Het leven is fors duurder geworden afgelopen maanden, dat hoeven we je niet te vertellen. Dat hebben ook ‘s lands frietkoten opgemerkt. Ze zijn genoodzaakt de prijzen van een pak goudgeel gebakken frieten, de bijhorende snacks en sauzen te verhogen. “Als een pakje friet 2,50 euro kost, dan zal daar 25 à 50 eurocent bij kunnen komen”, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van het nationaal verbond van Belgische frituristen Navefri aan onze redactie. [naar artikel]
De oorlog in Oekraïne is een bedreiging voor de friet met mayonaise die u koopt in uw plaatselijke frituur. De kans is groot dat u binnenkort een pak meer geld moet betalen voor dezelfde portie friet. In het slechtse geval kan uw frituuruitbater binnenkort zelfs helemaal geen frieten meer bakken, want door de oorlog dreigt een enorm tekort aan zonnebloemolie. Alternatieven zijn vaak ongezonder en slechter voor het milieu. Frituur Lutselus in Diepenbeek gaat nu producten hamsteren om ook straks nog frietjes te kunnen bakken zonder dat de prijzen moeten verhogen. [naar artikel]
Stefan Devoldere (47) van frituur Vollenbak in Merendree kijkt niet op een stunt meer op minder. Vorig jaar bakte gij nog iedere maand frieten voor slachtoffers van de watersnood in Wallonië. Nu zet hij de 20ste verjaardag van zijn frituur in de verf met een speciale actie. Zo kan je voortaan zoveel frieten eten als je wil voor een vast maandbedrag. “Maar je moet wel zelf een herbruikbaar bakje frieten meenemen", luidt de enige voorwaarde. Op die manier wil hij collega’s inspireren om iets te doen aan de wegwerpcultuur in frietkoten. [naar artikel]
In de Lanakense frituur Het Frit-Burgerke bestel je voortaan niet enkel meer frietjes met de traditionele sauzen, maar ook een ‘kleintje met Nutella’. Frietjes met de bekende chocopasta, dat lees je goed. [naar artikel]
Een curryworst van 2,40 euro of eentje van 2,90 euro? En een boulet van 2,60 of eentje van 3,10 euro? Sven Broeckx, die al 18 jaar De Frietist in Kortenberg uitbaat, opent nu een tweede, goedkoper, frietkot in hetzelfde gebouw. Met dezelfde frieten, maar wel met snacks van de zogenaamde B-merken. “Ik wil niet dat mensen een frituurbezoek links laten liggen nu het leven duurder geworden is.” [naar artikel]
De Japanse filialen van McDonald’s bieden vanaf vrijdag alleen nog kleine porties friet aan. Dit door een tekort aan frieten. Overstromingen in een haven in het Canadese Vancouver, waar doorgaans veel frieten met eindbestemming Japan worden ingeladen, in combinatie met de leveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie zorgen voor tekorten aan een van de belangrijkste […] [naar artikel]
Frieten zijn Belgisch erfgoed. En aan erfgoed kom je maar beter niet. Maar nu kunnen de frituristen niet anders, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van de Belgische frituurverbond Navefri. Hij verwacht dat een pakje friet gemiddeld 10 à 20 procent duurder wordt tegen het einde van het jaar. [naar artikel]
In Sint-Jozef Rijkevorsel is vrijdag een hoofdstuk afgesloten. Eric Knaepkens (68) stond voor de laatste keer aan de ketels van frituur ’t Sas op de hoek van Stevennekens en de Hoeveweg. Na 37 jaar frieten en snacks bakken, gaat hij van zijn vrije tijd genieten. [naar artikel]
De kans is groot dat aardappelen en frieten binnenkort een pak duurder zijn. Dat is voornamelijk te wijten aan de overstromingen die een groot deel van de oogst verwoest hebben. Ook aardappelboer Guy Renders ziet het somber in: “Op dit perceel is de oogst voor 99 procent naar de vaantjes”, zegt hij bij VTM NIEUWS. [naar artikel]
Peter Claes opent woensdag Frituur One in de Maria de Heeltstraat in Deurne. Hijzelf is al 42 jaar hevige supporter van den Antwerp. Ook zijn vrouw Katy en dochter Stephanie zijn helemaal verknocht aan stamnummer 1. Zoon Yannick heeft niet echt iets met voetbal. “Als Antwerp speelt, houdt hij de frituur open”, zegt Peter. “En direct na de wedstrijd nemen wij weer over.” [naar artikel]
Het wereldrecord frieten bakken staat voortaan op de naam van Luc Driesen. Sinds vorige vrijdag bakte hij 126 uur lang frieten in zijn frituur Estrella in Oostmalle. In het bijzijn van honderden supporters werd afgeteld naar de laatste seconden. “Zonder mijn vriendin Estrella was dit nooit gelukt”, verklaart de emotionele wereldrecordhouder. [naar artikel]
Een lekker frietje met mayonaise: daar kan niemand aan weerstaan. Ook de (sterren)chefs in ons land niet. Voor hoeveel snacks gaan zij, hoe moeten hun frieten gebakken zijn en welke saus kan niet ontbreken? We passeerden bij 17 chefs, onder wie Viki Geunes, Peppe Giacomazza, Sofie Dumont en Tim Boury, om hen uit te horen over hun favoriete frituur(bestelling). “In deze frituur zijn de frietjes krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen, zoals het hoort.” [naar artikel]
Is er iets waar we in het buitenland meer mee geassocieerd worden dan met frieten? Ik denk het niet. De goudgele staafjes worden overal ter wereld gemaakt, maar onze frieten zijn voor iedereen een ijkpunt. Of ze nu French fries of patat genoemd worden, ze toveren een glimlach op het gelaat van jong en oud en ze smaken blijkbaar het best ‘van de frituur’, met een goeie klad huisbereide mayonaise of tartaarsaus. Waar ga jij de volgende keer aanschuiven? [naar artikel]
Voeding dreigt almaar duurder te worden. Koel- en vriesbedrijven dreigen vanaf donderdag een maandelijkse energietoeslag aan te rekenen voor de opslagkosten. En dat zal je wellicht voelen in je boodschappenmandje. “Het zit overal in.” [naar artikel]
Je kan verzot zijn op frietjes, maar Gurbet Cetinkaya (39) uit Mariakerke gaat nog een stapje verder. De Gentse eet al dertig jaar elke dag frietjes, letterlijk elke dag. Sinds de opening van haar eigen frituur – een kinderdroom – eet ze zelfs drie maal per dag frieten. Het vreemde? Haar lichaam is perfect gezond volgens de dokter. [naar artikel]
Duurdere snacks en sauzen, frituurvet maal drie en nu: een torenhoge energiefactuur. Frituur Het Hoekje in Maaseik stopt definitief. “Toen ik mijn eindafrekening kreeg, heb ik beslist om meteen te sluiten voor ik schulden maak”, zegt zaakvoerder Thorsten Beumer. [naar artikel]
De beste frituur van Vlaanderen ligt ook dit jaar in Vlaams-Brabant. Onze jury dook in een bad van frieten, stoofvlees, burgers en snacks, en koos voor De Halte in Orsmaal-Gussenhoven. “We wilden pralines verkopen, tot we een avondje gingen stappen met collega-frituristen.” [naar artikel]
Duurdere snacks en sauzen, frituurvet maal drie en nu: een torenhoge energiefactuur. Frituur Het Hoekje in Maaseik stopt definitief. “Toen ik mijn eindafrekening kreeg, heb ik beslist om meteen te sluiten voor ik schulden maak”, zegt zaakvoerder Thorsten Beumer. [naar artikel]
Klokslag 15u begon Luc Driesen (49) van frituur Estrella in Oostmalle vrijdag aan zijn wereldrecordpoging frieten bakken. Als alles pruttelt naar wens, mag hij zich woensdag om 21u na 126 uur bakken de wereldrecordhouder noemen. [naar artikel]
Al eens naar de frituur geweest en alleen frieten besteld? Wij ook niet. Er moet een snack bij. In Gent is de keuze eindeloos: van een zigeunerstick tot een veganistische ‘smokey cheese burger’. Voor de verkiezing van ‘Beste Frituur van Vlaanderen” vraagt De Gentenaar bekende Gentenaars naar hun favoriete snack. Vandaag: actrice Charlotte De Bruyne [naar artikel]
Goudgeel en heerlijk knapperig. Frietjes blijven met grote voorsprong onze favoriete snack. Uit onderzoek van VLAM blijkt dat de helft van alle Vlamingen iedere maand frieten van de frituur eet. Voor een vijfde van de mensen is dat zelfs wekelijks. Maar wat is nu onze favoriete saus? En smikkelen we onze frieten het liefst in een bakje of puntzak op? Wij zetten voor de Week van de Friet de opvallendste gewoontes op een rij. [naar artikel]
De wereldberoemde Australische zanger Nick Cave wandelde zaterdagavond plots de frituur “Frieterij” in Berchem bij Antwerpen binnen. Hij genoot met zijn gezelschap van frieten met stoofvlees. “De jongen die hem op dat moment bediende, had hem niet meteen herkend”, vertelt uitbater Leonard Glazema op Radio 2 in Antwerpen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.