Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:23 uur

Twee fietsdoden in twee weken tijd door openzwaaiend autoportier, en toch is er een simpel trucje om zo’n ongeval te voorkomen

Het Nieuwsblad

23/06/2022 - 09:10

Voor de tweede keer in twee weken tijd overleed een Limburgse fietser na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier. Jaarlijks zorgen automobilisten of hun passagiers op deze manier voor gemiddeld 250 gewonden in Vlaanderen. Een derde van de ongevallen gebeurt met e-bikes. Nochtans is er met de Dutch Reach een simpel trucje om dergelijke ongevallen te voorkomen. Waarom is die in ons land dan niet verplicht?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Twee fietsdoden in twee weken tijd door openzwaaiend autoportier: “Onderschat probleem in verkeersstatistieken” (23/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Voor de tweede keer in twee weken tijd is een fietser overleden na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier. Jaarlijks zorgen automobilisten of hun passagiers op deze manier voor gemiddeld 250 gewonden in Vlaanderen. Een derde van de ongevallen gebeurt met e-bikes.
  [naar artikel]
 2. Twee Limburgse fietsdoden in twee weken tijd door openzwaaiend autoportier: “Onderschat probleem in verkeersstatistieken” (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Voor de tweede keer in twee weken tijd overleed een Limburgse fietser na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier. Jaarlijks zorgen automobilisten of hun passagiers op deze manier voor gemiddeld 250 gewonden in Vlaanderen. Een derde van de ongevallen gebeurt met e-bikes.
  [naar artikel]
 3. 250 gewonde fietsers per jaar in Vlaanderen door openzwaaiend autoportier (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Jaarlijks raken maar liefst 250 fietsers in Vlaanderen gewond door een openzwaaiend autoportier. Volgens verkeersinstituut Vias ligt dat cijfer vermoedelijk nog hoger. Op amper twee weken tijd zijn twee fietsers overleden na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier.
  [naar artikel]
 4. OPROEP. Raakte je ooit gewond door te botsen tegen een openzwaaiend autoportier? (22/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Voor de tweede keer in twee weken tijd is een Limburgse fietser levensgevaarlijk gewond geraakt na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier. “Wie uit de wagen stapt, moet áltijd controleren of hij niemand in gevaar brengt”, benadrukt woordvoerder Stef Willems van verkeersinstituut Vias.
  [naar artikel]
 5. Regenweer? Dankzij dit trucje vergeet je nooit meer een paraplu mee te nemen (16/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel je je voorneemt om het niet te vergeten, blijft je paraplu toch thuis als je door de regen moet. Klinkt herkenbaar? Gelukkig heeft de wetenschappelijke wereld nu een link gevonden tussen een simpel mentaal trucje en een beter geheugen om vervelende situaties als deze te voorkomen.
  [naar artikel]
 6. Regenweer? Dankzij dit trucje vergeet je nooit meer een paraplu mee te nemen (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Hoewel je je voorneemt om het niet te vergeten, blijft je paraplu toch thuis als je door de regen moet. Klinkt herkenbaar? Gelukkig heeft de wetenschappelijke wereld nu een link gevonden tussen een simpel mentaal trucje en een beter geheugen om vervelende situaties als deze te voorkomen.
  [naar artikel]
 7. PORTRET. Jan (67) van vroegere fotozaak overlijdt na klap tegen openzwaaiend autoportier: “Hij was de perfecte leermeester” (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Papa was voor ons een voorbeeld van een goede mens", zegt Koen, de zoon van de verongelukte Jan Delbroek (67). Hij sloot eind 2017, na 90 jaar, de bekende fotozaak Bögemann in het centrum van Genk en genoot met volle teugen van zijn pensioen. Woensdag liet hij het leven, nadat hij een dag eerder met zijn elektrische fiets tegen een openzwaaiend portier was gereden. Vrienden, familie en oud-collega’s zijn aangeslagen.
  [naar artikel]
 8. Dankzij dit trucje knoei je nooit meer met naald en draad (10/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Stel: je wil een draad door het oog van een naald halen, maar het lukt je niet… Wist je al dat er een simpel trucje bestaat om frustraties te voorkomen?
  [naar artikel]
 9. Met dit simpel trucje blijft je parfum langer ruiken (26/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het nadeel van veel parfums: hoe kwistig je 's morgens ook spuit, hoe weinig daar een paar uur later nog van te ruiken is. Een heel simpel trucje kan er toch voor zorgen dat je de geur langer vasthoudt.
  [naar artikel]
 10. Bpost voert onderzoek nadat postbode twee keer in twee weken tijd ongeval veroorzaakt (26/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  De directie van Bpost heeft een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waarin een postbode op veertien dagen tijd twee maal een ongeval veroorzaakte in de Molenkouterstraat in Machelen.
  [naar artikel]
 11. 200.000 euro. Zo veel moesten de ouders van de zieke Sacha inzamelen voor een peperdure operatie in de VS. In amper twee weken tijd is het hen gelukt (20/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Eén optie is er nog voor de kleine Sacha uit Molenbeek, die aan een zeldzame longziekte lijdt. Een operatie door topdokters in de Verenigde Staten moet voorkomen dat hij blijft verzwakken. De ingreep kost echter 430.000 euro en leek eerst onhaalbaar. Tot ­familie en vrienden in twee weken tijd 200.000 euro inzamelden. De Belgische overheid betaalt de rest. Op 31 juli vertrekt Sacha dan toch naar de VS. “Bang? Nee, het wordt een groot avontuur.”
  [naar artikel]
 12. Simpel trucje om dat ontspannen vakantiegevoel langer vast te houden (05/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het grootste nadeel aan vakantie: het is altijd veel te vlug voorbij. Een wetenschappelijke studie bracht een simpel trucje aan het licht om dat heerlijke vakantiegevoel toch iets langer vast te houden. Het zit vooral tussen onze oren en een andere manier van denken kan er al voor zorgen dat je je terug thuis langer ontspannen voelt.
  [naar artikel]
 13. Slechte slaper? Probeer dit trucje uit het leger eens (10/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Moeite om in te slapen? Dan zou een simpel trucje uit de militaire wereld weleens je redding kunnen zijn. De Pre-Flight School van de Amerikaanse marine gebruikt een wetenschappelijke onderbouwde methode, die ook bekend staat als de body scan, om elke avond binnen de twee minuten in slaap te dommelen. En dat in alle omstandigheden...
  [naar artikel]
 14. De Wever reageert voor het eerst op drie fietsdoden in twee weken tijd in Antwerpen (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever en schepen voor mobiliteit Koen Kennis verspreiden een brief naar aanleiding van de recente fatale ongevallen...
  [naar artikel]
 15. De Wever na fietsdoden: 'Pas op uzelf, pas op elkaar' (21/10/2017 - De Morgen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een brief gestuurd naar alle inwoners naar aanleiding van de drie fietsdoden de afgelopen weken.
  [naar artikel]
 16. Dankzij dit simpele trucje weet u meteen of die Black Friday-korting echt de moeite waard is (24/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Black Friday een garantie voor uitzonderlijke kortingen? Kijk toch maar beter uit uw doppen. Via een simpel trucje kan u nagaan of de deal echt zo...
  [naar artikel]
 17. Gierige Nederlanders wonen gratis Champions League-duel Club Brugge bij door sluw trucje (02/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Twee Nederlanders woonden vorige week woensdag gratis de Champions Leaguewedstrijd Club Brugge - Basaksehir bij. De Gierige Gasten — zo noemt hun populaire YouTube-kanaal waar ze allerlei dingen gratis proberen te bereiken — slaagden in hun opzet door een simpel, maar sluw trucje... In februari probeerden de Nederlanders het trouwens ook al, maar toen liep hun stunt minder succesvol af.
  [naar artikel]
 18. Met dit simpel trucje geeft wandelaar overvallers in auto het nakijken (10/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een man werd tijdens een nachtelijke wandeling plots tegengehouden door inzittenden van een auto, die slechte bedoelingen hadden en hem wilden overvallen. De fitte wandelaar zette het echter op een lopen. Geen goed idee om het op te nemen tegen een auto, zou je denken, maar de man gebruikte een simpel trucje om hen te verschalken en veilig en wel thuis te raken. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden werden gemaakt, maar het incident zou in Argentinië hebben plaatsgevonden.
  [naar artikel]
 19. Met dit handige trucje straalt je kerstboom als nooit tevoren (12/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Binnen een kleine twee weken is het Kerstmis, hoog tijd dus om je kerstboom te versieren als je dat nog niet gedaan hebt. Want zo'n fonkelende
  [naar artikel]
 20. Met dit handige trucje straalt je kerstboom als nooit tevoren (12/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Binnen een kleine twee weken is het Kerstmis, hoog tijd dus om je kerstboom te versieren als je dat nog niet gedaan hebt. Want zo'n fonkelende
  [naar artikel]
 21. Simpel trucje om dat ontspannen vakantiegevoel langer vast te houden (05/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het grootste nadeel aan vakantie: het is altijd veel te vlug voorbij. Een wetenschappelijke studie bracht een simpel trucje aan het licht om dat heerlijke vakantiegevoel iets langer vast te houden. Een andere manier van denken kan er al voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je vakantie langer duurt.
  [naar artikel]
 22. Aanschuiven op Brusselse ring na ongeval met drie vrachtwagens en twee auto’s in Zellik (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor file op de Brusselse ring na een ongeval ter hoogte van Zellik. Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens en drie auto’s waren even twee rijstroken versperd, intussen werd de weg wel vrijgemaakt. Bij het ongeval viel één lichtgewonde.
  [naar artikel]
 23. Ruim twee uur aanschuiven op Brusselse ring na ongeval in Zellik (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor file op de Brusselse ring na een ongeval ter hoogte van Zellik. Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens en drie auto’s zijn daar twee rijstroken versperd. Bij het ongeval viel één lichtgewonde.
  [naar artikel]
 24. Tien auto’s in brand gestoken op twee weken tijd in Hoboken: “Wat als het vuur was overgeslagen op ons huis?” (15/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In Hoboken zijn op twee weken tijd tien auto’s midden in de nacht vermoedelijk opzettelijk in brand gestoken. En dat veroorzaakt grote ongerustheid bij de bewoners van de wijk Portugezenhoek waar minstens zeven auto’s geblust moesten worden. De politie houdt er rekening mee dat er een pyromaan aan het werk is en voert extra patrouilles uit in de omgeving.
  [naar artikel]
 25. Nooit eerder zoveel fietsdoden als in 2019 (12/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er waren nooit eerder zoveel fietsdoden in het verkeer als in 2019. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute. Vooral in Wallonië steeg het aantal fietsers dat omkwam bij een ongeval sterk.
  [naar artikel]
 26. Nooit eerder zoveel fietsdoden als in 2019 (12/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er waren nooit eerder zoveel fietsdoden in het verkeer als in 2019. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute. Vooral in Wallonië steeg het aantal fietsers dat omkwam bij een ongeval sterk.
  [naar artikel]
 27. Elk jaar 333 ongevallen waarbij fietser tegen autoportier knalt: “Doe de ‘Dutch Reach’” (10/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Elk jaar gebeuren er 333 ongevallen waarbij een fietser tegen een geopend autoportier knalt. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nochtans vallen dergelijke ongevallen te vermijden door oplettend het portier te openen, bijvoorbeeld door de ‘Dutch Reach’ toe te passen, weet Van den Bergh.
  [naar artikel]
 28. Elk jaar 333 ongevallen waarbij fietser tegen autoportier knalt: “Doe de ‘Dutch Reach’” (10/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Elk jaar gebeuren er 333 ongevallen waarbij een fietser tegen een geopend autoportier knalt. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nochtans vallen dergelijke ongevallen te vermijden door oplettend het portier te openen, bijvoorbeeld door de ‘Dutch Reach’ toe te passen, weet Van den Bergh.
  [naar artikel]
 29. Verkeershinder door ongeval in Paal (13/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op de Paalsesteenweg in Paal is er maandagvoormiddag een tijdlang verkeershinder geweest door een ongeval. Twee auto’s en een vrachtwagen botsten er. De twee auto’s waren total loss en moesten worden getakeld. Volgens de eerste berichten raakte niemand gewond. 
  [naar artikel]
 30. Laat je nagels langer lijken met dit simpel trucje (22/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Ben jij een verdoken nagelbijter? Of ben je gewoon niet gezegend met mooie sterke nagels? Lees dan zeker verder, want met dit trucje doe je je
  [naar artikel]
 31. Altijd prijs op grijpmachine met dit simpel trucje (13/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ook al eens al je nagels opgevreten wanneer je telkens weer bot ving op de grijpmachine op de kermis? Misschien moet je het trucje van deze
  [naar artikel]
 32. Tandarts demonstreert simpel trucje waardoor mondmasker nog meer bescherming kan bieden (11/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensen met een smaller gezicht hebben er dezer dagen wel vaker last van: een mondmasker dat niet zo goed aansluit op het gezicht. Daar heeft Olivia Cui een oplossing voor gevonden. In een TikTok-filmpje demonstreerde de tandarts een handig en simpel trucje waarmee jouw mondmasker extra bescherming kan bieden.
  [naar artikel]
 33. Vijfde golf over zijn piek: aantal besmettingen in Limburg gehalveerd op twee weken (08/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal besmettingen is in Limburg op twee weken tijd nagenoeg gehalveerd. Dat effect is goed zichtbaar in de scholen. Twee weken geleden hadden nog ruim 10.000 leerlingen en leerkrachten een besmetting, vandaag zijn er dat nog zo’n 3.000. Ook steeds minder bedrijven worden getroffen.
  [naar artikel]
 34. Met dit trucje krijgen je planten altijd net voldoende water (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Geen kei in het bewateren van je kamerplanten? Een filmpje op de sociale netwerk toont je een simpel trucje om de perfecte hoeveelheid water te geven.
  [naar artikel]
 35. Ernstige hinder op E17 in Gentbrugge door zwaar ongeval met vrachtwagen en twee auto’s (24/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  De E17 richting Antwerpen is donderdagmorgen deels versperd door een zwaar ongeval met een vrachtwagen en twee auto’s. Dat melden het Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie. Een persoon zat gekneld in zijn voertuig en werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
  [naar artikel]
 36. Met dit trucje voorkom je tranen als je een ui snijdt (03/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Sociale netwerksite TikTok is in de ban van een hack die tranen moet voorkomen als je een ui aan het snijden bent. Het idee is simpel: leg een vochtig velletje keukenpapier onder de ui en je houdt het zelf droog. Of dat werkt? Wij deden de test.
  [naar artikel]
 37. Met dit trucje voorkom je tranen als je een ui snijdt (03/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Sociale netwerksite TikTok is in de ban van een hack die tranen moet voorkomen als je een ui aan het snijden bent. Het idee is simpel: leg een vochtig velletje keukenpapier onder de ui en je houdt het zelf droog. Of dat werkt? Wij deden de test.
  [naar artikel]
 38. Brusselse ring weer vrijgemaakt na ongeval met drie vrachtwagens en twee auto’s in Zellik (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde deze ochtend voor file op de Brusselse ring na een ongeval ter hoogte van Zellik. Door een aanrijding tussen twee vrachtwagens en drie auto’s waren even twee rijstroken versperd, intussen werd de weg wel vrijgemaakt. Bij het ongeval viel één lichtgewonde.
  [naar artikel]
 39. Brug over Albertkanaal volledig versperd na ongeval: twee gewonden (22/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De brug over het Albertkanaal in Beringen is dinsdagochtend een dik uur versperd geweest door een ongeval. Rond 6.15 uur botsten er twee auto’s bovenop de brug. De twee wrakken kwamen dwars over de weg te staan. Er was geen doorkomen meer aan. Zelf de voetgangers konden niet meer door. De twee bestuurders - mannen - raakten lichtgewond en werden naar het ziekenhuis gebracht.
  [naar artikel]
 40. Weinig zo frustrerend als wachten op je bagage. Rolt je koffer met dit trucje voortaan als eerste van de bagageband? (04/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Of je nu op vakantie vertrekt of net terugkeert: wachten tot je reiskoffer uit het vliegtuig is geladen en eindelijk op de bagageband verschijnt, maakt niemand vrolijk. Maar volgens weblog Lifehacker kan je dat wachten met een simpel trucje omzeilen: kleef er gewoon een label op met ‘fragiel’ of ‘breekbaar’ en je koffer zou als eerste van de band rollen. Maar werkt het ook?
  [naar artikel]
 41. Al vier ongevallen op twee weken op Klaverblad: “Bestuurders passen snelheid niet aan bij regen” (09/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Maandagavond om 21.45 uur botste een bestuurder op een van de lussen van het Klaverblad tegen de vangrail. Het was al zeker het vierde ongeval op twee weken tijd waarbij telkens slechts een voertuig betrokken was. De auto’s gingen allemaal uit de bocht op een van de vier lussen van de verkeerswisselaar. Volgens de hulpdiensten komt dat door een te hoge snelheid en het gladde wegdek bij regenweer.
  [naar artikel]
 42. Twee uur file op Brusselse binnenring door ongeval in Ruisbroek (10/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op de Brusselse binnenring verliest het verkeer vrijdagochtend twee uur door een ongeval in Ruisbroek. Daar waren lange tijd, tijdens het drukste moment van de ochtendspits, twee rijstroken afgesloten. Intussen is er nog één rijstrook dicht voor het verkeer. Van Woutersbrakel tot de plaats van het ongeval is het aanschuiven. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat het verkeer van het zuiden naar het noorden aanraadt om via de buitenring te rijden, in plaats van via de binnenring.
  [naar artikel]
 43. “Zes jaar wachten op schadevergoeding” (15/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  leopoldsburgZes jaar geleden had Marina Cools twee stevige verkeersongevallen in minder dan twee weken tijd, waarbij ze twee keer verwondingen opliep. Hoewel ze bij geen enkel ongeval in fout was, moest ze tot nu wachten voor een uitbetaling van haar schadeclaim.
  [naar artikel]
 44. Twee doden bij ongeval in Sint-Niklaas, E17 richting Gent versperd (30/11/2017 - VRT NWS)
  De E17 richting Gent is ter hoogte van Sint-Niklaas volledig versperd door een ongeval waarbij twee doden en één zwaargewonde zijn gevallen. Bij het ongeval zijn twee vrachtwagens en een grote bestelwagen betrokken. De omstandigheden worden nog onderzocht. De hulpdiensten zijn ter plaatse en er wordt een verkeersdeskundige en een wetsdokter aangesteld. De afhandeling van het ongeval zal nog lange tijd aanslepen. 
  [naar artikel]
 45. Twee zware aardbevingen in Mexico in twee weken tijd, is dat toeval? (20/09/2017 - VRT NWS)
  De aardbeving die Mexico gisteren getroffen heeft, had een kracht van 7,1. Bijna twee weken geleden - op 7 september - werd het land  getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,2. Is er een verband tussen die twee?
  [naar artikel]
 46. ‘Girl’ haalt op twee weken tijd 100.000 bezoekers (31/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Girl’, het filmdebuut van Lukas Dhont, haalt vandaag haar 100.000ste bezoeker. En dat na amper twee weken in de Belgische bioscopen: de premiere...
  [naar artikel]
 47. Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep (04/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap.
  [naar artikel]
 48. Dokter schrijft Hedebouw twee weken rust voor (02/05/2017 - De Standaard)
  PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw moet van zijn dokter twee weken rusten nadat hij maandag is aangevallen door een man met een mes. “De dokter heeft me twee weken rust voorgeschreven. Ik zal zien of ik zoveel tijd nodig heb om weer de oude te worden, maar jullie begrijpen ongetwijfeld dat ik mij de komende dagen ga terugtrekken en de nodige tijd ga nemen om te herstellen', zo schrijft Hedebouw dinsdag op zijn Facebook-pagina.
  [naar artikel]
 49. Een wesp doden doe je beter niet, met dit simpel trucje hou je ze wel op afstand (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door het warme en droge weer zijn er deze zomer uitzonderlijk veel wespen in ons land. Toch denk je beter eens goed na vooraleer je de irritante...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy