jack bakt als enige Limburger brood van Vlaamse tarwe (06/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met zijn ‘brood van korte keten’ schrijft warme bakker Jack Knapen een beetje geschiedenis. Zijn tarwebrood wordt gemaakt met tarwe van een Vlaamse boer en gemalen in een lokale maalderij. Wie zegt er nog dat je met Vlaamse tarwe geen brood kan bakken?
  [naar artikel]
 43. G7 waarschuwt voor voedselcrisis (14/05/2022 - De Tijd)
  19:01 De G7 bekritiseert de beslissing van India om geen tarwe meer uit te voeren naar de rest van de wereld. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne staat de toevoer van graan onder druk.
  [naar artikel]
 44. India wil een volledig verbod op cryptomunten (15/03/2021 - Express)
  India werkt aan een wet die de productie, de handel en het bezit in cryptomunten verbiedt. Dat heeft een woordvoerder van de Indiase regering gezegd. De beslissing van de Indiase overheid zou mogelijk een zware klap kunnen betekenen voor een grote massa Indiase beleggers die zich op de markt van de cryptomunten hebben begeven. De […] The post India wil een volledig verbod op cryptomunten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. India verbiedt verkoop van 800.000 vervuilende wagens (29/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  India heeft vandaag de verkoop verboden van meer dan 800.000 nieuwe wagens die niet voldoen aan de nieuwe uitstootnormen. Het land zegt de
  [naar artikel]
 46. India verbiedt Chinese apps wegens hoogoplopend grensconflict (03/09/2020 - De Tijd)
  12:34 De spanningen in het grensconflict tussen India en China zijn verder toegenomen. De Indiase regering doet nog meer Chinese apps in de ban.
  [naar artikel]
 47. Rusland schiet Cuba te hulp en doneert een broodnodige lading tarwe (22/04/2022 - Express)
  Rusland heeft deze week bijna 20.000 ton tarwe gedoneerd aan zijn politieke bondgenoot Cuba. Het eiland begon de afgelopen weken al serieus de gevolgen te voelen van de oorlog in Oekraïne, waardoor wereldwijd de prijzen voor granen flink zijn gestegen. Een extreem voedseltekort lijkt te zijn vermeden. De lading tarwe moest eigenlijk vorige maand al […]
  [naar artikel]
 48. Tarwe, palmolie, koffie, suiker: na de explosie van de energieprijzen, de explosie van de voedselprijzen? (08/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tarwe, palmolie, koffie, suiker: na de explosie van de energieprijzen, de explosie van de voedselprijzen? Zowel het IMF als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ( FAO ) luiden de alarmbel. Slechte oogsten, verstoringen van de bevoorradingsketen en een grote vraag drijven de voedselprijzen op. De FAO-index heeft zijn hoogste niveau in tien jaar bereikt. Grondstoffen zoals tarwe of palmolie kunnen niet aan de vraag voldoen, wat de […] Lees dit artikel: Tarwe, palmolie, koffie, suiker: na de explosie van de energieprijzen, de explosie van de voedselprijzen?
  [naar artikel]
 49. Nieuwe kopzorgen op graanmarkt: India, dat deel van Oekraïense tarweproductie kan opvangen, heeft te kampen met extreme hittegolf (28/04/2022 - Express)
  Met het vooruitzicht van een tekort aan Oekraïense of Russische tarwe, stijgen de prijzen en vrezen de afnemers voor hun bevoorrading. India wordt gezien als een oplossing om een deel van het tekort te dekken, maar op het hoogtepunt van de oogst wordt dat land geteisterd door een ongekende hittegolf. Welke andere oplossingen kunnen de […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy