Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Dit zijn de vijftien trappistinnen van Bocholt: “Vlees eten doen we niet. Modern toch?”

18/06/2022 - 11:14
"Ze eten geen vlees, hebben geen smartphone en verlaten hun klooster zo weinig mogelijk. In Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Klaarland in Bocholt leiden vijftien trappistinnen een leven gewijd aan gebed en handenarbeid. “Ik maak me geen zorgen over onze toekomst.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. “Rood vlees eten brengt meer schade aan het milieu dan aan je gezondheid”: wat doet rood en bewerkt vlees écht met ons lichaam? (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


2. 3 op de 4 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


3. Meer dan 9 op de 10 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


4. “Per 100 gram rood vlees dat je per dag eet, stijgt het risico op darmkanker met 1 procent”: expert licht impact van (rood) vlees toe (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


5. Vlaming blijft evenveel vlees eten als 10 jaar geleden ondanks groter veggie aanbod, maar welk vlees is nu het gezondst en goedkoopst? (14/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]


6. Vegetarische burger toch niet zo’n gezond alternatief voor vlees: “Is dat dan slecht om te eten? Eén keer per jaar niet, nee” (28/01/2023 - Het Nieuwsblad)

Vegetarische burgers zijn helemaal niet zo’n gezond alternatief voor vlees als ze lijken. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. “Van de 20 geteste burgers waren er 9 gebuisd”, luidt het. Maar hoe kan je dan wél gezond en vegetarisch eten? [naar artikel]


7. Bocholt ontvangt na drie op vijftien Cappellen: “Seizoen van vallen en opstaan” (11/02/2022 - Het Belang van Limburg)

Na een schamele drie op vijftien moet Bocholt zondag Cappellen verslaan om de concurrenten op een eindrondeticket niet nog verder zien weglopen. [naar artikel]


8. Geen vlees, geen vis: wat eten vegetariërs wél? Paul Florizoone geeft voor eens en altijd antwoord: “Nee, een heerlijke kebab of worst moet niet ontbreken” (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

Overal wordt opgeroepen om minder vlees te eten, maar wie zijn stuk vlees gewend is op zijn bord weet niet altijd hoe dat precies aan te pakken. “Gewoon doen", is het simpele advies van Paul Florizoone die in 1996 als één van de voorlopers al Greenway oprichtte. “Om vleeseters mee te krijgen, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het gerecht echt lekker is.” Hoe pak je dat simpel aan? Hij deelt gouden tips en vier exclusieve recepten om makkelijk meer veggie te koken. [naar artikel]


9. “Ik denk niet dat je een vleeseter zal overtuigen met een stukje tofu”: maar hoe lukt het dan wél om minder vlees te eten? (23/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Op 23 oktober start de week zonder vlees. Plantaardiger eten wordt overal aanbevolen voor het milieu én de gezondheid, maar toch is het vaak een drempel om er effectief werk van te maken. “Toch kan je met heel kleine dingen je gewone gerechten plantaardiger maken”, leggen chef Pieter-Jan Lint en fotograaf Tony Le Duc van ‘De Basis Plantaardig’ uit. Ze tippen hoe je het aanpakt bij 'moeilijker eters’ én delen 4 verrassende recepten. “Begin met iets simpels zoals quiche.” [naar artikel]


10. “Per 100 gram rood vlees dat je per dag eet, stijgt het risico op darmkanker met 1 procent”: expert licht toe welke elementen daar een rol in spelen (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


11. Van biefstuk tot kip: welke vleessoort is het gezondst en het goedkoopst? “We eten amper 2 procent minder vlees dan 10 jaar geleden” (14/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]


12. 3 BV’s over waarom ze (soms) veggie eten: “Meer veggie eetkramen op Gentse feesten? Zo proeft iedereen dat het wél lekker kan zijn” (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Dat vegetarisch of vegan eten toch nog een omstreden punt blijft, blijkt nog maar eens na de commotie die ontstond door de aankondiging dat op de Gentse feesten meer veggie eten zal geserveerd worden. “Ik eet nog 2 tot 3 keer per week vlees, maar dan wél van goede kwaliteit”, klinkt het bij flexitariër Wim Ballieu. Samen met Sam De Bruyn en Lieve Blancquaert vertelt hij waarom ze bewust (soms) minder vlees eten. Ze delen tips om gemakkelijk te starten én een eigen recept. [naar artikel]


13. In Mesen wonen de meeste vleeseters van Vlaanderen: “Zonder vlees heb je niet gegeten” (19/02/2024 - De Standaard)

Vegetarisch eten? “Ik sta er niet achter”, “ik snap het nut er niet van” en “dat doe je om op dieet te gaan”: plantaardig eten is duidelijk niets voor de bewoners van Mesen. [naar artikel]


14. Zusters Trappistinnen poseren uitzonderlijk voor de camera: “Leven afgezonderd maar zijn wel mee met de tijd” (04/06/2023 - Het Belang van Limburg)

Het gebeurt niet iedere dag dat de Trappistinnen voor de camera poseren. Fotografen Inge en Maryse van Studio Leyssen mochten de bijzondere beelden maken. De fotoreeks is nog tot oktober te bewonderen in de Sint-Laurentiuskerk. [naar artikel]


15. Trappistinnen doen zomerwinkel open (23/08/2016 - Het Belang van Limburg)

Het komende weekend organiseren de zusters Trappistinnen hun jaarlijkse zomerwinkel. De vorige editie was een groot succes. De opbrengst gaat naar het onderhoud van de gebouwen van Priorij Klaarland. [naar artikel]


16. Belg eet gemiddeld 224 gram vlees per dag, waarvan 158 gram rood vlees: hoe ongezond is dat echt? “Ook hoé je het bereidt, maakt verschil” (07/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond? [naar artikel]


17. Kwart van vrouwen kampt met bloedarmoede door ijzertekort, maar “meer vlees eten is niet de oplossing” (17/10/2023 - Het Nieuwsblad)

Een kwart van de vrouwen lijdt aan bloedarmoede, veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Het leidt tot vermoeidheid en kortademigheid. “Maar zomaar weer meer vlees eten, lost dat niet op.” [naar artikel]


18. Wereldrecord ‘curryworsten eten in vijftien minuten’ sneuvelt niet: “Ik had nochtans getraind. Sinds maandag at ik 100 frikandellen” (23/10/2021 - Het Laatste Nieuws)

19,5 curryworsten eten in 15 minuten. Dat was zaterdagmiddag de inzet van het wereldkampioenschap curryworsten eten. Dat record sneuvelde uiteindelijk niet. Benny Buelens (32) uit Kampenhout strandde op 12,5 frituursnacks. “Wat ik vanavond ga eten? Frieten natuurlijk.” [naar artikel]


19. Deze maand wel alcohol, geen vlees (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Vandaag start de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees (DZV). Meer dan 100.000 Belgen beloven veertig dagen lang minder vlees te eten en om zorgvuldig om te springen met voedsel. “Wij willen meer aandacht voor de klimaatverandering”, zegt Marieke Dilles van DZV. “Enkel stoppen met vlees eten is dan niet de oplossing”, klinkt het bij de Boerenbond. [naar artikel]


20. “Categoriek nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden” (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en... [naar artikel]


21. ‘Plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn’: ‘gehaktbal-koning’ steunt VeggieChallenge (01/03/2021 - De Morgen)

De vzw Eva lanceerde maandag de tweede editie van de VeggieChallenge. De uitdaging? Een hele maand vlees verbannen, of toch zeker wat minder vlees eten. Chef-kok en Balls & Glory-bedenker Wim Ballieu, een van de (verrassende) gezichten van de campagne dit jaar, legt uit waarom hij er zijn schouders onder zet. [naar artikel]


22. Beelden uit slachthuizen doen minder vlees eten (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Gruwelijke beelden zoals die uit het slachthuis van Izegem hebben ook effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan [naar artikel]


23. Wim Ballieu: “Over 20 jaar eten we geen vlees meer” (16/03/2018 - Het Belang van Limburg)

Televisiekok en oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, Wim Ballieu, is geschrokken van het Veviba-schandaal. “Ik heb de cultuur van vlees altijd verdedigd, maar ik denk niet dat we over 20 jaar nog vlees zullen eten.” [naar artikel]


24. Vandaag gaat de Week zonder Vlees van start: zo pak je het aan op een lekkere manier. “Vleesvervangers zijn makkelijk opstapje, maar niet de heilige graal” (23/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Op 23 oktober start de week zonder vlees. Plantaardiger eten wordt overal aanbevolen voor het milieu én de gezondheid, maar toch is het vaak een drempel om er effectief werk van te maken. “Toch kan je met heel kleine dingen je gewone gerechten plantaardiger maken”, leggen chef Pieter-Jan Lint en fotograaf Tony Le Duc van ‘De Basis Plantaardig’ uit. Ze tippen hoe je het aanpakt bij 'moeilijker eters’ én delen 4 verrassende recepten. “Begin met iets simpels zoals quiche.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!