Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
17:01 uur

ANALYSE. Waarom dit kuuroord in Litouwen het eerste doelwit wordt als Poetin de NAVO aanvalt

Het Laatste Nieuws

23/06/2022 - 05:12

“De gevaarlijkste plek op Aarde.” Zo wordt het Litouwse stadje Druskininkai genoemd. Het ligt op de grensovergang die de Russen zullen gebruiken als ze een doorgang naar Kaliningrad willen forceren. Doorheen een NAVO-lidstaat, ja. Maar niet volledig uit te sluiten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Finland en Zweden - van oudsher neutrale landen - willen nu toch bij de NAVO: “NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer” (14/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Poetin wilde de NAVO uit elkaar spelen, maar hij bereikt het tegenovergestelde nu zowel Finland als Zweden plots van plan zijn hun jarenoude neutrale status overboord te gooien en lid te worden van het bondgenootschap. Hoe opmerkelijk is die beslissing? En wat zijn de gevolgen? “De NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer”.
  [naar artikel]
 2. NAVO toont Poetin spierballen (04/04/2019 - De Morgen)
  Nu de dreiging uit het oosten als steeds reëler wordt ervaren, vindt de NAVO het tijd voor een grootscheepse oefening in de achtertuin van Poetin. 'Een levensgevaarlijk spel.'
  [naar artikel]
 3. Litouwen, het volgende doelwit van Poetin? Zelf zijn ze er alvast heilig van overtuigd (18/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als Rusland de oorlog in Oekraïne wint, zal het zijn pijlen op Litouwen richten. Daar zijn de Litouwers heilig van overtuigd. Al sinds 2008 luiden ze de alarmbel over het imperialistische Rusland. ‘Dat sommige Europese leiders aansturen op een diplomatieke oplossing, baart ons zorgen.’
  [naar artikel]
 4. Telefoonshow met Poetin doelwit van cyberaanval uit buitenland (20/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De jaarlijkse tv-show waarin Russisch president Vladimir Poetin vragen van de bevolking beantwoordt, is gisteren het doelwit geworden van een...
  [naar artikel]
 5. 250 Belgische militairen actief in NAVO-strijdmacht in Litouwen: bescherming tegen eventuele Russische aanvallen (21/11/2018 - VRT NWS)
  Sinds midden augustus zijn 250 Belgische militairen actief in Litouwen. Ze maken daar deel uit van de multinationale strijdmacht van de NAVO die met meer dan 1.000 soldaten, net als de evenknieën in Estland, Letland en Polen, de plaatselijke bevolking moet geruststellen dat de NAVO hen niet in de steek zal laten in geval van Russische agressie. In de noordoostelijke NAVO-lidstaten was na de Russische annexatie van de Krim in 2014 grote ongerustheid ontstaan over mogelijke Russische acties. De multinationale strijdmachten moeten de oostflank van de NAVO versterken. 
  [naar artikel]
 6. Waarom kant Rusland zich tegen een toetreding van Oekraïne tot de NAVO? (08/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Waarom kant Rusland zich tegen een toetreding van Oekraïne tot de NAVO? De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag via een videocall gesproken met de Russische president Vladimir Poetin. Aanleiding voor dat gesprek waren de oplopende spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Er wordt gevreesd dat Poetin plannen heeft om het land binnen te vallen. De Russische president herhaalde dinsdag dat hij zich blijft kanten […] Lees dit artikel: Waarom kant Rusland zich tegen een toetreding van Oekraïne tot de NAVO?
  [naar artikel]
 7. NAVO noemt dreigementen van Poetin onaanvaardbaar (20/02/2019 - Knack)
  De NAVO heeft de uitspraken die de Russische president Vladimir Poetin woensdag aan het adres van de Verenigde Staten deed, scherp bekritiseerd. 'Verklaringen waarin ermee gedreigd wordt bondgenoten in het vizier te nemen, zijn onaanvaardbaar', zei Piers Cazalet, een woordvoerder van het bondgenootschap. De NAVO is een defensief bondgenootschap, maar steeds bereid elk lid tegen elk gevaar te verdedigen.
  [naar artikel]
 8. België levert militairen aan NAVO-bataljons in Litouwen (06/04/2019 - De Morgen)
  België gaat volgend jaar een honderdtal militairen leveren aan de multinationale NAVO-bataljons in Litouwen. Het gaat om een transportcompagnie die er zes maanden zal verblijven.
  [naar artikel]
 9. Poolse premier: 'Bedoeling van Poetin is om NAVO uit elkaar te spelen' (10/02/2022 - Knack)
  De Poolse regeringsleider Mateusz Morawiecki heeft gewaarschuwd voor pogingen van Rusland om de NAVO-landen uiteen te drijven. 'Het politieke doel van Poetin is om de NAVO uit elkaar te spelen, dus we moeten absoluut tonen hoe verenigd we zijn', zo heeft hij donderdag in Warschau verklaard na een ontmoeting met de Britse eerste minister Boris Johnson.
  [naar artikel]
 10. Rusland en NAVO bijna weer NEUS aan NEUS (13/04/2019 - De Morgen)
  In de aanloop naar de NAVO-top in Warschau heeft president Poetin alvast enkele schoten voor de boeg gelost. Poetin dreigt dat nieuwe stappen van de NAVO in Oost-Europa kunnen rekenen op een Russische reactie.
  [naar artikel]
 11. Waarom schiet de NAVO Oekraïne niet militair te hulp? En wat kan Europa doen? (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  “Poetin brengt de oorlog terug naar Europa”, zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar terwijl Oekraïne overrompeld wordt door het Russische leger, blijft het aan de top van de NAVO en de Europese Unie bij harde woorden en economische sancties. Waarom komt er geen militaire steun? En wat zou het Westen nog kunnen doen?
  [naar artikel]
 12. Waarom schiet de NAVO Oekraïne niet militair te hulp? En wat kan Europa doen? (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “Poetin brengt de oorlog terug naar Europa”, zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar terwijl Oekraïne overrompeld wordt door het Russische leger, blijft het aan de top van de NAVO en de Europese Unie bij harde woorden en economische sancties. Waarom komt er geen militaire steun? En wat zou het Westen nog kunnen doen?
  [naar artikel]
 13. De Hoop Scheffer: 'Poetin vreest EU meer dan NAVO' (26/01/2022 - De Tijd)
  21:01 De Europese Unie boezemt Vladimir Poetin meer angst in dan de NAVO. Dat zei oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer tijdens het nieuwjaarsevent van De Tijd en L'Echo. 'Want de EU kan de rechtsstaat, goe...
  [naar artikel]
 14. De NAVO-top gaat over geld, Poetin en... Donald Trump (09/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-top die morgen begint in Brussel, gaat over geld, Poetin en Donald Trump. “De NAVO-partners vragen zich nu al af wat Trump en Poetin...
  [naar artikel]
 15. Litouwen: 'Een vloedgolf van desillusies komt onze richting uit' (25/08/2017 - Knack)
  Jonathan Holslag (VUB) bezoekt Litouwen, een Baltische tijger met de ambitie om een welvarend, hoogtechnologisch land te worden. Hoe groot is de angst van Litouwen voor Rusland werkelijk? Is het land zich veiliger gaan voelen sinds zijn toetreding tot de NAVO en de Europese Unie? Dat wil ik achterhalen in Vilnius, de hoofdstad van het strategisch liggende land.
  [naar artikel]
 16. Waarom conflict met VS Turken uit NAVO en in Poetins handen kan drijven (15/08/2018 - De Morgen)
  Het handelsconflict met de VS zet ook het NAVO-lidmaatschap van Turkije op het spel. Als het ook tot een militaire breuk komt met Washington kan het geopolitieke schaakbord aan Europa's zuidoostelijke flank historisch wijzigen, met Vladimir Poetin als lachende derde.
  [naar artikel]
 17. Minister Vandeput bezoekt Belgische NAVO-soldaten in Litouwen: "Blijven praten met Russen" (24/11/2017 - VRT NWS)
  De minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan de Belgische soldaten die ingezet zijn bij een battlegroup van de NAVO in Litouwen. De opgevoerde aanwezigheid van NAVO-soldaten in de buurt van Rusland moet er aan herinneren dat een aanval tegen een NAVO-lidstaat gelijk staat met een aanval tegen alle 29. "Het is belangrijk dat we blijven praten met de Russen, maar je moet ook tonen dat je sterk genoeg bent om dat te doen", aldus Vandeput.
  [naar artikel]
 18. Litouwen begint met bouw van hek aan grens met Wit-Rusland tegen toenemende migratie (09/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Litouwen is met de bouw van een afrastering aan de grens met Wit-Rusland begonnen in het licht van de sterke toename van de illegale migratie uit dat land. Volgens een woordvoerder van de grenswacht zullen soldaten ook een hek optrekken bij het kuuroord Druskininkai, aan de grensdriehoek met Wit-Rusland en Polen. De lengte van dit stuk van de grens is 30 kilometer, zei de woordvoerder vrijdag in Vilnius volgens het persbureau BNS.
  [naar artikel]
 19. Mee op NAVO-missie in Litouwen om Russen af te schrikken: ‘Hiervoor gingen jullie bij Defensie. Niet om in Antwerpen op straat te staan’ (28/10/2019 - De Morgen)
  Volle gas voorwaarts, enkele rookgranaten voorop en dan hard in de remmen: het gaat vooruit tijdens de - gesimuleerde - aanval van onze Belgische troepen. Nog twee luide knallen en plots stormt tien man uit de pantservoertuigen. We bevinden ons op het grootste militaire oefenterrein van Litouwen. 258 Belgische militairen zijn hier op NAVO-opdracht, en wij waren erbij.
  [naar artikel]
 20. Poetin: “Rusland bereid tot samenwerking met NAVO” (03/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin is bereid om met de NAVO samen te werken tegen internationaal terrorisme, lokale conflicten en de...
  [naar artikel]
 21. Poetin rukt op, en wanneer zal hij stoppen? “België kan primair doelwit worden” (26/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl de oorlog in Oekraïne almaar heviger wordt, rijst de vraag: waar wil Rusland uiteindelijk geraken? Wil president Poetin echt heel Oekraïne controleren? Of misschien zelfs meer? Dit zijn de mogelijke scenario’s, waaruit blijkt dat ook België een doelwit kan worden.
  [naar artikel]
 22. Red Wolves zijn op hun hoede voor sterk Litouwen in EK-kwalificatie (01/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Woensdag (3 mei) nemen de Red Wolves het in hun derde kwalificatiewedstrijd voor het EK handbal 2018 op tegen Litouwen. Het wordt de eerste wedstrijd van de Belgische nationale handbalploeg in hun nieuwe thuisbasis Sportoase Leuven. Litouwen is een stugge tegenstander die in november vicewereldkampioen Noorwegen versloeg (32-29).
  [naar artikel]
 23. Poetin wil einde aan oostelijke NAVO-uitbreiding (01/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland wil garanties dat de NAVO niet langer overweegt om verder naar het oosten uit te breiden. Die veiligheidsgaranties moeten “sterk, betrouwbaar en op de lange termijn” zijn. Dat stelt de Russische president Vladimir Poetin.
  [naar artikel]
 24. “NAVO zal terugslaan bij aanval op Polen of Baltisch staten” (03/12/2019 - Metro)
  De NAVO beschouwt Rusland niet als een vijand, maar zal terugslaan indien het land van president Poetin de Baltische staten of Polen aanvalt. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd in een onderhoud met de Poolse krant Rzeczypospolita en enkele andere Europese dagbladen. “Door onze sterke vertegenwoordiging in Polen en de Baltische staten zenden we een duidelijke boodschap aan Rusland: indien er een aanval komt, zal het volledige bondgenootschap reageren”, verzekerde Stoltenberg aan de vooravond van de NAVO-top in Londen. “We zien de Russen niet als vijand, maar we reageren enkel indien nodig. We willen zeker zijn dat wat er in Oekraïne gebeurd is, zich niet kan herhalen tegen een lid van de NAVO.” Bron: Belga   Het bericht “NAVO zal terugslaan bij aanval op Polen of Baltisch staten” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Poetin uit zorgen over NAVO, stuurt raketten naar exclave (21/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft gezegd dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop de NAVO zich manifesteert in Europa. Hij vindt het
  [naar artikel]
 26. Wat wil Poetin? Het einde van de EU en de Navo (11/10/2017 - Express)
  Rusland ziet verkiezingen als een ideale gelegenheden om de westerse democratieën te destabiliseren. Dat heeft Anne Applebaum, columnist van The Washington Post en professor aan de London School of Economics, ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwe boek The Red Famine gezegd. De Russische president Vladimir Poetin wil volgens Applebaum de Noordatlantische Verdragsorganisatie (Navo) en de Europese Unie ondermijnen. Dat is volgens de columniste ook de reden waarom Poetin liefst Donald Trump president van de Verenigde Staten zag worden. Het was immers bekend dat zowel de Navo als de Europese Unie op weinig sympathie van Trump konden rekenen. Rechtsstaat “Er zijn verschillende redenen waarom Poetin de liberale democratie zoveel mogelijk probeert te ondermijnen,” betoogt Anne Applebaum. “In eerste plaats kan gewag worden gemaakt van een aantal pragmatische motieven.” “Veel Russische ondernemingen werken immers met corrupte methodes en dat wordt veel gemakkelijker in landen waar de rechtsstaat minder belangrijk wordt geacht. Bij gebrek aan een sterke wettelijke controle is het immers veel eenvoudiger om onderhandse overeenkomsten af te sluiten. In een dergelijke omgeving is het ook gemakkelijker om met omkoperij bereidwillige partners te vinden.” “Er gaat achter de ondermijnende strategie van de Russische president echter wellicht nog een breder motief schuil,” zegt Applebaum. “De democratische principes, de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting zijn immers idealen die het huidige Russische regime ondermijnen.” “Het Rusland van Poetin wordt immers getekend door een oligarchisch, corrupte dictatuur. Een dergelijk regime heeft een grote angst voor een volksbeweging die democratie zou eisen. Wanneer Rusland democratieën kan ondermijnen en kan aantonen dat het systeem niet werkt, hoeft ook in eigen land minder voor een democratische beweging worden gevreesd.” (mah) The post Wat wil Poetin? Het einde van de EU en de Navo appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 27. Hoe gevaarlijk zijn de spanningen tussen Rusland en Litouwen? “Ze kunnen NAVO voor keuze zetten” (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De spanningen tussen Rusland en Litouwen lopen hoog op de laatste dagen. Door een blokkade van Kaliningrad, een Russische exclave die ingesloten zit door Polen en Litouwen, komt het gebied onder druk te staan. Volgens Litouwen gaat het om een uitvoering van de EU-sancties, maar Rusland dreigt met zware tegensancties. “Door Russische minderheden op te jutten kunnen ze de Baltische staten van binnenuit destabiliseren.”
  [naar artikel]
 28. België wil niet het kneusje van de NAVO-troepen zijn (06/04/2019 - De Morgen)
  101 Belgische militairen nemen deel aan NAVO-oefeningen in de Baltische staten. Provocaties volgens Rusland, levensnoodzakelijk volgens Litouwen. Maar België kan zo vooral de NAVO geruststellen. Kwestie van op 25 mei in Brussel niet met de billen bloot te staan. Bruno Struys
  [naar artikel]
 29. Waarom Poetin de nucleaire bom weer op tafel legt (27/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft het leger bevolen de “nucleaire afschrikkingsmiddelen” op scherp te zetten. Hij bedreigt daarmee het NAVO-bondgenootschap. Het Westen moet stoppen Oekraïne te steunen, is zijn boodschap.
  [naar artikel]
 30. Baltische Staten eisen aanhoudende NAVO-aanwezigheid (07/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een week voor de NAVO-top in Brussel benadrukten de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen het belang van een aanhoudende militaire NAVO-aanwezigheid in hun regio. Na de annexatie van de Krim door Russische troepen werd in 2016 al beslist om de militaire aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staten te versterken.
  [naar artikel]
 31. NAVO-leiders praten in op Poetin; leven in Oekraïne gaat gewoon door (20/01/2022 - Express)
  De ene na de andere topdiplomaat vraagt onderhandelingen aan met de Russische president Vladimir Poetin om de oorlogssituatie in en rond Oekraïne te de-escaleren. Na NAVO-baas Jens Stoltenberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, is het nu de beurt aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om te proberen Poetin op andere gedachten […]
  [naar artikel]
 32. Poetin opent lng-terminal voor Kaliningrad (08/01/2019 - Metro)
  Rusland heeft vandaag een terminal voor vloeibaar aardgas (lng) in dienst genomen in de enclave Kaliningrad. Op die manier wil Moskou voor de energielevering van de enclave niet langer afhankelijk zijn van gastransit door het EU- en NAVO-lid Litouwen. President Vladimir Poetin opende de terminal vandaag, meldt het Russische energiebedrijf Gazprom. Het tankschip ‘Marshal Vasilevskiy’ levert vloeibaar aardgas via zee aan en zet het opnieuw om in gas. Dat gas stroomt dan via een leidingssysteem op een ponton vijf kilometer voor de kust van de Baltische Zee naar Kaliningrad. Tot op heden kreeg de enclave het gas via een pijpleiding door Wit-Rusland en Litouwen. Voor gastransport zijn leidingen weliswaar rendabeler, aldus Poetin. “Maar voor het gebied Kaliningrad gaat het om reservecapaciteit, waarmee alle transitrisico’s geminimaliseerd, of preciezer gezegd, volledig uitgeschakeld worden”, zei hij volgens het persagentschap Interfax. Via de terminal kan jaarlijks 2,7 miljard kubieke meter aardgas worden geleverd. Volgens Gazprom voldoende voor de huidige behoefte en de mogelijk hogere noden in de toekomst. Andere landen aan de Baltische Zee, zoals Polen en Litouwen, bouwden ook zelf installaties voor lng, om niet langer afhankelijk te zijn van Russisch gas. bron: Belga   Het bericht Poetin opent lng-terminal voor Kaliningrad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Poetin opent lng-terminal voor Kaliningrad (09/01/2019 - Metro)
  Rusland heeft vandaag een terminal voor vloeibaar aardgas (lng) in dienst genomen in de enclave Kaliningrad. Op die manier wil Moskou voor de energielevering van de enclave niet langer afhankelijk zijn van gastransit door het EU- en NAVO-lid Litouwen. President Vladimir Poetin opende de terminal vandaag, meldt het Russische energiebedrijf Gazprom. Het tankschip ‘Marshal Vasilevskiy’ levert vloeibaar aardgas via zee aan en zet het opnieuw om in gas. Dat gas stroomt dan via een leidingssysteem op een ponton vijf kilometer voor de kust van de Baltische Zee naar Kaliningrad. Tot op heden kreeg de enclave het gas via een pijpleiding door Wit-Rusland en Litouwen. Voor gastransport zijn leidingen weliswaar rendabeler, aldus Poetin. “Maar voor het gebied Kaliningrad gaat het om reservecapaciteit, waarmee alle transitrisico’s geminimaliseerd, of preciezer gezegd, volledig uitgeschakeld worden”, zei hij volgens het persagentschap Interfax. Via de terminal kan jaarlijks 2,7 miljard kubieke meter aardgas worden geleverd. Volgens Gazprom voldoende voor de huidige behoefte en de mogelijk hogere noden in de toekomst. Andere landen aan de Baltische Zee, zoals Polen en Litouwen, bouwden ook zelf installaties voor lng, om niet langer afhankelijk te zijn van Russisch gas. Bron: Belga   Het bericht Poetin opent lng-terminal voor Kaliningrad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Voormalige opperbevelhebber NAVO: “Poetin zou wel eens het beste kunnen zijn wat de NAVO is overkomen” (08/03/2022 - Express)
  Tijdens zijn vier jaar als hoogste bevelhebber van de NAVO drong James Stavridis er bij Duitsland op aan zijn defensie-uitgaven te verhogen. Een missie waar hij nooit in geslaagd is. Poetin daarentegen had slechts 48 uur nodig om de alliantie van mening te doen veranderen. “De beslissing van de Russische president om Oekraïne binnen te […]
  [naar artikel]
 35. Russische president Poetin wil minder NAVO in Oost-Europa, maar krijgt het omgekeerde: de NAVO versterkt zijn oostflank (12/02/2022 - VRT NWS)
  De nervositeit rond een mogelijke Russische aanval op Oekraïne is de laatste uren sterk opgelaaid. Het westers bondgenootschap van de NAVO maakt zich al jaren zorgen over de dreigende Russische opstelling, en is daarom juist geleidelijk meer manschappen en middelen gaan ontplooien in de oostelijke lidstaten. Die NAVO-aanwezigheid is de Russische president Vladimir Poetin een doorn in het oog. Maar juist door zijn verzet en dreigende taal lokt hij een nog grotere inzet uit van NAVO-troepen. Een overzicht van wat er al was en wat er nu nog bij komt.
  [naar artikel]
 36. Het gaat over geld, Poetin en... Donald Trump (09/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-top die morgen begint in Brussel, gaat over geld, Poetin en Donald Trump. “De NAVO-partners vragen zich nu al af wat Trump en Poetin...
  [naar artikel]
 37. Finse president belt met Poetin over mogelijke NAVO-toetreding: "Zou vergissing zijn", zegt Poetin (14/05/2022 - VRT NWS)
  De Finse president Sauli Niinistö heeft met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld over het mogelijke toetredingsverzoek van Finland tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. In dat gesprek liet Poetin weten dat het einde van Finlands militaire onafhankelijkheid "een vergissing zou zijn."
  [naar artikel]
 38. 4 takeaways van de gesprekken tussen NAVO-leiders en Rusland (12/02/2022 - Express)
  Om beurt gaan de NAVO-leiders langs bij de Russische president Vladimir Poetin. Ieder van hen probeert de Russen op andere gedachten te brengen, maar Poetin geeft geen krimp. Afgelopen week was het de beurt aan de Franse president Emmanuel Macron, die op maandag naar Poetin vloog en dinsdag bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te […]
  [naar artikel]
 39. Zelfs België kan doelwit worden van Poetin: dit zijn de zes mogelijke scenario’s (26/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl de oorlog in Oekraïne almaar heviger wordt, rijst de vraag: waar wil Rusland uiteindelijk geraken? Wil president Poetin echt heel Oekraïne controleren? Of misschien zelfs meer? Dit zijn de mogelijke scenario’s, waaruit blijkt dat ook België een doelwit kan worden.
  [naar artikel]
 40. Ex-topman NAVO: "NAVO ging rode lijn over bij Poetin" (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Met het beloven van een NAVO-lidmaatschap aan Georgië en Oekraïne in 2008 duwde het bondgenootschap Rusland in een hoek. Het is niet verwonderlijk...
  [naar artikel]
 41. Navo vreest dat Trump vriendelijker is voor Poetin dan voor bondgenoten (15/07/2018 - De Morgen)
  Maandag ontmoeten Trump en Poetin elkaar in de Finse hoofdstad Helsinki. Zo kort na de tumultueus verlopen Navo-top vrezen Europese leiders dat de Russische leider munt zal slaan uit het gesprek met Trump.
  [naar artikel]
 42. Belgisch vertegenwoordiger bij de NAVO: “Poetin is er niet op uit ons in zijn oorlog te betrekken” (15/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het voorbije weekend hebben Russische troepen een raketaanval uitgevoerd op een basis in Yavoriv, op amper 25 kilometer van de Poolse grens. Ook de Oekraïense stad Lviv, op 80 kilometer van diezelfde grens, werd beschoten. Zo naderen de troepen van Poetin het NAVO-grondgebied en dus de rode lijn. Eens die wordt overschreden, kan dat het startschot zijn voor een oorlog tegen de dertig lidstaten van het westerse militaire bondgenootschap, waaronder België. Luitenant-generaal Claude Van de Voorde (60), Belgisch vertegenwoordiger bij de NAVO, legt uit welk proces in gang treedt mochten Russische militairen NAVO-grondgebied aanvallen.
  [naar artikel]
 43. Wat is een no-flyzone en waarom wil de NAVO er geen afdwingen boven Oekraïne? (06/03/2022 - VRT NWS)
  Oekraïne wil al langer een no-flyzone boven het land die afgedwongen wordt door het westerse militaire bondgenootschap NAVO. Het zou de Oekraïense strijdkrachten een eerlijkere kans geven tegen de Russische invasie. Wat is dat precies zo’n no-flyzone, waarom staat de NAVO daar niet voor te springen en wat kan er dan wel gebeuren?
  [naar artikel]
 44. Ex-NAVO-baas: ‘Het is mogelijk dat Poetin tactische kernwapens inzet. Dit is de wereld waarin we leven’ (11/03/2022 - De Morgen)
  De Amerikaanse generaal op rust Wesley K. Clark was eind vorige eeuw NAVO-opperbevelhebber in Europa. Net zoals tijdens de Balkan-oorlogen bepleit hij een VN-vredesmacht voor Oekraïne maar vreest dat Poetin niet zal stoppen.
  [naar artikel]
 45. Finland wil nu officieel lid worden van de NAVO, maar waarom is dat zo’n grote stap? (12/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich donderdag officieel voor een toetreding van Finland tot de NAVO uitgesproken. Maar waarom waren ze nog geen lid van de NAVO? En wat zou die toetreding betekenen voor Rusland en de NAVO zelf?
  [naar artikel]
 46. Poetin en Erdogan praten over Russische eisen aan NAVO (02/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan gesproken over de eisen van Moskou om een einde te maken aan de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Dat meldt het Kremlin.
  [naar artikel]
 47. Live - Biden waarschuwt NAVO-leiders: ‘Poetin heeft beslissing tot invasie van Oekraïne genomen’ (11/02/2022 - De Morgen)
  De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. Zal er oorlog uitbreken? De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 48. Waarom Kaliningrad zo belangrijk is (11/05/2022 - Express)
  De Russische Baltische Vloot heeft aangekondigd dat het een reeks gesimuleerde raketaanvallen heeft uitgevoerd met zijn nucleair uitgeruste Iskander-systeem vanuit Kaliningrad. Dit is niet de eerste keer dat de Russische exclave – ongeveer zo groot als Vlaanderen en ingeklemd tussen de NAVO en EU-lidstaten Polen en Litouwen – het nieuws haalt als onderdeel van het […]
  [naar artikel]
 49. Red Wolves zijn op hun hoede voor sterk Litouwen (01/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Woensdag (3 mei) nemen de Red Wolves het in hun derde kwalificatiewedstrijd voor het EK handbal 2018 op tegen Litouwen. Het wordt de eerste
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy