Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 May 2022
07:11 uur

Chinese vliegtuig dat moet concurreren met Airbus en Boeing bijna klaar voor de dienst

Het Laatste Nieuws

14/05/2022 - 15:25

De Chinese vliegtuigbouwer Comac heeft zaterdag zijn C919-passagierstoestel gedurende ongeveer drie uur getest. Het vliegtuig zal “binnenkort” aan de eerste klant geleverd worden, zo meldde de Chinese staatszender CCTV.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vertraging dreigt voor Chinese concurrent Boeing en Airbus (10/01/2020 - Express)
  De ontwikkeling van het Chinese passagiersvliegtuig C919 dreigt verdere vertragingen op te lopen. Dat hebben een aantal getuigen tegen het persbureau Reuters gezegd. Het vliegtuig, dat China een uitdager voor Boeing en Airbus zou bezorgen, ligt al minstens vijf jaar achter op schema. Het Chinese staatsbedrijf Commercial Aircraft Corporation (Comac), producent van het vliegtuig, worstelt […] The post Vertraging dreigt voor Chinese concurrent Boeing en Airbus appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Met dit vliegtuig wil China Boeing en Airbus definitief uit de weg ruimen (17/03/2021 - Express)
  Later deze week zullen de Washington en Peking tijdens een top in Alaska de toekomst van de Boeing 737 MAX in China bespreken. Maar China is ondertussen al volop bezig met de ontwikkeling van een eigen passagiersvliegtuig: de C919. Die moet de economische groei en heropening van het Chinese toerisme dragen. Of er dan nog […] The post Met dit vliegtuig wil China Boeing en Airbus definitief uit de weg ruimen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Nieuw Russisch passagiersvliegtuig moet de concurrent worden van vliegtuigen van Boeing en Airbus (26/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuw Russisch passagiersvliegtuig is met succes voor de eerste keer opgestegen. Het Kremlin moedigt Rusland aan om eigen vliegtuigen te bouwen zodat het land kan concurreren met vliegtuigen van Airbus en Boeing. Het nieuwe vliegtuig komt wel met wat vertraging, aangezien het Westen de invoer van verschillende motoren en andere onderdelen belemmerde. Voor Rusland voelt het eigen vliegtuig als een overwinning.
  [naar artikel]
 4. China vliegt Airbus en Boeing achterna (13/04/2019 - De Morgen)
  China heeft in Sjanghai zijn eerste passagiersvliegtuig voorgesteld. Met de C919 heeft Comac voorlopig eerder bescheiden ambities. Maar kan het Chinese staatsbedrijf op termijn wél opboksen tegen Airbus en Boeing? En hoe veilig is een vliegtuig van Chinese makelij?
  [naar artikel]
 5. Airbus profiteert van aanhoudende problemen bij concurrent Boeing (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Airbus profiteert met zijn nieuwe vliegtuig A321 XLR van de vertraging die Boeing heeft opgelopen bij de ontwikkeling van een nieuw vliegtuig voor...
  [naar artikel]
 6. Chinese concurrent van Boeing en Airbus maakt eerste vlucht (05/05/2017 - De Tijd)
  09:49 De Chinese vliegtuigbouwer Comac werpt zich met zijn C919 op als enige echte uitdager voor de westerse bouwers Boeing en Airbus.
  [naar artikel]
 7. Nieuwe klap voor Boeing: Airbus haalt Chinese deal binnen van 31 miljard (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Airbus mag maar liefst 300 vliegtuigen maken voor de Chinese markt. Dat is aangekondigd tijdens een staatsbezoek van de Chinese president Xi...
  [naar artikel]
 8. Airbus levert meer jets terwijl Boeing-bestellingen sputteren (13/02/2020 - Express)
  Bij Airbus worden de doelstellingen verhoogd voor 2020. Wat? Airbus will in 2020 meer vliegtuigen dan ooit afleveren. Daarvoor moet het problemen oplossen in de hangars, zeker die van de A320. Dat is namelijk de belangrijkste concurrent van de Boeing 737 Max, die nog steeds aan de grond moet blijven. Hoeveel? Airbus wil 880 vliegtuigen […] The post Airbus levert meer jets terwijl Boeing-bestellingen sputteren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Europa en VS parkeren handelssancties Boeing en Airbus (15/06/2021 - De Tijd)
  20:49 In plaats van elkaar te wurgen met straftarieven openen Europa en de VS een gezamenlijke front tegen oneerlijke Chinese concurrentie voor de luchtvaartgiganten Boeing en Airbus. De Amerikaanse strafhe...
  [naar artikel]
 10. Chinese fabriek Boeing levert eerste vliegtuig af (17/12/2018 - Metro)
  De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zaterdag het eerste vliegtuig afgeleverd dat werd afgewerkt in zijn Chinese fabriek. Het toestel, een 737, werd feestelijk overhandigd aan Air China. De fabriek in Zhoushan, in het oosten van China, is de eerste Boeing-fabriek buiten de Verenigde Staten. De Amerikanen werken er samen met de lokale vliegtuigconstructeur Comac. De volledige 737 MAX-reeks kan er worden afgewerkt. De vliegtuigen worden overgevlogen vanuit Seattle, aan de Amerikaanse westkust, waarna ze in Zhoushan hun interieur krijgen. China is op weg om de grootste vliegtuigmarkt ter wereld te worden. Boeing voorspelt dat het land de komende 20 jaar zowat 7.700 nieuwe vliegtuigen nodig zal hebben om de groeiende middenklasse te kunnen vervoeren. Nu al is ongeveer een op de vier Boeing-vliegtuigen bestemd voor China en zijn de Chinese luchtvaartmaatschappijen de grootste klanten voor de 737-familie. In de Chinese fabriek moeten op termijn honderd toestellen per jaar kunnen worden afgewerkt. Er komen ook hangars om vliegtuigen te kunnen verven. Airbus, de Europese concurrent van Boeing, trok eerder al naar China, met een fabriek in Tianjin (in het noordoosten van het land). Bron: Belga   Het bericht Chinese fabriek Boeing levert eerste vliegtuig af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Chinese fabriek Boeing levert eerste vliegtuig af (15/12/2018 - Metro)
  De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zaterdag het eerste vliegtuig afgeleverd dat werd afgewerkt in zijn Chinese fabriek. Het toestel, een 737, werd feestelijk overhandigd aan Air China. De fabriek in Zhoushan, in het oosten van China, is de eerste Boeing-fabriek buiten de Verenigde Staten. De Amerikanen werken er samen met de lokale vliegtuigconstructeur Comac. De volledige 737 MAX-reeks kan er worden afgewerkt. De vliegtuigen worden overgevlogen vanuit Seattle, aan de Amerikaanse westkust, waarna ze in Zhoushan hun interieur krijgen. China is op weg om de grootste vliegtuigmarkt ter wereld te worden. Boeing voorspelt dat het land de komende 20 jaar zowat 7.700 nieuwe vliegtuigen nodig zal hebben om de groeiende middenklasse te kunnen vervoeren. Nu al is ongeveer een op de vier Boeing-vliegtuigen bestemd voor China en zijn de Chinese luchtvaartmaatschappijen de grootste klanten voor de 737-familie. In de Chinese fabriek moeten op termijn honderd toestellen per jaar kunnen worden afgewerkt. Er komen ook hangars om vliegtuigen te kunnen verven. Airbus, de Europese concurrent van Boeing, trok eerder al naar China, met een fabriek in Tianjin (in het noordoosten van het land). bron: Belga   Het bericht Chinese fabriek Boeing levert eerste vliegtuig af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Vliegtuiggiganten Airbus en Boeing azen op vluchtsimulator van klein bedrijf uit Hamme (24/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Hammenaar Bert Buyle (50) schrijft geschiedenis: met zijn jong bedrijfje Euramec heeft hij een vluchtsimulator gemaakt voor één- en tweemotorige vliegtuigen. Meteen goed voor een wereldprimeur, voor een bestelling van de grootste Chinese vliegschool én voor contacten met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus..
  [naar artikel]
 13. Airbus verslaat Boeing met orders op luchtvaartshow Dubai (18/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft tijdens de luchtvaartshow van Dubai beduidend meer bestellingen binnengehaald dan zijn Amerikaanse rivaal Boeing. Airbus kreeg orders voor 408 vliegtuigen, zo deelde het donderdag mee. Boeing stond volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC op iets meer dan honderd.
  [naar artikel]
 14. Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing verdelen koek onder elkaar in Farnborough (19/07/2018 - VRT NWS)
  De vliegtuigbouwers Airbus en Boeing hebben dit jaar voor 150 miljard dollar (129 miljard euro) aan contracten afgesloten voor de aankoop van hun toestellen. Dat hebben beide bedrijven op de luchtvaartbeurs van Farnborough aangekondigd. Het Amerikaanse Boeing kondigde de verkoop van 528 passagiersvliegtuigen aan, terwijl het Europese Airbus concern 431 toestellen verkocht.
  [naar artikel]
 15. Airbus steekt Boeing voorbij als grootste vliegtuigbouwer (15/01/2020 - Express)
  Airbus heeft Boeing voorbijgestoken als grootste vliegtuigbouwer. Het is al tien jaar geleden dat Boeing zo’n lage omzet realiseerde. De reden hiervoor is duidelijk: het debacle met het vliegtuigmodel 737 Max. De vliegtuigbouwer heeft maar 246 bestellingen voor nieuwe vliegtuigen erbij gekregen, het laagste aantal in 20 jaar. Er waren in totaal 87 afzeggingen. De […] The post Airbus steekt Boeing voorbij als grootste vliegtuigbouwer appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Boeing lost Airbus (19/12/2019 - De Tijd)
  12:05 Twee vliegtuigcrashes en onbuigzame luchtvaartautoriteiten hebben een einde gemaakt aan de jarenlange nek-aan-nekrace tussen de rivalen Airbus en Boeing. De markt van de grote vliegtuigbouwers is grof...
  [naar artikel]
 17. De Boeing 737 MAX: het vliegtuig dat nooit had mogen vliegen (12/03/2020 - VRT NWS)
  Een nieuw vliegtuig, een nieuw paradepaardje voor het Amerikaanse Boeing. De 737 MAX moest het nieuwe kroonjuweel worden in de bittere concurrentiestrijd met het Europese Airbus. Tot 40 procent stiller, tot 14 procent zuiniger. En vooral: piloten kunnen van de vorige generatie 737 naar de nieuwe MAX overstappen zonder al te veel peperdure training. Maar wat een commercieel succes moest worden, veranderde in maart 2019 in een absolute nachtmerrie. Voor Boeing. Voor de sector. Voor de luchtvaart in het algemeen.
  [naar artikel]
 18. Airbus overtreft Boeing als grootste vliegtuigbouwer ter wereld (10/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zoals verwacht zijn Amerikaanse rivaal Boeing overtroffen voor wat het aantal leveringen in 2019 betreft....
  [naar artikel]
 19. Mogelijke Russische concurrentie voor Airbus en Boeing manifesteert zich op de markt (18/01/2022 - Express)
  Het duopolie van de westerse vliegtuigbouwers Airbus en Boeing in de intercontinentale luchtvaart staat onder druk. Het Chinese Comac C919 hoopt de westerse maatschappijen marktaandeel te kunnen afsnoepen, maar met de MC-21 van Irkut manifesteert zich nu ook Russische concurrentie op de markt. De MC-21 werd tijdens zijn ontwikkeling door een aantal technische problemen afgeremd, […]
  [naar artikel]
 20. Een rechtstreekse vlucht van twintig uur? Dat doet u binnenkort op een toestel met bar, fitness én kindercrèche (31/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een rechtstreekse vlucht van twintig uur tussen ­Sydney en Londen. Dat is wat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways wil. Vliegtuig­bouwers Boeing en Airbus hebben nu een ontwerp klaar dat de langste rechtstreekse vlucht tot nog toe mogelijk moet maken. Met veel veranderingen aan boord. Zo komen er in de lucht een crèche, fitness, bar én slaapruimte.
  [naar artikel]
 21. Amerikanen halen slag thuis in dispuut tussen vliegtuigconstructeurs Boeing en Airbus (09/06/2017 - Knack)
  De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de meeste klachten van de Europese Unie over Amerikaanse subsidies voor vliegtuigbouwer Boeing verworpen. Dat is een tegenvaller voor de Europeanen, die met Airbus zelf een belangrijke vliegtuigbouwer hebben.
  [naar artikel]
 22. American Airlines wisselt Airbus voor Boeing (07/04/2018 - Metro)
  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft een order geplaatst bij vliegtuigbouwer Boeing ter waarde van zo’n 12,3 miljard dollar (10 miljard euro). De deal die de luchtvaartmaatschappij vrijdag aankondigde, is een tegenvaller voor de Europese concurrent Airbus. American Airlines bestelde in totaal 47 Dreamliners bij Boeing. Het gaat om 22 vliegtuigen van het type 787-8 en 25 toestellen van de variant 787-9. Daarnaast bevat de deal een optie voor 28 bijkomende 787’s. Volgens Boeing zelf komt het aantal bestellingen voor Dreamliners nu al uit op ruim 1.350. De bestelling is slecht nieuws voor Airbus. American Airlines had bij de Europese constructeur een order uitstaan voor 22 vliegtuigen van het type A350. De bestelling die US Airways had gedaan voordat de luchtvaartmaatschappij met American Airlines fuseerde, wordt nu geschrapt. bron: Belga   Het bericht American Airlines wisselt Airbus voor Boeing verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Chinese Comac C919 luidt einde in van duopolie Boeing-Airbus (08/11/2017 - Express)
  Op Pudong International Airport in Shanghai heeft de Chinese vliegtuigbouwer Commercial Aircraft Corporation (Comac) een derde proefvlucht met zijn commerciële vliegtuigtype C919 georganiseerd. Daarmee komt de C919 een stap dichter bij een officiële vergunning die het toestel zou toelaten commerciële vluchten uit te voeren. Met het toestel wil Comac niet alleen Chinese maatschappijen bevoorraden, maar bedoeling is ook om op de internationale markt een grotere concurrentie te creëren voor marktleiders Boeing en Airbus. De C919 kan 168 passagiers vervoeren en heeft een bereik van 5.555 kilometer. Daarmee kan het toestel vooral een concurrent worden van de B737 van Boeing en de A320 van Airbus. Volgens Comac zijn voor de levering van het toestel al 730 orders ontvangen, verdeeld over 27 klanten. Die bestellingen zijn voorlopig nagenoeg exclusief afkomstig van Chinese maatschappijen. Nationale droom De nationale luchtvaartsector biedt Comac echter al een gigantisch afzetgebied. Volgens berekeningen van de Amerikaanse constructeur Boeing moet China de volgende twintig jaar ongeveer 6.330 lijnvliegtuigen kopen. De omvang van de totale Chinese vloot zal tijdens die periode volgens de Amerikaanse groep een verdrievoudiging kennen. Geraamd wordt dat de leveringen van de C919 begin volgend decennium van start zullen gaan. Comac doet bij de tests met het type beroep op zes verschillende vliegtuigen. De vluchten worden uitgevoerd in Shanghai, Xian en Dongying. “De ontwikkeling van een eigen passagiersvliegtuig is een onderdeel van de Chinese droom”, aldus woordvoerders van Comac. “Het project weerspiegelt de behoeften die door de sterke groei van de Chinese economie worden geëist en is een teken van de snelle ontwikkeling van de nationale burgerluchtvaart.” De luchtvaartindustrie wordt volgens de Chinese overheid ook bestempeld als een dragende kracht van de industriële modernisering van het land. Er zijn ook plannen om in samenwerking met Rusland een groot intercontinentaal toestel te bouwen. (mah) The post Chinese Comac C919 luidt einde in van duopolie Boeing-Airbus appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 24. EU en VS schorten alle tarieven in conflict Airbus en Boeing vier maanden op (05/03/2021 - Express)
  De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan alle tarieven in het kader van het aanslepende geschil over steun voor de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing voor vier maanden opschorten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. ‘Als symbool van een nieuwe start hebben […] The post EU en VS schorten alle tarieven in conflict Airbus en Boeing vier maanden op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. Lufthansa bestelt veertig nieuwe langeafstandsvliegtuigen bij Airbus en Boeing (13/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft bij de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing bestellingen geplaatst voor in totaal veertig nieuwe...
  [naar artikel]
 26. Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond (11/03/2019 - Metro)
  China heeft Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om hun vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. De maatregel komt er nadat een toestel van Ethiopian Airlines met bestemming Nairobi zondagochtend kort na het opstijgen in de omgeving van Addis Abeba neerstortte. Daarbij kwamen alle 157 passagiers en bemanningsleden aan boord om het leven. De Chinese luchtvaartautoriteiten verwijzen ook naar het ongeval met een Boeing van hetzelfde type van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Bij de crash van dat toestel lieten in oktober 189 mensen het leven. Beide ongevallen vertonen volgens de CAAC overeenkomsten. Zo ging het in de twee gevallen om nieuwe toestellen die slechts enkele minuten na het opstijgen neerstortten. Het verbod wordt maandag van kracht om 18 uur Chinese tijd (10 uur GMT) en moet volgens Peking “de veiligheid van de vluchten garanderen”. Het type vliegtuig wordt ingezet door de maatschappijen Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines. Bron: Belga   Het bericht Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond (11/03/2019 - Metro)
  China heeft Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om hun vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. De maatregel komt er nadat een toestel van Ethiopian Airlines met bestemming Nairobi zondagochtend kort na het opstijgen in de omgeving van Addis Abeba neerstortte. Daarbij kwamen alle 157 passagiers en bemanningsleden aan boord om het leven. De Chinese luchtvaartautoriteiten verwijzen ook naar het ongeval met een Boeing van hetzelfde type van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Bij de crash van dat toestel lieten in oktober 189 mensen het leven. Beide ongevallen vertonen volgens de CAAC overeenkomsten. Zo ging het in de twee gevallen om nieuwe toestellen die slechts enkele minuten na het opstijgen neerstortten. Het verbod wordt maandag van kracht om 18 uur Chinese tijd (10 uur GMT) en moet volgens Peking “de veiligheid van de vluchten garanderen”. Het type vliegtuig wordt ingezet door de maatschappijen Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines. bron: Belga   Het bericht Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Airbus en Boeing pronken met 150 miljard dollar orders (19/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing hebben dit jaar voor 150 miljard dollar (129 miljard euro) aan contracten afgesloten voor de aankoop van hun...
  [naar artikel]
 29. Boeing 737 MAX – Verbetering van anti-overtreksysteem MCAS is klaar (23/03/2019 - Metro)
  De verbetering van het anti-overtreksysteem MCAS, dat in opspraak kwam na de ongevallen met de Boeing 737 MAX in Indonesië en Ethiopië, is klaar, zo hebben eensluidende bronnen zaterdag gezegd. Boeing zou de verbetering van de “anti-stall” zaterdag voorstellen aan de drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (American Airlines, SouthWest en United) die klant zijn van dit toestel, en aan hun piloten. De voorstelling is in de stad Renton, in de staat Washington, gepland, waar de 737 MAX gemonteerd wordt. De aanpassing moet nog worden goedgekeurd door het federale luchtvaartbestuur FAA (Federal Aviation Administration), een van de autoriteiten die het vliegtuig aan de grond hielden na twee ongevallen in vijf maanden tijd. Bron: Belga   Het bericht Boeing 737 MAX – Verbetering van anti-overtreksysteem MCAS is klaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Boeing 737 MAX – Verbetering van anti-overtreksysteem MCAS is klaar (23/03/2019 - Metro)
  De verbetering van het anti-overtreksysteem MCAS, dat in opspraak kwam na de ongevallen met de Boeing 737 MAX in Indonesië en Ethiopië, is klaar, zo hebben eensluidende bronnen zaterdag gezegd. Boeing zou de verbetering van de “anti-stall” zaterdag voorstellen aan de drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (American Airlines, SouthWest en United) die klant zijn van dit toestel, en aan hun piloten. De voorstelling is in de stad Renton, in de staat Washington, gepland, waar de 737 MAX gemonteerd wordt. De aanpassing moet nog worden goedgekeurd door het federale luchtvaartbestuur FAA (Federal Aviation Administration), een van de autoriteiten die het vliegtuig aan de grond hielden na twee ongevallen in vijf maanden tijd. bron: Belga Het bericht Boeing 737 MAX – Verbetering van anti-overtreksysteem MCAS is klaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Airbus verslaat Boeing voor derde jaar op rij (03/01/2022 - De Tijd)
  16:42 De Europese vliegtuigbouwer Airbus is voor het derde jaar op rij de grootste speler in zijn sector ter wereld, door opnieuw zijn Amerikaanse rivaal Boeing te kloppen.
  [naar artikel]
 32. Ernstig incident: Boeing 737 en Airbus 330 landen gevaarlijk dicht bij elkaar op Schiphol (23/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een Boeing 737 en een Airbus 330 van nog onbekende luchtvaartmaatschappijen blijken recent gevaarlijk dichtbij elkaar te zijn geland op Schiphol....
  [naar artikel]
 33. Airbus wil tegen 2035 vliegtuig op waterstof bouwen (21/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof is een “prioritaire strategische as” voor Airbus. Dat heeft Guillaume Faury, de topman van het...
  [naar artikel]
 34. Nieuwe klap voor Boeing: United Airlines bestelt 50 vliegtuigen bij Airbus (04/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft vijftig nieuwe vliegtuigen besteld bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het nieuws vormt een nieuwe klap voor Airbus’ Amerikaanse concurrent Boeing. Prijskaartje van de bestelling: tot 7 miljard dollar. Bloomberg wijst erop dat zulke grote bestellingen vaak gepaard gaan met forse kortingen.
  [naar artikel]
 35. Boeing ziet lantaarnpaal niet staan en haalt hem net voor het opstijgen neer met de vleugel (02/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een vliegtuig van American Airlines staat net op het punt om op te stijgen. Alle passagiers zijn aan boord om te vertrekken naar de Bahama’s. Maar het vliegtuig moet eerst een bocht naar links maken, daar loopt het mis. Het vliegtuig ziet de lantaarnpaal niet staan en haalt hem neer met een vleugel. De vleugel wordt beschadigd waardoor het vliegtuig niet kan opstijgen. De passagiers werden overgebracht naar een Airbus-toestel. Hun vlucht werd vertraagd met drie uur.
  [naar artikel]
 36. “KLM wil voor Airbus kiezen: grote klap voor Boeing” (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  KLM staat op het punt een grote order te plaatsen bij vliegtuigbouwer Airbus. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Een eventuele deal betekent een grote klap voor de Amerikaanse concurrent Boeing, die doorgaans veel vliegtuigen levert aan KLM en dochter Transavia.
  [naar artikel]
 37. Airbus en Boeing mogen leveren aan Iran (21/09/2016 - Knack)
  Vliegtuigbouwer Airbus heeft van de Verenigde Staten toestemming gekregen om in totaal zeventien passagiersvliegtuigen te leveren aan Iran. Dat heeft het Frans-Duitse bedrijf laten weten. Ook concurrent Boeing mag leveren.
  [naar artikel]
 38. Airbus wil tegen 2035 vliegtuig op waterstof (21/09/2020 - De Tijd)
  14:53 De ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof is een 'prioritaire strategische as' voor Airbus.
  [naar artikel]
 39. EU en VS bereiken doorbraak in aanslepend handelsconflict over Airbus en Boeing (15/06/2021 - De Standaard)
  De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om het dispuut over de wederzijdse heffingen in het conflict rond Boeing en Airbus voor vijf jaar in de koelkast te stoppen. Zo werd bevestigd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, na haar ontmoeting met Amerikaans president Joe Biden en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.
  [naar artikel]
 40. Reusachtig cargotoestel Airbus maakt eerste testvlucht (19/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Beluga XL, de nieuwe cargomastodont van vliegtuigbouwer Airbus, is donderdag in Zuid-Frankrijk opgestegen voor zijn eerste testvlucht. Vanaf volgend jaar moet het vliegtuig, beschilderd als een lachende walvis, onderdelen van Airbus-toestellen gaan vervoeren tussen de verschillende fabrieken van de Europese groep.
  [naar artikel]
 41. Dit is het nieuwe vrachtvliegtuig van Airbus: Beluga XL (19/07/2018 - VRT NWS)
  In het zuiden van Frankrijk heeft de Beluga XL een eerste testvlucht gemaakt. De Beluga is de nieuwe cargomastodont van vliegtuigbouwer Airbus. Het toestel is beschilderd als een lachende dolfijn. Vanaf volgend jaar moet het vliegtuig onderdelen van Airbus-toestellen vervoeren tussen de verschillende fabrieken van de groep.
  [naar artikel]
 42. C919: Eerste ‘Made in China’ passagiersvliegtuig is een feit (05/05/2017 - Express)
  In China heeft het passagiersvliegtuig C919 van constructeur Comac zijn eerste testvlucht uitgevoerd. Het vliegtuig voerde op Shanghai Pudong International Airport een vlucht van ongeveer anderhalf uur uit. De C919 moet de Chinese concurrent worden van het Europese Airbus en het Amerikaanse Boeing, die tot nu toe de internationale markt voor grote passagiersvliegtuigen nagenoeg onder hun beiden hebben verdeeld. Het Chinese persbureau Xinhua merkte na de landing op dat China met de C919 na de Verenigde Staten, Europa en Rusland de vierde belangrijkste partij op de markt van de grote passagiersvliegtuigen is geworden. Constructeur Commercial Aircraft Corporation (Comac) had de eerste vlucht van de C919 oorspronkelijk drie jaar geleden al gepland. Die deadline diende echter wegens een aantal productieproblemen worden verlegd. Orders Verwacht wordt dat het toestel pas over twee jaar voor de eerste keer commercieel passagiers zal kunnen vervoeren. Volgens sommige analisten kan het zeven tot negen jaar duren vooraleer duidelijk is of het Chinese vliegtuig aan het internationale duopolie van Airbus en Boeing zal kunnen tornen. Het toestel zal volgens hen eerst bij een aantal Chinese staatsmaatschappijen zijn deugdelijkheid moeten aantonen vooraleer buitenlandse kopers zouden kunnen worden aangetrokken. Comac heeft aangekondigd de volgende twee jaar telkens twee exemplaren te zullen bouwen zodat de veiligheid en efficiëntie van het vliegtuig voldoende kan worden aangetoond. Pas daarna zal een commerciële productie worden opgezet. De constructeur zegt tot nu toe al 570 orders van drieëntwintig nationale en buitenlandse maatschappijen te hebben ontvangen. De C919 kan maximaal 175 passagiers vervoeren en heeft een bereikt van 4.075 kilometer. De ontwikkeling van het passagiersvliegtuig kadert in de economisch strategie van de Chinese overheid, die van een goedkope productie naar innoverende ontwikkeling wil overschakelen. (mah) The post C919: Eerste ‘Made in China’ passagiersvliegtuig is een feit appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 43. Boeing for the king (18/05/2022 - De Tijd)
  20:00 Nu Boeing stilaan zijn meerdere moet erkennen in zijn Europese evenknie Airbus, richt de Amerikaanse vliegtuigbouwer zijn vizier op de ruimtevaartsector. Met de lancering van de Starliner-capsule wil ...
  [naar artikel]
 44. Airbus wil productie A320 opnieuw opschroeven (23/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Airbus verwacht de productie van de A320, een vliegtuig voor de middellange afstand, op te drijven. Waarschijnlijk zal de Europese vliegtuigbouwer gaan naar 47 toestellen per maand, tegenover 40 nu, zegt een woordvoerder. Eerder moest Airbus de productie drastisch inkrimpen wegens de coronapandemie. Het bedrijf moet de finale beslissing evenwel nog nemen.
  [naar artikel]
 45. Na vliegban van bijna 2 jaar mag de Boeing 737 Max opnieuw vliegen (18/11/2020 - Express)
  Het vliegtuig Boeing 737 Max heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de toestemming gekregen om opnieuw te vliegen. De toestellen... The post Na vliegban van bijna 2 jaar mag de Boeing 737 Max opnieuw vliegen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 46. Wanneer komt er 5G in vliegtuigen? Boeing- en Airbus-CEO’s vragen om uitstel (21/12/2021 - Express)
  De CEO van Boeing Dave Calhoun en de CEO van Airbus Americas Jeffrey Knittel vragen de regering-Biden om de geplande uitrol van nieuwe draadloze 5G-diensten voor hun vliegtuigen uit te stellen. Het zou namelijk een gevaar zijn voor de veiligheid. Dat bericht Reuters. “5G-interferentie kan een nadelige invloed hebben op het vermogen van vliegtuigen om […]
  [naar artikel]
 47. Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond (11/03/2019 - Metro)
  China heeft Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om hun vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. De maatregel komt er nadat een toestel van Ethiopian Airlines met bestemming Nairobi zondagochtend kort na het opstijgen in de omgeving van Addis Abeba neerstortte. Daarbij kwamen alle 157 passagiers en bemanningsleden aan boord om het leven. bron: Belga   Het bericht Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond (11/03/2019 - Metro)
  China heeft Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om hun vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. De maatregel komt er nadat een toestel van Ethiopian Airlines met bestemming Nairobi zondagochtend kort na het opstijgen in de omgeving van Addis Abeba neerstortte. Daarbij kwamen alle 157 passagiers en bemanningsleden aan boord om het leven. Bron: Belga   Het bericht Crash vliegtuig Ethiopian Airlines – China houdt Boeing 737 MAX 8 aan de grond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Airbus wil tegen 2035 vliegtuig op waterstof bouwen (21/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof is een “prioritaire strategische as” voor Airbus. Dat heeft Guillaume Faury, de topman van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern, gezegd in een interview met Le Parisien. Hij hoopt binnen 15 jaar zo’n toestel operationeel te hebben.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy