Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:55 uur

Outsourcing Europese informatica komt steeds vaker in Moldavië terecht

Express

23/06/2022 - 08:32

De informaticasector van Moldavië heeft het voorbije jaar voor 350 miljoen dollar aan producten en diensten geëxporteerd. Dat bedrag vertegenwoordigt een vervijfvoudiging tegenover vijf jaar voordien. Dat heeft Sergiu Gaibu, de Moldavische minister van Economische Zaken, gezegd. De belangrijkste exportmarkt van de Moldavische informaticasector is de Europese Unie. Moldavië is een van de armste landen […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europese Commissie geeft Oekraïne en Moldavië groen licht om kandidaat-lid te worden van EU (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie adviseert aan de Europese Raad om Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid te maken van de Europese Unie. Voor Georgië adviseert de Commissie nog geen kandidaat-lidmaatschap. Dat kondigt Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen donderdag aan tijdens de persconferentie na een samenkomst van de Europese Commissarissen.
  [naar artikel]
 2. Na Georgië vraagt nu ook Moldavië EU-lidmaatschap aan (03/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Moldavië heeft officieel zijn aanvraag ingediend om kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te mogen worden. Gisteren deed ook Georgië dat al. “Vandaag ondertekenen we de vraag tot EU-lidmaatschap”, zei presidente Maia Sandu tijdens een persconferentie. Zij werd in 2020 verkozen op basis van een uitgesproken prowesters programma voor Moldavië. “Sommige beslissingen moeten kordaat en vastbesloten worden genomen”, aldus de president.
  [naar artikel]
 3. Pro-Russische ex-president van Moldavië in de cel voor landverraad en corruptie (24/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De pro-Russische ex-president van Moldavië, Igor Dodon, is dinsdag opgepakt op verdenking van landverraad en corruptie. Dat maakte het parket van Moldavië bekend. Door de oorlog in Oekraïne lopen ook de spanningen in Moldavië op tussen politici die tot de Russische invloedssfeer behoren en prowesterse politici.
  [naar artikel]
 4. Rusland bedreigt nu ook Moldavië: een land zo groot als België, in elkaar geknutseld door de Sovjets (26/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De angst dat Rusland ook richting Moldavië koerst, is weer opgeflakkerd. Niet iedereen in dat kleine land (een van de armste van Europa) zou daar echter rouwig om zijn. Moldavië is tot op het bot verdeeld.
  [naar artikel]
 5. Oekraïne en Moldavië nu officieel kandidaat-lid van de EU: “Een cruciale stap” (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese leiders hebben de twee landen dat statuut vanavond toegekend.
  [naar artikel]
 6. Europol rolt een van machtigste misdaadbendes van Moldavië op (24/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een van de machtigste misdaadbendes van Moldavië, bekend onder de naam ‘Patron’, naar de leider, is vorige week opgerold na veertien arrestaties in Frankrijk, Roemenië en Moldavië. Dat heeft Europol dinsdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 7. Commissie wil Oekraïne en Moldavië kandidaat-lidmaatschap Europese Unie toekennen (17/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Europese Commissie beveelt aan om Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vrijdag bekendgemaakt. Ook Moldavië zou van de Raad (de lidstaten) kandidaat-lidmaatschap toegekend moeten krijgen, Georgië moet nog even in de wachtkamer blijven zitten.
  [naar artikel]
 8. Oekraïne en Moldavië krijgen statuut van kandidaat-lidstaat EU (23/06/2022 - De Tijd)
  20:49 Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese regeringsleiders hebben de twee landen dat statuut donderdagavond toegekend.
  [naar artikel]
 9. Volgt na Oekraïne de verovering van Moldavië? De bevolking daar vreest van wel (19/03/2022 - Express)
  Op de straten van Moldavië heerst een stilzwijgende paniek. De bijna drie miljoen inwoners vrezen dat hun land wel eens het volgende kan zijn dat in de vuurlinie ligt van Rusland, nadat het Oekraïne verovert. De aanwezigheid van Russische troepen in de separatistische regio Transnistrië helpt alvast niet om de doorsnee Moldaviër gerust te stellen. […]
  [naar artikel]
 10. Europese leiders geven Oekraïne en Moldavië statuut van kandidaat-lidstaat EU (23/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne en Moldavië mogen zich voortaan kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. De Europese leiders hebben de twee landen dat statuut donderdagavond toegekend. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde meteen heel tevreden op de beslissing.
  [naar artikel]
 11. Oekraïne en Moldavië officieel kandidaat-lid van de EU: wat betekent dat en wat zijn de mogelijke gevolgen? (23/06/2022 - VRT NWS)
  Oekraïne mag zich voortaan kandidaat-lid van de Europese Unie noemen. Dat hebben de Europese leiders beslist op een top in Brussel. Ook Moldavië krijgt groen licht. Al betekent dat niet dat de landen ook snel lid kunnen worden van de Europese club. Hoe lang kan het nog duren en wat zijn de mogelijke gevolgen van hun lidmaatschap?
  [naar artikel]
 12. Europese Unie gaat Moldavië militaire steun leveren (04/05/2022 - Express)
  In Moldavië heerst bij de inwoners al sinds de invasie van Oekraïne de vrees dat het conflict zich ook kan uitbreiden naar hun land. In de afvallige regio Transnistrië, waar een Russische etnische minderheid woont en Russische soldaten aanwezig zijn, vonden vorige week al aanslagen plaats op een luchthaven, het gebouw van de Staatsveiligheid en […]
  [naar artikel]
 13. Europese leiders kennen Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU toe (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese leiders hebben Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU toegekend. Dat schrijft de Luxemburgse premier op Twitter.
  [naar artikel]
 14. Deur openzetten voor Oekraïne en Moldavië zal Europa voor altijd veranderen (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne en Moldavië worden officieel kandidaat om tot de Europese Unie toe te treden. Niemand twijfelt er nog aan dat de Europese staats- en regeringsleiders donderdag op de Europese top daarvoor het licht op groen zetten. Het fiat waar de Oekraïeners en hun president Zelenski zo voor hebben geijverd, zet een hele machinerie in gang. “Ja, dit zal op lange termijn grote gevolgen hebben”, zegt professor en Europakenner Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 15. VS-minister Blinken belooft steun aan Moldavië, een klein en kwetsbaar buurland dat een kwart miljoen Oekraïners opvangt (06/03/2022 - VRT NWS)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft in Moldavië steun beloofd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Sinds het begin van de oorlog zijn er al een kwart miljoen mensen vanuit Oekraïne naar Moldavië gevlucht. Het kleine Moldavië heeft -net als Oekraïne- zelf een afgescheurd gebied met een Russischsprekende minderheid waar ook Russische troepen gelegerd zijn.
  [naar artikel]
 16. Oekraïne, Georgië, Moldavië: waarom verdere uitbreiding van de EU niet zo eenvoudig is (04/03/2022 - Express)
  Een van de vele plotwendingen ten gevolge van Vladimir Poetins inval in Oekraïne, is een nieuwe golf aanvragen voor het EU-lidmaatschap van Oost-Europese en Kaukasische landen. Na de met veel publiciteit omgeven ondertekening van de aanvraagdocumenten door de Oekraïense president Volodimir Zelenski, gevolgd door hetzelfde proces in Georgië, heeft Moldavië zich nu bij de beweging […]
  [naar artikel]
 17. Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen (19/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Moldavië staat op het punt om de noodtoestand uit te roepen omdat het zijn gasrekening aan het Russische Gazprom niet op tijd kan betalen. De premier van het arme land had voorgesteld om de afbetaling in schijven te doen, maar Gazprom heeft dit afgewezen. De energiebevoorrading van Moldavië is nu in gevaar, volgens premier Natalia Gavrilita is er een "reëel risico" dat Gazprom de kraan dicht draait.
  [naar artikel]
 18. Deur openzetten voor Oekraïne en Moldavië zal Europa voor altijd veranderen: “Het zal de EU op wereldvlak zwaarder doen doorwegen” (23/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne en Moldavië worden officieel kandidaat om tot de Europese Unie toe te treden. Niemand twijfelt er nog aan dat de Europese staats- en regeringsleiders donderdag op de Europese top daarvoor het licht op groen zetten. Het fiat waar de Oekraïners en hun president Zelensky zo voor hebben geijverd, zet een hele machinerie in gang en zal de Europese tanker voor decennia van richting doen veranderen. “Ja, dit zal op lange termijn grote gevolgen hebben”, zegt professor en Europakenner Hendrik Vos (UGent).
  [naar artikel]
 19. Moldavië roept noodtoestand uit wegens gascrisis (20/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Moldavië heeft het parlement de noodtoestand afgekondigd voor 60 dagen. Daardoor kan de regering maatregelen nemen zodat energiebedrijf Moldovagaz zijn gasrekeningen aan Rusland kan betalen.
  [naar artikel]
 20. Moldavië roept noodtoestand uit wegens gascrisis (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Moldavië heeft het parlement de noodtoestand afgekondigd voor 60 dagen. Daardoor kan de regering maatregelen nemen zodat energiebedrijf Moldovagaz zijn gasrekeningen aan Rusland kan betalen.
  [naar artikel]
 21. Moldavië bezorgd over Russische dreiging (23/04/2022 - De Tijd)
  08:19 De Russische legerleiding heeft een nieuwe strategie bekendgemaakt, die mikt op het hele zuiden van Oekraïne, en dat baart Moldavië grote zorgen. De getuigenissen die intussen uit Marioepol binnenkome...
  [naar artikel]
 22. Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen: “Risico reëel dat kraan dichtgedraaid wordt” (19/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Moldavië staat op het punt om de noodtoestand uit te roepen omdat het zijn gasrekening aan het Russische Gazprom niet op tijd kan betalen. De premier van het arme land had voorgesteld om de afbetaling in schijven te doen, maar Gazprom heeft dit afgewezen. De energiebevoorrading van Moldavië is nu in gevaar, volgens premier Natalia Gavrilita is er een “reëel risico” dat Gazprom de kraan dicht draait.
  [naar artikel]
 23. Informatica-sector komt in andere gedaante uit de coronapandemie (17/07/2020 - Express)
  De wereldwijde informatica-industrie zal dit jaar een omzet van 3.500 miljard dollar realiseren. Dat betekent een daling met 7,3 procent... The post Informatica-sector komt in andere gedaante uit de coronapandemie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 24. Moldavië houdt adem in, en een aanleiding om bang te zijn, die is er voor dit armste land van Europa (27/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de plotse oorlog in Oekraïne wacht buurland Moldavië gespannen af wat de volgende stap is van Moskou. De separatistenrepubliek Transnistrië zou zomaar eens het grondgebied kunnen vormen van de volgende Russische stap.
  [naar artikel]
 25. Onrust neemt toe in pro-Russische regio Transnistrië in Moldavië: nieuwe explosies gemeld (26/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn opnieuw explosies gemeld in Transnistrië, een zelfverklaarde onafhankelijke en pro-Russische republiek in het uiterste oosten van Moldavië. Daarbij werden twee torens van een radio- en televisiecentrum nabij het dorp Mayak vernield.
  [naar artikel]
 26. Onrust neemt toe in pro-Russische regio Transnistrië in Moldavië: nieuwe explosies gemeld (26/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn opnieuw explosies gemeld in Transnistrië, een zelfverklaarde onafhankelijke en pro-Russische republiek in het uiterste oosten van Moldavië. Daarbij werden twee torens van een radio- en televisiecentrum nabij het dorp Mayak vernield.
  [naar artikel]
 27. Moskou zet gas in als wapen tegen pro-westers Moldavië (27/10/2021 - De Tijd)
  14:47 De Russische gasreus Gazprom heeft de pro-westerse regering in Moldavië zwaar onder druk gezet. In ruil voor nauwere banden met Moskou zou het land een fikse korting krijgen op zijn gasfactuur.
  [naar artikel]
 28. Gazprom dreigt ermee de gaskraan naar Moldavië binnen de 48 uur dicht te draaien (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische gasgigant Gazprom heeft er maandag mee gedreigd de gasleveringen aan Moldavië binnen de 48 uur stop te zetten, als het land zijn factuur niet betaalt.
  [naar artikel]
 29. België talmt met omzetting Europese regels (28/01/2022 - Knack)
  Steeds vaker zet België Europese richtlijnen te laat of foutief om. Met het oog op het Europees voorzitterschap een pijnlijke zaak. 'De pandemie speelt een grote rol', aldus vicepremier Sophie Wilmès (MR).
  [naar artikel]
 30. Is Moldavië de volgende prooi van Poetin? “Wat ze doen is heel moedig” (29/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Moldavië vreest meegesleept te worden in de oorlog. Na een reeks incidenten in de pro-Russische regio Transnistrië, laat het land zijn neutrale positie varen. “Ze vrezen dat ze ook een doel zijn van het Kremlin”, zegt Ruslandkenner Ria Laenen (KU Leuven).
  [naar artikel]
 31. Moldavië vreest volgende prooi te worden van Poetin: angst groeit na incidenten in Transnistrië (29/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Is Moldavië het volgende doelwit van Poetin? De angst in het land is gegroeid na een reeks incidenten in Transnistrië. “Ze vrezen dat ze ook een doelwit zijn van het Kremlin”, zegt Ruslandkenner Ria Laenen (KU Leuven).
  [naar artikel]
 32. Moldavië en Gazprom bereiken akkoord over gasleveringen (30/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Moldavië heeft een akkoord bereikt met het Russische staatsenergieconcern Gazprom over gasleveringen aan de voormalige Sovjetrepubliek. Het contract wordt voor vijf jaar verlengd, meldde een woordvoerster van de Moldavische regering.
  [naar artikel]
 33. Andrei Tchmil brengt zwangere vrouw en kind in veiligheid, maar blijft zelf in Moldavië: “Vandaag staan de Russen hier” (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De oorlog in Oekraïne grijpt ook in in het leven van ex-wielrenner Andrei Tchmil (59). Tchmil, ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo, woont en werkt in Chisinau in de republiek Moldavië, die grenst aan Oekraïne. Hij heeft een zwangere vrouw en een zoontje van één jaar, die hij zondag in veiligheid heeft gebracht in Roemenië. Zelf blijft hij in Moldavië, in de hoop dat hem niets overkomt.
  [naar artikel]
 34. Rusland dreigt ermee gaskraan voor Moldavië dicht te draaien (25/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Rusland dreigt ermee gaskraan voor Moldavië dicht te draaien Het Russische energieconcern Gazprom dreigt ermee de gaskraan voor Moldavië dicht te draaien omdat de voormalige Sovjetrepubliek de rekeningen niet betaalt. De schuld bedraagt ondertussen 433 miljoen dollar (ongeveer 372 miljoen euro), maar ze is door de boetes tot 709 miljoen dollar opgelopen. Dit heeft Gazprom-woordvoerder Sergej Kupriyanov zaterdag volgens het staatspersbureau Tass meegedeeld. De […] Lees dit artikel: Rusland dreigt ermee gaskraan voor Moldavië dicht te draaien
  [naar artikel]
 35. Andrei Tchmil brengt zwangere vrouw en kind in veiligheid, maar blijft zelf in Moldavië: “Morgen zijn de Russen hier, als ze willen” (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De oorlog in Oekraïne grijpt ook in in het leven van ex-wielrenner Andrei Tchmil (59). Tchmil, ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo, woont en werkt in Chisinau in de republiek Moldavië, die grenst aan Oekraïne. Hij heeft een zwangere vrouw en een zoontje van één jaar, die hij zondag in veiligheid heeft gebracht in Roemenië. Zelf blijft hij in Moldavië, in de hoop dat hem niets overkomt.
  [naar artikel]
 36. Niet Oekraïne wel economie wordt hete aardappel op komende EU-top (17/06/2022 - De Tijd)
  20:55 De belangrijkste splijtzwam voor de Europese top van eind volgende week is van tafel. Oekraïne, Moldavië en Georgië mogen lid worden van de Europese Unie. Maar de onenigheid over de economische toesta...
  [naar artikel]
 37. Moldavië roept noodtoestand uit na dispuut met Gazprom (20/01/2022 - De Tijd)
  12:49 Na een zoveelste aanvaring met de Russische energiereus Gazprom roept Moldavië de noodtoestand uit. Moskou ontkent dat het Gazprom inzet als politiek wapen.
  [naar artikel]
 38. Live - Europese leiders kennen Oekraïne en Moldavië statuut van kandidaat-lid EU toe (23/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Europese Commissie wil Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van Europese Unie toekennen (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie beveelt aan om Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Ook Moldavië zou volgens de lidstaten het kandidaat-lidmaatschap toegekend moeten krijgen, Georgië moet nog even in de wachtkamer blijven zitten.
  [naar artikel]
 40. Is nog verdere uitbreiding van EU met landen als Oekraïne en Moldavië wel goed idee? “Hoe groter de Unie, hoe groter de macht” (17/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne en Moldavië zijn de nieuwe landen die in aanmerkingen zouden kunnen komen om lid te worden van de Europese Unie. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? De Unie loopt nu al vast in besluitvorming en de Britten zijn eruit weggelopen. “Toch is het economisch ook goed voor ons.”
  [naar artikel]
 41. Is nog verdere uitbreiding van EU met landen als Oekraïne en Moldavië wel goed idee? “Hoe groter de Unie, hoe groter de macht” (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne en Moldavië zijn de nieuwe landen die in aanmerkingen zouden kunnen komen om lid te worden van de Europese Unie. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? De Unie loopt nu al vast in besluitvorming en de Britten zijn eruit weggelopen. “Toch is het economisch ook goed voor ons.”
  [naar artikel]
 42. Volgt na Oekraïne ook Moldavië? “De Russen willen op lange termijn een nieuw groot-Rusland” (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wat experts al een tijdje voorspelden, is nu ook bevestigd door de Russen: Poetin wil de Donbas, maar ook controle over het volledige zuiden van Oekraïne. Is dat haalbaar? En moet ook buurland Moldavië zich zorgen beginnen maken?
  [naar artikel]
 43. Economie en energie hangen als donderwolk boven Europese top (22/06/2022 - De Tijd)
  20:34 De leiders van de EU moeten donderdag een Balkanbrandje blussen, nu ze Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie gunnen. Intussen speelt Vladimir Poetin Europa uitee...
  [naar artikel]
 44. “Gazprom is geen vriend van de EU” (04/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Gazprom is geen vriend van de EU” Moldaviës gascrisis was een waarschuwing aan Europa voor de risico’s die een afhankelijkheid van het Russisch staatsbedrijf Gazprom met zich meebrengen. Dat zegt gasbaron Pawel Majewski, CEO van het Poolse energiebedrijf PGNiG. Moldavië riep vorige maand de noodtoestand uit nadat gasaanbieder Gazprom de leveringen aan de Oost-Europese natie met een derde verminderde. Gazprom had de […] Lees dit artikel: “Gazprom is geen vriend van de EU”
  [naar artikel]
 45. Europese Commissie buigt zich volgende week over kandidaat-lidmaatschappen Oekraïne, Georgië en Moldavië (09/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie wil op vrijdag 17 juni haar langverwachte advies over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne uitbrengen. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen donderdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 46. Deze gevaarlijke sekstrend komt steeds vaker voor (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  'Stealthing', wat zoveel wil zeggen als mannen die hun condoom ongevraagd afdoen tijdens de seks, is een trend die steeds vaker voorkomt in
  [naar artikel]
 47. Europese bedrijven steeds vaker slachtoffer van patenttrollen (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer 'trollen' kopen licenties op zonder een product op de markt te brengen, om zo bedrijven te chanteren. Het fenomeen komt uit de VS en...
  [naar artikel]
 48. Loekasjenko toont kaart met mogelijk aanvalsplan van Russen: is Moldavië volgende doelwit? (02/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens een vergadering met zijn veiligheidsraad heeft de dictator van Wit-Rusland een gedetailleerde kaart besproken die blijkbaar de Russische strategie onthult om de belangrijkste steden van Oekraïne te veroveren. Daarbij lijkt Aleksandr Loekasjenko ook aan te geven dat de troepen van Vladimir Poetin de intentie hebben om Moldavië binnen te vallen.
  [naar artikel]
 49. Moldavische president roept veiligheidsraad samen na reeks ontploffingen in Transnistrië (26/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Moldavische president Maïa Sandu roept dinsdag de veiligheidsraad bijeen, na een reeks incidenten in de opstandige regio Transnistrië. Dat meldt het presidentschap. Het door Moskou gesteunde dwergstaatje Transnistrië, internationaal beschouwd als deel van Moldavië, werd maandag en dinsdag opgeschrikt door enkele ontploffingen. Er wordt gevreesd dat de oorlog in Oekraïne wel eens zou kunnen overslaan naar Moldavië.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy