Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
15:42 uur

Hoe lang houdt het Russische leger het nog vol?

Express

23/06/2022 - 09:03

Na vier maanden oorlog in Oekraïne bevinden beide landen zich in een schijnbare patstelling. In de Donbas verovert Rusland enkele hectaren grond in en rond Severodonetsk en Lysychansk, in de regio van Kherson, wordt dit teniet gedaan door het oprukkende Oekraïense leger. Die uitputtingsslag is echter bijzonder slecht nieuws voor de Russen: de verliezen aan […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ANALYSE. Hoe sterk staat het Russische leger echt? (27/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Honderdduizend soldaten aan de grens met Oekraïne. Maar tot wat zijn die echt in staat? Het Russische leger is al lang niet meer het gigantische Rode Leger, maar een al bij al vrij beperkte, geprofessionaliseerde strijdmacht. Is dit leger ook een partij voor de Navo in een conventioneel conflict?
  [naar artikel]
 2. Hoe kan Oekraïne zich verdedigen tegen het veel grotere Russische leger? (24/02/2022 - VRT NWS)
  Het Oekraïense leger is veel kleiner en minder goed uitgerust dan het Russische leger. Toch kan het het Russische leger erg moeilijk maken. Het Oekraïense leger beschikt over relatief verouderde wapens, en is geen partij bij luchtgevechten. Maar het kan op de grond veel schade toebrengen aan het Russische leger, onder meer omdat het het terrein beter kent, buitenlandse hulp krijgt en de moraal van de militairen hoger is.
  [naar artikel]
 3. Is het moreel van het Russische leger echt gebroken? (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Filmpjes van verwarde, huilende Russische krijgsgevangenen en van tanks die achteruitrijden voor ongewapende Oekraïners moeten aantonen dat ‘het moreel van het Russische leger gebroken is’. Het blijft koffiedik kijken of dat ook werkelijk zo is, want enkele belangrijke feiten spreken een totale deconfiture van het Russische leger (voorlopig) tegen.
  [naar artikel]
 4. Is het moreel van het Russische leger echt gebroken? (28/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Filmpjes van verwarde, huilende Russische krijgsgevangenen en van tanks die achteruitrijden voor ongewapende Oekraïners moeten aantonen dat "het moreel van het Russische leger gebroken is". Het blijft koffiedik kijken of dat ook werkelijk zo is, want enkele belangrijke feiten spreken een totale deconfiture van het Russische leger (voorlopig) tegen.
  [naar artikel]
 5. Beelden tonen hoe Oekraïens leger Russische tank verwoest “met Zweeds antitankwapen” (11/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De T-90M wordt de “trots van het Russische leger” genoemd en is de meest geavanceerde - en duurste - tank die het Russische leger in zijn arsenaal heeft. De T-90M wordt sinds kort ook ingezet op het Oekraïense slagveld, maar het duurde ook niet lang voordat het Oekraïense leger beelden verspreiden van hoe ze zo’n tank aan flarden schieten. Het Oekraïense ministerie voor Defensie heeft nu nieuwe beelden van de ontploffende en verwoeste T-90M. “De trots van het Russische leger werd opgeblazen met een Zweeds antitankwapen”, schrijft de Oekraïense overheid op Twitter.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe beelden tonen hoe Oekraïens leger peperdure Russische tank verwoest “met Zweeds antitankwapen” (11/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De T-90M wordt de “trots van het Russische leger” genoemd en is de meest geavanceerde - en duurste - tank die het Russische leger in zijn arsenaal heeft. De T-90M wordt sinds kort ook ingezet op het Oekraïense slagveld, maar het duurde ook niet lang voordat het Oekraïense leger beelden verspreide van hoe ze zo’n tank aan flarden schieten. Het Oekraïense ministerie voor Defensie heeft nu nieuwe beelden van de ontploffende en verwoeste tank. “De trots van het Russische leger werd opgeblazen met een Zweeds antitankwapen”, schrijft de Oekraïense overheid op Twitter.
  [naar artikel]
 7. Satellietbeelden tonen hoe Russisch konvooi zich verspreidt rond Kiev en posities inneemt (11/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies en op video’s die het Russische leger de wereld instuurde, is te zien hoe het Russische leger de hoofdstad Kiev omsingeld. Het kilometerslange konvooi, begin maart was het 60 kilometer lang, is opgebroken en de pantserwagens zijn verspreid over dorpen rondom Kiev. Het konvooi was enkele dagen lang door de bewolking niet goed te zien op satellietfoto’s.
  [naar artikel]
 8. Russische dreiging: Belgisch leger houdt eenheden 'in staat van maximale paraatheid' (24/01/2022 - Knack)
  De Russische dreiging aan de Oekraïense grens 'baart ons veel zorgen en raakt ons politiek, diplomatiek, maar ook militair'.
  [naar artikel]
 9. Defensieanalist maakt blunderboek van Rode Leger: waar lieten de Russische soldaten overal steken vallen? (12/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Charkov dringt het ­Oekraïense leger de Russen terug. En het Russische leger raakt door zijn precisiemunitie heen. Het bevestigt het beeld van een kreupele militaire grootmacht. Wat is er allemaal fout gegaan?
  [naar artikel]
 10. Defensieanalist maakt blunderboek van Rode Leger: waar lieten de Russische soldaten overal steken vallen? (12/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  In Charkov dringt het ­Oekraïense leger de Russen terug. En het Russische leger raakt door zijn precisiemunitie heen. Het bevestigt het beeld van een kreupele militaire grootmacht. Wat is er allemaal fout gegaan?
  [naar artikel]
 11. Defensieanalist maakt blunderboek van Rode Leger: waar lieten de Russische soldaten overal steken vallen? (12/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In Charkov dringt het ­Oekraïense leger de Russen terug. En het Russische leger raakt door zijn precisiemunitie heen. Het bevestigt het beeld van een kreupele militaire grootmacht. Wat is er allemaal fout gegaan?
  [naar artikel]
 12. Poetin laat Russisch leger nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp zetten (27/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag, de vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne, gezegd dat hij de “ontradingsmacht” van het Russische leger in staat van paraatheid brengt. Die kan een nucleaire component omvatten.
  [naar artikel]
 13. Poetin laat Russisch leger nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp zetten (27/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag, de vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne, gezegd dat hij de “ontradingsmacht” van het Russische leger in staat van paraatheid brengt. Die kan een nucleaire component omvatten.
  [naar artikel]
 14. Heeft het Russische leger problemen? “Ze saboteren eigen voertuigen en plunderen van de honger” (03/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Volgens (Westerse) bronnen gaat het niet goed met de moraal van de Russische troepen in de lange colonne op weg naar Kiev. Ze plunderen en slaan gaten in de benzinetanks van hun eigen wagens. Zit het Russische leger met een probleem?
  [naar artikel]
 15. Poetins soldaatjes: dit is het Russische leger van de toekomst (20/03/2022 - De Morgen)
  Russische kinderen leren op school of bij het Jonge Leger om hun leven te geven voor Poetin en het moederland. De Franse fotografe Aude Osnowycz bezocht de afgelopen jaren hun trainingen.
  [naar artikel]
 16. Rusland gaat militaire samenwerking met leger van Myanmar versterken, coupleider is in Moskou (23/06/2021 - VRT NWS)
  De Russische overheid wil de banden met het leger van het Aziatische land Myanmar (Birma) aanhalen. Dat is gezegd tijdens een bezoek van generaal en juntaleider Min Aung Hlaing aan Moskou. Hij heeft daar gepraat met de top van het Russische leger. Het is uitzonderlijk dat de leider van de staatsgreep in Myanmar buitenlandse bezoeken aflegt.
  [naar artikel]
 17. “Ze saboteren eigen voertuigen en moeten plunderen van de honger”: heeft het Russische leger een probleem? (03/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens (westerse) bronnen gaat het niet goed met de moraal van de Russische troepen in de lange colonne op weg naar Kiev. Ze plunderen en slaan gaten in de benzinetanks van hun eigen wagens. Zit het Russische leger met een probleem?
  [naar artikel]
 18. Brits leger ontkent dat marineschip door Russen met waarschuwingsschoten werd verjaagd (23/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Britse leger heeft woensdag ontkend dat het Russische leger een Brits schip heeft verjaagd in de Zwarte Zee. Daarbij zouden waarschuwingsschoten zijn gelost en zou een gevechtsvliegtuig in de buurt vier bommen in zee hebben gegooid, zo meldden Russische media.
  [naar artikel]
 19. Oekraïens leger verliest militair bij aanval pro-Russische separatisten (26/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft een militair verloren na een aanval door pro-Russische separatisten in het oosten van het land met mortiergranaten en antitankwapens. Dat heeft het leger zaterdag bekendgemaakt. Kiev beschuldigt er de separatisten van het staakt-het-vuren uit 2020 bijna dagelijks te schenden.
  [naar artikel]
 20. Aleppo al week niet gebombardeerd, zegt Rusland (25/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische en Syrische leger hebben al een week lang geen bombardementen meer uitgevoerd op de Syrische stad Aleppo. Dat heeft het Russische
  [naar artikel]
 21. Het Russische leger heeft twee gezichten: dit is wat dat betekent voor de oorlog in Oekraïne (20/03/2022 - De Morgen)
  Het Russische leger neemt het in Oekraïne voor het eerst in decennia op tegen moderne Westerse wapens. Na vier weken ligt het strijdveld bezaaid met het zo gevreesde Russische wapentuig. Maar over de uitkomst van de oorlog zegt dat niets.
  [naar artikel]
 22. Russische leger hervat aanvallen op Aleppo nog niet (07/11/2016 - De Redactie)
  Het Russische leger gaat de aanvallen op de felbevochten Syrische stad Aleppo nog een tijdlang onderbreken. Dat heeft het Kremlin vandaag duidelijk gemaakt.
  [naar artikel]
 23. Het machtige Russische leger kampt met een corruptieprobleem (20/03/2022 - De Morgen)
  Na de val van de Sovjet-Unie verkeerde het Russische leger in een staat van verval. Maar de afgelopen decennia kreeg het zijn aanzien van weleer terug dankzij talloze moderniseringen. En toch loopt de opmars in Oekraïne niet zoals gepland. Hoe zit dat?
  [naar artikel]
 24. “Oorlogsprofiteurs”: olieprijs daalt, maar niet aan de pomp (15/03/2022 - Express)
  Ook op de 20ste dag van de oorlog gaan de Russische bombardementen in Oekraïense steden gewoon door. Toch rijzen steeds meer twijfels over de effectiviteit van het Russische leger. Dat zou volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten om militaire bijstand hebben gevraagd. Defensiespecialisten denken dat het Russische leger niet de middelen heeft om Kiev te bezetten, wat […]
  [naar artikel]
 25. Belgisch leger geeft unieke beelden van onderschepping Russische bommenwerpers vrij (17/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Twee Belgische F-16’s onderschepten maandagmiddag twee Russische bommenwerpers die via de Noordzee richting Verenigd Koninkrijk vlogen. De Russische vliegtuigen werden door het Belgische leger gevolgd tot de Britse luchtmacht de opdracht overnam. Defensie gaf bovenstaande video vrij van de opmerkelijke interventie.
  [naar artikel]
 26. Poetin houdt grote kuis onder z’n leger: twee belangrijke generaals aan de kant geschoven (24/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin houdt grote kuis in zijn leger. Zo schuift hij twee belangrijke generaals aan de kant. Andrej Serdjoekov maakte in het begin van de oorlog al belangrijke strategische fouten, waardoor honderden elitesoldaten sneuvelden. Van Alexander Dvornikov – die in een eerder conflict al de bijnaam ‘de slachter van Syrië’ kreeg – wordt gezegd dat hij een alcoholprobleem heeft.
  [naar artikel]
 27. Russisch leger trekt Raqqa binnen na terugtrekking Amerikaanse troepen (09/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische leger is voor het eerst Raqqa binnengetrokken, het vroegere bolwerk van terreurgroep IS in het noorden van Syrië. Dat zegt het leger...
  [naar artikel]
 28. Fosformunitie en clusterbommen: het Russische leger maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen (24/03/2022 - Express)
  Het Russische leger zou zich steeds meer schuldig maken aan het schenden van de internationale oorlogswetten. Zo zijn er bevestigde gevallen bekend waar het leger gebruik zou hebben gemaakt van fosformunitie en clusterbommen op burgerdoelwitten. Het Rode Kruis roept onderwijl alle betrokken partijen op om de humanitaire grondrechten van de Oekraïners voorop te stellen. “Dit […]
  [naar artikel]
 29. Werkt mysterieuze witte walvis voor het Russische leger? (29/04/2019 - VRT NWS)
  Noorse vissers hebben een witte beluga walvis waargenomen die uitgerust was met een harnas. Het dier had het gemunt op hun boten. Experts vermoeden dat het wel eens getraind zou kunnen zijn door het Russische leger. 
  [naar artikel]
 30. VS leggen Chinees leger sancties op na aankoop van Russische wapens (21/09/2018 - De Morgen)
  De VS hebben het Chinese leger sancties opgelegd vanwege het kopen van Russische wapens. Zo wil Washington via een omweg de regering-Poetin straffen voor onder andere de bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de annexatie van Oekraïne.
  [naar artikel]
 31. Bijna 10.000 soldaten gesneuveld en nog eens 14.000 tot 21.000 gewond: Russische leger met 10 procent gekrompen (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een Russisch dagblad berichtte enkele dagen geleden over bijna 10.000 gesneuvelde soldaten. Ook Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat er zeker 7.000 Russische soldaten sneuvelden. Dat zou betekenen dat 10 procent van het volledige leger gestorven of gewond is. Intussen probeert het Kremlin het aantal doden aan Russische zijde angstvallig geheim te houden.
  [naar artikel]
 32. Russische helikopter uit de lucht geschoten boven Kiev (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een helikopter van het Russische leger is neergehaald boven de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat gebeurde in de buurt van de luchthaven. Er zouden zeker al vijf Russische vliegtuigen neergeschoten zijn volgens het Oekraïense leger.
  [naar artikel]
 33. Russische helikopter uit de lucht geschoten boven Kiev (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een helikopter van het Russische leger is neergehaald boven de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat gebeurde in de buurt van de luchthaven. Er zouden zeker al vijf Russische vliegtuigen neergeschoten zijn volgens het Oekraïense leger.
  [naar artikel]
 34. Oekraïne meldt dood van vijfde Russische generaal (19/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Volgens het Oekraïense leger is er opnieuw een Russische bevelhebber van het leger gesneuveld. Het zou gaan om de luitenant-generaal Andrej Mordvichev.
  [naar artikel]
 35. IN KAART: Heeft het Russisch leger ondertussen nog territorium gewonnen of net weggegeven? (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn toch al wat verschillen te zien op de kaart over de opmars van de Russen. Voor hen gaat het in het zuiden al wat makkelijker, omdat daar minder weerstand is van het Oekraïense leger. In het noorden hebben de Russen het dan weer moeilijker. Opmerkelijk is dat het Russisch leger bijna overal territorium wint, behalve in het westen van Kiev. Daar is immers veel weerstand van het Oekraïense leger en de burgers. Volgens de burgemeester van Kiev zitten de Russische troepen nog niet in zijn stad, maar Russische saboteurs proberen in burgerkledij de stad binnen te dringen. Op papier staat het Russische leger ook veel sterker. VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp legt uit.
  [naar artikel]
 36. Jack-in-the-box: de cruciale designfout die Russische tanks de lucht in doet springen (28/04/2022 - Express)
  Dat het Russische leger het Oekraïense verzet had onderschat was na enkele weken duidelijk. Naast een hevig gemotiveerd Oekraïens leger, teisteren ook logistieke en materiële tekortkomingen de Russische soldaten. Een duidelijk teken daarvan zijn de talloze Russische tanks die in puin langs de Oekraïense straten staan. Vaak ligt de top van de tank enkele meters […]
  [naar artikel]
 37. Verdere terugtrekking van Oekraïense leger en pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne (10/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zijn begonnen met een verdere terugtrekking van hun troepen uit de omstreden gebieden in...
  [naar artikel]
 38. Raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald, is afkomstig uit het Russische leger (24/05/2018 - VRT NWS)
  De raket waarmee 4 jaar geleden vlucht MH-17 uit de lucht is geschoten boven Oekraïne, kwam van het Russische leger. Dat is de conclusie van het internationaal onderzoeksteam dat het dossier onderzoekt. 
  [naar artikel]
 39. Amerikaans leger verspert hackers van Russische trollenfabriek toegang tot internet (26/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Computerdeskundigen van het Amerikaanse leger hebben verhinderd dat hackers van een beruchte Russische trollenfabriek in november toegang kregen...
  [naar artikel]
 40. Poetin wil leger moderniseren en zet in op gevechtsrobots, drones en lasers (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de uitbouw van het Russische leger moet het komende decennium worden gefocust op gevechtsrobots, drones en lasers. Dat heeft de Russische...
  [naar artikel]
 41. Russische helikopter vuurt per ongeluk raket richting publiek tijdens legeroefening: twee zwaargewonden (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens een legeroefening van het Russische en Wit-Russische leger heeft een helikopter per ongeluk een raket afgevuurd richting het publiek. Twee personen raakten daarbij zwaargewond. Het Russische leger zelf ontkent echter dat er een ongeval heeft plaatsgevonden.
  [naar artikel]
 42. Russische helikopter vuurt per ongeluk raket richting publiek tijdens legeroefening: twee zwaargewonden (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens een legeroefening van het Russische en Wit-Russische leger heeft een helikopter per ongeluk een raket afgevuurd richting het publiek. Twee personen raakten daarbij zwaargewond. Het Russische leger zelf ontkent echter dat er een ongeval heeft plaatsgevonden.
  [naar artikel]
 43. Thais leger houdt 15 verdachten van aanslagen vast (18/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Thaise leger houdt momenteel vijftien verdachten vast in het onderzoek naar de reeks aanslagen in verschillende badplaatsen. Dat deelt de militaire junta donderdag mee.
  [naar artikel]
 44. Wit-Russische officier krijgt 18 jaar cel voor lekken brief rond protesten (14/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een officier van het Wit-Russische leger is veroordeeld tot 18 jaar cel voor verraad. Hij lekte een brief aan de oppositie waarin de minister van Binnenlandse Zaken het leger opriep om mee de straatprotesten tegen president Loekasjenko te stoppen.
  [naar artikel]
 45. Amerikaans leger houdt volledige vloot F-35's aan de grond (11/10/2018 - De Morgen)
  Het Amerikaanse leger houdt tijdelijk zijn volledige vloot F-35-gevechtsvliegtuigen aan de grond, na een crash vorige maand in South Carolina. De straaljagers worden nu geïnspecteerd op defecten aan de brandstofleidingen.
  [naar artikel]
 46. Hoe tiener hielp om Russische legerkonvooi te stoppen bij Kiev (08/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Toen het Russische leger eind februari Kiev dreigde binnen te vallen, botsten ze op hevig weerwerk van het Oekraïense leger. Een Russisch konvooi dat vanuit het westen op weg was naar de hoofdstad, werd zelfs volledig uitgeschakeld. Met dank aan een 15-jarige dronepiloot.
  [naar artikel]
 47. Hoe tiener hielp om Russische legerkonvooi te stoppen bij Kyiv (08/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Toen het Russische leger eind februari Kyiv dreigde binnen te vallen, botsten ze op hevig weerwerk van het Oekraïense leger. Een Russisch konvooi dat vanuit het westen op weg was naar de hoofdstad, werd zelfs volledig uitgeschakeld. Met dank aan een 15-jarige dronepiloot.
  [naar artikel]
 48. De Grote Oorlog: De laatste stuiptrekking van het Russische leger (01/07/2017 - De Redactie)
  Op 1 juli 1917 ging het Russische leger voor het eerst sinds de revolutie en de val van de tsaar in de aanval. Het offensief leek even een succes, maar werd snel een fiasco. Het was het begin van het einde voor de voorlopige regering, voor de Bolsjevieken opende het de weg naar de overname van de macht.
  [naar artikel]
 49. Crash MH17: 'Buk-installatie was van Russische leger' (24/05/2018 - Knack)
  De installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd die vlucht MH17 fataal werd, is afkomstig van het Russische leger.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy