Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:19 uur

Podcast | Oekraïne wordt kandidaat-lidstaat van EU, zal dat iets veranderen?

De Standaard

23/06/2022 - 02:06

Vandaag en morgen vindt in Brussel een Europese top plaats die gaat beslissen of Oekraïne een kandidaat-lidstaat mag worden. Spannend wordt het niet, we weten al dat de EU-leden Oekraïne graag verwelkomen. Maar we weten ook dat het echte lidmaatschap nog niet voor morgen is.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oekraïne krijgt statuut van kandidaat-lidstaat EU maar geen blanco cheque (16/06/2022 - De Tijd)
  21:59 Oekraïne, Moldavië en Georgië krijgen vandaag bijna zeker het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, zij het met een reeks voorwaarden. Intussen rijpt de idee van een breder samenwerkin...
  [naar artikel]
 2. Europese leiders geven Oekraïne en Moldavië statuut van kandidaat-lidstaat EU (23/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese leiders hebben de twee landen dat statuut donderdagavond toegekend. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde meteen heel tevreden op de beslissing.
  [naar artikel]
 3. Oekraïne en Moldavië krijgen statuut van kandidaat-lidstaat EU (23/06/2022 - De Tijd)
  20:49 Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese regeringsleiders hebben de twee landen dat statuut donderdagavond toegekend.
  [naar artikel]
 4. Premier De Croo belt met president Zelensky: België zal kandidaat-lidmaatschap Oekraïne steunen (22/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo heeft woensdagmiddag een telefonisch onderhoud gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze bespraken onder meer het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, dat donderdag besproken wordt op de Europese Raad. Premier De Croo bevestigde aan Zelensky dat België de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne zal steunen.
  [naar artikel]
 5. Premier De Croo belt met president Zelenski over kandidaat-lidmaatschap (22/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Premier Alexander De Croo heeft woensdagmiddag een telefonisch onderhoud gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ze bespraken onder meer het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, dat donderdag besproken wordt op de Europese Raad. Premier De Croo bevestigde aan Zelenski dat België de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne zal steunen.
  [naar artikel]
 6. Europese leiders kennen Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU toe (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese leiders hebben Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU toegekend. Dat schrijft de Luxemburgse premier op Twitter.
  [naar artikel]
 7. Europese Commissie wil Oekraïne als kandidaat-lid EU, maar Zelensky heeft veel werk voor de boeg (17/06/2022 - Express)
  De Europese Commissie heeft aanbevolen Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te verlenen, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder vandaag. Het is een symbolische stap op de weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het traject is lang. De uitvoerende arm van de EU heeft geadviseerd Oekraïne versneld kandidaat-lid […]
  [naar artikel]
 8. Waarom Oekraïne in normale omstandigheden nooit kandidaat-lid van de EU zou zijn (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In normale tijden zou Oekraïne nooit het statuut van kandidaat-lidstaat krijgen. Door de oorlog sluiten de Europese leiders om politieke redenen de ogen voor de zwakke punten van het land.
  [naar artikel]
 9. “Grote drie” verrassen met steun Oekraïne als kandidaat-EU-lid (17/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nederland en België staan op de rem om Oekraïne meteen het statuut van kandidaat-lidstaat te verlenen op de Europese top volgende week. Maar de steun die Macron, Scholz en Draghi daarvoor uitspraken in Kyiv, verandert de dynamiek volledig.
  [naar artikel]
 10. ‘Grote drie’ verrassen met steun Oekraïne als kandidaat-EU-lid (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Nederland en België staan op de rem om Oekraïne direct het statuut van kandidaat-lidstaat te verlenen op de Europese top volgende week. Maar de steun daarvoor die Macron, Scholz en Draghi uitspraken in Kiev, verandert de dynamiek volledig.
  [naar artikel]
 11. Oekraïne kan pas echt lid worden als de EU er klaar voor is (24/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De 27 leiders kenden gisteren officieel het statuut van kandidaat-lidstaat toe aan Oekraïne en Moldavië, en erkenden ook dat de toekomst van Georgië in de EU ligt. “Een uniek en historisch moment”, reageerde de Oekraïense president Zelenski. “Maar de Oekraïners maken zich best geen illusies”, temperde de Albanese premier direct de verwachtingen.
  [naar artikel]
 12. Oekraïne en Moldavië nu officieel kandidaat-lid van de EU: “Een cruciale stap” (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese leiders hebben de twee landen dat statuut vanavond toegekend.
  [naar artikel]
 13. Oekraïne zet nieuw stapje richting mogelijke EU-toetreding: "Hopelijk kandidaat-lidstaat in komende weken" (18/04/2022 - VRT NWS)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in Kiev aan de Europese ambassadeur in zijn land, Matti Maasikas, de eerste documenten overhandigd om een toetreding tot de Europese Unie aan te vragen. De president hoopt "in de komende weken" het statuut van kandidaat-lidstaat te krijgen. "Ons volk maakt, diep vanbinnen, mentaal al langer deel uit van Europa", zei Zelenski. Al is de weg nog lang, heel lang.
  [naar artikel]
 14. Europese Commissie beveelt aan om Oekraïne kandidaat-lid te maken: "Al goed werk gedaan, nog belangrijk werk te doen"  (17/06/2022 - VRT NWS)
  De Europese Commissie beveelt de lidstaten aan om Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Ook Moldavië en Georgië moeten kandidaat-lidstaat kunnen worden.
  [naar artikel]
 15. De Croo: België steunt Oekraïne als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Van België mag Oekraïne kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Dat laat premier Alexander De Croo (Open Vld) via een woordvoerder weten aan HLN. Vrijdagmiddag gaf de Europese Commissie al groen licht in een advies aan de Europese Raadt.
  [naar artikel]
 16. EU-Commissievoorzitter Von der Leyen opnieuw in Kiev, voor gesprek over EU-lidmaatschap (11/06/2022 - VRT NWS)
  Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is voor de tweede keer sinds de Russische invasie op bezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze gaat er praten over de Oekraïense aanvraag om lid te worden van de Europese Unie. Wellicht zal de Europese Commissie vrijdag met een aanbeveling komen over of Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat mag krijgen.
  [naar artikel]
 17. Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië willen Oekraïne kandidaat-lidstaat van EU maken: “Geen tijd om te aarzelen” (16/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië zijn ervoor gewonnen om Oekraïne "onmiddellijk" het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Kiev.
  [naar artikel]
 18. Oekraïense parlementsvoorzitter in Belgisch parlement om kandidaat-lidmaatschap te promoten (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft maandag haar Oekraïense ambtgenoot ontvangen in de Kamer. Ruslan Stefanchuk toert door Europese Unie om steun te zoeken voor het Oekraïense kandidaat-lidmaatschap.
  [naar artikel]
 19. Zelensky hoopt "komende weken" statuut van kandidaat-lidstaat van EU te krijgen (18/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag in Kiev aan de Europese ambassadeur in zijn land, Matti Maasikas, de eerste documenten overhandigd om een toetreding tot de Europese Unie aan te vragen. Het staatshoofd hoopt "in de komende weken" het statuut van kandidaat-lidstaat te krijgen. "Ons volk maakt, diep vanbinnen, mentaal al langer deel uit van Europa", zei Zelensky.
  [naar artikel]
 20. Deur openzetten voor Oekraïne en Moldavië zal Europa voor altijd veranderen: “Het zal de EU op wereldvlak zwaarder doen doorwegen” (23/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne en Moldavië worden officieel kandidaat om tot de Europese Unie toe te treden. Niemand twijfelt er nog aan dat de Europese staats- en regeringsleiders donderdag op de Europese top daarvoor het licht op groen zetten. Het fiat waar de Oekraïners en hun president Zelensky zo voor hebben geijverd, zet een hele machinerie in gang en zal de Europese tanker voor decennia van richting doen veranderen. “Ja, dit zal op lange termijn grote gevolgen hebben”, zegt professor en Europakenner Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 21. Waarom Oekraïne géén lid wordt van de EU, ondanks de wel heel enthousiaste uitspraak van Von der Leyen (01/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een regelrechte flater volgens de ene, een iets te enthousiaste steunbetuiging aan de Oekraïners volgens de andere. In elk geval sloeg de oproep van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nergens op: Oekraïne wordt geen lid van de Europese Unie. Houdt Von der Leyen de Oekraïense president Volodimir Zelenski dan een valse belofte voor?
  [naar artikel]
 22. Waarom Oekraïne géén lid wordt van de EU, ondanks de wel heel enthousiaste uitspraak van Von der Leyen (01/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een regelrechte flater volgens de ene, een iets te enthousiaste steunbetuiging aan de Oekraïners volgens de andere. In elk geval sloeg de oproep van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nergens op: Oekraïne wordt geen lid van de Europese Unie. Houdt Von der Leyen de Oekraïense president Volodimir Zelenski dan een valse belofte voor?
  [naar artikel]
 23. Waarom Oekraïne géén lid wordt van de EU, ondanks de wel heel enthousiaste uitspraak van Von der Leyen (01/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Een regelrechte flater volgens de ene, een iets te enthousiaste steunbetuiging aan de Oekraïners volgens de andere. In elk geval sloeg de oproep van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nergens op: Oekraïne wordt geen lid van de Europese Unie. Houdt Von der Leyen de Oekraïense president Volodimir Zelenski dan een valse belofte voor?
  [naar artikel]
 24. Zelenski hoopt “komende weken” statuut van kandidaat-lidstaat van EU te krijgen (18/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft maandag in Kiev aan de Europese ambassadeur in zijn land, Matti Maasikas, de eerste documenten overhandigd om een toetreding tot de Europese Unie aan te vragen. Het staatshoofd hoopt “in de komende weken” het statuut van kandidaat-lidstaat te krijgen. “Ons volk maakt, diep vanbinnen, mentaal al langer deel uit van Europa”, zei Zelenski.
  [naar artikel]
 25. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zeker 4 burgerdoden door luchtaanval in Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk - Frankrijk, Duitsland en Italië willen Oekraïne onmiddellijk kandidaat-lidmaatschap EU verlenen (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Duitsland en Italië willen Oekraïne onmiddellijk kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie verlenen. Dat bevestigden de leiders van de drie landen donderdag tijdens een bezoek aan Kiev, al beklemtoonde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel dat Oekraïne aan duidelijke criteria moet voldoen. Ondertussen noemde het Kremlin de westerse wapenleveringen aan Oekraïne “volkomen zinloos” en zullen ze volgens Rusland “alleen maar meer schade toebrengen aan dit land”. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 26. PODCAST. Op de rand van oorlog? Rusland, Oekraïne en de gevolgen voor ons (28/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Komt het tot een oorlog in Oekraïne? Dat is de vraag die Europa al weken bezighoudt, nu meer dan 100.000 Russische soldaten klaarstaan aan de Oekraïense grens. Is er nog een uitweg uit deze crisis en wat zijn de gevolgen voor ons in België?
  [naar artikel]
 27. Deur openzetten voor Oekraïne en Moldavië zal Europa voor altijd veranderen (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne en Moldavië worden officieel kandidaat om tot de Europese Unie toe te treden. Niemand twijfelt er nog aan dat de Europese staats- en regeringsleiders donderdag op de Europese top daarvoor het licht op groen zetten. Het fiat waar de Oekraïeners en hun president Zelenski zo voor hebben geijverd, zet een hele machinerie in gang. “Ja, dit zal op lange termijn grote gevolgen hebben”, zegt professor en Europakenner Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 28. Chomsky: 'We bevechten Rusland tot de laatste Oekraïner' (18/04/2022 - Knack)
  In gesprek met tijdschrift en podcast Current Affairs geeft linguïst, links denker en antioorlogsveteraan Noam Chomsky (93) zijn visie op de oorlog in Oekraïne. Er zijn twee mogelijkheden, zegt hij, een oorlog die tot de vernietiging van Oekraïne en misschien de wereld leidt, ofwel een lelijk compromis. Dat laatste vindt hij 'meer humaan'.
  [naar artikel]
 29. Greenpeace: “Iets minder vee lost tekort aan Oekraïens graan op” (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het tekort aan graan dat wereldwijd dreigt door de oorlog in Oekraïne, kan volgens Greenpeace worden opgelost door de veestapel in Europa iets in te krimpen. Als de hoeveelheid granen in veevoer met 8 procent wordt verlaagd, is de besparing groot genoeg om de wegvallende opbrengst van Oekraïense velden te compenseren, stelt de milieuorganisatie.
  [naar artikel]
 30. LIVE. Zeker 210 burgers gedood in Oekraïne - EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 31. Oekraïne is op weg om EU-lid te worden: “Weg is nog lang, maar dit verandert heel veel” (16/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “Wij steunen het onmiddellijke statuut van kandidaat-lidstaat.” Met die zin zette de Franse president Emmanuel Macron de Europese deur voor Oekraïne wagenwijd open. “De weg is nog lang maar dit verandert wel degelijk heel veel”, zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 32. Oost-Europa: “Naast Oekraïne ook Bosnië kandidaat-lid EU maken” (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Onder meer Hongarije en Slovenië willen niet alleen Oekraïne en Moldavië, maar ook Bosnië kandidaat-lid van de Europese Unie maken. Dat kan overeenstemming tussen de EU-landen over Oekraïne mogelijk in gevaar brengen, omdat Bosnië volgens velen nog niet zover is.
  [naar artikel]
 33. Overleg Rusland Oekraïne wordt dinsdag voortgezet (14/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De vierde gespreksronde tussen delegaties uit Oekraïne en Rusland wordt dinsdag voortgezet, aldus een Oekraïense deelnemer. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat overleg met Rusland moeizaam vooruitgang boekt. Zelenski heeft maandag op het laatste moment een toespraak tot de Raad van Europa afgezegd wegens dringender zaken. Hij liet niet weten of dat iets met het overleg te maken had.
  [naar artikel]
 34. PODCAST. Waarom een leefloon voor Oekraïense vluchtelingen het goedkoopste alternatief is (18/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Woensdag werd de 10.000ste Oekraïense vluchteling in ons land geregistreerd. En dat is nog maar een fractie van de kleine 200.000 Oekraïners die straks in België worden verwacht. Al die mensen moeten natuurlijk een dak boven hun hoofd hebben en geld om te leven. Hoe kunnen we hen het best helpen? Met een leefloon of bed-bad-brood? En wat kost dat aan de maatschappij?
  [naar artikel]
 35. Economie en energie hangen als donderwolk boven Europese top (22/06/2022 - De Tijd)
  20:34 De leiders van de EU moeten donderdag een Balkanbrandje blussen, nu ze Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie gunnen. Intussen speelt Vladimir Poetin Europa uitee...
  [naar artikel]
 36. PODCAST - Hoe kijkt de rest van de wereld naar de oorlog in Oekraïne? Deze maand in Vranckx & Byloo  (29/04/2022 - VRT NWS)
  Het Westen ziet de Russische president Poetin sinds de inval in Oekraïne als de baarlijke duivel. Maar de rest van de wereld is het daar niet noodzakelijk mee eens. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe komt het dat dat ons verrast? Rudi Vranckx en Vincent Byloo zetten in een nieuwe aflevering van hun podcast de westerse bril af.
  [naar artikel]
 37. Belgen zetten zich massaal in voor Oekraïense vluchtelingen: “Onze deur staat open, ook al weten we niet hoe lang het zal duren” (01/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Duizenden mensen zijn op de vlucht sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne iets minder dan een week geleden. De solidariteit daar is groot, maar ook hier wordt er van alles op poten gezet om gestrande Oekraïeners te helpen.
  [naar artikel]
 38. PODCAST - Vranckx na zijn terugkeer uit Oekraïne: “Het Westen oogst wat het in Syrië gezaaid heeft” (01/04/2022 - VRT NWS)
  Rudi Vranckx is terug uit Oekraïne. Hij had er een déjà-vugevoel, vertelt hij in de nieuwe aflevering van de podcast Vranckx & Byloo. Hij zag er hoe de Russische president dezelfde tactieken toepast die hij eerder in Syrië gebruikte. “Hadden we toen niet weggekeken, dan had de wereld er nu misschien anders uitgezien.”
  [naar artikel]
 39. Oekraïense vluchtelingen geven onbezoldigd les aan Oekraïense kinderen: “Ik ben blij dat ik iets kan betekenen” (01/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In verschillende Vlaamse scholen melden zich Oekraïense vluchtelingen als leerkracht. Ze zijn gediplomeerd en kunnen de gevluchte Oekraïense kinderen helpen hun schooljaar onmiddellijk te hernemen. Het enige wat ze hiervoor krijgen, is een vrijwilligersvergoeding.
  [naar artikel]
 40. Kremlin reageert op toekomstig EU-lidmaatschap Oekraïne: “Mag niet nog meer problemen voor Rusland brengen” (24/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft de toekenning van het statuut van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne en Moldavië “een interne aangelegenheid van Europa” genoemd. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov is het belangrijk dat het besluit van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie “niet nog meer problemen voor Rusland brengt en (...) in de relaties van deze landen met Rusland”, zo zei hij in een reactie.
  [naar artikel]
 41. Premier De Croo belt met president Zelenski: "België steunt Oekraïne om kandidaat-lid te worden van EU" (22/06/2022 - VRT NWS)
  Premier Alexander De Croo heeft vanmiddag gebeld met de Oekraïense president Zelenski. Hij heeft hem verzekerd dat ons land Oekraïne steunt om kandidaat-lid te worden van de Europese Unie. Die kandidatuur wordt morgen besproken op een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders. Maar De Croo heeft Zelenski wel duidelijk gemaakt dat een echt lidmaatschap, wat België betreft, nog niet voor meteen is.
  [naar artikel]
 42. Met woorden en beloftes alleen zal Oekraïne de oorlog niet winnen (24/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het is nu ook officieel: sinds donderdag is Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie. De beslissing van de Europese leiders komt op een cruciaal moment in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Terwijl in het Oosten van het land de Russische troepen traag maar gestaag blijven oprukken, geeft de Europese Unie de Oekraïeners een enorme morele boost. Wat velen hoopten, maar tot voor kort ondenkbaar was, ligt nu toch in het vooruitzicht: een Oekraïne dat zich loswrikt uit de Russische invloedssfeer en zich volledig op Europa richt.
  [naar artikel]
 43. Europese Commissie buigt zich volgende week over kandidaat-lidmaatschappen Oekraïne, Georgië en Moldavië (09/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie wil op vrijdag 17 juni haar langverwachte advies over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne uitbrengen. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen donderdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 44. “Alle lidstaten voorstander om Oekraïne uitzicht te geven op kandidaat-lidmaatschap EU” (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Onder de 27 lidstaten van de Europese Unie tekent zich een “volledige consensus” af om Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap van de EU aan te bieden. Dat heeft de Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune gezegd na een EU-ministerraad in Luxemburg. De formele beslissing over het statuut dat aan Kiev wordt toegekend, valt donderdag op de Europese top.
  [naar artikel]
 45. Europese Commissie wil Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van Europese Unie toekennen (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie beveelt aan om Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Ook Moldavië zou volgens de lidstaten het kandidaat-lidmaatschap toegekend moeten krijgen, Georgië moet nog even in de wachtkamer blijven zitten.
  [naar artikel]
 46. Macron zette vandaag de poort naar Europa wagenwijd open voor Oekraïne: “Dit verandert heel veel” (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  “Wij steunen het onmiddellijke statuut van kandidaat-lidstaat.” Met die zin zette de Franse president Emmanuel Macron de Europese deur voor Oekraïne wagenwijd open. “De weg is nog lang maar dit verandert wel degelijk heel veel”, zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 47. LIVE. Poetin beveelt leger nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten - Oekraïne en Rusland gaan onderhandelen bij grens Wit-Rusland - Oekraïne (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 48. Oekraïense soldaten zingen in Azovstal-fabriek tijdens Russisch beleg (06/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe Oekraïense soldaten in de Azovstal-fabriek de moed erin houden door te zingen. Ze zingen de Mars van de Oekraïense Nationalisten, een lied waar Oekraïners trots op zijn. Het patriottisch lied was oorspronkelijk het officiële volkslied van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het Oekraïense opstandelingenleger in 1929. Het wordt nog op de dag van vandaag vaak gezongen als steun of bij evenementen ter ere van het Oekraïense opstandelingenleger.
  [naar artikel]
 49. LIVE. EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen - Poetin laat nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp zetten (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy