Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:11 uur

Een Belgisch kind op zeven groeit op in gezin met risico op armoede

De Tijd

23/06/2022 - 12:09

12:02 In België groeit een op de zeven kinderen of 14,5 procent op in een huishouden dat risico loopt op monetaire armoede. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. In België groeit één kind op vijf op in armoede (07/04/2019 - De Morgen)
  In België leven steeds meer kinderen in armoede. In 2014 groeide 18,8 procent van de Belgische kinderen op in een gezin waar het inkomen onder de armoedegrens lag. Tien jaar eerder was dat nog 15,9 procent.
  [naar artikel]
 2. Kinderarmoede in Vlaanderen opnieuw toegenomen (12/06/2018 - VRT NWS)
  Bijna 14 procent van de kinderen tussen nul en drie jaar in Vlaanderen groeit op in armoede. Dat blijkt uit de zogenaamde kansarmoede-index van Kind en Gezin voor 2017.  Vooral kinderen van een niet- Belgische moeder hebben kans om in armoede geboren te worden.
  [naar artikel]
 3. Bijna één Belgisch kind op zes leeft in armoede… en het probleem wordt erger (14/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  In het rijke Vlaanderen groeit 8 procent van de kinderen op in armoede. Hun ouders kunnen zich evidente zaken als een schooluitstap of nieuwe kleren niet veroorloven. Tot die conclusie komt een nieuw ­onderzoek dat voor het eerst de armoede meet aan de hand van zeventien elementaire behoeftes. Vlaanderen scoort weliswaar een stuk beter dan het Belgische gemiddelde (15 procent kinderen in armoede), maar onderzoeker Frank Vandenbroucke waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid. “Ook bij ons zal het probleem snel groeien.”
  [naar artikel]
 4. Belgisch gezin met kind (4) betrokken bij zware frontale crash in Frankrijk (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een Belgisch gezin met een kind van 4 jaar is gisteren aan de dood ontsnapt. Hun wagen botste in de buurt van het Franse Vézac frontaal op een...
  [naar artikel]
 5. Kind & Gezin: Meer Vlaamse kinderen groeien in armoede op (12/06/2018 - Knack)
  Volgens oppositiepartij SP.A bewijzen de cijfers van Kind & Gezin dat het gevoerde armoedebeleid faalt.
  [naar artikel]
 6. Schepen Duchateau legt cijfers Kind & Gezin naast zich neer: “Antwerpen heeft nu eenmaal een hoge import van armoede” (14/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Het gaat sneller om naar Antwerpen te verhuizen dan om mensen in deze stad uit de armoede te halen”, zegt de Antwerpse schepen voor Sociale zaken Fons Duchateau (N-VA). Daarmee reageert hij op de stijgende cijfers van Kind & Gezin over kinderarmoede.
  [naar artikel]
 7. 4 op de 10 Brusselse kinderen leeft in armoede (01/02/2017 - De Redactie)
  Vooral kinderen van alleenstaande moeders lopen het risico om in een arm gezin op te groeien. Moeders uit zwart Afrika lopen het grootste risico op armoede in de hoofdstad.
  [naar artikel]
 8. In Europa lopen Albanezen het grootste risico op armoede (03/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: In Europa lopen Albanezen het grootste risico op armoede In geen enkel ander Europees land lopen de inwoners een groter risico om in armoede terecht te komen dan in Albanië. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat in Albanië 51 procent van de bevolking het voorbije jaar risico op armoede […] Lees dit artikel: In Europa lopen Albanezen het grootste risico op armoede
  [naar artikel]
 9. Een kind op de vier loopt risico op armoede of sociale uitsluiting in Europa (16/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een op de vier kinderen jonger dan 18 jaar, 23,3 procent of 543.000 kinderen in absolute cijfers, loopt risico op armoede en sociale uitsluiting in België. Het gemiddelde van de lidstaten van de Europese Unie bedraagt 26,9 procent. Dat blijkt uit cijfers voor 2015 van Eurostat, de Europese statistische dienst, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november.
  [naar artikel]
 10. Armoede blijft toenemen: 'Homans moet uit haar pijp komen' (04/10/2016 - Knack)
  De armoede in Vlaanderen blijft toenemen. Iets meer dan 11 procent van de Vlamingen leeft in armoede. Een op de acht kinderen in Vlaanderen groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. 'Hopelijk schudt dit minister Homans wakker', zegt Groen.
  [naar artikel]
 11. “Politiek voert armzalig debat over armoede” (21/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  150.000 kinderen groeien op in armoede, zo blijkt uit de armoedecijfers van Kind en Gezin. Dat de verantwoordelijke minister Homans (N-VA) de hete aardappel doorschuift naar vluchtelingen is minstens misplaatst. De voornaamste bezorgdheid van Samenlevingsopbouw is dat het debat om de hete brij danst: structurele inspanningen om armoede terug te dringen blijven uit.
  [naar artikel]
 12. Eén op de drie migrantenkinderen groeit op in armoede (12/04/2019 - De Morgen)
  Bijna een op de drie migrantenkinderen groeit op in armoede. Geen enkel ander land scoort slechter dan België, zo blijkt uit een rapport van de OESO.
  [naar artikel]
 13. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede of sociale uitsluiting (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In België loopt 21 procent van de bevolking een risico op armoede of sociale uitsluiting. Het gaat om mensen die geconfronteerd worden met monetaire armoede, ernstige materiële deprivatie en/of lage arbeidsintensiteit. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie, naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober.
  [naar artikel]
 14. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede (16/10/2017 - Knack)
  In België lopen 2,33 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting, of 20,7 procent van de totale bevolking.
  [naar artikel]
 15. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede (16/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In België lopen 2,33 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting, of 20,7 procent van de totale bevolking. Dat blijkt vandaag uit...
  [naar artikel]
 16. "Ik herinner me de stress over schoolrekeningen": ex-K3'tje Kristel Verbeke getuigt over opgroeien in armoede (19/04/2021 - VRT NWS)
  Zo'n 40 procent van alle alleenstaande ouders loopt risico op armoede of sociale uitsluiting. Ook Kristel Verbeke is opgegroeid in een kansarm gezin. "Ik vind dat het taboe weg mag in Vlaanderen. Niemand kiest ervoor om in armoede te leven," zo getuigt ze bij het "Laat Journaal". In haar nieuwe reeks "Zorgen voor mama" volgt Verbeke zes mama's in armoede en helpt ze hen op weg.
  [naar artikel]
 17. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede (16/10/2017 - De Standaard)
  In België lopen 2,33 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting, of 20,7 procent van de totale bevolking. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat voor 2016.
  [naar artikel]
 18. Vragenuurtje Vlaams parlement: 'Wat doet Vlaanderen in strijd tegen armoede' (05/10/2016 - Knack)
  Iets meer dan 11 procent van de Vlamingen leeft in armoede. Een op de acht kinderen in Vlaanderen groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Dat bleek gisteren uit de cijfers van de Armoedebarometer. Het onderwerp komt vanmiddag ook aan bod in het Vlaams parlement. Volg het vragenuurtje hier live.
  [naar artikel]
 19. Op stap met gezinsondersteuner Kind en Gezin: ‘Armoede stopt niet op woensdagnamiddag of in het weekend’ (18/11/2021 - De Morgen)
  Ze moest als 18-jarige op een zak chips overleven en had tot enkele jaren geleden als mama moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu werkt Melissa Verbeek als gezinsondersteuner voor Kind en Gezin. ‘Broodnodig’, zegt ze, nu meer dan één op de acht kinderen in ons land in kansarmoede opgroeit.
  [naar artikel]
 20. Ex-K3'tje Kristel Verbeke getuigt over het ontsnappen aan armoede: “Ik heb geluk gehad, en mensen die in mij geloofden” (17/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is het Internationale Dag Tegen Armoede. In België loopt nog altijd 1 op 5 het risico op armoede of sociale uitsluiting. Een hallucinant...
  [naar artikel]
 21. Armoede bij Vlaamse kinderen blijft toenemen (29/03/2019 - De Morgen)
  Eén kind op de tien in Vlaanderen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regering. 'Het is nu of nooit voor de strijd tegen armoede', zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
  [naar artikel]
 22. ‘En welke taal spreekt de papa?’: Kind en Gezin gaat vanaf nu ook de taal van de vader registreren (31/01/2022 - De Morgen)
  Met welke taal groeit een baby op? Vroeger vroeg Kind en Gezin dat alleen aan de moeder, nu gaan ze alle ouders registreren. Belangrijk, want heel veel onderzoek is gebaseerd op hun database. ‘Hallucinant dat ze daar nu pas mee beginnen.’
  [naar artikel]
 23. Kind & Gezin liet nazicrèche ongemoeid (10/04/2019 - De Morgen)
  Kind & Gezin was al enkele jaren op de hoogte van de problemen met de onthaalmoeder met nazisympathieën uit Hoboken. Een van de klachten ging over expliciet racistische uitlatingen aan het adres van ouders van onthaalkinderen. Kind & Gezin deed er weinig of niets mee. Pas gisteren, na een storm van protest, is de erkenning van de vrouw ingetrokken.
  [naar artikel]
 24. Dilemma's van een voetbalkijkend Belgisch-Engels gezin: "Hazard dan. Die speelt in de Premier League" (13/07/2018 - De Morgen)
  Wat doe je als Belgisch-Engels gezin wanneer België tegen Engeland voetbalt? We maken het nu in korte tijd een tweede keer mee. Gouden regel: laat je kind vooral libero zijn. En: ‘"on’t mention the B-word."
  [naar artikel]
 25. Dilemma's van een voetbalkijkend Belgisch-Engels gezin: "Hazard dan. Die speelt in de Premier League" (14/07/2018 - De Morgen)
  Wat doe je als Belgisch-Engels gezin wanneer België tegen Engeland voetbalt? We maken het nu in korte tijd een tweede keer mee. Gouden regel: laat je kind vooral libero zijn. En: "Don’t mention the B-word."
  [naar artikel]
 26. Armoede in Vlaanderen blijft stijgen, weinig verbetering in zicht (04/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Met iets meer dan 11 procent blijft het aantal van Vlamingen in armoede stijgen. Voor kinderen is het nog erger gesteld want een op de acht groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit de Armoedebarometer 2016 van de organisatie Decenniumdoelen 2017. Met de publicatie van de negende armoedebarometer stelt coördinator Michel Debruyne dan ook vast dat “we na negen jaar nog geen stap verder staan.”
  [naar artikel]
 27. Armoede in Vlaanderen blijft stijgen, weinig verbetering in zicht (04/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Met iets meer dan 11 procent blijft het aantal van Vlamingen in armoede stijgen. Voor kinderen is het nog erger gesteld want een op de acht groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit de Armoedebarometer 2016 van de organisatie Decenniumdoelen 2017. Met de publicatie van de negende armoedebarometer stelt coördinator Michel Debruyne dan ook vast dat “we na negen jaar nog geen stap verder staan.”
  [naar artikel]
 28. Armoede in Vlaanderen blijft stijgen, weinig verbetering in zicht (04/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Met iets meer dan 11 procent blijft het aantal van Vlamingen in armoede stijgen. Voor kinderen is het nog erger gesteld want een op de acht groeit op in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit de Armoedebarometer 2016 van de organisatie Decenniumdoelen 2017. Met de publicatie van de negende armoedebarometer stelt coördinator Michel Debruyne dan ook vast dat “we na negen jaar nog geen stap verder staan.”
  [naar artikel]
 29. Vakantietransport van Belgisch gezin blijkt niet in orde: drie kinderen, 1.000 kilo bagage en boot moeten achterblijven (10/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De vakantie van een Belgisch gezin is iets anders verlopen dan de zeven leden hadden gepland. De Duitse politie zette hun mobilhome met aanhanger aan de kant. Bij een controle bleek er van alles mis te zijn met de karavaan. Daardoor moest het gezin drie van de vijf kinderen, meer dan 1.000 kilo bagage en een boot achterlaten op de snelweg.
  [naar artikel]
 30. Vakantietransport van Belgisch gezin blijkt niet in orde: drie kinderen, 1.000 kilo bagage en boot moeten achterblijven (10/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  De vakantie van een Belgisch gezin is iets anders verlopen dan de zeven leden hadden gepland. De Duitse politie zette hun mobilhome met aanhanger aan de kant. Bij een controle bleek er van alles mis te zijn met de karavaan. Daardoor moest het gezin drie van de vijf kinderen, meer dan 1.000 kilo bagage en een boot achterlaten op de snelweg.
  [naar artikel]
 31. Kind en Gezin komt nu al voor geboorte op bezoek (17/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  De verplegers van Kind en Gezin mijden voortaan de kraamkliniek, en komen al op het einde van de zwangerschap op bezoek bij de toekomstige ouders. Thuis. “Moeders verblijven minder lang dan vroeger op de materniteit”, zegt Kind en Gezin. “Het is te hectisch geworden om daar het kennismakingsgesprek te voeren.”
  [naar artikel]
 32. Verjaardagsdozen uit Bree (18/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  In België groeit 1 kind op 9 in armoede op. De vzw ’t Kietelt uit Bree stelt verjaardagsdozen samen voor kinderen uit kansarme gezinnen.
  [naar artikel]
 33. Het boekje van Kind en Gezin: waarom Limburgers het decennialang koesteren (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het boekje van Kind en Gezin. Iedereen kent het, menig Limburger koestert het. Zeker wanneer het behalve achterhaalde raadgevingen ook een schat aan dierbare herinneringen bevat. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Kind en Gezin pikte Het Belang van Limburg vorig jaar vier verhalen op.
  [naar artikel]
 34. Kind en Gezin screent ogen van kinderen voortaan met een app (08/05/2018 - VRT NWS)
  Sinds 2013 kijkt Kind en Gezin in Vlaanderen en Brussel de ogen van alle kinderen na op afwijkingen die op termijn kunnen leiden tot een lui oog. De apparaten die Kind en Gezin tot nu toe gebruikte, waren aan vervangingen toe. Voortaan zal het screenen gebeuren via een smartphone met een app. 
  [naar artikel]
 35. Eén op vijf Gentse kinderen groeit nog steeds op in armoede (12/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  De kinderarmoede in Gent stabiliseert. Positief, maar ook in 2015 groeide nog steeds één op vijf jonge Gentenaartjes op in een kansarm gezin. Vooral bij migranten.
  [naar artikel]
 36. ‘Zonder fundamentele hervormingen zal de armoede in Vlaanderen nóg meer toenemen’ (28/09/2020 - De Morgen)
  In 275 van de 300 Vlaamse gemeenten is het risico op armoede de voorbije twaalf jaar groter geworden. Dat blijkt uit de nieuwe Armoedebarometer van platform Decenniumdoelen. Door de coronacrisis zullen er nog heel wat mensen in de armoede terechtkomen, stelt coördinator Michel Debruyne.
  [naar artikel]
 37. Een op de negen kinderen komt uit gezin zonder job (29/04/2019 - Metro)
  Een op de negen minderjarigen in ons land groeit op in een gezin zonder inkomen uit arbeid. Nergens in de Europese Unie ligt dat aantal zo hoog, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, bericht De Morgen vandaag. Liefst 11,8 procent van de Belgische kinderen groeit op in een huishouden waar niemand werkt. Het zijn gezinnen in precaire situaties: ze maken wel aanspraak op uitkeringen, maar die liggen in ons land nog vaak onder de armoedegrens. Dat heeft als gevolg dat kinderen in een baanloos gezin 80 procent kans hebben om in armoede te leven, zegt armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven). Voor hem zijn de cijfers geen verrassing. “Ze bevestigen wat we al langer weten. Ons land scoort hier zeer slecht, en dat hangt samen met de relatief hoge kinderarmoede in België.” België is de slechtste leerling van de Europese klas wat betreft kinderen in huishoudens zonder arbeidsinkomen – weliswaar met Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije op korte afstand. In 2014, aan het begin van de regering-Michel, deden vier van die vijf landen nog slechter dan wij, maar intussen hebben zij België ingehaald. bron: Belga Het bericht Een op de negen kinderen komt uit gezin zonder job verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. De Gouden Kinderschoen: kinderopvangcheques moet kwetsbare gezinnen helpen in Genk (24/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Eén op vier kinderen in Genk groeit op in een kansarm gezin. Om hen te helpen werkt de stad met kinderopvangcheques. Ieder kwetsbaar gezin krijgt 10 cheques waarmee ze tien dagen hun kind naar een onthaalmoeder of opvang kunnen brengen.
  [naar artikel]
 39. De schande van armoede (17/10/2019 - Apache)
  Beleidsmakers en regeringen die ervan uitgaan dat de armoede zal dalen als de economie maar groeit, zijn ziende blind. Groeiende economische welvaart blijkt namelijk geen garantie voor de vermindering van armoede, tonen talloze onderzoeken aan. De armoedecijfers liegen er bovendien niet om: de algemene welvaart stijgt wel, maar de mensen die aan de onderkant van
  [naar artikel]
 40. Kind en Gezin schorst vergunning kinderdagverblijf waar mishandeling plaatsvond (18/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Na een nieuwe inspectie in de crèche waar een verzorgster verschillende baby’s mishandeld heeft Kind en Gezin besloten de vergunning van de crèche in te trekken. De crèche moet tijdelijk de deuren sluiten, dat meldt deredactie.be en bevestigt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 41. Kind en Gezin gaat Vlaamse dagverblijven beter screenen (06/04/2019 - De Morgen)
  Na verschillende incidenten met opvangouders gaat Kind en Gezin probleemdossiers beter opvolgen. Onder meer de oprichting van een risicocel, die potentiële problemen in de gaten houdt, moet soelaas brengen. Alvast 5 procent van de 10.200 opvangvoorzieningen die Kind en Gezin de afgelopen maanden analyseerde, komt in aanmerking voor die opvolging.
  [naar artikel]
 42. Als je alles zou geven voor één goede nacht: een derde van de hulpvragen aan Kind en Gezin gaan over slaap (02/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een marteling. Ronduit gevaarlijk. Zo omschrijven ouders van slechte slapertjes hun gebrek aan slaap. Liefst een derde van de vragen die binnenkomen op de hulplijn van Kind en Gezin gaat over slapen, of het tekort daaraan. “Maar uitzichtloze situaties bestaan niet”, verzekert Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 43. Kind en Gezin schorst vergunning kinderdagverblijf waar mishandeling plaatsvond (18/05/2017 - De Standaard)
  Na een nieuwe inspectie in de crèche waar een verzorgster verschillende baby’s mishandeld heeft Kind en Gezin besloten de vergunning van de crèche in te trekken. De crèche moet tijdelijk de deuren sluiten, dat meldt de nieuwsdienst van de VRT, en bevestigt Kind en Gezin aan onze redactie.
  [naar artikel]
 44. Kind en Gezin schorst vergunning kinderdagverblijf waar mishandeling plaatsvond (18/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Na een nieuwe inspectie in de crèche waar een verzorgster verschillende baby’s mishandeld heeft Kind en Gezin besloten de vergunning van de crèche in te trekken. De crèche moet tijdelijk de deuren sluiten, dat meldt deredactie.be en bevestigt Kind en Gezin aan onze redactie.
  [naar artikel]
 45. Een op de vijf Belgen loopt risico op armoede (16/10/2017 - Knack)
  In België lopen 2,33 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting, of 20,7 procent van de totale bevolking. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat voor 2016. België scoort iets beter dan het Europees gemiddelde, dat op 23,4 procent van de bevolking ligt.
  [naar artikel]
 46. Kind & Gezin heft vergunning van De Vlindertjes van Elshout op: “Ze hield zich niet aan de voorwaarden” (10/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kind & Gezin heeft deze namiddag beslist om de vergunning voor het kinderdagverblijf De Vlindertjes van Elshout met onmiddellijke ingang op te heffen. De crèche was sinds woensdag open ondanks dat Kind & Gezin begin maart een schorsing van twee maanden had opgelegd.
  [naar artikel]
 47. Crevits vraagt Kind en Gezin snelle herevaluatie probleemcrèches (24/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft Kind en Gezin de opdracht gegeven om snel een herevaluatie te maken van de kinderopvanginitiatieven die nog steeds open zijn nadat Kind en Gezin zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij de politie of het parket. Dat stelt Crevits dinsdag in een tweet.
  [naar artikel]
 48. Armoede in 30 jaar niet gedaald: ‘Jobs gaan naar gezinnen waar al iemand werkt’ (01/12/2021 - De Morgen)
  In 30 jaar tijd blijft het risico op armoede in België stabiel en dat betreurt Jill Coene, onderzoeker aan de UA, die het onderzocht voor het jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting. Hoe kan dit en wat moet er gebeuren?
  [naar artikel]
 49. Na poging tot kindermoord: Geens onderzoekt informatiestroom tussen gerecht en Kind en Gezin (15/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  Naar aanleiding van de poging tot kindermoord in Brussel laat justitieminister Koen Geens (CD&V) onderzoeken of het gerecht meer informatie moet door­geven aan Kind en Gezin. De dader, ­Cédric Van Ruym­beke (34), had namelijk tien jaar eerder al een kind gedood. Toen hij drie maanden geleden opnieuw vader werd, gingen nergens alarmbellen af. Ook niet bij Kind en Gezin.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy