Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
15:44 uur

Nieuw rusthuis in Laken speelt in op gevoeligheden moslims: "Halal maaltijden en koran als geschenk"

VRT NWS

23/06/2022 - 08:30

Halal maaltijden, aparte gebedsruimtes en als welkomstgeschenk een traditionele theepot. Deze week mocht rusthuis Saphir in Laken z’n eerste bewoners verwelkomen. Saphir is het eerste rusthuis in Brussel dat rekening houdt met culturele gevoeligheden. Bij moslims is daar nood aan.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wat zegt de Koran over het bang maken van kinderen? - Ahmed Azzouz (15/05/2017 - De Redactie)
  De reportage van "Terzake" over jonge moslims die bang zijn voor wat er na de dood kan gebeuren, lokt veel debat uit. Ook bij moslims. Maar wat zegt de Koran? Islaminspecteur Ahmed Azzouz zoekt het uit.
  [naar artikel]
 2. Tijdens mijn ramadan denk ik aan al die dode kinderen - Ahmed Azzouz (30/05/2017 - De Redactie)
  "Tijdens de ramadan willen moslims betere mensen worden en leren uit de Koran. Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich ooit heeft verdiept in de Koran, een aanslag kan plegen tegen onschuldige burgers onder het mom van "Jihad"."
  [naar artikel]
 3. Mo Salah, "geschenk van God" voor Britse moslims (23/05/2018 - De Morgen)
  De Egyptische topscoorder verbetert als voetballer van Liverpool het aanzien van moslims in Engeland. "Hij laat het vriendelijke gezicht van de islam zien." Ook tijdens de finale van de Champions League, komende zaterdag, zijn alle ogen weer op hem gericht.
  [naar artikel]
 4. Dienstencentrum worstelt met menu: 'Wanneer halal? En wanneer serveren we pintjes?' (30/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Geen alcohol en enkel halal-maaltijden in het dienstencentrum van een multicurele wijk, zodat meer moslims er over de vloer komen. Of enkel nog moslims? De kwestie zorgde afgelopen weekend voor politieke hoogspanning in Houthalen-Helchteren. Een crisisvergadering van het gemeentebestuur zorgde zaterdag voor een compromis à la belge: toch weer alcohol in het dienstencentrum. Maar wellicht niet op elk moment van de dag.
  [naar artikel]
 5. Anke Van dermeersch dient klacht in tegen de koran: "Een militair handboek" (20/05/2018 - De Morgen)
  Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) zal klacht indienen tegen de koran. Dat heeft ze gezegd in een interview met De Zondag. Van dermeersch vindt dat het Europees Hof het boek “moet toetsen aan het EVRM”. “De koran is een militair handboek. Moslims mogen dat ook niet interpreteren. Ze moeten dat letterlijk toepassen.”
  [naar artikel]
 6. Een Koran voor jonge Vlaamse moslims (05/04/2017 - Knack)
  De katholieke uitgeverij Halewijn publiceert de vertaling van een boek dat de Koran uitlegt aan jonge westerse moslims.
  [naar artikel]
 7. Wel alcohol en keuze tussen halal en niet-halal: crisis in Houthalen afgewend (30/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De meerderheidspartijen sp.a-Groen-Plus, CD&V en N-VA hebben een sluitend akkoord bereikt rond het al dan niet schenken van alcoholhoudende dranken en halal-maaltijden. Daarmee is de crisis binnen de coalitie afgewend.
  [naar artikel]
 8. Boek wil samenwerking tussen moslims en niet-moslims op school verbeteren (27/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wat als moslimleerlingen niet willen deelnemen aan de zwemles? Of hoe kunnen scholen omgaan met de ramadan of met de hoofddoek? In het boek "Halal...
  [naar artikel]
 9. Ophef rond controversieel voorlichtingsprogramma in Ierland: "Puberteit is Gods geschenk” (03/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Ierland is controverse ontstaan over seksuele voorlichting door een nieuw onderwijsprogramma voor basisschoolkinderen. "De puberteit is een geschenk van God" staat onder meer in de richtlijnen van de Ierse Bisschoppenconferentie. Het nieuwe programma met de naam "Flourish" heeft als doel kinderen tot en met het zesde leerjaar kennis over seks en relaties bij te brengen.
  [naar artikel]
 10. Check: Zijn de Belgische coronavaccins halal en koosjer? (14/02/2021 - VRT NWS)
  Heel wat Belgische moslims zitten met vragen over de coronavaccins. Daarom stuurde het Executief van de Moslims van België (EMB) deze week een persbericht uit. De boodschap? Tijdens de ramadan vormen de coronavaccins geen probleem. Toch beweren sommigen dat de vaccins niet halal zouden zijn.
  [naar artikel]
 11. Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran? Franse filosoof legt het uit in atheneum van Molenbeek (28/11/2017 - VRT NWS)
  Veel jonge moslims, en niet alleen zij, worstelen met het beeld dat van hen bestaat en stellen zich vragen over hun plaats in de samenleving. Op zoek naar antwoorden, nodigden ze in het Koninklijk Atheneum van Molenbeek de Franse filosoof Rachid Benzine uit. Hij is de auteur van een boek onder de titel "Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran?" 
  [naar artikel]
 12. Burgemeester van Genk over islamitische school: "Demir vernauwt debat tot hoofddoeken en halal" (18/09/2018 - VRT NWS)
  "Demir verengt het debat tot hoofddoeken en halal", zegt de burgemeester van Genk Wim Dries in "Terzake",  naar aanleiding van het debat over een mogelijke islamitische school in Genk. "Ze gebruikt dit om de islam te framen in de campagne." De burgemeester van Genk geeft aan dat hij eerder een onderzoek naar de vzw vroeg die het pand voor de school wilde kopen, maar toen het bericht kreeg dat er "geen gevaar was voor de openbare orde".
  [naar artikel]
 13. OCMW-rusthuis "De Zathe": 2 verpleegkundigen geschorst, personeel komt vanavond samen (17/11/2017 - VRT NWS)
  Na klachten over wantoestanden in het OCMW-rusthuis "De Zathe" in Nieuwpoort worden twee personeelsleden geschorst. Het gaat om een verpleegkundige, en een hoofdverpleegkundige. Ze mogen voorlopig niet meer in het rusthuis werken. Eerder werd al een personeelslid ontslagen voor het nemen van oneerbiedige foto's van bewoners van het OCMW-rusthuis.
  [naar artikel]
 14. "Rusthuis wordt gezien als plek waar kinderen hun ouders achterlaten" (15/01/2018 - VRT NWS)
  Hoe kijken moslims met Marokkaanse roots naar sterven en de dood? Over die vraag heeft Chaïma Ahaddour ­(Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven) zich gebogen in haar doctoraat, dat ze vandaag verdedigt. Ahaddour stelde vast de religie een centrale rol speelt, ook bij de tweede generatie, en dat er een afwijzende houding blijft tegenover woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 15. J.K. Rowling zet nieuw jeugdboek "The ickabog" online: "Sprookjesachtig verhaal voor jonge kinderen" (27/05/2020 - VRT NWS)
  De Britse auteur J.K. Rowling heeft op haar website de eerste twee hoofdstukken gedeeld van een nieuw jeugdboek: "The ickabog". "Een gratis geschenk voor de kinderen tijdens deze lockdown", aldus de schrijfster van de succesvolle Harry Potter-boeken. De rest van het boek volgt in de komende dagen en weken.
  [naar artikel]
 16. "Die jihadkanker gaan we uitroeien. En dat zal moslims pijn doen, ja" (18/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Deuren inbeuken, het moet, maar het volstaat niet om Molenbeek erbovenop te helpen. "De uitdaging is de harten van de jonge moslims terugwinnen",
  [naar artikel]
 17. Nieuw in Antwerpen: afhaal- en bezorgservice voor halalmaaltijden (08/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In Antwerpen is donderdag de nieuwe service Halal Hero voorgesteld. Het gaat om een online platform om halalmaaltijden te bestellen. “Met Halal Hero hoef je je niet meer af te vragen of je eten wel halal is”, zegt oprichter Mohamed El Mousaoui.
  [naar artikel]
 18. "In de boeken van onze school zijn vrouwen ook brandweerman" (30/11/2017 - VRT NWS)
  "Er is nog werk aan de winkel", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits. En dan heeft ze het over het gebruik van genderstereotypen in handboeken op school. Ons jongerenmagazine "Karrewiet" trok naar een klas in Laken waar ze heel bewust ingaan tegen de stereotypen over meisjes en jongens. "Ik snap dat dat vroeger zo was, maar nu zijn we in de 21e eeuw en dat kan niet meer", meent Eppo, een van de leerlingen in Laken.
  [naar artikel]
 19. Oostenrijkse rel rond registratieplicht voor koosjer en halal vlees (20/07/2018 - De Morgen)
  In Oostenrijk wil een politicus van de deelstaat Neder-Oostenrijk dat joden en moslims zich verplicht laten registreren vooraleer ze koosjer of halal vlees kunnen kopen.
  [naar artikel]
 20. Paus Franciscus: "Seks is een geschenk van God" (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Paus Franciscus ziet seks als een geschenk van de hemel. "Seksualiteit, seks is een geschenk van God", zei de 81-jarige leider van de...
  [naar artikel]
 21. Halal cosmetica is aan een opmars bezig (13/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vraag naar halal cosmeticaproducten neemt razendsnel toe, dat meldt marktonderzoeker Research & Markets. Volgens hen groeit de halal...
  [naar artikel]
 22. "Wie zegt dat de dialoog tussen moslims, christenen en niet-gelovigen  gemakkelijk is, heeft ongelijk"  (15/06/2018 - VRT NWS)
  Vanavond eindigt de ramadan, de vastenperiode voor moslims. Kolet Jansen, christelijk gelovig, schoof 's avonds aan tafel bij moslims tijdens de iftar, het eerste moment dat gegeten mag worden. Dat was een bijzondere, maar ook mooie, ervaring, want "samen aan tafel leerden we elkaar kennen als mensen".
  [naar artikel]
 23. Jan Leyers: "Hoe moslims in Europa zich voelen, verschilt enorm van land tot land" (07/09/2017 - VRT NWS)
  Vanaf maandag 11 september probeert Jan Leyers op Canvas in acht afleveringen van "Allah in Europa" uit te zoeken wat de toekomst is van de islam in Europa.  "Op een Europese islam zitten weinig moslims te wachten", zegt Jan Leyers in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar hoe moslims in Europa zich voelen, dit verschilt enorm van land tot land."  
  [naar artikel]
 24. Allochtone studenten willen halal voedsel aan universiteit (06/04/2019 - De Morgen)
  De Leuvense allochtone studenten zijn het beu dat er geen halal maaltijden te verkrijgen zijn in de studentenrestaurants. Maar de Alma's willen voorlopig hun menu's niet aanpassen. Ook in andere studentensteden blijven moslimstudenten op hun honger zitten, zo blijkt na een rondvraag.
  [naar artikel]
 25. Van Grieken: "Koran verbieden is heel dom idee van Wilders" (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Belang heeft veel gemeen met Geert Wilders (PVV) maar "de Koran verbieden is heel dom". Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken
  [naar artikel]
 26. "Mia" en "t vliegerke" verdwijnen uit repertoire Gentse beiaard (14/04/2017 - De Redactie)
  Na Pasen speelt de Gentse beiaard twee jaar lang de "Buffalomars", "Fanfare van honger en dorst" en een nieuw nummer van stadscomponist Fulco Ottervanger.
  [naar artikel]
 27. Jo Leemans: "Ik zit met mijn luie kont in het rusthuis te niksen en dat is bangelijk, je wordt zo lui" (24/10/2017 - VRT NWS)
  Jo Leemans houdt deze week het middagjournaal bij voor "Nieuwe feiten" op Radio 1. De radio- en tv-pionier is intussen 90 en woont in een rusthuis.
  [naar artikel]
 28. Restauranthouder weigert moslima's: "Terroristen zijn moslims, alle moslims zijn terroristen" (29/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De eigenaar van een restaurant in een voorstad van Parijs heeft zaterdag geweigerd twee moslimvrouwen te bedienen. "Terroristen zijn moslims en
  [naar artikel]
 29. Restauranthouder weigert moslima's: "Terroristen zijn moslims, alle moslims zijn terroristen" (29/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De eigenaar van een restaurant in een voorstad van Parijs heeft zaterdag geweigerd twee moslimvrouwen te bedienen. "Terroristen zijn moslims en
  [naar artikel]
 30. Theoloog Benhaddou over nieuwe reeks "Grond": "Moslims zijn meer met begrafenis bezig dan Vlaamse samenleving" (27/10/2021 - VRT NWS)
  "Wij Marokkanen, wij repatriëren onze doden, dat is traditie." Zo begint de trailer van de nieuwe reeks "Grond", die te zien is op Play 4 en binnenkort ook op Netflix. Regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans tonen met humor hoe moslims hun doden begraven. Moslimtheoloog Khalid Benhaddou legt in "Laat" uit hoe dat allemaal in elkaar zit.
  [naar artikel]
 31. "Niet halal": geen vaccin voor miljoenen Indonesische kinderen na negatief advies islamgeleerden (03/08/2018 - De Morgen)
  In Indonesië krijgen 32 miljoen kinderen toch geen vaccin tegen mazelen en rode hond. Islamgeleerden hebben mensen negatief geadviseerd over de vaccins, die niet halal zouden zijn.
  [naar artikel]
 32. Tot een miljoen moslims in "heropvoedingskampen" in China (10/09/2018 - VRT NWS)
  Honderdduizenden moslims in het uiterste westen van China zitten zonder proces vast in kampen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden ze er gebrainwasht en mishandeld. Maar China houdt vol dat het gaat om "jobopleidingscentra".
  [naar artikel]
 33. BEKIJK - Families, kinderen en alleenstaanden vieren samen Suikerfeest in Turnhout: "Hier zijn we één grote familie"  (02/05/2022 - VRT NWS)
  De islamitische vastenmaand ramadan is voorbij en daarom vieren de moslims in ons land vandaag feest, het Suikerfeest. In Turnhout komen moslims van heel diverse oorsprong samen en delen ze maaltijden die ze vooraf kookten. Ook alleenstaanden zonder familie in de buurt kunnen zo de vasten goed afsluiten. VRT NWS ging langs en maakte bovenstaand verslag.
  [naar artikel]
 34. Anke Van dermeersch dient klacht in tegen de koran: "Een militair handboek" (20/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) zal klacht indienen tegen de koran. Dat heeft ze gezegd in een interview met De Zondag. Van dermeersch vindt...
  [naar artikel]
 35. "Mogen moslims een hand geven aan iemand van het andere geslacht?"  (29/06/2018 - VRT NWS)
  "Mag een moslim zwemmen tijdens de ramadan?" "En mogen moslims een hand geven aan iemand van het andere geslacht?" Dat zijn twee van de vragen die strafpleiter Walter Damen, imam Brahim Laytouss en enkele anderen in hun nieuwe boek "De islam in 51 vragen en antwoorden" bundelen. "Het boek vult een leemte die er al jaren heerst", vertelt Laytouss in "De Ochtend" op Radio 1. "Jongeren kregen geen heldere antwoorden die samengaan met hun Vlaamse en Europese context."
  [naar artikel]
 36. Nu ook besteldienst voor halal (20/12/2016 - De Tijd)
  15:55 Halal Hero, een start-up voor halal eten, groepeert 20 restaurants in het Antwerpse. Dat aanbod wordt uitgebreid, waarna de oprichters waarschijnlijk hun pijlen richten op Brussel.
  [naar artikel]
 37. Van Grieken: "We hebben veel gemeen met Wilders, maar de Koran verbieden? Dat niet" (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Belang heeft veel gemeen met Geert Wilders (PVV) maar "de Koran verbieden is heel dom". Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken
  [naar artikel]
 38. Traiteur Willequet uit Kluisbergen: "Maar 100 maaltijden per dag nu, maar we mogen de oudjes niet in de steek laten" (16/03/2020 - VRT NWS)
  Traiteur Willequet uit Kluisbergen is het gewoon om elke dag om en bij de 5.000 maaltijden te bereiden. Door de huidige situatie met het coronavirus zijn dat er nu maar 100 per dag. 32 mensen van het bedrijf zijn technisch werkloos. Toch stoppen ze niet volledig: "We moeten blijven maaltijden bereiden voor de zwakkere mensen, want zij hebben dat heel hard nodig", zegt verantwoordelijke Jeannine Lefebvre.
  [naar artikel]
 39. Politie houdt "Batmobiel" tegen in Laken (04/07/2019 - VRT NWS)
  De Brusselse politie heeft afgelopen nacht een spectaculair voertuig doen stoppen in Laken. Het ging om een Lamborghini die omgebouwd werd tot een "Batmobiel", de wagen waarin superheld Batman rondrijdt in zijn films. In dit geval zat niet Batman achter het stuur, maar wel een rijke man uit de Arabische Emiraten.
  [naar artikel]
 40. Personeelsleden van OCMW-rusthuis binden dementerende bejaarde vast met laken (13/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het OCMW van Aalst heeft drie personeelsleden van een rusthuis op staande voet ontslagen wegens ouderenmishandeling. Ze bonden een dementerende bejaarde die wilde weglopen vast met een laken. Volgens de vakbond gebeurde dat omdat er te weinig personeel is om iedereen goed te verzorgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad dinsdag.
  [naar artikel]
 41. Huiszoeking in OCMW-rusthuis Nieuwpoort (20/11/2017 - VRT NWS)
  Na klachten over wantoestanden in het OCMW-rusthuis "De Zathe" in Nieuwpoort, heeft de politie een huiszoeking gedaan. Vorige week werd al een personeelslid ontslagen, twee andere personeelsleden werden geschorst. Zij mogen voorlopig niet meer in het rusthuis werken. 
  [naar artikel]
 42. [VIDEO] - "Ik heb geleerd dat wij moslims ook veel vooroordelen hebben" (12/10/2016 - De Redactie)
  In "Pano" was te zien hoe een moslimkoppel in Tremelo een winkel openden, wij wijze van experiment. In "Van Gils & Gasten" deden ze hun verhaal.
  [naar artikel]
 43. Wie doodde de 85-jarige Grazia in haar bed in rusthuis in Anderlecht? (26/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  85 jaar was Grazia O. De bejaarde vrouw woonde nog niet zo lang in het rusthuis Clos Bizet in Anderlecht. Maandagochtend lag ze dood op bed. Haar keel leek overgesneden. Nergens lag er een mes. "Nochtans loopt niemand ons rusthuis zomaar in en uit", beklemtoont de directie.
  [naar artikel]
 44. Vliegverkeer boven koninklijk domein Laken? N-VA: "Minstens het onderzoeken waard" (15/02/2018 - VRT NWS)
  Vliegtuigen van en naar de luchthaven van Zaventem mogen niet boven het koninklijk domein van Laken vliegen. In de discussie rond de spreiding van de hinder wil de N-VA "minstens laten onderzoeken" of dat verbod kan worden opgeheven. 
  [naar artikel]
 45. Groenten niet gaar, rare combinaties en te weinig desserts: klanten van warme maaltijden OCMW haken massaal af (27/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het OCMW van Kortenaken stopt met de dienst warme maaltijden aan huis en zoekt een alternatief. Het cliënteel halveerde op vier jaar tijd “omwille van de slechte kwaliteit van de maaltijden, die aangeleverd worden door een rusthuis buiten de gemeente.”
  [naar artikel]
 46. "Snap, share, eat": Britse kok begint met Instagram-maaltijden (02/10/2018 - De Morgen)
  Maaltijden die er zo goed uitzien dat ze meteen een hoog aantal likes scoren als je ze op Instagram zet. Met dat concept is Skye Gyngell, een Australische kok die in Londen werkt, begonnen. 
  [naar artikel]
 47. "Boerkiniverboden in Frankrijk werken stigmatisering moslims in de hand" (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het boerkiniverbod dat op verschillende plaatsen in Frankrijk is ingevoerd, werkt de "stigmatisering" van de moslims in de hand. Dat stelt het
  [naar artikel]
 48. Markante plekken: de begraafplaats van Laken en de ondergrondse grafgalerijen (30/11/2018 - VRT NWS)
  In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de begraafplaats van Laken.
  [naar artikel]
 49. Heisa rond "Date Night" van Kinepolis: enkel hetero's welkom op eerste editie (21/03/2019 - VRT NWS)
  Bent u hetero, single en tussen de 25 en 30 jaar? Dan bent u binnenkort welkom op "Date Night" in Kinepolis. Dit is regelrechte discriminatie en onwettig, zeggen verschillende mensen. "We begrijpen de gevoeligheden en reacties, maar we zullen ook een gelijkaardige avond organiseren voor holebi's", is het antwoord van de filmdistributeur in "De wereld vandaag".
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy