Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
16:05 uur

Belg rookt minder illegale sigaretten, maar ons land blijft wel spil in de productie

Gazet van Antwerpen

23/06/2022 - 13:16

Minder dan 5% van de sigaretten die in België gerookt worden is illegaal, dat blijkt uit het jaarlijks rapport over de illegale sigarettenhandel in Europa. “In België worden wel steeds meer illegale fabrieken aangetroffen”, zegt Ellen Thewissen van Philip Morris.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Grootste operatie ooit tegen illegale sigarettenfabrieken: “150 agenten zijn binnengevallen op 10 locaties” (04/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De opsporingsdiensten van de Douane vielen vandaag op tien locaties in ons land binnen waar illegale sigaretten geproduceerd werden. Het is de grootste actie van de Douane ooit in de strijd tegen illegale sigarettenfabrieken. 150 agenten werden ingezet, voorlopig zijn er 30 personen opgepakt en miljoenen sigaretten in beslag genomen. “De illegale productie blijft toenemen in ons land, want het blijft een zeer lucratieve handel”, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane.
  [naar artikel]
 2. Grootste douaneactie ooit tegen productie illegale sigaretten in België (04/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Grootste douaneactie ooit tegen productie illegale sigaretten in België De douane is vandaag binnengevallen op verschillende locaties waar illegaal sigaretten werden geproduceerd. De uitbaters van de productiesites zijn Oost-Europese bendes, bericht Belga. Deze ochtend viel de douane binnen op een tiental illegale sigarettenfabrieken. Er werden zo’n dertig mensen gearresteerd. In een loods in Schelle, tussen Brussel en Antwerpen, werden achttien mensen op heterdaad betrapt […] Lees dit artikel: Grootste douaneactie ooit tegen productie illegale sigaretten in België
  [naar artikel]
 3. Grootste douane-actie bewijst het: België draaischijf illegale productie sigaretten (05/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  Enkele tientallen miljoenen valse merksigaretten en tientallen tonnen versneden of bewerkte tabak. De buit van de grootste operatie die de douane ooit heeft uitgevoerd tegen de illegale productie van sigaretten is niet alleen indrukwekkend. Ze bewijst eens te meer dat ons land een draaischijf is geworden in deze criminele handel.
  [naar artikel]
 4. "Belg rookt en drinkt minder, maar is wel te dik" (01/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar heeft nog veel te leren op het vlak van beweging en voeding. Dat concludeert Sciensano, het...
  [naar artikel]
 5. "Belg rookt en drinkt minder, maar is wel te dik" (01/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar heeft nog veel te leren op het vlak van beweging en voeding. Dat concludeert Sciensano, het...
  [naar artikel]
 6. Monsterboetes na productie illegale sigaretten in Oudsbergen: “Daders zullen niet betalen” (11/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  25 miljoen euro. Tot die boete is een man veroordeeld voor de productie van illegale sigaretten, onder meer in Oudsbergen. Zijn Ierse handlanger moet vijf miljoen euro ophoesten. Ongezien, al lijkt de kans onbestaande dat ze dat geld ooit zullen betalen…
  [naar artikel]
 7. Douane vindt miljoenen illegale sigaretten in Truiense loods (17/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Administratie Opsporing Douane en Accijnzen - Inspectie Genk heeft maandag en dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in vier loodsen in Sint-Truiden, Willebroek en Vorselaar in de strijd tegen de illegale productie van sigaretten.
  [naar artikel]
 8. Douane neemt 10 miljoen illegale sigaretten in beslag op vier locaties (17/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Administratie Opsporing Douane en Accijnzen - Inspectie Genk heeft maandag en dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in vier loodsen in Sint-Truiden, Willebroek en Vorselaar in de strijd tegen de illegale productie van sigaretten.
  [naar artikel]
 9. Douane ontmantelt volledige productielijn voor illegale sigaretten (04/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Douane ontmantelde dinsdag in de streek van Namen en Chareleroi een netwerk voor de illegale productie van sigaretten. Het onderzoek werd gevoerd door het Opsporingsteam Douane en Accijnzen van Charleroi. De daders wacht een gepeperde factuur.
  [naar artikel]
 10. Consumptie van illegale sigaretten in België blijft groeien (18/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  In 2019 hebben de Belgen 650 miljoen illegale sigaretten gerookt. Dat is een stijging van 140 miljoen tegenover een jaar eerder, en komt uit op 7,5 procent van het totale sigarettenverbruik. Zo blijkt uit een jaarlijkse studie van consultancybedrijf KPMG over de illegale sigarettenmarkt in Europa, op vraag van tabaksproducent Philip Morris.
  [naar artikel]
 11. Criminelen verdienden tientallen miljoenen euro’s met illegale sigarettenfabriek (16/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Achter de ontmantelde illegale sigarettenfabriek in Houthalen zitten de georganiseerde criminaliteit die daar tientallen miljoenen euro’s mee verdiend heeft. Met de illegale fabricatie van sigaretten zijn gigantische winsten gemoeid. Dat zegt procureur Guido Vermeiren van het parket Limburg. De productie gebeurt steeds meer in ons land. Sinds een drietal jaren zijn al een tiental fabrieken opgerold. Opvallend: de sigaretten worden gewoon verkocht in de supermarkten, alsof ze echt zijn.
  [naar artikel]
 12. Grootste douaneactie tegen illegale sigaretten in ons land: "Productiesites schieten als paddenstoelen uit de grond" (04/08/2021 - VRT NWS)
  De douane is vanmorgen binnengevallen op een tiental plaatsen in ons land waar illegale sigaretten werden geproduceerd. Bij de actie werden 150 douaniers ingezet, ze gebeurde in samenwerking met onder meer de Europese politiedienst Europol. Het totale aantal verdachten dat werd opgepakt, staat voorlopig op 40. Het gaat om de grootste actie van de douane in de strijd tegen de illegale handel in sigaretten.
  [naar artikel]
 13. Dure sigaretten drijven rokers naar goedkope namaak (01/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Er zijn in ons land vorig jaar 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. “We zien steeds vaker illegale fabriekjes in Vlaanderen opduiken waar namaaksigaretten worden gemaakt.”
  [naar artikel]
 14. 330 miljoen illegale sigaretten gerookt in België in 2017 (31/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  In 2017 werden in ons land 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. Hiermee is de totale illegale sigarettenconsumptie het laatste jaar opnieuw gestegen vergeleken met 300 miljoen of 150.000 fardes in 2016.
  [naar artikel]
 15. Nationale actie in strijd tegen illegale sigaretten: invallen in Bree en Tongeren (04/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  De douaniers vielen woensdagochtend in samenwerking met de politie op meerdere plaatsen in België binnen. Het gaat om een grootschalige actie tegen de productie van illegale sigaretten. Ook in Bree en Tongeren vonden huiszoekingen plaats. Voorlopig is sprake van 32 arrestaties.
  [naar artikel]
 16. Grote actie in strijd tegen illegale sigaretten: illegale productiehal aan A12 in Schelle ontdekt (04/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De douane heeft woensdagochtend een illegale productiehal voor sigaretten opgerold aan de A12 in Schelle. Het resultaat van de grootste douaneactie tegen illegale sigarettensmokkel ooit in België. Op tien verschillende plaatsen in ons land is de douane binnengevallen. Voorlopig is sprake van een dertigtal arrestaties, waarvan achttien in Schelle.
  [naar artikel]
 17. Douane onderschept ruim 110 miljoen illegale sigaretten (23/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De douane heeft vorig jaar ruim 110 miljoen illegale sigaretten onderschept in ons land. De in beslag genomen sigaretten zijn goed voor 15,8 miljoen euro aan ontdoken rechten.
  [naar artikel]
 18. Grote actie in strijd tegen illegale sigaretten: illegale productiehal aan A12 in Schelle ontdekt (04/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  De douane heeft woensdagochtend een illegale productiehal voor sigaretten opgerold aan de A12 in Schelle. Het resultaat van de grootste douaneactie tegen illegale sigarettensmokkel ooit in België. Op tien verschillende plaatsen in ons land is de douane binnengevallen. Voorlopig is sprake van een dertigtal arrestaties, waarvan achttien in Schelle. Ook in Bree en Tongeren vonden huiszoekingen plaats.
  [naar artikel]
 19. Meer dan 4 miljoen illegale sigaretten aangetroffen (08/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische douane heeft in een loods in Zellik maar liefst 4.320.000 illegale sigaretten van het merk Regal in beslag genomen. Regal is een
  [naar artikel]
 20. Zeker 30 arrestaties bij 'grootste actie ooit' tegen illegale sigaretten (04/08/2021 - De Tijd)
  15:51 In de strijd tegen illegale sigaretten vielen de douanediensten woensdag op tien plaatsen in ons land binnen. Zeker 30 verdachten - vooral Oekraïeners, Bulgaren en Roemenen - werden gearresteerd.
  [naar artikel]
 21. 11 miljoen illegale sigaretten ontdekt in Alveringem (27/11/2021 - VRT NWS)
  In een loods in Alveringem zijn vrijdagmiddag zo'n 11 miljoen illegale sigaretten ontdekt. Die hebben een straatwaarde tussen de 3 en 5 miljoen euro. De FOD Financiën is al langer bezig met onderzoeken naar de smokkel van illegale sigaretten in West-Vlaanderen. De afgelopen jaren zijn meerdere succesvolle invallen gebeurd.
  [naar artikel]
 22. Is Belgische miljonair spil in goudsmokkel uit Congolees conflictgebied? (25/10/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse ngo The Sentry noemt in een rapport de Belg Alain Goetz de spil in een illegale handel van goud afkomstig uit conflictgebied. Het is niet de eerste keer dat de man in opspraak komt. “Ik dacht dat het ging om het script van de nieuwste film met George Clooney”. De enige vraag is of het gebaseerd is op waargebeurde feiten.
  [naar artikel]
 23. Grootschalige productie van illegale sigaretten in loods Zonhoven (18/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In een loods op het industrieterrein in Zonhoven heeft de politie Limburg Regio Hoofdstad een illegale sigarettenhandel ontdekt.
  [naar artikel]
 24. Dure sigaretten drijven rokers naar goedkope namaak (01/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Er zijn in ons land vorig jaar 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. Veel smokkelwaar uit goedkopere landen, maar vooral de pure namaak boomt. Vaak “Made in Belgium”. “We zien steeds vaker illegale fabriekjes in Vlaanderen opduiken waar namaaksigaretten worden gemaakt”, zegt Filip Buntinx van British American Tobacco.
  [naar artikel]
 25. Vorig jaar zo maar even 330 miljoen illegale sigaretten gerookt in ons land (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar zijn in België 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. Dat zijn er 10 procent meer dan de 300 miljoen in 2016. Dat leiden enkele...
  [naar artikel]
 26. Deze app vertelt hoeveel sigaretten je ‘(mee)rookt’ door luchtvervuiling (08/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Brusselaars roken ongemerkt 5,3 sigaretten per dag mee ten gevolge van de vervuilde lucht die ze inademen in het centrum. Wie op de Antwerpse Leien...
  [naar artikel]
 27. Illegale sigaretten in opmars: hoe komt dat? Is er een link met de haven? En zijn ze nog ongezonder? (04/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Bij de grootste douaneactie ooit tegen illegale sigarettensmokkel in ons land, zijn vier productiesites opgedoekt, veertig verdachten gearresteerd en miljoenen illegale sigaretten en tonnen tabak in beslag genomen. In een loods aan de A12 in Aartselaar werd de grootste illegale sigarettenfabriek ontdekt. Per toeval werd er gisteren ook al een opgerold in Wuustwezel. Hoe komt het dat dit fenomeen toeneemt in onze regio? Brengt het criminelen evenveel op als drugs? Is er een link met de Antwerpse haven? En wat betekenen zulke namaaksigaretten voor de gezondheid?
  [naar artikel]
 28. Douane houdt ‘grootste actie ooit’ tegen illegale sigaretten (04/08/2021 - De Standaard)
  De douanediensten zijn woensdag binnengevallen op tien locaties waar vermoedelijk illegale sigaretten werden geproduceerd of opgeslagen. Volgens de douane gaat het om de grootste actie die ze ooit ondernam in de strijd tegen illegale sigaretten. Er vonden al zeker 30 arrestaties plaats. De verdachten zijn voornamelijk Oekraïeners, Bulgaren en Roemenen.
  [naar artikel]
 29. Recordvangst illegale sigaretten in 2021: voor 7 miljoen euro ontdoken in Limburg (04/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De douane heeft in 2021 een recordvangst van illegale sigaretten gedaan. Het totale bedrag aan ontdoken btw, accijnzen en invoerrechten in ons land steeg van 28 naar 43 miljoen. Ook in Limburg stijgen de cijfers fors.
  [naar artikel]
 30. België is spil van Europese drugsmarkt (06/06/2019 - De Morgen)
  Een groeiende Europese drugsmarkt baart Europa zorgen, en België speelt daar een hoofdrol in. Ons land blijkt de spil voor de handel en/of productie van cocaïne, amfetamines en MDMA. Dat staat in het jaarverslag van het het Europees Drugsagentschap.
  [naar artikel]
 31. Sp.a-SPiL blijft de grootste (14/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sp.a-SPiL, de partij van burgemeester Verwimp, verliest weliswaar een zetel, maar blijft met 9 verkozenen toch de grootste partij in Tessenderlo. Ook coalitiepartner CD&V verliest een zetel en houdt er nog 6 over. Sp.a-SPiL behouden daarmee een meerderheid van 15 op 25 zetels. N-VA blijft stabiel op 5 zetels. Looi-Nu en Open Vld behalen elk 2 zetels. Groen heeft één verkozene in de nieuwe gemeenteraad.
  [naar artikel]
 32. Nieuw rapport: België is spil van Europese drugsmarkt (06/06/2019 - De Morgen)
  Een groeiende Europese drugsmarkt baart Europa zorgen, en België speelt daar een hoofdrol in. Ons land blijkt de spil voor de handel en/of productie van cocaïne, amfetamines en MDMA. Dat staat in het jaarverslag van het het Europees Drugsagentschap.
  [naar artikel]
 33. In 2020 dubbel zoveel illegale sigaretten in beslag genomen (29/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  In 2020 werden in België bijna 410 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Daarnaast werden 18 productielocaties voor nagemaakte tabak en sigaretten ontmanteld, tegen 14 in 2019.
  [naar artikel]
 34. Peuter (2) rookt veertig sigaretten per dag die zijn mama voor hem koopt (16/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De tweejarige Rapi Pamungkas uit Indonesië begon te roken nadat hij peuken opraapte op straat, en paft nu tot veertig sigaretten per dag. De...
  [naar artikel]
 35. Dubbel zoveel illegale sigaretten in beslag genomen (29/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar werden in België bijna 410 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Dat melden de kranten van de groep Sudpresse, op basis van cijfers van de Douane. Daarnaast werden 18 productielocaties voor nagemaakte tabak en sigaretten ontmanteld, tegen 14 in 2019.
  [naar artikel]
 36. Recordvangst van 126 miljoen illegale sigaretten in Antwerpse haven, Stabroek en Brecht (17/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De douane heeft acht arrestaties verricht na een recordinbeslagname van 126 miljoen illegale sigaretten. Die werden gevonden in containers en hangars in Stabroek, de Antwerpse haven en Sint-Lenaarts (Brecht). De in beslag genomen sigaretten vertegenwoordigen naar schatting 65 miljoen euro aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw.
  [naar artikel]
 37. Douane onderschept 90 miljoen sigaretten in Antwerpse haven (26/05/2017 - De Standaard)
  De Antwerpse douane heeft het grootste aantal sigaretten ooit in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat meldt de FOD Financiën. Maar liefst 89.698.760 stuks illegale sigaretten werden vorige week opgemerkt.
  [naar artikel]
 38. Tweejarige peuter rookt veertig sigaretten per dag die zijn mama voor hem koopt (16/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De tweejarige Rapi Pamungkas uit Indonesië begon te roken nadat hij peuken opraapte op straat, en paft nu tot veertig sigaretten per dag. De...
  [naar artikel]
 39. België belangrijke spil in illegale handel wilde dier- en plantensoorten (07/11/2018 - De Morgen)
  Ons land is een draaischijf van formaat voor de illegale handel in bedreigde wilde soorten, zo toont onderzoek dat vandaag in het parlement wordt voorgesteld. Zeepaardjes, bushmeat, reptielen en ivoor zijn erg in trek.
  [naar artikel]
 40. Oekraïners riskeren 2 jaar cel voor illegale sigarettenfabriek in Lanaken (03/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Acht mannen uit Oekraïne riskeren een opsluiting van twee jaar voor de illegale productie van sigaretten in een loods op het industrieterrein Europark in Lanaken. De administratie van de Douane en Accijnzen van de FOD Financiën eist een bedrag van 26.589.536 euro aan ontdoken accijnzen.
  [naar artikel]
 41. Illegale sigarettenfabriek in Oudsbergen ontmanteld: 8 miljoen sigaretten in beslag genomen, 10 arrestaties  (15/02/2021 - VRT NWS)
  De douane heeft een illegale sigarettenfabriek in Opglabbeek ontmanteld en op verschillende andere plaatsen in ons land werden opslagplaatsen ontdekt. In totaal heeft de douane 8 miljoen sigaretten in beslag genomen. 10 verdachten werden gearresteerd.
  [naar artikel]
 42. Douane doekt illegale sigarettenfabriek op in Grobbendonk (10/01/2018 - Metro)
  Bij een inval in een magazijn in Grobbendonk heeft de douane gisteren een volledig geïnstalleerde illegale sigarettenfabriek aangetroffen. Dat meldt de FOD Financiën woensdag. Er werden 3,2 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen samen met 1,35 ton versneden tabak, precursoren, sigarettenfilters en verpakkingsmateriaal van de merken Richmond en L&M. De in beslag genomen sigaretten en tabak vertegenwoordigen 1,17 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw. Volgens specialisten kunnen de aangetroffen machines tot 2.000 sigaretten per minuut produceren. In het magazijn werden ook woon- en slaapvertrekken aangetroffen voor acht personen. Voorlopig werden geen aanhoudingen verricht, maar het onderzoek in de zaak loopt nog volop. bron: Belga
  [naar artikel]
 43. We roken en drinken steeds minder, maar helft van de Belgen is te dik (01/10/2019 - VRT NWS)
  De Belg rookt minder en drinkt minder alcohol, maar beweegt nog steeds te weinig en eet te ongezond. Opvallend: bijna de helft van de Belgen kampt intussen met overgewicht en 16 procent is obees. Dat blijkt uit de resultaten van de zesde Gezondheidsenquête die Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, vorig jaar afnam bij meer dan 10.000 Belgen.
  [naar artikel]
 44. Douane rolt illegale Tongerse sigarettenfabriek op bij grootste actie ooit (04/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  De douane is op een tiental plaatsen in ons land binnengevallen waar illegale sigaretten werden geproduceerd, zo ook in Tongeren. Het is meteen de grootste operatie ooit tegen illegale sigarettenfabrieken. Voorlopig is sprake van 32 arrestaties. Op het bedrijventerrein in Tongeren werden ter plaatse elf Oekraïners opgepakt. Zij woonden ook op hun werkplaats. De strijd tegen illegale sigarettenfabrieken is volgens de douane nog lang niet gestreden, maar kort op de bal spelen is noodzakelijk.
  [naar artikel]
 45. Noel Gallagher heeft 50.000 sigaretten in huis, maar rookt al vier jaar niet meer (28/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Noel Gallagher (52) heeft naar eigen zeggen meer dan 50.000 sigaretten opgeslagen in huis. Die kreeg hij bij optredens, zegt hij in The Daily Star....
  [naar artikel]
 46. Helft van alle Belgen kampt met overgewicht: “Zorgwekkende cijfers” (01/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar heeft nog veel te leren op het vlak van beweging en voeding. Dat concludeert Sciensano, het...
  [naar artikel]
 47. Belgen rookten vorig jaar 650 miljoen illegale sigaretten (18/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In 2019 hebben de Belgen 650 miljoen illegale sigaretten gerookt. Dat is een stijging van 140 miljoen tegenover een jaar eerder, en komt uit op 7,5...
  [naar artikel]
 48. Illegale fabriek met 1,5 miljoen sigaretten opgerold in Zeeland, trafiek allicht ook bestemd voor België (04/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Nederlandse provincie Zeeland is een illegale sigarettenfabriek opgerold. Acht mannen zijn opgepakt. In de loods zijn 1,5 miljoen sigaretten...
  [naar artikel]
 49. Illegale sigaretten uit Lanaken wellicht voor Britse markt (27/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De illegale sigaretten die Oekraïners produceerden in een loods in Lanaken waren naar alle waarschijnlijkheid voor de Britse markt. Ze werden verpakt in pakjes van Richmond en Marlboro. De tabak wordt onderzocht op kwaliteit en samenstelling.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy