Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
15:09 uur

Zelzate wint strijd tegen lokale multinationals

De Standaard

22/06/2022 - 09:04

De raad van State verwerpt het beroep van een aantal grote bedrijven tegen het belastingreglement van Zelzate.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Weg vrij voor linkse belasting op multinationals in Zelzate (27/05/2022 - De Tijd)
  14:29 Het lijkt erop dat onder meer ArcelorMittal en Jan De Nul het onderspit delven in hun strijd tegen een belastinghervorming die de Oost-Vlaamse Zelzate doorvoert. Een advies van de Raad van State maakt...
  [naar artikel]
 2. Belasting op multinationals in Zelzate houdt stand (22/06/2022 - De Tijd)
  14:05 De juridische strijd over de multinationalbelasting in Zelzate is beslecht. De gemeente mag grote bedrijven zwaarder belasten dan kleine. Door een procedurekwestie sprak de Raad van State zich uiteind...
  [naar artikel]
 3. Zelzate lijkt slag van multinationals te winnen (27/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Het ziet ernaar uit dat de gemeente Zelzate gelijk krijgt in een conflict met onder meer ArcelorMittal en Jan De Nul over een reglement dat grote bedrijven zwaarder belast.
  [naar artikel]
 4. Zelzate slaat van de Derde Weg af (17/08/2020 - Apache)
  In Zelzate bouwt de lokale coalitie van sp.a en PVDA aan een links lokaal bestuur. De inzet is hoog, maar de inkomsten onzeker. De lokale ‘taksshift’ die grote, in Zelzate gevestigde, bedrijven als Arcelor Mittal viseert en waarmee de coalitie extra sociale uitgaven en investeringen wil financieren, wordt door VOKA bij de Raad van State
  [naar artikel]
 5. Zelzate belast multinationals zwaarder en krijgt (voorlopig) gelijk (27/05/2022 - VRT NWS)
  Kleine ondernemingen, zelfstandigen en inwoners moeten sinds deze legislatuur minder belastingen betalen in Zelzate. "Een eerlijke verdeling van de lasten was aan de orde", klinkt het bij het linkse bestuur. Die belastingverlaging werd gecompenseerd door multinationals net méér te laten bijdragen. Niet naar de zin van twee bedrijfsreuzen die naar de Raad van State trokken. Maar het ziet er niet naar uit dat die gelijk krijgen.
  [naar artikel]
 6. In Zelzate, waar de taxshift tot een ideologische discussie leidt (04/06/2022 - De Tijd)
  04:00 Is de communistische revolutie in Zelzate begonnen? Dat de gemeente, bestuurd door Vooruit en de PVDA, een zwaardere belasting op multinationals heft, wordt zo gelezen. ‘Populisme’, zegt Voka. ‘Ik zou...
  [naar artikel]
 7. Vestager zet strijd verder tegen Belgisch gunstregime multinationals (26/04/2019 - De Tijd)
  15:56 De Europese Commissie tekent beroep aan na haar verloren rechtszaak tegen het Belgische systeem van overwinst, een intussen opgeschort fiscaal gunstregime voor multinationals.
  [naar artikel]
 8. Europa legt multinationals fiscale transparantie op (28/09/2021 - De Tijd)
  21:00 Europa is het na jaren ruzie eens geraakt over een probaat middel in de strijd tegen fiscale dumping. Tegen midden 2023 moeten multinationals per land rapporteren over de behaalde winst en de betaalde...
  [naar artikel]
 9. Lagere belastingen voor zelfstandigen en inwoners in Zelzate, hogere voor grote bedrijven (16/12/2019 - VRT NWS)
  Zelzate verlaagt de belasting voor zelfstandigen met 100 euro per jaar. Ook andere inwoners zullen minder betalen. Onder meer de milieutaks wordt afgeschaft. De gemeente compenseert de belastingsverlaging door multinationals net méér te laten bijdragen.
  [naar artikel]
 10. Europees Hof steunt Vestagers strijd tegen Belgische gunstregime voor multinationals (16/09/2021 - De Standaard)
  Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft correct gehandeld bij haar aanval tegen de Belgische overwinstrulings, een voormalig fiscaal gunstregime voor multinationals. Zo oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar hiermee is de kous nog niet af.
  [naar artikel]
 11. Zelzate mag als eerste Vlaamse gemeente grote bedrijven zwaarder blijven belasten (22/06/2022 - VRT NWS)
  Zelzate mag grotere bedrijven zwaarder blijven belasten dan kleine. De gemeente voert zo een taxshift door waar grote vermogens meer moeten bijdragen. De Raad van State heeft het licht voor de shift definitief op groen gezet nadat werkgeversorganisatie en enkele multinationals naar de rechter waren gestapt. De inwoners en zelfstandigen in Zelzate moeten minder belastingen betalen, in ruil moeten grote bedrijven een zwaardere bijdrage betalen.
  [naar artikel]
 12. Ook Zelzate neemt maatregelen tegen waterschaarste: verbod op auto’s wassen, gras besproeien en zwembaden vullen (29/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Na Oosterzele heeft ook de gemeente Zelzate maatregelen aangekondigd tegen waterschaarste, dat meldt VTM en bevestigt de burgemeester van Zelzate aan onze redactie. Het verbod gaat vanaf morgen in.
  [naar artikel]
 13. R4 wordt volledig heringericht, behalve in Zelzate: "Jammer dat Vlaanderen geen alternatief voorziet" (05/05/2022 - VRT NWS)
  In Zelzate zal de R4 blijven zoals ze is en dat vindt het gemeentebestuur jammer. De R4 wordt binnenkort volledig heringericht tussen Gent en Zelzate, maar de gemeente Zelzate had zich verzet tegen de plannen, omdat die de leefbaarheid op haar grondgebied in het gedrang zou brengen. De gemeente vroeg om een alternatief, maar dat komt er niet. De ringweg in Zelzate blijft dus als vanouds.
  [naar artikel]
 14. Van Overtveldt verdedigt zomerakkoord tegen kritiek multinationals (05/08/2017 - De Redactie)
  In De Tijd formuleren multinationals kritiek op de geplande fiscale hervormingen van de regering-Michel. Maar volgens Van Overtveldt zitten er ook voor grotere ondernemingen en multinationals maatregelen in het akkoord.
  [naar artikel]
 15. De strijd voor privacy: Apple wint tegen China (05/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De strijd voor privacy: Apple wint tegen China De poging van Chinese techbedrijven om het privacybeleid van Apple te omzeilen, is mislukt. Dat is een belangrijke overwinning voor Apple. Een nederlaag had namelijk kunnen leiden tot een wereldwijde shift in het privacybeleid.  Techgroepen Baidu, Tencent, ByteDance en twee andere groepen uit Peking, werkten samen in deze strijd. Ze ontwikkelden nieuwe software om iPhonegebruikers […] Lees dit artikel: De strijd voor privacy: Apple wint tegen China
  [naar artikel]
 16. Lokale politie krijgt oorlogswapens in strijd tegen terreur (04/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  In de strijd tegen terreur en zware criminaliteit krijgen lokale en federale politieagenten oorlogs­wapens mee op patrouille. Het gaat om geweren die kunnen concurreren met een AK-47 kalasjnikov.
  [naar artikel]
 17. Lokale frustraties in strijd tegen corona (27/07/2020 - Apache)
  De Vlaamse burgemeesters zitten met de handen in het haar in de opflakkerende strijd tegen het coronavirus. De Nationale Veiligheidsraad is tegemoetgekomen aan hun vraag om zelf extra maatregelen te mogen nemen. Zeker een kwart van de lokale besturen heeft dat meteen gedaan. Maar het neemt de frustratie niet weg. “Die zit heel diep.” De
  [naar artikel]
 18. PVDA wil opnieuw een bankautomaat in Zelzate-West (04/09/2020 - VRT NWS)
  De radicaal-linkse partij PVDA zit in Zelzate in het gemeentebestuur, en voert nu een campagne om opnieuw minstens één bankautomaat in Zelzate-West te krijgen. Dat is het deel van Zelzate dat door het kanaal Gent-Terneuzen gescheiden is van het centrum van de gemeente. Dat maakt het niet voor iedereen even makkelijk om bankzaken te doen of geld af te halen, zegt PVDA.
  [naar artikel]
 19. PVDA gaat meebesturen in Zelzate, huidig burgemeester scherp: “Dit is een zwarte dag voor Zelzate en voor België” (10/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Zelzate zullen sp.a en PVDA een coalitie vormen. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Het is een absolute primeur dat de Partij van de Arbeid in...
  [naar artikel]
 20. Europa weerlegt Amerikaanse kritiek over belastingvoordeel multinationals (25/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie ontkent met klem dat haar onderzoeken naar mogelijk onterechte belastingvoordelen voor multinationals vooral tegen
  [naar artikel]
 21. Europa weerlegt Amerikaanse kritiek over belastingvoordeel multinationals (25/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie ontkent met klem dat haar onderzoeken naar mogelijk onterechte belastingvoordelen voor multinationals vooral tegen
  [naar artikel]
 22. VERKIEZINGEN18 – PVDA en sp.a geven uitleg over “bestuursonderhandelingen” in Zelzate (10/11/2018 - Metro)
  Komt de PVDA voor het eerst in het bestuur van een gemeente in ons land? In Zelzate organiseren de extreemlinkse partij en de sp.a zaterdagmiddag alvast een persconferentie “naar aanleiding van bestuursonderhandelingen”. Sp.a en PVDA hebben alvast een meerderheid in Zelzate. Sp.a won twee zetels bij de recente lokale verkiezingen en telt zeven zetels. PVDA behoudt zes zetels. Indien beide partijen effectief een meerderheid vormen, zou het voor het eerst zijn dat de PVDA in België in het bestuur komt. In het district Borgerhout zit de partij sinds 2012 wel in een coalitie met sp.a en Groen. Voorlopig onthouden alle partijen in Zelzate zich van commentaar. bron: Belga Het bericht VERKIEZINGEN18 – PVDA en sp.a geven uitleg over “bestuursonderhandelingen” in Zelzate verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Zelzate mag grote bedrijven extra belasten: wat brengt het de inwoners op? En zullen andere gemeenten volgen? (22/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Zelzate mag grote bedrijven wel degelijk hoger belasten dan kleine bedrijven en gezinnen. De Raad van State heeft het beroep tegen die lokale taxshift verworpen. “Een overwinning voor eerlijke fiscaliteit”, luidt het. Maar brengt het de gemeente ook iets op? En zullen andere gemeenten volgen?
  [naar artikel]
 24. Lokale politie van West- en Oost-Vlaanderen willen speciale teams in strijd tegen mensensmokkel (26/01/2018 - VRT NWS)
  De lokale politie moet 's nachts langs de E40 het gewone politiewerk combineren met de strijd tegen de mensensmokkel. Bij een normale bezetting zijn daar een 65-tal ploegen voor tijdens de week en 80-tal tijdens het weekend. Dat is te weinig vinden de politiemensen.
  [naar artikel]
 25. Jeugdlokalen Zelzate volledig uitgebrand: kwaad opzet niet uitgesloten (01/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De containers in de Chalmetlaan in Zelzate, die gebruikt worden door de lokale jeugdwerking, zijn op oudejaarsavond volledig uitgebrand. Er zijn geen slachtoffers maar de materiële schade is aanzienlijk. Brandstichting wordt niet uitgesloten.
  [naar artikel]
 26. Multinationals halen miljarden weg uit België (16/08/2018 - Knack)
  De grote multinationals hebben de voorbije twee jaar 62 miljard euro weggehaald uit hun Belgische financieringscentra. Dat blijkt uit de recentste jaarrekeningen van de grootste 17 financieringscentra van multinationals in België, schrijft De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 27. Multinationals halen geld weg uit België (17/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe grote multinationals hebben de voorbije twee jaar 62 miljard euro weggehaald uit hun Belgische financieringscentra. Dat blijkt uit de recentste jaarrekeningen van de grootste 17 financieringscentra van multinationals in België, schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 28. Multinationals eisen strengere klimaatambities EU (11/04/2019 - De Morgen)
  Grote multinationals vragen de EU om een CO2-emissiereductie van 30 procent tegen 2020 na te streven. Alleen zo kan de EU concurrentievermogen behouden, zeggen Nike, Philips, Coca-Cola, Unilever, Nokia en 67 medestanders in een oproep.
  [naar artikel]
 29. Multinationals halen miljarden weg uit België (16/08/2018 - De Morgen)
  De grote multinationals hebben de voorbije twee jaar 62 miljard euro weggehaald uit hun Belgische financieringscentra. Dat blijkt uit de recentste jaarrekeningen van de grootste 17 financieringscentra van multinationals in België, schrijft De Tijd donderdag. 
  [naar artikel]
 30. Hongkongers vrezen vlucht investeerders en multinationals (12/06/2019 - De Tijd)
  20:22 In Hongkong groeit het verzet tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De inwoners zijn bang dat het plan investeerders en multinationals wegjaagt uit de financiële hub.
  [naar artikel]
 31. Protest tegen verkiezingsuitslag Zelzate verworpen (07/01/2019 - De Standaard)
  De Raad voor Verkiezingsbetwistingen verklaart de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zelzate geldig. In die Oost-Vlaamse gemeente levert de PVDA voor het eerst een schepen, nadat een coalitie met SP.A op de been werd gebracht.
  [naar artikel]
 32. Verkeer in Zelzate in de knoop door ongeval in tunnel E34 (11/01/2021 - VRT NWS)
  In de omgeving van Zelzate is het bijzonder druk op de weg door een ongeval op de expressweg E34 in de tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen. Richting Knokke is de tunnel afgesloten en daardoor is het omrijden in de hele regio Zelzate.
  [naar artikel]
 33. G7 bereikt ‘historisch akkoord’ tegen belastingontwijking multinationals (05/06/2021 - De Morgen)
  Het net rondom belastingontwijkende multinationals sluit zich. Vanmiddag bereikten de zeven rijkste industrielanden (G7) een akkoord over een minimale winstbelasting van 15 procent voor wereldwijd opererende bedrijven.
  [naar artikel]
 34. Europese Commissie onderzoekt belastingafspraken tussen België en 39 multinationals (16/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek gestart naar individuele belastingafspraken tussen België en 39 multinationals. Dat heeft de Commissie maandag gemeld. De afspraken hebben die bedrijven mogelijk een oneerlijk voordeel opgeleverd ten opzichte van hun concurrenten. En dat is in strijd met de staatssteunregels van Europa.
  [naar artikel]
 35. Zelzate werkt aan zijn imago, met Eddy Wally als wapen (13/02/2019 - De Standaard)
  Zelzate is geweldig. Dat zegt toch de anonieme actiegroep ­Zelzate Geweldig, die de mensen weer trots wil maken op hun grensdorp. Hun wapen: Eddy Wally.
  [naar artikel]
 36. Zelzate krijgt eerste PVDA-schepen in België, huidig burgemeester scherp: “Zwarte dag voor Zelzate en België” (10/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Geert Asman wordt in Zelzate de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen. Dat is zopas bekend geraakt op een persconferentie. Vanochtend lekte uit dat...
  [naar artikel]
 37. Zelzate mag taxshift doorvoeren van Raad van State: minder belastingen voor inwoners, meer voor grote bedrijven (22/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Raad van State heeft het licht op groen gezet voor de taxshift van de gemeente Zelzate. Die verlaagt de gemeentebelastingen voor haar inwoners en zelfstandigen in ruil voor een grotere bijdrage van de grote bedrijven. Voka en een aantal van die grote spelers hadden tegen die lokale regeling beroep aangetekend, maar bijten dus in het zand, meldt schepen van Milieu Steven De Vuyst van PVDA, dat er samen met Vooruit bestuurt.
  [naar artikel]
 38. EU-Commissie start onderzoek naar belastingafspraken tussen België en 39 multinationals (16/09/2019 - Metro)
  De Europese Commissie is diepgaande onderzoeken gestart naar individuele belastingafspraken tussen België en 39 multinationale ondernemingen. Dat heeft de Commissie vandaag gemeld. De rulings, in verband met zogenoemde overwinst, hebben mogelijk voor die bedrijven een oneerlijk voordeel opgeleverd ten opzichte van hun concurrenten, hetgeen in strijd is met de staatssteunregels van Europa. Onder de 39 multinationals zijn bedrijven zoals BASF Antwerpen, AB InBev en Kinepolis. bron: Belga Het bericht EU-Commissie start onderzoek naar belastingafspraken tussen België en 39 multinationals verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Vlaanderen trekt 26,9 miljoen euro uit voor strijd tegen droogte (24/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste lokale projecten van de zogenaamde Blue Deal kunnen starten. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Met het initiatief wil de Vlaamse regering de strijd tegen droogte en waterschaarste opvoeren. De schop gaat in de grond voor 69 lokale projecten. Er is een totale investering van 26,9 miljoen euro voorzien.
  [naar artikel]
 40. Vlaanderen trekt 26,9 miljoen euro uit voor strijd tegen droogte (24/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  De eerste lokale projecten van de zogenaamde Blue Deal, waarmee de Vlaamse regering de strijd tegen droogte en waterschaarste wil opvoeren, kunnen starten. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) donderdag. De schop gaat in de grond voor 69 lokale projecten. Er is een totale investering van 26,9 miljoen euro voorzien.
  [naar artikel]
 41. Multinationals en ondernemers kleuren Oost-Vlaams grootgrondbezit (10/03/2021 - Apache)
  Anders dan in de rest van Vlaanderen, voert de adel in Oost-Vlaanderen niet de lijst van grootste private grondbezitters aan. Die eer valt multinationals en bedrijven van lokale ondernemers te beurt. Net zoals in de rest van Vlaanderen beschikt het Vlaams Gewest ook in de provincie Oost-Vlaanderen over de meeste gronden. Bovenaan de top 500
  [naar artikel]
 42. Somers maakt anderhalf miljoen vrij in strijd tegen gewelddadig extremisme (02/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers (Open VLD) trekt jaarlijks anderhalf miljoen euro uit om de lokale besturen te helpen in de strijd tegen gewelddadig extremisme. “Met de extra middelen kunnen ze een deradicaliseringsambtenaar aanstellen, de Lokale Integrale Veiligheidscellen versterken, netwerkmomenten uitbouwen met politie of meer expertise binnenbrengen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 43. Zelzate krijgt eerste PVDA-schepen in België, huidig burgemeester scherp: “Dit is een zwarte dag voor Zelzate en voor België” (10/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Geert Asman wordt in Zelzate de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen. Dat is zopas bekend geraakt op een persconferentie. Vanochtend lekte uit dat...
  [naar artikel]
 44. Zelzate krijgt eerste PVDA-schepen in België, huidig burgemeester scherp: “Zwarte dag voor Zelzate en voor België” (10/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Geert Asman wordt in Zelzate de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen. Dat is zopas bekend geraakt op een persconferentie. Vanochtend lekte uit dat...
  [naar artikel]
 45. Invoering minimumtaks multinationals tegen 2023 wordt nipt (17/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De invoering van een minimumbelasting voor multinationals tegen 2023, waarover 136 landen vorige maand een akkoord hebben bereikt, wordt nipt. Volgens Pascal Saint-Amans van de OESO moet er nog heel wat juridisch werk verzet worden.
  [naar artikel]
 46. Europa neemt 'België Leaks' in het vizier (04/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Unie is een 'diepgaand' onderzoek begonnen naar mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor multinationals in ons land. Hiermee voert Europa de strijd tegen belastingontwijking op.
  [naar artikel]
 47. Zwitsers referendum over belastinghervorming: Jan Modaal tegen de multinationals (10/02/2017 - Knack)
  Zwitserland moet onder buitenlandse druk stoppen met het paaien van buitenlandse ondernemingen met lage belastingen. Het parlement ontwierp een ingewikkelde constructie om de multinationals in het land te houden. Daarover stemmen de Zwitserse burgers op zondag 12 februari.
  [naar artikel]
 48. EU-landen op zucht van akkoord over minimumbelasting van 15 procent voor multinationals (15/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire heeft er alle vertrouwen in dat de EU-landen begin april een unaniem akkoord zullen kunnen vinden over de invoering van een minimaal belastingtarief van 15 procent voor multinationals. “Hiervoor is Frankrijk al vijf jaar strijd aan het leveren. Dan kunnen we nog wel drie weken wachten”, zei hij dinsdag.
  [naar artikel]
 49. KVV Zelzate zet jeugdspelertje aan de deur na inbraak in materiaalkot (28/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Drie jongetjes van 8 en 9 jaar drongen gisteren rond 15 uur de materiaalruimte van voetbalclub KVV Zelzate binnen. Een van hen was zelf
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy