De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De oorlog begon in de winter. Nu is het bijna zomer”

Het Laatste Nieuws

06/06/2022 - 16:43

Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “In België zou ik toch maar zitten wachten naast de brievenbus. Want mijn papieren zijn nog altijd niet in orde.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “Heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan” (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odesa nooit echt veraf.
  [naar artikel]
 2. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “David lijkt al zijn halve leven weg van huis” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week spendeert ze met haar zieke zoontje in bed, en geniet ze van de weinige kleine dingen die haar nog aan haar thuisland verbinden. “Ik kan over de toekomst nadenken en dat lijkt een nieuw soort statussymbool. Al wie in Oekraïne leeft, kan geen plannen maken.”
  [naar artikel]
 3. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “Mijn papieren zijn eindelijk aangekomen” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odessa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis.”
  [naar artikel]
 4. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpuntjes” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Hij viert deze week zijn verjaardag en amuseert zich rot. Voor Vera is het feest een reden om te beseffen dat ze nog altijd niet thuis is, bij haar geliefden, al staat de oorlog als het ware op pauze. “Ik realiseer me steeds meer dat het leven dat David en ik zullen leiden, een ander zal zijn dan we voor ogen hadden.”
  [naar artikel]
 5. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. “Het is alsof het begin van de oorlog en alle trauma’s terug zijn” (02/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Vorig weekend vuurde Rusland raketten af op haar stad, met minstens zeven doden, onder wie een mama met haar baby. “Ik ween uit machteloosheid, en uit angst.”
  [naar artikel]
 6. COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: “Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen” (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”
  [naar artikel]
 7. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “De juffen gebruiken foto’s om te communiceren” (02/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Voor Vera breken moeilijke keuzes aan, nu ze via een vriend een job in Brussel kreeg aangeboden. “Blijf ik in België? Blijf ik in Brussel? Of wil ik over enige tijd terugkeren? Het is een dialoog die ik met mezelf moet voeren.”
  [naar artikel]
 8. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Ik heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan” (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze boft op onze sociale dienst en wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odessa nooit echt veraf.
  [naar artikel]
 9. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Hij denkt nog altijd dat we gewoon op reis zijn” (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”
  [naar artikel]
 10. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne. “Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om daar te leven” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel zijn ze samen op reis voor haar werk. “Nu we bijna terugkeren, vraagt David soms of we naar Odesa gaan. En dan leg ik uit dat het Brussel wordt. Het voelt steeds meer aan als thuis.”
  [naar artikel]
 11. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren” (18/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Ze denkt na over Pasen in haar thuisland, de inhumane gruwel van de Russische soldaten en hoe humor ook in donkere tijden steevast de bovenhand neemt. “De jongste weken ben ik wat ziek, en dat is volgens mij het gevolg van alle stress.”
  [naar artikel]
 12. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: ‘Mijn koffer met 20 kilo kleren is al een maand onderweg’’ (23/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week beslist Vera dat ze haar appartement in Odessa definitief vaarwel zegt. Maar of ze haar hele inboedel ooit nog zal terugzien, is maar de vraag. “Dat ik Davids nieuwe, prachtige bedje uit elkaar moet laten halen, is enorm emotioneel.”
  [naar artikel]
 13. COLUMN. De Oekraïense Vera schrijft een laatste keer voor ons: “Had gehoopt positief te kunnen eindigen” (19/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Vandaag neemt ze afscheid van ons, zij het een beetje in mineur. “Mijn A-kaart is nog altijd niet in orde. Mijn bankrekening, ons appartement, de job die ik heb gevonden: alles staat voorlopig on hold.”
  [naar artikel]
 14. COLUMN. De Oekraïense Vera viert de verjaardag van haar zoon, en dat voelt dubbel. “Was alles maar weer het oude” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Momenteel verblijven ze enkele weken in Estland voor Vera’s werk en ze vierden er zijn verjaardag. Hij amuseerde zich rot, maar voor haar voelde het erg dubbel aan. “Er is zo’n uitdrukking: als het leven je citroenen geeft, maak er limonade van. Maar die positiviteit hou je niet elke dag vol.”
  [naar artikel]
 15. “Ik hoef geen kerstcadeau, ik wil dat de oorlog stopt.” Oekraïense Vera viert voor het eerst kerst in België (18/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst viert Oekraïense mindfulnesstrainer & NINA-columniste Vera (34) Kerstmis zonder haar vrienden en familie in de buurt: ze brengt de feestdagen in België door. Dat roept heel wat emoties op: van intense dankbaarheid tot een knagend schuldgevoel. “Uit solidariteit met mijn thuisland wringt het om mee te gaan in the ‘holy jolly christmas’-vibes.”
  [naar artikel]
 16. Iryna vluchtte uit Oekraïne en werd mama in België: “In Lviv was ik bekend, hier ben ik niemand” (20/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Iryna Kravets, een Oekraïense vrouw die bij het begin van de oorlog vluchtte, kwam in ons land terecht en vond opvang bij een gezin in Tielt-Winge. Iryna was zwanger toen ze Oekraïne ontvluchtte en hoopte terug te kunnen keren naar Oekraïne om te bevallen, maar dat is niet gebeurd. Haar zoontje is in België geboren. Freek Braeckman zoekt haar weer op voor ‘Uw Film van het Jaar’, het jaaroverzicht van VTM NIEUWS. “In Lviv was ik burgemeester en raadslid, ik was er bekend. Hier ben ik niemand”, vertelt ze.
  [naar artikel]
 17. De Russische Dasha uit Dilbeek over de oorlog in Oekraïne: “Ik wéét waar de mensen in Oekraïne naartoe lopen als ze willen schuilen. Het is verschrikkelijk” (28/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Anderhalf jaar na het begin van de oorlog zijn het nog steeds de Oekraïners die op onze grootste sympathie kunnen rekenen. Maar wat met de Russen die in België wonen? Voelen zij zich geviseerd? En wat denken ze zelf over het conflict? “Het is verschrikkelijk”, zegt Dasha Shcherbak die in Moskou geboren werd en bij haar thuis in Dilbeek een Oekraïens meisje opvangt dat vluchtte voor de oorlog.
  [naar artikel]
 18. Vlamingen in Oekraïne schuilen voor oorlog: “Horror aan Poolse grens” (01/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bomalarmen horen, schuilen en hopen dat ze de nacht doorkomen. Op dag vijf van de Russische invasie is dat hoe het leven van de Oekraïners eruitziet. En dat van West-Vlaming Hardwin Derynck, die samen met zijn vrouw en twee dochters in het Oekraïense Ternopil woont. “Maar we voelen ons hier veiliger dan in die 50 kilometer lange file aan de grens.”
  [naar artikel]
 19. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky wil Poetin in Jeruzalem ontmoeten - Vicepremier Oekraïne: “13.000 burgers geëvacueerd” (13/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil in Jeruzalem met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin praten om een eind te maken aan het oorlogsgeweld. Dat Poetin vrijdag had aangedrongen op “progressie” in het Russisch-Oekraïense overleg noemt Zelensky een “verheugend signaal”. Sinds de Russische aanval op Oekraïne begon, zijn volgens de Oekraïense autoriteiten minstens 79 kinderen gedood en ruim 100 kinderen gewond geraakt. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 20. LIVE OEKRAÏNE. LIVE OEKRAÏNE. Biden vraagt Congres om 13 miljard dollar extra militaire steun voor Oekraïne (11/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Oekraïense troepen hebben bijna alle strategische plekken rond de stad Bachmoet veroverd”, dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar tegen de Britse krant The Guardian. “We hebben de Russen bijna omsingeld. Ze zitten nu gevangen in de stad”. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 21. LIVE OEKRAÏNE. Biden vraagt Congres om 13 miljard dollar extra militaire steun voor Oekraïne (11/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Oekraïense troepen hebben bijna alle strategische plekken rond de stad Bachmoet veroverd”, dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar tegen de Britse krant The Guardian. “We hebben de Russen bijna omsingeld. Ze zitten nu gevangen in de stad”. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 22. Belgisch-Oekraïense wondzorgexpert keert terug naar België: “9 kilo afgevallen van de stress” (20/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zaterdag keert de Oekraïens-Belgische wondzorgexpert, Ihor Vitenko, na bijna drie maanden terug naar België. In maart, vlak na de Russische inval in Oekraïne, nam hij al zijn vakantie op en vertrok hij naar zijn geboorteland om er hulp te bieden aan militairen en oorlogsslachtoffers. Samen met de vzw Oekraïne Project Edegem zal hij nu zijn werk van hieruit verderzetten en Oekraïense verpleegkundigen opleiden in specifieke oorlogswondzorg.
  [naar artikel]
 23. Belgisch-Oekraïense wondzorgexpert keert terug naar België: “9 kilo afgevallen van de stress” (20/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdag keert de Oekraïens-Belgische wondzorgexpert, Ihor Vitenko, na bijna drie maanden terug naar België. In maart, vlak na de Russische inval in Oekraïne, nam hij al zijn vakantie op en vertrok hij naar zijn geboorteland om er hulp te bieden aan militairen en oorlogsslachtoffers. Samen met de vzw Oekraïne Project Edegem zal hij nu zijn werk van hieruit verderzetten en Oekraïense verpleegkundigen opleiden in specifieke oorlogswondzorg.
  [naar artikel]
 24. LIVE OEKRAÏNE. LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne heeft Bachmoet bijna omsingeld: “Russen zitten nu gevangen in de stad” (10/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Oekraïense troepen hebben bijna alle strategische plekken rond de stad Bachmoet veroverd”, dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar tegen de Britse krant The Guardian. “We hebben de Russen bijna omsingeld. Ze zitten nu gevangen in de stad”. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 25. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Groot-Brittannië stuurt 6.000 extra raketten naar Oekraïne, regering pompt miljard euro extra in Belgisch leger (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een gisteravond geposte video vroeg hij in het Engels om “Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten”. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 26. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Oekraïne heeft Bachmoet bijna omsingeld: “Russen zitten nu gevangen in de stad” (10/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Oekraïense troepen hebben bijna alle strategische plekken rond de stad Bachmoet veroverd”, dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar tegen de Britse krant The Guardian. “We hebben de Russen bijna omsingeld. Ze zitten nu gevangen in de stad”. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 27. Beelden tonen het leven in schuilkelder in Oekraïense Azovstal-fabriek: “We willen naar huis” (23/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Oekraïense Marioepol is bijna volledig overgenomen door de Russen, maar in de Azovstal-staalfabriek duiken nog steeds heel wat Oekraïeners onder. Vrouwen en kinderen schuilen er al wekenlang terwijl ze hunkeren naar hun thuis en de buitenlucht. “We willen de zon zien”, klinkt het
  [naar artikel]
 28. “Kiev zal nog hele winter met stroomonderbrekingen kampen” (27/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De bewoners van de Oekraïense hoofdstad Kiev moeten nog de rest van de winter rekening houden met plotse stroomonderbrekingen. “We zullen de hele winter onder deze omstandigheden moeten leven”, zei plaatsvervangend hoofd van het stadsbestuur Petro Panteljeev op de Oekraïense televisie. Net als in andere Oekraïense steden is de stroomvoorziening in Kiev zwaar getroffen door de Russische raketaanvallen.
  [naar artikel]
 29. België is erg fors met woorden, niet met daden in de Oekraïense oorlog (21/09/2023 - Express)
  Kan België toch F-16’s leveren aan Oekraïne? Onderzoek van VRT NWS beweert alvast van wel, en ook meerderheidspartijen MR en Open VLD sturen aan op die piste. Bevoegd minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) veegt de argumenten meteen van tafel. De hele F-16-zaak is typerend voor hoe de federale Vivaldi-coalitie naar de oorlog in Oekraïne […]
  [naar artikel]
 30. Ambassadeur Oekraïne over oorlog met Rusland: "We sterven niet alleen voor ons land, maar ook voor jullie waarden" (27/02/2022 - VRT NWS)
  De vertegenwoordiger van Oekraïne in België, Jehor Pyvovarov, roept België en alle Oekraïense bondgenoten op om zo snel en zo veel mogelijk Oekraïne te helpen. "Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen", zegt Pyvovarov in "De zevende dag". Hij is duidelijk geëmotioneerd wanneer hij in gesprek gaat over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland.
  [naar artikel]
 31. Ruslana over de oorlog in haar thuisland Oekraïne: “Ik wil België bedanken voor alle hulp” (09/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In 2004 won ze het Eurovisiesongfestival in Istanboel, maar dinsdag stond Ruslana (50) op het podium van ‘Tien om te zien’ in Westende. Na haar optreden had de Oekraïense zangeres nog een duidelijke boodschap voor ons land. “Ik wil jullie bedanken voor alles wat jullie doen voor Oekraïne. Danku om ons te helpen en om ons te begrijpen”, klonk het ontroerd. “Alleen als we samenwerken, kunnen we winnen.”
  [naar artikel]
 32. “180.000 doden en gewonden aan Russische kant, 100.000 aan Oekraïense zijde” (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na bijna een jaar van gevechten heeft de oorlog in Oekraïne bijna 180.000 doden of gewonden geëist in de gelederen van het Russische leger, en 100.000 aan Oekraïense zijde. Daarin zijn 30.000 gedode burgers niet meegerekend. Dat blijkt uit schattingen die de Noorse legerleider zondag heeft gegeven.
  [naar artikel]
 33. Noorwegen: “180.000 doden en gewonden aan Russische kant, 100.000 aan Oekraïense zijde” (22/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Na bijna een jaar van gevechten heeft de oorlog in Oekraïne bijna 180.000 doden of gewonden geëist in de gelederen van het Russische leger, en 100.000 aan Oekraïense zijde. Daarin zijn 30.000 gedode burgers niet meegerekend. Dat blijkt uit schattingen die de Noorse legerleider zondag heeft gegeven.
  [naar artikel]
 34. Hoe Oekraïense drone-liefhebbers met hun hobby mee de oorlog beslechten: “Wij zijn hun ogen in de lucht” (22/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In de oorlog in Oekraïne spelen drones een belangrijke rol. Er zijn niet alleen de grote, militaire drones. Hoogopgeleide Oekraïense hobbyisten bouwen ook kleinere commerciële drones om.
  [naar artikel]
 35. Rusland vindt onderhandelingsvoorwaarden Oekraïne onrealistisch (15/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het hoofd van de Russische diplomatie, Sergei Lavrov, heeft dinsdag, in de marge van de G20 in Indonesië, de Oekraïense voorwaarden voor het starten van gesprekken om de oorlog te beëindigen als “onrealistisch” bestempeld. “Alle problemen ontstaan door de Oekraïense kant die elke onderhandeling weigert en beweringen doet die totaal niet overeenstemmen met de reële situatie”, verklaarde hij.
  [naar artikel]
 36. De eerste volledige oorlogswinter in Oekraïne: een vijand en een bondgenoot (11/12/2022 - VRT NWS)
  De oorlog in Oekraïne gaat zijn eerste volledige winter in. Dat leidt tot veel kopzorgen bij de Oekraïense bevolking die alsmaar minder kan rekenen op de betrouwbaarheid van het Oekraïense energienetwerk na herhaalde en zware Russische aanvallen. Aan de andere kant kan de winter ook een bondgenoot zijn voor de Oekraïense militairen die van de bevroren ondergrond kunnen profiteren om de Russische militairen nog verder terug te dringen.
  [naar artikel]
 37. Kiev roept vluchtelingen op om in de winter in het buitenland te blijven: “We moeten deze winter overleven” (25/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense regering heeft dinsdag de Oekraïners die het land ontvluchtten, opgeroepen om indien mogelijk tijdens de winter in het buitenland te blijven. Door de oorlog is er heel wat schade aan de energievoorzieningen, waardoor een stroomtekort dreigt.
  [naar artikel]
 38. LIVE. Oekraïne meldt “aanval op brug” naar Krim en “successen” bij Bachmoet (29/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft een brug aangevallen die naar de Krim leidt en vooruitgang geboekt nabij het oostelijke Bachmoet, zo meldt het communicatiedepartement van het Oekraïense leger. Volgens Kirill Budanov, het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, zullen de Oekraïense troepen ook “spoedig” de Krim heroveren. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 39. Onze reporter filmt hoe Oekraïense vluchtelingen Olga en haar kinderen hun vader omhelzen bij terugkeer vanuit België (01/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Toen de oorlog uitbrak, vluchtte Olga met haar kinderen van Oekraïne naar Nieuwpoort. Haar man bleef achter. De oorlog is nog lang niet voorbij, maar na vijf maanden in België, keert Olga terug naar haar land. En haar man. Tussen haar dochters Jasia en Sacha, en hun hond Sonja, namen wij plaats op de achterbank. Bestemming: de armen van papa.
  [naar artikel]
 40. Antwerpse burgerjournalist Vlad Polyanskiy bericht over oorlog vanuit Oekraïne: “Steden liggen in puin, maar we stoppen nog voor het rode licht” (04/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl veel Oekraïeners het Russische geweld in hun land proberen te ontvluchten, zijn er ook die hun land vastberaden willen verdedigen. Onder hen de Belgisch-Oekraïense Vlad Polyanskiy, die op radio en televisie al meermaals verslag uitbracht van de oorlog. Wat bezielt hem om daar te blijven en niet terug te keren naar België, waar hij opgroeide en waar zijn hele familie verblijft? Wij spraken hem over zijn leven in België, in Oekraïne en over zijn toekomst.
  [naar artikel]
 41. Oekraïense ambassadeur in België: “Jullie discussiëren over gasprijs, terwijl vrouwen en kinderen sterven” (10/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  “Vrouwen en kinderen sterven in Oekraïne en hier discussiëren mensen over de gasprijs.” Dat was de scherpe aanklacht van de Oekraïense ambassadeur in België Jehor Pyvovarov in Villa Politica.
  [naar artikel]
 42. INTERVIEW. Oekraïens-Russisch koppel met dochter van 7 sliep twee weken op straat: “We dachten dat dit land een rechtstaat was, maar niemand kan ons helpen” (19/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hij een Rus die niet wou vechten in de oorlog en gefolterd werd, zij een Oekraïense met een dochtertje van 7 op de vlucht voor het geweld. Een liefdesverhaal dat de oorlog tussen hun thuislanden overstijgt. Maar het eindigde koud op de straatstenen van Brussel. “Het enige wat we willen is hier in België een nieuw leven uitbouwen. Ons kind moet naar school”, klinkt het. In een exclusief interview met HLN.be getuigt het koppel over de hel waar ze nu al maanden in verkeren. Hoe komt het dat Oekraïense vluchtelingen op straat belanden?
  [naar artikel]
 43. Belgische regering wil affaire-Lahbib zo snel mogelijk laten voorbijwaaien, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (05/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kyiv dat er van een “unclouded dialogue”, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing. “Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krim-reis. Die uitleg is tot nu toe uitgebleven”, zegt een bron uit de Oekraïense regeringskringen.
  [naar artikel]
 44. Zelensky roept op tot wereldwijde manifestaties tegen de oorlog in Oekraïne: “Demonstreer in de naam van de vrede” (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een video die Zelensky woensdagavond online plaatste, vroeg hij in het Engels om “Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten.”
  [naar artikel]
 45. Al 13.973 Oekraïense minderjarigen in België, Beke doet oproep aan pleeggezinnen (25/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn in ons land al bijna 14.000 minderjarige Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Velen onder hen zijn samen met hun ouders van de oorlog gevlucht. Maar er is ook een groep, vooral 16- en 17-jarigen, die door een pleeggezin opgevangen moeten worden.
  [naar artikel]
 46. Dasha uit Dilbeek over de oorlog in Oekraïne: “Ik ben niet beschaamd omdat ik Russische wortels heb” (28/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Anderhalf jaar na het begin van de oorlog zijn het nog steeds de Oekraïners die op onze grootste sympathie kunnen rekenen. Maar wat met de Russen die in België wonen? Voelen zij zich geviseerd? En wat denken ze zelf over het conflict? “Het is verschrikkelijk”, zegt Dasha Shcherbak die in Moskou geboren werd en bij haar thuis in Dilbeek een Oekraïens meisje opvangt dat vluchtte voor de oorlog.
  [naar artikel]
 47. REPORTAGE. Acht Oekraïense kinderen tekenen over de oorlog en hun vlucht naar België: “Aan de Poolse grens zag ik een kindje sterven” (11/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe beleven Oekraïense kinderen de oorlog en hun leven hier? We lieten hen in hun Vlaamse klasje tekenen en kleuren over hun ervaringen. Zo kwamen erg aangrijpende verhalen naar boven. “Ik moest helemaal alleen mijn valies pakken”. “Mijn vader vecht aan het front”. Experts die een doe-boekje maakten voor vluchtelingenkinderen zeggen dat het delen van ingrijpende ervaringen helpt om ze een plekje te geven.
  [naar artikel]
 48. België stuurt 3.000 ton strooizout naar Oekraïne: “Essentieel voor verplaatsingen bevolking” (19/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  België stuurt via B-FAST 3.000 ton strooizout naar Oekraïne om er de wegen ijsvrij te maken in de harde winterse omstandigheden. "Het gaat om een zending die essentieel is om de Oekraïense bevolking toe te laten zich te verplaatsen, ondanks de oorlog en de ongunstige weersomstandigheden eigen aan dit seizoen", luidt het in een persbericht.
  [naar artikel]
 49. LIVE OEKRAÏNE. "Rusland heeft energieterreur hervat” - Belgische bierbrou­wer AB InBev nog altijd actief in Rusland (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zijn “energieterreur” hervat door essentiële infrastructuur in Oekraïne aan te vallen. Dat heeft de Oekraïense premier Denys Sjmyhal gezegd tijdens een economisch forum in Kiev. Niet toevallig staat de winter voor de deur. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy