Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 October 2022
04:21 uur

COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De oorlog begon in de winter. Nu is het bijna zomer”

Het Laatste Nieuws

06/06/2022 - 16:43

Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “In België zou ik toch maar zitten wachten naast de brievenbus. Want mijn papieren zijn nog altijd niet in orde.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “David lijkt al zijn halve leven weg van huis” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week spendeert ze met haar zieke zoontje in bed, en geniet ze van de weinige kleine dingen die haar nog aan haar thuisland verbinden. “Ik kan over de toekomst nadenken en dat lijkt een nieuw soort statussymbool. Al wie in Oekraïne leeft, kan geen plannen maken.”
  [naar artikel]
 2. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “Heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan” (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odesa nooit echt veraf.
  [naar artikel]
 3. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “Mijn papieren zijn eindelijk aangekomen” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odessa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis.”
  [naar artikel]
 4. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpuntjes” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Hij viert deze week zijn verjaardag en amuseert zich rot. Voor Vera is het feest een reden om te beseffen dat ze nog altijd niet thuis is, bij haar geliefden, al staat de oorlog als het ware op pauze. “Ik realiseer me steeds meer dat het leven dat David en ik zullen leiden, een ander zal zijn dan we voor ogen hadden.”
  [naar artikel]
 5. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. “Het is alsof het begin van de oorlog en alle trauma’s terug zijn” (02/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Vorig weekend vuurde Rusland raketten af op haar stad, met minstens zeven doden, onder wie een mama met haar baby. “Ik ween uit machteloosheid, en uit angst.”
  [naar artikel]
 6. COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: “Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen” (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”
  [naar artikel]
 7. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “De juffen gebruiken foto’s om te communiceren” (02/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Voor Vera breken moeilijke keuzes aan, nu ze via een vriend een job in Brussel kreeg aangeboden. “Blijf ik in België? Blijf ik in Brussel? Of wil ik over enige tijd terugkeren? Het is een dialoog die ik met mezelf moet voeren.”
  [naar artikel]
 8. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Hij denkt nog altijd dat we gewoon op reis zijn” (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”
  [naar artikel]
 9. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Ik heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan” (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze boft op onze sociale dienst en wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odessa nooit echt veraf.
  [naar artikel]
 10. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. “Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om daar te leven” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odesa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis.”
  [naar artikel]
 11. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren” (18/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Ze denkt na over Pasen in haar thuisland, de inhumane gruwel van de Russische soldaten en hoe humor ook in donkere tijden steevast de bovenhand neemt. “De jongste weken ben ik wat ziek, en dat is volgens mij het gevolg van alle stress.”
  [naar artikel]
 12. COLUMN. De Oekraïense Vera schrijft een laatste keer voor ons: “Had gehoopt positief te kunnen eindigen” (19/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Vandaag neemt ze afscheid van ons, zij het een beetje in mineur. “Mijn A-kaart is nog altijd niet in orde. Mijn bankrekening, ons appartement, de job die ik heb gevonden: alles staat voorlopig on hold.”
  [naar artikel]
 13. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: ‘Mijn koffer met 20 kilo kleren is al een maand onderweg’’ (23/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week beslist Vera dat ze haar appartement in Odessa definitief vaarwel zegt. Maar of ze haar hele inboedel ooit nog zal terugzien, is maar de vraag. “Dat ik Davids nieuwe, prachtige bedje uit elkaar moet laten halen, is enorm emotioneel.”
  [naar artikel]
 14. COLUMN. De Oekraïense Vera viert de verjaardag van haar zoon, en dat voelt dubbel. “Was alles maar weer het oude” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel verblijven ze enkele weken in Estland voor Vera’s werk en ze vierden er zijn verjaardag. Hij amuseerde zich rot, maar voor haar voelde het erg dubbel aan. “Er is zo’n uitdrukking: als het leven je citroenen geeft, maak er limonade van. Maar die positiviteit hou je niet elke dag vol.”
  [naar artikel]
 15. Vlamingen in Oekraïne schuilen voor oorlog: “Horror aan Poolse grens” (01/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bomalarmen horen, schuilen en hopen dat ze de nacht doorkomen. Op dag vijf van de Russische invasie is dat hoe het leven van de Oekraïners eruitziet. En dat van West-Vlaming Hardwin Derynck, die samen met zijn vrouw en twee dochters in het Oekraïense Ternopil woont. “Maar we voelen ons hier veiliger dan in die 50 kilometer lange file aan de grens.”
  [naar artikel]
 16. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky wil Poetin in Jeruzalem ontmoeten - Vicepremier Oekraïne: “13.000 burgers geëvacueerd” (13/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil in Jeruzalem met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin praten om een eind te maken aan het oorlogsgeweld. Dat Poetin vrijdag had aangedrongen op “progressie” in het Russisch-Oekraïense overleg noemt Zelensky een “verheugend signaal”. Sinds de Russische aanval op Oekraïne begon, zijn volgens de Oekraïense autoriteiten minstens 79 kinderen gedood en ruim 100 kinderen gewond geraakt. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 17. Belgisch-Oekraïense wondzorgexpert keert terug naar België: “9 kilo afgevallen van de stress” (20/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zaterdag keert de Oekraïens-Belgische wondzorgexpert, Ihor Vitenko, na bijna drie maanden terug naar België. In maart, vlak na de Russische inval in Oekraïne, nam hij al zijn vakantie op en vertrok hij naar zijn geboorteland om er hulp te bieden aan militairen en oorlogsslachtoffers. Samen met de vzw Oekraïne Project Edegem zal hij nu zijn werk van hieruit verderzetten en Oekraïense verpleegkundigen opleiden in specifieke oorlogswondzorg.
  [naar artikel]
 18. Belgisch-Oekraïense wondzorgexpert keert terug naar België: “9 kilo afgevallen van de stress” (20/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdag keert de Oekraïens-Belgische wondzorgexpert, Ihor Vitenko, na bijna drie maanden terug naar België. In maart, vlak na de Russische inval in Oekraïne, nam hij al zijn vakantie op en vertrok hij naar zijn geboorteland om er hulp te bieden aan militairen en oorlogsslachtoffers. Samen met de vzw Oekraïne Project Edegem zal hij nu zijn werk van hieruit verderzetten en Oekraïense verpleegkundigen opleiden in specifieke oorlogswondzorg.
  [naar artikel]
 19. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Groot-Brittannië stuurt 6.000 extra raketten naar Oekraïne, regering pompt miljard euro extra in Belgisch leger (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een gisteravond geposte video vroeg hij in het Engels om “Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten”. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 20. Beelden tonen het leven in schuilkelder in Oekraïense Azovstal-fabriek: “We willen naar huis” (23/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Oekraïense Marioepol is bijna volledig overgenomen door de Russen, maar in de Azovstal-staalfabriek duiken nog steeds heel wat Oekraïeners onder. Vrouwen en kinderen schuilen er al wekenlang terwijl ze hunkeren naar hun thuis en de buitenlucht. “We willen de zon zien”, klinkt het
  [naar artikel]
 21. Hoe Oekraïense drone-liefhebbers met hun hobby mee de oorlog beslechten: “Wij zijn hun ogen in de lucht” (22/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In de oorlog in Oekraïne spelen drones een belangrijke rol. Er zijn niet alleen de grote, militaire drones. Hoogopgeleide Oekraïense hobbyisten bouwen ook kleinere commerciële drones om.
  [naar artikel]
 22. Oekraïense ambassadeur in België: “Jullie discussiëren over gasprijs, terwijl vrouwen en kinderen sterven” (10/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  “Vrouwen en kinderen sterven in Oekraïne en hier discussiëren mensen over de gasprijs.” Dat was de scherpe aanklacht van de Oekraïense ambassadeur in België Jehor Pyvovarov in Villa Politica.
  [naar artikel]
 23. Belgische regering wil affaire-Lahbib zo snel mogelijk laten voorbijwaaien, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (05/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kyiv dat er van een “unclouded dialogue”, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing. “Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krim-reis. Die uitleg is tot nu toe uitgebleven”, zegt een bron uit de Oekraïense regeringskringen.
  [naar artikel]
 24. Ambassadeur Oekraïne over oorlog met Rusland: "We sterven niet alleen voor ons land, maar ook voor jullie waarden" (27/02/2022 - VRT NWS)
  De vertegenwoordiger van Oekraïne in België, Jehor Pyvovarov, roept België en alle Oekraïense bondgenoten op om zo snel en zo veel mogelijk Oekraïne te helpen. "Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen", zegt Pyvovarov in "De zevende dag". Hij is duidelijk geëmotioneerd wanneer hij in gesprek gaat over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland.
  [naar artikel]
 25. REPORTAGE. Acht Oekraïense kinderen tekenen over de oorlog en hun vlucht naar België: “Aan de Poolse grens zag ik een kindje sterven” (11/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe beleven Oekraïense kinderen de oorlog en hun leven hier? We lieten hen in hun Vlaamse klasje tekenen en kleuren over hun ervaringen. Zo kwamen erg aangrijpende verhalen naar boven. “Ik moest helemaal alleen mijn valies pakken”. “Mijn vader vecht aan het front”. Experts die een doe-boekje maakten voor vluchtelingenkinderen zeggen dat het delen van ingrijpende ervaringen helpt om ze een plekje te geven.
  [naar artikel]
 26. Antwerpse burgerjournalist Vlad Polyanskiy bericht over oorlog vanuit Oekraïne: “Steden liggen in puin, maar we stoppen nog voor het rode licht” (04/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl veel Oekraïeners het Russische geweld in hun land proberen te ontvluchten, zijn er ook die hun land vastberaden willen verdedigen. Onder hen de Belgisch-Oekraïense Vlad Polyanskiy, die op radio en televisie al meermaals verslag uitbracht van de oorlog. Wat bezielt hem om daar te blijven en niet terug te keren naar België, waar hij opgroeide en waar zijn hele familie verblijft? Wij spraken hem over zijn leven in België, in Oekraïne en over zijn toekomst.
  [naar artikel]
 27. Zelensky roept op tot wereldwijde manifestaties tegen de oorlog in Oekraïne: “Demonstreer in de naam van de vrede” (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een video die Zelensky woensdagavond online plaatste, vroeg hij in het Engels om “Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten.”
  [naar artikel]
 28. Anastasia (29) vluchtte uit hel van Boetsja, maar ziet nu geen andere oplossing meer: “Ik ben klaar met België, ik wil terug naar Oekraïne” (14/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de Oekraïense voorstad Boetsja ging Anastasia Alekseyuk (29) door de hel. Ze zag er hoe woedende Russen deur aan deur terreur zaaiden en moest vluchten voor de bommen en het artilleriegeschut. Intussen verblijft Anastasia bijna zes maanden in België, maar haar situatie is er amper op verbeterd. Ze is in Wit-Rusland geboren en beschikt dus niet over dezelfde rechten als Oekraïners. “In Boetsja ging ik door de hel. Ik dacht dat ik in België eindelijk veilig zou zijn en een nieuw leven zou kunnen starten, maar de uitzichtloosheid is hier ondraaglijk.”
  [naar artikel]
 29. REPORTAGE. De Vlamingen die al 50 dagen een Oekraïense vlag aan hun gevel hangen: “Ik kan Poetin niet door de tv trekken, dus hang ik maar een vlag” (18/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hemelsblauw voor de wijdse Oekraïense luchten en goudgeel voor de eindeloze tarwevelden eronder. De twee primaire kleuren van de Oekraïense vlag wapperen al sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog aan Vlaamse gevels, ook bij Adelheid, Mattias, Claudine en Frank. “Passanten steken hun duim op en chauffeurs claxonneren. Die vlag blijft hier hangen zo lang de oorlog duurt, desnoods jaren.”
  [naar artikel]
 30. Zelensky: “Oorlog is pas voorbij als de Krim is heroverd” (10/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Volodymyr Zelensky is de oorlog met Rusland pas geëindigd als het door Moskou in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee, is bevrijd. Dat zei de Oekraïense president dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap. "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven."
  [naar artikel]
 31. Anastasia (29) wil terug naar Oekraïne: “Daar ging ik door de hel, maar de situatie waarin ik nu verkeer in België, maakt alles nog erger” (14/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de Oekraïense voorstad Boetsja ging Anastasia Alekseyuk (29) door de hel. Ze zag er hoe woedende Russen deur aan deur terreur zaaiden en moest vluchten voor de bommen en het artilleriegeschut. Intussen verblijft Anastasia bijna zes maanden in België, maar haar situatie is er amper op verbeterd. Ze is in Wit-Rusland geboren en beschikt dus niet over dezelfde rechten als Oekraïners. “In Boetsja ging ik door de hel. Ik dacht dat ik in België eindelijk veilig zou zijn en een nieuw leven zou kunnen starten, maar de uitzichtloosheid is hier ondraaglijk.”
  [naar artikel]
 32. Twintigtal Belgen al in Oekraïne om de wapens op te nemen: “Doen wat ik kan om het Oekraïense volk te beschermen” (14/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zo’n 110 inwoners van België hebben aan de Oekraïense ambassade in Brussel laten weten dat ze bereid zijn om mee te gaan vechten tegen Russische troepen in Oekraïne. Dat heeft de ambassade maandag aan Belga bevestigd. Ondertussen zijn achttien personen, van verschillende nationaliteiten, al naar Oekraïne vertrokken om binnen het internationaal legioen de wapens op te nemen. Een van hen is Tristan, zo blijkt uit een filmpje van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 33. Twintigtal Belgen al in Oekraïne om de wapens op te nemen: “Doen wat ik kan om het Oekraïense volk te beschermen” (14/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Zo’n 110 inwoners van België hebben aan de Oekraïense ambassade in Brussel laten weten dat ze bereid zijn om mee te gaan vechten tegen Russische troepen in Oekraïne. Dat heeft de ambassade maandag aan Belga bevestigd. Ondertussen zijn achttien personen, van verschillende nationaliteiten, al naar Oekraïne vertrokken om binnen het internationaal legioen de wapens op te nemen. Een van hen is Tristan, zo blijkt uit een filmpje van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 34. Twintigtal Belgen al in Oekraïne om de wapens op te nemen: “Doen wat ik kan om het Oekraïense volk te beschermen” (14/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n 110 inwoners van België hebben aan de Oekraïense ambassade in Brussel laten weten dat ze bereid zijn om mee te gaan vechten tegen Russische troepen in Oekraïne. Dat heeft de ambassade maandag aan Belga bevestigd. Ondertussen zijn achttien personen, van verschillende nationaliteiten, al naar Oekraïne vertrokken om binnen het internationaal legioen de wapens op te nemen. Een van hen is Tristan, zo blijkt uit een filmpje van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 35. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Verenigd Koninkrijk stuurt 6.000 extra raketten naar Oekraïne, regering pompt miljard euro extra in Belgisch leger (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een gisteravond geposte video vroeg hij in het Engels om “Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten”. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 36. Onze reporter filmt hoe Oekraïense vluchtelingen Olga en haar kinderen hun vader omhelzen bij terugkeer vanuit België (01/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Toen de oorlog uitbrak, vluchtte Olga met haar kinderen van Oekraïne naar Nieuwpoort. Haar man bleef achter. De oorlog is nog lang niet voorbij, maar na vijf maanden in België, keert Olga terug naar haar land. En haar man. Tussen haar dochters Jasia en Sacha, en hun hond Sonja, namen wij plaats op de achterbank. Bestemming: de armen van papa.
  [naar artikel]
 37. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. VN: “1.430 Oekraïners omgekomen in oorlog” - Zelensky: “Russen plegen ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog” (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag de VN-Veiligheidsraad toegesproken. In zijn speech vergeleek de president de Russen met IS-strijders, aangezien ze talloze burgers van Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, op koelbloedige manier zouden hebben vermoord. Volgens Zelensky zijn de “vreselijkste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog” gepleegd in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 38. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Rusland rekruteert Syriërs voor strijd in Oekraïense steden” - Zelensky bekritiseert “westerse stilte” (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelensky de nachtelijke beschietingen opgevoerd en bestookt steden verspreid over het midden, noorden en zuiden van het land met raketten. Honderdduizenden mensen in tientallen steden waar de humanitaire situatie “catastrofaal” is, moeten volgens Kiev “dringend” geëvacueerd worden. Vandaag vindt hoogstwaarschijnlijk een derde onderhandelingsronde plaats tussen Rusland en Oekraïne. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 39. Al 13.973 Oekraïense minderjarigen in België, Beke doet oproep aan pleeggezinnen (25/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn in ons land al bijna 14.000 minderjarige Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Velen onder hen zijn samen met hun ouders van de oorlog gevlucht. Maar er is ook een groep, vooral 16- en 17-jarigen, die door een pleeggezin opgevangen moeten worden.
  [naar artikel]
 40. Bijna 25.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in België (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  België heeft sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne 24.369 Oekraïners geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).
  [naar artikel]
 41. Boze Oekraïense ambassadeur: “Jullie discussiëren over gasprijs, terwijl vrouwen en kinderen sterven” (10/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “Vrouwen en kinderen sterven in Oekraïne en hier discussiëren mensen over de gasprijs.” Dat was de scherpe aanklacht van de Oekraïense ambassadeur in België Jehor Pyvovarov in Villa Politica.
  [naar artikel]
 42. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Lavrov noemt westerse speculaties over kernoorlog “freudiaans” - Oekraïne: “Al 71 kinderen omgekomen in oorlog” (10/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Zelensky noemt de Russische aanval op een kinderziekenhuis en kraamkliniek in Marioepol "het ultieme bewijs van genocide”. Meer dan 1 miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht in de twee weken sinds Rusland de invasie in het land begon. Dat stelt UNICEF. Het eerste gesprek tussen de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland in Turkije heeft geen tastbaar resultaat opgeleverd. In Versailles komen de EU-leiders dan weer bijeen voor een top. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 43. “Na twee weken training zijn Oekraïense koks, obers en ICT’ers echte professionals” (29/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Nu de oorlog al bijna een halfjaar duurt, krijgen de vrijwilligers die het Oekraïense leger versterken extra militaire training. “Ze weten waarvoor ze vechten. Niemand wil onder het Russische juk leven.”
  [naar artikel]
 44. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Bijna 1.500 burgerdoden in Oekraïne - Zelensky: “Russen plegen ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog” (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag de VN-Veiligheidsraad toegesproken. In zijn speech vergeleek de president de Russen met IS-strijders, aangezien ze talloze burgers van Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, op koelbloedige manier zouden hebben vermoord. Volgens Zelensky zijn de “vreselijkste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog” gepleegd in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 45. “Oorlog om Marioepol wordt verschrikkelijk”: Oekraïense havenstad vreest het ergste (26/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als er oorlog uitbreekt tussen Rusland en Oekraïne, zou Marioepol wel eens als eerste aan de beurt kunnen zijn. De Oekraïense havenstad ligt uitermate strategisch.
  [naar artikel]
 46. Oekraïne ontsnapt aan Russische zeeblokkades via buurland Roemenië (06/05/2022 - Express)
  De Russische blokkade van de Oekraïense zeehavens, als onderdeel van de invasie, heeft de exporteurs van het land gedwongen om alternatieve uitvoerhavens te zoeken. De stad Constanta in Roemenië is hierdoor een vitaal maritiem knooppunt geworden voor de Oekraïense gewassen. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is de export van Oekraïense landbouwproducten ernstig […]
  [naar artikel]
 47. België levert materiële steun aan Oekraïense leger en stuurt 300 militairen naar Roemenië (27/02/2022 - VRT NWS)
  België gaat 2.000 machinegeweren leveren aan het Oekraïense leger en zal 3.800 ton brandstof sturen, om de Oekraïense troepen te bevoorraden. Daarnaast zendt ons land ook 300 militairen naar Roemenië om het NAVO-grondgebied te helpen beschermen. Ook andere landen sturen materiële hulp naar Oekraïne.
  [naar artikel]
 48. Oorlog brengt tweede seizoen ‘Fair Trade’ in problemen: “We laten onze Oekraïense collega’s niet in de steek” (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Onzekerheid op de set van ‘Fair Trade’. Nadat het eerste seizoen van de Streamz-reeks kon bogen op talent uit het Oekraïne, hangt hun medewerking aan het tweede seizoen van de politiereeks nu aan een zijden draadje. “Door de oorlog zitten verschillende actrices vast in Oekraïne of haar buurlanden, en met twee acteurs is er momenteel zelfs geen contact”, legt regisseur en scenarist Marc Punt uit. Hij zet nu alles op alles om de cast in België te krijgen: “Ik kén deze mensen: wie zou ik zijn als ik hen nu in de steek laat?”
  [naar artikel]
 49. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Explosies in Lviv, luchtalarm in bijna elke regio - Zelensky wil Poetin in Jeruzalem ontmoeten (13/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In vrijwel alle Oekraïense regio’s is in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm afgegaan en Russische eenheden probeerden volgens het Oekraïense leger ook ‘s nachts de zuidelijke havenstad Marioepol te bestormen. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg waarschuwt dat Rusland chemische wapens in kan zetten. Hij roept president Poetin op de oorlog te beëindigen en “in te zetten op diplomatie.” De Oekraïense president Zelensky is alvast bereid om in Jeruzalem met Poetin te gaan praten. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy