Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:16 uur

Hoe ver staat de deur van de EU open voor de landen van de westelijke Balkan?

De Morgen

23/06/2022 - 10:43


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. EU zet deur open voor Westelijke Balkan (06/02/2018 - VRT NWS)
  Voor het eerst sinds vele jaren spreekt de Europese Unie opnieuw de duidelijke ambitie uit om uit te breiden. Als ze de nodige hervormingen doorvoeren, mogen zes landen uit de Westelijke Balkan erbij. 2025 is een streefdatum, maar geen deadline. 
  [naar artikel]
 2. Is er hoop voor de Westelijke Balkan? (26/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Is er hoop voor de Westelijke Balkan? In een opiniestuk voor Politico drukt de Albanese Eerste Minister Edi Rama zijn ontgoocheling uit over hoe de landen van de “Westelijke Balkan”, die nog steeds geen lid zijn van de EU, worden behandeld. Hij stelt: “achttien jaar geleden, op een topontmoeting in 2003 (…) werd ons gezegd dat ‘de toekomst van de Balkan in […] Lees dit artikel: Is er hoop voor de Westelijke Balkan?
  [naar artikel]
 3. Landen van Westelijke Balkan overwegen weg te blijven van EU-top (22/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De leiders van Servië, Albanië en Noord-Macedonië overwegen weg te blijven van de topbijeenkomst van de Europese Unie die donderdag begint. Naast de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne zouden op de top ook de toetredingsvooruitzichten voor deze landen van de Westelijke Balkan besproken worden.
  [naar artikel]
 4. EU-leiders herbevestigen "Europees perspectief" voor Westelijke Balkan (17/05/2018 - VRT NWS)
   De 28 lidstaten van de Europese Unie herbevestigen tijdens de EU-Westelijke Balkan top hun "ondubbelzinnige steun voor het Europese perspectief van de Westelijke Balkan". Dat doen ze in de Verklaring van Sofia, die ze aangenomen hebben tijdens de top in de Bulgaarse hoofdstad.
  [naar artikel]
 5. Oostenrijk en Balkan negeren Europa (06/04/2019 - De Morgen)
  Oostenrijk en de Westelijke Balkan-landen trekken zich niets aan van de harde Europese kritiek op hun beleid dat vluchtelingen tegenhoudt. EU-president Tusk waarschuwt dat de EU in 'een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis' is beland.
  [naar artikel]
 6. EU houdt westelijke Balkanlanden nog aan het lijntje (06/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zes landen op de westelijke Balkan krijgen nog geen uitzicht op het lidmaatschap van de Europese Unie. Landen als Nederland en Duitsland willen nog geen toetredingsdatum met hen afspreken. Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro en ook Bosnië en Kosovo moeten eerst nog veel hervormingen doorvoeren.
  [naar artikel]
 7. Premier Michel wil speciale EU-gezant voor Westelijke Balkan (03/05/2018 - Metro)
  Premier Charles Michel pleit ervoor dat de Europese Unie een speciale gezant naar de regio van de Westelijke Balkan stuurt om bij te dragen aan de stabilisering van de regio. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het Europees Parlement. “Ik ben op missie geweest in Albanië en Servië en bij mijn terugkeer ben ik ervan overtuigd geraakt dat Europa geen genoegen mag nemen met de rol van facilitator”, zo verklaarde Michel in het Europees Parlement. Volgens de eerste minister moet de Europese Unie een speciaal gezant naar de regio sturen om “een perspectief van stabiliteit te smeden”. De Europese gezant moet “politieke legitimiteit” hebben, zo beklemtoonde Michel. De premier meent dat voormalige staatshoofden of regeringsleiders de noodzakelijke geloofwaardigheid hebben om een dergelijke rol te vervullen. “We moeten vermijden dat we op een bepaald moment geconfronteerd worden met een escalatie”, besloot Michel zijn pleidooi, dat gunstig werd onthaald door Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani. De regio van de Westelijke Balkan staat sinds enkele maanden weer prominent op de agenda van de Europese besluitvormers. De Europese Commissie probeert een nieuw elan te geven aan het toetredingsproces van deze landen. Op 17 mei vindt in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een top plaats over de regio. bron: Belga Het bericht Premier Michel wil speciale EU-gezant voor Westelijke Balkan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Westelijke Balkan worstelt met hoge energiearmoede; met kwalijke gevolgen voor volksgezondheid (31/01/2022 - Express)
  De Westelijke Balkan wordt met hoge niveaus van energie-armoede geconfronteerd. Dat probleem vormt een belangrijke oorzaak van een zware luchtvervuiling, die tot vele vroegtijdige overlijdens leidt. Dat is de conclusie van een rapport van de Society for Sustainable Development Design (DOOR) en het Energy Institute Hrvoje Požar, beide gevestigd in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Europa […]
  [naar artikel]
 9. Treden binnenkort nieuwe Balkanlanden toe tot de EU? (25/05/2018 - Knack)
  Moeten zes landen uit de westelijke Balkan lid worden van de Europese Unie? Liever niet, vindt West-Europa.
  [naar artikel]
 10. Inspanningen Europese Commissie voor uitbouw rechtsstaat in Westelijke Balkan waren “verspilling van geld” (12/01/2022 - Express)
  De Europese Commissie moet meer inspanningen doen om de hervormingen van de rechtsstaat in de Westelijke Balkan door te drukken. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarin wordt beklemtoond dat de aanzienlijke budgetten die de Europese Unie aan de aanpak van het probleem heeft besteed, niet succesvol zijn. In het […]
  [naar artikel]
 11. Frontex: Westelijke Balkan Europese poort voor invoer illegale wapens (01/03/2022 - Express)
  De Westelijke Balkan is voor de illegale invoer van wapens in de Europese Unie de belangrijkste toegangspoort. Dat blijkt uit een rapport van Frontex, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de grenzen van de Europese Unie. In de nabije toekomst zouden volgens het agentschap vooral gedemonteerde wapens voor de Europese grensbewaking een […]
  [naar artikel]
 12. Slovenië en Benelux zetten Europese deuren voorwaardelijk open voor westelijke Balkan (06/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/HsXCQB37iVJMtdtoaR_eum53a_0/diocontent/118350496/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 13. Relatietherapie op de Balkan (16/05/2018 - De Morgen)
  De relatie tussen de Europese Unie en de westelijke Balkan verdiepen, daaraan gaan leiders van de EU en zes Balkanlanden morgen in Sofia werken tijdens een speciale top. Om lid te kunnen worden van de EU zullen de zes in elk geval de grensgeschillen in de regio moeten bijleggen. Want met burenruzies heeft Brussel slechte ervaringen.
  [naar artikel]
 14. Westelijke Balkan creëert een miniversie van Schengen (16/10/2019 - Express)
  Albanië, Noord-Macedonië en Servië – drie landen van de Westelijke Balkan die hopen tot de Europese Unie te kunnen toetreden – hebben een regionaal economisch samenwerkingsakkoord gesloten. Het verbond moet een miniatuurversie worden van het Schengen-akkoord. Het initiatief wil vooral de lokale economie stimuleren tot de betrokken landen tot de Europese Unie kunnen toetreden. Het idee van een regionale samenwerking werd twee jaar geleden voor het eerst gepresenteerd op een regionale top in Triëst. Toen een overeenkomst werd bereikt over een actieplan voor een regionale economische ruimte. Albanië, Noord-Macedonië en Servië hebben nu in Novi Sad een intentieverklaring getekend om het onderlinge vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal mogelijk te maken. Uitnodiging Het nieuwe samenwerkingsverband moet over twee jaar operationeel zijn. De initiatiefnemers beklemtoonden dat het verbond openstaat voor de andere naties in de Westelijke Balkan. Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kosovo kregen daarbij een uitnodiging om zich bij het initiatief aan te sluiten. De Servische president Aleksandar Vu?i? wierp daarbij op dat de standpunten tegenover Kosovo in het samenwerkingsverband geen hinderpaal kunnen vormen. ‘Die politieke verschillen hebben niets te maken met vrijheid van handel en beweging,’ aldus Vu?i?. Kosovo wordt door Servië en Bosnië-Herzegovina nog niet erkend. Alle landen van de Westelijke Balkan zoeken een aansluiting bij de Europese Unie. Tot nu toe hebben echter alleen Montenegro en Servië gesprekken over een toetreding tot de Europese Unie geopend. Zoran Zaev, premier van Noord-Macedonië, stelde echter dat de Westelijke Balkan ook naar zijn eigen toekomst moet kijken. Prioriteit Ook de Albanese premier Edi Rama benadrukte de noodzaak om het tempo en de dynamiek van de regionale economische ontwikkeling te versnellen. ‘Wij willen allemaal deel uitmaken van de Europese Unie,’ aldus Rama. ‘Maar ook de Europese Unie heeft zijn eigen problemen. Daarin is de West-Balkan geen prioriteit. Daarvoor moet de regio zelf zorgen.’ De Servische vice-premier Zorana Mihajlovi? merkte op dat het samenwerkingsverband geen alternatief wil worden voor de Europese Unie. ‘Evenmin is er sprake van een streven naar de oprichting van een nieuw Joegoslavië,’ aldus Mihajlovi?. The post Westelijke Balkan creëert een miniversie van Schengen appeared first on Express.
  [naar artikel]
 15. Balkan-landen en Oostenrijk stellen vluchtelingenlimiet in (10/04/2019 - De Morgen)
  De politie in Oostenrijk, Slovenië, Macedonië, Servië en Kroatië is een vluchtelingenlimiet overeengekomen: voortaan mogen zo'n 580 vluchtelingen per dag de Balkan-landen door. Dat meldt de Sloveense politie.
  [naar artikel]
 16. Servië wil beloning voor uitlevering Mladic (06/04/2019 - De Morgen)
  De landen van de westelijke Balkan blijven nagelbijtend zitten in de wachtkamer van de EU. Alleen Kroatië heeft goede vooruitzichten, voor de anderen zou er binnen enkele weken meer duidelijkheid komen. Vooral Servië vraagt snel zekerheid.
  [naar artikel]
 17. België schenkt 4 miljoen dosissen coronavaccins aan Covax (03/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ons land schenkt tegen eind dit jaar 4 miljoen dosissen coronavaccins aan het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vaccins verder verdeelt naar ontwikkelingslanden. Die vaccins zullen vooral terechtkomen in de landen van de westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van Europa en Afrika. Ook de veertien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking krijgen voorrang. Dat kondigt premier Alexander De Croo (Open VLD) maandagavond aan.
  [naar artikel]
 18. Reynders in Ljubljana voor top met Sloveense, Luxemburgse en Nederlandse premiers (05/02/2018 - Metro)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vertrekt naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana voor een ontmoeting met de Sloveense premier Miro Cerar en de premier van Nederland, Mark Rutte, en van Luxemburg, Xavier Bettel. De Slovenië-Benelux-top vindt dinsdag plaats en behandelt onder meer de toekomst van Europa en de westelijke Balkan. Vanavond hebben de politici een diner in het statige kasteel van Ljubljana, op een heuvel aan het centrum van de Sloveense hoofdstad. Morgen vindt dan de top zelf plaats. De ministers kunnen het onder andere hebben over de relatie tussen Slovenië en de Benelux, over asiel, migratie en de Schengenzone, de brexit, de westelijke Balkan en de relatie met de Europese Unie, en de duurzame economie. Volgens de Sloveense overheid hebben de vier landen “heel gelijkaardige standpunten over de toekomst van de Europese Unie en andere Europese thema’s”, zo staat in het officiële programma van de top. “Alle vier de landen hebben exportgerichte economieën, maken deel uit van de meest geïntegreerde kern van de EU en schuiven een sterke en goed functionerende EU naar voor als een strategisch belang.” Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone en is lid van de eurozone. Vorig jaar vierde het land zijn 25e verjaardag. Dit jaar is België voorzitter van de Benelux. bron: Belga
  [naar artikel]
 19. EU-top leert: vooral bij elkaar blijven op Trumps slingerwegen (18/05/2018 - De Morgen)
  Trumps ontwrichtende werking reikt zelfs tot de Westelijke Balkan. Vijftien jaar moesten de landen daar wachten op een top met de Europese Unie. Toen het donderdag eindelijk zover was, slokte Amerika de aandacht op. Het verzet tegen EU-lidmaatschap voor hen blijft bovendien groot.
  [naar artikel]
 20. Wat is er allemaal aan de hand in de Balkan? (17/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Wat is er allemaal aan de hand in de Balkan? Strenge mediawetten in Albanië, oorlog tussen Kosovaarse politie en Servische minderheidsgroepen, sluimerende milieurampen in Bulgarije. De Balkan lijkt op dit moment niet de meest gezellige plek om te verblijven. Wat is er juist allemaal aan de hand? Door een organische mengelmoes van ethnische groeperingen en godsdiensten is de Balkan al eeuwenlang het kruitvat van Europa. […] Lees dit artikel: Wat is er allemaal aan de hand in de Balkan?
  [naar artikel]
 21. Meer migranten komen naar EU over land (17/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal mensen dat over land via de Balkan illegaal de Europese Unie binnenkomt, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat zei het Europese grensbewakingsbureau Frontex dinsdag. De toestroom via de Middellandse Zee is daarentegen sterk afgenomen in vergelijking met 2019. In oktober staken bijna 3.500 mensen de grens over via de Westelijke Balkan, meer dan een derde meer dan in september, aldus Frontex.
  [naar artikel]
 22. Regen zaait dood in Balkan (13/04/2019 - De Morgen)
  Zeker dertig doden: heel erg zwaar was de balans gisteren in de Balkan na de zwaarste overstromingen in 120 jaar. Veertien landen uit de Europese Unie boden hulp aan, België stuurt vandaag het B-FAST-team. 'Dit is een ramp met bijbelse proporties', zei de Servische tennisser Novak Djokovic.
  [naar artikel]
 23. Premier Michel op werkbezoek naar Albanië en Servië (23/04/2018 - Metro)
  Premier Charles Michel brengt maandag en dinsdag een werkbezoek aan Albanië en Servië. Op de agenda van de premier staan ontmoetingen met de president en eerste minister van beide landen. De trip vindt plaats op een moment dat Europa volgens de premier voor belangrijke keuzes staat, waarbij ook de relaties met de Balkan keuzes vergen. De eerste minister start zijn bezoek in Tirana, waar gesprekken geprogrammeerd staan met de Albanese premier Edi Rama (van socialistische signatuur) en president Ilir Meta. Daags nadien zit Charles Michel aan tafel met zijn Servische evenknie Ana Brnabic, de eerste vrouwelijke premier van Servië, en president Aleksandar Vucic. Op een moment dat Europa voor een aantal belangrijke beslissingen staat, wijst premier Michel op het belang van de Westerse Balkan en van beide landen. De twee landen staan voor een aantal uitdagingen, waaronder de rechtsstaat, veiligheid en ook geopolitieke stabiliteit. Naast de situatie aan de oostelijke grens van Europa en de situatie in het zuiden van Europa (Syrië, Libië), vormt de westelijke Balkan een belangrijk pijnpunt in de relatie met Rusland, die zijn invloed in de regio wil uitbreiden. Volgens premier Michel is de aard van de betrekkingen tussen Europa en de Balkanlanden van strategisch belang. De Europese Commissie stelde de lidstaten in dat verband eerder deze week voor het licht op groen te zetten voor de opening van onderhandelingen met Albanië (en Macedonië). Het dagelijks bestuur van de EU wil op die manier zijn appreciatie uitspreken voor de inspanningen die beide landen al hebben geleverd, al moeten er nog grote stappen volgen alvorens een toetreding mogelijk is. Servië is een ander verhaal. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opperde dat Servië (en Montenegro) tegen 2025 zouden kunnen toetreden. Die toetreding hangt echter voor een groot deel af van de normalisering van de relaties met Kosovo, de voormalige Servische provincie die zich in 2008 onafhankelijk verklaarde. Vijf EU-lidstaten erkennen die onafhankelijkheid niet. Hoewel het huidige Bulgaarse voorzitterschap de westelijke Balkan als een prioriteit bekijkt, is een principiële beslissing over de toetreding van Albanië en Servië op korte termijn niet aan de orde. Voor premier Michel is het prioritair de strategische betrekkingen met beide landen te verstevigen en ze te steunen in de richting van meer democratie, van de rechtsstaat en fundamentele rechten en vrijheden. Ook wijst de premier op het belang voor de plaatselijke publieke opinie om te tonen dat Europa die strategische relaties wil verstevigen en hen zeker niet in de armen van Rusland te drijven. bron: Belga Het bericht Premier Michel op werkbezoek naar Albanië en Servië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Hongarije wil toetreding Servië en Montenegro tot EU versnellen (15/02/2018 - Metro)
  Hongarije vindt dat het toetredingsproces van Servië en Montenegro tot de Europese Unie te traag verloopt. Volgens Boedapest kan de toetreding reeds in 2022 plaatsvinden in plaats van in 2025 zoals de Europese Commissie naar voren schuift. “Waarom moeten we zeven jaar langer wachten?”, vroeg de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjàrtó zich bij de aankomst op de informele top Buitenlandse Zaken in Sofia af. Het Bulgaarse voorzitterschap van de EU heeft van de uitbreiding van de Westelijke Balkan, een dossier dat reeds jaren aansleept, een prioriteit gemaakt. Momenteel hebben enkel Servië en Montenegro de toetredingsgesprekken met de Unie gestart. Vorige week heeft de Europese Commissie haar strategie voor de Westelijke Balkan voorgesteld. Servië en Montenegro zouden tegen 2025 tot de Europese Unie kunnen toetreden. Dat is echter “ambitieus” en vereist “een sterke politieke wil” in beide landen. Er moeten nog stappen gezet worden op het vlak van de rechtstaat en de economie, en wat Servië betreft ook in de normalisatie van de relatie met Kosovo. Voor een uitbreiding met andere Balkanlanden dienen eerst nog grensproblemen weggewerkt te worden, merkte Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op. Vandaag bogen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zich voor het eerst over deze strategie. Voor de Hongaarse regering loopt het proces te traag. “Ik ben erg ontgoocheld over deze strategie omdat ik denk dat het integratieproces sneller moet lopen”, zei minister Szijjàrtó. 2024 is voor hem “echt traag”; hij vond 2022 “realistischer”. “De Verenigde Staten hebben een strategie voor de Westelijke Balkan, Rusland heeft een strategie, Turkije heeft een strategie. Enkel de Europese Unie gaat erg langzaam”, voegde hij eraan toe. Hij riep de EU op om alle hoofdstukken te openen. Aan Bulgaarse kant sprak minister Jekaterina Zacharieva van een “gepaste” en “begrijpelijke” strategie van de Commissie. “De landen van de Westelijke Balkan hebben de roeping om tot de Europese Unie toe te reden. Dat is ontegensprekelijk, maar het is duidelijk dat er voorwaarden zijn, dat deze voorwaarden veeleisend zijn en dat het pad om die te vervullen moeilijk is”, vond de Franse minister Jean-Yves Le Drian. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 25. Laurent spreekt voor het eerst publiekelijk over Delphine: “Onze deur staat altijd open voor haar” (22/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Prins Laurent heeft zich voor de eerste keer uitgesproken over Delphine, die sinds kort officieel zijn halfzus is. “Ik ga niet zeggen of ik blij ben, maar de deur staat open”, zei hij.
  [naar artikel]
 26. Oost-Europese landen willen grenzen dicht (09/04/2019 - De Morgen)
  Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije zullen vandaag bespreken hoe ze de Balkan-route helemaal kunnen afsluiten. Hiermee gaan de landen openlijk de confrontatie aan met de Duitse bondskanselier Merkel. 'Merkel staat nu zo goed als alleen. De bocht is echt genomen.'
  [naar artikel]
 27. Europese reizen Christchurch-terrorist onder de loep: interesse in historische veldslagen in de Balkan (17/03/2019 - VRT NWS)
  Brenton Harrison, de verdachte van de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, blijkt de afgelopen jaren veelvuldig te hebben gereisd. Hij had een bijzondere aandacht voor de Balkan. Bulgarije, Kroatië en Turkije hebben al bevestigd dat hij in die landen is geweest. De overheid gaat nu na wat hij daar precies deed. 
  [naar artikel]
 28. Premier De Croo op Europese top: "Europe first is af en toe nodig" (06/10/2021 - VRT NWS)
  De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zitten bijeen op een informele top in Slovenië. Gisterenavond bespraken ze de rol van de Europa in de wereld, die wel actiever kan, vinden zowel de Belgische premier als Europees raadsvoorzitter Charles Michel. Vandaag staat de relatie met de westelijke Balkan op de agenda.
  [naar artikel]
 29. Kandidaat-lidstaten EU zijn het wachten beu (14/05/2019 - Express)
  Landen uit de Westelijke Balkan wachten al jaren om tot de Europese Unie te kunnen toetreden. De procedures slepen eindeloos aan en werden herhaaldelijk door allerhande barrières opgehouden. Inmiddels beginnen een aantal van de betrokken landen duidelijke signalen van ongeduld te tonen. Dat zegt Annabelle Timsit, Europees correspondent van het magazine Quartz. Timsit merkt daarbij op dat een aantal van de kandidaat-lidstaten uit de Balkan inmiddels al naar andere potentiële partners uitkijken. Het gebied heeft strategisch immers een bijzonder grote waarde. Kroatië “Kroatië was zes jaar geleden het laatste land dat tot de Europese Unie is toegetreden,” zegt Annabelle Timsit. “Acht andere landen, meestal uit de Westelijke Balkan, staan op de wachtlijst om eveneens lid te kunnen worden. Servië en Montenegro wachten inmiddels al ruim tien jaar op het lidmaatschap van de Europese Unie. Noord-Macedonië staat zelfs al veertien jaar op de wachtlijst.” “Om echter te kunnen toetreden moeten deze landen onder meer hun wetgeving aan de Europese regelgeving aanpassen. Tegelijkertijd moet er ook een goedkeuring volgen van de andere lidstaten van de Europese Unie, de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europese Parlement.” De Europese Unie heeft inmiddels te kennen gegeven tegen het midden van volgend decennium minstens twee Balkan-landen als lidstaat te zullen opnemen. “De uitbreiding is niet alleen voor de potentiële lidstaten een gunstige uitkomst,” zegt Timsit. “De Europese Unie gelooft immers hierdoor stabiliteit, democratie en economische ontwikkeling naar de buurlanden te kunnen uitvoeren.” “Tegelijkertijd zou men echter controle kunnen verwerven over een gebied met een grote strategisch belang. Tevens zou men kunnen voorkomen dat andere grootmachten in de regio een sterke positie zouden kunnen uitbouwen. Bovendien zou de uitbreiding de Europese Unie ook op wereldniveau machtiger maken.” Verdeeldheid Er moet echter vastgesteld worden dat het geduld van de Balkan-landen stilaan begint op te raken. Uit enquêtes blijkt dat 26 procent van de inwoners van de regio niet meer gelooft dat hun land ooit tot de Europese Unie zal toetreden. In Servië zijn al stemmen opgegaan om de aanvraag tot toetreding opnieuw in te trekken. Kosovo wil zelfs beroep doen op de Verenigde Staten. Dat is volgens Hashim Thaci, president van Kosovo, immers nodig om een dialoog te kunnen opbouwen en een overeenkomst te vinden. Thaci betoogt dat de Europese Unie door een gebrek aan eensgezindheid niet in staat is beslissingen te nemen. De opstart van de procedure voor de opname van Noord-Macedonië en Albanië werd in juni vorig jaar opgeschort. Een aantal lidstaten van de Europese Unie waren immers van mening dat de kandidaten onvoldoende garanties over de rechtsstaat konden geven. Bovendien werd gewezen op de sterke activiteit van de georganiseerde misdaad in de regio. Inmiddels hebben echter landen zoals China, Turkije en Rusland hun interesse in het gebied laten blijken. Dat geldt ook voor Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, die er vooral mogelijkheden in infrastructuur en vastgoed zien. Zelfs Turkije toont opnieuw grotere ambities in de Westelijke Balkan. Misdaad Eind april organiseerde de Europese Unie in Berlijn weliswaar een top over de Balkan. Dat moest de mogelijke inmenging van externe partijen in de regio afwentelen. Volgens Hashim Thaci hebben de gesprekken echter weinig concrete vorderingen geboekt. “Men moet wel erkennen dat de Europese Unie in de Westelijke Balkan met een aantal belangrijke problemen moet afrekenen,” beklemtoont Annabelle Timsit. “Tussen de verschillende Balkan-landen lopen nog acht onopgeloste grensconflicten. Dat is een overblijfsel van de desintegratie van het voormalige Joegoslavië. Er blijven ook aanhoudende berichten over corruptie, overheidsschandalen en autoritaire regimes in Albanië, Servië en Montenegro.” “Toch lijkt een lidmaatschap van de Europese Unie voor de Westelijke Balkan de enige strategische zinvolle optie,” zegt Vuk Vuksanovic, onderzoeker aan de London School of Economics. De Europese Unie is voor de regio immers veruit de grootste handelspartners. Ook de Europse leiders zeggen dat proces rond het lidmaatschap weliswaar lang aansleept, maar uiteindelijk zijn rendement zal opleveren en de regio een grotere welvaart en vrede zal bezorgen. The post Kandidaat-lidstaten EU zijn het wachten beu appeared first on Express.
  [naar artikel]
 30. Duizenden vluchtelingen ondergaan vrieskou in Griekenland en de Balkan (09/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Artsen Zonder Grenzen (AZG) klaagt de slechte situatie aan van vluchtelingen in de Balkan en Griekenland. De vrieskou en een gebrek aan maatregelen daartegen van de overheden, heeft hun toestand nog verslechterd, zegt de organisatie maandag. Ze roept de betrokken landen en Europa op om snel maatregelen te nemen.
  [naar artikel]
 31. Burgemeester Ternat over penitentiair verlof van inwoonster Els Clottemans: "De deur staat hier altijd open” (02/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vijftien jaar na de parachutemoord mag Els Clottemans (37) overdag de gevangenis verlaten om een opleiding te volgen. Ze zal dus regelmatig terug te vinden zijn in Ternat, waar ze voor haar arrestatie woonde. “De deur staat open”, zegt Michel Vanderhasselt, burgmeester van Ternat.
  [naar artikel]
 32. Burgemeester Ternat over penitentiair verlof van inwoonster Els Clottemans: "De deur staat hier altijd open” (02/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vijftien jaar na de parachutemoord mag Els Clottemans (37) overdag de gevangenis verlaten om een opleiding te volgen. Ze zal dus regelmatig terug te vinden zijn in Ternat, waar ze voor haar arrestatie woonde. “De deur staat open”, zegt Michel Vanderhasselt, burgmeester van Ternat.
  [naar artikel]
 33. “Mijn deur staat wel nog open” (08/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Sherborne – “Na de Brexit-schok leek het of we de deur naar Europa keihard dichtgooiden. En dus was het tijd voor een gebaar. Europeanen mogen op zondag gratis logeren in mijn Bed & Breakfast. Bij ons is de deur wél nog open.” Tot eind september kunt u profiteren van de welkom-actie in B&B The Bakehouse in het beeldschone Sherborne (graafschap Dorset). Als gasten van Malcolm Heygate-Browne en Charlie. “En natuurlijk zijn de Belgen meer dan welkom.”
  [naar artikel]
 34. "Deur naar misbruik staat wagenwijd open" (30/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "De deur naar misbruik van corticosteroïden staat wagenwijd open." Dat zegt dokter Hans Cooman van NADO Vlaanderen. De Belgische dopingbestrijder
  [naar artikel]
 35. Europese Commissie hoopt op toetreding westelijke Balkan tegen 2025 (06/02/2018 - Knack)
  Om toe te treden tot de Europese Unie, zullen Montenegro, Servië, Albanië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Kosovo wel aan de traditionele criteria moeten voldoen.
  [naar artikel]
 36. Burgemeester Ternat over penitentiair verlof van inwoonster Els Clottemans, 15 jaar na parachutemoord: "De deur staat hier altijd open” (02/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vijftien jaar na de parachutemoord mag Els Clottemans (37) overdag de gevangenis verlaten om een opleiding te volgen. Ze zal dus regelmatig terug te vinden zijn in Ternat, waar ze voor haar arrestatie woonde. “De deur staat open”, zegt Michel Vanderhasselt, burgemeester van Ternat.
  [naar artikel]
 37. De vrouwen en mannen van 'Ex' (11/04/2019 - De Morgen)
  Peter Vermeersch trok 'struikelend' door de westelijke Balkan en verzamelde in het sublieme 'Ex' verhalen van mensen die een nieuw leven proberen op te bouwen met de brokken van wat ooit hun droomland - Joegoslavië - was. 'Kon er maar iets bestaan wat zowel vergeten als onthouden was.'
  [naar artikel]
 38. Poetin heeft een paard van Troje, dat ook op de Balkan weer met bloedvergieten dreigt (23/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als het aan Vladimir Poetin ligt, staat er Europa nog meer oorlog te wachten. En het volgende strijdtoneel dreigt de Balkan te zijn. Daar hoeven er immers geen Russen te sneuvelen om het vuur weer aan de lont te steken. Dat doen de Serviërs wel.
  [naar artikel]
 39. Geen unanimiteit over uitbreiding EU met Westelijke Balkanlanden in 2025 (15/02/2018 - VRT NWS)
  Binnen de Europese Unie is er geen eensgezindheid over de strategie van de Europese Commissie over de uitbreiding met de Westelijke Balkan. De Commissie meent dat Servië en Montenegro dat in 2025 zullen kunnen. Maar Hongarije vindt dat het toetredingsproces van Servië en Montenegro te traag verloopt. Volgens Boedapest kan de toetreding reeds in 2022 plaatsvinden in plaats van in 2025 zoals de Europese Commissie naar voren schuift. Andere lidstaten vinden de agenda "niet realistisch".
  [naar artikel]
 40. Bondscoach Martínez zet deur weer wagenwijd open voor Nainggolan (20/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de Rode Duivels staat de deur voor Radja Nainggolan weer wagenwijd open, zo blijkt uit een exclusief interview dat bondscoach Roberto
  [naar artikel]
 41. Oost-Europa en Balkan: blootgesteld aan schadelijke buitenlandse invloeden (29/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Oost-Europa en Balkan: blootgesteld aan schadelijke buitenlandse invloeden Tsjechië is veel minder vatbaar voor schadelijke buitenlandse invloeden dan andere landen die tot het gewezen Warschau Pact en het voormalige Joegoslavië behoorden. Dat blijkt uit een rapport van de politieke denktank Globsec, gevestigd in Bratislava (Slowakije), op basis van een analyse over buitenlandse invloeden in Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Slowakije. De […] Lees dit artikel: Oost-Europa en Balkan: blootgesteld aan schadelijke buitenlandse invloeden
  [naar artikel]
 42. China wil in de Balkan een kolencentrale moderniseren, tot grote ontsteltenis van de Europese Unie (08/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: China wil in de Balkan een kolencentrale moderniseren, tot grote ontsteltenis van de Europese Unie Steenkool wordt beschouwd als een van de meest vervuilende brandstoffen ter wereld – zo niet dé meest vervuilende – en maakt zeker geen deel uit van de toekomstplannen van landen die hun koolstofvoetafdruk drastisch willen verminderen. Toch kan er in Europa nog steeds een groot nieuw project voor een kolengestookte elektriciteitscentrale worden gebouwd… door Chinese […] Lees dit artikel: China wil in de Balkan een kolencentrale moderniseren, tot grote ontsteltenis van de Europese Unie
  [naar artikel]
 43. Winkeldeur open of dicht? Maakt niet uit voor de meeste shoppers (31/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Zelfs als het buiten bitterkoud is, blijven de deuren van veel winkels in de shoppingstraten openstaan. Veel winkeliers denken dat een open deur aantrekkelijker is, en ze zo extra klanten zullen verwelkomen. Maar dat klopt niet helemaal. Of de deur nu open of dicht staat, heeft geen invloed op het shopgedrag en aantal winkelbezoekers. Dat hebben de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door Stadslab 2050 en Eandis in Antwerpen aangetoond.
  [naar artikel]
 44. Oorlogen mede oorzaak van omvang watersnood Balkan (13/04/2019 - De Morgen)
  Op de door zware overstromingen geteisterde Balkan hebben duizenden mensen hun huis moeten verlaten. Dat de ramp zo omvangrijk is, is voor een deel historisch te verklaren.
  [naar artikel]
 45. SP.A houdt deur open voor alternatieve Gentse coalitie zonder Open VLD (12/11/2018 - Knack)
  Gents SP.A-kopstuk Joris Vandenbroucke sluit een samenwerking van het kartel SP.A-Groen met N-VA niet uit. 'Het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open VLD als gesprekspartner. Maar als zij de deur dichtslaan, zal er met anderen gesproken moeten worden', zei hij in Terzake.
  [naar artikel]
 46. De hel van de Balkan: 'Riviervan mensen' stroomt over (29/03/2019 - De Morgen)
  Duizenden vluchtelingen zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in de Balkan. Oostenrijk en Slovenië laten maar beperkte aantallen door. Dat veroorzaakt een enorme opstopping.
  [naar artikel]
 47. Kroatië zet Balkan op de Europese kaart (10/01/2020 - De Tijd)
  18:30 De 'coming man' in de Europese Volkspartij (EVP), de Kroatische premier Andrej Plenkovic, speelt zes maanden Europees en serveert zijn EU-collega's de Balkan.
  [naar artikel]
 48. Meer dan 250 intellectuelen waarschuwen Westen voor ongewenste ontwikkelingen op Balkan (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim 256 vooraanstaande intellectuelen uit meerdere Balkanlanden hebben het Westen ervoor gewaarschuwd steeds ergere ongewenste ontwikkelingen in de regio toe te laten. De Europese Unie (EU) en de VS hebben in het laatste anderhalf decennium wel vastgehouden aan de westelijke waarden en normen, maar tegelijkertijd ook twijfelachtige lokale elite gesteund. "Deze zombie-politiek maakt uitbreiding van de NAVO en de EU mogelijk zonder een werkelijke oplossing voor de bestaande conflicten tussen buurlanden", luidt het in een maandag gepubliceerde open brief.
  [naar artikel]
 49. Vrijhandelszone TPP in de Stille Oceaan komt er toch, ook zonder de Verenigde Staten (24/01/2018 - VRT NWS)
  De elf overblijvende landen aan beide kanten van de oceaan gaan door met het project, ook al heeft VS-president Donald Trump zijn land daaruit weggetrokken. Toch blijft de deur open voor een latere toetreding van de VS en andere landen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy