Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

30 June 2022
13:21 uur

Index verhoogt de lonen, maar daardoor steeds meer mensen in hogere belastingschaal: dat levert schatkist liefst 1,5 miljard euro extra belastingen op, geeft Van Peteghem toe in de Kamer

Express

23/06/2022 - 11:38

De lonen stijgen via de automatische index, maar de schijven in de personenbelasting, die bepalen hoeveel taks een gezin betaalt, stijgen niet meteen mee. Dat levert de schatkist een stevige extra opbrengst op: die lijkt zo optimaal te profiteren van de inflatie. De expertengroep rond koopkracht van Vivaldi legde daarover vorige week meteen een voorstel […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer salaris, maar je betaalt ook meer belastingen: overheid verdient 1,5 miljard aan geïndexeerde lonen (24/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Door een vertraagde indexering van de belastingschijven wint de overheid 1,5 miljard euro extra belastingen. Dat is volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een neveneffect van de loonindexeringen die werknemers krijgen. Door die indexeringen krijgen velen een hoger brutoloon, maar omdat de belastingschijven niet tegen hetzelfde tempo mee geïndexeerd worden, betaal je ook meer belastingen. Wat uiteraard voordelig is voor de overheid. Oppositiepartij N-VA wil dat die “sluipende belastingverhoging zo snel mogelijk rechtgezet wordt”. Open VLD heeft daar oren naar, zeker omdat de expertengroep koopkracht en concurrentievermogen onlangs een soortgelijke maatregel heeft voorgesteld. Volgens regeringsbronnen komt de discussie dus onvermijdelijk op de regeringstafel wanneer er gesproken wordt over een nieuw pakket koopkrachtmaatregelen.
  [naar artikel]
 2. Brexit-voorbereidingen kostten Britse schatkist al 5 miljard euro (06/03/2020 - Express)
  De Britse belastingbetaler telde al meer dan 4,4 miljard pond (5 miljard euro) aan belastinggeld neer om de brexit mogelijk te maken. Dat maakte de National Audit Office (NAO) vrijdag bekend. In een nieuw rapport geeft de Britse waakhond voor overheidsuitgaven aan dat het bedrag van 4,4 miljard pond ook de personeelskosten en uitgaven voor […] The post Brexit-voorbereidingen kostten Britse schatkist al 5 miljard euro appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Vanaf januari 23 tot 32 euro extra nettoloon (17/10/2017 - Metro)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die vandaag in De Tijd en L’Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn. De verlaging van de personenbelasting die volgend jaar op de agenda staat, gebeurt door de belastingschaal van 30 procent te schrappen, door de belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten op te trekken en door belastingplichtigen minder snel in de 45 procentschaal te laten vallen. In april 2016 ging al een eerste fase van de taxshift in. Sindsdien kregen de lage lonen (1.500 euro bruto) er 83 euro netto per maand bij. Vanaf januari komt daar maandelijks 32 euro extra bij. Bij de gemiddelde lonen (3.300 euro bruto), die al 51 euro bijkregen, komt 28 euro extra. De hoge lonen (5.500 euro bruto per maand), die al 44 euro per maand bijkregen, krijgen er 23 euro extra bij. In 2019 volgt een derde en laatste schijf van de taxshift, met een extra loonsverhoging. bron: Belga
  [naar artikel]
 4. Vanaf januari stijgt het nettoloon, maar met hoeveel? (17/10/2017 - Express)
  Ons nettoloon zal iets hoger liggen dan dit jaar. Dat hebben we te danken aan de taxshift van de regering-Michel. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van je brutoloon, maar we zullen tussen de 23 en 32 euro per maand meer op onze rekening mogen verwachten. Uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft laten maken, blijkt dat wij vanaf januari een hoger nettoloon kunnen verwachten. In 2015 besliste de regering om een belastingverschuiving (of taxshift) toe te passen. Hierdoor worden de sociale bijdragen voor bedrijven en vooral ook de personenbelasting verlaagd. Minder belasting, meer loon Volgens De Tijd gaan de belastingen dus naar beneden. Om die belastingverlaging te bereiken wordt de belastingschaal van 30 procent geschrapt. De belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten wordt opgetrokken. Je moet ook geen schrik hebben om in de 45%-schaal te vallen, want daar zouden net minder mensen in terecht komen. De eerste fase van de belastingverschuiving ging in april 2016 in. Sindsdien kregen de lage lonen 83 euro per maand bij en vanaf januari wordt dat 32 euro per maand extra. De gemiddelde lonen stegen met 51 euro per maand en krijgen vanaf januari 28 euro per maand erbij. De hoge lonen krijgen zo’n 23 euro bij. In 2019 kunnen wij ons weer verwachten aan een extra loonsverhoging want dan volgt een derde en laatste schijf van de taxshift. The post Vanaf januari stijgt het nettoloon, maar met hoeveel? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 5. Afschaffing fiscaal voordeel bedrijfswagens levert schatkist 1,9 miljard op (28/03/2019 - De Tijd)
  16:38 Het einde van het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens zou de schatkist 1,9 miljard euro opleveren en het autoverkeer met 3,6 procent verminderen. Dat berekende het Planbureau.
  [naar artikel]
 6. Loon-prijsspiraal komt op gang: wat zijn de gevaren? (15/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Loon-prijsspiraal komt op gang: wat zijn de gevaren? De hoge energieprijzen zet de vakbonden in Nederland en Duitsland aan om ter compensatie hogere lonen te eisen. Daardoor lijkt de gevreesde loon-prijsspiraal in de maak. Bij een loon-prijsspiraal leiden hogere consumentenprijzen tot hogere lonen, wat de kosten verhoogt voor de bedrijven, die daarom hun prijzen verhogen. In het doemscenario ontstaat daardoor oplopende inflatie en […] Lees dit artikel: Loon-prijsspiraal komt op gang: wat zijn de gevaren?
  [naar artikel]
 7. Nederlandse overheid geeft KLM ruim miljard aan belastingsteun (08/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Nederlandse overheid geeft KLM ruim miljard aan belastingsteun Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een aanzienlijk hogere schuld bij de Nederlandse overheid dan tot nu toe bekend. Het bedrijf, dat de afgelopen anderhalf jaar zwaar getroffen is door de coronacrisis, kreeg naast leningen en garanties ter waarde van 3,4 miljard euro ook uitstel van belastingen van 1,371 miljard euro, meldt de krant NRC op basis van […] Lees dit artikel: Nederlandse overheid geeft KLM ruim miljard aan belastingsteun
  [naar artikel]
 8. Je krijgt meer loon, maar betaalt daardoor ook meer belastingen: regering wil oplossing voor loonverlies na automatische indexering (24/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Alle regeringspartijen willen een oplossing uitdokteren voor het loonverlies dat sommigen lijden door een late indexering van de belastingschalen. Die worden altijd in december aangepast aan de levensduurte, maar aangezien het loon van veel werknemers nu al is geïndexeerd, vallen ze vaak in een hogere belastingschaal en verliezen ze dus een stuk van de loonindexering. CD&V en Vooruit denken eerder aan koopkrachtmaatregelen om het verlies te compenseren.
  [naar artikel]
 9. Je krijgt meer loon, maar betaalt daardoor ook meer belastingen: regering wil oplossing voor loonverlies na automatische indexering (24/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Alle regeringspartijen willen een oplossing uitdokteren voor het loonverlies dat sommigen lijden door een late indexering van de belastingschalen. Die worden altijd in december aangepast aan de levensduurte, maar aangezien het loon van veel werknemers nu al is geïndexeerd, vallen ze vaak in een hogere belastingschaal en verliezen ze dus een stuk van de loonindexering. CD&V en Vooruit denken eerder aan koopkrachtmaatregelen om het verlies te compenseren.
  [naar artikel]
 10. Van Peteghem pleit voor taxshift van 1,2 miljard via uitdoven door Dehaene ingevoerde BBSZ-bijdrage (25/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt een uitgewerkt voorstel op de regeringstafel om de belastingen voor de werkende middenklasse met 1,2 miljard euro te verlagen. Dat is een verrassende voorafname op de grote fiscale hervorming die hij voorbereidt, zo schrijft De Tijd zaterdag.
  [naar artikel]
 11. Belastingverminderingen kosten staat 59 miljard euro (28/03/2019 - De Morgen)
  Het totaalpakket van belastingverminderingen en -voordelen kost de schatkist alles bij elkaar een kleine 60 miljard euro, zo staat in een nota bij de begroting 2014. Een pak geld vergeleken met de 100 miljard euro aan belastingen die effectief geïnd wordt. De vijf grootste aftrekposten op een rij. Dominique Soenens
  [naar artikel]
 12. Belastingen Bel20-bedrijven op recordpeil (28/04/2018 - Metro)
  De twintig belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in ons land hebben vorig jaar fors meer belastingen betaald. De leden van de Bel20, de belangrijkste beursgraadmeter in België, legden samen ruim 6,7 miljard euro op tafel. Dat is 48 procent meer dan de goed 4,5 miljard euro van 2016. Het is ook het hoogste cijfer van de voorbije zes jaar, zo berichten De Tijd en L’Echo zaterdag. De sterke stijging valt in grote mate te verklaren door de fors gestegen winsten van de beurskleppers. Die lieten in 2017 een gezamenlijke nettowinst optekenen van 23 miljard euro. Hun winsten over 2017 groeiden sterker aan dan de belastingen die ze betaalden. Dat verklaart waarom de gemiddelde aanslagvoet vorig jaar zakte naar 22,9 procent (van de behaalde nettowinst), tegen 25,4 procent in 2016. Het belastinggeld vloeide niet alleen naar de Belgische schatkist. De Bel20 telt bijna uitsluitend internationale spelers, die hun belastingen voor een groot stuk elders betalen. De Nederlanse bankgroep ING is de grootste belastingbetaler van de Bel20 (2,28 miljard euro), gevolgd door bierreus AB InBev (1,70 miljard) en KBC (1,09 miljard). bron: Belga   Het bericht Belastingen Bel20-bedrijven op recordpeil verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Schrapping dividenden slaat extra gat in begroting (30/03/2020 - De Tijd)
  19:10 Na meerdere niet-financiële bedrijven schrappen nu ook banken hun dividend. Voor de schatkist dreigt een extra tegenvaller van meer dan 1 miljard euro.
  [naar artikel]
 14. Federale overheid sluit coronajaar af met 417,6 miljard euro schulden (07/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De federale staat heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een netto staatsschuld van 417,62 miljard euro. Op een jaar tijd kwam er maar liefst 32,1 miljard euro bij, bevestigt Jean Deboutte van de Schatkist. "Dat is inderdaad tamelijk veel, maar toch minder dan waar bij de begrotingsbesprekingen van werd uitgegaan", aldus Deboutte.
  [naar artikel]
 15. BASF investeert half miljard euro en creëert honderd extra jobs in Antwerpse haven (30/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het Duitse chemiebedrijf BASF investeert meer dan een half miljard euro in zijn vestiging in de Antwerpse haven. Dat levert vanaf 2020 zo’n honderd extra jobs op. Een van de redenen voor de investering is dat autobestuurders steeds meer op cruisecontrol rijden.
  [naar artikel]
 16. Rokers spekken schatkist: Belgische staat int 124 miljoen euro meer aan tabaksaccijnzen dan in 2017 (14/02/2019 - De Morgen)
  De Belgische schatkist heeft vorig jaar 8,833 miljard euro opgestreken aan accijnzen. Dat melden de kranten van Sudpresse vandaag. De accijnzen op tabaksproducten brachten in 2018 zowat 2,373 miljard euro op, een stijging met 123,8 miljoen ten opzichte van het jaar voordien.
  [naar artikel]
 17. Gezocht: 4.000 personeelsleden voor woonzorgcentra (25/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering maakt vanaf 1 januari 577 miljoen euro extra vrij voor hogere lonen en meer personeel in de zorgsector. De woonzorgcentra kunnen de komende jaren 3.000 extra mensen in dienst nemen. Maar er staan wel nog 1.200 vacatures open. “We denken ook aan personeel uit de horeca, detailhandel of dienstensector die tijdens hun zorgopleiding een loon krijgen.”
  [naar artikel]
 18. Apple doet mega-investering en werft ook 20.000 extra mensen aan in Verenigde Staten (26/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Apple gaat in de Verenigde Staten de volgende vijf jaar maar liefst 430 miljard dollar (356 miljard euro) investeren. Tegelijk verwacht het Amerikaanse technologieconcern ook 20.000 extra mensen aan te werven, zo kondigde het vandaag aan.
  [naar artikel]
 19. “Europese vestiging van Amazon betaalde in 2021 geen belastingen” (20/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese webwinkeldivisie van Amazon zou in 2021 geen belastingen hebben betaald. Dat meldt het financiële persbureau ‘Bloomberg’ op basis van documenten die het kon inkijken. Het Europese onderdeel van het Amerikaanse bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 51,3 miljard euro, maar had onder de streep een tekort van 1,2 miljard euro. Daardoor zou het bedrijf geen winstbelasting verschuldigd zijn. Ook zou het een belastingvoordeel van 1 miljard euro hebben ontvangen.
  [naar artikel]
 20. Tijdelijk werkloos geweest en bang voor de belastingbrief? Onlinetool berekent of je moet bijbetalen (20/04/2021 - VRT NWS)
  Als je vorig jaar tijdelijk werkloos was, kan je vanaf donderdag online checken of je al dan niet moet bijbetalen aan de belastingen. “Het zijn vooral de mensen met hogere lonen die een korte periode werkloos zijn geweest die waarschijnlijk zullen moeten bijbetalen”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
  [naar artikel]
 21. Meevaller van 400 tot 800 miljoen euro voor begroting (26/12/2017 - Metro)
  Het ziet ernaar uit dat de belastinginkomsten dit jaar 400 tot 800 miljoen euro boven de doelstelling van de regering-Michel uitkomen. Dat zegt de administratie Financiën, volgens De Tijd en L’Echo. De administratie heeft op vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een voorspelling gemaakt. Volgens Van Overtveldt is daardoor de kans groot dat het begrotingstekort dit jaar in de buurt of zelfs onder 1 procent van het bruto binnenlands product of 4,5 miljard euro uitkomt. De beter dan verwachte evolutie van de belastinginkomsten is deels te verklaren door een ingreep van Van Overtveldt zelf. Hij verhoogde de boetes voor bedrijven en zelfstandigen die geen of onvoldoende belastingen vooraf betalen. In de eerste elf maanden stegen de voorafbetalingen daardoor met een derde of 2,5 miljard euro, terwijl de regering slechts een groei van 12 procent had verwacht. Daarnaast komen ook door de gunstige evolutie van de economische groei spontaan meer inkomsten binnen. Bedrijven verwachten hogere winsten, waardoor ze meer belastingen betalen. En consumenten hebben meer vertrouwen en kopen meer, waardoor de inkomsten uit btw en accijnzen stijgen. bron: Belga
  [naar artikel]
 22. Meevaller van 400 tot 800 miljoen euro voor begroting (26/12/2017 - Metro)
  Het ziet ernaar uit dat de belastinginkomsten dit jaar 400 tot 800 miljoen euro boven de doelstelling van de regering-Michel uitkomen. Dat zegt de administratie Financiën, volgens De Tijd en L’Echo. De administratie heeft op vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een voorspelling gemaakt. Volgens Van Overtveldt is daardoor de kans groot dat het begrotingstekort dit jaar in de buurt of zelfs onder 1 procent van het bruto binnenlands product of 4,5 miljard euro uitkomt. De beter dan verwachte evolutie van de belastinginkomsten is deels te verklaren door een ingreep van Van Overtveldt zelf. Hij verhoogde de boetes voor bedrijven en zelfstandigen die geen of onvoldoende belastingen vooraf betalen. In de eerste elf maanden stegen de voorafbetalingen daardoor met een derde of 2,5 miljard euro, terwijl de regering slechts een groei van 12 procent had verwacht. Daarnaast komen ook door de gunstige evolutie van de economische groei spontaan meer inkomsten binnen. Bedrijven verwachten hogere winsten, waardoor ze meer belastingen betalen. En consumenten hebben meer vertrouwen en kopen meer, waardoor de inkomsten uit btw en accijnzen stijgen. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. 17,32 miljard uitbetaald aan pensioenen (05/04/2019 - De Morgen)
  BRUSSEL l De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft in 2005 17,32 miljard euro uitbetaald. Dat is een stijging met 3,8 procent, wat meer is dan de inflatie. De toename is te wijten aan de verlenging van de loopbaan en de hogere lonen van nieuwe gepensioneerden.
  [naar artikel]
 24. Van Peteghem geeft uitstel voor btw-aangiften (16/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Btw-plichtigen krijgen extra tijd voor hun btw-aangifte voor het eerste kwartaal van dit jaar. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Aanleiding is de coronacrisis. Die zorgt samen met de bijhorende steunmaatregelen en de personeelsuitval nog steeds voor een grote werklast bij de boekhoudkantoren. Het uitstel moet boetes en intresten vermijden, aldus Van Peteghem.
  [naar artikel]
 25. Veel belastingen voor lage inkomens in België (12/10/2017 - Express)
  Nergens in de Europese Unie moeten mensen met een laag inkomen meer extra belastingen betalen als hun inkomen stijgt. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Fiscal Monitor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Iemand in de categorie van de 25 procent laagste inkomens moet ongeveer 50 procent belastingen betalen op elke euro die hij meer verdient. In ons land worden mensen in de laagste inkomenscategorie veruit het zwaarst belast van alle EU-landen. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van het IMF. Denemarken staat op de tweede plaats met een belastingdruk van amper 40 procent voor de 25 procent laagste inkomens. Het EU-gemiddelde daarvoor is slechts 28 procent. België zit dus bijna dubbel zo hoog als dat Europees gemiddelde.De belastingdruk is bij ons zeer hoog omdat de personenbelasting snel stijgt naarmate je meer verdient. Vanaf een belastbaar jaarinkomen van ongeveer 21.000 euro gaat zo’n 45 procent naar de staat. Daar komen nog sociale bijdragen bovenop. Het absurde gevolg: heel wat werklozen verdienen netto niet veel meer als ze uiteindelijk een job vinden. Planbureau verwacht hogere groei.Werkloosheid ??Jobs ??Koopkracht ??#taxshift https://t.co/ulqvwTl64k — Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) June 8, 2017 Is de taxshift de oplossing? Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat aan De Tijd weten dat we “een enorme belastingdruk op de lage lonen en de hoge marginale belastingdruk geërfd hebben”. Hij ziet naar eigen zeggen de taxshift als “een middel om daar iets aan te doen”. Die taxshift zou vooral vorig jaar de belastingdruk op inkomens verminderd hebben. In 2018 en 2019 zullen opnieuw belangrijke lastenverlagingen volgen. De federale overheidsdienst Financiën beweert dat de taxshift vooral de belastingen op lage lonen zal doen dalen. In de periode 2014-2021 zakt de belastingdruk op het minimumloon met bijna 10 procent, die op het gemiddelde loon met bijna 3 procent en die op hoge lonen met meer dan 1 procent. Volgens Financiën zullen werklozen daardoor meer gemotiveerd zijn om een baan te zoeken. The post Veel belastingen voor lage inkomens in België appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 26. Negatieve rente levert schatkist 152 miljoen euro op (29/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De schatkist heeft dit jaar, net als de voorbije jaren, kunnen profiteren van de negatieve rentes op overheidsleningen. Dat bracht dit jaar meer...
  [naar artikel]
 27. Rokers spekken schatkist: Belgische staat int 124 miljoen euro meer aan tabaksaccijnzen dan in 2017 (14/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische schatkist heeft vorig jaar 8,833 miljard euro opgestreken aan accijnzen. Dat melden de kranten van Sudpresse vandaag. De accijnzen op...
  [naar artikel]
 28. Bill Gates stelt zelf voor om meer belastingen te betalen (19/02/2018 - Metro)
  De Amerikaanse miljardair Bill Gates vindt dat hijzelf en alle andere superrijken meer belastingen zouden moeten betalen. Volgens hem heeft de belastinghervorming van president Donald Trump echter het omgekeerde effect. “Ik zou meer belastingen moeten betalen”, zei Gates aan CNN. “Ik heb al meer belastingen betaald dan eender wie, meer dan 10 miljard dollar (8 miljard euro), maar de overheid zou van mensen als ik nog veel hogere belastingen moeten vragen.” De oprichter van Microsoft, de tweede rijkste persoon ter wereld na Amazon-baas Jeff Bezos, heeft een geschat vermogen van meer dan 90 miljard dollar (73 miljard euro). Een aanzienlijk deel daarvan heeft hij weggeschonken aan goede doelen en medisch onderzoek. Regressief Gates bekritiseerde de belastinghervorming van Trump, die de belastingen voor bedrijven verlaagt. Die hervorming werd eind december door het Congres geloodst. “Dit is geen progressieve maar een regressieve belastinghervorming”, stipte hij aan. Volgens hem zullen de superrijken er de vruchten van plukken, in tegenstelling tot wat de Republikeinen beweren. Volgens Trump en co zullen vooral werknemers en de middenklasse er voordeel uit halen. De belastinghervorming van Trump verlaagt de vennootschapsbelasting van 35% naar 21%. Bovendien kunnen multinationals buitenlandse winsten tijdelijk repatriëren naar de Verenigde Staten tegen een belastingtarief tussen 8% en 15,5%. Tot nu toe was dat 35%, waardoor veel geld in het buitenland geparkeerd bleef. Lees ook : Bill Gates bewijst zich weer als de perfecte ‘secret Santa’
  [naar artikel]
 29. Nationale Bank waarschuwt voor 20 miljard extra loonkost: stijgen onze lonen té snel? (28/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  20 miljard extra loonkosten die onze bedrijven de komende jaren zullen moeten slikken. Het is de waarschuwing die Nationale Bank in haar recentste rapport geeft. Maar is dat eigenlijk een probleem?
  [naar artikel]
 30. Nationale Bank waarschuwt voor 20 miljard extra loonkost: stijgen onze lonen té snel? (28/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  20 miljard extra loonkosten die onze bedrijven de komende jaren zullen moeten slikken. Het is de waarschuwing die Nationale Bank in haar recentste rapport geeft. Maar is dat eigenlijk een probleem?
  [naar artikel]
 31. In België verdwijnt 52% van loonmassa in staatskas, in Nederland slechts 37%. Werkexpert: “Overheid neemt veel maar geeft weinig terug” (02/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige week hielden de Belgische vakbonden een actiedag om hogere lonen te eisen. Tegelijk klagen werkgevers dat de lonen in ons land te hoog zijn om te kunnen concurreren met het buitenland. De lonen zijn dus zowel te laag als te hoog, hoe kan dat nu? Daar heeft Vadertje staat alles mee te maken. Die zorgt er, via allerlei belastingen op arbeid, voor dat er tussen wat de werkgever betaalt en wat de werknemer daarvan overhoudt een enorme kloof bestaat. Hoe komt dat die zo hoog ligt in België? En hoe kan je zelf als werknemer toch meer overhouden? Onze werkexpert Stijn Baert legt uit.
  [naar artikel]
 32. Kamer keurt noodbegroting goed met extra miljard voor maatregelen tegen coronavirus (19/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer heeft vandaag de noodbegroting voor de komende drie maanden goedgekeurd. Daarin is een extra provisie van een miljard euro voorzien voor...
  [naar artikel]
 33. Amazon verhoogt lonen van half miljoen werknemers (29/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Webwinkelreus Amazon verhoogt een paar maanden eerder dan gepland de salarissen van ruim 500.000 medewerkers in de Verenigde Staten. Daarvoor trekt het bedrijf 1 miljard dollar uit. Medewerkers krijgen een loonsverhoging tussen de 50 dollarcent en 3 dollar (0,4 en 2,5 euro) per uur.
  [naar artikel]
 34. Kamer maakt extra miljard euro vrij voor uitgaven in strijd tegen coronacrisis (11/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem het licht op groen gezet voor een bijkomende provisie van 1 miljard euro voor overheidsuitgaven in de...
  [naar artikel]
 35. Extra miljard voor GEN levert Vlaanderen zo'n 370 miljoen extra spoorinvesteringen op (06/04/2017 - De Redactie)
  Minister van Mobiliteit Bellot maakt een miljard euro extra vrij voor het Gewestelijk Expresnet, het voorstadsnet rond Brussel. Dankzij de 60-40-verdeelsleutel krijgt Vlaanderen uitzicht op extra investeringen.
  [naar artikel]
 36. Staatssecretaris Dermine: “In sommige sectoren moeten lonen hoger kunnen stijgen dan de index” (25/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) oppert om de lonen in bepaalde sectoren meer te laten stijgen dan de index voorziet. Dit vooral in sectoren waar werkgevers maar moeilijk personeel vinden, onder meer in de bouwsector.
  [naar artikel]
 37. Elon Musk zegt dat hij dit jaar meer dan 11 miljard dollar aan belastingen moet betalen (20/12/2021 - Express)
  Tesla-baas Elon Musk heeft op Twitter opnieuw alle aandacht naar zich toegetrokken. Hij liet maandag via het platform weten dat hij dit jaar maar liefst 11 miljard dollar aan belastingen moet betalen. “Voor wie het zich afvraagt, ik zal dit jaar meer dan 11 miljard dollar aan belastingen betalen”, schreef Musk op Twitter. Dat ligt […]
  [naar artikel]
 38. Apple verhoogt lonen werknemers in VS met minstens 10 procent (26/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Technologieconcern Apple gooit de lonen van werknemers in de Verenigde Staten met minstens 10 procent omhoog. De onderneming voelt steeds meer druk van vakbewegingen om de lonen te verhogen, terwijl het bedrijf ook ervaart dat de arbeidsmarkt momenteel zeer krap is.
  [naar artikel]
 39. Probleem van ‘promotieval’ steeds groter: opslag wordt alsmaar minder waard voor bepaalde lonen (25/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  De laagste lonen tot 2.900 euro bruto merken op vandaag steeds minder in hun portefeuille wanneer hun baas hen een opslag geeft. Alleenstaanden en alleenstaande ouders in die loonklasse zijn de grootste slachtoffers. Die laatsten houden volgens een nieuwe studie nog geen 10 procent over in hun hand van wat de baas extra voor hen betaalt.
  [naar artikel]
 40. Tabakverkoop leverde overheid vorig jaar 3 miljard euro op (06/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  De verkoop van sigaretten, sigaren en rooktabak heeft de schatkist vorig jaar iets meer dan 3 miljard euro opgeleverd aan taksen. Dat is een aardig bedrag, maar wel 344 miljoen euro minder dan de regering had vooropgesteld.
  [naar artikel]
 41. Apple investeert 430 miljard dollar en werft 20.000 extra mensen aan in Verenigde Staten (26/04/2021 - Express)
  Apple gaat in de Verenigde Staten de volgende vijf jaar maar liefst 430 miljard dollar investeren. Tegelijk verwacht het Amerikaanse technologieconcern ook 20.000 extra mensen aan te werven, zo kondigde het maandag aan. Het nieuwe investeringsbudget ligt een vijfde hoger dan de vorige investeringscyclus. Het geld is onder meer bestemd voor 5G-innovaties en computerchips. Apple […] Lees dit artikel: Apple investeert 430 miljard dollar en werft 20.000 extra mensen aan in Verenigde Staten
  [naar artikel]
 42. Apple investeert 430 miljard dollar en werft 20.000 extra mensen aan in Verenigde Staten (27/04/2021 - Express)
  Apple gaat in de Verenigde Staten de volgende vijf jaar maar liefst 430 miljard dollar investeren. Tegelijk verwacht het Amerikaanse technologieconcern ook 20.000 extra mensen aan te werven, zo kondigde het maandag aan. Het nieuwe investeringsbudget ligt een vijfde hoger dan de vorige investeringscyclus. Het geld is onder meer bestemd voor 5G-innovaties en computerchips. Apple […] Lees dit artikel: Apple investeert 430 miljard dollar en werft 20.000 extra mensen aan in Verenigde Staten
  [naar artikel]
 43. Waarom je plots meer belastingen betaalt door de indexering van je loon (24/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Alle regeringspartijen willen een oplossing uitdokteren voor het loonverlies dat sommigen lijden door een late indexering van de belastingschalen. Die worden altijd in december aangepast aan de levensduurte, maar aangezien het loon van veel werknemers nu al is geïndexeerd, vallen ze vaak in een hogere belastingschaal en verliezen ze dus een stuk van de loonindexering. CD&V en Vooruit denken eerder aan koopkrachtmaatregelen om het verlies te compenseren.
  [naar artikel]
 44. 500 rijksten in 2019 nog eens 1.000 miljard rijker (28/12/2019 - Express)
  De 500 rijkste mensen ter wereld zijn in 2019 samen een kwart rijker geworden. Ze zagen hun vermogen aandikken met 1.070 miljard euro. Dat blijkt uit de cijfers van de Bloomberg Billionaire Index. Met een vermogen van 103,7 miljard euro mag Amazon-oprichter Jeff Bezos zich nog steeds de rijkste man op aarde noemen. Nochtans werd […] The post 500 rijksten in 2019 nog eens 1.000 miljard rijker appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Waarom net lagere lonen door indexering geen compensatie krijgen voor hogere energiekosten: Financieel expert Paul D’Hoore geeft meer uitleg (02/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf volgende maand zou de energiefactuur van consumenten een stuk lager moeten zijn. Dat komt door de nieuwe maatregelen, waaronder de btw-verlaging naar 6 procent voor elektriciteit. Heel wat mensen zitten daar al maanden op te wachten, maar volgens de leveranciers is 1 maart niet haalbaar. Financieel expert Paul D’Hoore zegt bovendien dat de indexeringen en de premie van 100 euro “niet genoeg” zijn. De expert legt bij VTM NIEUWS uit waarom mensen met lagere lonen door indexering geen compensatie krijgen voor hogere energiekosten.
  [naar artikel]
 46. Waarom Vivaldi ondanks de put van 35 miljard euro toch maar beter nog meer schulden maakt (29/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Vivaldi-vorming zit in de laatste rechte lijn. En dat is de moeilijkste. Want nu gaat het over de centen. De nieuwe regering wil een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen en ook andere uitkeringen optrekken. Dat betekent extra uitgaven van twee tot zes miljard euro. Als elders niet wordt bespaard of er geen nieuwe belastingen komen, betekent dat een stijging van de staatsschuld. Maar waar komt die staatsschuld eigenlijk vandaan, hoe groot is die nu al en is het wel verstandig de put nog meer uit te diepen?
  [naar artikel]
 47. Extra vraag naar beademingsapparatuur levert Philips hogere winst op (19/10/2020 - Express)
  In het derde kwartaal heeft het Nederlandse zorgtechnologieconcern Philips een hogere winst en omzet behaald dan een jaar eerder. De... The post Extra vraag naar beademingsapparatuur levert Philips hogere winst op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. "Trump pompt meer dan 50 miljard extra in defensie" (27/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump zal de uitgaven voor defensie in 2018 sterk verhogen. Het Pentagon zou maar liefst 54 miljard dollar (ongeveer 51,1 miljard euro) extra mogen verwachten. Trump zou dan weer stevig snoeien in de budgetten voor onder andere milieu en buitenlandse hulp.
  [naar artikel]
 49. Productie van coronavaccins levert ons land extra welvaart van 1 miljard euro op (31/12/2021 - VRT NWS)
  De productie van coronavaccins in ons land, met name in de fabriek van Pfizer, zal ons land zowat een extra welvaart van 1 miljard euro opleveren. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van cijfers en voorspellingen van de Nationale Bank en Statbel. De extra welvaart is vooral te danken aan de extra jobs die er zijn bijgekomen om de vaccins te kunnen produceren.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy