Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 June 2022
17:05 uur

Onrust in Litouwen: wat is de Suwalski-corridor en hoe groot is de kans dat de Russen die aanvallen?

Gazet van Antwerpen

23/06/2022 - 13:16

De spanningen tussen Rusland en Litouwen lopen hoog op de laatste dagen. Door een blokkade van Kaliningrad, een Russische exclave die ingesloten zit door Polen en Litouwen, komt het gebied onder druk te staan. Volgens Litouwen gaat het om een uitvoering van de EU-sancties, maar Rusland dreigt met zware tegensancties. “Door Russische minderheden op te jutten kunnen ze de Baltische staten van binnenuit destabiliseren.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Russen respecteren humanitaire corridor in Marioepol niet: evacuatieroute beschoten (08/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft de Russen er dinsdag van beschuldigd de humanitaire corridor in de zuidoostelijke havenstad Marioepol niet te respecteren.
  [naar artikel]
 2. Litouwen versoepelt inreisbeperkingen voor Wit-Russen na aanhoudende protesten (13/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nu in buurland Wit-Rusland al dagenlang protesten aan de gang zijn, heeft Litouwen besloten om de inreisbeperkingen voor Wit-Russen te versoepelen....
  [naar artikel]
 3. Russen naar de stembus, maar pas na de verkiezingen begint de echte onrust (18/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland kiest vandaag een nieuwe president. Kiezen is een groot woord, want Vladimir Poetin gaat winnen. Veel Russen laten het over zich heen...
  [naar artikel]
 4. [VIDEO] - Baltische staten bezorgd: Wat te doen als de Russen komen? (18/11/2016 - De Redactie)
  De komst van Donald Trump in het Witte Huis en de houding van Rusland veroorzaakt onrust in de Baltische staten. In Litouwen bijvoorbeeld krijgt de bevolking instructies over wat ze moet doen bij een mogelijke Russische inval.
  [naar artikel]
 5. Zelenski beschuldigt Moskou van aanval op humanitaire corridor naar Marioepol: “Vuren niet gestaakt” (11/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Russische leger heeft volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski de evacuatie van burgers uit de omsingelde steden Marioepol en Volnovacha verhinderd. Volgens Zelenski hebben de Russen ook een aanval uitgevoerd op het traject dat was voorzien voor een humanitaire corridor.
  [naar artikel]
 6. Cyberaanval op Amerikaanse pijpleiding zaait onrust op oliemarkten. Zitten de Russen erachter? (10/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Cyberaanval op Amerikaanse pijpleiding zaait onrust op oliemarkten. Zitten de Russen erachter? De olieprijs gaat omhoog na een cyberaanval op The Colonial Pipeline, een belangrijke brandstofpijpleiding in de Verenigde Staten. Verscheidene Amerikaanse media wijzen DarkSide met de vinger. Dat is een hackerscollectief dat mogelijk door Rusland aangestuurd werd. De cyberaanval was gericht op de Colonial Pipeline, een pijpleiding die zich uitstrekt van de Golf van Mexico in […] Lees dit artikel: Cyberaanval op Amerikaanse pijpleiding zaait onrust op oliemarkten. Zitten de Russen erachter?
  [naar artikel]
 7. Litouwen: 'Een vloedgolf van desillusies komt onze richting uit' (25/08/2017 - Knack)
  Jonathan Holslag (VUB) bezoekt Litouwen, een Baltische tijger met de ambitie om een welvarend, hoogtechnologisch land te worden. Hoe groot is de angst van Litouwen voor Rusland werkelijk? Is het land zich veiliger gaan voelen sinds zijn toetreding tot de NAVO en de Europese Unie? Dat wil ik achterhalen in Vilnius, de hoofdstad van het strategisch liggende land.
  [naar artikel]
 8. Minister Vandeput bezoekt Belgische NAVO-soldaten in Litouwen: "Blijven praten met Russen" (24/11/2017 - VRT NWS)
  De minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan de Belgische soldaten die ingezet zijn bij een battlegroup van de NAVO in Litouwen. De opgevoerde aanwezigheid van NAVO-soldaten in de buurt van Rusland moet er aan herinneren dat een aanval tegen een NAVO-lidstaat gelijk staat met een aanval tegen alle 29. "Het is belangrijk dat we blijven praten met de Russen, maar je moet ook tonen dat je sterk genoeg bent om dat te doen", aldus Vandeput.
  [naar artikel]
 9. Zeven Syrische gezinnen via “humanitaire corridor” aangekomen in België (26/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op Brussels Airport zijn maandagmorgen zeven Syrische vluchtelingengezinnen met een humanitair visum aangekomen. De in totaal 28 Syriërs werden naar België overgebracht via de zogenaamde “humanitaire corridor”, een legaal migratiekanaal dat de verschillende geloofsgemeenschappen in België hebben opgezet. Zo deelde de Gemeenschap van Sant’Egidio, de initiatiefnemer van de humanitaire corridor, mee.
  [naar artikel]
 10. Mee op NAVO-missie in Litouwen om Russen af te schrikken: ‘Hiervoor gingen jullie bij Defensie. Niet om in Antwerpen op straat te staan’ (28/10/2019 - De Morgen)
  Volle gas voorwaarts, enkele rookgranaten voorop en dan hard in de remmen: het gaat vooruit tijdens de - gesimuleerde - aanval van onze Belgische troepen. Nog twee luide knallen en plots stormt tien man uit de pantservoertuigen. We bevinden ons op het grootste militaire oefenterrein van Litouwen. 258 Belgische militairen zijn hier op NAVO-opdracht, en wij waren erbij.
  [naar artikel]
 11. Litouwen bouwt hek 'tegen Russische dreiging' (13/04/2019 - De Morgen)
  Litouwen gaat een hek bouwen langs de grens met het Russische Kaliningrad. Dat stukje grondgebied ligt ingesloten tussen Litouwen, Polen en Wit-Rusland aan de Oostzee. Het hek moet 135 kilometer lang worden.
  [naar artikel]
 12. VN-baas vraagt snel nieuwe humanitaire corridor in noordoosten Syrië: "Noden zijn extreem hoog” (27/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er is dringend nood aan een bijkomende humanitaire corridor in het noordoosten van Syrië, anders dreigen ruim 1,3 miljoen mensen aan hun lot te...
  [naar artikel]
 13. Wit-Russische grensbewakers betreden illegaal Litouwen om migranten te verdrijven, Litouwen reageert woedend (18/08/2021 - VRT NWS)
  Litouwen beschuldigt Wit-Russische grensbewakers ervan illegaal het Litouwse grondgebied te hebben betreden om migranten en vluchtelingen de grens over te drijven. Op videobeelden is te zien hoe twaalf Wit-Russische grensbewakers in volledige oproeruitrusting een groep van ongeveer 35 migranten naar Litouwen doen oversteken.
  [naar artikel]
 14. Ecuador opent humanitaire corridor naar Peru (24/08/2018 - De Tijd)
  11:59 De Ecuadoraanse regering roept een humanitaire corridor in het leven voor vluchtelingen uit Venezuela zodat ze makkelijker naar Peru kunnen.
  [naar artikel]
 15. Duizenden Venezolanen vluchten naar Colombia via humanitaire corridor (12/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan vijfduizend Venezolanen zijn de grens overgestoken met Colombia via een humanitaire corridor. De Venezolaanse autoriteiten beslisten om...
  [naar artikel]
 16. Tientallen gezinnen verlaten Aleppo via corridor (30/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen gezinnen zijn via een speciale corridor gevlucht uit belegerde delen in het oosten van de Syrische stad Aleppo. Dat meldt de BBC op
  [naar artikel]
 17. Yoghurtvaccin voor Russen die Spoetnik wantrouwen: ‘Ik voelde me uitstekend nadat ik het had opgedronken’ (22/07/2021 - De Morgen)
  Nu er in Rusland nieuwe sterfterecords worden gebroken, roept president Poetin de Russen op om zich eindelijk te laten vaccineren. Maar het wantrouwen tegen de officiële vaccins is groot. Sommige Russen proberen liever een drinkbaar vaccin uit Sint-Petersburg.
  [naar artikel]
 18. 18-jarige Nederlander achter DDoS-aanvallen: "Grappig! Mensen in paniek, meteen alles naar de Russen wijzen" (07/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 18-jarige Jelle S., die met DDoS-aanvallen de Nederlandse Belastingdienst en Nederlandse banken zou hebben platgelegd, heeft voor zijn...
  [naar artikel]
 19. Russen razend om blokkering van eigen stukje grondgebied: “Kan ervoor zorgen dat we sneller zonder Russisch gas vallen” (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het zit er nu ook bovenarms op tussen Rusland en Litouwen. Inzet van de ruzie: een blokkade van Kaliningrad, een klein stukje Russisch grondgebied dat wat verscholen zit tussen Polen en Litouwen. “Dit kan ervoor zorgen dat ook België sneller zonder Russisch gas valt.”
  [naar artikel]
 20. Russen razend om blokkering van eigen stukje grondgebied: “Kan ervoor zorgen dat we sneller zonder Russisch gas vallen” (21/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het zit er nu ook bovenarms op tussen Rusland en Litouwen. Inzet van de ruzie: een blokkade van Kaliningrad, een klein stukje Russisch grondgebied dat wat verscholen zit tussen Polen en Litouwen. “Dit kan ervoor zorgen dat ook België sneller zonder Russisch gas valt.”
  [naar artikel]
 21. Litouwen zet leger in tegen migrantenstroom aan grens met Wit-Rusland (13/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanwege het grote aantal migranten dat illegaal de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen oversteekt, zal Litouwen het leger inzetten. Daarvoor heeft president Gitanas Nauseda vrijdag een decreet ondertekend, aldus nieuwsagentschap BNS.
  [naar artikel]
 22. Red Wolves zijn op hun hoede voor sterk Litouwen in EK-kwalificatie (01/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Woensdag (3 mei) nemen de Red Wolves het in hun derde kwalificatiewedstrijd voor het EK handbal 2018 op tegen Litouwen. Het wordt de eerste wedstrijd van de Belgische nationale handbalploeg in hun nieuwe thuisbasis Sportoase Leuven. Litouwen is een stugge tegenstander die in november vicewereldkampioen Noorwegen versloeg (32-29).
  [naar artikel]
 23. Russen voeren hun aanvallen op: hoe gaat de bloedige ‘Slag om de Donbas’ eruitzien? (19/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Monsterscore voor de Red Flames: België hakt Litouwen met 0-9 in de pan (27/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Red Flames hebben met véél overmacht hun voorlaatste groepswedstrijd in de voorronde van het EK gewonnen. Hoewel, een wedstrijd kon Litouwen-België bezwaarlijk genoemd worden. Na 21 minuten was het al 0-3, nog voor het halfuur stond de 0-4 op het scorebord. Zo ging het door tot 0-9. Een schoolvoorbeeld van eenrichtingsverkeer tegen Litouwen, het zwakke broertje van de groep.
  [naar artikel]
 25. Stomdronken bestuurder die nog maar pas rijbewijs haalde, zaait onrust in centrum van Brussel (21/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een dronken autobestuurder heeft maandagochtend voor heel wat onrust gezorgd in het Brusselse stadscentrum. De man leek op de voetgangerszone af te rijden. Met de gebeurtenissen in Barcelona in het achterhoofd, werd groot alarm geslagen.
  [naar artikel]
 26. Wit-Rusland vraagt om oppositieleidster Tichanovskaja uit te leveren, Litouwen “kijkt nog liever toe hoe hel dichtvriest” (05/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wit-Rusland heeft Litouwen gevraagd om de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja uit te leveren. De vrouw wordt in eigen land vervolgd voor haar rol in de protestbeweging na de verkiezingen van 2020. Litouwen wijst het verzoek kordaat af.
  [naar artikel]
 27. 250 Belgische militairen actief in NAVO-strijdmacht in Litouwen: bescherming tegen eventuele Russische aanvallen (21/11/2018 - VRT NWS)
  Sinds midden augustus zijn 250 Belgische militairen actief in Litouwen. Ze maken daar deel uit van de multinationale strijdmacht van de NAVO die met meer dan 1.000 soldaten, net als de evenknieën in Estland, Letland en Polen, de plaatselijke bevolking moet geruststellen dat de NAVO hen niet in de steek zal laten in geval van Russische agressie. In de noordoostelijke NAVO-lidstaten was na de Russische annexatie van de Krim in 2014 grote ongerustheid ontstaan over mogelijke Russische acties. De multinationale strijdmachten moeten de oostflank van de NAVO versterken. 
  [naar artikel]
 28. Litouwen wil hek van 130 kilometer op grens met Russische enclave Kaliningrad (16/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Litouwen wil een hek plaatsen op de grens met de Russische militaire enclave Kaliningrad, tussen Polen en Litouwen. Dat heeft de Litouwse
  [naar artikel]
 29. Litouwen bouwt muur aan grens met Wit-Rusland, prikkeldraad ligt al (09/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Litouwen gaat een muur bouwen aan de grens met Wit-Rusland, nu het aantal migranten vanuit dat land sterk toeneemt. Momenteel leggen ze al prikkeldraad, de muur is de volgende stap. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken, Agne Bilotaite, van Litouwen.
  [naar artikel]
 30. Professor David Criekemans: ‘Via gerichte aanvallen boeken de Russen vooruitgang in Oekraïne’ (27/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Vier lijken in Litouwen gevonden (28/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na een viervoudige moord in Litouwen is de politie van de Baltische republiek een grootschalige en internationale zoektocht naar de vermoedelijke
  [naar artikel]
 32. China beperkt diplomatieke banden met Litouwen na rel over Taiwan (21/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  China heeft zijn diplomatieke banden met Litouwen beperkt uit onvrede met de opening van een Taiwanese ambassade in het land eerder deze week. De regering in Litouwen heeft die beslissing zondag betreurd.
  [naar artikel]
 33. Red Wolves willen revanche tegen Litouwen in kwalificatiematch voor EK handbal (05/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische nationale handbalploeg, de Red Wolves, speelt zondag in Litouwen zijn vierde kwalificatiewedstrijd in aanloop naar het EK handbal, dat volgend jaar in Kroatië gehouden wordt. Na drie speeldagen delen Frankrijk, Noorwegen en Litouwen de leiding met elk vier punten. België staat puntenloos laatste in groep 7.
  [naar artikel]
 34. Wit-Russische oppositieleidster duikt onder in Litouwen (11/08/2020 - Express)
  De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft een veilig onderkomen gevonden in buurland Litouwen, nadat ze maandag bezwaar had aangetekend tegen... The post Wit-Russische oppositieleidster duikt onder in Litouwen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Syrië opent humanitaire corridor zodat burgers Idlib kunnen verlaten (22/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Syrische regime heeft de opening van een corridor aangekondigd zodat burgers die dat willen, de regio Idlib kunnen verlaten. Daar vinden...
  [naar artikel]
 36. Litouwen: ‘Wit-Rusland laat illegale migranten en mogelijk spionnen door’ (17/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Litouwen: ‘Wit-Rusland laat illegale migranten en mogelijk spionnen door’ De inlichtingendiensten in Litouwen zijn bezorgd over de plotselinge toestroom van illegale migranten uit Wit-Rusland. De Litouwse autoriteiten vermoeden dat het buurland actief immigranten doorlaat om daarmee de Europese Unie te destabiliseren. Ongeveer 400 illegale migranten, met name uit Irak en Syrië, hebben dit jaar geprobeerd Litouwen binnen te komen vanuit Wit-Rusland. Dat is vijf […] Lees dit artikel: Litouwen: ‘Wit-Rusland laat illegale migranten en mogelijk spionnen door’
  [naar artikel]
 37. Hoelang kan deze oorlog nog aanslepen? En wat zijn de Russen nog van plan? “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken” (02/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een week na de Russische invasie in Oekraïne blijven de Russen verschillende steden aanvallen, en daarbij maken ze gebruik van steeds heviger geweld. Wat zijn de Russen van plan in Kiev? En hoelang kunnen ze deze oorlog nog volhouden? Gewezen kolonel van het Belgische leger en kenner van van de Russische strijdmacht Roger Housen beantwoordde deze en andere kijkersvragen over de oorlog in Oekraïne in de studio van VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 38. Hoelang kan deze oorlog nog aanslepen? En wat zijn de Russen nog van plan? “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken” (02/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een week na de Russische invasie in Oekraïne blijven de Russen verschillende steden aanvallen, en daarbij maken ze gebruik van steeds heviger geweld. Wat zijn de Russen van plan in Kiev? En hoelang kunnen ze deze oorlog nog volhouden? Gewezen kolonel van het Belgische leger en kenner van van de Russische strijdmacht Roger Housen beantwoordde deze en andere kijkersvragen over de oorlog in Oekraïne in de studio van VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 39. “China draagt multinationals op om banden met Litouwen te verbreken” (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  China heeft multinationals gezegd hun banden met Litouwen te verbreken, op straffe van uitsluiting van de Chinese markten. Dat zeggen een hoge Litouwse overheidsfunctionaris en de industriekoepel van het Baltische land. Beijing en Litouwen zijn in een rel verwikkeld sinds de EU-staat Taiwan toestond een ambassade te openen in hoofdstad Vilnius.
  [naar artikel]
 40. China roept bedrijven op Litouwen te boycotten voor steun aan Taiwan (09/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: China roept bedrijven op Litouwen te boycotten voor steun aan Taiwan China ligt in een zware diplomatieke rel met Litouwen. Nu roept het bedrijven op om Litouwen te boycotten, zolang die openlijk hun steun betuigen aan Taiwan. Vorige maand opende in de Litouwse hoofdstad Vilnius een Taiwanese ambassade, dik tegen de zin van China, dat Taiwan het liefst ziet verdwijnen van het wereldtoneel. Grote multinationals kregen […] Lees dit artikel: China roept bedrijven op Litouwen te boycotten voor steun aan Taiwan
  [naar artikel]
 41. Humanitaire corridor voor inwoners van Marioepol (23/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er is zaterdag een humanitaire corridor voor inwoners van Marioepol. Bussen rijden vanaf een winkelcentrum naar de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporizja, meldt het stadsbestuur via Telegram. De zuidelijke havenstad is grotendeels ingenomen door Russische troepen.
  [naar artikel]
 42. Hoe gevaarlijk zijn de spanningen tussen Rusland en Litouwen? “Ze kunnen NAVO voor keuze zetten” (23/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De spanningen tussen Rusland en Litouwen lopen hoog op de laatste dagen. Door een blokkade van Kaliningrad, een Russische exclave die ingesloten zit door Polen en Litouwen, komt het gebied onder druk te staan. Volgens Litouwen gaat het om een uitvoering van de EU-sancties, maar Rusland dreigt met zware tegensancties. “Door Russische minderheden op te jutten kunnen ze de Baltische staten van binnenuit destabiliseren.”
  [naar artikel]
 43. Litouwen draagt 28-jarige Economieminister als Eurocommissaris voor (22/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Litouwen zal in de nieuwe Europese Commissie worden vertegenwoordigd door Virginijus Sinkevi?ius. Het parlement in Vilnius heeft met ruime...
  [naar artikel]
 44. Hoe rijke Russen voor groot deel ontsnappen aan zware sancties (12/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de Pandora Papers laten de ‘Pandora Papers Russia’ het licht schijnen op de geheime offshoreconstructies van de rijkste Russen. Dankzij die constructies - die ze al jarenlang opstellen - kunnen ze ook een groot deel van de recentste sancties ontwijken. “Maar wie niet snel genoeg is weggeraakt, zal het wel voelen”, zegt financieel expert Michel Maus (VUB).
  [naar artikel]
 45. Handleiding is klaar voor wie spion wil worden: CIA rekruteert op grote schaal ontevreden Russen (07/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nu de Russen steeds vaker zelf op zoek moeten naar onafhankelijk nieuws via allerlei sluipwegen op het internet, ziet de Amerikaanse inlichtingendienst CIA haar kans schoon om de Russische nieuwshongerigen in te lijven.
  [naar artikel]
 46. Russen boeken belangrijke zeges: “Grootsteden Cherson en Marioepol ingenomen”, groot offensief bezig in Charkov (02/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Russische leger heeft naar eigen zeggen de volledige controle verworven over Cherson, een grote havenstad in het zuiden van Oekraïne waar al dagen strijd om wordt geleverd. Ook Marioepol zou in Russische handen gevallen zijn, terwijl de Russen woensdagochtend ook in Kharkov een groot offensief lanceerden.
  [naar artikel]
 47. Zeven Syrische gezinnen naar België gehaald via "humanitaire corridor" op kosten van geloofsgemeenschappen (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven Syrische gezinnen zijn maandag met een humanitair visum aangekomen in Brussel. Ze werden overgebracht via de "humanitaire corridor", een...
  [naar artikel]
 48. Geloofsgemeenschappen betalen voor komst en opvang van zeven Syrische gezinnen via "humanitaire corridor" (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven Syrische gezinnen zijn maandag met een humanitair visum aangekomen in Brussel. Ze werden overgebracht via de "humanitaire corridor", een...
  [naar artikel]
 49. KIJK LIVE. De vroege 1-0! De Caigny kopt raak, Litouwen ziet af (12/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de vierde EK-kwalificatiewedstrijd van de Red Flames komt Litouwen op bezoek. Het nummer 107 van de wereld, terwijl onze nationale voetbaldames...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy