Sinds de start van de gratis darmkankertesten, tien jaar geleden, is er in Vlaanderen 30% minder darmkanker. “Dat betekenisvolle succes hebben we in belangrijke mate aan dokter Luc Colemont te danken”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Van invloedrijke beleidsmakers over gegoede ondernemers en voorname collega-artsen tot de gewone man en vrouw in de straat: Colemont heeft het voorbije decennium veel mensen bekeerd. En gered.” [naar artikel]
Een verrassing van formaat in de Limburgse culinaire wereld: het bekende Hasseltse restaurant Figaro sluit op 1 juli na 52 jaar de deuren. “Ik kook nog ontzettend graag, maar ik ben 75 en er is geen opvolging”, zegt chef Jacques Colemont. [naar artikel]
Minder dan een jaar nadat hij in de Franse hoofdstad Parijs zijn eigen restaurant heeft geopend, mag de Belgische chef-kok Mallory Gabsi een eerste Michelinster op de gevel spijkeren. Dat is maandag gebleken bij de bekendmaking van de nieuwe editie van de Michelingids. Hij werd er ook uitgeroepen tot “jonge chef van het jaar”. [naar artikel]
Zes jaar na de opening mag restaurant Hoeve De Bies in Voeren een eerste Michelinster aan de gevel hangen. “We gaan nu vooral verder koken en werken zoals we dat het voorbije jaar hebben gedaan”, zegt chef Maurice Huynen (38). [naar artikel]
“Ik wil nog tien jaar doorgaan, dan ben ik hier een halve eeuw aan de slag”, zei Jacques Colemont tien jaar geleden. Hij formuleerde die gedachte veeleer als een wensdroom, maar kijk: op 19 maart bestaat restaurant Figaro in Hasselt vijftig jaar. Twee dagen later vindt de feestviering plaats, met Willy Claes en zijn combo als muzikale gasten. De chef-eigenaar is inmiddels 73, maar aan stoppen denkt hij nog niet. “Ik blijf koken zolang ik geen fouten maak en mijn keuken in de smaak valt.” [naar artikel]
“Ik ga er mijn slaap niet voor laten, al kwam het telefoontje vanmiddag wel binnen”, geeft chef Ferdy De Becker (64) toe. Voor het eerst in dertig jaar zal restaurant Eyckerhof in Hingene (Bornem) vanaf maandag geen Michelinster meer hebben. Het werk van Ferdy en zijn team werd jaar na jaar bekroond door Michelin met een ster, maar de laatste bezoekjes aan de zaak waren volgens de inspecteurs niet overtuigend genoeg. “Ik had mijn laatste jaar toch graag afgesloten als sterrenchef.” [naar artikel]
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld volgens ‘La Liste’, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. [naar artikel]
Het verlies van de tweede Michelinster voor het Brusselse icoon Comme Chez Soi kwam in mei bijzonder hard aan bij chef Lionel Rigolet. Zo hard dat hij even met zelfmoordgedachten speelde, zo getuigde hij afgelopen weekend. “Als je je job met zoveel passie doet, zoals een sterrenchef, dan is die Michelinster héél belangrijk.” [naar artikel]
Hij werd beloond met een derde Michelinster in volle lockdown. Intussen is bijna een jaar gepasseerd en staat hij 25 jaar achter zijn stoof. Maar het feestje om dat te vieren wordt tegengehouden door de restricties van corona. Chef Viki Geunes is blij met de erkenning, maar hoopt op een leven zonder Covid. [naar artikel]
15:01 De 26-jarige Mallory Gabsi, die amper een jaar geleden zijn eigen restaurant in Parijs heeft geopend, verovert zijn eerste Michelinster. Hij krijgt ook de titel Jonge Chef van het Jaar. [naar artikel]
Herbronnen, zo heette het bij Table d’Amis in 2018. Chef Matthieu Beudaert gaf zijn ster terug aan de Michelingids. Vijf jaar later heeft hij zijn ster nu terug. De chef-kok had de ster duidelijk niet verwacht want op het moment van de uitreiking zat hij in Parijs: “Dat wordt een blije thuiskomst.” [naar artikel]
De culinaire week begon in het Antwerpse op z’n zachtst gezegd bewogen, toen Michelin – naast nieuwe sterren voor Misera en Glass – ook onverwacht de ster afnam van twee zaken in de provincie. Bij Eyckerhof in Bornem en Vintage in Kontich kregen ze meteen een telefoontje van iemand die dat rotte gevoel maar al te goed kent: chef Wouter Keersmaekers (60) uit Boechout. Negentien jaar lang was zijn De Schone van Boskoop een gewaardeerde sterrenzaak, tot die sterrenhemel plots op zijn hoofd viel. Het heeft tien jaar geduurd, maar nu voelt de chef zich klaar om op die keiharde periode terug te blikken. “Het doet verschrikkelijk veel pijn als je ze verliest, maar het gaat ook zonder ster”, zegt hij. [naar artikel]
“We dreigden de essentie en het plezier van lekker koken te verliezen en dus moesten we wel ingrijpen.” Chef Dominique Tondeurs en partner Sabine Holvoet zien zich genoodzaakt de kaart van restaurant Libertine in Erpe-Mere drastisch aan te passen. Een moeilijke beslissing die er niet zomaar kwam. [naar artikel]
Twee jaar na het afscheid van ‘zijn’ Figaro stond topkok Jacques Colemont op zijn 77ste samen met compagnon Leon Das nog eens achter de kookpannen in het vroegere restaurant, vandaag een kantoorgebouw. “Ik heb slecht of bijna niet geslapen”, lacht Jacques, nadat hij net als vroeger voor de service de zaal inspecteerde. [naar artikel]
Twintig jaar onafgebroken een Michelinster scoren: hoe flik je dat? Bart Ausems (54), chef-kok van het bij Belgen populaire restaurant Tout à Fait in Maastricht kent het antwoord. Én hij geeft jonge koks nog wat advies mee. [naar artikel]
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld volgens 'La Liste', verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. [naar artikel]
Eén van de peetvaders van de Belgische gastronomie houdt er plots mee op. Na 52 (!) onafgebroken jaren draait Jacques Colemont (75) het fornuis van zijn Hasseltse klassezaak Figaro onherroepelijk dicht. "Met pijn in het hart, want ik voel nog te veel energie in mijn lijf. Maar een ondernemer die hier wil komen wonen, deed een bod dat ik niet kon weigeren." [naar artikel]
Het culinaire levensverhaal van Thijs Vervloet leest als een sprookje. Op 10 januari 2016 opende de Kempense chef-kok de deuren van restaurant Colette in Westerlo en goed zes jaar later prijken maar liefst twee Michelinsterren op de koksvest van de chef van Colette – De Vijvers in Averbode. [naar artikel]
Het restaurant Hof ter Hulst in Hulshout was amper zes maanden open toen chef-kok en eigenaar Johan Schroven (44) een Michelinster kreeg. Die heeft hij zeventien jaar later nog steeds. Daar moet dus een strak plan achter zitten. “Een plan, eigenlijk niet, nee”, reageert hij bescheiden. Misschien is die Kempense bescheidenheid wel het plan. [naar artikel]
Een veganistisch restaurant in het zuidwesten van Frankrijk is voor het eerst bekroond met een Michelinster. ‘Het voelde alsof ik door een trein werd geraakt.’ De restaurantorganisatie Michelin heeft voor het eerst een Michelinster gegeven aan een restaurant dat alleen maar veganistische producten serveert. Naast de klassieke Michelinster won eigenaar en chef-kok Claire Vallée met […] The post Eerste veganistisch restaurant bekroond met Michelinster in Frankrijk appeared first on Business AM. [naar artikel]
Visrestaurant Kelderman uit Aalst heeft maandag na lang wachten een eerste Michelinster gekregen. Opvallende timing, want binnen iets meer dan drie maanden start chef-kok Bart Tastenhoye met een eigen zaak, en dat in de Naamsestraat in Leuven. [naar artikel]
Misschien moeten De Grungblavers An Englishman in New York maar eens hertalen naar Een Limburger in Antwerpen? Veel kans dat Antwerpse Limburger Luc Colemont dit plaatje van Sting ooit gedraaid heeft toen hij nog dokter in opleiding was aan de toenmalige UIA. “Ik kluste toen bij als diskjockey”, verklapt dokter Colemont een goed bewaard geheim. [naar artikel]
Een verrassing van formaat in de Limburgse culinaire wereld: het bekende Hasseltse restaurant Figaro sluit op 1 juli na 52 jaar de deuren. “Ik kook nog ontzettend graag, maar ik ben 75 en er is geen opvolging”, zegt chef Jacques Colemont. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.