Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:17 uur

Taliban vragen internationale hulp na aardbeving in Afghanistan, VN-personeel en noodhulp onderweg

VRT NWS

23/06/2022 - 08:27

De taliban, de islamistische extremistische beweging die aan de macht is in Afghanistan, vraagt de internationale gemeenschap om hulp na de verwoestende aardbeving van gisteren. Hulp van de Verenigde Naties is al onderweg. Andere internationale organisaties en landen houden zich klaar.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Taliban vragen snel internationale steun na dodelijke aardbeving (22/06/2022 - De Tijd)
  08:52 Bij een aardbeving in de grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan zijn zeker 255 mensen om het leven gekomen. De taliban-regering in Afghanistan dringt aan op internationale steun.
  [naar artikel]
 2. Taliban vragen de internationale gemeenschap om hulp (19/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Een woordvoerder van de taliban in de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, heeft de internationale om meer hulp gevraagd. Hij zei dat de taliban dit “ten zeerste verwelkomen”. Daarbij benadrukte hij ook dat zijn islamistische organisatie niet terroristisch is.
  [naar artikel]
 3. Taliban vragen internationale gemeenschap om hulp (19/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een woordvoerder van de taliban in de stad Kunduz in het noorden van Afghanistan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om meer hulp te geven aan het land. De taliban zouden hulp “ten zeerste verwelkomen”, zei hij waarna hij ook benadrukte dat de islamitische heersers van het land geen terroristen zijn.
  [naar artikel]
 4. Taliban vragen internationale gemeenschap om hulp (19/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Een woordvoerder van de taliban in de stad Kunduz in het noorden van Afghanistan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om meer hulp te geven aan het land. De taliban zouden hulp “ten zeerste verwelkomen”, zei hij waarna hij ook benadrukte dat de islamitische heersers van het land geen terroristen zijn.
  [naar artikel]
 5. Taliban vragen internationale gemeenschap om hulp (19/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een woordvoerder van de taliban heeft in de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, de internationale gemeenschap opgeroepen om meer hulp te geven aan het land. De taliban zouden hulp "ten zeerste verwelkomen", sprak de woordvoerder, waarna hij ook benadrukte dat de islamitische heersers van het land geen terroristen zijn.
  [naar artikel]
 6. “Mensen graven graf na graf”: meer dan 1.000 doden en 1.500 gewonden na zware aardbeving in Afghanistan (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Minstens 1.000 doden en 1.500 gewonden. Dat is de loodzware balans na de aardbeving in het noordoosten van Afghanistan. Het epicentrum van de beving lag in de provincie Paktika nabij de grens met Pakistan. Heel wat slachtoffers liggen nog onder het puin en de reddingswerken in het bergachtig gebied verlopen moeizaam. Verwacht wordt dat de dodentol nog gaat oplopen. Het regime van de taliban heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.
  [naar artikel]
 7. Minstens 1.000 doden, veel slachtoffers nog onder het puin: zware aardbeving treft Afghanistan (22/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Minstens duizend doden en zeshonderd gewonden. Dat is de loodzware balans na de aardbeving in het noordoosten van Afghanistan. Het epicentrum van de beving lag in de provincie Patika nabij de grens met Pakistan. Heel wat slachtoffers liggen nog onder het puin en de reddingswerken in het bergachtig gebied verlopen moeizaam. Verwacht wordt dat de dodentol nog gaat oplopen. Het regime van de taliban heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.
  [naar artikel]
 8. G20-landen vragen aan VN om de hulp aan Afghanistan te coördineren (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De leiders van de G20, de groep van de 20 grootste industrieën, willen dat de Verenigde Naties de hulp aan Afghanistan coördineren. Dat hebben ze dinsdag beslist tijdens eens speciale top via videoconferentie over Afghanistan. Over hoe de taliban aangepakt moet worden, is er nog geen eenduidigheid.
  [naar artikel]
 9. Al minstens 1.000 doden na aardbeving in Afghanistan: “Modderhuizen maakten geen kans” (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De zware aardbeving in het oosten van Afghanistan heeft al aan minstens 1.000 mensen het leven gekost. “Eén district is nu een massagraf, volledige dorpen zijn verwoest”, vertelt een Afghaanse journalist. Komt de hulpverlening wel op gang, in het land dat weer in handen is van de taliban? En raakt de hulp ter plekke in dit onherbergzaam berggebied?
  [naar artikel]
 10. Zwangere Nieuw-Zeelandse journaliste in Afghanistan mag niet terugkeren naar huis en zoekt noodgedwongen hulp bij taliban (30/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een zwangere journaliste uit Nieuw-Zeeland heeft noodgedwongen hulp moeten vragen aan de taliban nadat haar terugkeer uit Afghanistan werd afgewezen wegens de huidige coronaregels in Nieuw-Zeeland. De verslaggeefster, Charlotte Bellis, beschreef haar ervaring in een column in de New Zealand Herald. “Wanneer de taliban jou – een zwangere, ongehuwde vrouw – een toevluchtsoord aanbieden, weet je dat je situatie verknoeid is”, klinkt het.
  [naar artikel]
 11. Al minstens 1.000 doden na aardbeving in Afghanistan: “Hele dorpen zijn van de kaart geveegd” (22/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De zware aardbeving in het oosten van Afghanistan heeft al aan minstens 1.000 mensen het leven gekost. “Eén district is nu een massagraf, volledige dorpen zijn verwoest”, vertelt een Afghaanse journalist. Komt de hulpverlening wel op gang, in het land dat weer in handen is van de taliban? En raakt de hulp ter plekke in dit onherbergzaam berggebied?
  [naar artikel]
 12. Taliban veroveren nu ook Herat, derde grootste stad van Afghanistan, Amerikanen beginnen met evacuatie ambassadepersoneel (12/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban zetten hun offensief voort: vandaag is Herat, de op twee na grootste stad van Afghanistan, gevallen. De stad in het westen van het land viel enkele uren na Ghazni, 150 kilometer ten zuidwesten van Kaboel. Sinds vorige week vrijdag hebben de taliban zeker 11 van de 34 provinciale hoofdsteden veroverd. De opmars van de jihadisten valt samen met het vertrek van de internationale soldaten die jarenlang gelegerd waren in Afghanistan. Ondertussen hebben de Verenigde Staten beslist een aanzienlijk deel van het personeel van hun ambassade in de Kaboel evacueren.
  [naar artikel]
 13. Taliban keuren begroting zonder internationale hulp goed: “Een grote prestatie voor ons” (13/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Afghanistan hebben de taliban de eerste begroting sinds hun terugkeer naar de macht in augustus goedgekeurd. “Voor het eerst in twee decennia is ons dat gelukt zonder internationale hulp. Dit is een grote prestatie voor ons,” aldus woordvoerder Ahmad Wali Haqmal.
  [naar artikel]
 14. Taliban claimen verovering Kandahar, tweede stad van Afghanistan, Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade (13/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban zeggen dat ze Kandahar ingenomen hebben, de op een na grootste stad van Afghanistan. De taliban heroverden eerder op donderdag al drie provinciehoofdsteden. Kandahar was de officieuze hoofdstad van de taliban, voordat de islamistische beweging daar begin deze eeuw door de westerse strijdmachten verdreven werd.
  [naar artikel]
 15. Trump zet gesprekken met taliban stop. Is het vredesproces in Afghanistan nu terug bij af? (08/09/2019 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft dit weekeinde de vredesonderhandelingen met de taliban abrupt gestaakt en een geheime ontmoeting in de VS afgeblazen. Is de kans op vrede in Afghanistan verkeken? Vijf vragen over de besprekingen tussen de taliban en de VS.
  [naar artikel]
 16. Taliban keuren eerste Afghaanse begroting goed, zonder buitenlandse hulp (13/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Afghanistan hebben de taliban de eerste begroting sinds hun terugkeer naar de macht in augustus goedgekeurd. In de begroting, waarin geen internationale hulp werd opgenomen, bestrijkt de eerste drie maanden van 2022, zo maakte het ministerie van Financiën donderdag bekend.
  [naar artikel]
 17. Dringende VN-oproep tot hulp voor Afghanistan bereikt gevraagd bedrag van 537 miljoen euro (23/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De oproep van de Verenigde Naties tot noodhulp voor Afghanistan heeft de gevraagde 606 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 537 miljoen euro) opgeleverd. Die fondsen zijn nodig om de humanitaire ramp in het land proberen te verhinderen, nu de taliban er opnieuw aan de macht zijn.
  [naar artikel]
 18. Taliban roepen op tot overleg: “Oorlog in Afghanistan is voorbij” (16/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban willen betrekkingen onderhouden met de internationale gemeenschap. Een woordvoerder van de islamitische extremisten zei zondag lokale tijd tegen Al-Jazeera dat de taliban de communicatielijnen die ze hebben met verschillende landen willen uitbreiden en dat ze niet willen dat Afghanistan geïsoleerd raakt.
  [naar artikel]
 19. Afghanistan wacht economische schok na terugkeer taliban (25/08/2021 - De Tijd)
  15:33 De taliban zwaaien na twee decennia in de woestijn weer de plak in Afghanistan. Na de militaire triomf volgt nu een lastiger luik in het heroveren van de macht: de fragiele, door internationale fondse...
  [naar artikel]
 20. Aardbeving en tsunami Sulawesi – Indonesië vraagt internationale hulp (01/10/2018 - Metro)
  Indonesië staat open voor hulp vanuit het buitenland, na de verwoestende aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi. Dat verklaarde een regeringsverantwoordelijke, Thomas Lebong. “Gisterenavond heeft president Joko Widodo ons toegelaten om internationale hulp te aanvaarden voor dringende rampbestrijding”, zei hij. De Verenigde Staten lieten al weten bereid te zijn om bijstand te verlenen. Ook tientallen hulporganisaties staan klaar. Bron: Belga   Het bericht Aardbeving en tsunami Sulawesi – Indonesië vraagt internationale hulp verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Klimaatverandering en Afghanistan: hoe dat zelfs voor de taliban een groot probleem is (30/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Klimaatverandering en Afghanistan: hoe dat zelfs voor de taliban een groot probleem is Afghanistan belichaamt een nieuw soort internationale crisis, waar de gevaren van oorlog botsen met de gevaren van klimaatverandering. Daardoor ontstaat een nachtmerrieachtige feedbacklus voor een meerderheid van de Afghanen. Maar klimaatverandering is ook een bedreiging voor de nieuwe heersers, de taliban. Delen van Afghanistan zijn twee keer zoveel opgewarmd als het wereldwijde gemiddelde. De lenteregens […] Lees dit artikel: Klimaatverandering en Afghanistan: hoe dat zelfs voor de taliban een groot probleem is
  [naar artikel]
 22. Kinderarts smeekt om hulp: “Taliban zien mijn familie als spionnen” (19/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Arts Ali Faridoon (35) wil zijn familie uit Afghanistan laten overkomen en zelf hun opvang betalen. En hij is niet de enige die om hulp smeekt. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft zelfs iemand van de Dienst Vreemdelingenzaken naar de ambassade in Pakistan gestuurd om de vele vragen vanuit Afghanistan af te handelen.
  [naar artikel]
 23. De taliban zitten op een werkelijk duizelingwekkende schat aan grondstoffen. Maar er is een probleem (04/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De taliban zitten op een werkelijk duizelingwekkende schat aan grondstoffen. Maar er is een probleem Hoe kan Afghanistan een functionerende economie opbouwen? Welke opties heeft het land nu de Amerikaanse hulp is verdampt en de internationale hulp grotendeels is stopgezet? Eén mogelijkheid ligt in natuurlijke hulpbronnen. Afghanistan bezit een weelde aan grondstoffen waarvan de waarde wordt geschat op meer dan duizend miljard euro. Maar echt voor het grijpen ligt die […] Lees dit artikel: De taliban zitten op een werkelijk duizelingwekkende schat aan grondstoffen. Maar er is een probleem
  [naar artikel]
 24. Kinderarts uit Houthalen-Helchteren smeekt om hulp: “Taliban ziet mijn familie als spionnen” (14/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Arts Ali Faridoon (35) wil zijn familie uit Afghanistan laten overkomen en zelf hun opvang betalen. Hij is niet de enige die om hulp smeekt. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft iemand van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) naar de Belgische ambassade in Pakistan gestuurd om de vele vragen vanuit Afghanistan af te handelen.
  [naar artikel]
 25. Taliban veroveren nu ook Herat, derde grootste stad van Afghanistan (12/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban zetten hun offensief voort: donderdag is Herat, de op twee na grootste stad van Afghanistan, gevallen. De stad in het westen van het land viel enkele uren na Ghazni, 150 kilometer ten zuidwesten van Kaboel. Sinds vorige week vrijdag hebben de taliban zeker tien van de 34 provinciale hoofdsteden veroverd. De opmars van de jihadisten valt samen met het vertrek van de internationale soldaten die jarenlang gelegerd waren in Afghanistan.
  [naar artikel]
 26. Taliban verbieden buitenlands geld in Afghanistan (04/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Taliban verbieden buitenlands geld in Afghanistan De taliban hebben het gebruik van vreemde valuta in Afghanistan verboden, enkel de Afghaanse munt Afghani is er nu een geldig betaalmiddel. De maatregel komt terwijl de economie in het land op de rand van de afgrond staat. “Het Islamitisch Emiraat (de naam die de taliban aan Afghanistan hebben gegeven, red.) draagt alle burgers, winkeliers, handelaars, […] Lees dit artikel: Taliban verbieden buitenlands geld in Afghanistan
  [naar artikel]
 27. Taliban roepen op internationale lijnvluchten naar Afghanistan te hervatten (26/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De taliban, die midden augustus de macht overnamen in Afghanistan, hebben internationale luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om hun vluchten van en naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel te hervatten. Alle technische problemen zijn opgelost en de luchthaven is volledig operationeel, zo schreef Abdul Qahar Balkhi, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zondag op de microblogsite Twitter.
  [naar artikel]
 28. Eindelijk tijd voor vrede in Afghanistan? 6 vragen en antwoorden over het vredesakkoord met de taliban (05/09/2019 - VRT NWS)
  Maar liefst 18 jaar duurt de Amerikaanse oorlog in Afghanistan nu al. Na 9 rondes onderhandelingen is er nu een vredesakkoord in de maak tussen de Verenigde Staten en de taliban, al betekent dat niet noodzakelijk dat er ook vrede komt. We vatten heden, toekomst en verleden van het conflict samen in zes veelgestelde vragen.
  [naar artikel]
 29. Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban (19/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban Vrouwen in Afghanistan dreigen door de staatsgreep van de taliban al de vooruitgang op vlak van vrouwenrechten te verliezen die ze de laatste 20 jaar boekten. De angst voor het nieuwe regime weerspiegelt zich in de snel stijgende prijzen van boerka’s in het land. De taliban veroverden afgelopen weekend Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, en […] Lees dit artikel: Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban
  [naar artikel]
 30. Boerkaprijzen in Afghanistan vertiendubbeld sinds de terugkeer van de taliban (19/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Boerkaprijzen in Afghanistan vertiendubbeld sinds de terugkeer van de taliban Vrouwen in Afghanistan dreigen door de staatsgreep van de taliban al de vooruitgang op vlak van vrouwenrechten te verliezen die ze de laatste 20 jaar boekten. De angst voor het nieuwe regime weerspiegelt zich in de snel stijgende prijzen van boerka’s in het land. De taliban veroverden afgelopen weekend Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, en […] Lees dit artikel: Boerkaprijzen in Afghanistan vertiendubbeld sinds de terugkeer van de taliban
  [naar artikel]
 31. Slangen op maandag. Hoe ver weg zijn de taliban? (16/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe ver weg is Afghanistan? Dat ligt eraan hoe hoog de prijs wordt die het westen zal betalen wanneer de taliban heel Afghanistan onder controle hebben. Met de moslimextremisten van de taliban wordt het land een mogelijke vrijhaven voor internationaal terrorisme. De regio rond Afghanistan zal verder destabiliseren en nieuwe vluchtelingenstromen dienen zich aan. Afghanistan is dus behoorlijk dichtbij.
  [naar artikel]
 32. Wereldbank kondigt 280 miljoen dollar hulp voor Afghanistan aan (11/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldbank heeft vrijdag 280 miljoen dollar (247 miljoen euro) humanitaire hulp voor Afghanistan aangekondigd. Dat gebeurt via een herbestemming van financiering uit het speciale fonds voor de heropbouw van het land (ARTF). De Wereldbank had eind augustus de hulp aan Afghanistan opgeschort nadat de taliban opnieuw de macht hadden gegrepen.
  [naar artikel]
 33. "Burgeroorlog in Afghanistan is nu onvermijdelijk", NAVO en VS vragen taliban om offensief te stoppen (10/08/2021 - VRT NWS)
  De Afghaanse president Ashraf Ghani verwacht een terugkeer naar de chaos van burgeroorlogen van de jaren 90 en wil de milities opnieuw bewapenen om tegen de talibanrebellen te vechten. De NAVO en de VS-gezant voor Afghanistan vragen dat de taliban hun opmars stoppen, maar die kans is erg klein.
  [naar artikel]
 34. Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou (21/08/2018 - Metro)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, houdt rekening met de deelname van de radicaalislamitische taliban aan een conferentie over Afghanistan op 4 september in Moskou. Naast de Afghaanse regering zijn de taliban uitgenodigd, zei Lavrov in Sotsji. “De eerste reacties zijn positief; ze zijn van plan aan de bijeenkomst deel te nemen.” Lavrov ontkende dat Moskou met de hulp van de taliban terreurmilitie IS (Islamitisch Staat) wil terugdringen. De Afghaanse ambassadeur in Rusland, Abdul Qayoum Kochai, had dat maandag laten uitschijnen. De Verenigde Staten verwijten Moskou ondertussen dat het de taliban bewapent. Lavrov zei dat de contacten met de taliban bekend zijn. Ze behoren tot de Russische strategie voor Afghanistan omdat de fundamentalisten er deel uitmaken van de bevolking. Bovendien gaat het bij de contacten vaak over kwesties van veiligheid van Russische burgers. Om tot vrede te komen in het decennia oude conflict in Afghanistan zijn er verscheidene internationale onderhandelingsfora. In Moskou zijn Rusland, Afghanistan, Pakistan, China, Iran en India bij de gesprekken betrokken. bron: Belga Het bericht Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Kinderarts uit Limburg die zelf overgoten werd met olie smeekt overheid om hulp: “Taliban zien mijn familie als spionnen” (14/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Arts Ali Faridoon (35) wil zijn familie uit Afghanistan laten overkomen en zelf hun opvang betalen. Hij is niet de enige die om hulp smeekt. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft iemand van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) naar de Belgische ambassade in Pakistan gestuurd om de vele vragen vanuit Afghanistan af te handelen.
  [naar artikel]
 36. Taliban rukken op in Afghanistan en veroveren ook strategische provinciestad Kunduz   (08/08/2021 - VRT NWS)
  In Afghanistan is nu ook de stad Kunduz veroverd door de radicaal-islamistische taliban. Het is een strategische stad in het noorden van het land. In de stad werd er hevig gevochten tussen het Afghaanse leger en de taliban. De fundamentalische beweging heeft vier provinciesteden in 48 uur tijd veroverd. Sinds internationale troepen in mei het land hebben verlaten zijn de taliban aan een opmars bezig.
  [naar artikel]
 37. Taliban willen samenwerken met Rusland, China en Iran, en geld inzamelen via VN (21/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de eerste grote internationale gesprekken sinds hun machtsovername, zijn de taliban woensdag met Rusland, China en Iran overeengekomen om hun veiligheidssamenwerking in Afghanistan te versterken. De landen vroegen de VN daarnaast om een internationale donorconferentie te organiseren voor humanitaire hulp. Aanvallen van terroristische groeperingen zoals IS-K en het risico van een humanitaire crisis doen de angst voor destabilisatie van de hele regio toenemen.
  [naar artikel]
 38. Hulp druppelt mondjesmaat binnen in aardbevingsgebied in Afghanistan: mensen moeten zichzelf helpen (24/06/2022 - VRT NWS)
  Twee dagen na de zwaarste aardbeving in 20 jaar in Afghanistan verloopt de hulpverlening erg moeizaam. Het rampgebied is moeilijk bereikbaar, het regime weet zich geen raad met de ramp en het gebrek aan erkenning en internationale contacten bemoeilijkt de hulpverlening vanuit het buitenland.
  [naar artikel]
 39. Taliban dringen Kaboel binnen, VS sturen extra troepen om personeel te evacueren (15/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Taliban dringen Kaboel binnen, VS sturen extra troepen om personeel te evacueren De taliban zijn Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, binnengetrokken. Dat meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan Associated Press. De Verenigde Staten sturen 2.000 extra troepen, bovenop de 3.000 die al ter plaatse gingen, om landgenoten en personeel te evacueren. De taliban claimen dat ze meerdere belangrijke gebouwen in Kaboel al in handen hebben. […] Lees dit artikel: Taliban dringen Kaboel binnen, VS sturen extra troepen om personeel te evacueren
  [naar artikel]
 40. VS en taliban ondertekenen historisch vredesakkoord dat Afghanistan op weg naar vrede moet zetten (29/02/2020 - VRT NWS)
  In Doha hebben de Verenigde Staten en de taliban een historisch akkoord gesloten om de troepen uit Afghanistan terug te trekken. De taliban zijn een islamitisch-fundamentalistische organisatie die een flink deel van Afghanistan controleert. Als de taliban afzien van geweld, dan vertrekken de Amerikaanse (en Navo-)soldaten binnen de 14 maanden uit Afghanistan. Dat zou het einde betekenen aan de langste buitenlandse militaire interventie van de VS. Het terugtrekken van die troepen was een verkiezingsbelofte van president Trump. Het akkoord kan Afghanistan op weg zetten naar vrede.
  [naar artikel]
 41. Taliban staan 200 mensen toe Afghanistan te verlaten (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban hebben tweehonderd mensen, onder wie ook Amerikanen, toegestaan Afghanistan te verlaten. Een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, meldt dat de evacués donderdag met chartervluchten mogen vertrekken vanaf het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
  [naar artikel]
 42. Wereldbank overweegt humanitaire hulp voor Afghanistan (30/11/2021 - Knack)
  De Wereldbank, die de hulp aan Kaboel eind augustus heeft opgeschort nadat de taliban weer aan de macht kwamen, overweegt nu opnieuw humanitaire hulp aan Afghanistan te verlenen. Het instituut zou de middelen uit het trustfonds voor de wederopbouw van het land herschikken, meldt een bron aan AFP.
  [naar artikel]
 43. Wereldbank overweegt humanitaire hulp voor Afghanistan (30/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldbank, die de hulp aan Kaboel eind augustus heeft opgeschort nadat de taliban weer aan de macht kwamen, overweegt nu opnieuw humanitaire hulp aan Afghanistan te verlenen. Het instituut zou de middelen uit het trustfonds voor de wederopbouw van het land herschikken, meldt een bron aan AFP.
  [naar artikel]
 44. Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan (16/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan Afghanistan is gevallen. Talibanstrijders marcheerden zondag zonder verzet Kaboel binnen en maakten zich op om het land volledig onder controle te krijgen, twee decennia nadat ze waren verdreven. In enkele weken tijd doorkruisten de taliban Afghanistan. Ze veroverden de ene provinciale hoofdstad na de andere. Zondagavond toonde televisiezender Al Jazeera beelden van talibanstrijders die het […] Lees dit artikel: Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan
  [naar artikel]
 45. Taliban roepen op tot internationale hulp voor Afghanen (07/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban roepen op tot internationale hulp voor de Afghaanse bevolking, die te maken heeft met een humanitaire crisis. De wereld moet volgens vicepremier Abdul Ghani Baradar het volk steunen “zonder enige politieke vooringenomenheid en zijn humanitaire verplichtingen nakomen”.
  [naar artikel]
 46. De taliban zijn terug (van nooit weggeweest): hoe komt dat? En hoe gevaarlijk is de situatie in Afghanistan? (03/08/2021 - VRT NWS)
  De moslimfundamentalische talibanbeweging rukt pijlsnel op in Afghanistan. 20 jaar nadat ze door een internationale troepenmacht van de macht werden verdreven, lijken ze goed op weg om die te heroveren. Maar wie zijn de taliban? En hoe gevaarlijk is de situatie?
  [naar artikel]
 47. Taliban verjaagd uit Farah in Afghanistan: minstens 35 doden (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Afghaans leger en Amerikaanse troepen hebben de taliban teruggedrongen bij de provincie Farah, in het westen van Afghanistan. De taliban hadden...
  [naar artikel]
 48. Afghaanse banken komen zonder dollars te zitten en vragen de Taliban om geld (15/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Afghaanse banken komen zonder dollars te zitten en vragen de Taliban om geld Verschlilende banken in Afghanistan vrezen dat ze binnenkort de deuren moeten sluiten omdat ze over onvoldoende cashreserves beschikken. Ze vragen de nieuwe regering in Afghanistan om extra fondsen vrij te maken. Dat lieten drie bronnen woensdag weten aan het persagentschap Reuters. De geldnood dreigt de reeds gehavende economie van het land, die grotendeels afhankelijk is […] Lees dit artikel: Afghaanse banken komen zonder dollars te zitten en vragen de Taliban om geld
  [naar artikel]
 49. Wereldbank maakt 280 miljoen vrij voor medische hulp en voedsel voor Afghanistan (11/12/2021 - De Morgen)
  Het wederopbouwfonds voor Afghanistan van de Wereldbank (ARTF) maakt nog dit jaar 280 miljoen dollar (247 miljoen euro) vrij voor medische hulp en voedselvoorziening aan het land. De Wereldbank zei vrijdag dat het geld overgemaakt wordt naar Unicef en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. De Wereldbank had eind augustus de hulp aan Afghanistan opgeschort nadat de taliban opnieuw de macht hadden gegrepen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy