Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
09:32 uur

DOORZICHT. Altijd hetzelfde liedje: hoe moeilijk het is om politiek te weren van het Songfestival

Gazet van Antwerpen

14/05/2022 - 14:17

Oekraïne is topfavoriet om zaterdagavond het Eurovisiesongfestival te winnen. Zonder de verschikkelijke oorlog zou de Oekraïense groep Kalush Orchestra die zege waarschijnlijk niet kunnen binnenhalen. Tegen wil en dank zou politiek dus weleens een rol kunnen spelen in de uitslag vanavond. Dat is nog voorgevallen. Ooit slaagde een festivallied er zelfs in om een dictator omver te werpen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Netflix lanceert eerste liedje uit nieuwe film over het Songfestival (15/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Acteur Will Ferrell en zangeres My Marianne zijn de horen in het allereerste liedje uit ‘Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga’, een...
  [naar artikel]
 2. Scoutsgroep heeft genoeg van hondenpoep op het terrein: “Iedere week hetzelfde liedje” (15/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De scoutsgroep 23ste Don Bosco in de Nieuwpoortlei in Maria-ter-Heide doet een oproep naar de wandelaars die hun honden hun gevoeg laten doen op de speelterreinen. “Het is iedere week hetzelfde liedje”, klinkt het bij de leiding.
  [naar artikel]
 3. ▶ ‘Het Songfestival was altijd al politiek, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt’ (12/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. EBU: "Kandidaat weren past niet in de geest van het Songfestival" (23/03/2017 - De Redactie)
  Jean-Philip De Tender, directeur media bij de European Broadcasting Union, die de liedjeswedstrijd organiseert, ziet de politieke motieven al langer binnensluipen op het Songfestival. Hij hoopt dat overleg met de Oekraïense premier de zaak nog kan oplossen.
  [naar artikel]
 5. Dit is het nummer waarmee Nederland ons (en alle andere landen) op het Songfestival wil verslaan (07/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse inzending voor het Songfestival, Duncan Laurence (24), heeft in ‘De Wereld Draait Door’ in primeur het liedje ‘Arcade’ voorgesteld....
  [naar artikel]
 6. ? Beluister ‘Release me’ van Hooverphonic, de Belgische inzending voor het Songfestival (17/02/2020 - De Morgen)
  Hooverphonic heeft vanochtend voor het eerst hun liedje voor het Songfestival laten horen. Het drietal trekt dit jaar naar Rotterdam om ons land te vertegenwoordigen.
  [naar artikel]
 7. Hooverphonic gaat naar Songfestival met ‘Release Me’ (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hooverphonic heeft vanochtend voor het eerst hun liedje voor het Songfestival laten. Het drietal trekt dit jaar naar Rotterdam om ons land te...
  [naar artikel]
 8. Hooverphonic stelt vandaag nummer voor Songfestival voor (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hooverphonic laat straks voor het eerst hun liedje voor het Songfestival horen. Het drietal trekt dit jaar naar Rotterdam om ons land te...
  [naar artikel]
 9. Dit is het nummer waarmee Eliot voor België naar het Songfestival trekt (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische inzending voor het Songfestival, Eliot (18), heeft op MNM in primeur het liedje ‘Wake up’ voorgesteld. Met het nummer zal hij ons land...
  [naar artikel]
 10. Liedje vast in je hoofd? Zo raak je er vanaf (04/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Als je dagenlang met hetzelfde liedje in je hoofd zit, er 's avonds mee gaat slapen en er 's ochtends mee opstaat, dan weet je dat je met een
  [naar artikel]
 11. Nederland doet het in het Nederlands op het Songfestival (04/03/2022 - VRT NWS)
  Nederland stuurt dit jaar een liedje in het Nederlands naar het Eurovisiesongfestival. Onze noorderburen worden vertegenwoordigd door zangeres Stien den Hollander die met de artiestennaam S10 het liedje "De diepte" zal brengen in Turijn.
  [naar artikel]
 12. "Een keerpunt": Britten hopen op beter Songfestival-resultaat met liedje gekozen door platenfirma (16/09/2019 - VRT NWS)
  Na de slechte punten van de voorbije jaren op het Eurovisiesongfestival probeert de Britse omroep BBC het tij te keren met de hulp van platenfirma BMG. Die zal zelf een liedje kiezen voor de volgende editie in Rotterdam.
  [naar artikel]
 13. Heldin van Oekraïne doet Rusland steigeren (10/04/2019 - De Morgen)
  De Oekraïense overwinning op het Songfestival, waarbij de Belgische Laura Tesoro tiende eindigde, heeft een storm van verontwaardiging losgemaakt. Russische politici zijn frontaal in de aanval gegaan tegen de organisatie, want die had het politiek beladen liedje '1944' van Oekraïne moeten diskwalificeren.
  [naar artikel]
 14. Circus zonder commerce (10/04/2019 - De Morgen)
  Met alcohol is hij gestopt. 'Volgens mij voor altijd.' Mooie liedjes maakt hij nog steeds. Cirque. De avonturen van W.M. Warlop is het vijfde album van Flip Kowlier, stilaan wordt de jongensdroom een oeuvre. 'Ik maak altijd hetzelfde liedje, maar telkens in een ander kleurtje.'
  [naar artikel]
 15. Finaliste van Lions World Songfestival for Blinds brengt voor ons live-versie van eigen lied (21/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Daisy Opdebeeck stond zaterdag op het finalepodium van het Lions World Songfestival for Blinds in Polen, waar ze de vijfde plaats wegkaapte met haar eigen liedje ‘Hold Me Now’. Inmiddels is de Putse terug in Leuven, waar ze sinds twee jaar woont. De zangeres bereidt zich voor op wat nog gaat komen in de talentenwedstrijd Belgium’s Got Talent op VTM. Speciaal voor ons brengt ze de versie van haar eigen liedje live.
  [naar artikel]
 16. Het songfestival is een prachtig voorbeeld van een politiek statement (14/05/2019 - VRT NWS)
  Verschillende groeperingen en artiesten roepen op tot een boycot van het songfestival, wegens de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen. Als antwoord hamert de organisatie erop dat het Eurovisiesongfestival officieel een apolitiek evenement is. Volgens Jonathan Hendrickx verloochent de organisatie daarmee doelbewust de "rijke politieke geschiedenis" van het festival.
  [naar artikel]
 17. Lisa Del Bo: “Liedje waarmee Ierland Songfestival won in 1992, had Johnny Logan eigenlijk voor mij geschreven” (01/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Met Liefde is een kaartspel scoorde Lisa Del Bo in 1996 een monsterhit in België, maar op het Eurovisiesongfestival werd ze pas zestiende met dat liedje. Maar had ze in 1992 kunnen winnen?
  [naar artikel]
 18. Nederlands politiek analist Tom-Jan Meeus: 'Nederland is een land vol grote dikke ikken' (15/12/2017 - Knack)
  Is Geert Wilders' liedje uitgezongen? Politiek columnist Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad verdedigt het Nederlandse poldermodel. Een gesprek over 'minipolitiek', de nationale kaasprikker, en hoe de koopman het uiteindelijk toch altijd nog wint van de dominee. Maar ook over Zwarte Piet, natuurlijk.
  [naar artikel]
 19. ‘Door De Wind’ van Ingeborg scheert 31 jaar na het Songfestival hoge toppen in Nederland (19/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Door De Wind’, het Songfestival-liedje van Ingeborg, staat vandaag bovenaan in de Nederlandse Ultratop. De cover van Miss Montreal staat op de 9de plaats in de top 100.
  [naar artikel]
 20. Lisa Del Bo: “Liedje waarmee Ierland Songfestival won in 1992, had Johnny Logan eigenlijk voor mij geschreven” (01/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Met ‘Liefde is een kaartspel’ scoorde Lisa Del Bo in 1996 een monsterhit in België, maar op het Eurovisiesongfestival werd ze pas zestiende met dat liedje. Maar had ze in 1992 kunnen winnen?
  [naar artikel]
 21. De Houdini van de politiek (04/04/2019 - De Morgen)
  Nooit kwam Didier Reynders (MR) zo in het nauw als afgelopen week. Zijn legendarische adresboekje en tactisch doorzicht keerden zich tegen hem. Hoeveel trucjes heeft hij nog achter de hand?
  [naar artikel]
 22. ‘Testevenementen buiten? Dat is de ironie voorbij’ (07/05/2021 - De Morgen)
  Als muzikant wil je eigenlijk niet altijd hetzelfde liedje opnieuw spelen, zegt Frederik Sioen. Maar als woordvoerder van de Crisiscel Cultuur moet hij dat wel al bijna een jaar lang doen: altijd herhalen dat het veilig én nodig is om de cultuursector te heropenen. ‘Dat er al een aparte voedselbedeling is voor kunstenaars, zegt veel.’
  [naar artikel]
 23. Kinky, melig en hysterisch: ook deze gekke acts gaan naar het Songfestival (04/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Elk jaar proberen we het beste liedje naar het Songfestival te sturen, maar niet alle landen geven prioriteit aan de muziek. Sommigen gaan volledig over the top. Uit het nu bekende aanbod selecteren we deze drie nummers die het begrip over de top naar nieuwe hoogten stuwen.
  [naar artikel]
 24. Armenië wint Junior Eurovisie Songfestival (20/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Maléna Fox uit Armenië heeft het Junior Eurovisie Songfestival gewonnen. In de Franse hoofdstad Parijs kreeg de 13-jarige zangeres de meeste punten voor haar liedje ‘Qami qami’, dat ze in zowel het Engels als het Armeens zong.
  [naar artikel]
 25. Armenië wint Junior Eurovisie Songfestival (20/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Maléna Fox uit Armenië heeft het Junior Eurovisie Songfestival gewonnen. In de Franse hoofdstad Parijs kreeg de 13-jarige zangeres de meeste punten voor haar liedje ‘Qami qami’, dat ze in zowel het Engels als het Armeens zong.
  [naar artikel]
 26. "Wake up": beluister het nummer waarmee Eliot in mei naar het Songfestival gaat (28/02/2019 - VRT NWS)
  Eliot, de Belgische kandidaat voor het Songfestival, heeft vanmorgen het liedje voorgesteld waarmee hij hoog hoopt te scoren in Tel Aviv. "Wake up" was in primeur te horen op MNM. "Ik ben opgelucht dat het nu eindelijk uit is", klinkt het. 
  [naar artikel]
 27. Hooverphonic gaat naar Songfestival met ‘The Wrong Place’ (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hooverphonic heeft vanochtend voor het eerst hun liedje voor het Songfestival laten horen, dat deden ze tijdens de ochtendshow op MNM. Zo kozen ze voor het nummer ‘The Wrong Place’. Met deze song zal het drietal dit jaar naar Rotterdam trekken om ons land te vertegenwoordigen.
  [naar artikel]
 28. Hooverphonic gaat naar Songfestival met ‘The Wrong Place’ (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hooverphonic heeft vanochtend voor het eerst hun liedje voor het Songfestival laten horen, dat deden ze tijdens de ochtendshow op MNM. Zo kozen ze voor het nummer ‘The Wrong Place’. Met deze song zal het drietal dit jaar naar Rotterdam trekken om ons land te vertegenwoordigen.
  [naar artikel]
 29. Hooverphonic gaat naar Songfestival met ‘The Wrong Place’ (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hooverphonic heeft vanochtend voor het eerst hun liedje voor het Songfestival laten horen, dat deden ze tijdens de ochtendshow op MNM. Zo kozen ze voor het nummer ‘The Wrong Place’. Met deze song zal het drietal dit jaar naar Rotterdam trekken om ons land te vertegenwoordigen.
  [naar artikel]
 30. Geen enkel punt op het Songfestival, maar populair in de hitlijsten: Groot-Brittannië scoort wél op de radio (26/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie laatst lacht, best lacht? James Newman haalde met zijn liedje ‘Embers’ nul punten op het Eurovisiesongfestival, maar hij lijkt het in de hitlijsten een stuk beter te gaan doen. ‘Embers’ is deze week tot nu toe het op twee na meest gedownloade liedje, meldt het Britse Official Charts.
  [naar artikel]
 31. Geen enkel punt op het Songfestival, maar populair in de hitlijsten: Groot-Britannië scoort wél op de radio (26/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wie laatst lacht, best lacht? James Newman haalde met zijn liedje ‘Embers’ nul punten op het Eurovisiesongfestival, maar hij lijkt het in de hitlijsten een stuk beter te gaan doen. ‘Embers’ is deze week tot nu toe het op twee na meest gedownloade liedje, meldt het Britse Official Charts.
  [naar artikel]
 32. ‘Een hele generatie aan jong talent dreigt uit de cultuursector te verdwijnen’ (07/05/2021 - De Morgen)
  Als muzikant wil je eigenlijk niet altijd hetzelfde liedje opnieuw spelen, zegt Frederik Sioen. Maar als woordvoerder van de Crisiscel Cultuur moet hij dat wel al bijna een jaar lang doen: altijd herhalen dat het veilig én nodig is om de cultuursector te heropenen. ‘Dat er al een aparte voedselbedeling is voor kunstenaars, zegt veel.’
  [naar artikel]
 33. Het Songfestival een niet-politiek gebeuren? Deze incidenten vertellen iets anders (13/05/2019 - VRT NWS)
  Het is opnieuw zover: deze week strijden 41 landen voor de overwinning op het Eurovisiesongfestival. Israël won vorig jaar en dus organiseert dat land dit jaar de liedjeswedstrijd. Verschillende groeperingen en artiesten hebben echter opgeroepen tot een boycot, wegens de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen. Het tegenargument luidt: "Het Eurovisiesongfestival is apolitiek". Officieel is het Songfestival inderdaad een niet-politiek evenement. Maar in het verleden is al vaker gebleken dat politieke issues nooit ver weg zijn bij de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.
  [naar artikel]
 34. “Elke winter is het hetzelfde liedje”: het regent alweer binnen in Musea voor Schone Kunsten in Brussel (14/11/2018 - De Morgen)
  Het regent binnen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, voor de zoveelste keer. Het museum haalde snel vijf kunstwerken van de muur, om waterschade te voorkomen. Intussen blijft het maar wachten op een permanente oplossing. “Elke winter is het hetzelfde liedje.”
  [naar artikel]
 35. "Oekraïne heeft al gewonnen", of hoe het festival wel degelijk ook over politiek gaat  (13/05/2022 - VRT NWS)
  "Oekraïne is al de winnaar van het Songfestival dit jaar, of ze nu effectief winnen of niet." Dat zegt historicus Dean Vuletic, gespecialiseerd in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Meteen toont het ook aan hoe de politiek wel degelijk verweven is met de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. "Het Songfestival apolitiek? Da's een contradictie", aldus Vuletic in een interview met VRT NWS.
  [naar artikel]
 36. Jeangu Macrooy gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival (10/01/2020 - VRT NWS)
  Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland op de 65e editie van het Eurovisie Songfestival dit jaar in Rotterdam. Dit bevestigde AVROTROS vrijdag. Het AD bracht de naam van Macrooy eerder deze week al naar buiten op basis van ingewijden. Met welk liedje Macrooy meedoet, is niet bekend gemaakt.
  [naar artikel]
 37. Vrancken: “Of ik een nieuwe spits wil? Ik wil dat mijn spelers de bal erin sjotten” (04/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Coach Wouter Vrancken zingt al wekenlang hetzelfde liedje. “Je kan moeilijk beweren dat we echt veel weggeven of fout doen. De spelers valt qua inzet ook niets te verwijten. Eigenlijk is er maar één duidelijk probleem: de afwerking.” Wat is er dan aan de hand in de Mechelse aanval?
  [naar artikel]
 38. Altijd hetzelfde duivelse liedje (16/06/2017 - De Morgen)
  Is pop zo braaf geworden dat we struikelen over woorden als duivel, drank, drugs en (doods)kist? Het bracht Nederhopper Jebroer deze week alleszins eerder snel naar de hel dan traag naar de hemel. Of was het omgekeerd? 
  [naar artikel]
 39. "Apartheidsstaat" versus "progressief land": hoort het Songfestival thuis in Israël? (16/05/2019 - VRT NWS)
  De voorbije dagen hebben verschillende groeperingen en artiesten opgeroepen tot een boycot van het Songfestival, wegens de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen. In deze opinie kruisen een voor- en tegenstander de degens over de kwestie.
  [naar artikel]
 40. Frankrijk gaat naar Songfestival met "Mercy", nummer gebaseerd op verhaal van vluchtelingenbaby (28/01/2018 - VRT NWS)
  Frankrijk trekt naar het Songfestival met "Mercy", een nummer gebaseerd op het verhaal van een gelijknamige vluchtelingenbaby. Het liedje wordt gebracht door het duo Madame Monsieur, waarvan de zangeres geen onbekende is voor de Belgen. Al weten ze dat misschien zelf niet.
  [naar artikel]
 41. Voor het eerst in negen jaar nog eens een Songfestival-winnaar bovenaan in Britse charts (maar niet met het winnende nummer) (18/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst in negen jaar heeft een Songfestival-winnaar weer de top 10 bereikt van de toonaangevende Top 75 in het Verenigd Koninkrijk. Måneskin doet dat opvallend genoeg niet met het winnende liedje ‘Zitti E Buoni’ maar met de albumtrack ‘I Wanna Be Your Slave’, meldt de Official Charts Company.
  [naar artikel]
 42. Wordt dit de overwinnaar op het Songfestival? Peter Van de Veire is er zeker van: “Volgend jaar gaan we naar Reykjavik” (02/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ook IJsland is met een Songfestivalnummer op de proppen gekomen, en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het catchy liedje ‘Think About Things’...
  [naar artikel]
 43. Wordt dit de winnaar van het Songfestival? Peter Van de Veire is nu al zeker: “Volgend jaar gaan we naar Reykjavik” (02/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ook IJsland is met een Songfestivalnummer op de proppen gekomen, en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het catchy liedje ‘Think About Things’...
  [naar artikel]
 44. Vuile brommers “moeilijk uit lage emissiezone te weren” (07/02/2020 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 45. Blanche stoot door naar finale Songfestival (09/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De zenuwen namen de overhand. Dat zag televisiekijkend België toen ze deze avond tijdens de eerste halve finale naar het Songfestival keek. Bedeesd en nerveus bracht de 17-jarige Blanche haar nummer ‘City Lights’. Toch stuurden de jury en de kijkers thuis haar naar de finale. België strijdt dus nog altijd mee om de titel van ‘de winnaar van het Songfestival van 2017’ in de wacht te slepen.
  [naar artikel]
 46. PSG voelt zich bekocht: "Arbiter hielp Real, het is altijd hetzelfde liedje tegen de grote clubs" (15/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Paris Saint-Germain voelt zich bekocht. In de achtste finales van de Champions League zorgde scheidsrechter Gianluca Rocchi voor enkele...
  [naar artikel]
 47. Dit liedje had waarschijnlijk het Songfestival 2020 gewonnen (20/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als het Eurovisiesongfestival gewoon was doorgegaan had Bulgarije waarschijnlijk gewonnen. Dat denken althans alle grote bookmakers. Zij dichtten...
  [naar artikel]
 48. 11 juli is altijd een moeilijk moment voor Franstaligen. Dit jaar speelde zich een ander schouwspel af (13/07/2019 - De Morgen)
  Bernard Demonty is chef politiek van Le Soir.
  [naar artikel]
 49. Nederlandse MEAU klopt Stromae en Adele met liedje over toxische relatie: “Het nummer wordt zelfs gebruikt in de rechtbank” (02/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De naam MEAU (21) doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de kans is groot dat u al meezong met haar hit ‘Dat heb jij gedaan’. Het autobiografische liedje over een toxische relatie staat deze week op nummer één in de Ultratop en doet zo beter dan kleppers als Stromae en Adele. “Het liedje raakt duidelijk een gevoelige snaar”, vertelt de zangeres. “Elke dag krijg ik berichtjes van fans die hetzelfde meemaakten.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy